ZAPAD ODBRANIO BOSNU
-
macchia_velija
a da su glup narod dokaz je da tokom vremena osmanlija u svim regijama carstva bilo je kulturnog oplodivanja... samo ne u srbiju, jer tamo osmanilje nisu nista nasle osim seljaka, poesbo glupih
-
verbal
freemane,freeman wrote:Da su Srbi htjeli zauzeti Sarajevo, zauzeli ni Sarajevo. Nije bio cilj ni Sarajevo, ni citava Bosna. Nego samo stvaranje RS i probijanje koridora kroz Posavinu. Da je bio cilj unistenje Muslimana, pa mogli smo se udruziti sa Hrvatima, kad ste medjusobno ratovali, i vise vas ne bi bilo.
srbi su zeljeli iznad svega zauzeti SA, jer bi to ujedno znacilo krah Armije BiH, a samim tim i da su srbi dobili rat. Ili ces mi sada mozda jos reci i to kako srbima nije bilo u cilju da dobiju rat koji su zapoceli?
Da li je cilj bilo unistenje Muslimana mozemo vidjeti po broju srba optuzenih i osudjenih za genocid nad nesrpskim stanovnistvom u BiH.
Cuj ga, kao mogli ste se udruziti sa Hrvatima kad je doslo do hrvatsko-muslimanskog sukoba! Hrvati i jesu napali muslimane zato sto ste se bili udruzili u nadi da cete sjebati Armiju i podijeliti BiH medju sobom.
Ne pada mi na pamet da ulazim u diskusiju oko ovoga, jer tu nema nikakvih nejasnoca i misterija. Nista od vasih planova, osim nazalost ubijanja nezasticenog nesrpskog civilnog stanovnistva i nejaci, niste uspjeli sprovesti. Treba da ljubite noge NATO-u, Amerima i Aliji koji je potpisao Daytonski sporazum, jer su vas oni spasili konacnog poraza koji je bio neizbjezan i to je jasno svakome.
-
verbal
ma da, sve se cetnici brinuli za zivote sarajlija i pazili da grad ne bude porusen, mamu li ti cetnicku jebemfreeman wrote:Da su htjeli, Srbi su mogli zauzeti Sarajevo, ali bi onda bilo 100 000 mrtvih Sarajlija jer bi Sarajevo bilo poruseno.
za ovoliku kolicinu licemjerja treba te strpati ili u bolnicu ili u zatvor.
ti ili si bolesnik ili zlocinac, a neajvjerovatnije je u pitanju i jedno i drugo.
- Vodenjak
Nije vrijedan da zivce gubimo zbog njega verbal...verbal wrote:ma da, sve se cetnici brinuli za zivote sarajlija i pazili da grad ne bude porusen, mamu li ti cetnicku jebemfreeman wrote:Da su htjeli, Srbi su mogli zauzeti Sarajevo, ali bi onda bilo 100 000 mrtvih Sarajlija jer bi Sarajevo bilo poruseno.
za ovoliku kolicinu licemjerja treba te strpati ili u bolnicu ili u zatvor.
ti ili si bolesnik ili zlocinac, a neajvjerovatnije je u pitanju i jedno i drugo.
Previse smo toga izgubili zbog njega i njemu slicnih da bi si i to jos dopustili!
-
digger
Jeste, kominterna.imigrant wrote:Jun 1950, nakon sto smo izbaceni iz komiterne ili kako se vec ono zvase.
Tito je potpisao za Marshall plan i digo 150 milijuncica....
Sta bi mu trebalo 15o m.: niti je otisao da zivi vani, niti mu je familija bila bogata. Jovanka definitivno nije finansijski profitirala. To je vjerovatno jedna od regularnih izmisljotina u koju ja ne vjerujem.
- Vodenjak
"Jun 1950, nakon sto smo izbaceni iz komiterne ili kako se vec ono zvase.imigrant wrote:Jun 1950, nakon sto smo izbaceni iz komiterne ili kako se vec ono zvase.
Tito je potpisao za Marshall plan i digo 150 milijuncica....
Tito je potpisao za Marshall plan i digo 150 milijuncica...." se u prevodu na nas lijepi i zvanicni jezik kaze otprilike ovako:
Zbog raskola sa komunistickim i staljjinistickim Sovjetskim Savezom 1948. godine na koji se rukovodstvo tadasnje DRZAVE Jugoslavije na celu sa Josipom Brozom odlucilo da bi sacuvalo suverenitet, integritet i nezavisnost svoje domovine i slobodan zivot svih ljudi i naroda u istoj, doslo je do ogromne ekonomske krize prouzrokovane prije svega posljedicama rata a onda i blokadom svih istocnih granica Jugoslavije!
USA je sa ostalim saveznicima odlucila da u sklopu Marshalovog plana pomogne i Jugoslaviji cije je stanovnistvo, pritisnuto sankcijama "bratskih" slavenskih naroda, gladovalo i ekonomski ocajno zivjelo. Ta "humanitarna injekcija" bila je neophodna ali ne i prihvacena kao nesto sto ce kapati sa neba vjecno. I hrabrom, i znalackom i drskom i na momente, priznajmo to, diktatorskom politikom, tadasnje je rukovodstvo uspjelo da ocuva jedinstvo medju narodima da bi samo nakon jedne decenije ista ta Jugoslavija postala jedna od najcjenjenijih zemalja koju su uvazavale i zemlje istocnog i zemlje zapadnog bloka! Kao osnivaci Pokreta nesvrstanih, dobili smo i politicku tezinu kao zemlja koja je SVOJIM snagama uspjela da sacuva integritet i dignitet svojih gradjana i naroda!
Josip Broz je, ako ti tako kazes, mozda i uzeo tih 150 miliona dolara a od njih je ostalo ono sto su mu supruga Jovanka i sinovi Zarko i Misho dobili nakon njegove smrti. A dobili su, opet na bosanskom (djecijem ovog puta zbog postovanja auditorija) shipak!
I zato, ne lupetaj o onome o cemu pojma nemas i ne pljuj po SVOJOJ istoriji!
Moglo bi ti se vratiti ko bumerang!
-
digger
freeman wrote:Pa bio sam ja u VRS i nikad nisam cuo da se treba zauzeti Sarajevo, niti sam ikad cuo da se pokusava zauzeti. Bio je cilj samo blokada, i to je uspjesno obavljano, jer niste ni metar sami zauzeli. Sve sto ste dobili, dobili ste u miru.
Interesantno je citati gornje i pokusati shvatiti kako tvoj proces misljenja funkcionise. Po gornjem izgleda kao da su bile dvije ravnopravne strane--kao dva hrvacca--a onda je jedna strana prevladala nad drugom zbog svoje umjesnosti, viseg morala, cisce etike, ili sta vec treba da bude.freeman wrote:Da su htjeli, Srbi su mogli zauzeti Sarajevo, ali bi onda bilo 100 000 mrtvih Sarajlija jer bi Sarajevo bilo poruseno. Napravite Klintonu spomenik, sto je stao na vasu stranu, i sto ste u miru dobili Srpsko Sarajevo.
Nije mi jasno iz tvog komentara zasto je stab VRS sakrio od tebe namjere oko Sarajeva? Neobicno.
S druge strane, vi (VRS) ste doveli citavu JNA i njeno oruzje koje je dijelom (bar teoretski) priladalo Republici BiH da bi opkolili Sarajevo. Vrlo viteski i tezak poduhvat. Nekako ispada da ste se u tome upotrijebili svoju vojnu vjestinu koji ce uci u anale ratovanja " Kako napraviti nenaoruzani grad koncentracionim logorom." Svaka cast. To ste izveli bolje nego sto su stari rimljani sa Masadom.
Pitam se zasto provociras? Ta tvoja vojska i topovi su napravili mnogo zla, i ako zelis da nesto pametnije diskutujes sa ljudima na koje si mozda ciljao, pokazi bar malo savijesti. Zar te ista ne pecce?
-
delimiter
Bosnu su odbranili Bosanci i Hercegovci, a Zapad tj. Amerika je zaustavila rat u BiH u momentu kada su V i VII korpus Armije, i ostali borci, bili spremni da oslobode Nevesinje i Banja Luku. Ko mi kaze da ovo nije istina je izdajnik i dusmanin ove zemlje.
-
Engram::X
upravo...delimiter wrote:Bosnu su odbranili Bosanci i Hercegovci, a Zapad tj. Amerika je zaustavila rat u BiH u momentu kada su V i VII korpus Armije, i ostali borci, bili spremni da oslobode Nevesinje i Banja Luku. Ko mi kaze da ovo nije istina je izdajnik i dusmanin ove zemlje.
-
Tornjak
Upravu si. Upravo kada su Armija BIH isli prema Banjaluci da je oslobode vidali su kako se Srbski doseljenici povlace iz Banjaluke tada je Milosevic znao sta ce se desiti i onda je prijetio ja mislim sa bombardovanjem ili tako nesto samo znam da je prijetio iako nije mogao nista ali UN su mu povjerovali i rekli nasoj vojsci da se povuku inace ce im bombardovati njihove baze i tada su se Armija BIH bez ikakvog drugog izbora morali povuci.delimiter wrote:Bosnu su odbranili Bosanci i Hercegovci, a Zapad tj. Amerika je zaustavila rat u BiH u momentu kada su V i VII korpus Armije, i ostali borci, bili spremni da oslobode Nevesinje i Banja Luku. Ko mi kaze da ovo nije istina je izdajnik i dusmanin ove zemlje.
-
macchia_velija
a srpska junacka vojska u svom bjezanju je bila brza od civilnog stanovnista
tako mi pricao jedan komsija koji je bio na prijedoru
tako mi pricao jedan komsija koji je bio na prijedoru
-
freeman
De se otrijeznite.
Sarajevo su Srbi mogli zauzeti kako su htjeli, ali bi onda bilo na desetine hiljada mrtvih Muslimana, i to nijedna vojska nece uraditi. Mogu Ameri, a svi ostali se boje reakcije svijeta.
Da ne bi Amera, nikad nista ne bi uradili ni u Sarajevu, ni u ostalom dijelu Bosne.
Cime vama pune glavu...kad nemate pojma o nicemu.
Sarajevo su Srbi mogli zauzeti kako su htjeli, ali bi onda bilo na desetine hiljada mrtvih Muslimana, i to nijedna vojska nece uraditi. Mogu Ameri, a svi ostali se boje reakcije svijeta.
Da ne bi Amera, nikad nista ne bi uradili ni u Sarajevu, ni u ostalom dijelu Bosne.
-
Cvako
Da je vama bilo stalo zauzeti Sa, ocigledno je i evidentno i iz bitaka na pocetku rata kada ste kontali preko Stupa uci u grad, ali ste ga ispusili.Poslije su se ucvrstile linije i rokali ste po civilima. Vise je svijeta u Sa najebalo za vrijeme vaseg hrabrog grnanatiranja i snajperisanja grada, nego da ste probali muski uci u grad, tako da nam je vas konacni cilj dobro poznat. Ali to sad nije bitno, hajrovala je mafija i sa jedne i sa druge strane, ko je najebo, najebo je posten svijet. Najbitnije je priznati sopstvenu krivicu u sranju koje nas je bilo zadesilo, a Srbi se mogu samo stidjeti onoga sto su ucinili. Ne, to nisu bili Srbi, vec izrodi srpskog naroda, jer ono sta se cinilo po Sarajevu i ostalim gradovima BiH ni najvece zvijeri ne bi mogle uraditi. Najtuznije od svega sto ce istorijsku i moralnu krivicu ispastati vasa djeca i unuci, a ne vi...
-
Tornjak
Daj neseri, cuj to nijedna vojska nebi uradila, pa kako su mogli pobiti onoliko ljudi u Srebrenici pa i po Sarajevu po cijeloj Bosni koda su se oni pitali koliko ce civilnog naroda poginuti haha jesu ali malo sutra da su se oni toliko brinuli o tome nebi ni doslo do rata a eto vidim kakvi su junaci bili kada su samo mogli civilni narod poubijati djecu, zene itd. kada mi nismo imali ni vojske ni oruzja. Istina je da je nama Amerika pomogla i bas radi toga sto su vidjeli sta su cetnici radili od naroda jeli ti mislis da bi oni nama pomogli kada bi vidjeli da smo isti cetnici koji se izmedu sebe kolje tada bi nas i pustili ali bas radi toga sto su nas cetnici napali i masakrirali narod oni su nam pomogli da se to samo zaustavi, ali Bosnu je inace njen narod odbranio. Nama niko nepuni glave ali su zato vama Karadzic i Milosevic i ostali napunili glave sa mrznjom, lazom i propagandom i to dobro.freeman wrote:De se otrijeznite.
-
freeman
Vi pravo niste normalni.
Srbi su Sarajevo mogli zauzeti kako su htjeli. Zahvalite Klintonu sto vas je odbranio.
Alija je prodao Srebrenicu, da bi jos vise zapad stao na Muslimansku stranu.
Ali sad je druga situacija, i citav vas svijet posmatra kao Arape, teroriste...i citav svijet se jezi cim cuje za islam i Muslimane. Polako se okrece situacija u srpsku korist.
Sto vas je svijet branio, branio je. Sad su ta vremena prosla.
A to, sto zapad nece javno da pokazu svoje promjene, to je normalno , jer bi to onda znacilo da su ranije grijesili, sto su podrzavali Muslimane. Bitno je sto Bushu i ostalim liderima kazu obavjestajne sluzbe, a Americi je glavni neprijatelj Osama Bin Laden i islam.
Srbi su Sarajevo mogli zauzeti kako su htjeli. Zahvalite Klintonu sto vas je odbranio.
Ali sad je druga situacija, i citav vas svijet posmatra kao Arape, teroriste...i citav svijet se jezi cim cuje za islam i Muslimane. Polako se okrece situacija u srpsku korist.
A to, sto zapad nece javno da pokazu svoje promjene, to je normalno , jer bi to onda znacilo da su ranije grijesili, sto su podrzavali Muslimane. Bitno je sto Bushu i ostalim liderima kazu obavjestajne sluzbe, a Americi je glavni neprijatelj Osama Bin Laden i islam.
-
Tornjak
freeman wrote:Vi pravo niste normalni.
Ma pogledaj jadnice na sta si spao. Samo znate o nacionalizmu a neznate misliti kao jedan normalan narod. Sta mi imamo sa teroristima sta smo mi to uradili da nas svijet mrzi sta mi imamo sa Osamom Bin Ladenom ni ja ga nevolim ko i svaki drugi svijet kako te samo nije stid jos tako nesto pisati. Eto kako te muci istina da si odmah poceo prospati svoj nacionalizam po forumu.
-
freeman
Ja napisem istinu, ali moderator obrise.
Nemas pojma koliko je ovdje bilo raznih postova i topika, ali je sve obrisano.
PARIZ
Francuski novinar Kristijan Šeno, koji je s jednim kolegom i sunarodnikom četiri meseca bio talac "Islamske armije u Iraku", izjavio je danas da su njihovi otmičari bili veterani Osame bin Ladena iz Bosne i Hercegovine. Otmičari su nam rekli da su se borili u Bosni, rekao je on. Šeno je posvedočio da im je jedan od otmičara pustio kasetu sa bosanskom muzikom i podsetio da su među taocima koje su pogubili pripadnici "Islamske organizacije u Iraku" dvojica Makedonaca i italijanski novinar Enco Baldoni. Shvatili smo da se radi o jednom od arapskih ratnih vodja, koji je ispaljivao rakete u Bosni i uzvikivao 'džihad, džihad', rekao je Šeno
Zlocini nad Hrvatima
http://public.srce.hr/zatocenici/zlocini.htm
Nemas pojma koliko je ovdje bilo raznih postova i topika, ali je sve obrisano.
PARIZ
Francuski novinar Kristijan Šeno, koji je s jednim kolegom i sunarodnikom četiri meseca bio talac "Islamske armije u Iraku", izjavio je danas da su njihovi otmičari bili veterani Osame bin Ladena iz Bosne i Hercegovine. Otmičari su nam rekli da su se borili u Bosni, rekao je on. Šeno je posvedočio da im je jedan od otmičara pustio kasetu sa bosanskom muzikom i podsetio da su među taocima koje su pogubili pripadnici "Islamske organizacije u Iraku" dvojica Makedonaca i italijanski novinar Enco Baldoni. Shvatili smo da se radi o jednom od arapskih ratnih vodja, koji je ispaljivao rakete u Bosni i uzvikivao 'džihad, džihad', rekao je Šeno
Zlocini nad Hrvatima
http://public.srce.hr/zatocenici/zlocini.htm
-
freeman
01.12.2004 @ 09:52:18
BiH: Ali Hamad iz zeničkog zatvora: Ja sam terorist, a oni me uvjeravaju da nisam!
Bahreinac Ali Ahmed Ali Hamad, koji služi višegodišnju kaznu u zeničkom zatvoru, tvrdi da teroristička mreža Al-Qaida i danas djeluje u BiH, piše današnji Dnevni list. ''Nevolja je što vlasti u BiH nisu dovoljno...
... zainteresirane za ovo pitanje. Nikada neću shvatiti ovu zemlju i ljude koji je vode. Kažem im otvoreno da sam terorist i da sam počinio mnoga zlodjela, a oni me uvjeravaju da nisam i da sam nevin'', istaknuo je Hamad.
On je do sada odležao sedam od 12 godina kazne zatvora, na koju je osuđen zbog postavljanja autobombe u hrvatskom dijelu Mostara 1997. i ubojstva bračnog para Hrvata i jednog Amerikanca.
Za sebe kaže da je bio časnik Al-Qaide i da je zakletvu položio osobno pred Osamom bin Ladenom u Afganistanu, a tijekom rata u BiH bio je pripadnik odreda islamskih plaćenika "El mudžahid" koji je ratovao u okviru Armije BiH.
Kako piše Dnevni list, Hamad tvrdi da je svoja saznanja o terorističkoj mreži u BiH želio prenijeti vlastima Federacije i zajedničkim tijelima BiH, ali da su se oni oglušili o pozive.
Do sada su ga tri puta posjetili pripadnici muslimanske obavještajne službe AID, za koje tvrdi da su informacije o lokacijama na kojima su mudžahedini počinili ratne zločine zloupotrijebili za prikrivanje tih zločina.
O dolasku, ratnom putu i sadašnjem djelovanju terorističke mreže Al-Qaida u BiH Hamad u zeničkom zatvoru piše knjigu.
(nina)
BiH: Ali Hamad iz zeničkog zatvora: Ja sam terorist, a oni me uvjeravaju da nisam!
Bahreinac Ali Ahmed Ali Hamad, koji služi višegodišnju kaznu u zeničkom zatvoru, tvrdi da teroristička mreža Al-Qaida i danas djeluje u BiH, piše današnji Dnevni list. ''Nevolja je što vlasti u BiH nisu dovoljno...
... zainteresirane za ovo pitanje. Nikada neću shvatiti ovu zemlju i ljude koji je vode. Kažem im otvoreno da sam terorist i da sam počinio mnoga zlodjela, a oni me uvjeravaju da nisam i da sam nevin'', istaknuo je Hamad.
On je do sada odležao sedam od 12 godina kazne zatvora, na koju je osuđen zbog postavljanja autobombe u hrvatskom dijelu Mostara 1997. i ubojstva bračnog para Hrvata i jednog Amerikanca.
Za sebe kaže da je bio časnik Al-Qaide i da je zakletvu položio osobno pred Osamom bin Ladenom u Afganistanu, a tijekom rata u BiH bio je pripadnik odreda islamskih plaćenika "El mudžahid" koji je ratovao u okviru Armije BiH.
Kako piše Dnevni list, Hamad tvrdi da je svoja saznanja o terorističkoj mreži u BiH želio prenijeti vlastima Federacije i zajedničkim tijelima BiH, ali da su se oni oglušili o pozive.
Do sada su ga tri puta posjetili pripadnici muslimanske obavještajne službe AID, za koje tvrdi da su informacije o lokacijama na kojima su mudžahedini počinili ratne zločine zloupotrijebili za prikrivanje tih zločina.
O dolasku, ratnom putu i sadašnjem djelovanju terorističke mreže Al-Qaida u BiH Hamad u zeničkom zatvoru piše knjigu.
(nina)
-
freeman
Radovan Pejić, portparol CJB Istočno Sarajevo, o stradanju oko 5.000 sarajevskih Srba
U 4.134 kartona imena žrtava, svjedoka i počinilaca zločina
Tim Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo za istraživanje ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u Sarajevu provjerava podatke iz kartona o žrtvama koje su otkrili prije mjesec dana.
Radovan Pejić, portparol CJB Istočno Sarajevo, kaže da je u toku obrada 4.134 kartona sa podacima o žrtvama, mjestu i načinu izvršenog zločina, ali i imenima svjedoka i počinilaca ovih krivičnih djela.
"Ono što je u javnosti izazvalo veliku zabunu jeste baš ovaj termin 'žrtva'. Mnogi mediji preveli su izjavu načelnika CJB Dragomira Andana, pa su rekli da je on izjavio da imamo kartone sa oko pet hiljada ubijenih Srba. Mi svo vrijeme koristimo termin 'oko pet hiljada kartona žrtava'. Među tim žrtvama ima lica koja će, kada dođe do procesuiranja, biti krunski svjedoci. Neki su, dakle, živi", kazao je Pejić.
Ističe da će nakon završene istrage izvještaj iz policije biti upućen nadležnom tužilaštvu.
NN: Gdje je do sada bila dokumentacija o srpskim žrtvama u Sarajevu?
PEJIĆ: Izvršili smo obradu svih kartona s podacima o žrtvama i konstatovali da su do sada zaprimljene 4.134 prijave. Ni jedna policija ne otkriva izvore informacija. Operativnim radom došli smo do podataka gdje bi se ti kartoni mogli nalaziti. Kontaktirali smo s drugim institucijama i s nevladinim organizacijama i zahvaljujući razumijevanju ljudi koji su prikupljali te podatke sada kartone imamo na raspolaganju. Za nas su posebno značajni zbog toga što je to polazna informacija u radu policije. Ne mogu vam otkriti izvor naših informacija, odnosno gdje smo došli do kartona, jer još nismo okončali aktivnosti i to vjerovatno nije konačan broj žrtava.
NN: Možete li reći da li ste ih postepeno prikupljali ili ste došli do tih podataka na jednom mjestu gdje su oni već postojali?
PEJIĆ: Sve kartone preuzeli smo u jednom trenutku. Ljudi koji su prikupljali te podatke su to vjerovatno radili sukcesivno što pokazuju i datumi na kartonima kada su žrtve davale izjave ili lica koja su svjedočila o tome i davala informacije.
NN: Zašto se do sada čekalo na preuzimanje tih kartona?
PEJIĆ: Vjerovatno da su organizacije koje se bave istraživanjima i dokumentovanjem ratnog zločina u BiH takve podatke čuvale kao vrijednost za sebe. Želio bih posebno da naglasim da smo kartone preuzeli i odmah o tome obavijestili javnost. Što se tiče CJB Istočno Sarajevo, ni jednog trenutka nismo krili činjenicu da smo pronašli kartone koji su sada na obradi. Zašto institucije koje su se bavile ovim pitanjem i zašto izvor, koji je nama ustupio kartone, to nije objelodanio ranije pitanje je na koje u ovom trenutku nemamo odgovor.
NN: Kakav je sadržaj kartona koje imate? Koliko u njima ima podataka? Može li se vidjeti ko su počinioci zločina, ima li svjedoka?
PEJIĆ: Svaki karton za nas ima dragocjene početne informacije. Sadrži ime i prezime, adresu lica koje o tome govori. Navodi se ko je žrtva i vrlo često ko je svjedok, ali i počinilac. Ima tu podataka o silovanju, premlaćivanju, zatvaranju u logore i nizu drugih krivičnih djela. Ne radi se samo o ubijenim osobama, o žrtvama u smislu fizičke likvidacije. Ima, recimo, slučajeva nehumanog odnosa prema ranjenicima. To su ljudi nad kojima je počinjeno neko od krivičnih djela kršenja međunarodnog prava i običaja rata, a jedan broj je i ubijen. Za policiju značaj kartona je u tome što imamo ime žrtve, svjedoke i u velikom broju slučajeva imamo imena i prezimena izvršilaca.
NN: Policija sada istražuje informacije iz kartona?
PEJIĆ: Da. Nama sada predstoji mukotrpan posao. Ljudi koji rade na utvrđivanju ratnih zločina sve činjenice iz kartona moraju provjeriti. Za koje se ustanovi da su istinite, doći će do izjava svjedoka i na terenu će prikupiti i druge materijalne dokaze. Nakon toga podnijećemo izvještaj nadležnom okružnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo. Ovaj proces je u toku, a djelo ratnog zločina ne zastarjeva.
NN: Zna li se već u koje će tužilaštvo biti upućen izvještaj, jer uskoro počinje rad Posebnog odjela za ratne zločine na Sudu i Tužilaštvu BiH?
PEJIĆ: Nakon završene istrage kartona vrlo brzo ćemo podnijeti izvještaj Okružnom tužilaštvu, a u skladu sa pravilima Rimskog puta ovo tužilaštvo ostvaruje saradnju s nadležnim tužilaštvom u BiH ili sa Haškim tribunalom, ukoliko se desi da do tada ne bude preneseno na tužioca BiH. Tu se donosi ocjena ima li elemenata za podizanje optužnice za ratni zločin. Nastojimo da izvještaj bude kvalitetan da bi bio prihvaćen, a nakon toga se odlučuje koje je tužilaštvo nadležno za konkretan slučaj.
N. KRSMAN
Svjedočenja o zločinima
NN: Jeste li zadovoljni podacima dobijenim putem telefonske linije na koju se mogu javljati građani sa svojim informacijama?
PEJIĆ: Zahvalni smo građanima na saradnji, jer smo od 2. do 22. decembra imali 29 korisnih informacija putem ove telefonske linije. Zvale su ili preživjele žrtve ili lica koja mogu da posvjedoče o ratnim zločinima. Podsjetiću da je broj 057/222-000, ali se mogu javiti i na poznati broj policije 122.
Dobijamo informacije i od naših ljudi iz inostranstva koji se javljaju elektronskom poštom. Dobijamo informacije i o zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima, ali i pripadnici ova dva naroda svjedoče o zločinu nad Srbima. Na isti način pristupamo svim informacijama i ne favorizujemo rad na otkrivanju samo zločina nad srpskim stanovništvom.
U 4.134 kartona imena žrtava, svjedoka i počinilaca zločina
Tim Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo za istraživanje ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u Sarajevu provjerava podatke iz kartona o žrtvama koje su otkrili prije mjesec dana.
Radovan Pejić, portparol CJB Istočno Sarajevo, kaže da je u toku obrada 4.134 kartona sa podacima o žrtvama, mjestu i načinu izvršenog zločina, ali i imenima svjedoka i počinilaca ovih krivičnih djela.
"Ono što je u javnosti izazvalo veliku zabunu jeste baš ovaj termin 'žrtva'. Mnogi mediji preveli su izjavu načelnika CJB Dragomira Andana, pa su rekli da je on izjavio da imamo kartone sa oko pet hiljada ubijenih Srba. Mi svo vrijeme koristimo termin 'oko pet hiljada kartona žrtava'. Među tim žrtvama ima lica koja će, kada dođe do procesuiranja, biti krunski svjedoci. Neki su, dakle, živi", kazao je Pejić.
Ističe da će nakon završene istrage izvještaj iz policije biti upućen nadležnom tužilaštvu.
NN: Gdje je do sada bila dokumentacija o srpskim žrtvama u Sarajevu?
PEJIĆ: Izvršili smo obradu svih kartona s podacima o žrtvama i konstatovali da su do sada zaprimljene 4.134 prijave. Ni jedna policija ne otkriva izvore informacija. Operativnim radom došli smo do podataka gdje bi se ti kartoni mogli nalaziti. Kontaktirali smo s drugim institucijama i s nevladinim organizacijama i zahvaljujući razumijevanju ljudi koji su prikupljali te podatke sada kartone imamo na raspolaganju. Za nas su posebno značajni zbog toga što je to polazna informacija u radu policije. Ne mogu vam otkriti izvor naših informacija, odnosno gdje smo došli do kartona, jer još nismo okončali aktivnosti i to vjerovatno nije konačan broj žrtava.
NN: Možete li reći da li ste ih postepeno prikupljali ili ste došli do tih podataka na jednom mjestu gdje su oni već postojali?
PEJIĆ: Sve kartone preuzeli smo u jednom trenutku. Ljudi koji su prikupljali te podatke su to vjerovatno radili sukcesivno što pokazuju i datumi na kartonima kada su žrtve davale izjave ili lica koja su svjedočila o tome i davala informacije.
NN: Zašto se do sada čekalo na preuzimanje tih kartona?
PEJIĆ: Vjerovatno da su organizacije koje se bave istraživanjima i dokumentovanjem ratnog zločina u BiH takve podatke čuvale kao vrijednost za sebe. Želio bih posebno da naglasim da smo kartone preuzeli i odmah o tome obavijestili javnost. Što se tiče CJB Istočno Sarajevo, ni jednog trenutka nismo krili činjenicu da smo pronašli kartone koji su sada na obradi. Zašto institucije koje su se bavile ovim pitanjem i zašto izvor, koji je nama ustupio kartone, to nije objelodanio ranije pitanje je na koje u ovom trenutku nemamo odgovor.
NN: Kakav je sadržaj kartona koje imate? Koliko u njima ima podataka? Može li se vidjeti ko su počinioci zločina, ima li svjedoka?
PEJIĆ: Svaki karton za nas ima dragocjene početne informacije. Sadrži ime i prezime, adresu lica koje o tome govori. Navodi se ko je žrtva i vrlo često ko je svjedok, ali i počinilac. Ima tu podataka o silovanju, premlaćivanju, zatvaranju u logore i nizu drugih krivičnih djela. Ne radi se samo o ubijenim osobama, o žrtvama u smislu fizičke likvidacije. Ima, recimo, slučajeva nehumanog odnosa prema ranjenicima. To su ljudi nad kojima je počinjeno neko od krivičnih djela kršenja međunarodnog prava i običaja rata, a jedan broj je i ubijen. Za policiju značaj kartona je u tome što imamo ime žrtve, svjedoke i u velikom broju slučajeva imamo imena i prezimena izvršilaca.
NN: Policija sada istražuje informacije iz kartona?
PEJIĆ: Da. Nama sada predstoji mukotrpan posao. Ljudi koji rade na utvrđivanju ratnih zločina sve činjenice iz kartona moraju provjeriti. Za koje se ustanovi da su istinite, doći će do izjava svjedoka i na terenu će prikupiti i druge materijalne dokaze. Nakon toga podnijećemo izvještaj nadležnom okružnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo. Ovaj proces je u toku, a djelo ratnog zločina ne zastarjeva.
NN: Zna li se već u koje će tužilaštvo biti upućen izvještaj, jer uskoro počinje rad Posebnog odjela za ratne zločine na Sudu i Tužilaštvu BiH?
PEJIĆ: Nakon završene istrage kartona vrlo brzo ćemo podnijeti izvještaj Okružnom tužilaštvu, a u skladu sa pravilima Rimskog puta ovo tužilaštvo ostvaruje saradnju s nadležnim tužilaštvom u BiH ili sa Haškim tribunalom, ukoliko se desi da do tada ne bude preneseno na tužioca BiH. Tu se donosi ocjena ima li elemenata za podizanje optužnice za ratni zločin. Nastojimo da izvještaj bude kvalitetan da bi bio prihvaćen, a nakon toga se odlučuje koje je tužilaštvo nadležno za konkretan slučaj.
N. KRSMAN
Svjedočenja o zločinima
NN: Jeste li zadovoljni podacima dobijenim putem telefonske linije na koju se mogu javljati građani sa svojim informacijama?
PEJIĆ: Zahvalni smo građanima na saradnji, jer smo od 2. do 22. decembra imali 29 korisnih informacija putem ove telefonske linije. Zvale su ili preživjele žrtve ili lica koja mogu da posvjedoče o ratnim zločinima. Podsjetiću da je broj 057/222-000, ali se mogu javiti i na poznati broj policije 122.
Dobijamo informacije i od naših ljudi iz inostranstva koji se javljaju elektronskom poštom. Dobijamo informacije i o zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima, ali i pripadnici ova dva naroda svjedoče o zločinu nad Srbima. Na isti način pristupamo svim informacijama i ne favorizujemo rad na otkrivanju samo zločina nad srpskim stanovništvom.