Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
asurbanipal

#751 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809 wrote:
mirza_15 wrote:Ne valja ti poredjenje ama bas nikako. Od Slavena nastalo hrpu naroda. Od Bosnjana jezickom transformacijom dolazimo do Bosnjaka. Bosnjak=Bosnjanin.
= Bosanac?

Bošnjak - čovjek iz Bosne, Bosanac...
mirza_15

#752 Re: Feedback

Post by mirza_15 »

asurbanipal wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
mirza_15 wrote:Ne valja ti poredjenje ama bas nikako. Od Slavena nastalo hrpu naroda. Od Bosnjana jezickom transformacijom dolazimo do Bosnjaka. Bosnjak=Bosnjanin.
= Bosanac?

Bošnjak - čovjek iz Bosne, Bosanac...
Bosanac=covjek iz Bosne
Hercegovac=covjek iz Hercegovine
Bosnjak=narod

Tako sam ja i sarajlija i bosanac i bosnjak.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#753 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote:
Bosanac=covjek iz Bosne
Hercegovac=covjek iz Hercegovine
Bosnjak=narod

Tako sam ja i sarajlija i bosanac i bosnjak.
Bosanac i Hercegovac=nacija.
Fudo Bosna

#754 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Boskero wrote:
Da neobrazovan sam zato što tebi ne mogu objasniti neke stvari i ko god se ne slaze sa tvojom teorijom je neobrazovan i bezobrazan.

Vidim u postovima ispod da si rekao upravo ono što sam tvrdio da su narod Bošnjaci nastali od svojih predaka Bošnjana bez obzira na mješanje, migracije i ostale faktore koji su uticali na to bošnjaci kao narod su potomci dobrih bošnjana nisu klonirani i stvoreni.

Stalno spominjes to 12 stoljece, po mom nedaj boze nikom neobrazovanom spisku znacajnih bošnjaka jedino je degutantan Kulin Ban po svojoj godini rođenja u kontekstu nacije.

Stjepan II Kotromanić 1292
Tvrtko Kotromanić 1338

I vidim da si fasciniran djelom "Nacertanije". On je tek napisan 1844 godine kad vec i istocni i zapadni susjedi imaju velikre pretenzije na Bosnu. "U Bosni žive bošnjaci muhamedanci, bošnjaci pravoslavci i bošnjaci katolici. Treba omoguciti da se pravoslavni i rimokatolicki izmedju sebe razumiju i da su slozni a o muhamedancima ce povremeno i razumijeti ovaj politicki nacrt...

I onda ti mene usporediš sa mitomanima komšijama izgleda samo zato što nisam u naslov teme stavio najznacajniji Bošnjani/Bošnjaci.

Ni Stjepan Kotromanić ali ni Tvrtko ne mogu biti Bošnjaci nego Bošnjani, jer su Bošnjaci kao narod i pojam/kategorija počinju nastajati tek po dolasku Osmanlija a to je znatno kasnije, i to ne isključivo kao potomci Bošnjana, pročitaj moj raniji post, isto kao što svi Bošnjaci uopće nistu nastali samo/isključivo kao potomci Bošnjana, evo ti prezimena a ima ih na desetine koja nemaju veze sa Bošnjanima a Bošnjaci su: Janjoši, Paloši, Malkoči, Hiroši, Kabili, Rizvanbegovići, Abazi... su samo neka od prezimena koja nemaju nikakve , ama baš nikakve , veze sa Bošnjanima, a svi su redom Bošnjaci, kada češ u tom svom umu, skontati da Bošnjaštvo nastaje znatno/stoljećima iza pojma Bošnjani i da mnooogi Bošnjaci nisu nikada bili Bošnjani, a kada su ovi, koje si nabrojao živjeli , Srba Bošnjaka ili Hrvata kao naroda nije bilo ni u pomenu na ovim prostorima, prestani poput potomaka Garašanina, falsifikovati povijest i pisati gluposti/nebuloze !!!!

Stjepan Kotromanić nikada povijesno ama ni teoretski nije mogao ni čuti za naziv Bošnjak, niti se osječati pripadnikom Bošnjačkog naroda, jer je to povijesno nekoliko stoljeća stariji pojam od njegovog životnog doba, a da ne pominjemo Kulina Bana, to je glupost kao i ta tvoja teorija i to na kub :-) ...
Boskero

#755 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:00, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#756 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Boskero wrote:
Izvini sto sam ulazio u raspravu sa tobom, stvarno sad uvidjam da je problem neke druge prirode kod tebe, pa cu te tako i tretirati. Imaj prijatan dan
I tebi svako dobro i ako si Bošnjak ne nasjedaj na priče polupismenih Bošnjaka, koji rade iste gluposti kao pojedini nacionalisti iz reda Srba i Hrvata i tvrde da su isti nastali prije na , "n - tu stoljeća", i da su "stariji" i od ameba i ponavljam, NIKADA NEČEŠ NAĆI NI JEDAN DOKUMENAT, koji vladare koje is nabrojao stavlja u kontekst Bošnjačkog naroda, a historijski je validan je i potiče iz tog perioda , Bošnajaci ni ostali BIH narodi tada , prije Osmanlija NISU POSTOJALI , kao povijesna kategorija/pojam !!!

P.S.
Ne možeš nekoga vrijeđati, zato što nemaš nikakav validan dokumenat da dokažeš gluposti koje postaš, rekao sam ti činjenice i sada se praviš mutav i vrijeđaš !!!
pirpa

#757 Re: Feedback

Post by pirpa »

OPERACIJA "KOVERAT" , decembar 1992. godina.
Spomen obilježje pripadnicima Armije RBiH iz Jablanice koji su poginuli u pokušaju deblokade Sarajeva 1992. godine.
EL FATIHA
Image
pirpa

#758 Re: Feedback

Post by pirpa »

Bitka kod Bistrice – stradanje Jablaničana i „Crnih labudova“
Komandant Fočanske brigade Fehim Bibić, koga su zvali Major, odlučio je 19. decembra 1992. godine da sam stane na čelo kolone koja će marševati preko Jahorine i Trebevića da bi s leđa napala srpske snage i u sadejstvu snaga iznutra, deblokirala glavni grad. Dan ranije, kada je počela operacija „Koverat“, njegova brigada je imala izvanredan uspjeh u bici za Ulobić, Orčeve vode i Tvrdimiće. Ali, komandanti bataljona i komandiri četa uveče su vratili jedinice na odmor.
„Poslije odmora, analize i drugih priprema sa novim snagama stavio sam se lično na čelo snaga za ubacivanje“, pisao je Bibić 23. decembra 92. godine Komisiji za utvrđivanje odgovornosti za neuspjeh u maršu na Trebević. „Najviše me opredijelilo da donesem takvu odluku – vraćanje komandanata prethodnog dana sa dostignutih linija.“
Komandant bataljona „Sutjeska“ Zaim Bešović, koji je učestvovao u toj bici prvog dana, zabilježio je da je tada „u deblokadu Sarajeva krenulo sve što je moglo ići“, jer je „učešće u deblokadi Sarajeva za borce bio poseban motiv.“ Ali, i Bešovićev bataljon se vratio u Trnovo. Za taj čin on je naveo razloge: nepoznavanje terena, nikakve instrukcije o sadejstvu sa snagama iz Sarajeva, situacija da borci cijede čarape, a one se lede. Međutim, Bibić je ponovo naredio bataljonu „Sutjeska“ da zaposjednu liniju Vranovina Ulobić i obezbijedi lijevi bok marševskoj koloni.
Ali, kako ni Goraždani nisu ostvarili plan i izbili na Vrhpraču i Ravnu planinu, Bibićeva kolona, u kojoj su bili uglavnom borci 4. korpusa, ostala je sama na jahorinskom maršu. I pored toga, njegovi borci imali su idealnu priliku da preko Trebevića probiju obruč i umarširaju u Sarajevo. Ali, sve je ispalo drugačije. Njihov marš, kolebanje i panika pred ciljem, te tragedija na povratku rekonstruisala je komisija koju je 23. decembra 92. godine formirao Vehbija Karić. U komisiji su, pored predsjednika Mustafe Beglerovića, bili Mirsad Ćatić Čuperak, Alija Ismet, Jusuf Hadžajlija i Sulejman Budaković.
Za šest dana rada članovi Komisije su dobili pismene izjave tridesetak učesnika tragičnog marša. Za to vrijeme po Karićevom naređenju zakratko su bili uhapšeni Muhamed Korora i Senad Konaković Badžo.
„Na marš smo pošli iz sela Slavljevića oko 23,15 časova“, pisao je u izjavi Senad Konaković Badžo, komandir grupe fočanskih boraca koji su išli kao izvidnica. „Moja grupa je za vodiča dobila Muju Hodžića, koji je besprijekorno obavio zadatak.“
Badžina grupa sretno je stigla do Orčevih voda i u šumi čekala glavninu kolone.
Glavnina snaga je takođe sretno napredovala kroz neprijateljsku teritoriju. Ali, kako je bilo hladno, neki borci nisu imali snage i vraćali su se nazad. Miralem Jugo se više puta vraćao na začelje i hrabrio borce.
I Muhamed Korora je 27. decembra detaljno opisao početak marša. Njega je Bibić odredio da ide sa Jablaničanima zbog problema koje su imali na Igmanu. „Tokom čitavog puta dolazilo je do zastoja od pojedinih pripadnika Armije“, pisao je Korora. „Niko se nije mogao natjerati da ide. Oni sa začelja sami su izostajali bez znanja bilo koga.“ Jablaničani sa Kororom na čelu prešli su preko Kasindolske rijeke, gdje su vidjeli muškarca, ženu i dijete. A vidjeli su i oni njih. Tek kasnije o tome su obavijestili Kororu. Znači da je kolona već na početku marša bila otkrivena.
Badžina grupa, koja je krenula sat i po ranije, u šumi je čekala glavnu kolonu. U neko doba začula se galama i Badžo je, misleći da su četnici, rasporedio borce za borbu. Ali, izviđači su se vratili i javili Badži da su to naši. „To me iznenadilo“, pisao je Badžo, „jer sam znao gdje se nalazimo. Sačekali smo malo dok se nije pojavio major Fehim Bibić sa kolonom. Tu je bio i Jugo Miralem. Skrenuo sam im pažnju da ne galame toliko, jer se nalaze duboko u četničkoj teritoriji. Obećali su da više neće galamiti. Tada sam primijetio da su neki od vojnika pripiti.“
Badžina grupa krenula je naprijed pokrivajući širi teren. Ali, glavna kolona je izgubila kontakt s njima i Bibić je tražio od Badže da ih sačekaju. Tad se dogodio incident. Kako su se hercegovački ratnici pojavili sa neočekivane strane, jedan je borac iz Badžine grupe, misleći da su četnici, pucao na njih. Ali, niko nije povrijeđen. Bajro Pizović iz jedinice „Bregava“ taj incident je opisao ovako: „Nastala je mala pometnja kud dalje, jer se prethodnica bila izgubila. U tom trenutku ponovo su zapucali po nama i to neposredno na grupu koju je vodio Zijo Boškailo, komandir Druge čete. Ustanovljeno je da su po Zijinoj grupi pucali vojnici iz prethodnice. Mi smo imali uredne oznake na naramenicama i nejasno mi je zašto su po nama pucali. Poslije niza peripetija, ipak smo nastavili put.“
Kolona duga kilometar vijugala je kroz šumu, po zaleđenom snijegu, duboko u neprijateljskoj pozadini. Jablaničani su bili na začelju i njihov zadatak je bio da glavnoj koloni obezbijede desni bok i zaposjednu raskrsnicu puteva Jahorina – Pale – Trebević. Dvadesetak „Crnih labudova“ bilo je pridodato četi iz Klisa. Ali, kako su se „Labudovi“ sporo kretali, pomiješali su se sa Jablaničanima, pa su s njima i nastavili i priključili im se u izvršavanju zadatka.
U devet ujutro 20. decembra Jablaničani i „Crni labudovi“ izbili su na rijeku Bistricu na Jahorini i bili su nadomak cilja. Korora ih napušta i pridružuje se glavnoj koloni. A Jablaničani i „Crni labudovi“ kreću prema raskrsnici puteva Jahorina – Pale – Trebević kako bi spriječili eventualno dovođenje srpskih snaga iz tih pravaca. Ali, srpske snage su već bile zaposjele raskrsnicu. I tada nastaje drama.
Dok su se Jablaničani i „Labudovi“ primicali raskrsnici, do koje je bilo svega desetak minuta hoda, na njih je ispaljen rafal.
„Sa komandirima vodova Kurt Seadom, Bilić Sabitom, Josipom iz „Crnih labudova“ i vodičem krenuo sam u izviđanje“, opisao je taj događaj Senad Džino, komandant jablaničke čete. „Naletjeli smo na četničku zasjedu i prilikom izvlačenja poginuo je komandir voda Sabit Bilić. Bilo nam je jasno da četnici drže tu komunikaciju, te sam organizovao napad na njihovo uporište. Ali, nismo uspjeli da ih savladamo, jer su bili ukopani. Imali su transporter, PAT i pragu. Tu su poginuli borci Alikadić Zlatan i Bahrudin Šćuk, ranjena su četiri borca i vodič, a iz „Labudova“ su trojica poginula, trojica ranjena. Ranjene smo izvukli i svi se povukli na polazni položaj, odakle smo primijetili da nas okružuju. Odlučio sam se da izvršimo proboj.“
Harun Hodžić iz „Crnih labudova“ detaljnije je opisao ovaj događaj: „Pred nas je izašao kamion sa PAT-om. Mi smo otvorili vatru i oborili jednog četnika... Na mojoj lijevoj strani se otvorila žestoka vatra i čuo sam da ima ranjenih i mrtvih. Čuo sam i četničke glasove vrlo blizu: „Juriš braćo četnici!“ Momak koji je stajao lijevo od mene i nosio moju municiju pogođen je snajperom u glavu i trenutačno je bio mrtav. Iza njega je jedan naš borac, ispaljivao „pijanog ustašu“ koji je eksplodirao na pušci, pa je i taj borac bio pogođen i pao mrtav.“
U toj bici ginu četiri borca iz „Crnih labudova“ : braća Bernand i Emir Ćatak, Senad Kojić i Jasmin Kohnić.
Hodžić piše kako su se povukli na polazne položaje, gdje je saznao da ima mrtvih i ranjenih koji su ostali. On i Emir Kečo uzalud su pokušavali da organizuju izvlačenje jednog ranjenog Jablaničanina, koji je imao motorolu i tražio je pomoć. Živ je pao u neprijateljske ruke. Prema zabilješkama Haruna Hodžića, Jablaničani su „govorili da ne žele da umru, a da im se ni za grob ne zna. Komentarisali su da su prevareni i ostavljeni u srcu četničke teritorije.“
Hodžić je predlagao Jablaničanima da krenu s njim prema Sarajevu i da se priključe Mostarcima i Fočacima, ali oni nisu htjeli.
Srpske snage su pokušavale da okruže Jablaničane i „Crne labudove“ i pozivali ih na predaju. Senad Džino je odlučio da se pod borbom probiju prema Slavljevićima. Dok su se izvlačili iz okruženja, poginuo je Kemo Mutap, a nestao Ramiz Teletović. „Uz velike napore uspjeli smo donijeti ranjene, bolesne i iznemogle borce u selo Slavljeviće gdje im je ukazana ljekarska pomoć“, pisao je Džino.
„Tu smo prenoćili čekajući da se pojavi Ramiz Teletović. Nije se pojavio.“
Tekst: Ratni reporter Šefko Hodžić
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#759 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by dr.gog »

duga devetka wrote:
Sarajmen wrote:Како сам ловио усташке крвнике Љуба Милоша и Анту Врбана

Image

Izvor i više : http://www.politika.rs/scc/clanak/33119 ... ntu-Vrbana
Da baš, Ante Vrban osuđen na Papuku :-)
Zatukli su ga bez suda jer nije htio surađivati. Njihova zadnja poruka u otvorenom slogu poslana je 10.7.48 a glasila je: 'Idite i pizdu materinu... Mi smo vas zajebali... Stop - Svi ste u našem zatvoru... Stop - Ha... Ha... Ha...!. Opet ćemo uspostaviti vezu preko "Tete Ane". Ona će vam se javiti...! Idite u pizdu materinu!'. Ovu doslovnu poruku su primili Geco Altman i vezista Franjo Konja u ranim noćnim satima 10.7.1948. Ti hrvatski rodoljubi su se časno držali na sudu u Zagrebu i svojim ponašanjem i izjavama pokazali komunistima da će Hrvatska država opet doći.
Nakon dvije i pol decenije na početku kojih su mi sljedbenici tih "rodoljuba" sa ustaškim znakovljem ubili nekoliko članova obitelji iz bugojanske loze, mogu samo reći da mi je žao što nisam bio rođen ranije i tu gamad trpao u grobove bez suđenja.

A znaš zašto, piz**ne, ti i tebi slični revizionisti i male cro-balijice&hasanbegovići. Imao sam u posjedu 142 stranice tiskanog materijala njemačkog Abwehra i dijelom Sicherheitsdiensta(SS odjel za sigurnost), iz Arhiva u Potsdamu. Sa detaljno opisanim profilima ovih budala i precizno što sam tražio- divljanja ustaša u mom Sarajevu. Njemački sociopatski precizno, uz prikaze i kriminala SS i ustaškog UNS.Golog kriminala zavijenog u litre krvi.Bez komunjarskog pakovanja i nelogičnosti u datumima, imenima i sl.,svojstveno za "crvene" Zbornike.

Samo iz razloga "Sarajevo", imam argument da verbalno i fizički udarim na bilo koga ko ta ljudska govna potura kao pred zakonom ravnopravne.

Bombu na Bleiburg, da ih ni mikroskopom ne mogu naći. A ožalošćenim potomcima i jezovitim katoličkim klericima suzavac da plaču do Sudnjega dana.
duga devetka

#760 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by duga devetka »

dr.gog wrote:
duga devetka wrote:
Sarajmen wrote:Како сам ловио усташке крвнике Љуба Милоша и Анту Врбана

Image

Izvor i više : http://www.politika.rs/scc/clanak/33119 ... ntu-Vrbana
Da baš, Ante Vrban osuđen na Papuku :-)
Zatukli su ga bez suda jer nije htio surađivati. Njihova zadnja poruka u otvorenom slogu poslana je 10.7.48 a glasila je: 'Idite i pizdu materinu... Mi smo vas zajebali... Stop - Svi ste u našem zatvoru... Stop - Ha... Ha... Ha...!. Opet ćemo uspostaviti vezu preko "Tete Ane". Ona će vam se javiti...! Idite u pizdu materinu!'. Ovu doslovnu poruku su primili Geco Altman i vezista Franjo Konja u ranim noćnim satima 10.7.1948. Ti hrvatski rodoljubi su se časno držali na sudu u Zagrebu i svojim ponašanjem i izjavama pokazali komunistima da će Hrvatska država opet doći.
Nakon dvije i pol decenije na početku kojih su mi sljedbenici tih "rodoljuba" sa ustaškim znakovljem ubili nekoliko članova obitelji iz bugojanske loze, mogu samo reći da mi je žao što nisam bio rođen ranije i tu gamad trpao u grobove bez suđenja.

A znaš zašto, piz**ne, ti i tebi slični revizionisti i male cro-balijice&hasanbegovići. Imao sam u posjedu 142 stranice tiskanog materijala njemačkog Abwehra i dijelom Sicherheitsdiensta(SS odjel za sigurnost), iz Arhiva u Potsdamu. Sa detaljno opisanim profilima ovih budala i precizno što sam tražio- divljanja ustaša u mom Sarajevu. Njemački sociopatski precizno, uz prikaze i kriminala SS i ustaškog UNS.Golog kriminala zavijenog u litre krvi.Bez komunjarskog pakovanja i nelogičnosti u datumima, imenima i sl.,svojstveno za "crvene" Zbornike.

Samo iz razloga "Sarajevo", imam argument da verbalno i fizički udarim na bilo koga ko ta ljudska govna potura kao pred zakonom ravnopravne.

Bombu na Bleiburg, da ih ni mikroskopom ne mogu naći. A ožalošćenim potomcima i jezovitim katoličkim klericima suzavac da plaču do Sudnjega dana.
Koga to ti misliš fizički udarat?
dr.gog

#761 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by dr.gog »

duga devetka wrote: Koga to ti misliš fizički udarat?
Hajd ne tjeraj priču u finale koje nije za forum. Rekoh ti da ono što znam, znam iz više međusobno neovisnih izvora.

Nemam živaca. Ljudi sa U na kapi su mi ubili 6 članova uže obitelji u zadnjem ratu. Zadokumentirano.
Udario bih svakoga sa ustaškim znakovljem u svojoj blizini bez obzira na posljedice.

Jebem ti mrtve ustaše.Voz. :D
Last edited by dr.gog on 04/06/2016 17:35, edited 1 time in total.
duga devetka

#762 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by duga devetka »

dr.gog wrote:
Nemam živaca.Jebem ti mrtve ustaše.Voz. :D
Ako ti nešto nije jasno, pitaj. Ako imaš problem sa mnom pošalji poruku.
duga devetka

#763 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by duga devetka »

dr.gog wrote:
Hajd ne tjeraj priču u finale koje nije za forum. Rekoh ti da ono što znam, znam iz više međusobno neovisnih izvora.

Nemam živaca. Ljudi sa U na kapi su mi ubili 6 članova uže obitelji u zadnjem ratu. Zadokumentirano.
Udario bih svakoga sa ustaškim znakovljem u svojoj blizini bez obzira na posljedice.

Jebem ti mrtve ustaše.Voz. :D
Jel ti imaš nešto protov mene? O kakvom finalu govoriš? A šta to znaš i o kakvim izvorima se radi?
Udario bih i ja svakoga sa petokrakom i kokatdom bez obzira na posljedice.
dr.gog

#764 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by dr.gog »

duga devetka wrote:
dr.gog wrote:
Nemam živaca.Jebem ti mrtve ustaše.Voz. :D
Ako ti nešto nije jasno, pitaj. Ako imaš problem sa mnom pošalji poruku.
Pojasnio sam ti, editovan je zadnji post.

Nemam problem s tobom. Ne znam te. I bolje da te ne upoznam ako voliš ustaše.

Jer ako ih braniš ili slaviš...iskreno, žao mi je kao čovjeku da neko može imati empatiju prema nečemu nad čim su i SS pukovnici povraćali.

Vjeruj šta hoćeš, ja sam čitao i ponajviše zaobilazio baš jugoslavenska izvorišta. Dakle, priča o kom. ispiranju mozga kod mene ne pali još od 1992-e.
Vrlo kratko, imaš dva njemačka arhiva gdje je pomno zabilježeno nesretno postojanje i javno djelovanje Ustaša. Od komplet spisa veleposlanika Kaschea koji ih je podržavao, do generala prof .Horstenaua čije spise ministar Hasanbegović i zelene ustaše već deceniju i pol selektivno citiraju u obranu šake budala.Pri tom nikada nisam zapao u generalizaciju i uopštavanje, već samo čitao sasvim precizno napisana imena, jedinice, zapovjednike, lokacije i fotografije (SD služba RSHA je imala maniju fotografiranja..). Dakle, svojh stav o toj parapolitičko-paravojnoj anomaliji Hrvatske sam stekao na osnovu uvida u nepristranu dokumentaciju, te svjedočenju čak i par starih "ustaša" sarajevskog kraja. Osobno , imam problem jer su mi pripadnici paravojne ustaške grupe , iz Hrvatske, bez ikakvog smislenog razloga, spalili djedovinu, poravnali obiteljsko mezarje, te ubili 5 članova obitelji koji nisu nosili pušku.

Ukoliko si baš nabrijani ustaša- u šta ne vjerujem baš jer je takvih zbilja malo...pa dogovorićemo se za fajt.Dakle, ako si baš u tom folu, budi iskren pa reci otvoreno kao ja. Ustaše i četnika se nikada nisam plašio. Više me je strah bilo onih u odijelima , na Dnevniku.

Imaš premalo postova na ovom forumu i slutim, manje godina od mene.

Ukoliko griješim, i ukoliko misliš da sam pretjerao ili te napao bez osnova- rado ću povući lošu riječ, i nadam se, prekinuti ovu sumornu priču.

Hvala.
duga devetka

#765 Re: UDBA

Post by duga devetka »

I šta sad ja trebam reć da ne volim Ustaše pa da me ti ne biješ jel? Volim Ustaše. Ustaše su bile za mene na pravoj strani i borili su se za Hrvatsku državu. U ovu komunističku propagandu samo ispran mozak može vjerovati. Petar Brzica u jednom danu poklao srbosjekom 1360 Srba. Znači nije spavao 24 sata i non stop je klao i dan i noć čovjeka po minuti. Nemoj mi šuplje. Ove tvoje neke arhive, slike i zabilješke zajebi al mi možeš pokazat kad se vidimo. Žao mi je za tvoje što su pobijeni al ja sa tim nemam veze. Ni ja ni Ustaše. A ti ako hoćeš glumit finalistu nije problem, dogovorit ćemo se.
Edin H.

#766 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by Edin H. »

dr.gog wrote:

Imas li kakav dobar link za ustaske zlocine u Sarajevu?
dr.gog

#767 Re: UDBA- Ustaša? Četnik? Metak u čelo.

Post by dr.gog »

Edin H. wrote: Imas li kakav dobar link za ustaske zlocine u Sarajevu?
Najpreciznije i najsređenije od građe je na njemačkom jeziku. Taj materijal je dostupan kao arhivska građa , uprošteno rečeno, Njemačke Savezne vojske na dvije lokacije. Ono glavno je pristupačno u digitalnom formatu, putem vojno/univerzitetske mreže koja zahtjeva članstvo. Posjedujem account jedne od njih, pa ću ti poslati- uz napomenu da treba nešto vremena da skopčaš hijerarhiju po kojoj su slali izvještaje.

Do tada, ipak se odjavljujem sa ove teme, jer ne želim dobiti ban vodeći javni verbalni sukob sa deklariranim ustašom. Čovjeku sam poslao pp, i nadam se da ćemo se tako bolje razumjeti, jer čemu inače i služi forum...

Moderatore bih zamolio samo da ne dopuste neugodan ton ili javno branjenje bilo kakvih ekstremističkih grupa, bez obzira na ličnu neokaljanost nekog od članova istih.
Nekako s proljeća

#768 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

Image
asurbanipal

#769 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

Novi broj Godišnjaka Centra za balkanološka ispitivanja ANUBIH

U maju mjesecu, objavljeno je 44. izdanje Godišnjaka Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. U jednom od najznačajnijih historijskih časopisa u Bosni i Hercegovini predstavljeni su rezultati istraživanja velikog broja domaćih i stranih historičara i arheologa. Već tradicionalno, uredničko mjesto je pripalo Blagoju Govedaricu, a promjene nije bilo ni u sastavu redakcije koju su i ove godine, pored Govedarice, sačinjavali Dževad Juzbašić, Esad Kurtović i Radoslav Katičić. U ovom izdanju Godišnjaka našla su se i tri rada koja se tematski odnose na historiju bosanskog srednjeg vijeka, a autori su Lidija Fekeža-Martinović, Emir O. Filipović i Esad Kurtović.

Image

Više na linku ispod

Link :arrow: http://stanak.org/bs/vijest.php?id=77
asurbanipal

#770 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

Privremena HRT-ova uprava nastavila je s čistkom programa pa tako od jeseni na Trećem programu HTV-a više nećemo gledati mozaičku emisiju „Treća povijest“ povjesničara Tvrtka Jakovine i urednice projekta i emisije Lade Džidić. Obavijest o tome niti jedan od stručnih vanjskih suradnika koji su na emisiji radili službeno još nije primio već su im za tu vijest javili zaposlenici HRT-a koji su na emisiji radili i kojima je javljeno da se emisija skida s programa.

„Treća povijest“ jedan je od gledanijih projekata Trećeg programa HTV-a, a nastala je iz ideje povratka povijesnih tema na televiziju, ali na način koji bi gledateljima povijest približio kao znanost, a ne povod stalnih i rijetko činjenicama argumentiranih podataka.

„To je emisija kakva u području društveno-humanističkih znanosti do sada, mislim, nije postojala. Ugostili smo brojne vrhunske povjesničare u svjetskim razmjerima i imali 50 minuta za razgovor s takvim ljudima. Nitko od njih nije ni pitao za honorar, doveli smo ih zahvaljujući kontaktima koje sam godinama razvijao kroz razne suradnje“, kaže za Lupigu Tvrko Jakovina, redovni profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, očigledno razočaran načinom na koji je HRT prekinuo suradnju u koju je uložio veliki trud.

Pitamo ga kako je uopće biti povjesničar u zemlji u kojoj se poviješću svatko bavi i slobodno ju interpretira.

„Pa evo, od pet kandidata za novog ravnatelja HRT-a tri su povjesničara, ministar vanjskih poslova je povjesničar, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade isto, pa vidite kud nas je to dovelo. To je moj komentar“, rekao je profesor Jakovina koji se s timom ugašene emisije već pozdravio.

„Danas smo svi koji smo u toj emisiji gostovali obaviješteni kako od 12. lipnja više neće biti novih snimanja za 'Treću povijest' jer se ukida. Mene to ne čudi, jer je ovo izuzetno ideologizirana vlast i ne poštuju se više nikakvi, ni minimalni kriteriji. Njima je, naravno, bilo lakše napraviti to ovako, potiho. Emisija je završila sezonu i više se neće vratiti. No, bolje je i da ukinu emisiju nego da sljedeće sezone gledamo kako ju vode Zlatko Hasanbegović i Ivo Banac“, komentirao je ovu HRT-ovu odluku povjesničar i publicist Dragan Markovina.

Neslužbenim kanalima, međutim, već kola informacija da će „Treću povijest“ na jesen zamijeniti nova povijesna emisija. Vodit će ju, navodno, dvije povjesničarke s Hrvatskih studija s gostima s Hrvatskih studija, Katoličko bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Službeni upit uputili smo i glasnogovorničkoj službi HRT-a, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, ali ukoliko nam s HRT-a odgovore na pitanja zbog čega je „Treća povijest“ ukinuta i hoće li na jesen biti zamijenjena novom povijesno-mozaičkom emisijom, iste ćemo objaviti na našim stranicama. „Treća povijest“ koja možda odlazi u povijest još uvijek postoji na internetu i klikom na link možete pogledati sve epizode.

http://lupiga.com/vijesti/nastavak-cist ... u-povijest
kakavdanakneiskustvu

#771 Re: Feedback

Post by kakavdanakneiskustvu »

pratim
kakavdanakneiskustvu

#772 Re: UDBA

duga devetka wrote:I šta sad ja trebam reć da ne volim Ustaše pa da me ti ne biješ jel? Volim Ustaše. Ustaše su bile za mene na pravoj strani i borili su se za Hrvatsku državu. U ovu komunističku propagandu samo ispran mozak može vjerovati. Petar Brzica u jednom danu poklao srbosjekom 1360 Srba. Znači nije spavao 24 sata i non stop je klao i dan i noć čovjeka po minuti. Nemoj mi šuplje. Ove tvoje neke arhive, slike i zabilješke zajebi al mi možeš pokazat kad se vidimo. Žao mi je za tvoje što su pobijeni al ja sa tim nemam veze. Ni ja ni Ustaše. A ti ako hoćeš glumit finalistu nije problem, dogovorit ćemo se.

ima čovjek pravo da voli fašiste,koljače,hitlerove podguzne muhe
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#773 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Ima ali ne na ovom forumu.
kakavdanakneiskustvu

#774 Re: Feedback

_BataZiv_0809 wrote:Ima ali ne na ovom forumu.
ja ne vidjeh da ga je neko banovao zbiog toga,mislim ne volim ih ni ja,niko normalan ne voli fašiste,ali jis uvijek ima nick,moze komotno napisati da voli i hitlera
asurbanipal

#775 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

kakavdanakneiskustvu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ima ali ne na ovom forumu.
ja ne vidjeh da ga je neko banovao zbiog toga,mislim ne volim ih ni ja,niko normalan ne voli fašiste,ali jis uvijek ima nick,moze komotno napisati da voli i hitlera

Dobio je trajni ban, čini mi se na temi o Kraljeviću.
Post Reply