novi Hyundai i30

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Rolandooo

#1 novi Hyundai i30

Post by Rolandooo »

Pozzz svima šta mislite o novom Hyundaiju i30???Da li je moguće da nadmaši Golfa :) i ostalu konkurenciju..
drndalo

#2 Re: novi Hyundai i30

Post by drndalo »

Joj provokacije, prvo pa "musko"... :lol:
Rolandooo

#3 Re: novi Hyundai i30

Post by Rolandooo »

morao sam navesti Golfa jer je on "žito" u svojoj klasi :) jer gledam na AutoBild.de temu i čini se da je Golf pobijedio konkurenciju focus,megane,i30,bmw 1....ako se ne varam ako griješim sorry ali me interesuje šta naša raja :bih: misli o tome autu pozzz...
chelo

#4 Re: novi Hyundai i30

Post by chelo »

Rolandooo wrote:morao sam navesti Golfa jer je on "žito" u svojoj klasi :) jer gledam na AutoBild.de temu i čini se da je Golf pobijedio konkurenciju focus,megane,i30,bmw 1....ako se ne varam ako griješim sorry ali me interesuje šta naša raja :bih: misli o tome autu pozzz...
Konacno dizajnerski zreo pristup u Hyundaiu. Golf je krampa za ova auta.
hostapler

#5 Re: novi Hyundai i30

Post by hostapler »

Ocekujem da nakon 10-ak postova pocne sa hvatanjem za vratove.
Bice ovdje dezurnih i ovih i onih,pljuvaca (ne nudi nista za onoliko koliko kosta) i branitelja (brane vise VW od same Angele Merkel) itd itd.
Bas cu pratiti kako ce se ova tema razviti. 8-)
Jay Gatsby

#6 Re: novi Hyundai i30

Post by Jay Gatsby »

Zavisi od cijene. U cjelini se i30 čini dobrim autom, ali mu trenutno nedostaje tehnoloških finesa, detalja, ponuda motora... koje Golf (ili neki drugi zapadni automobil) imaju.
johntra

#7 Re: novi Hyundai i30

Post by johntra »

22.450 KM trenutno na akciji 1,4 benzinac sa 100 KS....meni je mana što još dizela nema u ponudi, a i dizajnom sad previše liče jedni na druge...znam šta je kućni dizajn, ali trebali su malo ovo razdvojiti...slična stvar je i u enterijeru...inače, prema informacijama ljudi koji su ga vozili i probali, radi se o jako dobrom autu...
Mr.Fundamental

#8 Re: novi Hyundai i30

Post by Mr.Fundamental »

Rolandooo wrote:morao sam navesti Golfa jer je on "žito" u svojoj klasi :) jer gledam na AutoBild.de temu i čini se da je Golf pobijedio konkurenciju focus,megane,i30,bmw 1....ako se ne varam ako griješim sorry ali me interesuje šta naša raja :bih: misli o tome autu pozzz...
Što se tiče prodajnih rezultata - neće. Golf ove godine po broju prodanih primjeraka (govorim za Evropu) može ugrozit samo Peugeot 208. Golf 7 u zadnjem kvartalu dolazi, tako da se neće stići razmahat prodaja u ovoj godini. A Golf je uvijek pobjeđivao u tim uporednim testovima, sve do zadnjeg, gdje je pobijedila nova Honda Civic :run:
Bio sam na prezentaciji i30 u BBI-u prije dva dana, i imao sam priliku i nakratko ući u njega. Jako mi se sviđa dizajn i enterijera i eksterijera. Ovaj primjerak je imao veliki display na centralnoj armaturi i jedan smješten u centralnom retrovizoru gdje se nalazi kamera za vožnju unazad, pa izgleda mnogo više hi-tech. Kada se da kontakt brzinomjer i brojač okretaja imaju vrlo efektno crno-plavo osvjetljenje,a paljenjem auta crna postaje bijela. Sjedišta su udobna i fino obgrle tijelo.Vidi se po svakom detalju da su se dizajneri baš potrudili da auto izgleda atraktivno i po evropskim standardima. Sve u svemu na osnovu ovog kratkog druženja imam vrlo pozitivno mišljenje, još ako mu cijena ostane na razini prošle generacije, bit će vjerovatno best buy u klasi.
citroen xm

#9 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

OK automobil. Znači sasvim dobar, ali ništa spektakularno da bi ga dizali u zvijezde kao što to mnogi do sada čine.
Da su napredovali-jesu i to zajedno sa KIA-om su napravili korak od 7 milja. Međutim njihov dizajn je po meni previše kičast. Pogotovo u unutrašnjosti. Recimo tu mi je KIA mnogo, mnogo bolja.
Inače da će pojesti konkurenciju, neće. Iako ja ne volim Golf i to mi je najmrži automobil, mora se priznati da su evropljani i japanci još uvijek dosta ispred. A uzmemo li u obzir da korejanci rastom kvaliteta povećavaju i cijenu sve je jasno. Ovaj Hyundai je cjenovno isti kao i većina evropskih konkurenata, a zbog toga bi ja ipak Evropljanina. Čak u osnovnoj opremi ima samo dva jastuka kao i Dacia Stepway. Po meni su Megan i C4 trenutno najbolja kupovina u BiH. Golf je preskup za ono što nudi.
Rolandooo

#10 Re: novi Hyundai i30

Post by Rolandooo »

drago mi je da vidim da ima pozitivnih mišljenja....a to što gosp. savršeni pobijedi uvijek u uporednim testovima hmmm...
Magarece_godine

#11 Re: novi Hyundai i30

Post by Magarece_godine »

chelo wrote:
Konacno dizajnerski zreo pristup u Hyundaiu. Golf je krampa za ova auta.
Dizajnirao ga lik koji pekao zanat u BMW-u :)

i30 sto milja daleko od prethodnika ...
emko1234

#12 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

dobar auto, veliki pomak u odnosu na prethodnika. dizel motori su minus. djetunirani benzinci su isto minus (1.4 u proslom modelu je imao 109ks, isto kosto je 1.6 bio jaci) fali jedan jak dizel koji moze konkurisat 2.0 d masinama. pretpostavljam da je u pripremi onaj 1.7crdi sa 136ks sto je sad u i40 modelu.
izgled je ok, mada ima jos finesa za poradit, isto ko i unutrasnjosti.
golfa nece stici niti ugrozit. zna se i dalje ko je tata.al najveci adut i dalje bi mogla da mu bude cijena. definitivno ce naci svoje kupce.
burgundy

#13 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Odlican auto,i sam imam prosli model istog auta i prezadovoljan sam.Ako je prijasnji model bio da pridobije kupce koji su trazili povoljan,pouzdan i kvalitetan,sa ovim novim su podigli ne jednu vec dvije stepenice vise.Mislim da ce sa cijenom isto skociti sto je negativno bez obzira sto se ovaj auto nema cega sramit ni od koga.Ne bih se slozio s tobom emkom u vezi dizela da su minus,za pocetak sasvim solidan izbor dizelasa,1.4 i 1.6 u rasponu od 90 do 128 ks je sasvim solidno.Mislim da ce poslastica biti dizel 2.0 od 184 ks koji se ugradjuje u ix 35,a koji bi mogao naci mjesta i u i30 i i40.Hyundai je ozbiljan igrac,i konkurencija ima sve vise postovanja i straha prema ovoj marki sto pokazuje i sljedeci video.
Martin Winterkorn sef VW
emko1234

#14 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

ne kazem je da je dizel motorizacija losa. samo kazem, da s obzirom na konkureciju, koja vec 2-3 generaciju nudi jake dizel motore, tu toj klasi hyundai kasni. ja znam da oni nisu medju zastupljenijim u prodaji. al ipak se prodaju. jedan dizel od 150 ks ne bio na odmet. ove super jake dizele sa 170+ konja prodaju samo 4 marke, u smislu da cine solidan dio prodaje auta u tom segmentu. a to je bmw i vw ( mislim na 2.0d verzije kod bmw sa 160+ ks i 2.0tdi sa 160+ u golfu, a3, seatu leonu)
jos dosta proizvodjaca ih ima u ponudi. al su procenti prodaje modela s tim motorom zanemarivi.
tako da hyundaiu fali jedan dizel srednje jacine koji bi mogao napast malo jace dizel izvedbe u tom segmentu.
sto se tice klipa, nije ovo nikakva iznimka. ovo svi rade. samo je ovaj put uhvaceno kamerom. sta mislis kako pokusavaju biti bolji od drugih, ne samo vw, nego svi? pa naravno da gledaju sta konkurecija radi. imaju ljude koji su zaposleni samo da prate te stvari.
chojk

#15 Re: novi Hyundai i30

Post by chojk »

Golfa ce tesko iko skinuti . Inace , Hyundai u zadnje vrijeme pravi dosta dobre aute. Sve ih je vise po Sarajevu.
burgundy

#16 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

chojk wrote:Golfa ce tesko iko skinuti . Inace , Hyundai u zadnje vrijeme pravi dosta dobre aute. Sve ih je vise po Sarajevu.
+1, ali i taj Golf je bezobrazno skup u odnosu sta (ne)nudi,ali dok je ovaca bice i sisanja.
TDK-90

#17 Re: novi Hyundai i30

Post by TDK-90 »

Kad se sjetim prvih Hyundai-a kod nas Hyundai pony :-) ružan al povoljan bio.
Kako Hyundai ulaže u razvoj kvaliteta i dizajna tako isti taj Hyundai i30 postaje skuplji i skuplji i kako kvalitetom tako i cijenom se približava "Golf klasi"
Sve je to u par grama gore dole ;-)
emko1234

#18 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

burgundy wrote:
chojk wrote:Golfa ce tesko iko skinuti . Inace , Hyundai u zadnje vrijeme pravi dosta dobre aute. Sve ih je vise po Sarajevu.
+1, ali i taj Golf je bezobrazno skup u odnosu sta (ne)nudi,ali dok je ovaca bice i sisanja.
stvarno ne bi da se ovo pretvori u temi koja ce imat za cilj da pricamo o golfu.
i stvarno ima auta koja su jeftinija od golfa u toj klasi al imaju slicne karakteristike. al prica da golf kupuju ovce je toliko smijesna da jednostavno moram da reagujem svaki put kad je procitam.
postoji razlog sto je golf skup, isto kosto postoji razlog sto je hyundai jeftin, tj dosta jeftiniji.
i ne mozes reci da je svake godine 3 miliona ljudi na mentalnoj razini prosjecne ovce s vlasica zato sto daju vise para za auto u toj klasi i umjesto megana kupe golfa. jednostavno postoji razlog, bez obzira sto neke nece il jednostavno ne moze da ga vidi.
citroen xm

#19 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Ja bi se ipak zadržao na tome da u ovoj klasi ma šta ko očekivao nema prevelikih odstupanja u kvalitetu. Fazon je ko šta nudi i u kakvom pakovanju po istoj cijeni. Zbog toga sam ja naveo da je novi C4 u BiH jedna od najboljih kupovina u ovoj klasi.
A što se tiče ovih Korejanaca ja bi se prije odlučio za novu KIA-u Ceed jer mnogo bolje izgleda od ovoga bratskog joj I30.
burgundy

#20 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

TDK-90 wrote:Kad se sjetim prvih Hyundai-a kod nas Hyundai pony :-) ružan al povoljan bio.
Kako Hyundai ulaže u razvoj kvaliteta i dizajna tako isti taj Hyundai i30 postaje skuplji i skuplji i kako kvalitetom tako i cijenom se približava "Golf klasi"
Sve je to u par grama gore dole ;-)
Taj isti Pony je startao isto kad i Yugo u Americi,pa sad zamisli,ovdje pricamo o periodu od 22 godine jer 90-te je Hyundai startao u Americi.Hyundai -KIA nisu izvozili do 1980,od te godine pocinje izvoz u druge Azijske zemlje i svijet.Kajmak im je bio u Americi :) .Prosle godine u jeku krize povecali su prodaju u Evropi za 28%.Prosle godine su prodali skoro 6.60 miliona vozila grupacija Hyundai - KIA,znaci obje marke samo povecavaju proizvodnju i ulazu u razvoj,primjer fabrika Kije u Ceskoj i Hyundaia u Slovackoj za koje kazu da su najmodernije u Evropi.Takodje i razvojni centar u Njemackoj.Sa ovom i generacijom su htjeli da se priblize Evropljanima i sa 2.6% koliko im je pripalo cini se da uspijevaju.2010 i 2011 Hyundai je proglasen najkvalitetnijom markom u Njemackoj po podacima ADAC-a i ima najbrzi rast vrijednosti marke.Oni su u ekspanziji i nemaju namjeru stat.Jaoj pa ovo ni PR Hyundai-a nebi ovoliko nahvalio marku :lol: ,ali podaci ne lazu tako je kako je,ja sam zadovoljan. :D
burgundy

#21 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

emko1234 wrote:
burgundy wrote:
stvarno ne bi da se ovo pretvori u temi koja ce imat za cilj da pricamo o golfu.
i stvarno ima auta koja su jeftinija od golfa u toj klasi al imaju slicne karakteristike. al prica da golf kupuju ovce je toliko smijesna da jednostavno moram da reagujem svaki put kad je procitam.
postoji razlog sto je golf skup, isto kosto postoji razlog sto je hyundai jeftin, tj dosta jeftiniji.
i ne mozes reci da je svake godine 3 miliona ljudi na mentalnoj razini prosjecne ovce s vlasica zato sto daju vise para za auto u toj klasi i umjesto megana kupe golfa. jednostavno postoji razlog, bez obzira sto neke nece il jednostavno ne moze da ga vidi.
Izvnjavam se tebi i ostalim ako sam nekog uvrijedio.Naravno da ima razloga sto je Golf skup,ili sto je Hyundai jeftin.Ali ako dajem pare necu da auto bude go ko pistolj,gdje nadoplacujem za stvari koje kod ostalih dolaze u seriji.VW se u posljednje vrijeme tu popravio a razlog je upravo to,jer su uvidjeli da u krizna vremena ne mozes biti tako bezobrazan da moras npr doplacivati za manuelnu klimu a dajes 14 milja eura,mislim haloo kome.Sestica je bolja po tom pitanju i nije joj losa cijena,a razlog je upravo firme poput Hyundai-a koje nude puno vise za manje para.I za ljude koji nisu optereceni znakom na masci to je sasvim dovoljan razlog da zaobidju VW.Za Hyundai cu za 5 godina dobiti mozda do 2 hiljade manje za jednako motoriziranog Golfa,ali meni to nije problem.Moj prvi auto je bio golf gtd dvica,pa trojka td.Ne mrzim VW vec sam realan i cijenim svoj novac,a Golf ako hoces iskreno nije vise ko sto je bio,jedna je dvica.Niko vise ne pravi losa auta,od malo ozbiljnijih firmi.Ja samo znam da ce mi i naredno auto bit Hyundai.
emko1234

#22 Re: novi Hyundai i30

Post by emko1234 »

nisi me uvrijedio. ja sam kazem da golf ima druge stvari kojim kompenzuje nedostatak ovog sto si nabrojao. recimo hyundai nema te "druge" stvari al ima nisku cijenu, i dosta opreme u startu.
hocu da ti kazem da uvijek postoje dvije strane medalje. sto izgubis na mostu, nadjes na cupriji.
gdje bi bio kraj proizvodjacu koji bi napravio auto njemacke kvalitete i robusnosti, francuske udobnosti, talijanske ljepote, japanske pouzdanosti i svedske sigurnosti uz cijenu korejanca?
al svi znamo da ne postoji perpetum mobile, tako da ne postoji ni ovakvo auto.
zdrava konkurencija tjera proizvodjacu u svakom segmentu da smanjuju cijene i dizu kvalitet na ustrb svoje zarade. golf je dugo vremena bio ono sto su svi ostali htjeli da budu. sad je razlika puno manja. solidnost i napredak durgih, plus kvaliteta i niska cijena sa super opremom u startu je natjerala svabu da digne rucnu. al opet svabo ima kartu za igrat. recimo, kvalitet izrade kabine jednog golfa i jednog hyundai je jos uvije nemjerljiv, hyundai u max paketu opreme ima 6 zvucnika dok golf u standard paketu ima 8. bord kom kod hyundaia je kilometrima daleko od nacina na koji funkcionise isti kod golfa, da ne picamo o tome da golf ima 4 puta vise opcija u pocetnoj verziji. hyundai i30 ima 4 elektricna podizaca od kojih samo vozacev ima AUTO funkciju. golf to ima jos od prosle generacije u standard opremi kad dodju prozori na struju. ima tu jos brdo stvari.
neko ce reci da su to sitnice koje nisu vazne. al meni je vazno kad jedan hyundai sa 140ks dizel, i jedan golf sa 140ks dizel dijeli 100 razlika. dijeli ih i cijena, al se postavlja pitanje jel cijena od par hiljada vaznija, il je vaznije imat stvarnih 140 ks ako vec placas za njih. zdrav razum kaze da to nije bitno, al prodajni rezlutati govore da jest. samim tim sto je razlika izmedju i30 iLove 2.0crdi i golfa 2.0tdi higline manja od 3 hiljade km na cesti.
i necu da tema ode na golfa, raspisao sam se.
da ne spamamo, i30 novi djeluje svjeze i dobro. ako ne bude preskup, prestici ce prethodnika. ima sav potencijal da to uradi.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#23 Re: novi Hyundai i30

Post by Faruk »

ne valja mu ime :D
Rolandooo

#24 Re: novi Hyundai i30

Post by Rolandooo »

vidim tema pravo dobra.... :) ma neka raznih mišljenja!!!! :dance:
citroen xm

#25 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Vidim svi spominjemo kako nećemo pretvoriti temu u temu o golfu pa ga čovjek ishvali u kilometarskom postu. :lol:
Post Reply