quarterback wrote:
Naravno da je neko imao slicna iskustva, nismo li svi?
Meni je zanimljiv ovaj dio u kojem kazes da prvi put pronalazis sebe, pretpostavljam da si prilicno mlada sto je i blagodet i prokletstvo.
Blagodet jer, znam da zvuci ocufano, ali zivot je pred tobom. Vjerovatno jos studiras, nemas puno obaveza, imas dosta ljudi oko sebe, puno toga te interesuje i ti isto tako interesujes mnoge ljude mada u ovom momentu mozda to ne izgleda tako. Vidjeces uskoro.
Prokletstvo je jer dok si mlad osjecanja su na najvisem nivou, svaki raskid je tragedija stoljeca, svaka ljubav je ona prava, nesposobni smo rasudjivati razumno i donositi ispravne odluke jer je svaka ljubav ona za koju se isplati boriti i za koju se isplati beskonacno patiti. Medjutim to nije bas tako. S jedne strane ti zavidim na tim velikim osjecanjima i idealima a sa druge ti ne zavidim uopste jer sam radi takvih stvari proveo godine pateci se bez nekog posebnog razloga. Naravno to mogu reci danas iz ove perspektive, da mi je to neko tada rekao dobio bi stoc u glavu...
Ipak vremenom sam pomalo dosao pameti, ne toliko u vezama nego vise oko rjesavanja svojih osjecanja nakon raskida. Razlog sto sam dosao pameti je bio jednostavan, toliko sam zestoko patio nakon prvog raskida koji je uslijedio nakon 3 godine veze da mi nije bilo ni do cega naredne tri godine. O tome bih mogao napisati poseban tekst u 3 toma medjutim necu sada o tome jer je bilo davno i jer su lekcije naucene. Jedna od znacajnijih veza nakon toga je trajala 6 godina, patio sam ravno 2 dana. Veza nakon toga 3 godine, patio isto 2 dana... Kao sto rekoh lekcije su naucene. Ne kazem da sam bio nov nakon 2 dana ali sam bio dovoljno normalan da mogu funkcionisati.
Za mene je sustinski iskren razgovor sa samim sobom. Dakle bez laganja samog sebe o prirodi veze, o uzrocima raskida, o vjecnim uzvisenim ljubavima, Dakle iskren razgovor sta nije bilo ok, zasto je prekinuto, koja je nasa uloga u tome, da li je veza imala perspektivu ako nije zasto nije, ako jeste zasto jeste. Naime logicno vecina besperspektivnih veza i pukne na prije ili kasnije, zasto onda zaliti ?
Dakle iskreno razgovarati sa sobom. Vec nakon toga bi trebalo biti puno lakse jer bi se trebali znati uzroci prekida i trenutni polozaj svakoga od ucennika u vezi.
Nakon toga je potrebno smoci snage i raditi na sebi. Sta to znaci ? Iskoristiti priliku da se otvorimo, da se ucinimo boljima nego sto jesmo, unaprijediti se, biti zadovoljan sa sobom...
U dugim vezama ljudi se ucahure, ja sam prvi koji se voli ucahuriti, ne mijenjati se i onda dodje do toga da je svaki dan isti, da postanemo mlohavi, debeli, nepokretni, bez energije, bez entuzijazma... Jako lose... Raskid je dobar momenat da se pocne raditi na sebi, sport, promjena ishrane, trcanje, bicikl bilo sta, promjena kojom zelimo sebi reci - ja se mijenjam u smjeru u kojem zelim, ja sam zadovoljan tom promjenom, ja sam zadovoljan novim ja i smjerom u kojem idem.
To je dakle fizicka predispozicija, nedostaje psihicka. Carobna rijec - OTVARANJE. Mozda te je neko zvao na base jumping ali si ga odbila jer ti to tada nje izgledalo kao nesto zanimljivo, e sada je vrijeme da to prihvatis i otvoris se za nove ljude, nove uticaje, nova razmisljanja. Nisi volila ici u kino, e sada je vrijeme da sebi das sansu da to zavolis.
Otvaranje ljudima, otvaranje u svakom pogledu, otvori se, daj ljudima sansu da im se svidis, da te pozovu, da upoznas nove ljude, nove stvari, da ides dalje.
To ce ujedno pomoci i da se aktiviras, kada se aktiviras bices zadovoljna sobom, u pokretu si, imas nova interesovanja, imas nove ljude oko sebe, stvari idu na bolje...
Uskoro ces sasvim sigurno upoznati nekoga zanimljivog, ne trebas odmah srljati u vezu ali nije lose imati simpatiju, mislis na nekoga pa ti drago kada popijes kafu, pa kada te nazove i tako to krene...
Ja sam sada u vrlo delikatnom periodu zivota, puno gorem nego je tvoj problem (iako je svakome njegov problem najveci) medjutim iskustva od ranije mi pomazu da krenem dalje jer ako se ne krene koja je alternativa ? Nove godine tuge i dna ? ....
Nije bas neka alternativa, valja se ustati i krenuti dalje jer zivot je bas kratak, a ja ne vjerujem u reinkarnaciju i price o raju i paklu.
Sa srecom djevojko.