novi Hyundai i30

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emko1234

#76 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Joj priča, joj priča. Tačno je da ovom Meganu je malo teže promjeniti sijalicu, ali nije problem to uraditi na sred ceste bez servisa. Vlasnici znaju kako. Kao drugo. Daleko od toga da je Golf nekvalitetno auto. Naravno da nije, ali isto tako nije ništa kvalitetnije od drugih. Ali i da je kvalitetniji malo od drugih ja ga ne bi uzeo iz sledećih razloga. Dizajn njemački sterilan. Ponuda prostora unutra možda i najgora u klasi. Cijena najveća, a namanje daje. I da, iz generacije u generaciju to su najneudobniji automobili, a i činjenica kome je sve golf kod nas statusni simbol i kakvi ga sve papci kupuju mi govori dosta. Naravno ne mislim na sve vlasnike istog. E zbog svega toga meni je Golf na zadnjem mjestu u klasi, a VW najmrži proizvođač koji teško da bi ikada uzeo u razmatranje. I ja se ovde ne borim protiv VW-a, ja seborim protiv priča da su njemačka auta iznad svih ostalih.
kome nije problem? liku koji inace radi u bihmaku il prosjecnom kupcu koji slobodno vrijeme ne provodi vikendom ispred garaze, i koji sarafa iz hobija?
sta je sa zenama, sta s nekim ko nema pojma o tome kako prici sijalici? njima isto ne bi bio problem.
vidis, na videu imas lika koji dize auto na dizalicu, skida tocak da bi poceo radit posao i ti pored svega kazes da to nije nemoguce uradit na cesti. zar je ikome potrebno da se dalje raspravlja s tobom po pitanju bilo cega?
dalje. o dizajnu kako vanjskom tako niti unutrasnjem se ne raspravlja, al kad vec povlacis pricu da ti kazem. njemci uvijek prave auta s tom vrstom dizajna. nit su lijepa nit su ruzna. jednostavno ljudi vise vremena provode kako bi radili na nekim drugim stvarima kod svojih auta. rade i na izgledu al ne toliko da bi mogao reci da prave lijepa auta. al kad kupujes auto, bil lijep krs i prosjecan(po izgledu) kvalitet?
sto se tice statusnog simbola. nigdje u svijetu golf nije statusni simbol a ne bi bio ni kod nas da nam situacija u drzavi nije ovako losa po pitanju mnogih stvari. golf je auto koje je simbol srednje klase koje kod nas skoro nema. i naravno da ce neko ko je socijalni slucaj i voza auto od 2000km mislit kako se njegov komsija kurci kad kupi golfa VI. al to nema veze s golfom nego sa stanjem u drzavi. i ovdje nije golf statusni simbol. ovdje je svako auto koje kosta preko 15 000km statusni simbol. al to je opet druga tema u kojoj bi se ozbiljno dalo poradit i svasta napisat kako bi se objasnila ona nasa: bolje kifla u hladu, nego kila mesa na suncu.
Melami

#77 Re: novi Hyundai i30

Post by Melami »

Rolandooo wrote:Ne kažem da je najbolji ali da je smeće nije.... :? a ti lijepo svog azijata zamijeni za Audija :thumbup:
Audija uzeo, samo cekam da se otarasim ovih go****. Ima da poletim samo dok ga uvalim nekome pa neka onda on ne popravlja japance, neka ga vozi 15 godina kad su tako dobri.
citroen xm

#78 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

emko1234 wrote:
citroen xm wrote:Joj priča, joj priča. Tačno je da ovom Meganu je malo teže promjeniti sijalicu, ali nije problem to uraditi na sred ceste bez servisa. Vlasnici znaju kako. Kao drugo. Daleko od toga da je Golf nekvalitetno auto. Naravno da nije, ali isto tako nije ništa kvalitetnije od drugih. Ali i da je kvalitetniji malo od drugih ja ga ne bi uzeo iz sledećih razloga. Dizajn njemački sterilan. Ponuda prostora unutra možda i najgora u klasi. Cijena najveća, a namanje daje. I da, iz generacije u generaciju to su najneudobniji automobili, a i činjenica kome je sve golf kod nas statusni simbol i kakvi ga sve papci kupuju mi govori dosta. Naravno ne mislim na sve vlasnike istog. E zbog svega toga meni je Golf na zadnjem mjestu u klasi, a VW najmrži proizvođač koji teško da bi ikada uzeo u razmatranje. I ja se ovde ne borim protiv VW-a, ja seborim protiv priča da su njemačka auta iznad svih ostalih.
kome nije problem? liku koji inace radi u bihmaku il prosjecnom kupcu koji slobodno vrijeme ne provodi vikendom ispred garaze, i koji sarafa iz hobija?
sta je sa zenama, sta s nekim ko nema pojma o tome kako prici sijalici? njima isto ne bi bio problem.
vidis, na videu imas lika koji dize auto na dizalicu, skida tocak da bi poceo radit posao i ti pored svega kazes da to nije nemoguce uradit na cesti. zar je ikome potrebno da se dalje raspravlja s tobom po pitanju bilo cega?
dalje. o dizajnu kako vanjskom tako niti unutrasnjem se ne raspravlja, al kad vec povlacis pricu da ti kazem. njemci uvijek prave auta s tom vrstom dizajna. nit su lijepa nit su ruzna. jednostavno ljudi vise vremena provode kako bi radili na nekim drugim stvarima kod svojih auta. rade i na izgledu al ne toliko da bi mogao reci da prave lijepa auta. al kad kupujes auto, bil lijep krs i prosjecan(po izgledu) kvalitet?
sto se tice statusnog simbola. nigdje u svijetu golf nije statusni simbol a ne bi bio ni kod nas da nam situacija u drzavi nije ovako losa po pitanju mnogih stvari. golf je auto koje je simbol srednje klase koje kod nas skoro nema. i naravno da ce neko ko je socijalni slucaj i voza auto od 2000km mislit kako se njegov komsija kurci kad kupi golfa VI. al to nema veze s golfom nego sa stanjem u drzavi. i ovdje nije golf statusni simbol. ovdje je svako auto koje kosta preko 15 000km statusni simbol. al to je opet druga tema u kojoj bi se ozbiljno dalo poradit i svasta napisat kako bi se objasnila ona nasa: bolje kifla u hladu, nego kila mesa na suncu.
Ja ti govorim da nije problem prosječnom kupcu zamjeniti tu sijalicu. Tačno je da je malo teže nego na Golf-u ili nekom drugom autu, ali o skidanju točka nema riječi. To znam iz vlastitog iskustva i od par ljudi koji ga voze. A po tvojoj logici svako auto je komplikovano jer pola žena ne zna ni točak zamjeniti bez majstora. Ma pola žena, a i muškaraca ne zna ni otvoriti haubu, a ne nešto drugo jer ih ne interesuje. Oslanjaju se uvijek na druge. Meni takvi nisu jasni, ali nemoj zbog takvih da pokopavaš automobil o kome očito ne znaš ništa.
Svako auto koje se dobro održava ili je novo nije krš. Sva auta su podjednakog kvaliteta, i tu su nijanse u razlici tako da ja biram ono što mi je udobno i lijepo za oko. A ti biraj ružno i dosadno živjeći u zabludi daje mnogo kvalitetnije. Naravno poredi auta po klasama, a ne neko auto iz D segmenta sa nekim iz A segmenta.
Ja nisam govorio o ljudima sa Golfom 2 i ostalim jeftinim i starijim autima koja se voze zato što se nema para, znaš ti dobro o kome ja pričam samo se malo praviš lud. 2/3 balavurdije ovde misle da su face ako voze Golfa 5 ili 4, a neki čak i 6. Zbog toga sam ja napisao "statusni simbol", jer ti bilmezi kockastih glava misle da su uhvatili Boga za muda ako su kupili Golfa 5 i takvi su nekulturni i strašno bahati u saobraćaju. Naravno da ima i normalnih vlasnika i vozača nabrojanih automobila, ali takvi koji razmišljaju malo i svojom glavom i nije im do kurčenja biraju mnogo bolju varijantu za svoj novac. Pa pogledaj samo Golfove 2 koje vozaju mlađi. Pa na tim autima imaš daleko najviše seljo-truling prerada.
Ali sve ovo što sam ja napisao ti ćeš pokušati da pobiješ sa nekom glupom pričom isto kao što ne odgovaraš na pitanja koja ti se ne sviđaju i na koja nemaš odgovor.
emko1234

#79 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

nemam ja sta pobijat, pobio te lik u klipu. frajer na golfu skine i promjeni za minutu, lik na meganu preko pola sata.
nek je 15 minuta naspram minute, to je dovoljno da poludis. a vise je 100%. al nebitno. nisam pljuvao na auto, kazem samo da bi razmislio i o drugim stvarima kad bi kupovao ovakav auto i vidio klip prije kupovine. zar nije logicno pomislit sta su jos zakoplikovali ako je ovako s obicnom sijalicom?
dalje, ti si govorio o statusnom simbolu. a sad u drugom postu pricas o papankluku i nekulturi. znam i vidjao sam likove koji voze auta, od bmw-a do mercedesa pa preko fiata audija i ostalih. rijec papak i nekluturno ponasanje se ne vezu uz marku auta. papak ce bit papak i u fici i u audiju. samo ce se u audiju vise kurcit jer misli da mu se moze.
isto ko i ti, ako vozis brzu voznju, brzo ces vozit i u autu od 75 ks i u onom od 175, samo ces se u ovom jacem slobodnije ponasat jer znas da ima 175ks pod nogom.
golfovi dvice, fiati bravo, fiati coupe, alfe 145 i 156, bmw e36 i slicni su sve auta koja vozi omladina podlozna cuningu i seljackom i kretenoidnom ponasanju. opet ko u svim primjera dosad, najvise je ovih u dvicama jer su dvice procentualno najzastupljenije na cesti. cista logika.
citroen xm

#80 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Ovaj lik na klipu se vjerovatno prvi put susreće sa autom. Gledao sam taj klip još prije pola godine i više. I šta ako je 15 minuta, pa možeš ih valjda izdvojiti jednom u 10000 km, a možda čak i duže. Šta je to ostalo toliko zakoplikovano. Golf nije zakomplikovan? Pa svako novo auto je zakomplikovano do maksimuma jer ima brdo elektronike i svega ostalog što je zapakovano kao kofer oko motora.

I kada sam prije napisao statusni simol mislio sam na isto tj na "statusni simbol" samo što ti to teže shvataš. Pa nisi valjda pomislio da ja stvarno mislim kako je obični golf nekome statusni simbol. Ja takođe što se može pročitati u mom poslednjem postu nisam rekao da se ponašanje grupa veže za istu marku i rekao sam fino da ima izuzetaka. Ali procentualno kod nas najviše šabana voze i nabudžuju VW ili neko drugo njemačko smeće. Rekao sam procentualno a valjda znaš šta to znači tako da nemoj opet da filozofiraš kako je to zato što Golf-ova ima najviše.
I kod pisanja o nekulturi u bahatosti u saobraćaju opet izvrćeš stvari. Naravno da nisam mislio na brzinu jer postoje ljudi koji vole brzinu a veoma se pristojno ponašaju u saobraćaju. I bez obzira što su mnoga auta mladaačka najviše kiča i seljakluka možeš vidjeti na modelima iz VW grupe.
emko1234

#81 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

o cemu pricas? kakva elektronika, ko je spomenuo? ovdje na klipu govorimo o mehanickom dijelu, iz kojeg iskopcas dzek i izvadis ga i stavis novi. cuj covjek se prvi put sreo s autom :lol: :lol: , pa nije alfa upitanju. covjek je automehanicar, nagledao se more ovih megana po engleskoj.
sto se tice mojih navoda o brzini, to je plasticni primjer. nema razloga da se fatas za to.
sto se tice vw-a i seljakluka, mislim da sam bio jasan. procentualno najvise vw-a auta, procetualno najvise ljude ce se odlucit za cuning tog proizvodjaca.
citroen xm

#82 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

E ako ti iko od poznatih posjeduje auto i zna bilo šta o njemu isprobajte. Nikakav problem. Zavučeš ruku kod točka, skineš plastični poklopac i dobiješ prostor da zajeniš sijalicu. Tačno da to traje malo duže nego na nekom drugom autu, ali nije problem za servisa. Ima mnogo gorih stvari koje će me odbiti od Golf-a. Ali ti gledaš samo loše stvari na drugim autima.

A što se tiče tvog ne kontanja, moraću malo opširnije da ti objasnim oko procenata. Ili si toliko zatucan pa ne kontaš ili se previše praviš lud i misliš da će ti proći. Dakle: Imamo broj od hiljadu golfova i imamo broj od hiljadu Megana ili bilo ojih drugih auta, recimo alfi. E 75% od tih Golfova je recimo truling-stajlingovano dok je 40% tih megana trulingstajlingovano. Dakle na 2000 vozila(1000 golf, 1000 megan) imaš 750 takvih golfova i 400 megana. I to nema veze sa tim koliko se ukupno auta voza. To je procenat.
emko1234

#83 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:E ako ti iko od poznatih posjeduje auto i zna bilo šta o njemu isprobajte. Nikakav problem. Zavučeš ruku kod točka, skineš plastični poklopac i dobiješ prostor da zajeniš sijalicu. Tačno da to traje malo duže nego na nekom drugom autu, ali nije problem za servisa. Ima mnogo gorih stvari koje će me odbiti od Golf-a. Ali ti gledaš samo loše stvari na drugim autima.

A što se tiče tvog ne kontanja, moraću malo opširnije da ti objasnim oko procenata. Ili si toliko zatucan pa ne kontaš ili se previše praviš lud i misliš da će ti proći. Dakle: Imamo broj od hiljadu golfova i imamo broj od hiljadu Megana ili bilo ojih drugih auta, recimo alfi. E 75% od tih Golfova je recimo truling-stajlingovano dok je 40% tih megana trulingstajlingovano. Dakle na 2000 vozila(1000 golf, 1000 megan) imaš 750 takvih golfova i 400 megana. I to nema veze sa tim koliko se ukupno auta voza. To je procenat.
omjer je da na jednog megana dodje sigurno 3 golfa a na jednu alfu mozda 5 il vise. hocu da kazem da koliko imas normalnih alfi i megana, toliko imas i normalnih golfova ako ne i vise. u tom omjeru istom imas i broj nenormalnih alfi, megana i golfova. tj na jednu nenormalnu alfu imas vise od jednog nenormalnog golfa, jer je golf procentualno zastupljeniji na cestama od alfe.
citroen xm

#84 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Procenat papaka spremnih da kupe Golfa je mnogo veći nego procenat papaka spremnih da kupe Megana ili recimo ovoga I30. Je li ti sada imalo jasnije?
emko1234

#85 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

pa to je ono sto ti i ja govorim. papak je papak. i prije ce kupit auto koje mu omogucava da bude papak u svoj raskosi te rijeci i znacenja iste nego neko drugo. to sto ih procentualno vise vozi vw auta, to nije stvar vw-a nego mentaliteta. il hoces da kazes, da u njemackoj (gdje je vw najprodavanija marka) vw voze samo njemacki papci?
nego se meni cini da ti sve vrijeme insinuiras tj stavio bi znak jednako izmedju papka i kupca vw vozila. mozda ne izmedju svih al izmedju velike vecine.
i papak ne kupuje i30 ne zato sto je papak, nego zato sto ima predrasude prema necemu sto je do jucer bilo sinonim za karina auto. te predrasude ima svako normalan na svijetu. samo mi jos reci da i30 i golf kostaju trenutno isto, da li bi ti kupio prije i30?
citroen xm

#86 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Musti Njemačku, normalno je da će se tamo prodati najviše jemačkih auta, kao što u Italiji imaš najviše italijanskih.
A papak i jeste zato što kupuje auto zbog komšiluka. Ja ću svakom komšiji reći da mu je dobro auto bilo šta da vozi jer glupo je ponižavati čovjeka.
Maystor

#87 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

Obično se ne uključujem u ovakve rasprave, ali ... da prokomentarišem. Neko reče da su Megane i C4 najbolja ponuda u BiH. Možda, razmišljao sam o oba modela (jer sam u procesu nabavke novog auta). Ali zašto su tako jeftini? Zato što Renault i PSA grcaju u gubicima i prodaja im pada iz mjeseca u mjesec. Neke stvari ne mogu progutati, eto ta sijalica na Meganu ili frustrirajuća zamjena zračnog filtera na 1.6 hdi motoru, pa traljav mjenjač kod svakog auta citroen/peugeot. Ne glorificiram Njemačka auta, ali ja bih se prije odlučio za nekoliko hiljada KM skupljeg nijemca. Nedavno sam prodao svoje prethodno auto (iz vw grupacije). Auto je otišlo za 2 dana nakon što je oglašeno i po dobroj cijeni. Ljudi koji prodaju francuze najčešće ih daju u bescijenje. Ne kažem da ta auta ne valjaju, ali tržište na kraju sve određuje.
citroen xm

#88 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Kakve veze imaju problemi? Da ih neće BiH tržište izvući? Te povoljne cijene Citroena su samo u BiH takve, svugdje u regionu su daleko skuplji. Pogledaj zvanične sajtove. Vjeruj mi znaju oni dobro šta rade, pogotovo Reno.
drndalo

#89 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

@Maystore

Uporedi cijenu Golfa sada na akciji sa istim prosle godine ? Golf nikada u mojoj istoriji nije bio povoljniji nego sad, zasto ? Zato sto grcaju pod gubicima ? Ili zato sto imaju veliku proizvodnju koju moraju prodati, a ne mogu je naglo smanjiti ? I ne zamajavajmo se, ne gube oni na njemu ni sa snizenom cijenom, samo malo manje zarade nego u "najbolja vemena"...

Najveci gubitak za bilo koju firmu je da proizvede auto, i da ga ne moze prodati nikako... Sve ostalo je manji problem...

Da se vratim na Golfa, ti brate fino kupi sebi novog Golfa 6, nije za tebe C4, vjeruj... Ne bi ti se svidio...
Better Man

#90 Re: novi Hyundai i30

Post by Better Man »

Vidio sam ispred BBi novi I30 i meni odlično izgleda i s vana i unutra, otišli su korak naprijed! Ove godine planiram da mjenjam svog Clia staro za novo i u opciji su dva autombila i to Megane i C4. Koji ću automobil od ta 2 kupit zavisit će od toga ko će mi ponuditi bolje uslove, odnosno ko će mi za manje para dati više. Jednom sam kod Bunje spomenuo da bih uzeo novi C4, da vidiš odmah ih fata panika i pitaju me zar češ nas ostaviti i kažu kad budeš mjenjao dođi dogovorit ćemo se. Tako kad budem to radio cjenkati ću se i sa Bunjom i sa ABC-om, pa ko bude povoljniji tamo uzmem. Meni su oba auta lijepa i dobra. Meganea sam imao priliku da probam i dobar je samo što ja ne bih Generation koji sam i bio probao, već bi sa Dynamic opremom i naravno uzimao bih kad su njihove akcije. Glede Golfa reči ću da je nekad prije 20 i više godina možda bio pojam auta, ali danas evo ovaj aktuelni Golf je meni smješan pored novog C4, Meganea, Alfe Giuliette, Opel Astre, novog Focusa i da ne nabrajam druga auta. Golf se kvalitetom više ne istiće u odnosu na druga auta kako je bilo u prošlosti, jer svi danas rade jednako kvalitetna auta. Boli me briga koliko treba vremena da se promjeni sijalica na novom Meganeu ili C4, jer to je ništa spram udobnosti i ugođaja koji nude.
Maystor

#91 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

drndalo, za C4 si u pravu - prob'o - ne svidja mi se :sad: ne bih ga uzeo ni da mu uduplaju ovaj popust po kojem se nudi. A ovo ostalo o čemu pišeš je druga priča. Vidim da ne poznaješ dobro prilike u autoindustriji. Ja redovno čitam, kako Auto Bild, tako i Auto Plus i Special Auto (dva čuvena francuska časopisa, ko ne zna). Argument kojeg sam ja naveo vrijedi i u Francuskoj: i tamo PSA i Renault vozila duplo brže gube vrijednost nego njemačka auta. Pročitaj malo, neće naškoditi.
emko1234

#92 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

Better Man wrote:Vidio sam ispred BBi novi I30 i meni odlično izgleda i s vana i unutra, otišli su korak naprijed! Ove godine planiram da mjenjam svog Clia staro za novo i u opciji su dva autombila i to Megane i C4. Koji ću automobil od ta 2 kupit zavisit će od toga ko će mi ponuditi bolje uslove, odnosno ko će mi za manje para dati više. Jednom sam kod Bunje spomenuo da bih uzeo novi C4, da vidiš odmah ih fata panika i pitaju me zar češ nas ostaviti i kažu kad budeš mjenjao dođi dogovorit ćemo se. Tako kad budem to radio cjenkati ću se i sa Bunjom i sa ABC-om, pa ko bude povoljniji tamo uzmem. Meni su oba auta lijepa i dobra. Meganea sam imao priliku da probam i dobar je samo što ja ne bih Generation koji sam i bio probao, već bi sa Dynamic opremom i naravno uzimao bih kad su njihove akcije. Glede Golfa reči ću da je nekad prije 20 i više godina možda bio pojam auta, ali danas evo ovaj aktuelni Golf je meni smješan pored novog C4, Meganea, Alfe Giuliette, Opel Astre, novog Focusa i da ne nabrajam druga auta. Golf se kvalitetom više ne istiće u odnosu na druga auta kako je bilo u prošlosti, jer svi danas rade jednako kvalitetna auta. Boli me briga koliko treba vremena da se promjeni sijalica na novom Meganeu ili C4, jer to je ništa spram udobnosti i ugođaja koji nude.
puca bunji karina hoces li ti svojih 25k km ostavit njemu il neces. frajer na servisu za dan uzme pola te svote.
pa ko da uzimas privredni program u vrijednosti od pola miliona maraka. nemoj bit smijesan.
sto se tice auta, nek si nam reko da ti je golf smijesan. i meni je smijesno kad neko kupi francuza koji za 2 godine izgubi pola cijene. bas se ismijem kad nadjem na piku da neko prodaje mehgana iz 2009 koji je kostao nov 35k km za 14k km.
drndalo

#93 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

@Maystore

Znam sta sam napisao, i pored tog citanja novina procitaj jos ponesto, ali to nije prica za ovdje... Ako kupujes nov auto, vozices ga bar 5-6 godina, i razlika ti na prodaji takvog auta iz prve ruke nece biti toliko velika da ti se isplati gledati auto koje ti se ne svidja, a samo zbog malo bolje dalje prodaje...

Ostalo je stvar ukusa, novi C4 je npr. u odnosu na prosli puno veci korak naprijed za kupca nego Golf 6 u odnosu na Golf 5... Ja bih recimo odmah kupio jedan posten C4 star 3-4-5 godina, koji je prva ruka, kod nas kupljen, osim ako je jako puno presao kao sluzbeni... Ali to sam ja, ako se tebi ne svidja novi, ne svidja, boze moj...

Ponavljam, ja se ne sjecam, a jako dobro pratim te stvari dugo vremena, npr. da je Golf ikada bio povoljniji nego je sada... Naravno, na zalost nemaju svi pare za njega ni ovako snizeno... Da ljudi u svijetu nisu smanjili potrosnju na nova auta, ne bi bio bas toliko snizen...

emko1234 wrote:i meni je smijesno kad neko kupi francuza koji za 2 godine izgubi pola cijene. bas se ismijem kad nadjem na piku da neko prodaje mehgana iz 2009 koji je kostao nov 35k km za 14k km.
I meni je jako smijesno kada na pik-u frajer pokusava prodati Golf 5 SDI za 22.000 KM i pri tome svima sa autima od 3.000-20.000 KM salje PP da oni njemu doplacuju u zamjeni... Covjek upegla sa svojim mega-carski-popularnim Golfom...

Bilo bi mi jos smjesnije vidjeti koliko bi ti na pik-u para mogao dobiti za svoj Audi... Sigurno vise nego si ga platio...? :roll:
Last edited by drndalo on 03/06/2012 20:40, edited 1 time in total.
technoGeek

#94 Re: novi Hyundai i30

Post by technoGeek »

Ja kako citam, ljudi kupuju auta na osnovu toga da li ce im se sviditi, i vjerujem da ih boli briga koliko ce izgubiti na cijeni, a vise i nisu vremena kao prije da ova ostala ne drze cijenu. I da ne drze toliko, ljudi su dosli pameti, pa za manje para dobivaju puno vise, voze se udobnije, i pored svega, voze ono sto hoce. Meni da auto treba samo kao auto, nikada ne bih pogledao polovno pored novog Sandera ili novog Rio-a, jer jednostavno ne bih zelio misliti hoce li me ostaviti gdje na putu i kad ce se sta pokvariti. Uglavnom je poenta da ne razmislja svako isto, a to sto pise vecina novina o nekim markama mogu okaciti marku o rep, svi oni zive od reklama pa i kad bi htjeli ne smiju napisati nista lose :thumbup:
Last edited by technoGeek on 03/06/2012 22:25, edited 1 time in total.
Better Man

#95 Re: novi Hyundai i30

Post by Better Man »

emko1234 wrote:
Better Man wrote:Vidio sam ispred BBi novi I30 i meni odlično izgleda i s vana i unutra, otišli su korak naprijed! Ove godine planiram da mjenjam svog Clia staro za novo i u opciji su dva autombila i to Megane i C4. Koji ću automobil od ta 2 kupit zavisit će od toga ko će mi ponuditi bolje uslove, odnosno ko će mi za manje para dati više. Jednom sam kod Bunje spomenuo da bih uzeo novi C4, da vidiš odmah ih fata panika i pitaju me zar češ nas ostaviti i kažu kad budeš mjenjao dođi dogovorit ćemo se. Tako kad budem to radio cjenkati ću se i sa Bunjom i sa ABC-om, pa ko bude povoljniji tamo uzmem. Meni su oba auta lijepa i dobra. Meganea sam imao priliku da probam i dobar je samo što ja ne bih Generation koji sam i bio probao, već bi sa Dynamic opremom i naravno uzimao bih kad su njihove akcije. Glede Golfa reči ću da je nekad prije 20 i više godina možda bio pojam auta, ali danas evo ovaj aktuelni Golf je meni smješan pored novog C4, Meganea, Alfe Giuliette, Opel Astre, novog Focusa i da ne nabrajam druga auta. Golf se kvalitetom više ne istiće u odnosu na druga auta kako je bilo u prošlosti, jer svi danas rade jednako kvalitetna auta. Boli me briga koliko treba vremena da se promjeni sijalica na novom Meganeu ili C4, jer to je ništa spram udobnosti i ugođaja koji nude.
puca bunji karina hoces li ti svojih 25k km ostavit njemu il neces. frajer na servisu za dan uzme pola te svote.
pa ko da uzimas privredni program u vrijednosti od pola miliona maraka. nemoj bit smijesan.
sto se tice auta, nek si nam reko da ti je golf smijesan. i meni je smijesno kad neko kupi francuza koji za 2 godine izgubi pola cijene. bas se ismijem kad nadjem na piku da neko prodaje mehgana iz 2009 koji je kostao nov 35k km za 14k km.
Golf danas jeste smiješan, jer je preskup za ono što nudi, a kvalitetom ništa ne odskače u odnosu na konkurenciju. Nekad davno Golf je bio pojam auta, ali danas ne, jer ga je konkurencija ne samo stigla, već i prestigla. Samo lud čovjek može reči da mu je Golf 6 ljepši i bolji od C4, koji nudi više prostora, opreme, a i kvalitemom ništa ne zaostaje za Golfom. Ko ima viška para na bacanje nek kupi Golfa. Golf je u startu skuplje auto i logično je da polovan ima veću cjenu od Francuza koji je bio jeftiniji. Kod nas je polovan Golf na cijeni zbog mitova iz rata i što je večina naših ljudi koji su potencijalni kupci polovnog Golfa ne zna koristiti svoj mozak i okrenuti se i pogledati malo i na drugu stranu, a ne gledati samo u jednom pravcu. Ja nikad ne bih dao novce za polovnog Golfa koji se traže i otvoreno bih rekao osobi koja prodaje to auto da ono ne vrijedi te novce. Kad vidim koliko traže za polovnu dvojku, dođe mi da kontaktiram prodavca i da mu kažem da sam zainteresovan za njegovo auto i da maksimalno što može dobiti je do 1000 KM, ako je u dobrom stanju, a ko nije onda i manje i da ta cijena koju je on stavio da mu auto ne vrijedi te novce. Evo ti voziš Audia 4 novog i trehnuo si za isti 100 milja, ali ja ti kažem da si za te novce mogao uzeti veće i bolje auto i da je za mene to uzaludno bacanje novca. Nije sve u KS i da auto mora imati milon KS, kad su nam ceste takve da ne možeš nigdje, pa ni na ovo jada od našeg auto puta voziti brže od 120 KM, a d a se auto normalno ponaša. Kad se vozim hrvatskim autoputem to je nebo i zemlja razlika u odnosu na ovaj naš. Kad vozim prema Zagrebu ili Dalmatinom 150 km, uopće ne osjetim da ide auto toliko, miran kao bubica, za razliku od vožnje po našem. Mislim da 120-14 Km za naše ceste i to isključivo ovo jada od autoputa je sasvim dovoljno. Moje pravo je da se cjenkam i da tražim što povoljnije za sebe, tako će svako normalan raditi.
Jay Gatsby

#96 Re: novi Hyundai i30

Post by Jay Gatsby »

Uvijek su odmaci od teme. Koliko košta i30 sa nekim turbodizelom ili turbobenzincem od 120-140 KS i solidnom opremom? Zna li iko?

Ulazna cijena za jedan i40 1.7 CRDi sedan (po cjenovniku) je 45.000 KM. Da li bi neko od vas razmišljao u kupovini tog vozila? Eto, na stranu VW. Za otprilike istu cifru ide npr. C5 Exclusive HDi s dizelašem od dva litra.
emko1234

#97 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

al ti sad pricas o nekim stvarima uopsteno. prvo nije istina da je golf samo kod nas na cijeni. pogledaj po stranicama na kojima se nude polovna vozila kako na zapadu tako i okruzenju. i nek bude da je golf skuplji zato sto je nov bio skuplji. sta je s onim koji su imali istu cijenu? bolje opremljen megan i slabije opremljen golf. i golf je opet skuplji ko polovan.
opet, ja ne kazem da je se on izdvaja nesto strasno. dapace nikad se nije ni izdvajao. uvijek su francuzi davali vise opreme.
na jednoj od tema davno sam pisao da je mi rahmetli dedo imao reno 19 gtx 1.8 94 godiste. auto je tad imalo daljinski, klimu, podizace i 6 zvucnika tom paketu opreme. dakle neupitno je da francuzi daju vise opreme.
al haj pogodi sta se te 94 bolje prodavalo, reno 19 il golf 3? jednostavno golf je golf. meni je isto c4 novi ljepsi od 6ice. imamo sesticu kuci, i svaki dan je gledam i znam auto u bobu. al nikad c4 nece bit golf. i ne znam sta ostali da urade, nikad jedan drugi kompakt nece stici golfa. jednostavno golf je sinonim za nesto pouzdano, robusno, svapsko, cvrsto, nepokvarljivo. sad da ne bi opet vadio neko statistike koliko ih se pokvari, ne kazem da se ne moze pokvarit. al opet je puno solidnije napravljen u globalu nego jedan c4 il megan il i30. i ima imidz, isto kost francuzi imaju imidz i svi porede svoju udobnost s njihovom, tako svi svoju robusnost, cvrstocu, solidnost izrade porede s golfovom.
to je tako i uvijek ce bit tako. sto opet ne znaci da je najbolji, samo je starosjedioc. dijelom je to vezano za ime(golf je od pocetka), dijelom za iskustva, dijelom za kvalitet, dijelom za zemlju porijekla. i svi ti dijelovi kad se sastave, dobijes to da se puno ljudi kune u ta auta.
moj otac iskljucivo voza nasu sesticu. a promjenio je more auta. i kaze da je jako zadovoljan autom u globalu. a ko covjek koji ide u godine, prilicno je muhanat. iako je bio na pocetku protiv toga da kupi golfa.

jay* hyundai jos nema tb u ponudi. sto se tice dizela, znam da je na starom i30 modelu, 2.0crdi s najjacim paketom opreme isao do 38 000km na cesti. a to je vec oktavija 2.0tdi. sad koliko je novi i30 dizel, ne bih znao.
ElRe

#98 Re: novi Hyundai i30

Post by ElRe »

Ne znam gdje cu upasti sa komentarom :-D ali moje misljenje je:

Novi i30 je korak od 7 milja u odnosu na prethodnika i sada mu samo cijena nije glavni atribut. Prosli i30 je bio kvalitetan automobil za prevoz od mjesta A do B i nista vise, kao nekada Mazda 323, Almera i sl.
Novi i30 (kao i Ceed) je moderan automobil u svakom smislu, pa i cijena vise ne moze da bude niska, mada je sasvim konkurentna. OK, Golf VII ce sigurno postaviti nove standarde u klasi, ali ne vidim ni jednu prepreku zasto se i30 ne moze ravnopravno nositi sa Astrom, Focusom, VI, Mazdom3, Aurisom...a sigurno je iznad Megana, 308, Brava...
Takodje, sam zapazio da i30 (Ceed) sasvim OK drze cijenu na trzistu polovnjaka, valjda i to nesto govori.
Jay Gatsby

#99 Re: novi Hyundai i30

Post by Jay Gatsby »

emko1234 wrote:
jay* hyundai jos nema tb u ponudi. sto se tice dizela, znam da je na starom i30 modelu, 2.0crdi s najjacim paketom opreme isao do 38 000km na cesti. a to je vec oktavija 2.0tdi. sad koliko je novi i30 dizel, ne bih znao.
Zato i jeste teško sada praviti neka poređenja.

Ali ako će cjenovno biti kao i40, nisam siguran da će im prodaja cvjetati, ali eto.
burgundy

#100 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Jay Gatsby wrote:Uvijek su odmaci od teme. Koliko košta i30 sa nekim turbodizelom ili turbobenzincem od 120-140 KS i solidnom opremom? Zna li iko?

Ulazna cijena za jedan i40 1.7 CRDi sedan (po cjenovniku) je 45.000 KM. Da li bi neko od vas razmišljao u kupovini tog vozila? Eto, na stranu VW. Za otprilike istu cifru ide npr. C5 Exclusive HDi s dizelašem od dva litra.
Izgleda da ce za pocetak se samo benzinski 1.4 od 100 ks prodavat.I koliko vidim nece bit nimalo jeftin.Ovo sam uzeo iz jedne hrvatske stranice.

Zasad se prodaje samo osnovni benzinski model obujma 1396 ccm i snage 100 KS, u dvije opreme. S osnovnom iStart dobiju se četiri zračna jastuka, ABS, ESP, radio-CD-mp3 s četiri zvučnika, ručni klima uređaj, prednja stakla i retrovizori na struju…, dakle sve bitno, po cijeni od 13.300 eura. Testni model, s opremom iLike, za 14.225 eura nudi još daljinsko zaključavanje s alarmom, kožni upravljač i ručicu mjenjača, komande radio uređaja na volanu, ručice u boji vozila, obloge na vratima.

Ocekivat je da ce kod nas biti jeftiniji.
Post Reply