Idemedosumom wrote:PS ja nisam neki alim, nemam mnogo iskustva ('90 sam godište) kao ni dovoljno vremena da na sva pitanja odgovorim. Mogu pokušati, a svima savjetujem da poslušaju Zakira Naika, koji čest ovodi debate s ateistima i pripadnicima drugih vjera.
Što ti je autogol. Zakir Naik je ovdje toliko puta prekucan, kako videoklipovima koji ga demontiraju, tako i člancima. Uz to je i salafija, a znaš šta sve ide u paketu uz to učenje.
Evo jedan od njegovih omiljenih ajeta kod preobraćivanja na islam, a usput i da na primjeru pokažem kako obično teče diskusija na ovoj temi:
(uzeto sa:
http://forum.klix.ba/na-cemu-ateisti-ba ... 3s975.html)
Korisnik Kllikker » 16/05/2013 14:41
je citirao suru el-enbija 30: “zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih mi raskomadali!?“
Zaključak: Kur'an sa malo riječi govori o teoriji velikog praska još prije 1400godina! (ovo tvrdi i Zakir Naik)
Na ovu tvrdnju je odgovorio Optimus Prime » 16/05/2013 15:40
Meni samo nije jasno, ako vec vjerujete u boga, zasto ga onda smatrate potpunim idiotom. Jer ako je ovaj ajet nesto najbolje sto mu je palo na pamet da opise proces stvaranja svemira onda sigurno ne samo da nije sveznajuci nego je cak izricito glup. Meni je naravno jasno da bog ne postoji i ovaj ajet kojeg si spomenuo samo opisuje stari mit stvaranja svijeta (koji je cak bio poznat u starom egiptu). Radi se o tome da su ljudi vjerovali da je neko nadbice bukvalno odvojilo "atmosferu" od tla zemlje.
Na šta je korisnik Kllikker odgovorio » 16/05/2013 16:01
@optimus prime, vidim da si se potrudio i na tome ti čestitam, iako kad se sve sabere uopće ne odudaraš od svojih prethodnika čiji su glavni argumenti bili - glup, idiot, itd...
i da polako rezimiramo...
na osnovu argumentacije koju su iznosili ateisti sa kojima sam diskutovao unazad par stranica, zaključujem da baziraju svoj svjetonadzor na vrijeđanju vjernika sa riječima, glup, idiot, i sl.
Na šta je korisnik Optimus Prime pojasnio » 16/05/2013 16:17
Logika ti ocito nije jaca strana.
Ako jos jednom pazljivo procitas sto sam napisao, mozda ces shvatiti da ja nisam napisao da je bog glup.
Za mene je bog imaginarno bice, tako da nema potrebe da se ocitujem o nivou njegove inteligencije.
Ono sto sam ja napisao je sljedece:
1.Ti vjerujes da bog postoji
2. Vjerujes da je u jednoj suri opisao big bang.
3. Taj opis big banga je toliko neprecizan, a time i potpuno netacan tako da ni najglupljem studentu fizike sa prvog semestra nebi palo na pamet da na taj nacin laicki objasni proces stvaranja svemira.
4. Logikom mozemo zakljuciti da bog, ukoliko je stvarno imao namjeru da u toj suri opise big bang, nesposoban da ucini isto.
5. Ergo: on je relativno glup
Nadam se da ti je sada jasnije.
-------------------------------------------------
Eh sad, uviđaš li ovdje šablon?
Toliko od mene.
P.S. taj klip sa Z.N. što si postavio dok sam ovo kucao ću pogledati. Ne sumnjam da se puno razlikuje od njegovih ostalih "predavanja". Evo sam napisao konkretan case study jedne od njegovih tvrdnji, pa čitaj i sam izvedi zaključak.