sanaman wrote: Jesi li pitao Kurde sta misle o ovom? Jesi li pitao mozda one koji nisu pripadali Sunitima i Bath partiji kakva su im prava bila? Ca. 37% stanovnista su bili suniti i svu vlast drzali u svojim rukama. Sta mislis kako je bi bilo da si ti bio medju 67% bez prava.
U istoj USA crnci nikava prava nisu imali, pa se poprilicno izmijenilo..zamisli predsjednik crn (osim ako nije bijelac a mi to ne znamo) ali odlucujuci argument za demoktratiju jeste da se ne negira postojanje problema, rasiszma itd. Ljudi ukazuju i bore se protiv toga bez straha da ce im nesto biti. Ukazuju na greske sistema, idu na sud, bore se... ali nema straha .
Prijedlog, probajte nabrajati negativne stvari i stavljati minuse za razne rezime i oblike vladavine...od slobode govora, pa do kulture, sporta i tehnoloskog razvoja...onako da vidmo ko je gdje. Garantujem da ce najmanje minusa i negativnih stvari biti na zapadu i USA!
Nema veze drzavno uredjenje Iraka sa onim sto su Ameri uradili. Nije njih bilo briga ni za kurde ni za site kada je sadam igrao kako su oni svirali. Da je sadam pobio sve kurde i sve site ne bi prstom mrdnuli kao sto i nisu mradali dok je bio njihov. Isto kao sto ih zivo heb. za palstince i planetarnu nepravdu koju Izrael nanosi njima jer hej, Izrael je saveznik. Licemjerje, licemjerje.
Druga bitna stvar. Amerika nije imala nikakav pravni argument za napad na Irak. To je bila klasicna agresija. Nema razlike izmedju Hitlerovog napada na Poljsku sa izgovorima koje je on imao i Americkog izgovora i napada na Irak. Klasicna agresija i okupacija. Meni je jasno da Amerika koristi sva moguca sredstva da ostvari svoje interese, pa i onda ako je to na stetu nekih drugih. Ako treba da napalmom pali vijetnamsku djecu radi ce i to. Samo me nervira sto ostatak svijeta to mora pusiti kao vrhunac morala i gledati rambo filmove gdje americki vojnik super, a ovi sto su spaljeni napalmom losi momci. Moram gledati kako je bijeli covjek koji ubija indijance dobar, a indijanci nad kojima je pocinjen klasicni genocid krvozedne zvijeri i divljaci. Kao da sam genocid nad njima nije bio dovoljan.