Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kockica_kockica

#751 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kockica_kockica »

atko wrote:
kockica_kockica wrote: pa vidis meni je svaki moron koji :
pokusava da se ubaci u kolonu od 20 vozila ( mi svi budale i cekamo on pametan pa bi prije sviju)
onaj koji se ponasa kao sto ti opisujes pa na svaki zmigavac ubrzava da slucajno ko nebi isao ispred njega
onaj koji vozi auto kao da u ruci imaj djojstik od playstation igrice
onaj koji uopce ne gleda kad se prestrojava, dijagonalno prolazi kroz tri trake ne gledajuci da li se vozila u susret uopce mogu zaustaviti
onaj sto svira kad pustim pjesaka da predje dok mu je jos uvijek zeleno
onaj sto na zuto vec trubi da krenem
onaj sto se ljuti i lamata rukama jer sam stala na zuto
onaj sto misli da mu je parking staza za trkanje
onaj sto svira iza cim neko stane da se uparkira
svi oni koji ne postuju nikoga na cesti i koji ugrozavaju svoj zivot i zivote svih ucesnika u saobracaju
U glavnom citava ova lista je nastala zbog toga sto je nas mentalitet takav svejedno da li vozac ima 20 ili 72 godine ... postojim samo JA i moj problem, moja zurba, samo da JA prodjem, da JA stignem, da JA zaobidjem ...plus balavurdija koja sa 18 godina PS konzolu zamjeni volanom... :x

Ali problem je sto se ljudi tako ponasaju i kada krenu lagano na kaficu nedjeljom popodne... isto ko da zure u hitnu a na sjedistu imaju nekoga ko umire ...

Vrlo je zanimljivo da su i zene u stvari vrlo vrlo slicne muskarcima ... valjda ih je prije bilo manje za volanom pa je slika bila manje realna

Ovo dvoje boldano je cista istina...mislim fakat ne kontam kuda jurcaju u 13.00 nedjeljom :lol: ako ima neki jurcator da nam to razjasni stvarno bi mu bila zahvalna :mrgreen:

A zene su postale fakat kao i muskarci, valjda je to neka zelja da se uklope i da muskarci ne misle o njima kao o smotanim zenama za volanom :lol: i onda mi te slatke kamikaze iskacu bez zmigavca pred mene, uzimaju prednost, itd... boze sacuvaj :run: danas jedna reno crni iskoci duse ti iz kolone i da nemam dobre reflekse zabila bih se u nju samo tako... a kolona, crveno na semaforu, i ja u lagano u ler idem prema autu ispred mene.... :x
mrtva kokoš

#752 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by mrtva kokoš »

danas oko 6, prolazim pored predsjednistva dva motora parkirana na trotoaru u pravcu alipasine dzamije...
tri lika a dvojica ocigledno vlasnici motora razgovaraju sa dvojicom policajaca. nisam nesto ni obracao paznju vrlo brzo se nadjoh skoro pa kod vrazove bolnice...cujem povisene glasove, okrecem se kad isti ti likovi jedan vozi a taj iza njega (dvojica na motoru) psuje hiljadu i jednu psovku iz kako skontah razloga sto su morali stati da prodje grupa pjesaka na onom neformalnom prelazu prema bicakcicu i haj oni prodjose ja se zgrozio da zbog razloga sto su morali stati pjesacima takve psovke i dernjavu moraju sprovoditi. nisu ni krenuli u tom dvojica dedica razvukli preko ulice nadjose se pred njima sto jos vise razljuti tog sabana na motoru zacuju se jos gore i vece psovke dedice ili ne cuju ili ne zele da cuju istim tempom nastavljaju prema trotuaru, šaban ocigledno iznerviran upucuje pljuvacku prema tim starim nejakim ljudima. policajac koji se nalazi na tom istom trotuaru ne reaguje, u tom trenutku iza njih se nalazi policijska petica, kontam evo oni ce ih zaustaviti medjutim sabani pritiscu po gasu i nestaju brzinom sunceve svjetlosti a petica pogadjate, kao da nista nije ni bilo...
ocigledno sila i lokalni sabani su iznad zakona, sarajevo je grad u kojem se zakon provodi samo na onim nejakim gradjanima... nek nasa lijepa policija i dalje naplacuje kazne za prelazak preko nekog "frekventnog" pjesackog prelaza. a ove sabane koji nemaju ni osnovne kulture, koji divljaju po ulicama cim sunce zasja neka dobro pripaze i obezbjede im ciste ulice i ukinu semafore nije fer da on pri brzini od 200km/h moraju trositi svoje disk plocice...
MAN-lion's coach

#753 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by MAN-lion's coach »

Splinter wrote:danas oko 6, prolazim pored predsjednistva dva motora parkirana na trotoaru u pravcu alipasine dzamije...
tri lika a dvojica ocigledno vlasnici motora razgovaraju sa dvojicom policajaca. nisam nesto ni obracao paznju vrlo brzo se nadjoh skoro pa kod vrazove bolnice...cujem povisene glasove, okrecem se kad isti ti likovi jedan vozi a taj iza njega (dvojica na motoru) psuje hiljadu i jednu psovku iz kako skontah razloga sto su morali stati da prodje grupa pjesaka na onom neformalnom prelazu prema bicakcicu i haj oni prodjose ja se zgrozio da zbog razloga sto su morali stati pjesacima takve psovke i dernjavu moraju sprovoditi. nisu ni krenuli u tom dvojica dedica razvukli preko ulice nadjose se pred njima sto jos vise razljuti tog sabana na motoru zacuju se jos gore i vece psovke dedice ili ne cuju ili ne zele da cuju istim tempom nastavljaju prema trotuaru, šaban ocigledno iznerviran upucuje pljuvacku prema tim starim nejakim ljudima. policajac koji se nalazi na tom istom trotuaru ne reaguje, u tom trenutku iza njih se nalazi policijska petica, kontam evo oni ce ih zaustaviti medjutim sabani pritiscu po gasu i nestaju brzinom sunceve svjetlosti a petica pogadjate, kao da nista nije ni bilo...
ocigledno sila i lokalni sabani su iznad zakona, sarajevo je grad u kojem se zakon provodi samo na onim nejakim gradjanima... nek nasa lijepa policija i dalje naplacuje kazne za prelazak preko nekog "frekventnog" pjesackog prelaza. a ove sabane koji nemaju ni osnovne kulture, koji divljaju po ulicama cim sunce zasja neka dobro pripaze i obezbjede im ciste ulice i ukinu semafore nije fer da on pri brzini od 200km/h moraju trositi svoje disk plocice...
Ma najbolje je prosuti eksera...nek onda vrte svoje ispuhane točkiće..
sirocco

#754 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by sirocco »

MAN-lion's coach wrote:
Splinter wrote:danas oko 6, prolazim pored predsjednistva dva motora parkirana na trotoaru u pravcu alipasine dzamije...

bio je onde veceras neki belaj , ja kad sam nais`o oko 15 do 6 vidim motor na cesti (skuter kolko primjetih) i policija nesto mase po cesti , isgleda neki se hairlija razbio
ssmmiilleeyy

#755 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by ssmmiilleeyy »

Vala i divljaju :D Ja kad ga vidim na retrovizoru,pocnem boga moliti samo da mi prodje ispred da ga mogu vidjeti :D

A to što voze bez kacige :D
alibaba_i_30_godina

#756 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alibaba_i_30_godina »

sirocco wrote:
MAN-lion's coach wrote:

bio je onde veceras neki belaj , ja kad sam nais`o oko 15 do 6 vidim motor na cesti (skuter kolko primjetih) i policija nesto mase po cesti , isgleda neki se hairlija razbio
Ima na portalu vijest o tome. Neki je motorista udario neku stariju zenu i svu je jadnu polomio. :roll:
A sto se tice tog prijelaza kog bicakcica, tu nema ocrtanih zebri i po pravilima pjesaci ne bi smjeli tu ni prilaziti. Policija je mogla i njih komotno kazniti. :-)
respo

#757 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:jedva cekam da me skonta :) a o tome ko bi na cumu zavrsio, citali bi, jel :D

ne dokazujem se, nego se zajebavam, postujuci zakon :)
pa nemas pravoo po zakonu blokirati tako saobracaj

i pitanje za tebe koja je najbrza traka u gradu?
trinitrotoluol

#758 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by trinitrotoluol »

U Sarajevu je najbrza desna traka :-?
photo

#759 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by photo »

respo wrote:
Neelix wrote:jedva cekam da me skonta :) a o tome ko bi na cumu zavrsio, citali bi, jel :D

Ne postoji najbrza traka vec oganicenje brzine u gradu koje iznosi, trenutno, od minimalno 40 do maksimalno 60 km/h bez obzira u kojoj si traci.

to sto neko misli da u lijevoj treba voziti 60, u srednjoj 50 a u desnoj 40, to je njegov problem. ogranicenje je za bilo koju traku.
trinitrotoluol

#760 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by trinitrotoluol »

Mislim da je covjek pitao koja je najbrza traka a ne koje je ogranicenje. U Sarajevu svakodnevna praksa mi kaze da je najbrza desna traka. Mozda se qartam u neku vasu diskusiju,sorry :D
Neelix

#761 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

respo wrote:

imao sam slicnu raspravu sa madnerom vec na forumu. znaci ne postoji clan u zakonu koji mi zabranjuje da vozim maksimalnom dozvoljenom brzinom.
na pitanje ti je evo forumas photo odgovorio.
Krigla_Sa

#762 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Krigla_Sa »

respo wrote:

o cemu pricas, o blokiranju saobracaja ili blokiranju putanje nekom divljaku koji bi da vozi 90km/h po gradu? drugo je blokirati saobracaj, a drugo je voziti po ogranicenju i tako onemogucavati pojedincima da voze brze.
Haj majke ti da vidim koji ce me to zakon kazniti ako ja vozim 60 km/h i pri tome smetam nekom idiotu koji bi da vozi brze.
Onda neka taj zakon odredi da je npr u lijevoj traci ogranicenje od npr 60 do 90 , pa nije problem, ovako je u svakoj traci isto ogranicenje i sve dok vozis 60 u bilo kojoj traci ne postoji niko ko te moze kazniti zbog te brzine.

Ja sam se prekjucer posvadjao s nekim papkom, ebo sam mu sve, sto je najgore izbacio me skroz iz takta i poslije mi je bilo krivo jer sam bio u stanju svakakvo sranje da napravim sa sipkom s kojom zakljucavam volan.
Idem preko mosta otoke i skrecem lijevo kod merkura, i onde vazda nekih zena prelaze ulicu, takodjer ima i policije, i ja stanem pjesacima a vec vidim da je ovom iza loli krivo, samo sto ne svira, i ja poslije fino vozim 40, tu je pijaca, skola, kad ovaj iza lego na sirenu,nista ja po svom, kad podje me preticati, hajde nije ni to problem,ako ti se zuri bujrum, kad fol ide paralelno sa mnom i psuje mi mater, ma reko da ti *ebem mamu stani tu, i sad ima neki novootvreni fast food, i on tu stade, izlazi on i vidim ja visociji, nije problem, uzmem ono sranje sto se zakljucava volan i fino prema njemu kome reko psujes, sta hoces papcino, kad on " a daj jarane, 40 vozis" pa reko sta treba 100 da vozim da mi ti nebi svir'o i psov'o jel!!", kad on "vidis da somune i peciva dostavljam, zurim jbg" i sad vidim da se povlaci, nije to vise taj psovac i mangup, govorim mu da pazi kome psuje, gledam one ljude oko sebe, ispadoh sad i ja divljak, psitidjen udjem u auto, poslije mi bi krivo pravo.
zonbirile

#763 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

diskusija je kao i uvijek otišla u efej.Normalno da lijeva traka postoji za preticanje i bržu vožnju do dozvoljenog limita,ali je vozač obavezan osloboditi tu traku,ako ne dosiže limit.Uostalom vani vam je to razlog za kaznu,pogotovo na brzoj cesti,a na autobanu te oderu kao jarca.Da se razumijemo i tamo ograničenje od 130km/h na autobanu ne znači da u lijevoj pucaš,ali ne možeš voziti stojom i praviti kolonu iza sebe,isto je i u gradu sa više traka.
krusty

#764 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

trinitrotoluol wrote:Mislim da je covjek pitao koja je najbrza traka a ne koje je ogranicenje. U Sarajevu svakodnevna praksa mi kaze da je najbrza desna traka. Mozda se qartam u neku vasu diskusiju,sorry :D

upravo tako

jer pola vozaca se od marin dvora do dobrinje vozi lijevom trakom jer tamo moraju skrenuti lijevo :lol: :lol: :lol:
duboka_misao

#765 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by duboka_misao »

krusty wrote:
trinitrotoluol wrote:Mislim da je covjek pitao koja je najbrza traka a ne koje je ogranicenje. U Sarajevu svakodnevna praksa mi kaze da je najbrza desna traka. Mozda se qartam u neku vasu diskusiju,sorry :D

upravo tako

jer pola vozaca se od marin dvora do dobrinje vozi lijevom trakom jer tamo moraju skrenuti lijevo :lol: :lol: :lol:
na upit zasto se vozimo ljevom trakom kad je zacepljena (u nedzaricima) dobjem odgovor od vozaca : ih znas ti da ja moram skrenuti na M dvoru :D
vozač

#766 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by vozač »

Krigla_Sa wrote:
respo wrote:

o cemu pricas, o blokiranju saobracaja ili blokiranju putanje nekom divljaku koji bi da vozi 90km/h po gradu? drugo je blokirati saobracaj, a drugo je voziti po ogranicenju i tako onemogucavati pojedincima da voze brze.
Haj majke ti da vidim koji ce me to zakon kazniti ako ja vozim 60 km/h i pri tome smetam nekom idiotu koji bi da vozi brze.
Onda neka taj zakon odredi da je npr u lijevoj traci ogranicenje od npr 60 do 90 , pa nije problem, ovako je u svakoj traci isto ogranicenje i sve dok vozis 60 u bilo kojoj traci ne postoji niko ko te moze kazniti zbog te brzine.

Ja sam se prekjucer posvadjao s nekim papkom, ebo sam mu sve, sto je najgore izbacio me skroz iz takta i poslije mi je bilo krivo jer sam bio u stanju svakakvo sranje da napravim sa sipkom s kojom zakljucavam volan.
Idem preko mosta otoke i skrecem lijevo kod merkura, i onde vazda nekih zena prelaze ulicu, takodjer ima i policije, i ja stanem pjesacima a vec vidim da je ovom iza loli krivo, samo sto ne svira, i ja poslije fino vozim 40, tu je pijaca, skola, kad ovaj iza lego na sirenu,nista ja po svom, kad podje me preticati, hajde nije ni to problem,ako ti se zuri bujrum, kad fol ide paralelno sa mnom i psuje mi mater, ma reko da ti *ebem mamu stani tu, i sad ima neki novootvreni fast food, i on tu stade, izlazi on i vidim ja visociji, nije problem, uzmem ono sranje sto se zakljucava volan i fino prema njemu kome reko psujes, sta hoces papcino, kad on " a daj jarane, 40 vozis" pa reko sta treba 100 da vozim da mi ti nebi svir'o i psov'o jel!!", kad on "vidis da somune i peciva dostavljam, zurim jbg" i sad vidim da se povlaci, nije to vise taj psovac i mangup, govorim mu da pazi kome psuje, gledam one ljude oko sebe, ispadoh sad i ja divljak, psitidjen udjem u auto, poslije mi bi krivo pravo.
tipičan primjer sa gradskih ulica, potpuno te razumijem
šta bi rekao na činjenicu da sam ja isto doživio samo od žene, dama jebo te.
jutarnja špica u vilsonovom i sad kad prilaziš vrbanji nastaje zagušenje, isto ko lijevak sa desne strane, znaju svi kako izgleda.
ja obično vozim pred vrbanjom tako da mi traka sa ceste ide po sredini auta, da mogu i oni sa desne strane da prođu, vazda ima pametnjakovića koji ti trube mada im je usko za prolaz, penju se po ivičnjaku da te obiđu itd., ja skontam bolje se malo i pomaći mimo propisa,da mi ne otkinu retrovizor ovi što prolaze desno od mene.
helem, špica, 10 do 8, ludilo u vilsonovom na zadnjih 50 metara i sad ženska navalila da prođe, ali je gužva tolika da nema šansi da se ja pomjerim, (mada bih to rado učinio), nema šanse, moraš malo sačekati, a ona sjela na sirenu pa svira li svira, što je najgore i da prođe nema fajde, može ići 5 metara i opet gužva, semafor, crveno. sve u svemu treba jedno 30 sekundi da se sve to raščisti, al džaba ženska svira i svira, malo se raziđoše raja, sad ona prolazi kraj mene, stane, otvori prozor i onako sočno poče da mi reda familiju, (sredila se dama :-) , ja je gledam blijedo, žena mi u autu, ona opet samo gleda pravo, ne smije da se ofira, ja uzvratim sa jednim sočnim MRŠ U 100 ..., najradije bi je zalijepio autom, al mi žao...auta normalno
poslije kontam, na šta ovaj svijet izlazi, da bog sačuva...
malo iza toga kontam, pa na šta je nalik onaj što se budi kraj nje, ko ovo može pustiti u kuću da mu uđe...
još malo iza toga, pa na šta su joj djeca nalik...
to je naša sadašnjost i budućnost, što je najgore :run:
zonbirile

#767 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

na dnu Kotromanićeve,bivša Gundulićeva,svi idu kroz zabranu prema Vrbanji,nikad drota dok ne padne mrtva glava.
respo

#768 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

photo wrote:
Ne postoji najbrza traka vec oganicenje brzine u gradu koje iznosi, trenutno, od minimalno 40 do maksimalno 60 km/h bez obzira u kojoj si traci.

to sto neko misli da u lijevoj treba voziti 60, u srednjoj 50 a u desnoj 40, to je njegov problem. ogranicenje je za bilo koju traku.
postoji itekako
i uopste nije lijeva traka najbrza u gradu kao na autoputu nego srednja

eto malo nauci
ogranicenje postoji ali ne ide se svakom trakom 60 radi skretanja desno lijevo

ajde malo na casove logike pa ces skontati sam
jbt niko ne ukljucuje logiku nego samo ono kako su culi ili procitali
Mr. Meho

#769 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mr. Meho »

zonbirile wrote:diskusija je kao i uvijek otišla u efej.Normalno da lijeva traka postoji za preticanje i bržu vožnju do dozvoljenog limita,ali je vozač obavezan osloboditi tu traku,ako ne dosiže limit.Uostalom vani vam je to razlog za kaznu,pogotovo na brzoj cesti,a na autobanu te oderu kao jarca.Da se razumijemo i tamo ograničenje od 130km/h na autobanu ne znači da u lijevoj pucaš,ali ne možeš voziti stojom i praviti kolonu iza sebe,isto je i u gradu sa više traka.
Zakon je jasan, ako vas putnicki automobil moze postici brzinu od 40 na sat (sto danas moze svaki ispravan putnicki automobil), mozete na putu u naselju koristiti bilo koju kolovoznu traku za saobracaj u istom smjeru (nema najbrzih i najsporijih traka):
Zakon o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima u Bosni i Hercegovini

Clan 39.
(1) Vozac je dužan da se krece vozilom desnom stranom
kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozac je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj
ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na
brzinu kretanja vozila, uslove saobracaja i stanje i osobine puta,
ne ugrožava druge ucesnike u saobracaju i sebe ne izlaže
opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog clana, na putu u
naselju s kolovozom na kojem za saobracaj vozila u istom smjeru
postoje najmanje dvije obilježene saobracajne trake za kretanje
vozila, vozac može da koristi i saobracajnu traku koja se ne
nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila
koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

(4) Odredba stava (3) ovog clana ne odnosi se na vozaca
autobusa, vozaca teretnog vozila cija je najveca dozvoljena masa
veca od 3.500 kg, vozaca vozila koje na ravnom putu ne može da
razvije brzinu kretanja vecu od 40 km na cas
i na vozaca vozila
koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred
raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skrece ulijevo.

Clan 119.
(1) Autoputem motorna vozila moraju da se krecu krajnjom
desnom saobracajnom trakom koja nije zauzeta vozilima u
koloni.
(2) Odredba clana 39. stav (3) ovog zakona ne primjenjuje
se na vozila koja se krecu dijelom autoputa koji prolazi kroz
naselje.

Clan 121.
(1) Vozac koji se motornim vozilom ukljucuje u saobracaj
na autoputu dužan je da:
1) koristi posebnu traku za ubrzavanje, kad takva traka
postoji u produženju prikljucnog puta, i da se u saobracaj na
autoputu ukljuci dajuci odgovarajuci znak, na nacin kojim ne
ugrožava saobracaj vozila koja se krecu autoputem;
2) propusti vozila koja se krecu autoputem, ako na mjestu na
kojem se ukljucuje u saobracaj na autoputu ne postoji posebna
traka za ubrzavanje.
(2) Vozac koji se vozilom iskljucuje iz saobracaja na
autoputu dužan je da blagovremeno zauzme položaj vozilom na
krajnjoj desnoj saobracajnoj traci i da što prije prede na posebnu
traku za usporavanje, ako takva traka postoji na ulazu u
prikljucni put.
Clan 122.
Odredbe cl. od 116. do 121. ovog zakona primjenjuju se i na
saobracaj na putu koji je rezervisan za saobracaj motornih vozila
i brzom putu
.
respo

#770 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Krigla_Sa wrote:
respo wrote:

govorim ti o blokiranju jer je lik pomenuo idu 2 u susjednim trakama istom brzinom i ja dodjem pored njih i ne dam ovom iza da prodje
sta ako ta 2 idu 50?
ne znam koga boli briga hoce li papak ici 50 ili 160 nije nase da to odlucujemo za to valjda postoji policija koja ce ih kaznjavati
nek ako hoce idu 300 ako mogu samo nek me ne ugrozava a to hoce li se on zalijepiti negdje cisto me nesto boli

pa nismo divlji zapad da mi sami odredjujemo pravila

a tvoja situacija je skroz suprotna jer se radi o ulici sa jednom trakom a ne o glavnoj sa 3 trake
a i sto se tice ogranicenja tu do slasticarne iz pravca hepoka je 60 tek znak 40 stoji kod male zgrade
respo

#771 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

zonbirile wrote:diskusija je kao i uvijek otišla u efej.Normalno da lijeva traka postoji za preticanje i bržu vožnju do dozvoljenog limita,ali je vozač obavezan osloboditi tu traku,ako ne dosiže limit.Uostalom vani vam je to razlog za kaznu,pogotovo na brzoj cesti,a na autobanu te oderu kao jarca.Da se razumijemo i tamo ograničenje od 130km/h na autobanu ne znači da u lijevoj pucaš,ali ne možeš voziti stojom i praviti kolonu iza sebe,isto je i u gradu sa više traka.
alo ba jesi li ti normalan nije autoput da je lijeva najbrza

srednja je najbrza u gradu
jbt sve vozaci a niko pojma nema
Krigla_Sa

#772 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Krigla_Sa »

nigdje nisam rekao da ima znak 40, maximalna dozvoljena u gradu je 60, ja sam vozio 40 i ne vidim gdje je tu problem da mi covjek psuje mater, uostalom meni ne treba znak da mi bude glavna vodilja koliko smijem ici, treba mi da znam koliko ne smijem ici, znaci preko 60 ne smijem, a moja licna procjena je dali cu iskoristiti i tih 60.
oko pijace je uvijek guzva,guzva je i do slasticarne i citavom gradacackom do novog mosta, djece koliko hoces, i ne pada mi na pamet da tuda vozim 60 u 1 popodne, treba da mi neko dijete izleti pa da proklinjem citav zivot.
ja da se pitam postavio bi citavom gradacackom lezece policajce, 1000 puta sam vidio kako neki divljak pored skole vozi 80-100 jer zuri da uhvati zeleno na semaforu, cak je prije par godina auto udarilo dijete kod igralista :(

sto se tice nelixove situacije, ja ti govorim da nema zakona koji ga u njegovom slucaju moze kazniti, on vozi po propisima, to tebi ili nekome moze biti bezobrazno s njegove strane, ali meni licno nikad nece blokirati traku ako vozi 60, jer nikad po gradu i ne idem preko te brzine, ako gdje zurim krenem ranije iz kuce, ali ne vozim preko dozvoljene 60.
Krigla_Sa

#773 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Krigla_Sa »

respo wrote:

po cemu je srednja najbrza?
ja kad sam polagao prije 10 godina nigdje nisam u testovima vidio da u gradu postoji najbrza traka, ako ima neka izmjena u propisima haj mi molim te citiraj da znam.
(ne)forumas

#774 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by (ne)forumas »

pa u sustini u gradu srednja traka i jeste najbrza jer lijeva i desna traka sluze za odvajanje u trake za skretanje lijevo i desno pa su cesta kocenja i usporavanja... tako da u sustini srednja traka jeste najbrza traka kroz grad, ali naravno to nema uporiste u zakonu vec u zdravom razumu ;)

Krigla_Sa wrote:
respo wrote:

po cemu je srednja najbrza?
ja kad sam polagao prije 10 godina nigdje nisam u testovima vidio da u gradu postoji najbrza traka, ako ima neka izmjena u propisima haj mi molim te citiraj da znam.
atko

#775 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by atko »

Vise i tog filozofiranja oko glavne gradske saobracajnice ... prvo to je gradska saobracajnica, drugo prepuna je semafora i skretanja lijevo i desno ... i onda neko pocne to porediti sa auto putem :-) :-) :-)

Za mene je logicno da se drzim srednje trake onda po potrebi idem lijevo ili desno kad se piblizim skretanju i poslije toga u izlivnu ... naravno prestrojim se na vrijeme necu ko indijanci ovi presjcati po tri trake u 15 metara :-)

Saobracjanica je takva da fizicki tako najjednostavnije funkcionise i onda je to i najlogicnije ... kako pise u zakonu to nisu sigurni vjerovatno ni oni koji ga prave :-) ... za mene su sve trake podjednako brze u lijevu idem za lijevo u desnu za desno u srednju za (srednje :D) pravo :wink:

Ali npr, primjeticete da 99% auto skola kandidate konstantno tjeraju u krajnju desnu i onda on jadnik sitraumiran jedva se ukljuci pa mora desno pa za malo opet prestrojavaj se tri trake ako ce skretati lijevo ... u kojoj su oni skoli ucili da tako treba neznam al nije logicno :-)
Locked