Mada vidim da ti redovno stavljas prijevode
Sufizam
- dr.Gonzo
#76 Re: Sufizam
Nema potrebe za primjerima, nije mi cilj da nekoga ubjedjujem. Ali desava mi se da nesto ne razumijem.
- svojnasvom
#77 Re: Sufizam
a baš sam te ceko da mi navedeš neki primjer kao naslov knjige na arapskom, pa onda prijevod a da ti ja odgovorim kako i pored zagorovih romana stoji Sergio Bonelli pa onda nešta na talijanskom i onda "poplava u darkvudu".

- fatamorgana
#78 Re: Sufizam
Sergio Bonelli: "Zagor difende Darkwood contro i wahabiti" ....svojnasvom wrote:a baš sam te ceko da mi navedeš neki primjer kao naslov knjige na arapskom, pa onda prijevod a da ti ja odgovorim kako i pored zagorovih romana stoji Sergio Bonelli pa onda nešta na talijanskom i onda "poplava u darkvudu".
- svojnasvom
#79 Re: Sufizam
Jest, baš nekoj dan naletih na Strip "Allahova ruka" neuzubillah, reko ovaj Bonelli kao da je negdje u S.A na koleđu studirao.

- svojnasvom
#80 Re: Sufizam
Cuveni cassius clay/Muahmed Ali pristupa sufijskom Nakšibendijskom tarikatu/redu.
http://www.youtube.com/watch?v=jI0BjXFD ... ADD71AD7B8
http://www.youtube.com/watch?v=jI0BjXFD ... ADD71AD7B8
- fatamorgana
#81 Re: Sufizam
Pogledah video, svojnasvom, znaš li zašto ovi šejhovi drže ruke na Aliju za vrijeme ove, ako se tako može reći inicijacije, zašto je važan fizički dodir, kontakt?
- svojnasvom
#82 Re: Sufizam
Objašnjenje prepuštam onom ko je u tarikatu, ja sam još ehli zahir ( Sljedbenik vanjštine ).
Al evo jedne ilahije sa sufijskog satelitskog kanala ilahija koja vodi ovim većim stupnjevima
http://www.youtube.com/watch?v=b9a5ynEU ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=mS6dp0H- ... re=related
Al evo jedne ilahije sa sufijskog satelitskog kanala ilahija koja vodi ovim većim stupnjevima
http://www.youtube.com/watch?v=b9a5ynEU ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=mS6dp0H- ... re=related
-
ehli
#83 Re: Sufizam
Šta znate o rabuti? Ko sufije je podučio rabuti? Kako znaju da je taj njihov načih obavljanja rabute pravi? Da li postoje pisani trgovi da je Ebu Bekr r.a. praktikovao rabutu baš na ovaj način na koji je praktikuju današnje sufije?
-
ArrisModem
#84 Re: Sufizam
A da li postoji Hadis ili neka naredba iz Kur'ana ili neki pisani tragovi koji naredjuju da se puca na americku ambasadu?ehli wrote:Šta znate o rabuti? Ko sufije je podučio rabuti? Kako znaju da je taj njihov načih obavljanja rabute pravi? Da li postoje pisani trgovi da je Ebu Bekr r.a. praktikovao rabutu baš na ovaj način na koji je praktikuju današnje sufije?
- bijela
#85 Re: Sufizam
pretpostavljam da je @ehli mislio na rabitu?
a @ArrisModem nije mislio uopšte.
a @ArrisModem nije mislio uopšte.
-
ehli
#86 Re: Sufizam
Oprostite na pogrešnom izrazu, da interesujem se za rabitu. Ako neko može podijeliti znanje o rabiti bio bih mu zahvalan.
- bijela
#87 Re: Sufizam
http://www.naksibend.net/usul/rabita.htmlehli wrote:Oprostite na pogrešnom izrazu, da interesujem se za rabitu. Ako neko može podijeliti znanje o rabiti bio bih mu zahvalan.
ovo je većina teksta iz knjige "Edebi na putu arifa",
ima još, a ja bih iz ostatka teksta koji se ne može naći na linku izdvojila citat:
razmišljajući o muršidi-kamilu ne treba zaboraviti njegova svojstva roba i ne treba razmišljati o svojstvima koja mu ne pripadaju. ako se pređe granica u ljubavi, onda se ta ljubav preokreće u izdaju voljenog. muridu nije potrebno da veliča svog muršida, nego da se oplemeni njegovim visokim svojstvima i ahlakom. ukratno, dovoljno je da u svakoj situaciji razmišlja kao da je muršid stalno uz njega.
-
ArrisModem
#88 Re: Sufizam
Izvini mislio sam na prvi pogled da provociras pa sam zato onako reagovaoehli wrote:Šta znate o rabuti? Ko sufije je podučio rabuti? Kako znaju da je taj njihov načih obavljanja rabute pravi? Da li postoje pisani trgovi da je Ebu Bekr r.a. praktikovao rabutu baš na ovaj način na koji je praktikuju današnje sufije?
P.S. O tim stvarimo bolje je da pitas preko PP-a jer je to osjetljiva tema i nije sigurno za foruma
- svojnasvom
#89 Re: Sufizam
jedna za opuštanje atmosfere
http://www.youtube.com/watch?v=m2xGi9EQ ... re=related
ama ima se o tome dosta reci u kontekstu tesavufa, al mi se nekako ne piše po ovim forumima jer zaista ne vidim publiku, niti lik i dijelo osobe kojoj se obracam. Imam dovoljno briga u životu da bih citao necije gluposti. Po meni su moderatori najviše krivi, jer likove koji nabijaju na kolac u kontekstu Kur'an online, treba sudski i pravno goniti zbog vjerskog uznemiravanja, ako je ovo najposjeceniji portal i forum, onda je to nedopustivo. Svi mi ponekad zatrolujemo, našalimo se, pretjeramo ili jednostavno ne znamo razgovarati. Ali ovdje zaista ima likova koje bi ja u stvarnom životu tako namlatio da bi...
http://www.youtube.com/watch?v=m2xGi9EQ ... re=related
ama ima se o tome dosta reci u kontekstu tesavufa, al mi se nekako ne piše po ovim forumima jer zaista ne vidim publiku, niti lik i dijelo osobe kojoj se obracam. Imam dovoljno briga u životu da bih citao necije gluposti. Po meni su moderatori najviše krivi, jer likove koji nabijaju na kolac u kontekstu Kur'an online, treba sudski i pravno goniti zbog vjerskog uznemiravanja, ako je ovo najposjeceniji portal i forum, onda je to nedopustivo. Svi mi ponekad zatrolujemo, našalimo se, pretjeramo ili jednostavno ne znamo razgovarati. Ali ovdje zaista ima likova koje bi ja u stvarnom životu tako namlatio da bi...
-
ehli
#90 Re: Sufizam
Halal bilo ArrisModem.
Zaista me interesuje rabita, upravo čitam knjigu "Edebi na putu arifa" mada nisam sufija, sviđaju mi se ti edebi, ali mi još uvijek nisu jasne neke stvari. Ako to nije nešto o čemu se priča javno i ako je to nešto što bi ljudi mogli zloupotrijebiti OK.
Zaista me interesuje rabita, upravo čitam knjigu "Edebi na putu arifa" mada nisam sufija, sviđaju mi se ti edebi, ali mi još uvijek nisu jasne neke stvari. Ako to nije nešto o čemu se priča javno i ako je to nešto što bi ljudi mogli zloupotrijebiti OK.
- arzuhal
#91 Re: Sufizam
Rabita nije nešto nužno na sufijskom putu, odnosno nije prisutna (ili zahtjevana, možemo i tako reći) u svim sufijskim tarikatima/putevima. U nekim je itekako prisutna, u drugim nije, kao i još neke stvari...ehli wrote:Zaista me interesuje rabita, upravo čitam knjigu "Edebi na putu arifa" mada nisam sufija, sviđaju mi se ti edebi, ali mi još uvijek nisu jasne neke stvari. Ako to nije nešto o čemu se priča javno i ako je to nešto što bi ljudi mogli zloupotrijebiti OK.
- So What!
#92 Re: Sufizam
Evo da jispričam jedno svoje iskutsvo veznao za sufije/derviše.
Dolazim iz porodice gdje se prakitkuje i poštuje islam na tradicionalni bosanski način. Moja familija je poznata po religioznosti, a pradjed, djed i otac su hadžije. Možda zvuči malo neobično, ali uvjervam vas da je tako. Otac je završio medresu, a u slobodno vrijem izučava islmasku teologiju te nastoji se družiti sa osobama iz različitih islamskih miljea. Održava dobre odnose i sa vehabijama i sa ljudima koji vjeru olahko shvataju, a veliko poštovanje drže za derviše. Naravno da sam i ja sa njim uspio dublje upoznati neke ljude iz tih miljea i mogu vas uvjeriti da bilo kakav musliman da je tradicionalist, derviš ili vehabija, ako je pravi musliman, onda je on i dobar čovjek.
Derviši su daleko liberalniji od vehabije, a imao sam priliku prisustovati jednom njihovm zikru u tekiji u Živinicama. Ne mogu vjerovati koliko mi je iman porastao tokom tog zikra. Srce lupa sto na sat, a čovjek na jedan zaista zanimljiv način pokušava da se približi svom Dragom Bogu, Allahu dž.š. Radilo se o nakšibendijskom redu i laž je da se radi o ljudima koji šire širk i slično. Prije zikra se prvo klanja jacija, jer se zna šta je farz, a onda počne zikr u kojem se samo spominje Allah dž.š. i uče se ilahije. Nakon toga ide večera i druženje. Tu sam upoznao najblentavije ljude u svom životu. Onako su opušteni i spremni na zezanciju, a nakon zikra u tekiji ostaju do 5-6 ujutro, a često im dolaze i gosti iz drugih zemalja. Onako moglo bi se reći da se oni na taj način pravo zbližavaju i da je to jedno super iskustov koje ću sigurno dugo pamtit, a namjeravam ga i ponovit.
Dolazim iz porodice gdje se prakitkuje i poštuje islam na tradicionalni bosanski način. Moja familija je poznata po religioznosti, a pradjed, djed i otac su hadžije. Možda zvuči malo neobično, ali uvjervam vas da je tako. Otac je završio medresu, a u slobodno vrijem izučava islmasku teologiju te nastoji se družiti sa osobama iz različitih islamskih miljea. Održava dobre odnose i sa vehabijama i sa ljudima koji vjeru olahko shvataju, a veliko poštovanje drže za derviše. Naravno da sam i ja sa njim uspio dublje upoznati neke ljude iz tih miljea i mogu vas uvjeriti da bilo kakav musliman da je tradicionalist, derviš ili vehabija, ako je pravi musliman, onda je on i dobar čovjek.
Derviši su daleko liberalniji od vehabije, a imao sam priliku prisustovati jednom njihovm zikru u tekiji u Živinicama. Ne mogu vjerovati koliko mi je iman porastao tokom tog zikra. Srce lupa sto na sat, a čovjek na jedan zaista zanimljiv način pokušava da se približi svom Dragom Bogu, Allahu dž.š. Radilo se o nakšibendijskom redu i laž je da se radi o ljudima koji šire širk i slično. Prije zikra se prvo klanja jacija, jer se zna šta je farz, a onda počne zikr u kojem se samo spominje Allah dž.š. i uče se ilahije. Nakon toga ide večera i druženje. Tu sam upoznao najblentavije ljude u svom životu. Onako su opušteni i spremni na zezanciju, a nakon zikra u tekiji ostaju do 5-6 ujutro, a često im dolaze i gosti iz drugih zemalja. Onako moglo bi se reći da se oni na taj način pravo zbližavaju i da je to jedno super iskustov koje ću sigurno dugo pamtit, a namjeravam ga i ponovit.
- svojnasvom
#93 Re: Sufizam
Evo ovako malo materijala još, obzirom da sam gore skrenuo pažnju na knjigu koja se zove Imam Ali predvodnik arifa, dodavat ću pomalo s vremena na vrijeme i skraćeno neke detalje ovog djela koje još uvijek nije kod nas prevedeno.
Na pocetku djela autor naglašava kako mu je motiv od pisanja ove knjige bio da potvrdi i dokaže činjenicu da je čuveni tabi'in ( generacija nakon prvog naraštaja islama ) Hasan el Basri zaista imao kontakt sa Hazreti Alijem a.s. te da je od njega preuzeo sufijsku khirqu ( ogrtač ), gdje pobija tvdrnje Ibn Tejmije i Ibn Halduna koji su dovodili u sumnju istinitost povezanosti ovog sufijskog obićaja sa Hz. Alijem.
Autor tvrdi da iza ovog njihovog negiranja stoji i izvjestan cilj.
Zatim započinje knjigu sa pojašnjenjem prvo Šazilijskog reda silsilom ( lancano ) sa hasanom el Basrijem i Hz Alijem r.a..
do daljnjeg...
Na pocetku djela autor naglašava kako mu je motiv od pisanja ove knjige bio da potvrdi i dokaže činjenicu da je čuveni tabi'in ( generacija nakon prvog naraštaja islama ) Hasan el Basri zaista imao kontakt sa Hazreti Alijem a.s. te da je od njega preuzeo sufijsku khirqu ( ogrtač ), gdje pobija tvdrnje Ibn Tejmije i Ibn Halduna koji su dovodili u sumnju istinitost povezanosti ovog sufijskog obićaja sa Hz. Alijem.
Autor tvrdi da iza ovog njihovog negiranja stoji i izvjestan cilj.
Zatim započinje knjigu sa pojašnjenjem prvo Šazilijskog reda silsilom ( lancano ) sa hasanom el Basrijem i Hz Alijem r.a..
do daljnjeg...
- svojnasvom
#94 Re: Sufizam
Hajd nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja se ježim ovog bosanski tradicionalni nacin, zato što to nikad nije do kraja ostalo definisano. Fikret Karacic je o tome lijepo pisao u Preporodu, al ko još cita šta je Fikret Karacic pisao. Svi mi dolazimo iz tradicionalnih bosanskih porodica, niko nije smarsa pao. Kod Jasmile Žbanić tradicionalni muslimani piju alkohol, kod nekog ne klanjaju ... itd. Svi naši teolozi pocevši od Džoze pa do hazreti Reisa Cerića pozavršavali su teološke fakuletete po arapskom svijetu, mahom Azharu, a dvojica muftija su čak i u centru vehabizma, zapravo oni i jesu vehabije, ali vjetar sad malo drugacije puše... pa to nije nešto popularno.So What! wrote:Evo da jispričam jedno svoje iskutsvo veznao za sufije/derviše.
Dolazim iz porodice gdje se prakitkuje i poštuje islam na tradicionalni bosanski način.
Ja sam se rodio u Bosni i živim u Bosni, završio sam teologiju van Bosne, smatram se sljedbenikom hanefijskog mezheba, volim tarikat i sufije, ne volim vehabizam ( što nije isto što i vehabija ), prisustvujem s vremena na vrijeme zikir halkama i nigdje nisam vidio ni cuo za pojam bosanski islam osim na FTV, Slobodnoj Bosni, Danima... itd.
- So What!
#95 Re: Sufizam
Razumijem šta hoćeš reći, ali u nas se na sufizma gleda nakoso. Pogotovo ljudi koji nisu čuli da se vjera može praktikovati i na taj način. Malo jest ružan pojam, ali jeste zaseban i specifičan, bosanski musliman, jer ovdje se vjernici podosta razlikuju. Za sebe smatram da sam bosanski musliman jer doalzim iz kuće gdje se drži do vjere, ide mekteb, ide u džamiju, klanja, posti itd... E to su karakteristike bosnaskog islama. E sad kod ljudi koji praktikuju islam tako i pojavi im se čovjek sa bradom ili koji pleše i izgovara ima Allaha dž.š. je neobično i neshvatljivo. Zato je takva priča rijetko prolazila kod nas, a ja sam napisao da sam imao odlična iskustva i sa vehabijama i sa dervišima, a predivnom iskustvu iz tekije sam napisao u svom prethodnom postu.svojnasvom wrote:Hajd nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja se ježim ovog bosanski tradicionalni nacin, zato što to nikad nije do kraja ostalo definisano. Fikret Karacic je o tome lijepo pisao u Preporodu, al ko još cita šta je Fikret Karacic pisao. Svi mi dolazimo iz tradicionalnih bosanskih porodica, niko nije smarsa pao. Kod Jasmile Žbanić tradicionalni muslimani piju alkohol, kod nekog ne klanjaju ... itd. Svi naši teolozi pocevši od Džoze pa do hazreti Reisa Cerića pozavršavali su teološke fakuletete po arapskom svijetu, mahom Azharu, a dvojica muftija su čak i u centru vehabizma, zapravo oni i jesu vehabije, ali vjetar sad malo drugacije puše... pa to nije nešto popularno.So What! wrote:Evo da jispričam jedno svoje iskutsvo veznao za sufije/derviše.
Dolazim iz porodice gdje se prakitkuje i poštuje islam na tradicionalni bosanski način.
Ja sam se rodio u Bosni i živim u Bosni, završio sam teologiju van Bosne, smatram se sljedbenikom hanefijskog mezheba, volim tarikat i sufije, ne volim vehabizam ( što nije isto što i vehabija ), prisustvujem s vremena na vrijeme zikir halkama i nigdje nisam vidio ni cuo za pojam bosanski islam osim na FTV, Slobodnoj Bosni, Danima... itd.
- sarajlija_ba
#96 Re: Sufizam
Mene interesuje, pa ako ko hoće neka odgovori, odakle sufije crpe argumente za zikr na način na koji to čine ?
Bilo koji tarikat...
Bilo koji tarikat...
- fatamorgana
#97 Re: Sufizam
Ima dosta stupnjeva zikra .... ako se ne varam najdublji je je onaj nečujni ....sarajlija_ba wrote:Mene interesuje, pa ako ko hoće neka odgovori, odakle sufije crpe argumente za zikr na način na koji to čine ?
Bilo koji tarikat...
- sarajlija_ba
#98 Re: Sufizam
Jel' to ti ozbiljno ?fatamorgana wrote:Ima dosta stupnjeva zikra .... ako se ne varam najdublji je je onaj nečujni ....sarajlija_ba wrote:Mene interesuje, pa ako ko hoće neka odgovori, odakle sufije crpe argumente za zikr na način na koji to čine ?
Bilo koji tarikat...
- fatamorgana
#99 Re: Sufizam
Jaštaradi, časna titova ...sarajlija_ba wrote:Jel' to ti ozbiljno ?fatamorgana wrote:Ima dosta stupnjeva zikra .... ako se ne varam najdublji je je onaj nečujni ....sarajlija_ba wrote:Mene interesuje, pa ako ko hoće neka odgovori, odakle sufije crpe argumente za zikr na način na koji to čine ?
Bilo koji tarikat...
-
Fabridjijo
#100 Re: Sufizam
Imam i ja jedno pitanje... Interesuje me kako je moguce da se dervisi mogu onako dugo vremena okretati u krug? Kao na ovom ispod snimku(nakon 26-e minute) i sta je uloga ovih izmedju njih u crnim odorama?
http://www.youtube.com/watch?v=IoBmRFEV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=IoBmRFEV ... re=related