Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
high_volume

#751 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

Ne znam kako nekome može pasti na pamet da ne plaća porez u BiH, ako ostvaruje profit od poslova koje obavlja sa teritorije BiH, ili je državljanin BiH :-)
madner

#752 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

sinus wrote:
madner wrote:
sinus wrote:Interesantno je vidjeti kako gotovo niko od vas kojima je drago što su udarili po freelancerima ne kritikuje to što oni nemaju pravo na lični odbitak kao svi ostali u ovoj državi, iako je večini freelancera to jedini izvor primanja :-)

Neka zakonski omoguće i freelancerima da imaju lični odbitak pa onda neka oporezuju ono šta ostane nakon odbitka. A većina freelancera ima mjesečni prosjek primanja možda 500-700 KM.
Ne mogu jer onda se ne isplati imati obrt/doo.
Ne znam otkud ti podatak za primanja.
Ja ih poznajem nekoliko, a eto ti dvojica u postu iznad sa mjesečnim prosjekom od nekih 700 KM za 3 godine.

A to obrt/doo. Kako mogu uzimati 14% bez da su ljudi obrt ili doo tako mogu i omogućiti odbitak pa onda na ostatak uzeti svoj harač.
Mogu ali nema smisla sa poreske politike.
Nemas obavezu, nemas izdatke imas veci porez.
NikolaKZ91

#753 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

high_volume wrote:Ne znam kako nekome može pasti na pamet da ne plaća porez u BiH, ako ostvaruje profit od poslova koje obavlja sa teritorije BiH, ili je državljanin BiH :-)
Ako neko zaradjuje debelo ispod prosecne plate u BiH genije, zasto bi na to jos dobrovoljno placao porez i bio jos veca beda?
512MB

#754 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

Postoji li granica do koje se ne mora placat porez? Ne vjerujem da na "zaradu" od 700KM u tri godine moras ista placat..
damsic

#755 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

sinus wrote:
madner wrote:
sinus wrote:Interesantno je vidjeti kako gotovo niko od vas kojima je drago što su udarili po freelancerima ne kritikuje to što oni nemaju pravo na lični odbitak kao svi ostali u ovoj državi, iako je večini freelancera to jedini izvor primanja :-)

Neka zakonski omoguće i freelancerima da imaju lični odbitak pa onda neka oporezuju ono šta ostane nakon odbitka. A većina freelancera ima mjesečni prosjek primanja možda 500-700 KM.
Ne mogu jer onda se ne isplati imati obrt/doo.
Ne znam otkud ti podatak za primanja.
Ja ih poznajem nekoliko, a eto ti dvojica u postu iznad sa mjesečnim prosjekom od nekih 700 KM za 3 godine.

A to obrt/doo. Kako mogu uzimati 14% bez da su ljudi obrt ili doo tako mogu i omogućiti odbitak pa onda na ostatak uzeti svoj harač.
A zar svako ko je ostavrio prihod na kraju godine ne treba da preda GPD-1051 obrazac (izuzev uposlenih kod poslodavca koji nemaju druga primanja)?
Tu je upravo definisan svaki prihod i odbitak (na osnovu poreske kartice)
Image
high_volume

#756 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

NikolaKZ91 wrote:
high_volume wrote:Ne znam kako nekome može pasti na pamet da ne plaća porez u BiH, ako ostvaruje profit od poslova koje obavlja sa teritorije BiH, ili je državljanin BiH :-)
Ako neko zaradjuje debelo ispod prosecne plate u BiH genije, zasto bi na to jos dobrovoljno placao porez i bio jos veca beda?
Zato što u zakonu piše da mora platiti porez, genije.
sinus

#757 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

512MB wrote:Postoji li granica do koje se ne mora placat porez? Ne vjerujem da na "zaradu" od 700KM u tri godine moras ista placat..
to 700 KM je mjesečni prosjek a ne za 3 godine...

Ja mislim (neka me neko ispravi ako griješim) da je sada je lični neoporezivi dohodak 300 KM pa onda + 100 KM jedno dijete pa + drugo dijete pa + supružnik ako ne radi i onda dođeš da sada jedan zaposlenik ima od 300 pa do 700 KM neoporezivog dijela. Po novom zakonu bi to trebalo da bude 700 KM neoporezivo i nema dodavanja djece supružnika i sl.

A neoporezivi odbitak za freelancera je trenutno = Qurac od ovce.
Piko18

#758 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piko18 »

Znaci nasa drzava funkcionise ovako:
Naplacivat cemo od ljudi nelegalno eko taksu na tehnickom pregledu vozila, nema veze sto to krsi zakone i sto je naplacuju vec na drugom mjestu.
Naplacivat cemo rtv taksu preko elektro racuna iako i to nije po zakonu koga boli briga.
Uzet cemo porez od freelancera unazad tri godine jer smo mi uhljebi kao i u svemu zaksnili pa smo sad nanjusili malo dodatne love.
TheHound

#759 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

Piko18 wrote:Znaci nasa drzava funkcionise ovako:
Naplacivat cemo od ljudi nelegalno eko taksu na tehnickom pregledu vozila, nema veze sto to krsi zakone i sto je naplacuju vec na drugom mjestu.
Naplacivat cemo rtv taksu preko elektro racuna iako i to nije po zakonu koga boli briga.
Uzet cemo porez od freelancera unazad tri godine jer smo mi uhljebi kao i u svemu zaksnili pa smo sad nanjusili malo dodatne love.
Nazalost tako je. S tim da ovo za freelancere i nije toliko pogresno jer su to ljudi koji su bili obavezni placati samo nisu htjeli a drzava ih nije sankcionisala. Dakle greska drzave je sto odma nije radila ovo sto sad radi pa da natjera ljude da placaju ali da imaju jasne upute sta i kako a ne ovako neka bezvezna obavijest pa ti dumaj sta i kako trebas.
Haris.ba

#760 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Izvadite poreznu karticu i imate godisnji odbitak 3600.

To pokriva ove male uplate. Ako su zena i djete na tebi, to je godisnje 5400 mislim.
rizibizi

#761 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rizibizi »

Apsolutno podrzavam oporezovanje freelancinga, svako ko zaradjuje treba i drzavi da da dio. Nema razlike izmedju onoga sto sjedi u kancelariji i rinta 8 sati svaki dan i onoga ko iz kuce zaradjuje. Mene vise brine razlog, tj. cinjenica da se porez uvodi ne da bi nam svima bilo bolje, da bi gradili ceste i otvarali nova radna mjeseta, nego da se "nafata" vise para koji ce zavrsiti u necijim dzepovima, od kojih ce se kupovati novi skupi sluzbeni automobili i setati sponze po bijelom svijetu, a narodu duplo golo. Samo onda ako freelanceri nece da placaju porez na dohodak, necemo ni mi ostali, nece niko, sto smo to mi losiji ili gluplji. Samo treba izaci na ulicu i reci necu, necu tako hocu ovako, ne moze, a ovdje nema ko da to uradi jer ih je vise od pola free od pameti i u kojekakvim kombinacijama sa tim istim koji nam uzimaju. Tako da se sve svede na suti pusi i gledaj da ne progutas, a i ako progutas jebi ga bitno je da ne puca.
kica

#762 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

TheHound wrote:
Piko18 wrote:Znaci nasa drzava funkcionise ovako:
Nazalost tako je. S tim da ovo za freelancere i nije toliko pogresno jer su to ljudi koji su bili obavezni placati samo nisu htjeli a drzava ih nije sankcionisala. Dakle greska drzave je sto odma nije radila ovo sto sad radi pa da natjera ljude da placaju ali da imaju jasne upute sta i kako a ne ovako neka bezvezna obavijest pa ti dumaj sta i kako trebas.
Druze u jakim drzavama, kad bi tako sta krenulo lagano kazu:

od 01.01.2019.g. svi da placaju, sve sto dodje na PayPal, devizni racun - ko ne placa kazna ti je 100.000 EUR-a.

i svi bi se pripremili, mozda povecali cijenu rada za 5-10% (koliko je porez) i placali.

Znaci niko od nas nema nista protiv.

Samo ne treba raditi retroaktivno to je jedino koji je moj stav.
sinus

#763 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

rizibizi wrote:Apsolutno podrzavam oporezovanje freelancinga, svako ko zaradjuje treba i drzavi da da dio. Nema razlike izmedju onoga sto sjedi u kancelariji i rinta 8 sati svaki dan i onoga ko iz kuce zaradjuje. Mene vise brine razlog, tj. cinjenica da se porez uvodi ne da bi nam svima bilo bolje, da bi gradili ceste i otvarali nova radna mjeseta, nego da se "nafata" vise para koji ce zavrsiti u necijim dzepovima, od kojih ce se kupovati novi skupi sluzbeni automobili i setati sponze po bijelom svijetu, a narodu duplo golo. Samo onda ako freelanceri nece da placaju porez na dohodak, necemo ni mi ostali, nece niko, sto smo to mi losiji ili gluplji. Samo treba izaci na ulicu i reci necu, necu tako hocu ovako, ne moze, a ovdje nema ko da to uradi jer ih je vise od pola free od pameti i u kojekakvim kombinacijama sa tim istim koji nam uzimaju. Tako da se sve svede na suti pusi i gledaj da ne progutas, a i ako progutas jebi ga bitno je da ne puca.
Da li si zaposlen i imaš li lični neoporezivi odbitak?

Da li primaš platu pola u koverti a minimalac na račun?
bosanka hercegovic

#764 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Haris.ba wrote:Izvadite poreznu karticu i imate godisnji odbitak 3600.

To pokriva ove male uplate. Ako su zena i djete na tebi, to je godisnje 5400 mislim.
Freelaancer nema pravo na porezni odbitak druze :D
drugtito2011

#765 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by drugtito2011 »

Ovo su pravi freelanceri. Nek prvo počnu naplaćivati poreze od ovih, pa onda dalje.

SIPA zaplijenila više od 600 kilograma droge.

U Neumu je sinoć zaplijenjeno oko 620 kilograma droge “skunka”
free_too

#766 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

bosanka hercegovic wrote:
Haris.ba wrote:Izvadite poreznu karticu i imate godisnji odbitak 3600.

Freelaancer nema pravo na porezni odbitak druze :D
Ima li gdje da pise da nema pravo ili ? Posto vidim da guraju ovo od 4% zdravstva a i to nema smisla bas :)

Svakako savjetovao bi svakome ko ima tu neku sumu da se posavjetuje s advokatom i racunovodjom prije nego sto ista "uradi". Sretno svima :)
bosanka hercegovic

#767 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Freelanceri treba pod hitno osnoavati udruženje za zaštitu prava, jer ovo što država radi prema njima je čista diskriminacija( nemaju pravo na lični odbitak, nemaju pravo na zdravstveno osiguranje, traži se da poštuju porezna pravila unazad)
Znam par momaka komsija koji se bave ovim poslom, i znam da su više puta pokušavali da svoje prihode ugrade u zakonske propise, obijali vrata, raspitivali se( i ja se raspitivala :D ) i odustali od svega jer nisu našli odgovor...nije pošteno da se sada država našla da traži da joj uplate 3 godine unazad. Momci imaju porodice, djecu...kućili se...pametne glavice dovlačile zrakom novac u BIH i na kraju...mislim da nije korektno, pogotovo jer je pravilnik koji definiše i uređuje freelancering stupio na snagu 21.04.2018.godine, i propisao obrasce na kojima se podnosi porezna prijava...ja razmuijem ovih 10%, ali 4% zdravstva mislim da su to oni stavili damo da namlate više para, jer ovo 4% zdravstva se u Zakonu o doprinosima pominje vezano za ugovor o djelu, gdje je obaveza isplatioca/psolodaaca da obustavi od ugovorene naknade OSIGURANIKA ( znači na njegov teret) taj doprinos...ovdje freelancer nema pravo na zdravstveno osiguranje ako uplati tih 4%...dakle nije osiguranik i na njega ova odredba se ne bi trebala odnositi

...dakle momci i djevojke savjet jedne ozbiljne tete je da osnujete udruženje, i angazujete pravnika advokata koji će da malo istraži vaša prava, neka mu polazna osnovica bude ovo gore što sam napisala...

da se razumjemo ja sam da se postuje zakon, ja volim ovim zemlju( državno uređenje ne)...ali neka ti foteljaši koje masno plaćamo i kojih ima na pretek urede propise...nek se zna ko kosi, ko vodu nosi.....a ne ovako promjena i primjena propisa unazad...
uglavnom dao Bog nam, još više ovih pametnih mladih glavica koji zrakom usisavaju novac u Bosnu, ja se divim toj pameti :)
Last edited by bosanka hercegovic on 18/07/2018 11:03, edited 2 times in total.
ExNihilo

#768 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Sindikat freelancera. :D
kica

#769 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Freelanceri treba pod hitno osnoavati udruženje za zaštitu prava, jer ovo što država radi prema njima je čista diskriminacija. Znam par momaka komsija koji se bave ovim poslom, i znam da su više puta pokušavali da svoje prihode ugrade u zakonske propise, obijali vrata, raspitivali se( i ja se raspitivala :D ) i odustali od svega jer nisu našli odovor...nije pošteno da se sada država našla da traži da joj uplate 3 godine unazad. Momci imaju porodice, djecu...kućili se...pametne glavice dovlačile zrakom novac u BIH i na kraju...mislim da nije korektno, pogotovo jer je pravilnik koji definiše i uređuje freelancering stupio na snagu 21.04.2018.godine, i propisao obrasce na kojima se podnosi porezna prijava...ja razmuijem ovih 10%, ali 4% zdravstva mislim da su to oni stavili damo da namlate više para, jer ovo 4% zdravstva se u Zakonu o doprinosima pominje vezano za ugovor o djelu, gdje je obaveza isplatioca/psolodaaca da obustavi od ugovorene naknade OSIGURANIKA ( znači na njegov teret) taj doprinos...ovdje freelancer nema pravo na zdravstveno osiguranje ako uplati tih 4%...dakle nije osiguranik i na njega ova odredba se ne bi trebala odnositi

...dakle momci i djevojke savjet jedne ozbiljne tete je da osnujete udruženje, i angazujete pravnika advokata koji će da malo istraži vaša prava, neka mu polazna osnovica bude ovo gore što sam napisala...

da se razumjemo ja sam da se postuje zakon, ja volim ovim zemlju( državno uređenje ne)...ali neka ti foteljaši koje masno plaćamo i kojih ima na pretek urede propise...nek se zna ko kosi, ko vodu nosi.....a ne ovako primjena i primjena propisa unazad...
uglavnom dao Bog nam, još više ovih pametnih mladih glavica koji zrakom usisavaju novac u Bosnu, ja se divim toj pameti :)

Imas od mene podrsku 100% prvi cu prebaciti 100 KM na sindikat.

Ja sam za to, da se pocne sa primjenom od 2019 godine i da svi budemo spremni.

Ako treba i fiskalna kasa na mene kao fizicko lice, nemam nista protiv.
bosanka hercegovic

#770 Re: Porez na dohodak na freelancing?

ExNihilo wrote:Sindikat freelancera. :D
Što da ne,

ako ljudi plaćaju porez neka imaju prava...evo kako su uredili trgovinu pojedinaca na paijacama, neka odrede neki mjesečni paušal i za frelancere... i mirna Bosna...
i građani zadovoljni i država zadovljna, GLOBALNE pare će dolaziti zrakom u Bosnu u još većem intenzitetu...

ljepota za budžetsku kasicu
Last edited by bosanka hercegovic on 18/07/2018 11:13, edited 1 time in total.
ExNihilo

#771 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Što da ne,

ako ljudi plaćaju porez neka imaju prava...evo kako su uredili trgovinu pojedinaca na paijacama, neka odrede neki mjesečni paušal i za frelancere... i mirna Bosna...
i građani zadovoljni i država zadovljna, pare će dolaziti zrakom u još većem intenzitetu...

Lump sum princip nije adekvatan ovdje, realno govoreći. Znam ja ljude koji uzmu 10k po projektu. I on treba platiti paušalno pandžu kao i lancer koji uzme $200?

Ne ide.
bosanka hercegovic

#772 Re: Porez na dohodak na freelancing?

ExNihilo wrote:
Što da ne,

i građani zadovoljni i država zadovljna, pare će dolaziti zrakom u još većem intenzitetu...

Lump sum princip nije adekvatan ovdje, realno govoreći. Znam ja ljude koji uzmu 10k po projektu. I on treba platiti paušalno pandžu kao i lancer koji uzme $200?

Ne ide.
pa osmislit će se već neki način, bitno je da se organizujete, uzmete pravnika ....sve se može
kica

#773 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Predlazem da novine KLIX naprave intervju sa nama, da ustanemo sa svojom odbranom.

Hocemo da placamo.

Neka nam omoguce od 01.01.2019.g. svi da placamo, i placat cemo bez problema.

Neka nam slobodno uvedu kazne od 50.000 KM ako ne placamo od 01.01.2019.g.

I ako nas uhvate da ne placamo neka nam stave kamate 50% na dug.

Neka nam daju zdravstveno osiguranje da mozemo da se lijecimo.
free_too

#774 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Evo otvorio sam ja temu za ovu retroaktivnost, mozda se ko i strucan javi retroaktivna-primjena-pravilnika-t150614.html

Mene samo cudi kako ovi veci portali nisu pokupili pricu i sto se ovo jos desava u izbornoj godini, nema mi to logike ali ne kaze se ono djaba gdje prestane logika tu pocinje Bosna.

Treba sindikat, samo ako nas bude dovoljno i ne odemo svi preko grane uskoro :run:
kica

#775 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

hajmo svi poslat email na: [email protected]

I reci kako jeste, hocemo da placamo. Hocemo par mjeseci da se prilagodimo, i neka krene sve od 01.01.2019.g. Da budemo spremni, da mozemo kalkulisati u cijene.

Slobodno neka kazna bude 10.000,00 KM ako nas uhvate da ne placamo.

Ne moze "pravna drzava" da retroaktivno krece!
Post Reply