Danasnji "feminizam"
- MarlboroGold
#7526 Re: Danasnji "feminizam"
Skidam kapu ovoj podršci Severini samo iz jednog razloga... obrnuto kad očevi izgube na sudu (u slučajevima kad ne bi trebali) vlada samo šutnja ili su komentari da djeca i trebaju biti sa mamom.
- piupiu
- MarlboroGold
#7528 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146

Admir, inače moj školski i kasnije kolega na faksu, je izgleda fan Petersona
Admir, inače moj školski i kasnije kolega na faksu, je izgleda fan Petersona
- Bloo
- Globalna šefica
#7529 Re: Danasnji "feminizam"
Ima par good.points.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 07:48 https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146
Admir, inače moj školski i kasnije kolega na faksu, je izgleda fan Petersona![]()
Jedno pitanje za tebe.
Sta.mislis zasto zene nisu asertivnije u trazenju vece plate?
Da li se asertivna zena percipira kao agresivna za razliku od muskarca? Da li je asertivna poslovna zena okarakterisana cesto kao bitch?
- Connaisseur Karlin
#7530 Re: Danasnji "feminizam"
MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 07:48 https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146
Admir, inače moj školski i kasnije kolega na faksu, je izgleda fan Petersona![]()
u BiiH zene pitaju na intervjuima da li planirarju trudnocu , a tokom radnog odosa, ako atrudne , posotji sansa gubitka poslaS druge strane, kada je riječ o biološkim faktorima, nastavlja Čavalić, postoje predispizicije koje pokazuju da žene ne žele dovoljno da se posvete karijeri, odnosno prioritet daju odgoju djece i porodici.
Zasto tvoj kolega nije pisao o odnosu drusvta ka zenama tokom zaposljavanja?
Zasto zene ne pitaju poput msukraca za povisicu plate? Ne znam , mene interesira uzrok/posljedica
- Connaisseur Karlin
#7531 Re: Danasnji "feminizam"
agresivna bitch !? to nema nikakve logikeBloo wrote: ↑02/12/2019 07:57Ima par good.points.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 07:48 https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146
Jedno pitanje za tebe.
Da li se asertivna zena percipira kao agresivna za razliku od muskarca? Da li je asertivna poslovna zena okarakterisana cesto kao bitch?
- piupiu
#7532 Re: Danasnji "feminizam"
Uvijek podržavam gdje treba. Najgora stvar koja se može desiti je kad jedna ili druga strana manipuliše djetetom u svrhu postavljanja sebe u nadmoćnu jedinku, da bi kontrolisao život druge strane. Znam nekoliko slučajeva, meni bliski ljudi, gdje su očevi preuzeli (vrlo uspješno i odgovorno i s punim pravom) primarnu skrbničku i odgojnu ulogu za dijete, jer su žene bile problematične. Ali ovdje je moja podrška bila inspirisana generalnom severinomržnjom, koja je ovdje dobila svoj potpuno ogavan i bijedan oblik, čak i znajući da je ona, vjerovatno, jedna od najnapadanijih žena na Balkanu. To joj je, nažalost, nekako u opisu radnog mjesta.MarlboroGold wrote: ↑01/12/2019 01:23 Skidam kapu ovoj podršci Severini samo iz jednog razloga... obrnuto kad očevi izgube na sudu (u slučajevima kad ne bi trebali) vlada samo šutnja ili su komentari da djeca i trebaju biti sa mamom.
- MarlboroGold
#7533 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam. Možda većina ne voli pregovarati o tome. Možda se previše brinu šta će druga strana o tome misliti kad traže veću platu, pa su manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.Bloo wrote: ↑02/12/2019 07:57Ima par good.points.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 07:48 https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146
Jedno pitanje za tebe.
To zadnje je vjerovatno prisutno u nekim zemljama gdje nemaju prava ili nemaju dovoljno, a ni mi ovdje nismo toliko daleko od navedenog... dakle otkaz na spominjanje trudnoće itd. što je žalosno.
- MarlboroGold
#7534 Re: Danasnji "feminizam"
Problem kod toga je da muškarac mora priložiti dobre i jake dokaze na sudu protiv bivše supruge kako bi dobio skrbništvo, dok ona ne mora jer to ide po defaultu. Tako je moj bivši kolega s posla izgubio djecu... žena ga prevarila sa nekim narkomanom iz Srbije, počeli zajedno da žive u Beogradu (a on u Tuzli) i bez obzira na sve - bez ikakvih dokaza nije mogao dobiti skrbništvo, tako da mu je uzela djecu. Ni nakon 5 godina nije došao sebi od tog trenutka, a pogide za djecom.piupiu wrote: ↑02/12/2019 09:37Uvijek podržavam gdje treba. Najgora stvar koja se može desiti je kad jedna ili druga strana manipuliše djetetom u svrhu postavljanja sebe u nadmoćnu jedinku, da bi kontrolisao život druge strane. Znam nekoliko slučajeva, meni bliski ljudi, gdje su očevi preuzeli (vrlo uspješno i odgovorno i s punim pravom) primarnu skrbničku i odgojnu ulogu za dijete, jer su žene bile problematične. Ali ovdje je moja podrška bila inspirisana generalnom severinomržnjom, koja je ovdje dobila svoj potpuno ogavan i bijedan oblik, čak i znajući da je ona, vjerovatno, jedna od najnapadanijih žena na Balkanu. To joj je, nažalost, nekako u opisu radnog mjesta.MarlboroGold wrote: ↑01/12/2019 01:23 Skidam kapu ovoj podršci Severini samo iz jednog razloga... obrnuto kad očevi izgube na sudu (u slučajevima kad ne bi trebali) vlada samo šutnja ili su komentari da djeca i trebaju biti sa mamom.
- piupiu
#7535 Re: Danasnji "feminizam"
Razumijem. I ovim gore slučajevima su se vodile žestoke i vrlo duge pravne bitke.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 10:09 Problem kod toga je da muškarac mora priložiti dobre i jake dokaze na sudu protiv bivše supruge kako bi dobio skrbništvo, dok ona ne mora jer to ide po defaultu. Tako je moj bivši kolega s posla izgubio djecu... žena ga prevarila sa nekim narkomanom iz Srbije, počeli zajedno da žive u Beogradu (a on u Tuzli) i bez obzira na sve - bez ikakvih dokaza nije mogao dobiti skrbništvo, tako da mu je uzela djecu. Ni nakon 5 godina nije došao sebi od tog trenutka, a pogide za djecom.
- Connaisseur Karlin
#7536 Re: Danasnji "feminizam"
Dali retpostavljas da je razovogor o povisici plate kockanje sa vlastitom reputacijom !?MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 09:58 manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.
Nisi nikad razgovrao o promjeni vlastit plate ?
- MarlboroGold
#7537 Re: Danasnji "feminizam"
Ako po stavu poslodavca ne zaslužuju povišicu, a istu zahtijevaju, tad se kockaju sa vlastitom reputacijom unutar te firme. Stavi sebe u poziciju poslodavca. Dođe ti zaposlenik i traži povišicu, a ni po jednom parametru istu ne zaslužuje. Logično je da bi bio prvo okarakterisan kao neozbiljna osoba, a još ako to nezadovoljstvo izmakne kontroli pa počne praviti i probleme na radnom mjestu onda to postane još gore.Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 10:27Dali retpostavljas da je razovogor o povisici plate kockanje sa vlastitom reputacijom !?MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 09:58 manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.
- Connaisseur Karlin
#7538 Re: Danasnji "feminizam"
razogovor o povisici plate se inicira upravo ako znas stav poslodavca o rezultatma vlastitog radaMarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 10:52Ako po stavu poslodavca ne zaslužuju povišicu, a istu zahtijevaju, tad se kockaju sa vlastitom reputacijom unutar te firme. Stavi sebe u poziciju poslodavca. Dođe ti zaposlenik i traži povišicu, a ni po jednom parametru istu ne zaslužuje. Logično je da bi bio prvo okarakterisan kao neozbiljna osoba, a još ako to nezadovoljstvo izmakne kontroli pa počne praviti i probleme na radnom mjestu onda to postane još gore.Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 10:27Dali retpostavljas da je razovogor o povisici plate kockanje sa vlastitom reputacijom !?MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 09:58 manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.
pretpostavljam, nemas licna iskustva
- Bloo
- Globalna šefica
#7539 Re: Danasnji "feminizam"
Razmisli o odgoju djevojčica. Razmisli šta se možda govori djevojčicama i djevojkama kada pokušaju da budu asertivnije. Opet se vraćamo na issue jezika i tradicionalnog odgoja koji nikako da odumre i pitanje percepcije. Pogledaj kako reagujete na Ljubinku koja je agresivan sugovornik.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 09:58Ne znam. Možda većina ne voli pregovarati o tome. Možda se previše brinu šta će druga strana o tome misliti kad traže veću platu, pa su manje spremne da se kockaju sa vlastitom reputacijom itd. - ovo uglavnom u normalnim demokratskim zemljama, kao i kod nekih naših poslodavaca koji su normalni.Bloo wrote: ↑02/12/2019 07:57Ima par good.points.MarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 07:48 https://www.klix.ba/biznis/muskarci-ili ... /191119146
Jedno pitanje za tebe.
To zadnje je vjerovatno prisutno u nekim zemljama gdje nemaju prava ili nemaju dovoljno, a ni mi ovdje nismo toliko daleko od navedenog... dakle otkaz na spominjanje trudnoće itd. što je žalosno.
Naravno, u hipotetičkoj situaciji, plata se traži na osnovu rezultata.
https://www.forbes.com/sites/nextavenue ... 75aba7bc89Pam Kostka, a serial entrepreneur who is now CEO of a stealth-mode mobile startup, was given the title “dragon lady,” but she did not change her management approach.
She told me: “I never backed down from being aggressive or direct just because somebody was going to criticize me for it. I won’t apologize for being a woman. I tend to have a direct communication style, which is also penalized in women. Women are supposed to be more empathetic in their style, but I am more direct and logical. Maybe I am that way because I need to be in order to get my voice heard.”
Annabel Liu, who works at a stealth startup and was previously vice president of engineering at LinkedIn, received similar feedback; she was told she had an aggressive and authoritarian style. Her way of responding to this was to evolve her brand to be less abrasive while still being assertive.
Shilpa Lawande, a CEO and co-founder of the artificial intelligence startup in the health care space, postscript.us, also found herself confronting labels of assertiveness or aggressiveness. She chose to take it as constructive feedback and strove toward finding more balance based on each situation.
Kad smo asertivne, onda smo bossy, pushy i agresivne.
KAd je muškarac asertivan, on je BOSS. Ona je DRAGON LADY...a pogledaj origin tog izraza.
Kad si otvorena i govoriš istinu - onda si too much...
Kad si strastvena oko nečega - pogodi - emocionalna! hormonalna!
Et cetera et cetera
Izrazi poput ženska glavo (bez svog pandana muška glavo, osim u konstrukciji muška glava u kući) su nešto što se koristi skoro nesvjesno. Ženska osoba u pitanju ne želi da razumije, prihvati neki argument i onda se rečenica počinje sa--Ženska glavo...
Također i izrazi Jesi to u PMS-u? Ne budi hormonalna! Što si emocionalna.... kada ženska jedinka strastveno drži svoju poziciju. Zašto nemam muškog pandana ovim izrazima?
-
Hakiz
#7540 Re: Danasnji "feminizam"
Pa, da je trebalo drugačije, evolucija i istorija ljudskog roda bi to napravili drugačije.
Tako je jer tako treba biti.
Tako je jer tako treba biti.
- MarlboroGold
#7541 Re: Danasnji "feminizam"
Haha... hajd dobro. Nisi ti nikad radila sa našom "bagrom".Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 10:55razogovor o povisici plate se inicira upravo ako znas stav poslodavca o rezultatma vlastitog radaMarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 10:52Ako po stavu poslodavca ne zaslužuju povišicu, a istu zahtijevaju, tad se kockaju sa vlastitom reputacijom unutar te firme. Stavi sebe u poziciju poslodavca. Dođe ti zaposlenik i traži povišicu, a ni po jednom parametru istu ne zaslužuje. Logično je da bi bio prvo okarakterisan kao neozbiljna osoba, a još ako to nezadovoljstvo izmakne kontroli pa počne praviti i probleme na radnom mjestu onda to postane još gore.Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 10:27
Dali retpostavljas da je razovogor o povisici plate kockanje sa vlastitom reputacijom !?
Nisi nikad razgovrao o promjeni vlastit plate ?![]()
pretpostavljam, nemas licna iskustva![]()
Iskustva u vezi toga imam na pretek.
- Connaisseur Karlin
#7542 Re: Danasnji "feminizam"
imala sam jedno isksutvo ovdje, bio je razogovor o plati ( vremenski brz posao) , rekla sam svoju cifru, covjek rekao NE, ja rekla Alahmanet , trazi nekoga tko ce raditi za nistaMarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 11:28Haha... hajd dobro. Nisi ti nikad radila sa našom "bagrom".Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 10:55razogovor o povisici plate se inicira upravo ako znas stav poslodavca o rezultatma vlastitog radaMarlboroGold wrote: ↑02/12/2019 10:52
Ako po stavu poslodavca ne zaslužuju povišicu, a istu zahtijevaju, tad se kockaju sa vlastitom reputacijom unutar te firme. Stavi sebe u poziciju poslodavca. Dođe ti zaposlenik i traži povišicu, a ni po jednom parametru istu ne zaslužuje. Logično je da bi bio prvo okarakterisan kao neozbiljna osoba, a još ako to nezadovoljstvo izmakne kontroli pa počne praviti i probleme na radnom mjestu onda to postane još gore.![]()
pretpostavljam, nemas licna iskustva![]()
Iskustva u vezi toga imam na pretek.
- Connaisseur Karlin
#7543 Re: Danasnji "feminizam"
ma voli tebe tvoja LjubinkaBloo wrote: ↑02/12/2019 07:57
Razmisli o odgoju djevojčica. Razmisli šta se možda govori djevojčicama i djevojkama kada pokušaju da budu asertivnije. Opet se vraćamo na issue jezika i tradicionalnog odgoja koji nikako da odumre i pitanje percepcije. Pogledaj kako reagujete na Ljubinku koja je agresivan sugovornik.
Naravno, u hipotetičkoj situaciji, plata se traži na osnovu rezultata.
https://www.forbes.com/sites/nextavenue ... 75aba7bc89
Kad smo asertivne, onda smo bossy, pushy i agresivne.
KAd je muškarac asertivan, on je BOSS. Ona je DRAGON LADY...a pogledaj origin tog izraza.
Kad si otvorena i govoriš istinu - onda si too much...
Kad si strastvena oko nečega - pogodi - emocionalna! hormonalna!
Et cetera et cetera
Izrazi poput ženska glavo (bez svog pandana muška glavo, osim u konstrukciji muška glava u kući) su nešto što se koristi skoro nesvjesno. Ženska osoba u pitanju ne želi da razumije, prihvati neki argument i onda se rečenica počinje sa--Ženska glavo...
Također i izrazi Jesi to u PMS-u? Ne budi hormonalna! Što si emocionalna.... kada ženska jedinka strastveno drži svoju poziciju. Zašto nemam muškog pandana ovim izrazima?
"zenska glavo" pa to sam potpuno zaboravila
ali, svaka osoba, bez obzira na spol, saouvjerena, profesionalna, mora imati autoritativan stil, sa dozom zdrave empatije
mislim da nesigurnim muskracicma to smeta, meni su prije dva mjeseca dva bosanca rekli, da bi bilo bolje da sam stjuardesa
-
Hakiz
#7544 Re: Danasnji "feminizam"
Jedno iskustvo?
Stručnjak.
Stručnjak.
- Connaisseur Karlin
- Connaisseur Karlin
-
Hakiz
#7547 Re: Danasnji "feminizam"
Pa, valjda je to priroda prirodno (sic) podesila da je neko jači, pa da ako treba i na taj način, silom, uspostavi prirodan poredak ako počne da se narušava.Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 11:50na silu se sve moze , a upravo tako su muskraci kroz povijst dobili nesto sto zele![]()
sila,prisiljavanje, silovanje![]()
-
Hakiz
#7548 Re: Danasnji "feminizam"
Nema toga.
- Connaisseur Karlin
#7549 Re: Danasnji "feminizam"
nasilje muskaraca ka zenama je za tebe prirodno podesena funkcijaHakiz wrote: ↑02/12/2019 11:53Pa, valjda je to priroda prirodno (sic) podesila da je neko jači, pa da ako treba i na taj način, silom, uspostavi prirodan poredak ako počne da se narušava.Connaisseur Karlin wrote: ↑02/12/2019 11:50na silu se sve moze , a upravo tako su muskraci kroz povijst dobili nesto sto zele![]()
sila,prisiljavanje, silovanje![]()
pises o narusavanju nekakvog prirodnog poretka !?
- Connaisseur Karlin