Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mr.smith sa

#751 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mr.smith sa »

TRANCE wrote:Večeras ima vode nakon dva mjeseca redukcije. Ja sam navikao prati zube vodom iz kanistera, tako da je ovo čisti bezobrazluk i remećenje već ustaljene prakse!

:lol:
:-D
Skyfox

#752 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Skyfox »

ja vec mijenjam navike, ako se zateknem vani onda panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar :roll: :D
Čak Noris se istuširao i oprao zube iza ponoci u Sarajevu!
A_I_

#753 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

neki wrote:Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..
Da prostis malo mi je nevjerovatno da preko 60% BH hidroelektrana drze EP HZ HB i RS :-)

Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?

Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska :oops:
Znaci da EP BiH prednjaci u ekoloskim izvorima el. energije :lol:
nino90

#754 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nino90 »

ne moze se struja redukovati, ako bi doslo do toga da pocnemo trositi vise nego sto prozivodimo uvozila bi se dodatna elektricna snaga
A_I_

#755 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

reni-90 wrote:ne moze se struja redukovati, ako bi doslo do toga da pocnemo trositi vise nego sto prozivodimo uvozila bi se dodatna elektricna snaga
Ko ce nam prodavati struju kad i oni budu u skripcu? N pricamo o drzavama, granicama i sl. vec globalnom problemu koji ce sve vise, osim problema vodosnabdijevanja, zahvatati i proizvodnju el. energije hidroelektranama.
sinuhe

#756 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

To su onda domacinstva najveci potrosaci struje dok je od tih 12,7 GWh ima za izvoz. Kod nas bas sve problem. :D

Mislim da je prosjek potrosnje po domacinstvu u Evropi oko 3000 kWh.
nino90

#757 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nino90 »

pa nisu sve hidroelektrane imas termo, imas vjetro ima svega u dalekoj evropi, francuzi puni onih nuklearki ha ja :-D
sinuhe

#758 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Oni imaju i industriju. Kad bi mi imali industriju bile bi nestasice struje. Usput po potrosnji mozemo i izracunati koliko ljudi uopste zivi u BiH, ne treba popis :D
Ma.Le.Na

#759 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ma.Le.Na »

jos je ima :shock: :D
A_I_

#760 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

reni-90 wrote:pa nisu sve hidroelektrane imas termo, imas vjetro ima svega u dalekoj evropi, francuzi puni onih nuklearki ha ja :-D
Kad su ostali puni struje (toliko da bi po toj prici mogli drugima izvoziti i sa svojom smanjenom proizvodnjom od presusenih hidroelektrana), sto li onda od nas odavno kupuju struju :-)
Nije sve tako bajno al polako, ljudi svakako ne znaju unaprijed razmisljati - kad se desi poplava ili susa tad se fataju za glavu i drz-nedaj kontaju kako rijesit problem :)
Bice zabavno sljedecih godina.
KenCo

#761 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by KenCo »

stvarno ne kontam ove ljude koji nemaju vode uvecer. samo se pise po forumima i prica po kafama, a da se vas 200 skupi ispred vodovoda sigurno bi se nesto promijenilo.
pa covjece nemate vode u 2011 godini, pa nije '92 ! i to u sarajevu, koje je toliko bogato vodom.
uradite nesto drugo osim kuckanja po tastaturi
A_I_

#762 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

KenCo wrote:stvarno ne kontam ove ljude koji nemaju vode uvecer. samo se pise po forumima i prica po kafama, a da se vas 200 skupi ispred vodovoda sigurno bi se nesto promijenilo.
pa covjece nemate vode u 2011 godini, pa nije '92 ! i to u sarajevu, koje je toliko bogato vodom.
uradite nesto drugo osim kuckanja po tastaturi
Ne smiju, jos im je UDBA u podsvijesti :lol:
alica.k

#763 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by alica.k »

meni jos ima vode :D
nije je bilo u ova doba vec 4 godine.
necu pisat gdje sam (a razmisljam se da odem brisat i prije sto sam pisala), da mi ne zavrnu.
frumpy

#764 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by frumpy »

Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno? :roll:
BHF_Manijak

#765 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

frumpy wrote:
Skyfox wrote:panicno zurim kuci prije 12h ili nazovem ukucane da mi ostave jedno punjenje u vodokotlicu makar
Znači bitno je da poslije pustiš vodu, a da opereš ruke poslije nužde nije bitno? :roll:
To mu moze neko polit iz bokala il' flase, koji su prethodno napunjeni! :mrgreen: :mrgreen:
neki

#766 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

A_I_ wrote:
neki wrote:Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..
Da prostis malo mi je nevjerovatno da preko 60% BH hidroelektrana drze EP HZ HB i RS :-)
EPBiH: Jablanica, Grabovica, Salakovac
EPHZHB: Rama, Mostar, Mostarsko blato, Capljina, Jajce 1, Jajce 2
EPRS: Bocac, Zvornik, Visegrad, Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik
A_I_ wrote:Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?
Image
A_I_ wrote:Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska :oops:
82% proizvode termoelektrane, ako su one po tebi izvor ekoloski ciste energije onda mislim da imas problema u temeljnim shvatanjima..
Skyfox

#767 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Skyfox »

frumpy wrote:
nismo svi cistunice kao ti frumpi :zzzz:
A_I_

#768 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

neki wrote:
A_I_ wrote:
EPBiH: Jablanica, Grabovica, Salakovac
EPHZHB: Rama, Mostar, Mostarsko blato, Capljina, Jajce 1, Jajce 2
EPRS: Bocac, Zvornik, Visegrad, Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik
A_I_ wrote:Hoces da kazes kako one tri hidroelektrane na Neretvi cine manje od petine proizvedene struje za EP BiH?
Image
A_I_ wrote:Takodje, po tom ispade da je 82% struje koju trosimo izuzetno ekoloska :oops:
82% proizvode termoelektrane, ako su one po tebi izvor ekoloski ciste energije onda mislim da imas problema u temeljnim shvatanjima..
:lol: Crveni smajli oznacava ironiju ;-)

P.S. Porazavajuce informacije o odnosu TE-HE :roll:
A_I_

#769 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Pilavdžić: Da privatnici uzmu ViK voda bi bila skuplja 300-400 posto

http://www.sarajevo-x.com/bih/pilavdzic ... /111215029

"Da li bi udar na džepove redovnih platiša tako jednostavno riješio ove probleme? I da li je realno povećati cijenu u trenucima kada snabdijevanje platiša nije redovno?

Prvo, mi nismo ni očekivali da će se sada raspravljati o cijeni, naš zahtjev je predat u februaru ove godine, samo zato jer smo morali planski ''zatvoriti'' planirane rashode sa planiranim prihodima. Iskustvo iz ranijih godina nije ostavljalo puno nade da će se neko ohrabriti i nakon 14 godina ovo staviti na Vladu. Dakle i sami smo bili iznenađeni time. Međutim, na press konferenciji smo čuli da EBRD traži ovo povećanje i da je to uslov za dobivanje kredita namijenjenog obnovi dijela dotrajalog sistema. Mi znamo za ovaj uslov i protivili smo se tome. Prije godinu i po dana EBRD je tražila da cijena bude oko 2,0 KM kao uslov za prvu tranšu kredita, a ovo povećanje sada je bilo na 1,52 KM."

Gospon pretplaceni direktor malo je kontradiktoran :-)

Pa jestel za povecanje cijene zbogradi ulaganja u infrastrukturu ili ste protiv? :-)
OK im je kad oni to predloze a protiv su kad to Vlada predlozi pod direktivom EBRDa.
jazzer

#770 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jazzer »

A_I_ wrote:Pilavdžić: Da privatnici uzmu ViK voda bi bila skuplja 300-400 posto

http://www.sarajevo-x.com/bih/pilavdzic ... /111215029

"Da li bi udar na džepove redovnih platiša tako jednostavno riješio ove probleme? I da li je realno povećati cijenu u trenucima kada snabdijevanje platiša nije redovno?

Prvo, mi nismo ni očekivali da će se sada raspravljati o cijeni, naš zahtjev je predat u februaru ove godine, samo zato jer smo morali planski ''zatvoriti'' planirane rashode sa planiranim prihodima. Iskustvo iz ranijih godina nije ostavljalo puno nade da će se neko ohrabriti i nakon 14 godina ovo staviti na Vladu. Dakle i sami smo bili iznenađeni time. Međutim, na press konferenciji smo čuli da EBRD traži ovo povećanje i da je to uslov za dobivanje kredita namijenjenog obnovi dijela dotrajalog sistema. Mi znamo za ovaj uslov i protivili smo se tome. Prije godinu i po dana EBRD je tražila da cijena bude oko 2,0 KM kao uslov za prvu tranšu kredita, a ovo povećanje sada je bilo na 1,52 KM."

Gospon pretplaceni direktor malo je kontradiktoran :-)

Pa jestel za povecanje cijene zbogradi ulaganja u infrastrukturu ili ste protiv? :-)
OK im je kad oni to predloze a protiv su kad to Vlada predlozi pod direktivom EBRDa.
A na pitanje o njegovoj odgovornosti daje isti odgovor koji je dao i sam sebi kada
je ''intervjuisan'' opet od samoga sebe, za njihove neke novine. Ne zna debil ni sastaviti
odgovor drugaciji od vec datog na isto pitanje :lol: .
Preuzimate li dio odgovornosti na sebe, s obzirom na to da ste prvi čovjek dugi niz godina?

Kako god zvučalo ''odbranaški'', pa i rizikujući da će mnogi osuti brojne pogrdne riječi prema meni, ja izjavljujem da sam prečasno i prepošteno obavljao svoj posao, da sam puno lično doprinio modernizaciji preduzeća, da sam dao poseban doprinos u poslijeratnoj obnovi, da sam zaslužan za konsolidaciju vodosnabdijevanja poslije rata u rekordnom vremenu i puno prije brojnih procjena eksperata i domaćih i stranih, podsjećam da su od augusta 1998.godine ukinute redukcije vode. Dakle, odbijam i pomisao o nekakvoj ličnoj krivici.
frumpy

#771 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by frumpy »

Skyfox wrote:
frumpy wrote:
nismo svi cistunice kao ti frumpi :zzzz:
Da, nažalost.
muha_sa

#772 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by muha_sa »

Filter

#773 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Filter »

muha_sa wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6KNVE8MV2N0 [/youtube]
:thumbup: :thumbup:
muha_sa

#774 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by muha_sa »

ovo mu je na kraju dobro--u vezi redukcija :lol:
sheilak

#775 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Je li i on osjetio redukcije ili je za njega bilo vode?
Post Reply