Tko je Isusov Otac?

Rasprave o vjerskim temama.
rajvosa

Post by rajvosa »

Eeeejhaaaa...hoooo
Bird

#77 Re: Tko je Isusov Otac?

Post by Bird »

ragib wrote: Ok Isa.a.s nije imao oca "TACNO" ali je imao majku, a Adem.a.s(prvi covjek na zemlji) nije imao "ni majku ni oca".
Tako je ragibe, samo što postoji razlika između Adama i Isusa, Adama je stvoren iz ničega, a Isus rođen od Žene, ali bez oca ovozemaljskog.

Ti možda ne vidiš tu razliku, ali ona postoji i velika je. Zar je se itko ikada prije Isusa i nakon Isusa na takav način rodio (ne uzimajuć u obzira današnju umjetnu oplodnju). Zašto je Jahve htio da Mesija na takav način dođe na zemlju.
vidi_vidi_vidi

#78 Re: Tko je Isusov Otac?

Post by vidi_vidi_vidi »

Bird wrote:
ragib wrote: Ok Isa.a.s nije imao oca "TACNO" ali je imao majku, a Adem.a.s(prvi covjek na zemlji) nije imao "ni majku ni oca".
Tako je ragibe, samo što postoji razlika između Adama i Isusa, Adama je stvoren iz ničega, a Isus rođen od Žene, ali bez oca ovozemaljskog.

Ti možda ne vidiš tu razliku, ali ona postoji i velika je. Zar je se itko ikada prije Isusa i nakon Isusa na takav način rodio (ne uzimajuć u obzira današnju umjetnu oplodnju). Zašto je Jahve htio da Mesija na takav način dođe na zemlju.
A mozda Ragib vidi razliku, samo sto ne vjeruje u nju, isto kao sto ni ti ne vjerujes da je Bog Isu a.s. (Isusa) stvorio u Merjeminoj utrobi, a ne da je Bog "preoblicen" u zgodnog muskarca sa Marijom vodio ljubav, pa tako zaceo samog sebe, te je 9 mjeseci proveo u Marijinom stomaku mijenjajuci svoj odlik od embriona do bebe, pa se opet rodio On, kao Bog u ljudskom oblicju, a onda se opet vratio "gore" da nastavi da bude Bog u svom "starom" oblicju, najavljuci da ce se On opet vratiti u svom predhdnom "ljudskom" obliku... :-)

Ragibova verzija tvog pitanja bi vjerovatno glasila:"Zasto je Allah dz.s u Merjeminoj utrobi stvorio Isu a.s. bas kao sto je Adema a.s. stvorio negdje drugo?"
ucenik

#79 Re: Tko je Isusov Otac?

Post by ucenik »

Bird wrote: Zna li možda netko odgovor tko je Isusov Otac?

Isus je imao Majku Mariju, ali nije imao Oca ovozemaljskog. Ja imam oca Marka, imao ga Muhamed, imao ga Mojsije, imaju ga muslimani, izraelci, ima ga i vidiovo, ali ga Isus nema.

Jeste li ikada sebi postavili pitanje zašto se Isus rodio na tako tajanstven način, zašto nije imao Oca kao i svi drugi ljudi prije i poslije Njega. Eto samo jedno pitanje i jedna stvar malo za razmatranje i razmišljanje.

Zašto Isus nema ovozemaljskog Oca?
Neku noıtj chitam Jevandjelje po Mateju i na prvoj stranici pishe Isusovo rodoslovlje koje pochinje od Abrahama i zavrshava kod Matana koji rodi Matana koji onda rodi Josipa a on sa Marijom rodi Isusa!!! :roll: :roll: :roll:
Znachi Isus ima ovozemaljskog oca! :shock: :shock: :shock:
U Jevandjelju pop Mateju fino pishe.... :-) :) :roll: :D :-)
Mister X

#80 Re: Tko je Isusov Otac?

Post by Mister X »

vidiovo wrote:
vidi_vidi_vidi wrote: Ni Adam nije imao oca
adam ne postoji kao istorijska/povjesna licnost. niti krscani shvacaju bibliju na taj nacin (bukvalno) kao sto muslimani shvacaju kuran. adam je simbolicna licnost koja moze predstavljati i majmuna u zavrsnoj fazi evolucije.

isto se odnosi na raj u pocetku i grijeh sa zabranjenim vocem...
Adam je po tebi bio vrsta "majmuna u zavrsnoj fazi"? Je, a sto cemo s onim biblijskim "I Bog stvori covjeka na sliku svoju"?
Mister X

Post by Mister X »

tataratira wrote:
jja sam jedan obicni antihrist/antiallah
i zivim i egzistiram, imam curu, bi-bi, posao, ponekad i para
i uživam 8) tabori mi ne trebaju niti da budem necija mladež ni bilo sta slicno
da se nisam snasao u zivotu mozda bih i ja tako jaukao svevisnjem da me izbavi ali nema potrebe :) ja sam, ko što rekoše, sam svoj rob i tako mi se sviđa :-D
Bok Tataratira, tko bi rekao da cu te i ovdje sresti? :P :)

PozDraw...

--
You are a winner.exe
...........Mister X...........
summeja

Post by summeja »

:-) u to bi trebali i vi krščani vjerovati,jer vi ste ti koji ste iskrivili sve poslije isusa a.s. i papa rahmet mu duši...je znao da je to istina,ali vjerovatno se je bojao priznati,jer bi nadrapao.
El_Camino

Post by El_Camino »

summeja wrote: i papa rahmet mu duši...
neukost pusta neukost.
Mister X

Post by Mister X »

summeja wrote::-) u to bi trebali i vi krščani vjerovati,jer vi ste ti koji ste iskrivili sve poslije isusa a.s. i papa rahmet mu duši...je znao da je to istina,ali vjerovatno se je bojao priznati,jer bi nadrapao.
Sumeja, za slucaj da si mislila na mene... ne, ja nisam krscanin. :)

Neka je Papi laka zemlja, zasluzio ju je, narocito zadnjim godinama svoga zivota. :(
summeja

Post by summeja »

El_Camino wrote:
neukost pusta neukost.
pa zar moram reči pokoj...ili ne znam stvarno kako krščani to kažu...ja sam Muslimanka i kažem tako...
bosniaque

Post by bosniaque »

summeja wrote:
El_Camino wrote:
neukost pusta neukost.
pa zar moram reči pokoj...ili ne znam stvarno kako krščani to kažu...ja sam Muslimanka i kažem tako...

lahka mu crna zemlja bila, mislim da je prikladnije za paposa! :)
dawud

Post by dawud »

Krist, Kristos (grčki)=pomazanik. Kraljevi i svećenici bili su pomazivani, što simbolizira posvećenje njihove službe.
Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Niko nije govorio u bešici izuzev troje: Isa a.s., drugo je bilo jedno dijete. Bio je čovjek iz Beni Israila zvani Juraij. Dok se on molio Bogu ušla je njegova majka i pozvala ga. On reče (sebi): “Da li da joj odgovorim ili da nastavim?” On je nastavio da se moli i nije joj odogovorio. Njegova majka reče: “O Allahu! Nemoj da umre dok ne vidi lica kurvi.” Tako kad je bio u svojoj pustinjskoj kolibi došla je žena pokušavajući da ga zavede, ali je on odbio. Ona je otišla pastiru i pokazala mu se tražeći nedozvoljeni seksualni odnos, pa kasnije rodila dijete i tvrdila da pripada Juraiju. Narod je došao zato njemu, uništio mu nastambu, istjerao ga i zlostavljao. Juraij je uzeo abdest i obavio salat, a zatim došao djetetu i rekao: “O dijete! Ko je tvoj otac?” Dijete odgovori: “Pastir.” Pošto je čuo ovo narod reče: “Sagradićemo ti nastambu od zlata”, ali on reče “niodčeg drugog do od blata.”
Treći je također bilo dijete. Žena iz Beni Israila je hranila svoje dijete na prsima kad je naišao zgodan jahač pored nje.
Ona reče: “O Allahu! Učini da moje dijete bude kao on.” Na to njeno dijete ostavi sisu i suočivši se sa jahačem reče: “O Allahu, ne učini da budem kao on.” Dijete je zatim počelo da ponovo doji sisu. Poslije toga su (neki ljudi) prolazili sa robinjom i ona (djetetova majka) reče: “O Allahu! Ne učini moje dijete kao ovu (robinju)!” Na to je dijete ostavilo svoju i reklo: “O Allahu, učini da budem kao ona.” Kad je ona upitala zašto, dijete je odgovorilo: “Jahač je jedan od tirana, dok je robinja lažno optužena za krađu i nedozvoljen seksualni odnos.” (Sahih El-Buhari).
3:55 Riječ refea u ovom ajetu ne označava fizičko uznesenje Isaa na nebo Allahu, nego je to prije svega jedna metafora. Nema potrebe nizakakvim uznesenjem jer je Allah svakome bliži od njegove žile kucavice. Sem toga Allah nije fizičko tijelo sa tačnom lokacijom, da bi se k Njemu išlo. Šta znači uzdizanje Allahu najlakše je shvatiti iz ajeta 25:46 gdje Allah kaže da sjenku privlači Sebi. Razmislite! Gdje to Allah privlači sjenku (sve sjenke)? Također Lut a.s. u ajetu 29:26 kaže da bježi Gospodaru svom. Ovo sigurno ne znači da Lut ide Gospodaru svom na sedmo nebo, nego ide tamo gdje će moći poslušati i izvršiti naredbe Gospodara svog! Ibrahim a.s. u ajetu 37:99 kaže da odlazi Gospodaru svom. Gdje ide Ibrahim? On ne ide na nebo nego napušta okolinu širka i uspostavlja Allahov din na zemlji.
3:59 Ajet ne govori o sličnosti dvojice poslanika vezano za njihovo rođenje. Apsolutno nema nikakve sličnosti! Prije se ovdje radi o generalnoj sličnosti između njih, jer
-Adem je bez oca i majke - sa Isaom to nije slučaj
-Isa je sin Merjemin - Adem nije sin Merjemin
-Adem nije rođen već stvoren - Isa je rođen
-Adem stvoren odraslim - Isa rođen kao dijete
-Adem stvoren na nebu pa protjeran na Zemlju a Isa rođen na Zemlji
-Isa prošao period u majčinoj materici - Adem ne
-itd
El_Camino

Post by El_Camino »

dawud wrote:Krist, Kristos (grčki)=pomazanik.
Mene je uvijek interesovala ova rijec "pomazanik". Sta ona znaci? Mora da ima bolja rijec.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Mislim da rijec Mesih, Mesija na hebrejski i arapski znaci pomazanik a isto i na grckom, a Krist, Kristos odnosno Hrist, Hristos da znaci sasvim nesto drugo....
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Ako sam dobro shvatio, krscani tvrde da je Isus/Isa. a.s. Bog. Ako je tako, zasto se Isus onda molio Bogu, ako je opet on Bog? Jer Bog se ne moli sam sebi. Htio bih cuti objasnjenje krscana.
Bird

Post by Bird »

Kotromanic wrote:Ako sam dobro shvatio, krscani tvrde da je Isus/Isa. a.s. Bog. Ako je tako, zasto se Isus onda molio Bogu, ako je opet on Bog? Jer Bog se ne moli sam sebi. Htio bih cuti objasnjenje krscana.
Molio se da i nama pokaže kako se treba moliti Bogi i naučio nas najbolju molitvu od svih. Sve što je Isus činio je zato da bi nama pokazao kojim nam je putem ići da bi se spasili.
Bird

Post by Bird »

Lojo_Hasanovic wrote:
Mislim da rijec Mesih, Mesija na hebrejski i arapski znaci pomazanik a isto i na grckom, a Krist, Kristos odnosno Hrist, Hristos da znaci sasvim nesto drugo....
Krist na grčkom znači pomazanik.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Bird wrote:
Kotromanic wrote:Ako sam dobro shvatio, krscani tvrde da je Isus/Isa. a.s. Bog. Ako je tako, zasto se Isus onda molio Bogu, ako je opet on Bog? Jer Bog se ne moli sam sebi. Htio bih cuti objasnjenje krscana.
Molio se da i nama pokaže kako se treba moliti Bogi
Dakle, Isus nije bio Bog.
Bird

Post by Bird »

Kotromanic wrote:
Bird wrote:
Molio se da i nama pokaže kako se treba moliti Bogi
Isus je Bog. On nas je učio kako i što da molimo, jer samo Bog zna što je to zaista najbolje. Nije Njemu bila potrebna molitva na način na koji je nama potrebna, nego je molio da bi mi imali primjer kako da molimo.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Bird wrote:
Kotromanic wrote:
Bird wrote: Molio se da i nama pokaže kako se treba moliti Bogi
Isus je Bog. On nas je učio kako i što da molimo, jer samo Bog zna što je to zaista najbolje. Nije Njemu bila potrebna molitva na način na koji je nama potrebna, nego je molio da bi mi imali primjer kako da molimo.
Bog je slao svoje poslanike i prije Isusa, da ljudima objasne kako da se mole. Te prema tome Isus je covjek, Boziji poslanik, a ne Bog. Bog je jedan, nije rodio, niti je rodjen i niko mu nije ravan.

Ti svojom tvrdnjom dolazis u kontradikciju. Ako je Isus Bog, i ako se Bog molio Bogu da li hoces da kazes da postoje dva Boga?!

Nazalost interpretacija da je Isus Bog nema veze sa istinom i prozivod je crkvene dogme koja nema veze sa vjerom (pa crkva je spaljivala ljude zato sto su tvrdili da se Zemlja krece oko Sunca). Crkveno ucenje nije vjersko ucenje. Dovoljno je pogledati unazad kroz historiju, da se uvjeris kakve je sve gluposti crkva cinila. Kako se onda u cijelu pricu uklapa Duh sveti (od treceg vijeka pa naovamo)? Mozda trebamo pitati sv.Augustina, tvorca teorije o svetom trojstvu!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Kotromanic wrote:Mozda trebamo pitati sv.Augustina, tvorca teorije o svetom trojstvu!
Zar ''tvorac'' teorije o svetom trojstvu nije sv.Pavle??? :roll: :? :shock:
Bird

Post by Bird »

Kotromanic wrote:
Bog je slao svoje poslanike i prije Isusa, da ljudima objasne kako da se mole. Te prema tome Isus je covjek, Boziji poslanik, a ne Bog. Bog je jedan, nije rodio, niti je rodjen i niko mu nije ravan.
Bog jeste slao poslanike i prije Isusa, ali svi ti poslanici su bili usmjereni samo prema jednom, a to je najveštanje dolaska Mesije, što se ostvarilo u Isusu Kristu.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Nisam baš shvatio šta hoćeš reći, pa ću ponoviti pitanje. Ako je Isus Bog, i ako se Bog molio Bogu da li hoćeš da kažeš da postoje dva Boga?! Ili hoće da kažeš da je Isus Božiji poslanik?
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Kotromanic wrote:Nisam baš shvatio šta hoćeš reći, pa ću ponoviti pitanje. Ako je Isus Bog, i ako se Bog molio Bogu da li hoćeš da kažeš da postoje dva Boga?! Ili hoće da kažeš da je Isus Božiji poslanik?
Bog je otac Isus je sin...

otac i sin su jedno!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Znaci, odgovor na temu; Ko je Isusov otac glasi ; Bog!
Ali je to men opet kontradiktorno sa onim sto pise u Evandjelju po Marku gdje cisto i jasno pise da je Isusov otac Josip sin Matanov! :roll: :-) :shock: :shock:
Post Reply