TRANCE wrote:Večeras ima vode nakon dva mjeseca redukcije. Ja sam navikao prati zube vodom iz kanistera, tako da je ovo čisti bezobrazluk i remećenje već ustaljene prakse!
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
mr.smith sa
#751 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
- Skyfox
#752 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ja vec mijenjam navike, ako se zateknem vani onda panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
Čak Noris se istuširao i oprao zube iza ponoci u Sarajevu!
- A_I_
#753 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da prostis malo mi je nevjerovatno da preko 60% BH hidroelektrana drze EP HZ HB i RSneki wrote:Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..
Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?
Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska
Znaci da EP BiH prednjaci u ekoloskim izvorima el. energije
-
nino90
#754 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ne moze se struja redukovati, ako bi doslo do toga da pocnemo trositi vise nego sto prozivodimo uvozila bi se dodatna elektricna snaga
- A_I_
#755 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ko ce nam prodavati struju kad i oni budu u skripcu? N pricamo o drzavama, granicama i sl. vec globalnom problemu koji ce sve vise, osim problema vodosnabdijevanja, zahvatati i proizvodnju el. energije hidroelektranama.reni-90 wrote:ne moze se struja redukovati, ako bi doslo do toga da pocnemo trositi vise nego sto prozivodimo uvozila bi se dodatna elektricna snaga
- sinuhe
#756 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
To su onda domacinstva najveci potrosaci struje dok je od tih 12,7 GWh ima za izvoz. Kod nas bas sve problem. 
Mislim da je prosjek potrosnje po domacinstvu u Evropi oko 3000 kWh.
Mislim da je prosjek potrosnje po domacinstvu u Evropi oko 3000 kWh.
-
nino90
#757 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
pa nisu sve hidroelektrane imas termo, imas vjetro ima svega u dalekoj evropi, francuzi puni onih nuklearki ha ja 
- sinuhe
#758 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Oni imaju i industriju. Kad bi mi imali industriju bile bi nestasice struje. Usput po potrosnji mozemo i izracunati koliko ljudi uopste zivi u BiH, ne treba popis 
- Ma.Le.Na
- A_I_
#760 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kad su ostali puni struje (toliko da bi po toj prici mogli drugima izvoziti i sa svojom smanjenom proizvodnjom od presusenih hidroelektrana), sto li onda od nas odavno kupuju strujureni-90 wrote:pa nisu sve hidroelektrane imas termo, imas vjetro ima svega u dalekoj evropi, francuzi puni onih nuklearki ha ja
Nije sve tako bajno al polako, ljudi svakako ne znaju unaprijed razmisljati - kad se desi poplava ili susa tad se fataju za glavu i drz-nedaj kontaju kako rijesit problem
Bice zabavno sljedecih godina.
-
KenCo
#761 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
stvarno ne kontam ove ljude koji nemaju vode uvecer. samo se pise po forumima i prica po kafama, a da se vas 200 skupi ispred vodovoda sigurno bi se nesto promijenilo.
pa covjece nemate vode u 2011 godini, pa nije '92 ! i to u sarajevu, koje je toliko bogato vodom.
uradite nesto drugo osim kuckanja po tastaturi
pa covjece nemate vode u 2011 godini, pa nije '92 ! i to u sarajevu, koje je toliko bogato vodom.
- A_I_
#762 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne smiju, jos im je UDBA u podsvijestiKenCo wrote:stvarno ne kontam ove ljude koji nemaju vode uvecer. samo se pise po forumima i prica po kafama, a da se vas 200 skupi ispred vodovoda sigurno bi se nesto promijenilo.
- alica.k
#763 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
meni jos ima vode 
nije je bilo u ova doba vec 4 godine.
necu pisat gdje sam (a razmisljam se da odem brisat i prije sto sam pisala), da mi ne zavrnu.
nije je bilo u ova doba vec 4 godine.
necu pisat gdje sam (a razmisljam se da odem brisat i prije sto sam pisala), da mi ne zavrnu.
- frumpy
#764 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno?Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
- BHF_Manijak
#765 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
To mu moze neko polit iz bokala il' flase, koji su prethodno napunjeni!frumpy wrote:Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno?Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
-
neki
#766 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
EPBiH: Jablanica, Grabovica, SalakovacA_I_ wrote:Da prostis malo mi je nevjerovatno da preko 60% BH hidroelektrana drze EP HZ HB i RSneki wrote:Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..![]()
EPHZHB: Rama, Mostar, Mostarsko blato, Capljina, Jajce 1, Jajce 2
EPRS: Bocac, Zvornik, Visegrad, Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik
A_I_ wrote:Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?
82% proizvode termoelektrane, ako su one po tebi izvor ekoloski ciste energije onda mislim da imas problema u temeljnim shvatanjima..A_I_ wrote:Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska![]()
- Skyfox
#767 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
nismo svi cistunice kao ti frumpifrumpy wrote:Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno?Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
- A_I_
#768 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
neki wrote:EPBiH: Jablanica, Grabovica, SalakovacA_I_ wrote:Da prostis malo mi je nevjerovatno da preko 60% BH hidroelektrana drze EP HZ HB i RSneki wrote:Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..![]()
EPHZHB: Rama, Mostar, Mostarsko blato, Capljina, Jajce 1, Jajce 2
EPRS: Bocac, Zvornik, Visegrad, Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik
A_I_ wrote:Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?
82% proizvode termoelektrane, ako su one po tebi izvor ekoloski ciste energije onda mislim da imas problema u temeljnim shvatanjima..A_I_ wrote:Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska![]()
P.S. Porazavajuce informacije o odnosu TE-HE
- A_I_
#769 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pilavdžić: Da privatnici uzmu ViK voda bi bila skuplja 300-400 posto
http://www.sarajevo-x.com/bih/pilavdzic ... /111215029
"Da li bi udar na džepove redovnih platiša tako jednostavno riješio ove probleme? I da li je realno povećati cijenu u trenucima kada snabdijevanje platiša nije redovno?
Prvo, mi nismo ni očekivali da će se sada raspravljati o cijeni, naš zahtjev je predat u februaru ove godine, samo zato jer smo morali planski ''zatvoriti'' planirane rashode sa planiranim prihodima. Iskustvo iz ranijih godina nije ostavljalo puno nade da će se neko ohrabriti i nakon 14 godina ovo staviti na Vladu. Dakle i sami smo bili iznenađeni time. Međutim, na press konferenciji smo čuli da EBRD traži ovo povećanje i da je to uslov za dobivanje kredita namijenjenog obnovi dijela dotrajalog sistema. Mi znamo za ovaj uslov i protivili smo se tome. Prije godinu i po dana EBRD je tražila da cijena bude oko 2,0 KM kao uslov za prvu tranšu kredita, a ovo povećanje sada je bilo na 1,52 KM."
Gospon pretplaceni direktor malo je kontradiktoran
Pa jestel za povecanje cijene zbogradi ulaganja u infrastrukturu ili ste protiv?
OK im je kad oni to predloze a protiv su kad to Vlada predlozi pod direktivom EBRDa.
"Da li bi udar na džepove redovnih platiša tako jednostavno riješio ove probleme? I da li je realno povećati cijenu u trenucima kada snabdijevanje platiša nije redovno?
Prvo, mi nismo ni očekivali da će se sada raspravljati o cijeni, naš zahtjev je predat u februaru ove godine, samo zato jer smo morali planski ''zatvoriti'' planirane rashode sa planiranim prihodima. Iskustvo iz ranijih godina nije ostavljalo puno nade da će se neko ohrabriti i nakon 14 godina ovo staviti na Vladu. Dakle i sami smo bili iznenađeni time. Međutim, na press konferenciji smo čuli da EBRD traži ovo povećanje i da je to uslov za dobivanje kredita namijenjenog obnovi dijela dotrajalog sistema. Mi znamo za ovaj uslov i protivili smo se tome. Prije godinu i po dana EBRD je tražila da cijena bude oko 2,0 KM kao uslov za prvu tranšu kredita, a ovo povećanje sada je bilo na 1,52 KM."
Pa jestel za povecanje cijene zbogradi ulaganja u infrastrukturu ili ste protiv?
OK im je kad oni to predloze a protiv su kad to Vlada predlozi pod direktivom EBRDa.
- jazzer
#770 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A na pitanje o njegovoj odgovornosti daje isti odgovor koji je dao i sam sebi kadaA_I_ wrote:Pilavdžić: Da privatnici uzmu ViK voda bi bila skuplja 300-400 posto
je ''intervjuisan'' opet od samoga sebe, za njihove neke novine. Ne zna debil ni sastaviti
odgovor drugaciji od vec datog na isto pitanje
Preuzimate li dio odgovornosti na sebe, s obzirom na to da ste prvi čovjek dugi niz godina?
Kako god zvučalo ''odbranaški'', pa i rizikujući da će mnogi osuti brojne pogrdne riječi prema meni, ja izjavljujem da sam prečasno i prepošteno obavljao svoj posao, da sam puno lično doprinio modernizaciji preduzeća, da sam dao poseban doprinos u poslijeratnoj obnovi, da sam zaslužan za konsolidaciju vodosnabdijevanja poslije rata u rekordnom vremenu i puno prije brojnih procjena eksperata i domaćih i stranih, podsjećam da su od augusta 1998.godine ukinute redukcije vode. Dakle, odbijam i pomisao o nekakvoj ličnoj krivici.
- frumpy
#771 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, nažalost.Skyfox wrote:nismo svi cistunice kao ti frumpifrumpy wrote:Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno?Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
- muha_sa
- Filter
- muha_sa
#774 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ovo mu je na kraju dobro--u vezi redukcija 
- sheilak
#775 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Je li i on osjetio redukcije ili je za njega bilo vode?