L u c i f e r wrote:A flaša?dustaban wrote:A da ja ipak malo uprostim. Treba samo razdvojiti Vjeru i Religiju (o, ne zar opet) i sve je jasno. Vjeru u Boga ili sta vec ne dirajte, a Religiju derite!
Nema je da valja.
I ja cu se sad drznuti pa uvesti neke svoje definicije:
ateizam - tek puko nevjerovanje u Boga, ali na jedan ravnodusan nacin, ko hoce da vjeruje nek vjeruje, ko nece - nece (kao nevjerovanje korespondira sa vjerovanjem, dakle neagresivan).
antiteizam - angazirani otpor religijskoj agresiji, odnosno sprecavanje uspostave religijskog nesekularnog drustva gdje su vjera i Bog samo izgovor i podmuklo sredstvo sa ciljem uspostave religijske diktature! (korespondira sa religijom, dakle odgovarajuce agresivan)
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- skupljac_zeljeza
#7501 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
L u c i f e r
- SmokingMan
#7503 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A ljudi je često svoju religijoznost ispoljavaju zbog drugih,kako bili primjećeni,dok pojedinci čak i žive od nje.Kako je samo licimjerno sa njihove strane,da savjetuju druge,dok se i sami utapaju u vlastitim grijesima i brojnim nedoumicama.Kako mogu u islamu,kao monoteističkoj religiji,postojati dvije kible,jedna u Mekki a druga u Kerbali.Jako škaljiva,bolna a i tabu tema među muslimanima.GAU8 wrote:
Sto vrijeme vise odmice, to je vise neminovno slabljenje religija.
- Towelie
#7504 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne bih bas rekao da je tabu tema. Postojanje alternativne kible u Kerbeli, ili u sirem kontekstu, siijsko razumevanje Islama, je manje-vise poznata stvar svakom onome ko malo dublje istrazi Islam.SmokingMan wrote:A ljudi je često svoju religijoznost ispoljavaju zbog drugih,kako bili primjećeni,dok pojedinci čak i žive od nje.Kako je samo licimjerno sa njihove strane,da savjetuju druge,dok se i sami utapaju u vlastitim grijesima i brojnim nedoumicama.Kako mogu u islamu,kao monoteističkoj religiji,postojati dvije kible,jedna u Mekki a druga u Kerbali.Jako škaljiva,bolna a i tabu tema među muslimanima.GAU8 wrote:
- Idemedosumom
#7505 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta bi, sve google naučnici koji žele Islam oboriti nabrzaka 
- MyTao
#7506 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sto ne znaci da ljudi sve vise postaju ateisti... danas se sve vise susrecem sa nekim tipovima koji "znaju" da nema Allaha i Isusa... ali vjeruju u neku energiju ili sta li ti ja znam. To ti je sve isto.GAU8 wrote:Ne.Idemedosumom wrote:Danas je u svijetu otprilike "inn" biti ateista
Ne znam kako je u Europi, ali u Americi Ateista ima manje od muslimana... i bilo je istrazivanje koje pokazuje da Ameri vise vjeruju muslimanima nego ateistima, i radije bi za presjednika muslimana nego ateistu.
- Idemedosumom
#7507 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koliko ja razumijem, ateisti uglavnom ne vjeruju u život poslije smrti. To jest, imaš ovaj jedan život, iskoristi ga maksimalno, druge prilike nećeš imati.
Muslimani recimo, vjeruju u zagrobni život, te im se obećava velika nagrada za pravednost, dobročinstvo, iskrestno... A kazna za suprotno. Koga bi ti za predsjednika?
Muslimani recimo, vjeruju u zagrobni život, te im se obećava velika nagrada za pravednost, dobročinstvo, iskrestno... A kazna za suprotno. Koga bi ti za predsjednika?
- MyTao
#7508 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nema nista gore od ljudi koji su dobri, iskreni, pravedni SAMO zbog toga sto se plase kazne... To su oni sto su spremni i ubiti za zagrobni zivot.Idemedosumom wrote:Koliko ja razumijem, ateisti uglavnom ne vjeruju u život poslije smrti. To jest, imaš ovaj jedan život, iskoristi ga maksimalno, druge prilike nećeš imati.
- Idemedosumom
#7509 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To ti na temelju iskustva znaš jel? 
-
Rajvosa84
#7510 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Treba napraviti sticky topic za pitanja i tvrdnje koje vjernici iznose na ovoj temi, a koje su već raspravljene i izlemane stotinu puta do sada.
Ono tipa: ropstvo, moral bez religije, položaj žene, omnipotentnost i sveznanje feat. sudbina i molitva, plagijarizam od ranijih vjerovanja i sl.
Svako malo, pojavi se kandidat (ili trol) sa već poznatom tvrdnjom, kroz 10tak stranica biva potučen argumentima i pri tom nam otkrije koliki je neznalica općenito, povuče se. Nakon nekog vremena, eto novog kolačića sa istom pričom. I istim konačnim rezultatom. Posljedica ovih cikličnih rasprava je opadanje kvaliteta istih, jer se ljudi očito smore objašnjavajući i na kraju odustanu od ćorava posla. Dok iza ćoška već vreba novi prosvjetitelj, da nas uputi...
Ono tipa: ropstvo, moral bez religije, položaj žene, omnipotentnost i sveznanje feat. sudbina i molitva, plagijarizam od ranijih vjerovanja i sl.
Svako malo, pojavi se kandidat (ili trol) sa već poznatom tvrdnjom, kroz 10tak stranica biva potučen argumentima i pri tom nam otkrije koliki je neznalica općenito, povuče se. Nakon nekog vremena, eto novog kolačića sa istom pričom. I istim konačnim rezultatom. Posljedica ovih cikličnih rasprava je opadanje kvaliteta istih, jer se ljudi očito smore objašnjavajući i na kraju odustanu od ćorava posla. Dok iza ćoška već vreba novi prosvjetitelj, da nas uputi...
- S4mpion
#7511 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako ćemo se služit ovom idejom, onda si ti dobar, jer se plašiš pendreka preko leđa, ko zna šta bi ti radio da nije policije i straha od zakona.MyTao wrote:
Nema nista gore od ljudi koji su dobri, iskreni, pravedni SAMO zbog toga sto se plase kazne... To su oni sto su spremni i ubiti za zagrobni zivot.
- skupljac_zeljeza
#7512 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vi dobijete odgovore, ali pošto nisu u suglasju sa već postojećim vašim mišljenjem izgrađenim uglavnom na 'forumaškoj katedri' onda su 'manjkavi'.Rajvosa84 wrote:Treba napraviti sticky topic za pitanja i tvrdnje koje vjernici iznose na ovoj temi, a koje su već raspravljene i izlemane stotinu puta do sada.
- MyTao
#7513 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, ja kao ateista pokusavam biti dobar samo zato sto se plasim zivota posle smrti... how yes no???Idemedosumom wrote:To ti na temelju iskustva znaš jel?
- MyTao
#7514 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisu u suglasju sa logikom.skupljac_zeljeza wrote:Vi dobijete odgovore, ali pošto nisu u suglasju sa već postojećim vašim mišljenjem izgrađenim uglavnom na 'forumaškoj katedri' onda su 'manjkavi'.Rajvosa84 wrote:Treba napraviti sticky topic za pitanja i tvrdnje koje vjernici iznose na ovoj temi, a koje su već raspravljene i izlemane stotinu puta do sada.
-
Rajvosa84
#7515 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Iskopaj staru temu o ateizmu od milju i nešto stranica pa će ti biti jasno o čemu pričam. Kakvih je tu lemanja bilo. Čast izuzecima, ali većina pro religijskih diskutanata je padala na ispitu pismenosti i temeljnog poznavanja prirode i društva. Gradivo iz osnovne škole stuff. Da ne pričamo o logičkom razmišljanju, nešto čemu su vjernici neskloni, barem kada je njihova dogma u pitanju.skupljac_zeljeza wrote:Vi dobijete odgovore, ali pošto nisu u suglasju sa već postojećim vašim mišljenjem izgrađenim uglavnom na 'forumaškoj katedri' onda su 'manjkavi'.Rajvosa84 wrote:Treba napraviti sticky topic za pitanja i tvrdnje koje vjernici iznose na ovoj temi, a koje su već raspravljene i izlemane stotinu puta do sada.
U krajnjoj liniji, sve religijske tvrdnje se svode na argument iz autoriteta. Kuran je božija riječ, zato što tako piše u Kuranu. Cirkularna "logika":

P.S. Čitajući sve te rasprave, jedna stvar mi zaista nije jasna. Čemu potreba za konstruisanjem raznih "dokaza" o istinitosti religijskih tvrdnji koji se navodno nalaze u božijim objavama i poslanicama. To obično završi krajnje porazno po diskutanta. Valjda je cijela poenta vjere je u vjerovanju. Inače bi se dotična zvala - nauka.
Znači: iz određenih razloga (odgoj? sredina? utjeha?) određenu tvrdnju uzimam na vjeru. Vjerujem u postojanje boga, vjerujem u božije stvaranje, vjerujem da je moj bog jedini pravi bog, vjerujem u postojanje nevidljivih bića, vjerujem u zagrobni život. To su tvrdje koje su nedokazive, vrlo vjerovatno neistinite, ali trenutno nedokazive. Ergo, uzimaš ih na vjeru. Čemu, što bi JoseMujica rekao, citatologija? Neobična potreba za hvatanjem za slamku citiranjem metaforičnih stihova iz pretprolšlog milenija i insistiranje da se u njihovom priprostom značenju kriju velike mudrosti. Mudrosti koje, avaj, tek sad shvatamo, kad nam je nauka otvorila oči. Ranije smo ih shvatali bukvalno, ali sad dobijaju drugu dimenziju. Ko zna, možda nekad u budućnosti postanu nešto treće.
S druge strane, povelik komad svetih knjiga se bavi državom i pravom. Eksplicitno se uspostavljaju društvene vrijednosti i kršenje istih sankcioniše. Eh sad, valja dobro upregnut sve resurse apologetike i poslužiti se impresivnom verbalnom gimnastikom da se svjetonazor iz sedmog, prvog ili još ranijeg stoljeća nekako smjesti i prilagodi modernom životu u 21. stoljeću. Ebg, rezon je: ako su Kuran i Biblija apsolutne istine za sva vremena, onda moramo nekako opravdati njihov pustinjski, bliskoistočni narativ. Tu vjernici, u pravilu, također padaju na ispitu.
Par općih observacija.
- Idemedosumom
#7516 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@tao
Kako možeš govoriti u ime "vjernika" kada nikada nisi pripadao vjernicima? Na osnovu čega gore navedeni zaključci?
@Rajvosa
Jesi li ti zaista došao na jedan ovakav forum kako bi vodio "pismene" debate na visokom nivou o religiji, filozofiji i logici? Prvo malo razmisli.
Spominješ logičko razmišljanje, kao slabiju stranu vjernika, a valjda kao jaču stranu ateista jel? To je ona logika da je ovaj naš svijet nastao sasvim slučajno? Podudarilo se nekoliko triliona stvari pa smo dobili savršene uslove za život? Pa to je logično
Kako možeš govoriti u ime "vjernika" kada nikada nisi pripadao vjernicima? Na osnovu čega gore navedeni zaključci?
@Rajvosa
Jesi li ti zaista došao na jedan ovakav forum kako bi vodio "pismene" debate na visokom nivou o religiji, filozofiji i logici? Prvo malo razmisli.
Spominješ logičko razmišljanje, kao slabiju stranu vjernika, a valjda kao jaču stranu ateista jel? To je ona logika da je ovaj naš svijet nastao sasvim slučajno? Podudarilo se nekoliko triliona stvari pa smo dobili savršene uslove za život? Pa to je logično
Last edited by Idemedosumom on 14/02/2015 17:49, edited 2 times in total.
-
mirza_15
#7517 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nevjerovatno je kako vecina ateista sebe smatra intelektualno superiornim u odnosu na vjernike. Taj oblik arogancije i tu kolicinu iste nalazimo samo kod ateista. To sto ti ne prihvatas neko objasnjenje ne znaci da ono nije tacno. Jos manje imas pravo da nekoga smatras manje vrijednim jer ima drugacije misljenje od tvog. Hiljadu puta sam iz rasprava izlazio, a da smo i ja i suprotna strana ostali na svojim stavovima (to je u vecini slucajeva tako). Ali nikada nisam svog sagovornika ili kolegu forumasa smatra manje vrijednim zbog stavova koji se ne slazu sa mojim. Donosenje suda o necijoj inteligenciji, obrazovanosti i sl. na osnovu toga da li vjeruje ili ne je upravo prava glupost.
-
Mohamad Sissoko
#7518 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
What I can’t understand is why you can’t see the extraordinary beauty of the idea that life started from nothing - Richard Dawkins.Idemedosumom wrote:To je ona logika da je ovaj naš svijet nastao sasvim slučajno? Podudarilo se nekoliko triliona stvari pa smo dobili savršene uslove za život? Pa to je logično
Ideja je za 10, sto jest jest.
Last edited by Mohamad Sissoko on 14/02/2015 20:20, edited 1 time in total.
-
Mohamad Sissoko
#7519 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mah, svaki ateista je intelektualno superiorniji od teiste, recimo od Newtona i slicnih, to se podrazumijeva.mirza_15 wrote:Nevjerovatno je kako vecina ateista sebe smatra intelektualno superiornim u odnosu na vjernike. Taj oblik arogancije i tu kolicinu iste nalazimo samo kod ateista. To sto ti ne prihvatas neko objasnjenje ne znaci da ono nije tacno. Jos manje imas pravo da nekoga smatras manje vrijednim jer ima drugacije misljenje od tvog. Hiljadu puta sam iz rasprava izlazio, a da smo i ja i suprotna strana ostali na svojim stavovima (to je u vecini slucajeva tako). Ali nikada nisam svog sagovornika ili kolegu forumasa smatra manje vrijednim zbog stavova koji se ne slazu sa mojim. Donosenje suda o necijoj inteligenciji, obrazovanosti i sl. na osnovu toga da li vjeruje ili ne je upravo prava glupost.

-
L u c i f e r
#7520 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tako je, mi teisti smo superijorniji od njiha. 
-
Mohamad Sissoko
#7521 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Intelektualna superiornost je rezervisana za ateiste, ne remeti kozmicke zakone, nije se s tim igrat.L u c i f e r wrote:Tako je, mi teisti smo superijorniji od njiha.
- Idemedosumom
-
L u c i f e r
#7523 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kosmicki?Mohamad Sissoko wrote:Intelektualna superiornost je rezervisana za ateiste, ne remeti kozmicke zakone, nije se s tim igrat.L u c i f e r wrote:Tako je, mi teisti smo superijorniji od njiha.
Mojne širkovat.
-
Rajvosa84
#7524 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Idemedosumom @mirza_15 @Mohamad Sissoko
Vas 3 samo potvrđujete ono što sam napisao u prethodnom postu. Usput, zanimljivo kako ste se ufatili isključivo prvog pasusa. Prepoznali se? Pročitajte barem do kraja. One dvije opaske će vam koristiti ako se namjeravate zadržati na ovom podforumu određeno vrijeme. Maksimalno su dobronamjerne.
Pismene, da. Na visokom nivou... hmmm prije bih rekao na razumnom nivou. Ono tipa, malo se informišeš prije nego što izvališ glupost. Kao npr:
Zato kažem, treba sticky topic napraviti. Ateizam - pitanja i odgovori for dummies. Nauka - pitanja i odgovori for dummies.
Vas 3 samo potvrđujete ono što sam napisao u prethodnom postu. Usput, zanimljivo kako ste se ufatili isključivo prvog pasusa. Prepoznali se? Pročitajte barem do kraja. One dvije opaske će vam koristiti ako se namjeravate zadržati na ovom podforumu određeno vrijeme. Maksimalno su dobronamjerne.
Idemedosumom wrote:Jesi li ti zaista došao na jedan ovakav forum kako bi vodio "pismene" debate na visokom nivou o religiji, filozofiji i logici? Prvo malo razmisli.
Pismene, da. Na visokom nivou... hmmm prije bih rekao na razumnom nivou. Ono tipa, malo se informišeš prije nego što izvališ glupost. Kao npr:
Znaš li koliko je raje upalo na ovu i ranije teme o ateizmu/religiji sa gotovo identičnom rečenicom i smajlijem na kraju? Da bi nakon par stranica propitivanja otkrili koliko su šuplji i koliko pojma nemaju o osnovnim stvarima. Onda bjeeež sa teme na par sedmica, pa kad se prašina slegne, eto ih opet.Idemedosumom wrote:Spominješ logičko razmišljanje, kao slabiju stranu vjernika, a valjda kao jaču stranu ateista jel? To je ona logika da je ovaj naš svijet nastao sasvim slučajno? Podudarilo se nekoliko triliona stvari pa smo dobili savršene uslove za život? Pa to je logično
Zato kažem, treba sticky topic napraviti. Ateizam - pitanja i odgovori for dummies. Nauka - pitanja i odgovori for dummies.
-
L u c i f e r
#7525 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da mi je marka za po svaki put kad sam ovde procito da je evolucija samo teorija...