AMERIKA

Locked
iceman2010

#76 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

sanaman wrote: Jesi li pitao Kurde sta misle o ovom? Jesi li pitao mozda one koji nisu pripadali Sunitima i Bath partiji kakva su im prava bila? Ca. 37% stanovnista su bili suniti i svu vlast drzali u svojim rukama. Sta mislis kako je bi bilo da si ti bio medju 67% bez prava.

U istoj USA crnci nikava prava nisu imali, pa se poprilicno izmijenilo..zamisli predsjednik crn (osim ako nije bijelac a mi to ne znamo :D ) ali odlucujuci argument za demoktratiju jeste da se ne negira postojanje problema, rasiszma itd. Ljudi ukazuju i bore se protiv toga bez straha da ce im nesto biti. Ukazuju na greske sistema, idu na sud, bore se... ali nema straha .

Prijedlog, probajte nabrajati negativne stvari i stavljati minuse za razne rezime i oblike vladavine...od slobode govora, pa do kulture, sporta i tehnoloskog razvoja...onako da vidmo ko je gdje. Garantujem da ce najmanje minusa i negativnih stvari biti na zapadu i USA!

Nema veze drzavno uredjenje Iraka sa onim sto su Ameri uradili. Nije njih bilo briga ni za kurde ni za site kada je sadam igrao kako su oni svirali. Da je sadam pobio sve kurde i sve site ne bi prstom mrdnuli kao sto i nisu mradali dok je bio njihov. Isto kao sto ih zivo heb. za palstince i planetarnu nepravdu koju Izrael nanosi njima jer hej, Izrael je saveznik. Licemjerje, licemjerje.

Druga bitna stvar. Amerika nije imala nikakav pravni argument za napad na Irak. To je bila klasicna agresija. Nema razlike izmedju Hitlerovog napada na Poljsku sa izgovorima koje je on imao i Americkog izgovora i napada na Irak. Klasicna agresija i okupacija. Meni je jasno da Amerika koristi sva moguca sredstva da ostvari svoje interese, pa i onda ako je to na stetu nekih drugih. Ako treba da napalmom pali vijetnamsku djecu radi ce i to. Samo me nervira sto ostatak svijeta to mora pusiti kao vrhunac morala i gledati rambo filmove gdje americki vojnik super, a ovi sto su spaljeni napalmom losi momci. Moram gledati kako je bijeli covjek koji ubija indijance dobar, a indijanci nad kojima je pocinjen klasicni genocid krvozedne zvijeri i divljaci. Kao da sam genocid nad njima nije bio dovoljan.
fatamorgana

#77 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

"Ima Bosne_Bice Bosne"
Oh, i da ne zaboravim najvaznije:

Mozes sve da kritikujes osim Izraela jer si odmah anti-semit. :sad: :oops: :lol:
Ja mogu i da razumijem antisemitizam Palestinaca, jer se oni svakodnevno natežu sa izraelom već
trideset godina ali ne razumijem antisemitizam prosječnog i naopako indoktriniranog Bošnje koji sa
Izraelom "nit' je luk jeo, nit luk miriso"
Ova tema je, čini mi se i otvorena, da bi se na hinjaka podržavao i raspirivao antisemitizam, a pod
okriljem navodne teme o AMERICI kao saveznici ciJonizma.

Ni sam ne podržavam meričku ni izraelsku politiku ali isto tako ni Hamase, talibane niti Pakistance
koji redovno bacaju stotine kilograma eksploziva na džamije u kojima se mole njihova vlastita braća,
muslimani!

Za svo zlo u svijetu su krivi Amerika i Izrael? ..... ma daj, :roll:
fatamorgana

#78 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

mepac wrote:evo jos nesto sto mi se bas zgadilo prije par dana gledam film SUPER 8 kao eto grad u americi i izvrno se voz iz kojeg je pobjega americki zarobljenik vanzemaljac i sad je poceo praviti hao po gradu i bas kad se zakuhalo ono gori sve okolo
izljece zena iz kuce i vristi jesu nas to rusi napali... mislim stvarno dno dna...mislim ipak je sad 2011 godina a da ne pricam filmova i filmova prije sranja sa arapskim svjetom kolko su napravili i onda ocekuju da ih isti ti postuju...cisti dokat kolko sire mrznju ...
Eto, ašćare je da ti širiš ljubav ....
sanaman

#79 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

micki125 wrote:
sanaman wrote:
Analogno tome znaci da se svaka knjiga moze naci i citati. Iskreno pa i mene bi zanimalo ko voli citati Mein Kampf...Niko nije zabranio citanje, vec sta citas...u nekim rezimam su mnoge knjige zabranjene i nema ih u bibiloteci...

A to se u budzetu USA ne moze naci stavka koliko ide pomoci Izraelu (osim konkretnih vojnih programa, sto je u svakoj drzavi povjerljivo)? Nisam trazio, ali cisto sumnjan...rekoh ja puno manje minusa ce biti na strani USA...nisu bajni i idelani ali su daleko bolji od ostalih..
teoretski može, ali onda nikad ne znaš kad će ti pokucati na vrata.....i kada ćeš zaplatiti zbog toga, na ovaj ili onaj način. i da, ti režimi koji zabranjuju knjige se ne nazivaju demokratskim, već pravim imenom.

pa pokušaj ako smiješ, mislim ipak je to demokratija-vladavina naroda.
Evo ti Bh primjer. Pokusavamo donijeti zakon o fasistickim organizacijama..po meni je normalno da drzavi prati koje knjige ti ljudi citaju, pa jel treba dozvoliti da sire bolesnu ideologiju? Koja ce sviju koji su drugaciji kostati glave? Normalno je da neko pokuca na vrata ako mimo sistema rusis drzavu. Volio bih da vidim spisak knjiga iz USA koje us zabranjene da se distibuiraju ili prodaju?

P.S. Znas li da je medju 6 drzava koje primaju pomoc od USA, 5 muslimanskih i zamisli nije izrael ni prvi ni drugi, nazalost treci...samo omdjereno, realno u skladu sa interesima.
fatamorgana

#80 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

Baudelaire wrote:Interesantna emisija na History kanalu o ulozi CIA-e u Iranu, o šahu Reza Pahlaviju i Islamskoj Revoluciji. Nešto se kosi sa poimanjem divne i bajne Amerike kakvu vi vidite. I pazi Irvinxu rečenice, ili ste s nama, ili s teroristima. Ko da je Staljin smislio, a ne demokrata. Zonbirile upravu, Amerikom vlada interes, ako sutra bude finansijski isplativo klati ljude pred TV kamerama, i to će raditi. Zapravo već rade.
Ovo što navodiš bi i druge zemlje radile da su moćne, da su u prilici, (klati ljude pred TV kamerama), tome nas bar istorija uči ...
sanaman

#81 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

iceman2010 wrote:
sanaman wrote: Jesi li pitao Kurde sta misle o ovom? Jesi li pitao mozda one koji nisu pripadali Sunitima i Bath partiji kakva su im prava bila? Ca. 37% stanovnista su bili suniti i svu vlast drzali u svojim rukama. Sta mislis kako je bi bilo da si ti bio medju 67% bez prava.

U istoj USA crnci nikava prava nisu imali, pa se poprilicno izmijenilo..zamisli predsjednik crn (osim ako nije bijelac a mi to ne znamo :D ) ali odlucujuci argument za demoktratiju jeste da se ne negira postojanje problema, rasiszma itd. Ljudi ukazuju i bore se protiv toga bez straha da ce im nesto biti. Ukazuju na greske sistema, idu na sud, bore se... ali nema straha .

Prijedlog, probajte nabrajati negativne stvari i stavljati minuse za razne rezime i oblike vladavine...od slobode govora, pa do kulture, sporta i tehnoloskog razvoja...onako da vidmo ko je gdje. Garantujem da ce najmanje minusa i negativnih stvari biti na zapadu i USA!

Nema veze drzavno uredjenje Iraka sa onim sto su Ameri uradili. Nije njih bilo briga ni za kurde ni za site kada je sadam igrao kako su oni svirali. Da je sadam pobio sve kurde i sve site ne bi prstom mrdnuli kao sto i nisu mradali dok je bio njihov. Isto kao sto ih zivo heb. za palstince i planetarnu nepravdu koju Izrael nanosi njima jer hej, Izrael je saveznik. Licemjerje, licemjerje.

Druga bitna stvar. Amerika nije imala nikakav pravni argument za napad na Irak. To je bila klasicna agresija. Nema razlike izmedju Hitlerovog napada na Poljsku sa izgovorima koje je on imao i Americkog izgovora i napada na Irak. Klasicna agresija i okupacija. Meni je jasno da Amerika koristi sva moguca sredstva da ostvari svoje interese, pa i onda ako je to na stetu nekih drugih. Ako treba da napalmom pali vijetnamsku djecu radi ce i to. Samo me nervira sto ostatak svijeta to mora pusiti kao vrhunac morala i gledati rambo filmove gdje americki vojnik super, a ovi sto su spaljeni napalmom losi momci. Moram gledati kako je bijeli covjek koji ubija indijance dobar, a indijanci nad kojima je pocinjen klasicni genocid krvozedne zvijeri i divljaci. Kao da sam genocid nad njima nije bio dovoljan.
Napad na Irak nije pokriven rezolucijom, o argumentima USA i mas. oruzju ne treba trositi tastaturu ALI i to isplivalo na povrsinu, ljudi pricaju otvoreno o tome...ipak mislim da se nisu Ameri raznosli po dzamijama...kako objasnjavas da je vise iracana poginulo od sunarodnjaka nego od USA? Znas koliko je Staljin ubio Rusa, vise nego Nijemci. Nisu imali pokrice, ali u sumi na kraju mislim da ce svi vise profitirati...nije mi samo jasno kako se medjusobno mogu muslimani ubijati???

Poredjenje sa Hitlerom nikako ne stoji....170.000 vonika je dalo svoj zivot za Evropu...

Napalm, istina..prica se i ne zataskava se...upravo pod pritiskom javnosti/demokratije su morali napustiti Vijetnam, neki bi mozda i dan danas rado bili tamo.

niko ne negira ove zlocine nad Indijancima, u totalitarnim rezimama ide glava ako nesto dovedes u pitanje iz slavne istorije (kako stoje Turci i Armenici?)

Ako nista americkim vonicia se sudi, pa makar pro forme za zlocin...drugi rezimi dizu spomenike.

Koliko god da je lose, opet je bolje nego drugi rezimi. Mislis da bi sadam sudio za zlocine protiv Iranaca ili obratno? Kad bi neko doveo rat u pitanje, kako bi prosao...kao drzavni neprijatelj po kratkom postupku.
GOLFER

#82 Re: AMERIKA

Post by GOLFER »

irvinx1 wrote:Izbor je jasan, ili cete podrzati SAD ili cete biti uz zemlje kao Iran, Sj. Koreja, Libija...

Najvaznija recenica izgovorena u zadnjih 50 godina:

"Every nation in every region now has a decision to make. Either you are with us, or you are with the terrorists."

Ili ste uz nas, ili vas nema.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrlo demokraticno, prije svega humano i otovreno...

Samo nastavi tako :thumbup:

Sta vise objasnjavate ovom liku... nema nam druge nego se slozit sa ovim njegovim trolanjem... Sloboda to ti je... ili sa sa nama ili si terorist :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A zna se dobro kako zavrse ''teroristi''...
iceman2010

#83 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

fatamorgana wrote:
Baudelaire wrote:Interesantna emisija na History kanalu o ulozi CIA-e u Iranu, o šahu Reza Pahlaviju i Islamskoj Revoluciji. Nešto se kosi sa poimanjem divne i bajne Amerike kakvu vi vidite. I pazi Irvinxu rečenice, ili ste s nama, ili s teroristima. Ko da je Staljin smislio, a ne demokrata. Zonbirile upravu, Amerikom vlada interes, ako sutra bude finansijski isplativo klati ljude pred TV kamerama, i to će raditi. Zapravo već rade.
Ovo što navodiš bi i druge zemlje radile da su moćne, da su u prilici, (klati ljude pred TV kamerama), tome nas bar istorija uči ...
Pa je onda to ok!
iceman2010

#84 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

dupli
Last edited by iceman2010 on 25/08/2011 15:19, edited 1 time in total.
iceman2010

#85 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

dupli
iceman2010

#86 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

dupli
sanaman

#87 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

micki125 wrote:
sanaman wrote:[
Evo ti Bh primjer. Pokusavamo donijeti zakon o fasistickim organizacijama..po meni je normalno da drzavi prati koje knjige ti ljudi citaju, pa jel treba dozvoliti da sire bolesnu ideologiju? Koja ce sviju koji su drugaciji kostati glave? Normalno je da neko pokuca na vrata ako mimo sistema rusis drzavu. Volio bih da vidim spisak knjiga iz USA koje us zabranjene da se distibuiraju ili prodaju?

P.S. Znas li da je medju 6 drzava koje primaju pomoc od USA, 5 muslimanskih i zamisli nije izrael ni prvi ni drugi, nazalost treci...samo omdjereno, realno u skladu sa interesima.
a šta je to bolesna ideologija. svojevremeno su ljude spaljivali zato što su tvrdili da je zemlja okrugla.

o iznosima pomoći ne znam puno, ali znam ko može dobiti savremeno oružje a ko GMO brašno i sl.... ovdje i jeste glavno pitanje u skladu sa čijim interesima. tvrdim da je tu najmanje interesa prosječnih građana.
I da su pitali ti sto pale i danas bi bilo tako...analogno da pitas totalitarni rezim on nikad nista nebi mijenjao. Bolesno je svaki vis rasiszma, sovinizma, fasizma, tlacenja manjih i drugacijih misljenja....demokratija trpi puno toga i desnicara i ljevicara....dok ova dva ne trpe nikog osim sebe.

Vec sam pominjao, naravno da nije bajno i svijetlo...naravno da vladaju interesi. Ali vjeruj mi da je sve to manje zlo nego totalitarni rezim. A vjeruj mi svi sto kude USA, znas kako i drugi bi i gore samo da im se moze. Sjecas se Ceske u ruskih tenkova...da mogu oni bi danas. A pojedini prizivaju takav sistem tj. ruski ili kineski. Ipak je razlika izmdju Abrams i T-72 ...vidi zapadna i istocna Njemacka, vidi S.Koreja i J.Koreja ako nista sa ekonomskog gledista.

Onda dodjes do zakljucka da je ipak bolje tamo gdje su USA.
sanaman

#88 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

dupli
Last edited by sanaman on 25/08/2011 15:37, edited 1 time in total.
iceman2010

#89 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

sanaman wrote:
iceman2010 wrote:

Napad na Irak nije pokriven rezolucijom, o argumentima USA i mas. oruzju ne treba trositi tastaturu ALI i to isplivalo na povrsinu, ljudi pricaju otvoreno o tome...ipak mislim da se nisu Ameri raznosli po dzamijama...kako objasnjavas da je vise iracana poginulo od sunarodnjaka nego od USA? Znas koliko je Staljin ubio Rusa, vise nego Nijemci. Nisu imali pokrice, ali u sumi na kraju mislim da ce svi vise profitirati...nije mi samo jasno kako se medjusobno mogu muslimani ubijati???

Poredjenje sa Hitlerom nikako ne stoji....170.000 vonika je dalo svoj zivot za Evropu...

Napalm, istina..prica se i ne zataskava se...upravo pod pritiskom javnosti/demokratije su morali napustiti Vijetnam, neki bi mozda i dan danas rado bili tamo.

niko ne negira ove zlocine nad Indijancima, u totalitarnim rezimama ide glava ako nesto dovedes u pitanje iz slavne istorije (kako stoje Turci i Armenici?)

Ako nista americkim vonicia se sudi, pa makar pro forme za zlocin...drugi rezimi dizu spomenike.

Koliko god da je lose, opet je bolje nego drugi rezimi. Mislis da bi sadam sudio za zlocine protiv Iranaca ili obratno? Kad bi neko doveo rat u pitanje, kako bi prosao...kao drzavni neprijatelj po kratkom postupku.
Interesantno je i to da se niko u Iraku nije raznosio po dzamija i trgovima dok ameri nisu dosli. Indikativno zar ne? Kako znas koliko su ameri pobili iracana? Jesi gledao onaj bljutavi snimak iz helikoptera kada americki vojnici ubijaju civile izmedju ostalog i djecu i jos se smiju? Jesi li gledao slike mucenja u zatvorima po iraku? Ali to je sve zarad demokratije u Iraku zar ne? Jesi li gledao slike americkih vojnika koji ubijaju civile u avganistanu i onda se slikaju sa njima? Pricas mi o nekoj sminci od sudjenja. Reci mi koja je najveca kazna ali koju je americki vojnik zaista odlezao? Samo ubleha. Jesi li gledao kako gori Bagdad? Sve sami vojni ciljevi zar ne?

Smijesno je da Drzava nastala na genocidu donosi rezoluciju o genocidu Turaka nad Armencima, ali ne znam zasto to uopce spominjes. Kakve veze imaju Turci i Armenci sa svom ovom pricom? Jel to po sistemu i drugi grijese, pa je zato moj grijeh manji? Ja sada ubijem covjeka i kazem: "pa sta i drugi ubijaju". Nidje veze ti argument.
sanaman

#90 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

dupli
Last edited by sanaman on 25/08/2011 15:38, edited 1 time in total.
iceman2010

#91 Re: AMERIKA

Post by iceman2010 »

dupli
zonbirile

#92 Re: AMERIKA

Post by zonbirile »

sve dosada izredane imperije su bile krvavih ruku do lakata,u čemu je sad problem.Mislite da mali žuti bi bili bolji?
fatamorgana

#93 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

iceman2010 wrote:
fatamorgana wrote:
Pa je onda to ok!
Meni to nije OK, niti će ikad biti :) , nažalost istorija se ponavlja, na gubitku su uvijek ljudska bića ...

fatamorgana

#94 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

iceman2010 wrote:dupli
trodupli, :lol:
fatamorgana

#95 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

zonbirile wrote:sve dosada izredane imperije su bile krvavih ruku do lakata,u čemu je sad problem.Mislite da mali žuti bi bili bolji?
Niko nije bolji, eno GadNafija ....

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110825052
GOLFER

#96 Re: AMERIKA

Post by GOLFER »

zonbirile wrote:sve dosada izredane imperije su bile krvavih ruku do lakata,u čemu je sad problem.Mislite da mali žuti bi bili bolji?
Pa hajmo onda posteno reci, a ne razvlaciti suplji okolokole... I trazit nekakva opravdanja... Ako zivimo u stoljecu ljudskih prava, demokratije, obrazovanja, informiranosti, civilizacije i nekakvih milion vrednota hajmo onda biti bar malo dosljedni... Ne moze se neko na sve to pozivati, a onda vamo sve to prekrsiti zlocinima i raznoraznim zlodjelima kako oruzanim, tako i ekonomskim i svim drugim... I eto onda reci ''mislite da bi neko drugi bio bolji''...

Boli briga (ove sto vode ratove) za narod, slobode i ostale guposti, zato mi i smeta kada neko spominje demokratiju slobodu i ostale supljake, cmu onda spominjanje svega toga kada znamo da se o tome ne radi...
madner

#97 Re: AMERIKA

Post by madner »

Ok, onda nam objasni na primjeru Srbije kako je Amerika pokvarena i nemoralna. Imas sve informacije, pojasnite nam.
sanaman

#98 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

Nisi skontao sta hocu reci...sve sto si nabrojao u Iraku se ne zataskava u demoktratskom drustvu izadje na vidjelo pa se kako-tako sancionise (da li je presuda zadovoljavajuca, koliko brutalno zvucalo forma se zadovolji) Neko je odgovarao za zatvore i mucenja, zar ne? A ko je u Iraku odgovarao za mucenja Kurda i drugih? Niko, to je razlika.

Snimci se objave, drustvo osudjuje, disktuje...a Turci odbijaju da uopce razmisle da li su napravili sranje...cak kaznjavanju drugacije misljenje!!! To je prednost demokratije, ne kaznjava ako si drugaciji, cak sta vise trpi...sto ne znaci da podrzava.
zonbirile

#99 Re: AMERIKA

Post by zonbirile »

GOLFER wrote:
Pa hajmo onda posteno reci, a ne razvlaciti suplji okolokole... I trazit nekakva opravdanja... Ako zivimo u stoljecu ljudskih prava, demokratije, obrazovanja, informiranosti, civilizacije i nekakvih milion vrednota hajmo onda biti bar malo dosljedni... Ne moze se neko na sve to pozivati, a onda vamo sve to prekrsiti zlocinima i raznoraznim zlodjelima kako oruzanim, tako i ekonomskim i svim drugim... I eto onda reci ''mislite da bi neko drugi bio bolji''...

Boli briga (ove sto vode ratove) za narod, slobode i ostale guposti, zato mi i smeta kada neko spominje demokratiju slobodu i ostale supljake, cmu onda spominjanje svega toga kada znamo da se o tome ne radi...
---------------------------------------------------
mislim da sam baš tebi pisao na našem primjeru UNISA i ostale namjenske industrije ex Yu.U iračko-iranskom ratu snabdijevali oružjem i granatama i jedne idruge,super išlo.digao se današnji UTIC,svi zaposleni ,lova do krova,tamo cca 400 000 mrtvih.O bratskom vjerskom odnošaju ne bih ni pričao,uostalom ratovali muslimani,a treći im doturali đebanu.Apsurd.Ni slučajno,INTERES.
fatamorgana

#100 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

GOLFER wrote:

Oprosti, a ko je tebe ubijedio da živimo u " u stoljecu ljudskih prava, demokratije, obrazovanja, informiranosti, civilizacije i nekakvih milion vrednota" ....
Ovo su vremena najvećih ratova ikad vođenih, pomisli samo na I i II svj. rat, a negdje sam pročitao da je u svim ratovima vođenim poslije II svjetskog pa naovamo ubijeno više ljudi nego i i samom I-om i II-om svj. ratu, :roll:
Locked