Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#76 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag wrote:Evo to je ta paprika. Samo da ti se dodam na temu Mu'mine :D
Bujrum, bujrum flag. :)
Bi će i ovdje do duše specializiranog znanja na temu čili al bi će zanimljivo. :)

Ja baš sada napravio dženazu za oko 15-ak plodova paprika tipa Habanero i Bhut Jolokia, jer ih nisam otvorio prije sušenja i sve mi se upaučilo. :x

Al ima nuklearki još u zamrzivaču, mada sam i od ovih suhih nješto izrezao.

Nekoliko sjemenki sam poklonio dado34 sa ovog foruma.
Veli da mu pravo odgovara (dobio je i komad suhog ploda).

do čitanja...
Dinzo

#77 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Dinzo »

Mu'min wrote:Inače ovo su moji rezultati iz 2011 (2. runda dozorijevanja u istoj godini):
Image
Svaka cast oo izgleda ekstra!!! Naam se dce ove godine bti dobrih rezultata i fotki :thumbup:
Mu'min

#78 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ma ima slika Dinzo samo ne želim biti previše upadljiv, reko da bude šta slika i komentara i od ostale raje a ne da sam svakom komentaru poklopac.
Da vidis slike gdje je na 1 sadnici preko 50 plodova veličina 3/4 šibice. Strava za pogledati. A radi se o paprikama, gdje se scoville broje preko 300.000. :D
Dinzo

#79 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Dinzo »

ma samo pici....kod cim bude ove godie stagod konkretno tu su fotke :)
žulijan asanž

#80 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by žulijan asanž »

mumine evo praktičnih par pitanja:

- koliku saksiju moram minimalno imati da ne bi usporio ili prekinuo maksimalan razvoj biljke??

- da li ih u kući držiš ili napolju? ako su u kući, da li oprašuješ sam cvjetove radi boljeg uroda?

upravo proklijavam nekoliko vrsta, pa ćemo vidjeti :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#81 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Toto »

Mu'min wrote:
Lucazode wrote:Loše sam rečenicu sklopio. Nana kao moja nana to voli sadit pa znaš već... :D A za sortu sam zaboravio ime...
Znaš li išta za ovu iznad, nemoj samo reć da je "Pepsi" :lol:
A ta nana. :D
Ništa, valja ti na kurs uzgoja čilija kod nane. :)

Uzeo si mi riječ iz usta, jes PEPSI sorta je. :D
Na žalost ne znam koja je sorta jer nisam toliki expert da bi znao.
Al vrlo mi je slična Hungarian Wax
Na "chili kontinentu" ova paprika je poznata i kao "zuta vosak paprika" ili kao banana chili koja je iz familije chili papricica
Image
Image
Mu'min

#82 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

žulijan asanž wrote:mumine evo praktičnih par pitanja:

- koliku saksiju moram minimalno imati da ne bi usporio ili prekinuo maksimalan razvoj biljke??

- da li ih u kući držiš ili napolju? ako su u kući, da li oprašuješ sam cvjetove radi boljeg uroda?

Biljka je kao insan. I sebi kad kupuješ odjeću gledaš da je tamam. Tako i saksije. Pravilo je slijedeće da posudu povećaješ kako raste sadnica. Može povećati do 4-5x ali ne opet za 15-20x.
Recimo ako si prije imao u jogurt čaši od 180gr slijedeća neka bude od pola kile ili 1kg.
Prevelika saksija ne samo za uzima prostor i zemlju koju možeš iskoristi već se i može i ukiseliti ako to previše zaljevamo.
Znači postepeno kako raste tako mijenjaj brojeve saksija. Samo prebaciš u veću posudu, dodaš malo zemlje i to je to.

Možeš ih imati na zatvorenom ili otvrenom. bolje je vani al pod kontrolom, znači da nema naglih promjena temperatura, vjetra, leda itd.
ako su u kući dovoljno je da 1x - 2x na dan malo rukom protreseš sadnicu (nježno) ako to nosiš i vani preko dana toliko bolje. Mada i vjetar napravi svoje kad su otvoreni prozori.

ms
Mu'min.
Mu'min

#83 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Dinzo wrote:ma samo pici....kod cim bude ove godie stagod konkretno tu su fotke :)
Hajd dobro. Evo kako je bilo kod mene prošle sezone. Ljepota samo sjesti i gledati što reko u mene rahmetli djed Allahovo davanje. :)

Image
Lucazode

#84 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

Mu'min wrote:
Lucazode wrote:Moja preporuka i moj otrov :evil: Konkurencija u staklenoj ambalaži im nije ni do peteljke :D
Image
Po čemu je ona kod tebe favorit? :)
Na skali od 1 do 10, ova ima solidnu 7-cu u odnosu na staklenu konkurenciju koja je oko 4-ke po ljutini. Uvijek svježe, dobru tvrdoću imaju, ne raspadaju se u ustima tako da puknu kad ih zagrizeš. Prethodno dobro ohlađene su odlične uz roštilj. Dok jedeš nema suza, a tu i tamo odpuhneš. Idu pod ruku uz variva.Taman!
Mu'min

#85 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ko ovog Šofku proizvodi i gdje to kupuješ?
Lucazode

#86 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

Gledaj po tržnim centrima. Al kreni od Binga, mislim da sam ih tamo zadnji put kupio . :bih:
Mu'min

#87 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ko je proizvođač, koja firma?
Lucazode

#88 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

Mislim da je Hrvatska, nemoj me držati za riječ... Piše Šofko- Ljuti Feferoni, to neka te vodi :D
žulijan asanž

#89 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by žulijan asanž »

Mu'min wrote:
žulijan asanž wrote:mumine evo praktičnih par pitanja:

Biljka je kao insan. I sebi kad kupuješ odjeću gledaš da je tamam. Tako i saksije. Pravilo je slijedeće da posudu povećaješ kako raste sadnica. Može povećati do 4-5x ali ne opet za 15-20x.
Recimo ako si prije imao u jogurt čaši od 180gr slijedeća neka bude od pola kile ili 1kg.
Prevelika saksija ne samo za uzima prostor i zemlju koju možeš iskoristi već se i može i ukiseliti ako to previše zaljevamo.
Znači postepeno kako raste tako mijenjaj brojeve saksija. Samo prebaciš u veću posudu, dodaš malo zemlje i to je to.

Možeš ih imati na zatvorenom ili otvrenom. bolje je vani al pod kontrolom, znači da nema naglih promjena temperatura, vjetra, leda itd.
ako su u kući dovoljno je da 1x - 2x na dan malo rukom protreseš sadnicu (nježno) ako to nosiš i vani preko dana toliko bolje. Mada i vjetar napravi svoje kad su otvoreni prozori.

ms
Mu'min.
da li misliš da u prvoj godini može proći mala saksija od 13 cm promjera?

i još jedno pitanje - kako ih spremaš za prezimljavanje i gdje ih držiš zimi?

e da još jedna stvar: šta je sa prihranom? da li dodaješ neka sredstva za bolji rast i zaštitu biljaka? po internetu dosta spominju neke tečnosti za prihranu chillija....
Mu'min

#90 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

žulijan asanž wrote:da li misliš da u prvoj godini može proći mala saksija od 13 cm promjera?
Ovisi od sorte.
Ja sam prošle godine imao sadnice debeline bosanske oklagije.
Saksija je bila ona od 15l. Koliko je to centimetera ne znam al ima oko 40-ak :)
žulijan asanž wrote:i još jedno pitanje - kako ih spremaš za prezimljavanje i gdje ih držiš zimi?
O prezimljavanju predlažem da pišemo u jeseni, sad da se fokusiramo na to da nam šta nikne. :)
žulijan asanž wrote:e da još jedna stvar: šta je sa prihranom? da li dodaješ neka sredstva za bolji rast i zaštitu biljaka? po internetu dosta spominju neke tečnosti za prihranu chillija....
Prehrana se koristi na 2 načina:
a) kada je to potrebno (žuti listovi, čudne boje, slaba sadnica itd), znači više u svrhu liječenja i tu je ovisno šta je belaj
b) želja po što boljem rodu e tu predlažem da odeš u najbližu poljoprivredu trgovinu i pitaš šta imaju.
Belaj je što ovo sa intereneta nemereš naći u Bosni i bezveze je pričati o nekom gnojivu kad ne možeš kupiti.

Ja ne koristim ništa za zaštitu. Jedino ako vidim kakve probleme onda rješajem problem po problem.
Gledam samo da je BIO ako ikako može.
Mu'min

#91 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Evo nova sezona nova nafaka.
Ostavio 1 sadnicu Bolivan Rainbow za kancelariju da gledam kako Allah iz sjemenke od 1 milimetra daje tako kompletksnu sadnicu sa plodovima.
Image
Lucazode

#92 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

flag wrote:
Image

Evo to je ta paprika. Samo da ti se dodam na temu Mu'mine :D

Gdje sjeme kupiti, anibody?
Mu'min

#93 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pod ovim imenom imenom ćeš teško naći, jer pitaj Boga ko je ovo ime dao papriki.
Umjesto da se pronađe pravo ime paprike ili čak i vrsta paprike mi nekako rađe uturimo svoje ime.

Ovo je prijedlog svima nama, rađe da je "No name" nego "nova sorta" pod imenom Sarajka, Fišeklija, Rogulja, Domaća, ...
Na kraju skontaš da s radi o jednoj te istoj sorti. :)
flag

#94 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Lucazode wrote:
flag wrote:
Image

Evo to je ta paprika. Samo da ti se dodam na temu Mu'mine :D

Gdje sjeme kupiti, anibody?
Kaže Google http://www.google.ba/search?hl=bs&gbv=2 ... Tra%C5%BEi
i ja vala nešto nisam ljubitelj ovih otrova, normalno ljute paprike su ok, ali kako reče Mu'min "nuklearke"... e meni neće u kuću. A vi uživajte, eto vas tamo :mrgreen: .
kokuz_sa

#95 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kokuz_sa »

Image

:mrgreen: ljute ko vrag
Mu'min

#96 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Mašala kokuz_sa. Rodile ko da je rasprodaja. :)
Ja imam takve. Al ne znam da li ću uspjeti održati sjeme. Nješto mi nije niklo ove sezone kako je trebalo. Al izvuko sam 1-2 sadnice. Ako Bog da da uspije. Rađa ko ludo.

Što se tiče ljutine meni su tamam onako do 10 komada na obrok. :)
kokuz_sa

#97 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kokuz_sa »

da ne zavara datum..proslogodisnje su to..a dovoljne..hmm 1 veca na serpu graha..inace suze same kapaju od ljutoce :mrgreen:
Mu'min

#98 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

kokuz_sa wrote:da ne zavara datum..proslogodisnje su to..a dovoljne..hmm 1 veca na serpu graha..inace suze same kapaju od ljutoce :mrgreen:
Ti si početnik u ljutini haman. :D
Oticon

#99 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Oticon »

Code: Select all

Gdje sjeme kupiti, anibody?[/quote]
Ako si u Sarajevu...sjeme možeš kupiti na okretaljci Ilidža...danas sam bila tamo i imala je ali je cijena kesice 3 KM.
Lucazode

#100 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

Oticon wrote:

Code: Select all

Gdje sjeme kupiti, anibody?[/quote]
Ako si u Sarajevu...sjeme možeš kupiti na okretaljci Ilidža...danas sam bila tamo i imala je ali je cijena kesice 3 KM.

Ček, na pijaci Ilidža ili?

Hvala na infu.
Post Reply