Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

mistek

#76 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by mistek »

Pa valjda je osnovna stvar koncentracija kvaliteta u Premijer ligu.

Ako bi liga brojala 12 ekipa, znači da bi najbolji igrači iz ovih ekipa na dnu tabele igrali u PL sigurno i tako bi makar za 10% kvalitet bio veći.
A i logično je da je bolje gledati 2x Zrinjski, ili Želju, nego GOŠK-a ili Kozaru.

Svakako, ja bih to skraćivanje uradio na način da se podignu uslovi za nastup u PLBiH, pa bujrum. Ko ne može, ima druga liga, pa makar i Sarajevo bilo. Da se ima normalan stadion, sa normalnim uslovima, da se imaju reflektori, semafor normalan, da se finansijski barem nešto skonta i tako to.
Onda standardizovati termine utakmica, pa da nije svako kolo u različitom terminu utakmica. I na TV bi to bilo gledanije, jer bolje izabrati najgoru utakmicu između Zvijezda-Željo, Sarajevo-Zrinjski, Borac-Olimpic, Velež-Široki, nego gledati Slavija-Kozara. Na stadionima, ne mora to biti pretjerivanje pa priča kako je na Slaviji 1000 ljudi, a na Zrinjskom 10000. Nije, ali je istina da su brojke znatno veće, ako ne i duplo. Ako će Slaviju na Koševu gledati 2000 ljudi, onda će Zrinjskog sigurno 4000.
A za derbi - napokon bi dobili šansu da se jednom odigra utakmica kad su obje ekipe u formi ili na vrhu tabele i utakmica ima obostrani značaj :) Valjda bi jedna od 4 utakmice u sezoni bila takva.

Nije to nikakvo ubijanje fudbala u manjim sredinama, nego normalna stvar za državu poput BiH. I da, neka u drugoj ligi ili sve spoje ili naprave istok-zapad varijantu, čisto jer je Mladosti iz Gacka puno jeftinije da putuje u Čapljinu, nego u Bosanski Novi, i Krajini u Laktaše recimo, nego li u Mostar. Relativno brzo bi kvalitet isplivao na površinu. Opet bi bilo par ekipa koje bi tu bile godinu, ispadale, vraćale se i sve tako, ali makar bi se svi borili za nešto (osim Leotara, naravno).
nellington

#77 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by nellington »

Ja predlažem da neko edituje našu ligu na manageru, svede na 12 klubova i sistem po želji - pa da kroz objektivnu simulaciju vidimo šta će biti s našim fudbalom :oops:
palermo

#78 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

-LIBERO- wrote:
cyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK? :?
Zato sto je Zrinjski tri puta kvalitetniji, zato sto Zrinjski ima takav bekgraund, zato sto Zrinjski ima orgaizovanu navijacku skupinu, automatski i cinjenicu da se radi o navijackom prestizu..zato sto Zrinjski cak ako i jednu-dvije sezone bude u nekoj krizu, sigurno ta kriza nece biti tolika da se mozda vec slijedecu sezonu ne vrati u vrh tabele itd. itd.

Ista stvar je i sa Celiko, Borcem, Sirokim...da ne pricam o derbiju, jer tu i "prijateljske" utakmice su pune naboja sa teznjom za prestizom, znaci posjeta je tu sigurna.

Druga stvar, liga od 10-12 klubova, stvorit ce takvu situaciju da se recimo 4 kluba bore za vrh i Evropu, ponekad i 5-6..a ovih ostalih 3-4 kluba ce se boriti za opstanak . Puno puno manje ce biti klubova koji mogu reci za sebe da su sigurni, i koji su tu negdje u komforu sredine tabele sto im omogucava da takticki razmisljaju o prodaji bodova klubovima koji se bore za vrh i opstanak. A takvih je klubova , godinama vec, po sezoni barem 5-6 .

Ja sam definitivno za ligu 10 ili 12, bez obzira o kakvom se formatu takmicenja radilo.
Ne bih nikada postojanje organizovane navijačlke skupine dao kao argument za bilošta. Al nebitno, tu se razlikujemo i nema potrebe da o tome raspravljamo.

Nego, ovo htjedoh reći, ta situacija da si uvijek u poziciji da se boriš ili za opstanak ili eventualno vrh, dovešće do situacije, da mladi fudbaleri uopšte neće imati šansu. Dobit ćemo ligu iskusnih veterana. Upravo klubovi koji su sigurni, ona neka zlatna sredina, su neka vrsta inkubatora za mlade igrače.Ovako kako ti opsia, teško će bogami mladi igrač ikada zaigrati. Uvijek se boriš za nešto, i sad bi u otj situaciji trebao da daješ šnasu mladom igraču. Malo morgen.
_Reds_

#79 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by _Reds_ »

palermo wrote:
-LIBERO- wrote:
cyprus wrote:Pretpostavka da bi prosječno više ljudi gledalo utakmice lige 10 nego što gleda utakmice ove lige je vrlo klimava, da ne kažem naivna i pogrešna... Zašto bi neko više volio gledat dvaput Zrinjski nego Zrinjski i GOŠK? :?
Zato sto je Zrinjski tri puta kvalitetniji, zato sto Zrinjski ima takav bekgraund, zato sto Zrinjski ima orgaizovanu navijacku skupinu, automatski i cinjenicu da se radi o navijackom prestizu..zato sto Zrinjski cak ako i jednu-dvije sezone bude u nekoj krizu, sigurno ta kriza nece biti tolika da se mozda vec slijedecu sezonu ne vrati u vrh tabele itd. itd.

Ista stvar je i sa Celiko, Borcem, Sirokim...da ne pricam o derbiju, jer tu i "prijateljske" utakmice su pune naboja sa teznjom za prestizom, znaci posjeta je tu sigurna.

Druga stvar, liga od 10-12 klubova, stvorit ce takvu situaciju da se recimo 4 kluba bore za vrh i Evropu, ponekad i 5-6..a ovih ostalih 3-4 kluba ce se boriti za opstanak . Puno puno manje ce biti klubova koji mogu reci za sebe da su sigurni, i koji su tu negdje u komforu sredine tabele sto im omogucava da takticki razmisljaju o prodaji bodova klubovima koji se bore za vrh i opstanak. A takvih je klubova , godinama vec, po sezoni barem 5-6 .

Ja sam definitivno za ligu 10 ili 12, bez obzira o kakvom se formatu takmicenja radilo.
Ne bih nikada postojanje organizovane navijačlke skupine dao kao argument za bilošta. Al nebitno, tu se razlikujemo i nema potrebe da o tome raspravljamo.

Nego, ovo htjedoh reći, ta situacija da si uvijek u poziciji da se boriš ili za opstanak ili eventualno vrh, dovešće do situacije, da mladi fudbaleri uopšte neće imati šansu. Dobit ćemo ligu iskusnih veterana. Upravo klubovi koji su sigurni, ona neka zlatna sredina, su neka vrsta inkubatora za mlade igrače.Ovako kako ti opsia, teško će bogami mladi igrač ikada zaigrati. Uvijek se boriš za nešto, i sad bi u otj situaciji trebao da daješ šnasu mladom igraču. Malo morgen.
Mladi igraci imaju omladinsku ligu na nivou drzave, i ako se tamo iskazu, nema razloga zasto ne bi igrali. Pa i klubu bi bilo u interesu promovisati mladog igraca, i onda ga prodati i uzeti neke pare za njega.

Sracivanjem premier lige, bi bila jaca i ova liga ispod, koji bi trebalo ujediniti, i tamo bi bila velika borba za ulazak, i tamo bi se realno mladi mogli pokazati. Ni jedan klub nema razloga da ne forsira mladog igraca, ako je on zaista dobar. Ali kod nas ako igrac zaista vrijedi, on ode odmah. Dodju nekakvi mesteri obecaju roditeljima kule i gradove, i igrac i ne zaigra godinu u nasoj ligi, odma ode vani u nekakvu ž ligu, i tamo provede par sezona, i eto ti ga onda nazad.
palermo

#80 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

_Reds_ wrote:
Mladi igraci imaju omladinsku ligu na nivou drzave, i ako se tamo iskazu, nema razloga zasto ne bi igrali. Pa i klubu bi bilo u interesu promovisati mladog igraca, i onda ga prodati i uzeti neke pare za njega.

Sracivanjem premier lige, bi bila jaca i ova liga ispod, koji bi trebalo ujediniti, i tamo bi bila velika borba za ulazak, i tamo bi se realno mladi mogli pokazati. Ni jedan klub nema razloga da ne forsira mladog igraca, ako je on zaista dobar. Ali kod nas ako igrac zaista vrijedi, on ode odmah. Dodju nekakvi mesteri obecaju roditeljima kule i gradove, i igrac i ne zaigra godinu u nasoj ligi, odma ode vani u nekakvu ž ligu, i tamo provede par sezona, i eto ti ga onda nazad.
Rijetko se ja i Cyprus slažemo :D al ovaj put
Predomsilio sam se, i ja jedva čekam smanjenje lige i milinu od tih utakmica i kvalitete...
u potpunosti :thumbup:
salle_eh1986

#81 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by salle_eh1986 »

riko-ga wrote:Vjerujem da bi i derbi Zeljo - Sarajevo "dosadio" naraodu ako bi se igrao 4 puta godisnje.
jok bolan, bolje gledati Željo-Slavija nego Željo-Sarajevo 2X
koja gomila gluposti...iako derbi nije kao što je nekad bio, kad na Grbavicu dolazi Sarajevo, Široki, Zrinjski, Borac...nikad ne možeš garantovati 100% pobjedu
protiv ostalih možeš, u tome je i problem...dosta raje i tako to gleda, što da ja idem na utakmicu kad će oni svakako da dobiju

a i bolje 2 puta mlatnuti sarajevo nego jednom :D
KPNCTNJAH

#82 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by KPNCTNJAH »

Vi raspravljate o posjecenosti nasih utakmica i prednostima smanjenja lige s likovima koji godinama nisu bili na nekoj utakmici domaceg prvenstva... ljudima bi dosadio derbi i vise utakmica s istim protivnikom :roll: pa ko prati klub za koji navija nije mu uopste bitno protiv koga ce taj klub igrati, atraktivan protivnik moze samo povecati posjecenost, a ne smanjiti... ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor...
El_comadante

#83 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

ja sam za smanjenje lige jer u ovoj situaciji imamo klubove koi nemogu izdrzati ovo finansijski i vec na polusezoni znamo ko ce ispasti. a recimo Sloboda je u minusu debelom a godinama se bore za opstanaka, logicno je da igraju drugu ligu jer ocito nemaju para za prmijer. onda bi se povecao i kvalitet druge lige jre bi igrali i borili se za PL recimo u RSu Slavija, Leotar i Kozara a u federaciji jedinstvo, Sloboda, Celik,,, a lahko je za malde uvedes pravilo da u prvih 11 moras imati bar dvojicu ispod 23 godine i to na terenu i rijesio si problem. a sada u prvim ligima imamo takmicenje ko nece uci u PL jer nemogu to finansijski izdrzati, eno Drina propala skroz
ganjeta

#84 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ganjeta »

Čitajući ove postove ni pod razno ne treba smanjivati ligu, naprotiv treba je proširiti ipak je najbolja liga bila sa sa 22. kluba :-) . U današnjem Avazu svi, ama baš svi treneri su složni da se liga smanji jer bi se dobilo na kvaliteti, ali zato forumski stručnjaci su za proširenje. Ništa onda uputiti neki dopis komitetu da se ne upuštaju u taj belaj.

Hrvatska je odličan primjer, imali su vrlo dobru ligu sa 12. klubova, sad im je propala kao kauč sa 16. već je par klubova suspendovano, i teže da opet smanje ligu. Zašto pitam se?
KPNCTNJAH wrote:Vi raspravljate o posjecenosti nasih utakmica i prednostima smanjenja lige s likovima koji godinama nisu bili na nekoj utakmici domaceg prvenstva... ljudima bi dosadio derbi i vise utakmica s istim protivnikom :roll: pa ko prati klub za koji navija nije mu uopste bitno protiv koga ce taj klub igrati, atraktivan protivnik moze samo povecati posjecenost, a ne smanjiti... ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor...
:thumbup:
Arteta

#85 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

todd_smith wrote:mene najvise zanima kako ce odluciti ko ostaje a ko ne...ako krenu sl. sezone, onda ta bi sezona mozda bila i najinteresantnija :lol:
:lol: :thumbup:
Arteta

#86 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

cyprus wrote:Predomsilio sam se, i ja jedva čekam smanjenje lige i milinu od tih utakmica i kvalitete... :)
Treba se kod nas uvesti i Liga kup i Super kup,pa da gledamo 10 utakmica izmedju Zeljeznicara i Sirokog. :lol:
Arteta

#87 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

ganjeta wrote: Hrvatska je odličan primjer, imali su vrlo dobru ligu sa 12. klubova, sad im je propala kao kauč sa 16. već je par klubova suspendovano, i teže da opet smanje ligu. Zašto pitam se?
Hrvatska je uvela Ligu 16 zato sto im ona Liga 12 nije valjala,ali evo kao sto vidimo nije im ni ova liga 16 bila uspjesna,pa hoce ponovo probati sa ligom 12.

Tako isto bi se moglo desiti i kod nas.
ganjeta

#88 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ganjeta »

Po čemu nije valjala?
Arteta

#89 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

El_comadante wrote:ja sam za smanjenje lige jer u ovoj situaciji imamo klubove koi nemogu izdrzati ovo finansijski i vec na polusezoni znamo ko ce ispasti. a recimo Sloboda je u minusu debelom a godinama se bore za opstanaka, logicno je da igraju drugu ligu jer ocito nemaju para za prmijer. onda bi se povecao i kvalitet druge lige jre bi igrali i borili se za PL recimo u RSu Slavija, Leotar i Kozara a u federaciji jedinstvo, Sloboda, Celik,,, a lahko je za malde uvedes pravilo da u prvih 11 moras imati bar dvojicu ispod 23 godine i to na terenu i rijesio si problem. a sada u prvim ligima imamo takmicenje ko nece uci u PL jer nemogu to finansijski izdrzati, eno Drina propala skroz
Hajde reci nam ko ce ispasti?

Nije ti ovo Austrijska liga 10 pa da poslije deset kola znas da je Kapfenberg ispao i da su ostali sigurni.
Arteta

#90 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

ganjeta wrote:Po čemu nije valjala?
Zato sto nije bila interesantna.
Kao ni ova sad.
Sve se unaprijed znalo.
Arteta

#91 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

salle_eh1986 wrote:
riko-ga wrote:Vjerujem da bi i derbi Zeljo - Sarajevo "dosadio" naraodu ako bi se igrao 4 puta godisnje.
jok bolan, bolje gledati Željo-Slavija nego Željo-Sarajevo 2X
koja gomila gluposti...iako derbi nije kao što je nekad bio, kad na Grbavicu dolazi Sarajevo, Široki, Zrinjski, Borac...nikad ne možeš garantovati 100% pobjedu
protiv ostalih možeš, u tome je i problem...dosta raje i tako to gleda, što da ja idem na utakmicu kad će oni svakako da dobiju

a i bolje 2 puta mlatnuti sarajevo nego jednom :D
Proslo kolo,Sarajevo kod kuce izgubi od GOSKA.
ganjeta

#92 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ganjeta »

Arteta wrote:
Kao ni ova sad.
Sve se unaprijed znalo.
Zanimljivo :-) . Pa sad opet hoće da vrate ovu koja je bila lošija, a usput i nekvalitetnija. Da im je išta dobrog donijela liga sa 16. klubova nebi oni ni pokušali da vrate sa 12. klubova.
Arteta

#93 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

ganjeta wrote:
Arteta wrote:
Kao ni ova sad.
Sve se unaprijed znalo.
Zanimljivo :-) . Pa sad opet hoće da vrate ovu koja je bila lošija, a usput i nekvalitetnija. Da im je išta dobrog donijela liga sa 16. klubova nebi oni ni pokušali da vrate sa 12. klubova.
Iste su.

Ali,nije nimalo sistem kriv,koliko ta neizjednacenost u ligi.
Tvrtko II Kotromanić

#94 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Tvrtko II Kotromanić »

KPNCTNJAH wrote:Vi raspravljate o posjecenosti nasih utakmica i prednostima smanjenja lige s likovima koji godinama nisu bili na nekoj utakmici domaceg prvenstva... ljudima bi dosadio derbi i vise utakmica s istim protivnikom :roll: pa ko prati klub za koji navija nije mu uopste bitno protiv koga ce taj klub igrati, atraktivan protivnik moze samo povecati posjecenost, a ne smanjiti... ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor...
:thumbup:
karanana

#95 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by karanana »

i kako bi oni ovo smanjivali?
2013/2014 bi ispalo 8 ekipa, dvije bi usle iz entitetskih liga i to je to?
a sta ako se sa ovim smanjenjem desi da recimo ispadnu svi timovi jednog od konstitutivnih naroda?
evo racimo da se to desava ove godine, iz rs-a bi u ligi ostao samo borac i plus taj koji bi usao.
BHF_Manijak

#96 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Zanimljivo da ovdje najvise postova i prijedloga ima lik koji sam kaze da ne prati ligu niti navija za neki klub, pa kako si ti onda molim te strucand a ocjenis sta je dobro za BH fudbal a sta ne, kad ionako pogledas utakmicu svake prestupne?! :-) :roll: Jarane kupi kartu, otidji nekad na stadiona, pa cemo onda dalje vidjeti da li tvoji prijedlozi i razmatranja imaju smisla.
To isto da je da ja uzmem pametovat Svabama kako da organizuju takmcienje u regionalnoj ligi Nord, a nisam utakmica pogledo, ali eto ja znam sta je najbolje za njih! :roll:
Arteta

#97 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote:Zanimljivo da ovdje najvise postova i prijedloga ima lik koji sam kaze da ne prati ligu niti navija za neki klub, pa kako si ti onda molim te strucand a ocjenis sta je dobro za BH fudbal a sta ne, kad ionako pogledas utakmicu svake prestupne?! :-) :roll: Jarane kupi kartu, otidji nekad na stadiona, pa cemo onda dalje vidjeti da li tvoji prijedlozi i razmatranja imaju smisla.
To isto da je da ja uzmem pametovat Svabama kako da organizuju takmcienje u regionalnoj ligi Nord, a nisam utakmica pogledo, ali eto ja znam sta je najbolje za njih! :roll:
Pratim ligu,ali sam neutralan,ne navijam ni za jedan klub.
ganjeta

#98 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ganjeta »

Ovo je kasparaov sigurno!
palermo

#99 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

BHF_Manijak wrote:Zanimljivo da ovdje najvise postova i prijedloga ima lik koji sam kaze da ne prati ligu niti navija za neki klub, pa kako si ti onda molim te strucand a ocjenis sta je dobro za BH fudbal a sta ne, kad ionako pogledas utakmicu svake prestupne?! :-) :roll: Jarane kupi kartu, otidji nekad na stadiona, pa cemo onda dalje vidjeti da li tvoji prijedlozi i razmatranja imaju smisla.To isto da je da ja uzmem pametovat Svabama kako da organizuju takmcienje u regionalnoj ligi Nord, a nisam utakmica pogledo, ali eto ja znam sta je najbolje za njih! :roll:
Pa sad, nevezano za forumaša kojeg spominješ , ali možda bi mogli obrnuti malo logiku, pa umjesto one koji dolaze na utakmice, pitati ove koji ne dolaze, zašto ne dolaze, i šta se treba primijeniti da bi oni dolazili.
Mislim, ti koji dolaze sada uvijek će dolaziti, dakle trebalo bi privući one koji ne dolaze.
Možda bi odgovori bili zanimljivi.....ko zna....
caros

#100 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by caros »

palermo wrote: Pa sad, nevezano za forumaša kojeg spominješ , ali možda bi mogli obrnuti malo logiku, pa umjesto one koji dolaze na utakmice, pitati ove koji ne dolaze, zašto ne dolaze, i šta se treba primijeniti da bi oni dolazili.
Mislim, ti koji dolaze sada uvijek će dolaziti, dakle trebalo bi privući one koji ne dolaze.
Možda bi odgovori bili zanimljivi.....ko zna....

Treba se promijeniti mentalitet.
Post Reply