Hamdija Pozderac

Post Reply
palermo

#76 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

Znao sam ja da će biti replika na moju konstataciju :D :D .

Ne pada mi na pamet da omalovažavam uspjehe i značaj svega što su uradili i rahmetli Hamdija i pokojni Branko i još mnogi drugi.I mislim da sam toga svjesniji nego većina vas koji mi replicirate.

Nego, eto, igrom slučaja, imam dovoljno godina i sjećam se tog perioda, a dio tog perioda je i činjenica da su oni zaista mogli raditi šta su htjeli, i da su imali privilegije koje su se vrlo bjelodane osjećale u svakodnevnom životu. Da ih ne nabrajam.

I poenta je samo bila u komparaciji tadašnjih i današnjih vremena i našeg odnosa prema sve što se zbiva.

uostalom, nebitno je sasvim, istorijska distanca je dala pozitivnu ulogu i Hamdiji Pozdercu, i Džemalu Bijediću i Branku Mikuliću.....sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.
VjecitiStudent

#77 Re: Hamdija Pozderac

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
Vitez Koja wrote:
psydelija wrote:@nemam ideje,
zaboravio si aleksandra rankovica spomenuti...

inace, ne sami sto nemas ideje, vec i koncept replike ti je bez ideje. :D
a, sada ti nam objasni, razvoj dogadjaja, da je poslije drugog svjetskog rata, umjesto komunista, na vlast opet dosao kralj!? Sta bi bilo sa BiH, bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a!?
pa Zukorlić bi tražio autonomiju.
Za Srbe muslimanske veroispovesti
madner

#78 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

palermo wrote:Znao sam ja da će biti replika na moju konstataciju :D :D .

Ne pada mi na pamet da omalovažavam uspjehe i značaj svega što su uradili i rahmetli Hamdija i pokojni Branko i još mnogi drugi.I mislim da sam toga svjesniji nego većina vas koji mi replicirate.

Nego, eto, igrom slučaja, imam dovoljno godina i sjećam se tog perioda, a dio tog perioda je i činjenica da su oni zaista mogli raditi šta su htjeli, i da su imali privilegije koje su se vrlo bjelodane osjećale u svakodnevnom životu. Da ih ne nabrajam.

I poenta je samo bila u komparaciji tadašnjih i današnjih vremena i našeg odnosa prema sve što se zbiva.

uostalom, nebitno je sasvim, istorijska distanca je dala pozitivnu ulogu i Hamdiji Pozdercu, i Džemalu Bijediću i Branku Mikuliću.....sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.
Nece zato sto ce se oni upravo mjeriti sa svojim prethodnicima. I onda ce se postaviti pitanje kada je je BiH bila vise drzava 1985 ili 2005?
VjecitiStudent

#79 Re: Hamdija Pozderac

Post by VjecitiStudent »

Privilegije su u onom vremenu bile stan na Ciglanama (tj. stanarsko pravo na stan), kucica u Neumu (koje su neki onda zvali i vilom, a koje su se ipak pravile od plate i poneke donacije prijateljske firme u radnicima i materijalu) i ponekad, sin sa stelom na medicinskom fakultetu.

Nemjerljive su u poredjenju sa privilegijama koje sada ima vec B liga stranackih vojnika.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#80 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

pa dobro, niko te nije napao ili nešto tako. diskusija je ;) i naravno da oni nisu bili bezgrješni, daleko od toga. ali što madner reče, objektivnom promatraču bi bilo lako vidljiva razlika između Alije i Ganića npr. i Džeme i Pozderca :wink:

dok su 'komunjare' pravile industrijske gigante, Ganić je za to vrijeme uspio napraviti samo vilu u centru grada. staviš na papir jarane pa pogledaš. i odmah vidiš da možda jeste moguće da se u pozitivnom svjetlu priča o Aliji, ali porediti ga sa ovima, teško.
ultima_palabra

#81 Re: Hamdija Pozderac

Post by ultima_palabra »

Dado dijasporitus wrote:
madner wrote:Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo je pristao na 3 konstituitivna naroda, inace bi on bio najveci :D
Ovo je tacno, ali se mora uzeti u obzir da se naziv Bosanac htio uvesti za oko 1 milion stanovnika u BiH koji su se u prijasnjem popisu (1971) izjasnili kao neodluceni. To je bio izgovor i osnova. Ako se uzme da su Srbi imali svoju grupu a Hrvati svoju, najlogicnije je bilo da se radilo o muslimanskom dijelu stanovnistva sto uostalom i opravdano nazivom Muslimani. Hamdija jeste insistirao na nazivu Bosanci, u nadi da ce u taj korpus privuci i mnoge Srbe i Hrvate u BiH, medjutim nacionalne struje u bivsoj Jugi to nisu dozvolile. Uostalom to se i vidi iz njegove izjave u razgovoru sa Titom

"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."

E sad, ja Hamdiji uopste nebih pripisao to kao najveci doprinos BiH. Najveci doprinos je nesumljivo sto je nakon 30 godina poslijeratne ekonomske stagnacije BiH, ekonomski preporodio ovo podrucje. Sa svojim politickim kadrom ukljucujuci i Dzemala Bijedica i Branka Mikulica, izvukao je BiH iz tamnog vilajeta. Od Olimpijade do Agrokomerca BiH je dobila politicku snagu i respekt koji nije imala gladnih 50-ih i 60-ih godina. Da bi se unistio Hamdija nacionalisti su morali da uniste njegov najveci doprinos a to je bio Agrokomerc a sa unistenjem Hamdije unistena je i kompletna jedna garnitura politickih profesionalaca u BiH, sve pred klanje 1992. Koji amateri poslije toga dolaze na vlast i sta su nam ostavili u amanet dobro znamo.
Najbolji post na temi :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82 Re: Hamdija Pozderac

Post by JoseMujica »

palermo je napisao/la:
sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.
ako dođe do toga onda smo stvarno sjebani :cry: :-) :cry:

ja sam više na onoj linije da će vremenska distanca pokazati koliko je Izetbegović rasturao BiH, jer na kraju krajeva kada ovlaš prelistate njegove knjige i ostale napise vidjeće te da je u njima BiH sekundarna tema ili objekt - instrument za buiding primarne teme i opsesije - Islama ili kako ono jedan podnaslov precizno kaže "islamizacije muslimana". WTF :?: čuj musliman koga trebaš islamizirati :?: :!: Dozvolite da primjetim da upravo to Selefije danas po Bosni rade

No živi bili pa vidjeli, kad tada svjedoci će progovoriti istinu o dešavanjima.
palermo

#83 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

madner wrote:

Nece zato sto ce se oni upravo mjeriti sa svojim prethodnicima. I onda ce se postaviti pitanje kada je je BiH bila vise drzava 1985 ili 2005?
Potpuno neprimjereno poređenje, ali da ne idemo u off topic, nije mi namjera pričati sada ovdje o Aliji Izetbegoviću i e.Ejupu Ganiću. Samo mogu primijetiti da se mnogi od vas ne sjećate tih vremena, a vrlo ste uvjereni u vašu argumentaciju
madner

#84 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Utisci iz prve ruke nece biti previse bitni za 30 godina :wink:
palermo

#85 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

Chmoljo wrote: pa dobro, niko te nije napao ili nešto tako. diskusija je ;) i naravno da oni nisu bili bezgrješni, daleko od toga. ali što madner reče, objektivnom promatraču bi bilo lako vidljiva razlika između Alije i Ganića npr. i Džeme i Pozderca :wink:

dok su 'komunjare' pravile industrijske gigante, Ganić je za to vrijeme uspio napraviti samo vilu u centru grada. staviš na papir jarane pa pogledaš. i odmah vidiš da možda jeste moguće da se u pozitivnom svjetlu priča o Aliji, ali porediti ga sa ovima, teško.
Šteta što nije bilo inteneta tada, pa da provjerimo šta se tada pisalo. Naravno, u tadašnjim novinama ne možeš ništa naći.

A poređenja koja pravite su naprosto, opet ponavljam, neprimjerena.
Chmoljo

#86 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

palermo wrote:
Potpuno neprimjereno poređenje, ali da ne idemo u off topic, nije mi namjera pričati sada ovdje o Aliji Izetbegoviću i e.Ejupu Ganiću. Samo mogu primijetiti da se mnogi od vas ne sjećate tih vremena, a vrlo ste uvjereni u vašu argumentaciju
argumentacija je u tom slučaju objektivnija. jel to znači da ne smijemo donositi sudove o događajima i situacijama uopšte u prošlosti ako ih nismo iskusili? :roll:

kažem ti opet, baci na papir pa ćeš vidjeti razliku. uvijek mi se dopadala ona da ovi danas (u bilo kojoj zemlji ex yu) ne mogu okrečiti koliko su komunisti izgradili.
Chmoljo

#87 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

palermo wrote:
Šteta što nije bilo inteneta tada, pa da provjerimo šta se tada pisalo. Naravno, u tadašnjim novinama ne možeš ništa naći.

znaš šta, zar je uopšte bitno? mišljenje ti je ko guzica, svak ga ima, ali nećeš se za svakim okrenuti. sumnjam da toliko starijih, neopterećenih ljudi pati od nostalgije za svojom mladošću...
Vitez Koja

#88 Re: Hamdija Pozderac

Post by Vitez Koja »

palermo wrote:
Chmoljo wrote: pa dobro, niko te nije napao ili nešto tako. diskusija je ;) i naravno da oni nisu bili bezgrješni, daleko od toga. ali što madner reče, objektivnom promatraču bi bilo lako vidljiva razlika između Alije i Ganića npr. i Džeme i Pozderca :wink:

Ne znam, sta su radili tada, ali ono sto znam, da su njihovim radom i djelovanjem, BiH opstala, a samim tim i Bosnjaci-muslimani. Kada bi stavljali na vagu njihovo djelovanje, sigurno bi vaga, prevagnulo na stranu dobrih djela. Sigurno su, u svojoj najvecoj snazi, bili povlasteni, ali su i pored toga, ti povlasteni, ostavili mnogo iza sebe, a tu mislim, prije svega na BiH.
palermo

#89 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:

Privilegije su u onom vremenu bile stan na Ciglanama (tj. stanarsko pravo na stan), kucica u Neumu (koje su neki onda zvali i vilom, a koje su se ipak pravile od plate i poneke donacije prijateljske firme u radnicima i materijalu) i ponekad, sin sa stelom na medicinskom fakultetu.
Nemjerljive su u poredjenju sa privilegijama koje sada ima vec B liga stranackih vojnika.
:D :D i sad bih ja trebao sa tom polemisati o ovome.......
VjecitiStudent

#90 Re: Hamdija Pozderac

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Privilegije su u onom vremenu bile stan na Ciglanama (tj. stanarsko pravo na stan), kucica u Neumu (koje su neki onda zvali i vilom, a koje su se ipak pravile od plate i poneke donacije prijateljske firme u radnicima i materijalu) i ponekad, sin sa stelom na medicinskom fakultetu.
Pokrenuo si, dovrsi.
Kakve su sve privilegije imali Hamdija, Branko and Co. u to vrijeme?

Da jos dodam: Za Branka je svojevremeno bila napravljena istinska vila, iznad tadasnje OS Miljenko Cvitkovic, no nakon frke koja se zbog toga podigla, tu je useljen libijski konzulat, a za Branka je napravljena kuca od crvene cigle, ispod obdanista na Mejtasu.
palermo

#91 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Privilegije su u onom vremenu bile stan na Ciglanama (tj. stanarsko pravo na stan), kucica u Neumu (koje su neki onda zvali i vilom, a koje su se ipak pravile od plate i poneke donacije prijateljske firme u radnicima i materijalu) i ponekad, sin sa stelom na medicinskom fakultetu.
Pokrenuo si, dovrsi.
Da jos dodam: Za Branka je svojevremeno bila napravljena istinska vila, iznad tadasnje OS Miljenko Cvitkovic, no nakon frke koja se zbog toga podigla, tu je useljen libijski konzulat, a za Branka je napravljena kuca od crvene cigle, ispod obdanista na Mejtasu.
Pa Hamdija i Branko su bili vlasnici svega što su htjeli. I tvoga života ako su tako htjeli.
Bila takva vremena.

Al ovo postaje više priča o tim vremenima nego o Hamdiji.......doduše, meni je interesantno kako ljudi su spremni da zaradi svoje argumentacije i neke činjenice koje su bjelodane potpuno zanemare.
I to čak bez ikakve potrebe, jer ja nijednog trenutka nisam osporavao enormni značaj i ulogu koju su za državnost Bosne i Hercegovine imali i Hamdija i Branko.
Vitez Koja

#92 Re: Hamdija Pozderac

Post by Vitez Koja »

[*]
Pa Hamdija i Branko su bili vlasnici svega što su htjeli. I tvoga života ako su tako htjeli.
Bila takva vremena.

Al ovo postaje više priča o tim vremenima nego o Hamdiji.......doduše, meni je interesantno kako ljudi su spremni da zaradi svoje argumentacije i neke činjenice koje su bjelodane potpuno zanemare.
I to čak bez ikakve potrebe, jer ja nijednog trenutka nisam osporavao enormni značaj i ulogu koju su za državnost Bosne i Hercegovine imali i Hamdija i Branko.
[/quote]

Znaci, nekoga su ubili!? Koga!?
Last edited by Vitez Koja on 11/04/2011 14:35, edited 1 time in total.
madner

#93 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Mislim da su to stvari koje nisu previse bitne za sud historije. Koga briga sto su osnivaci USA bili robovlasnici, kada su udarili dobre temelje itd...

Bitan je rezultat, i zato A.I. nece zakucati na vrata velikana.
Banksy

#94 Re: Hamdija Pozderac

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
palermo wrote:
Pokrenuo si, dovrsi.
Jel ti to ozbiljno? :mrgreen:
Banksy

#95 Re: Hamdija Pozderac

Post by Banksy »

Dado dijasporitus wrote:
E sad, ja Hamdiji uopste nebih pripisao to kao najveci doprinos BiH. Najveci doprinos je nesumljivo sto je nakon 30 godina poslijeratne ekonomske stagnacije BiH, ekonomski preporodio ovo podrucje. Sa svojim politickim kadrom ukljucujuci i Dzemala Bijedica i Branka Mikulica, izvukao je BiH iz tamnog vilajeta. Od Olimpijade do Agrokomerca BiH je dobila politicku snagu i respekt koji nije imala gladnih 50-ih i 60-ih godina. Da bi se unistio Hamdija nacionalisti su morali da uniste njegov najveci doprinos a to je bio Agrokomerc a sa unistenjem Hamdije unistena je i kompletna jedna garnitura politickih profesionalaca u BiH, sve pred klanje 1992. Koji amateri poslije toga dolaze na vlast i sta su nam ostavili u amanet dobro znamo.
Tačno.
Nebitno šta je bio i kako se osjećao, Bošnjak ili Bosanac, ovo je poenta.
palermo

#96 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

madner wrote:Mislim da su to stvari koje nisu previse bitne za sud historije. Koga briga sto su osnivaci USA bili robovlasnici, kada su udarili dobre temelje itd...

Izašli smo iz okvira teme, tako da neću dalje. Uz samo jednu konstataciju, Alija Izetbegović je već ušao na ta vrata.
VjecitiStudent

#97 Re: Hamdija Pozderac

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote: Pokrenuo si, dovrsi.
Jel ti to ozbiljno? :mrgreen:
Pitam i cekam odgovor.
madner

#98 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Bitno je jer podcrtava njegov drzatvorni karakter. Dakle on nije radio za dobrobit jednog naroda, nego svih naroda BiH, ili ti gradjana Bosne.

Tako je i bio dovoljno mudar da se bori za ime koje ne iskljucuje druge.
madner

#99 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Mislim da su to stvari koje nisu previse bitne za sud historije. Koga briga sto su osnivaci USA bili robovlasnici, kada su udarili dobre temelje itd...

Izašli smo iz okvira teme, tako da neću dalje. Uz samo jednu konstataciju, Alija Izetbegović je već ušao na ta vrata.
Na osnovu cega ovo kazes? Usao je i general Franco dok je njegova klika jos bila tu, ali je izbacen ubrzo.
palermo

#100 Re: Hamdija Pozderac

Post by palermo »

Vitez Koja wrote:[*]
Bila takva vremena.

Znaci, nekoga su ubili!? Koga!?[/quote]

Kakvo pitanje :D . Ne vjerujem da su ikoga.

Al sam sasvim siguran da su mnogi zaplakali zbog njih.
Post Reply