Zmije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
potočanka

#76 Re: Zmije

Post by potočanka »

ja baš je u bašći ugled'o crnu mambu :D :-)
vjerovatno je ugled'o smuka sličnog crnoj mambi :D
i ja sam jutros vidjela kobru pred zgradom :-? :D
medvjed23

#77 Re: Zmije

Post by medvjed23 »

meni anakonde polomiše svo cvijeće :cry:
potočanka

#78 Re: Zmije

Post by potočanka »

mi hranimo jednog sljepića u šahtu, kad poraste biće piton :D
hakazvaka

#79 Re: Zmije

Post by hakazvaka »

Black swan wrote:ja ne znam za vas ali ako nešto puže po zemlji odmah dobiva stijenu u glavu

kasnije ispitujemo ko je i šta je :cry:
:thumbup:
cuj ovog gore objasnjenja: ako je vidite u kuci, malo je stapom i ona ce se smotati oko njega... haaaaaaaaa?
pa iznijeli bi mene prije na nosilima nego sto bi joj ja na 5 metara (bez vatrenog oruzja) prisao...

neki dan na bajku, na Cavljaku... i nesto susnu pored mene, i ja se okrenem, kad na padini pored mene, taman mi u visini glave, neka smedja zmijuga... pa prvo sto mi je puls skocio na 200 (imam na Garminu :P ), a onda sto me je drugarica smirivala 15 minuta i uvjeravala da nema vise zmija tu u sumi i da smijemo vozit dalje :P

:run:
gerberica

#80 Re: Zmije

Post by gerberica »

Pocela sam citati,pogledala nekoliko postavljenih slika,dosla do 3.strane i vec mi je muka.
Zakljucak-zmije su mi tako odvratne,izazivaju mucninu,svaki pogled na slike.Ne valja ih ni sanjati.
Ako trazite objasnjenje zasto je to kod mene tako,odgovor je -ne znam.Al' bas su mi fuj.Ne bih ih ubijala,ali ni susretala se sa njima.
mido_Hz

#81 Re: Zmije

Post by mido_Hz »

potočanka wrote:ja baš je u bašći ugled'o crnu mambu :D :-)
vjerovatno je ugled'o smuka sličnog crnoj mambi :D
i ja sam jutros vidjela kobru pred zgradom :-? :D
hahahhaah ma ja se salio nisam nista vidio, ono crna mamba najjaca zmija, al najjace je kad si pocela objasnjavati to je smuk ovo ono :) hahhahaha hvala na odg u svakom slucaju, sreca pa ne vidjam zmije, nisam ih vidio 2x uzivo u zivotu, nesto najgore na planeti, prije bi stao oci u oci tigru nego njoj fukk
Smail Aga

#82 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

potočanka wrote:
mido_Hz wrote:http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg

ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!! :)

PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa leđne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja."

Smuk je izuzetno korisna zmija i ni pod tackom razno ga ne ubijati (u Dalmaciji je to cak i kaznjivo). Mota se oko kuca samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer ce da pojede miševe i druge zmije ako se motaju okolo. Na ljude ne nasrce, mozda ponekad ako se osjeca ugroženo, ali nije otrovan. Ako ga vidite u kuci, malo ga cacnite nekom grancicom, on ce oko nje da se obmota i tako ga iznesite.
Nema razloga za strah :-D
Ima tome cetvrt vijeka,bio ja klinac isao u Dalmaciju ( oko Makarske ) malo baustelati,malo se kupati,planirao cijelo ljeto tako. Elem,dosao ja i kolege,imali kamp prikolicu,pa je pored jedna nova kuca i jedna stara oronula kuca ( oko nje cemo raditi ) Elem ,mi prespavali prvu noc,ujutru napolju pijemo kafu,kad zmija,ma sta zmija,zmijuga,isto piton.Mi skocimo,lopate ,krampe,zajmi udri,utuci. 'Piton' je zaplatio glavom a imao je vise od 2 metra,mrcina,mi smo ga bacili u koprivu i lagano dalje. Kada nekih pola sata kasnije ,evo gazde=vlasnika Dalmatinca,kaze : Je li neko vidio Marka. Niko od nas nije vidio nikakvo dijete,pa je odgovor bio ne. :D Poslije nekih sat evo opet gazde,vidno usplahiren : Nema Marka,da li ga je ko vidio ?? Neko rece : Nismo nijedno dijete vidjeli ovdje. Kaze gazda : Nije dijete,to je nas kucni smuk,nasa kucna zmija,imamo je vec dugo godina,pitoma i navikla na ljude,hoda po kuci,zimi spava u kuci a korisna lovi miseve,zohare,skakavce,svi je puno vole ,posebno djeca. Svi odmahujemo glavom,kakva zmija,nista mi nismo vidjeli. :D :D Ode on da probudi sve ukucane,da krenu u potragu za Markom a mi smo otisli i Marka prebacili ,gdje ga niko naci nece. Bilo nam je zao ali sta se moze,losa sreca za Marka tog jutra. :D :D :D
Smukovi su inace vrlo korisni i isto tako vrlo ukusni :D :D :D
gerberica

#83 Re: Zmije

Post by gerberica »

Smail Aga wrote:
potočanka wrote:
mido_Hz wrote:http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg

ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!! :)

PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa leđne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja."

Smuk je izuzetno korisna zmija i ni pod tackom razno ga ne ubijati (u Dalmaciji je to cak i kaznjivo). Mota se oko kuca samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer ce da pojede miševe i druge zmije ako se motaju okolo. Na ljude ne nasrce, mozda ponekad ako se osjeca ugroženo, ali nije otrovan. Ako ga vidite u kuci, malo ga cacnite nekom grancicom, on ce oko nje da se obmota i tako ga iznesite.
Nema razloga za strah :-D
Ima tome cetvrt vijeka,bio ja klinac isao u Dalmaciju ( oko Makarske ) malo baustelati,malo se kupati,planirao cijelo ljeto tako. Elem,dosao ja i kolege,imali kamp prikolicu,pa je pored jedna nova kuca i jedna stara oronula kuca ( oko nje cemo raditi ) Elem ,mi prespavali prvu noc,ujutru napolju pijemo kafu,kad zmija,ma sta zmija,zmijuga,isto piton.Mi skocimo,lopate ,krampe,zajmi udri,utuci. 'Piton' je zaplatio glavom a imao je vise od 2 metra,mrcina,mi smo ga bacili u koprivu i lagano dalje. Kada nekih pola sata kasnije ,evo gazde=vlasnika Dalmatinca,kaze : Je li neko vidio Marka. Niko od nas nije vidio nikakvo dijete,pa je odgovor bio ne. :D Poslije nekih sat evo opet gazde,vidno usplahiren : Nema Marka,da li ga je ko vidio ?? Neko rece : Nismo nijedno dijete vidjeli ovdje. Kaze gazda : Nije dijete,to je nas kucni smuk,nasa kucna zmija,imamo je vec dugo godina,pitoma i navikla na ljude,hoda po kuci,zimi spava u kuci a korisna lovi miseve,zohare,skakavce,svi je puno vole ,posebno djeca. Svi odmahujemo glavom,kakva zmija,nista mi nismo vidjeli. :D :D Ode on da probudi sve ukucane,da krenu u potragu za Markom a mi smo otisli i Marka prebacili ,gdje ga niko naci nece. Bilo nam je zao ali sta se moze,losa sreca za Marka tog jutra. :D :D :D
Smukovi su inace vrlo korisni i isto tako vrlo ukusni :D :D :D

Dohakaste vi Marku :lol: ,,,,a valja li lagati ljude ha?
Ringhio

#84 Re: Zmije

Post by Ringhio »

Ja koju god sam primjetio ta je i zaplatila glavom. S drustvom na kampovanju pogotovo. Idemo toliko daleko da i kad se zavuce gdje u zemlju, ili u stijene, donose se krampe, lupa se i kopa zemlja dok se odvratno stvorenje ne nadje i unisti.

Kakvo milovanje ba i gledanje svog posla, taman krenes da skocis u vodu kad ono zmijuga pluta po povrsini, s onom glavicom i jezikom, pa da imas bombu nju bi kolutno u brzak samo da je izdignes.

Nema mi odvratnijeg stvorenja, i mogu sa sigurnosti reci da se ne bojim ni jedne druge zivotinje kao zmije.

Ono sto znam je svi oni koji imaju kuce s dvoristima, ili vikendice, i imaju probleme s zmijama, nek nahvataju ovih macketina, nek se vrzmaju okolo.

Gdje god ima macka nema zmijuge. Jeli to zbog neceg sto macke imaju u sebi, miris tijela, miris urina, izmeta, sama pojava, ili je to do toga sto imaju slicne ako ne i iste gurmanske navike to nisam siguran. Uglavnom macketine to rastjeruju bez problema.

Ili ako idemo drasticno :) naruciti kontigent mungosa. Pustit ih jedno 50 komada da divljaju, i uskoro neces imati ni jednog jedinog Eustahije Brzica u krugu od 100 kilometara.

Davno nekad cuh pricu kako su u dalmaciji imali veliki problem sa zmijama otrovnicama u vrijeme Jugoslavije, da bi to rijesili bas su negdje nakupovali tih mungosa i pustili ih po krsu da operisu. Za neko kratko vrijeme su toliko potamanili te zmije da je nisi mogao naci za lijeka, na kraju su se i oni nakotili da su ih morali ili nekim drugim zivinama ganjat i lovit njih ili ovako fizicki odstranjivat.

Jel to istina ili ne nisam siguran, ali eto, to je moj mali udio za ovu temu :)

Zmijoljubci zdravo
Smail Aga

#85 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Ringhio wrote:Ja koju god sam primjetio ta je i zaplatila glavom. S drustvom na kampovanju pogotovo. Idemo toliko daleko da i kad se zavuce gdje u zemlju, ili u stijene, donose se krampe, lupa se i kopa zemlja dok se odvratno stvorenje ne nadje i unisti.

Kakvo milovanje ba i gledanje svog posla, taman krenes da skocis u vodu kad ono zmijuga pluta po povrsini, s onom glavicom i jezikom, pa da imas bombu nju bi kolutno u brzak samo da je izdignes.

Nema mi odvratnijeg stvorenja, i mogu sa sigurnosti reci da se ne bojim ni jedne druge zivotinje kao zmije.

Ono sto znam je svi oni koji imaju kuce s dvoristima, ili vikendice, i imaju probleme s zmijama, nek nahvataju ovih macketina, nek se vrzmaju okolo.

Gdje god ima macka nema zmijuge. Jeli to zbog neceg sto macke imaju u sebi, miris tijela, miris urina, izmeta, sama pojava, ili je to do toga sto imaju slicne ako ne i iste gurmanske navike to nisam siguran. Uglavnom macketine to rastjeruju bez problema.

Ili ako idemo drasticno :) naruciti kontigent mungosa. Pustit ih jedno 50 komada da divljaju, i uskoro neces imati ni jednog jedinog Eustahije Brzica u krugu od 100 kilometara.

Davno nekad cuh pricu kako su u dalmaciji imali veliki problem sa zmijama otrovnicama u vrijeme Jugoslavije, da bi to rijesili bas su negdje nakupovali tih mungosa i pustili ih po krsu da operisu. Za neko kratko vrijeme su toliko potamanili te zmije da je nisi mogao naci za lijeka, na kraju su se i oni nakotili da su ih morali ili nekim drugim zivinama ganjat i lovit njih ili ovako fizicki odstranjivat.

Jel to istina ili ne nisam siguran, ali eto, to je moj mali udio za ovu temu :)

Zmijoljubci zdravo
Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#86 Re: Zmije

Post by Truba »

jebaše marku mater :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87 Re: Zmije

Post by Truba »

ova naša mačka ne smije ni mrtvoj zmiji prići :roll: :roll: :roll:
Warashii

#88 Re: Zmije

Post by Warashii »

Smail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Hmmm
Mislim, a i ubjedjen sam, da poskok jeste u stanju da usmrti covjeka, to sto nema smrtnih slucajeva jeste zbog tog sto je u principu jako rijedak slucaj te zmije, ja licno u svom zivotu znam samo jednog covjeka koga je poskok ugrizao, kao i zbog protuotrova.
Kokoske su jako dobra zastita ako je u pitanju selo, a to za sljepica mi je vise ono bapske price. Sta jedan guster moze zmiji? Ona prica kako ga zmija pojede pa ovaj nju iznutra je isto kao i da ce dazdevnjak da vrisne ako ga zgazis.
Sretao sam se pocesto sa zmijama, ubio jesam nekoliko, sljepica samo kada sam bio manji pa nisam razlikovao, ovo su ostalo vecinom bile takozvane "lugulje" a od poskoka mozda jednog ili dva, bjelousku nikad ni jednu.
Cinjenica je da zmije bjeze od covjeka i moras biti bas peh da te zmija ugrize, ali eto nikad se ne zna,
Dakle ubijamo ih najvise iz straha i neznanja.
newklear

#89 Re: Zmije

Post by newklear »

Skoro svaki dan se sretnem sa ovim ''ljubimcem'' (blavor).. ima ih na desetine oko vikendice

Image
Image

Čuo sam da nije otrovan, da jede zmije i da ga ne bih trebao ubijati... pa je li tako?

nekako mi čudno da jede zmije a spor/trom kao puž (ili je ovaj tek jeo kad sam ga ja vidio, uglavnom bio je praaavo spor)... :run:
Ringhio

#90 Re: Zmije

Post by Ringhio »

newklear wrote:Skoro svaki dan se sretnem sa ovim ''ljubimcem'' (blavor).. ima ih na desetine oko vikendice

Image
Image

Čuo sam da nije otrovan, da jede zmije i da ga ne bih trebao ubijati... pa je li tako?

nekako mi čudno da jede zmije a spor/trom kao puž (ili je ovaj tek jeo kad sam ga ja vidio, uglavnom bio je praaavo spor)... :run:

Uh, grozote :)

Meni kad bi se vrzmao oko nogu nebi mu ginuo inventar vikendice na ledjima.
Smail Aga

#91 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Warashii wrote:
Smail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Hmmm
Mislim, a i ubjedjen sam, da poskok jeste u stanju da usmrti covjeka, to sto nema smrtnih slucajeva jeste zbog tog sto je u principu jako rijedak slucaj te zmije, ja licno u svom zivotu znam samo jednog covjeka koga je poskok ugrizao, kao i zbog protuotrova.
Kokoske su jako dobra zastita ako je u pitanju selo, a to za sljepica mi je vise ono bapske price. Sta jedan guster moze zmiji? Ona prica kako ga zmija pojede pa ovaj nju iznutra je isto kao i da ce dazdevnjak da vrisne ako ga zgazis.
Sretao sam se pocesto sa zmijama, ubio jesam nekoliko, sljepica samo kada sam bio manji pa nisam razlikovao, ovo su ostalo vecinom bile takozvane "lugulje" a od poskoka mozda jednog ili dva, bjelousku nikad ni jednu.
Cinjenica je da zmije bjeze od covjeka i moras biti bas peh da te zmija ugrize, ali eto nikad se ne zna,
Dakle ubijamo ih najvise iz straha i neznanja.
Zmijoljubci zdravo zdravo :D :D
Teoretski da,poskok moze da ubije covjeka ali samo pod nekim okolnstima. Covjeka/zenu u snazi,sigurno ne,moze ubiti djete/stariju ili bolesnu osobu. Ovaj podatak zadnjoj zrtvi iz BiH iz 60-ih je iz sjecanja ali mogao bih se zakleti na njega,zena je cini mi se bila iz okoline Konjica. I u stalim nasim zemljama zrtve zmija su izuzetno rijetke. Postoji po predanju Igmanski crna ridjovka,Vipera berus bosniens koja zivi samo na pojedinim dijelovima Igmana i ona je kao najotrovnija nasa zmija ali ne postoje ozbiljna istrazivanja u tom pravcu. Vidio sam je u ratu nekoliko puta ali nisam provjerio otrovnost :D :D :D
Po predanju sljepici stite od zmija ,mada ne mozemo u potpunosti vjerovati bapskim pricama ali ima tu neke osnove. Moja tvrdnja proizilazi iz licnoga iskustva,preko 20 godina drzim sljepice u basti i od tada nema zmija a bilo ih je prije,jer je basta naslonjena na sumu i stijenje. Ne vjerujem da sljepici jedu zmije ali im sigurno jedu jaja,mada iz razgovora sa drugim ljudima,sam dosao do zakljucka,da sljepici jednostavno zauzimaju zmijama prostor i loviste,pa se one ne naseljavaju tu.
Ujele su me zmije dvaputa,nase,bez ikakvih posljedica i bez ljecenja,u oba slucaja se radilo mojoj agresiji,na jednu sam sta a na drugu skocio.
Nase neznanje i strah ubija zmije a to je stvarno neprocjenjiva steta. :sad: :sad:
chengaba

#92 Re: Zmije

Post by chengaba »

Blavor je gušter bez nogu, znači da je opasan kao i ovaj mališan ispod, ali ne možeš ti to našem svijetu objasniti...
Image

A moguće da mu je bilo hladno, pa je zato bio spor (gmizavci su hladnokrvna bića; metabolizam im dosta ovisi o vanjskoj temperaturi), inače su onako "normalne" brzine :D
Smail Aga

#93 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Image

Uploaded with ImageShack.us
Poskok :D :D
Last edited by Smail Aga on 01/07/2012 17:54, edited 4 times in total.
Vodja uvale

#94 Re: Zmije

Post by Vodja uvale »

I kako da joj ne odrubis glavu kad je vidis?
medvjed23

#95 Re: Zmije

Post by medvjed23 »

izgleda da ljepota jeste u oku posmatrača... meni su neke zmije baš lijepe :D nekako djeluju nestvarno, filmski... jeste malo gadno kad se hrane al niko nije savršen :D
Smail Aga

#96 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Image

Smuk :D :D
Smail Aga

#97 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Image

Bjelouska :D :D
Smail Aga

#98 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Image

Ridjovka :D :D
radostan dan

#99 Re: Zmije

Post by radostan dan »

Smail Aga wrote: Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
šteta što marko to ne može lično da potvrdi.
Smail Aga

#100 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Image

Planinski piton :D :D
Post Reply