ovo lupas ko maksim po diviziji... fiskalizacija u rs je uradjena prije fiskalizacije u fbih te bar sto se tice i. sarajeva, konzumove prodavnice su imale fiskalne kase...za ostatak rs ne mogu nista tvrditi jer nisam isao u njihove prodavnice tamo ali bi me cudilo da u uredjenijim dijelovima rs, recimo u bl regiji nisu imali fiskalne kase nego radili na crno... hau jes nou...medoIL wrote:Pazi , ja u svojoj radnji nemam nijedan artikal sa marzom preko 100% , cak imam artikala sa kojim sam u minusu, zato i dolaze ljudi iz cijelog kantona pa i sire kod mene ,ali nisam samo ja ovdje u pitanju, sta cemo sa vlasnicima granapa i sl. ? A Bogati ko to kaze da jedan Konzum ne krade ? Svi veliki trgovci itekako kradu PDV. Znas li da u nijednoj konzumovoj radnji ... ( u RSu ) ... To zastarjeli slucaj , ne znam kako je sada. Kod mene radnik na pocetku ima 600km platu(trgovina odjecom je u pitanju) , a Bogami ovi sa duzim radnim stazom po 800km plus topli obrok. Procentualno gledajuci manji trgovci prijavljuju vise PDVa nego veliki i radnici im imaju vece plate. Ja da sam htio krasti od drzave,a mogao sam i to sa 100% sigurnoscu da me niko nece uhvatiti, sad bi uzivao negdje na Havajima , Karibima , Maldivima i sl. ne bih piskarao ovdje s vama , ali ne, treba biti covjek pa pomoci ovom napacenom narodu.Niko od vas ne zna kako je kad ti inspekcija dodje napise 2-3k Bogami nekada i 5 hiljada kaznu zbog prasine iza muzicke linije. Moj stari je imao 2 operacije , sve zbog stresa. Evo sad su malo prestali udarati po trgovcima , sad od Slavonskog Broda do Sarajeva imamo nevjerovatnih 11 patrola(kontrole , radari) na putu. Neki dan mi napisase kaznu sto nisam imao putni nalog za malo autojer je auto na firmi
![]()
maloprodajne trgovine mjesovitom robom sigurno mogu pozitivno poslovati i bez varanja drzave, nabavku ne rade u maloprodaji te su cijene povoljnije nego za obicne smrtnike, pdv placaju na dodatu vrijednost a dobijaju povrat ranije placenog pdv-a na prodati proizvod (ovo pod uslovom da legalno rade nabavku a ne na heco pijaci)... marza koju udaraju je dovoljna za pokrivanje troskova poslovanja ali nije i za novi passat, vikendicu, egzoticna putovanja... najveci problem malih prodavnica je malen promet te samim tim i malen profit... a zasto je promet nizak? zato sto u 5 popodne nemaju hljeb, pa cu ja kao musterija, umjesto da sve pazarim u komsiluku, zbog hljeba otici u konzum, merkator, interex i tamo kupiti u hljeb i sve ostalo a komsijskoj prodavnici shipak