Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#751 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Pera Trta »

Ja kad uđem na ove teme o Bolonji, k'o da hijeroglife čitam :-)
Ništa vam ja to ne kontam, ni te ETSC, ni bakalare, ni mastere...ko da sam završio prije sto godina fakultet :D
A u mojoj struci se svakako to nije ništa u biti ni promijenilo, i neka nije.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#752 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Velkoski »

prvi put sam otvorio temu i fakat mi je mrsko citati 30+ stranica i imam samo jedno pitanje.. :D

kada zavrsim 3 godine faksa ( ekonomija ), da li je to VŠS ili VSS ?
zilla_

#753 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by zilla_ »

Evo nađoh ovo negdje na netu...

TRAJANJE STUDIJA , BOLONJSKI PROCES, ECTS

Prema našem zakonu o visokom obrazovanju, koji je usklađen sa Bolonjskom deklaracijom,
na akademskim studijama postoje dva ciklusa: osnovne akademske studije i postdiplomske
akademske studije. Naredne godine Fakulteti će započeti sa usvajanjem i realizacijom
nastavnog plana i programa specijalističkih studija i doktorskih akademskih studija.

- Osnovne akademske studije – imaju između 180 i 240 ECTS bodova, odnosno
traju od 3 do 4 akademske godine. Lice koje završi ovaj ciklus studija dobija
zvanje koje se stiče prvim stepenom akademskih studija iz odgovarajuće oblasti (u
oblasti ekonomije to je diplomirani ekonomista sa usmjerenjem, a u oblasti
logistike to je diplomirani inženjer sa usmjerenjem).
- Diplomske akademske studije(drugi stepen akademskih studija) – traju zajedno s
predhodno završenim osnovnim studijama (3 ili 4 godine), najmanje 5 godina,
odnosno imaju zbir 300 ECTS (model 3 + 2 = 180 ECTS + dodatnih 120 ECTS, i
model 4 + 1 = 240 ECTS + dodatnih 60 ECTS). Na kraju student dobija naziv
master (naziv odgovarajuće stuke).
- Specijalističke studije – spadaju, takođe u drugi ciklus studija i traju najmanje 1
godinu (60 ECTS), uz uslov da su prethodno završene diplomske akademske
studije. Lice koje završi ove studije stiče stručni naziv specijalista, s naznakom
zvanja drugog stepena iz odgovarajuće oblasti.
- Doktorske akademske studije – traju najmanje 3 godine i imaju najmanje 180
ECTS bodova, uz uslov da su prethodno završene diplomske studije – master. Lice
koje završi ovaj ciklus studija dobija naziv doktor nauka, odnosno doktor
umjetnosti, s naznakom oblasti.

Uglavnom ja studiram po ovom sistemu 4+1 i po završetku 4 godine ja imam 240 ovih kredita... Ovi bolonjci sa 3 godine imaju 180... Kad sam upisivao rečeno nam je da s ove 4 godine mi ćemo bit diplomirani inžinjeri a sad po ovom novom zakonu mi nećemo biti ni "i" od inžinjera :lol:

Pa majka mu stara zar se ta bolonja nije mogla isplanirati za narednih 20 godina i krenut s tim na svim fakultetima isto i u isto vrijeme a ne sad da se i ovako dijelimo... Ja i sestra studiramo isti fax, ona po bolonji 3+1 a ja po bolonji 4+1 jer sam prije upisao... I sad su ovi prisiljeni da nas sve puste u četvrtu bezuslovno jer bi se desilo da imaju dvije treće godine po staroj i novoj bolonji hahahha... Ma luda kuća je ovo :lol: :lol: :lol:
smoki_choko

#754 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by smoki_choko »

Jasmin2803 wrote:
dobro pa te se ne pita nista u vezi toga, bar na ekonomiji :lol: :-)
na vratima sam da se pitam...;)

nego sta ti mislis o ovoj nasoj marketinskoj kampanji - SEX!!! Da li podrzavate PROTESTE...valjda ce sad vise ljudi dolaziti na forum... (zna se sta najvise volimo :D)
jesi to se za dekana kandidovo, tesko pored trivuna i kompanije :lol:
ja reko neki sex skandal izbio povodom ovog svega
Last edited by smoki_choko on 08/06/2011 21:38, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#755 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Bobi »

leet wrote:prvi put sam otvorio temu i fakat mi je mrsko citati 30+ stranica i imam samo jedno pitanje.. :D

Ni jedno ni drugo, vec VGPZZZ, VišeGodišnjiPosjetilacZavodaZaZapošljavanje
minjonja

#756 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by minjonja »

Pera Trta wrote:Ja kad uđem na ove teme o Bolonji, k'o da hijeroglife čitam :-)
Ništa vam ja to ne kontam, ni te ETSC, ni bakalare, ni mastere...ko da sam završio prije sto godina fakultet :D
ukratko: na nekim fakultetima se za VSS studiralo 4 ili 5 godina. kako je bolonja uvedena, vise se ne gledaju godine provedene studirajuci, nego bodovi. svaki predmet nosi odredjene bodove, to su ti ETSC. po bolonji prvi ciklus traje 3 ili 4 godine, a drugi ciklus, odnosno master 2 ili 1, ali nisu bitne godine, nego bodovi!! i sad su neki fakulteti kako je bolonja uvedena sljedece uradili: nagurali sve predmete u 3 ili 4 godine, isto tako predmete koji su se slusali na magistarskom nagurali u 1 ili dvije godine. no medjutim, na drugim fakultetima se radilo tako da se ono gradivo za diplomca podijelilo pola na bachelor, pola na master. sad se pojavi ova odluka gdje kazu da je master=stari diplomac, sto naravno nije posteno za studente koji su zavrsili fakultet koji je uveo onaj sistem koji sam prvi opisala. i tu je sva frka nastala i vecina nije zadovoljna. ovo bi mogla biti osnova za jednu dobru tragikomediju na filmskom platnu.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#757 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Pera Trta »

minjonja wrote:
ukratko: na nekim fakultetima se za VSS studiralo 4 ili 5 godina. kako je bolonja uvedena, vise se ne gledaju godine provedene studirajuci, nego bodovi. svaki predmet nosi odredjene bodove, to su ti ETSC. po bolonji prvi ciklus traje 3 ili 4 godine, a drugi ciklus, odnosno master 2 ili 1, ali nisu bitne godine, nego bodovi!! i sad su neki fakulteti kako je bolonja uvedena sljedece uradili: nagurali sve predmete u 3 ili 4 godine, isto tako predmete koji su se slusali na magistarskom nagurali u 1 ili dvije godine. no medjutim, na drugim fakultetima se radilo tako da se ono gradivo za diplomca podijelilo pola na bachelor, pola na master. sad se pojavi ova odluka gdje kazu da je master=stari diplomac, sto naravno nije posteno za studente koji su zavrsili fakultet koji je uveo onaj sistem koji sam prvi opisala. i tu je sva frka nastala i vecina nije zadovoljna. ovo bi mogla biti osnova za jednu dobru tragikomediju na filmskom platnu.
Hvala na pojašnjenju :thumbup:
Iako i dalje dosta toga je nejasno, vjerovatno i vama kojih se to direktno tiče.
Znam samo da moju struku nisu dirali što se zvanja tiče, doktor (liječnik) je i dalje doktor, i da bi postao doktor mora završiti fakultet koji i dalje traje 6 godina. I svugdje na svijetu je tako, nigdje nisi "malo doktor" ili "diplomirani ili master doktor" (liječnik). Ali su uveli taj sistem bodovanja i neću da kažem da je lakše sada studirati, ali na konkretnim primjerima ljudi koji su prošle godine diplomirali vidim da je prolaznost daleko veća.
minjonja

#758 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by minjonja »

Pera Trta wrote:
minjonja wrote:
Hvala na pojašnjenju :thumbup:
Iako i dalje dosta toga je nejasno, vjerovatno i vama kojih se to direktno tiče.
Znam samo da moju struku nisu dirali što se zvanja tiče, doktor (liječnik) je i dalje doktor, i da bi postao doktor mora završiti fakultet koji i dalje traje 6 godina. I svugdje na svijetu je tako, nigdje nisi "malo doktor" ili "diplomirani ili master doktor" (liječnik). Ali su uveli taj sistem bodovanja i neću da kažem da je lakše sada studirati, ali na konkretnim primjerima ljudi koji su prošle godine diplomirali vidim da je prolaznost daleko veća.
vidis glavni problem je upravo u tome sto svaki fakultet svoju politiku vodi. malo se svi ponavljamo ko pokvarena ploca jer svako ponavlja svoj slucaj (ali to je u neku ruku i dobro jer nece niko u tudje da se mijesa i u tudje ime da govori). ja mogu pricati samo za odsjek za biologiju gdje je od upisanih cca. 90 studenata, 10 cistu drugu godinu upisalo. ostalih recimo 30 je prenijelo ispit sa prve u drugu - toliko o prolaznosti, mnogi su odustali, prebacivali se itd, a da ne pricamo o ocjenama. o tome sam vec jedan post napisala kako je sada mnogo teze dobiti ista vise od osmice jer se prije na usmenom moglo vidjeti ko zna zna i profesor nagradi (osim ako nije sadist), a sad nije vise tako.
svaki fakultet i svaki odsjek treba sad interno to da rijesi jer se nikako, al nikako ne moze donijeti odluka na osnovu univerziteta ili citave federacije ili drzave. ma sve se brate zakomplikovalo :D da sam bogdo medicinu upisala, znala bi radi cega studiram. sad sam ni na nebu ni na zemlji.
Jasmin2803

#759 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

leet wrote:prvi put sam otvorio temu i fakat mi je mrsko citati 30+ stranica i imam samo jedno pitanje.. :D

po novom VŠS :D...ako se usvoji :-)
Jasmin2803

#760 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

jesi to se za dekana kandidovo, tesko pored trivuna i kompanije :lol:
ja reko neki sex skandal izbio povodom ovog svega
;)
Jasmin2803

#761 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

zilla_ wrote:Evo nađoh ovo negdje na netu...

TRAJANJE STUDIJA , BOLONJSKI PROCES, ECTS

Prema našem zakonu o visokom obrazovanju, koji je usklađen sa Bolonjskom deklaracijom,
na akademskim studijama postoje dva ciklusa: osnovne akademske studije i postdiplomske
akademske studije. Naredne godine Fakulteti će započeti sa usvajanjem i realizacijom
nastavnog plana i programa specijalističkih studija i doktorskih akademskih studija.

- Osnovne akademske studije – imaju između 180 i 240 ECTS bodova, odnosno
traju od 3 do 4 akademske godine. Lice koje završi ovaj ciklus studija dobija
zvanje koje se stiče prvim stepenom akademskih studija iz odgovarajuće oblasti (u
oblasti ekonomije to je diplomirani ekonomista sa usmjerenjem, a u oblasti
logistike to je diplomirani inženjer sa usmjerenjem).
- Diplomske akademske studije(drugi stepen akademskih studija) – traju zajedno s
predhodno završenim osnovnim studijama (3 ili 4 godine), najmanje 5 godina,
odnosno imaju zbir 300 ECTS (model 3 + 2 = 180 ECTS + dodatnih 120 ECTS, i
model 4 + 1 = 240 ECTS + dodatnih 60 ECTS). Na kraju student dobija naziv
master (naziv odgovarajuće stuke).
- Specijalističke studije – spadaju, takođe u drugi ciklus studija i traju najmanje 1
godinu (60 ECTS), uz uslov da su prethodno završene diplomske akademske
studije. Lice koje završi ove studije stiče stručni naziv specijalista, s naznakom
zvanja drugog stepena iz odgovarajuće oblasti.
- Doktorske akademske studije – traju najmanje 3 godine i imaju najmanje 180
ECTS bodova, uz uslov da su prethodno završene diplomske studije – master. Lice
koje završi ovaj ciklus studija dobija naziv doktor nauka, odnosno doktor
umjetnosti, s naznakom oblasti.

Uglavnom ja studiram po ovom sistemu 4+1 i po završetku 4 godine ja imam 240 ovih kredita... Ovi bolonjci sa 3 godine imaju 180... Kad sam upisivao rečeno nam je da s ove 4 godine mi ćemo bit diplomirani inžinjeri a sad po ovom novom zakonu mi nećemo biti ni "i" od inžinjera :lol:

Pa majka mu stara zar se ta bolonja nije mogla isplanirati za narednih 20 godina i krenut s tim na svim fakultetima isto i u isto vrijeme a ne sad da se i ovako dijelimo... Ja i sestra studiramo isti fax, ona po bolonji 3+1 a ja po bolonji 4+1 jer sam prije upisao... I sad su ovi prisiljeni da nas sve puste u četvrtu bezuslovno jer bi se desilo da imaju dvije treće godine po staroj i novoj bolonji hahahha... Ma luda kuća je ovo :lol: :lol: :lol:
hahahaah, sta sam sve procitao na ovom forumu...ne znam dal da placem il da se smijem....
Jasmin2803

#762 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

"Oskarovac Danis Tanović počasni doktor UNSA" - evo covjek doktorirao po Bolonji - zna sta valja :D :D :D
Amidza Efendija

#763 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Amidza Efendija »

Jasmin2803 wrote:
Riječ SEX se koristi samo u marketinške svrhe...
Priznaj da si ideju maznuo iz prijedloga u diskusija o Eserihiji da se preimenuje u "Slike golog Elton Johna".
Jasmin2803

#764 Re: SEX!!! Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Amidza Efendija wrote:
Jasmin2803 wrote:
Riječ SEX se koristi samo u marketinške svrhe...
Priznaj da si ideju maznuo iz prijedloga u diskusija o Eserihiji da se preimenuje u "Slike golog Elton Johna".
:D stvarno nisam - al niti jedno ni drugo nisu neka revolucionarna otkrica - ovo svaki BOLONJAC nauci na prvoj godini studija (ne znam za ove po starom programu :P)
dzejkej

#765 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by dzejkej »

nellington wrote:Image
fazon je za 10 :lol: :lol:
Amidza Efendija

#766 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

dzejkej wrote:
nellington wrote:Image
golemo, golemo.. fazon je za 10 :lol: :lol:
Ima i nas Svemirko Obmanagic jedan, sa Fakulteta politickih nauka, o civilizaciji Maya koji su prenosili kamenice uz pomoc frulica. Mentor mu bio neki babin pajdas.

Majko mila, ode nam obrazovanje u MP3.
dzejkej

#767 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by dzejkej »

Amidza Efendija wrote:
Ima i nas Svemirko Obmanagic jedan, sa Fakulteta politickih nauka, o civilizaciji Maya koji su prenosili kamenice uz pomoc frulica. Mentor mu bio neki babin pajdas.

boldirano ti sve govori.. samo pogledaj ko je sve kod njih doktorirao.. vjerujem da su nekim morali praviti prezentacije prije odbrane da jadni ne fule naziv teme :roll: :roll:
Curve

#768 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Curve »

hadzinicasa wrote: Znam da su na ekonomiji to prema ECTS kreditima vrednovali i to tako da je bolonjac 180 kredita, a stari program 220 kredita.
stari ima 240 ECTS, a ne 220 :-)
Autobus

#769 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Autobus »

JAVNI POZIV
STUDENTIMA UNSA

Studentska komisija za izmjene i dopune
ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU KS

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu poziva sve zainteresirane studente da se uključe u studentsku komisiju koja će u narednom periodu raditi na izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.
Želimo da pružimo studentima priliku da kreiraju svoj okvir obrazovanja i da utiću na kreiranje i mijenjanje Zakona o visokom obrazovanju.
Mi tražimo KOMPETENTNE, ZAINTERESIRANE, i AMBICIOZNE ljude koji će uzeti ovo pitanje u svoje ruke i raditi kompetentno na tome da sebi i svojim kolegama omoguće što bolji položaj u okviru onoga što Zakon o visokom obrazovanju reguliše.
Svaki učesnik u komisiji je dužan da pruži svoj doprinos ovom procesu, te da analizira dio zakona koji će se definirati u dogovoru, te da za isti kreira set izmjena i dopuna koji treba da poboljša status studenata u zakonu.
Svaki učesnik nakon rada komisije stiće pravo na certifikat od strane SPUS-a za učešće u ovoj radnoj grupi.

Svaki zainteresirani student je dužan da do najkasnije 17.06.2011. dostavi na [email protected] svoju prijavu. (Osnovne lične podatke, fakultet i godinu studija, broj telefona, te motivaciju za učešće u komisiji)

Za sva vaša pitanja Vam stojimo na raspolaganju putem maila ili telefonskim putem na 00387 61 902 615.

POTPREDSJEDNIK SPUS-a

ERNAD DENI ČOMAGA
Da i ovdje stavim, za svaki slučaj. Vidjeh na facebook stranici SPUS-a.

Ko može, neka se javi. Pogotovo pravnici na završnim godinama.
Amidza Efendija

#770 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

dzejkej wrote:
Amidza Efendija wrote:

boldirano ti sve govori.. samo pogledaj ko je sve kod njih doktorirao.. vjerujem da su nekim morali praviti prezentacije prije odbrane da jadni ne fule naziv teme :roll: :roll:
Ali nekad je fakultet valjao (narocito Rebus :D ), uostalom kao i svi fakulteti na Univerzitetu. Jadno danasnje drustvo, jadne ustanove.
paradjik

#771 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by paradjik »

Znanje studenta, bez obzira na novi ili stari sistem, je bila i ostala potpuno individulana stvar, tako da rasprave tipa da li su bolonci ili antibolonci bolji inženjeri nemaju nikakvo uporiste :wink:
miki 87_DVM

#772 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by miki 87_DVM »

mislim da treba trogodišnju školu vrednovati kao VSS,a studente koji studiraju po starom sistemu izjednačiti sa ovim novim Masterom,jer nemogu isti stepen obrazovanja imati npr. studenti kriminalistike i medicine,mašinci itd,jer kriminalistiku završiš za tri godine a medicinu za šest,ovaj zakon samo treba prepisat od hrvatske.
kokuz_sa

#773 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by kokuz_sa »

miki 87_DVM wrote:mislim da treba trogodišnju školu vrednovati kao VSS,a studente koji studiraju po starom sistemu izjednačiti sa ovim novim Masterom,jer nemogu isti stepen obrazovanja imati npr. studenti kriminalistike i medicine,mašinci itd,jer kriminalistiku završiš za tri godine a medicinu za šest,ovaj zakon samo treba prepisat od hrvatske.
heh ja kriminalistiku zavrsio dok je bilo 4god..
a ne znam da li znas ali nekada je postojao smjer na kriminalistici od 2 god..njih treba izjednacit onda sa SSS
hurmasica

#774 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by hurmasica »

:x Ma meni nije jasno sto se ovi nasi vise preseravaju sa bolonjom. Zasto mijenjaju nesto sto je godinama, decenijama ako ne i vise sasvim lijepo funkcionisalo?!?!??!

S jedne strane mi je zao bolonjaca jer prije svega ne dobivaju adekvatno ni znanje ni zvanje, a samo gube novac, zivce i godine.
S druge strane nije uredu ni da se stari sistem degradira time sto ce se izjednaciti sa bolonjom. Ipak jer razlika ako je neko zavrsio "pravu" ekonomiju po starom sistemu i neko ko je zavrsio menadjment po bolonji. To dvoje nije ni blizu, pa pricajte sta hocete!
Na mom fakultetu, na pravu situacija je nesto drugacija, jer je i dalje ostalo 4 godine, predmeti su 99% ostali isti i tu se nije mnogo promjenilo, tako da nije uredu ni da se ti bolonjci degradiraju ako ih izjednace sa VŠS, a ni sada ne dobivaju zvanje dipl.pravnika.
Ma u sustini ne bitno je kakvo ce ko zvanje imati kada zavrsi faks, nek se zovemo i kreteni pravnih nauka ako treba, najbitnije je tim mladim ljudima obezbjediti adekvatan posao.
hurmasica

#775 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by hurmasica »

kokuz_sa wrote:
miki 87_DVM wrote:mislim da treba trogodišnju školu vrednovati kao VSS,a studente koji studiraju po starom sistemu izjednačiti sa ovim novim Masterom,jer nemogu isti stepen obrazovanja imati npr. studenti kriminalistike i medicine,mašinci itd,jer kriminalistiku završiš za tri godine a medicinu za šest,ovaj zakon samo treba prepisat od hrvatske.
heh ja kriminalistiku zavrsio dok je bilo 4god..
a ne znam da li znas ali nekada je postojao smjer na kriminalistici od 2 god..njih treba izjednacit onda sa SSS

pa VŠS vise ne postoji kao sto i sam kazes, pa pretpostavljam da su samo preusmjerili naziv VŠS na bolonju da bi ih definirali. ali definitivno se bolonja ne moze izjednaciti sa starim sistemom jer se time stari sistem degradira potpuno!
Bolonjci su ipak nesto izmedju starog pojma VŠS i VSS, a kako ce se to rijesiti samo dragi Bog zna.
Post Reply