Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
sour cherry

#751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Znala sam da će biti da su vjernici licemjerni bilo kakvo dobro da urade.Nije da nisam znala prije nego što išta napisah.
Stepen svačijeg licemjerja utvrđuje Bog ,hvala Njemu.To nije ljudima prepustio,opet hvala Njemu.Teško bi nam se bilo svima da nam ljudi sude.Jedni druge se smoriše optužujući da su licemjerni dok za to vrijeme mnogo dobra mogu da urade bilo u ime Boga ili ne.Lijep pozdrav.
Great Cornholio

#752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Great Cornholio »

Neko pametan reče " Ne postoje vjernici i nevjernici, postoje samo oni koji nisu i oni koji jesu ravnodušni".

Pošteno bi bilo Boga zamoliti, da nam pomogne svima, onima koji čine dobro da to čine i dalje, a i onima koji čine zlo, da uvide da čine zlo, da prestanu to da čine, da počnu činiti dobro.

Pa nisu džaba Isusove zadnje riječi bile " Bože, oprosti im , ne znaju šta čine".
sour cherry

#753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Postoje saosjećajni ljudi i oni koje nije briga.Suvišno je tu pričati o licemjerju.To pokušavam reći,a dobro je dobro u kojem god obliku i bilo od koga,bitno je da je dobro.
Pošteno bi bilo Boga zamoliti, da nam pomogne svima, onima koji čine dobro da to čine i dalje, a i onima koji čine zlo, da uvide da čine zlo, da prestanu to da čine, da počnu činiti dobro.
Amin.
stochar

#754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by stochar »

sour cherry wrote:Postoje saosjećajni ljudi i oni koje nije briga.Suvišno je tu pričati o licemjerju.To pokušavam reći,a dobro je dobro u kojem god obliku i bilo od koga,bitno je da je dobro.
Amin.
ma ja, bog ce pomoci, nase ja de cekamo, i suzdrzavamo se od zla kako nas ne bi spalio na lomachi... milina...
sour cherry

#755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Bog će pomoći onome ko sam sebi pomogne.Nema tu čekanja.Radi se i za ovaj i za onaj svijet :) i niko ne zna ko će gdje nakon smrti.Na nama je da se trudimo.Nije moje da prigovaram Bogu što je stvorio pakao.Stvorio je sve šta je htio.Njegovo je šta će učiniti sa svakim stvorenjem nakon smrti.Tu ljudi neće odlučivati.Dobro je da neće jer nema u njima milosti puno.Božija Milost je najveća.
odr0n

#756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Bog će pomoći onome ko sam sebi pomogne.Nema tu čekanja.Radi se i za ovaj i za onaj svijet :) i niko ne zna ko će gdje nakon smrti.Na nama je da se trudimo.Nije moje da prigovaram Bogu što je stvorio pakao.Stvorio je sve šta je htio.Njegovo je šta će učiniti sa svakim stvorenjem nakon smrti.Tu ljudi neće odlučivati.Dobro je da neće jer nema u njima milosti puno.Božija Milost je najveća.
Inače pravo je zanimljivo da se neko sa takvim kapacitetima svemoćnosti, sveznalosti, inteligencije, bavi sićušnim nesavršenim stvorenjima kao što smo mi naspram njega, ko kad bi ti sada mrave kako ti je ćejf pržila.
sour cherry

#757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Zabranjeno je prženje mrava,spaljivanje životinja ili bilo kakvo zlostavljanje :)Samo Bog ima pravo kažnjavati vatrom,ali da se ne udaljim od teme.Pa zato što je on Milostiv mi imamo neki značaj.On nas je stvorio pa kako onda da ne budemo značajni.Značajan je i mrav.Sve je značajno :)Mi kao Njegova stvorenja imamo značaj.Mi smo svi nesavršeni i trebamo Božiju Milost,a samo je On savršen.Od svih stvorenja čovjeku je dao najviše,razum,pa za sve što mu je dao će odgovarati kako je koristio.Sve ima savršen smisao :)
odr0n

#758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Zabranjeno je prženje mrava,spaljivanje životinja ili bilo kakvo zlostavljanje :)Samo Bog ima pravo kažnjavati vatrom,ali da se ne udaljim od teme.Pa zato što je on Milostiv mi imamo neki značaj.On nas je stvorio pa kako onda da ne budemo značajni.Značajan je i mrav.Sve je značajno :)Mi kao Njegova stvorenja imamo značaj.Mi smo svi nesavršeni i trebamo Božiju Milost,a samo je On savršen.Od svih stvorenja čovjeku je dao najviše,razum,pa za sve što mu je dao će odgovarati kako je koristio.Sve ima savršen smisao :)
Haha pa ako je zabranio prženje mrava, zašto onda odobrava pakao tj. prženje ljudi, u oba slučaja (mrav - čovjek ; čovjek - bog) u pitanju je ogromna razlika u inteligenciji, moći itd. Preskočila si repliku na jasnu besmisao boga kao svemoćnog koji se bavi nemoćnim i malim stvorenjima kao što smo. :-)
sour cherry

#759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Nisam preskočila.On nas je stvorio pa samim tim što smo Njegovi imamo značaj.Još jednom ponavljam.Nama pravdanje neće koristiti,a On se ne mora pravdati nikome za ono što radi uključujući i kažnjavanje vatrom.Zar On da se pravda onome kojeg je stvorio nesavršenim i stalno u potrebi za Njegovom Milošću i jasno objasnio put dobra i zla?Ne.On se ne pravda ni za šta,a bavi se nama zato što smo Njegovi.On sve zna i ne promiče mu ništa.
odr0n

#760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Nisam preskočila.On nas je stvorio pa samim tim što smo Njegovi imamo značaj.Još jednom ponavljam.Nama pravdanje neće koristiti,a On se ne mora pravdati nikome za ono što radi uključujući i kažnjavanje vatrom.Zar On da se pravda onome kojeg je stvorio nesavršenim i stalno u potrebi za Njegovom Milošću i jasno objasnio put dobra i zla?Ne.On se ne pravda ni za šta,a bavi se nama zato što smo Njegovi.On sve zna i ne promiče mu ništa.
Pa taj je veći đavo od đavola, tiranin. :lol:
sour cherry

#761 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

On je Milostiviji prema robovima nego majka prema djetetu svome.Sva Milost je kod njega,i ovo malo milosti kod ljudi,to nam je od Njega.Zato je hvala samo Njemu.
odr0n

#762 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:On je Milostiviji prema robovima nego majka prema djetetu svome.Sva Milost je kod njega,i ovo malo milosti kod ljudi,to nam je od Njega.Zato je hvala samo Njemu.
Kako ne shvataš da je bog naspram čovjeka isto kao čovjek naspram mrava koji ga prži?
sour cherry

#763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Ama nije to isto.Bog je najveći.Mi znanjem Njega ne možemo obuhvatiti,a On Svojim znanjem obuhvata sve.Kako ne vidiš razliku?
Osim toga,mi ne znamo kakvo će biti to kažnjavanje vatrom.Što bi mi spaljivali bezazlenog mrava?S druge strane čovjeku je objašnjen put dobra i zla,dat mu razum,date blagodati na korištenje za koje će odgovarati.Za zlo će odgovarati.Oprostiće kome hoće,a kazniće koga hoće,jer on Svojim znanjem obuhvata sve i ne možemo mi ljudi Njemu da prigovaramo.Njegovo je šta će uraditi sa Svojim stvorenjima jer samo On zna šta treba.Možeš mu prigovarati,ali samo na svoju štetu,jer je Bog na strani onih koji imaju lijepo mišljenje o Njemu.Upravo svjesni svoje nesavršenosti,znaju da o Bogu mogu znati samo onoliko koliko je On objavio i rekao o Sebi,nimalo više.A ljudi mogu do besvijesti raspravljati,ali samo na svoju štetu.
odr0n

#764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Ama nije to isto.Bog je najveći.Mi znanjem Njega ne možemo obuhvatiti,a On Svojim znanjem obuhvata sve.Kako ne vidiš razliku?
Osim toga,mi ne znamo kakvo će biti to kažnjavanje vatrom.Što bi mi spaljivali bezazlenog mrava?S druge strane čovjeku je objašnjen put dobra i zla,dat mu razum,date blagodati na korištenje za koje će odgovarati.Za zlo će odgovarati.Oprostiće kome hoće,a kazniće koga hoće,jer on Svojim znanjem obuhvata sve i ne možemo mi ljudi Njemu da prigovaramo.Njegovo je šta će uraditi sa Svojim stvorenjima jer samo On zna šta treba.Možeš mu prigovarati,ali samo na svoju štetu,jer je Bog na strani onih koji imaju lijepo mišljenje o Njemu.Upravo svjesni svoje nesavršenosti,znaju da o Bogu mogu znati samo onoliko koliko je On objavio i rekao o Sebi,nimalo više.A ljudi mogu do besvijesti raspravljati,ali samo na svoju štetu.
Može li mrav obuhvatiti znanjem čovjeka?
sour cherry

#765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Ne znam kako mravi vide ljude.Zato bih morala biti mrav :lol: I mi i mravi smo stvorenja za razliku od Stvoritelja koji nije stvoren i koji je Vječan.Ne kažnjava on vatrom nekoga zbog hira.On je Uzvišen,nije stvorenje.Nagrada i kazna je po zasluzi s tim što je Milost mnogo veća.Kad čovjek uradi dobro djelo,desetostruko bude nagrađen.Za loše djelo samo u onoj mjeri koliko je zaslužio,a i to može da oprosti.
odr0n

#766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

A trolla kako ignorira pitanja i opet baljezga o desetim stvarima, on je ovo on je ono. :-) On je tiranin jednako kao što je neki čovjek koji bi se bavio životima mrava, nema apsolutno smisla da nešto svemoguće i sveznajuće se bavi nama.
sour cherry

#767 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Na sve sam ti odgovorila.Ti ako misliš da si dostojan da ti se Bog pravda što je stvorio pakao,misli idalje.Finito.Ako misliš da je relacija Bog-čovjek jednako relaciji čovjek-mrav,onda nemamo o čemu razgovarati,jer stvoreno ne može biti ko Stvoritelj.Tačka.O onome svijetu je otkrio onoliko koliko je htio.Opet tačka.
odr0n

#768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Na sve sam ti odgovorila.Ti ako misliš da si dostojan da ti se Bog pravda što je stvorio pakao,misli idalje.Finito.Ako misliš da je relacija Bog-čovjek jednako relaciji čovjek-mrav,onda nemamo o čemu razgovarati,jer stvoreno ne može biti ko Stvoritelj.Tačka.O onome svijetu je otkrio onoliko koliko je htio.Opet tačka.
Ništa ti nisi odgovorila nego si sve ignorisala najplićim besmislicama. Taj primjer o mravu jasno ukazuje na boga koji je tiranin. Ako se vodiš logikom stvaranja onda trebaš uzeti u obzir da je neko i boga morao stvoriti. Kao i na obraćanju boga i to na jedan bemislen način putem objava punih grešaka, netolerancije, nehumanosti itd.
sour cherry

#769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

Samo ponavljaš da je tiranin,tiranin.Kad sam ti navela primjere njegove milosti,opet si rekao da je tiranin.A zašto je tiranin?Jer kažnjava zločince?Ti imaš svoje mišljenje o Bogu koje ja ne mogu promijeniti.Svako dobro.
sour cherry

#770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sour cherry »

nema apsolutno smisla da nešto svemoguće i sveznajuće se bavi nama.
Tebi nema.Meni ima smisla da Bog zna za svaki list koji padne s grane.Laku noć.
odr0n

#771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

sour cherry wrote:Samo ponavljaš da je tiranin,tiranin.Kad sam ti navela primjere njegove milosti,opet si rekao da je tiranin.A zašto je tiranin?Jer kažnjava zločince?Ti imaš svoje mišljenje o Bogu koje ja ne mogu promijeniti.Svako dobro.
Ateisti su zločinci samo zato što ne vjeruju u njega? Takav sud može samo zločinac i tiranin da donese. Njegova milost je poništena ako neosnovano kažnjava nevine ljude za besmislene razloge, te ako zbog svoje svemoći ne pomaže onima koji nisu u moći. Takvih je bilo na ovom svijetu koliko hoćeš, bez obzira kakav ko kao čovjek bio ako mu se ne prikloniš ode glava ako da dobit ćeš sve, onako kako se bog predstavio u objavama izgleda kao još jedan u nizu ili je lakše reći na osnovu svih tih besmislica da i ne postoji.
Great Cornholio

#772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Great Cornholio »

Ja vjerujem da pakao ne postoji, a pošto u Raju ne mogu živjeti loši ljudi, takvi ljudi će biti, ili u potpunosti uništeni, ili će morati proći jedan određeni period u nekom mjestu u kome će biti "očišćeni" od svega lošeg koje "nose" u sebi, pa da bi tako "očišćeni" mogli ući u Raj.

Protestanti prihvataju samo Raj, za njih pakao ili "čistilište" ne postoje, dok su kod katolika sve opcije otvorene, kod muslimana i pravoslavaca postoji pakao i raj. Kod jevreja ne znam kakva je situacija kad je u pitanju ova problematika, pa eto ako ko zna nek navede.
drugi_profil

#773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Zbog proširenja i urbanizacije nestaju sveta mjesta u Mekki

Ocigledno je sta je za njih religija. Samo cisti biznis.
Oduvijek sam govorio da su najveci ateisti vjerski lideri. Sto je vise pozicioniran u hijerarhiji klera, to je veci ateista.
malsal

#774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by malsal »

drugi_profil wrote:Zbog proširenja i urbanizacije nestaju sveta mjesta u Mekki

Ocigledno je sta je za njih religija. Samo cisti biznis.
Oduvijek sam govorio da su najveci ateisti vjerski lideri. Sto je vise pozicioniran u hijerarhiji klera, to je veci ateista.
---
Zar neko stvarno misli da diktatorsku porodicu (sa vise hiljada princeva i princeza) u SA intresuje religija mimo one kozmeticke, javne ?
Po licimjerstvu se mogu mjerit jedino sa Vatikanom i americkom demokratijom...
gringo1

#775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by gringo1 »

Ode tema u Image :D

Da razjasnimo kako ateista nije isto sto i antiteista. Ateista je neko ko odbija vjerovati u nesto sto nema empirijski dokaz...

Kao ateista svoj moral baziram iskustvu proisteklom iz medjuljudskih odnosa i na onom "sto mene boli da to ne radim nekom drugom"...Takodje smatram da mi svi imamo urodjen moral koji se kasnije dopunjava inteligencijom i socijalnim kontaktima...

Cak i zivotinje imaju urodjeni moral kojeg iskazuju tokom svog zivota inace da nije morala kako bi opstale kao vrsta? Primjer, da ga nemaju vjerovatno bi se hranile svojim mladuncima a to bi neminovno vodilo samoistrebljenju...Ili bi mladuncad nakon okota ostavile na milost i nemilost okoline... :-D
Dali su mozda citale neke objave u to ne ulazim :-D

I onda se nadje neko i kaze kako bez religije nema morala... :roll:

Ako pricamo o drustvenom moralu:
"Ateisticki" moral je i jedini odrzivi, jedino on ima ima sve atribute univerzalnosti, jer gotovo svaka vrsta drugog morala je uslovljena necim sto nema veze sa ljudima i zdravim odnosima medju njima...Ovakva vrsta moralnosti bi se korigirala na osnovu naucnih cinjenica...Medicina bi dala svoj stav sta nije dobro, Policija svoj stav u vezi bezbjednosti, Ekonomija svoj, Ekologija svoj itd...I eto nam zdravog drustvenog morala bez nepotrebnih ogranicenja...

"Moral" proistekao iz religijskih krugova je uslovljen dogmatskim vidjenjem i ne moze biti nikakav univerzalni princip ponasanja zbog te uslovljenosti...(Osim ako se svaka takva ideologija ne lansira sa svojim stadom na drugu planetu i uniste svemirske brodove da se nemogu vise sretati, preventive radi)...
Pitao bih jeli moralno dijete od 6-7 godina strasiti nekim przenjem u vatri ili bacanjem u kljucalu vodu ako ne ne nauci odredjeni dio svete knjige?
Locked