SUV polovan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mišmaš

#76 Re: SUV polovan

Post by mišmaš »

o tome krešo govori vazda ako se ne varam
johntra

#77 Re: SUV polovan

Post by johntra »

svastarija wrote:samo jedan komentar...
RAV nije SUV.. niti je offroad auto.. RAV se radi na sasiji od obicnog auta, samo se dodaju velike gume..
Kako nije SUV, znaš li ti šta uopšte ta kratica znači? bukvalan prevod: sportsko korisno vozilo, što je debilan prevod, a kod nas se najčešće spominje prevod ili imenovanje automobil za slobodno vrijeme, što je opet nigdje sa ničim...znači, kad nemaš posla da malo siđeš sa asfalta i da se vozikaš po blatu ili makadamu...
da RAV je SUV, a i većina modela koje smo do sada pobrojali...i da, većina SUV-ova se radi na platformama serijskih automobila, ali jedino je ista platforma ili šasija, dok je sve ostalo izmijenjeno, uključujući pogon, podvozje, pa i te velike gume...i da, većina SUV-ova danas može u offroad, ne ko čistokrvni terenci, ali može...
kreso_atac

#78 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

"oficijelno" jeste suv, ali sa manjim klirensom nego obični automobili :-D labav, mekan ovjes, suspenzija ne liči na onu kakva bi trebala bit u takvim vozilima, pogoni katastrofa itd itd. A to da većina današnjih SUV može u offroad, ne znam baš da li bih se mogao složiti. Ustvari možda je i offroad pojam relativan, ako makadam smatraš offroadom, onda bi bilo prihvatljivo to kako si napisao. Mada nekim "SUV" i "terencima" šahtovi i ivičnjaci ipak budu kobni za kugle, ležaje, nosače itd
johntra

#79 Re: SUV polovan

Post by johntra »

A jbga Krešo, ja fakat poštujem tvoje znanje o offroadu, ali tvoje poimanje te stvari je pomalo ekstremno, u najmanju ruku rečeno...izvlačenje iz vrtača, kanala i takve stvari...to ja pravo poštujem, ali zbog toga ne treba umanjivati odlike nekih SUV-ova...nisam bio jednom svjedok, bio za volanom ili gledao, kako se neki SUV-ovi izvlače gdje nikad ne bi pomislio da će izaći....shvatam ja to, elektronska kontrola pogona, slabija mehanika, manji napadni ugao, slabiji motori i tako to, ali mislim da se ti automobili bezveze poništavaju i da mnogi mogu pružiti više od toga šta se od njih očekuje...naravno, ne na duge staze kao terenci, ali tako je...evo, pričaš o Jeepovima, znaš koliko se vlasnika istih u BiH usudilo izaći sa Ćirom WJ na neki teren...pet posto...ostali furaju fazone zatamnjenih stakala i ćelavih glavurda, pa kupe puterice sa istim...ista stvar je i svuda u svijetu, pola Amerikanaca nikada ne uključi pogon na sva četiri točka, a vozaju čak i čistokrvne terence...ipak, SUV-ovima sa pedigreom, ni trotoari, a ni šahtovi nisu problem i ne odlaze im baš tako lako dijelovi...
kreso_atac

#80 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

Naravno ne smatram ekstrem offroadom, ali isto ako ne mislim da je makadam ikakav vid offroada, tu prolaze i obični auti bez muke. Bar malo blata i vode mora biti :-D Ali jedna stvar za koju su SUV ok jest snijeg onako tvrdi onaj, tu sa jednim pogonom auti teže idu bez lanaca, a uglavnom većina SUV vozila sa koliko-toliko dobrim full time pogonima ide. A ovo za šahtove govorim iz jednog razloga (opravdanog naravno :-D ), a to prvenstveno mislim na bmw x5 (o x6 da ne govorim). Jako puno ljudi mi se žalilo ono kao "kako tako to odlazi, pa je li terenac ili nije". Ako me shvataš o čemu govorim. Naravno SUV ipak uvijek ima prednosti u sigurnosti prilikom nesreća, bolju preglednost, uglavnom i snagu, i eto po snijegu većinom su OK, i tu najviše ima onako dobrih modela iz Japana: Toyote (izuzev RAV :) ), Nissan, Mitsubishi (novi Pajero je super), ima i američkih modela dosta dobrih, koji nisu tako ekstremni, ali ljudi se uglavnom boje potrošnje, zatim što se evropskih tiče Touareg je prilično dobar po pomenutom snijegu - ne mislim na dublji snijeg gdje trebaju redukcije, nego jednostavno onako tvrdi snijeg koji nema dubinu, dosta bolji od recimo BMW X serije, čak i od Audija i Mercedesovih "terenaca".
johntra

#81 Re: SUV polovan

Post by johntra »

eh, ako te Bakir čuje sada za Pajera :D ...eto, ja bih Pajera uvijek uvrstio u čistokrvnog terenca, iako su nove generacije ušminkane do bola i daleko su od stare škole mehanike...
BMW ja ne ubrajam u taj SUV segment, mada u zadnje vrijeme i oni dosta ulažu u to, pogotovo nova X3-ica ima pogon odličan...X6 je smijurija, dokazano više puta, ali mislim da ga oni nikako nisu razvijali za neke avanture po makadamu, iako je zvanično SUV...
Eto, ti misliš da je Touraeg ok, ali ja sam vozio tog istog i pokušao se spustiti niz jednu blagu kosinu, možda je imala oko 15 stepeni, jes malo oštrija, ali nije visoka, max pola metra, ali kontam Tourag ima dobar napadni ugao....noć je bila, malo adrenalin ovo ono, i krenem se ja spuštati i loše sam procijenio ugao, naravno nije bilo pravolinijski, i sad kontam haj da se vratim u rikverc i da bježim preko livade i uključim taj famozni pogon...kad Tourag ni makac, vrti li vrti, ma jok...i šta ću, jedno 15 minuta sam ga cicao da siđem odatle, sreća pa su jarani bili tu za navigaciju, inače bi završio sa dobrom ogrebotinom karambolke, a govno novo bilo, pa grehota....ali zato vožnja po asfaltu i DSG, ludilo brate....
isto tako, bio sam na promociji Q5 u Hrvatskoj i tamo smo imali priliku voziti njega i Q7, kojeg sam smatrao najvećim smećem od SUV-a, a tako me pozitivno iznenadio, ne mogu ti opisati...a išli smo i na specijalni poligon za offroad na planini Platak iznad Rijeke, tačnije iznad Grobnika...isto tako i Q5, ide, provlači se, penje se uz nagibe od 30 do 40 stepeni, isto kao Q7...
e sad, neću se složiti sa tobom da je RAV smeće, jbga, začetnik klase je taj model...ista stvar, promocija novog LC-a, put Bjelašnica, Igman, Prenj i spuštanje u Mostar, ali naravno ne po cesti, nego po alternativnim rutama, makadam je bio autoput u tim rutama...četiri godišnja doba i na ruti i u zraku, a RAV-onja nas prati ko flak...onuda gdje me je bilo strah sa LC-om proći, eto RAVonje, još ga treba vozila...(ne umanjujem značaj spola :D )
imamo istog takvog u firmi, 2,2 dizel 136 verzija, vozi ga moja šefica...koju tortutu to auto prolazi, mislim, četvrta joj je pojam po gradu, auto ni da zakašlje...
eto toliko od mene, malo se raspisah...
sabanss

#82 Re: SUV polovan

Post by sabanss »

johntra wrote:RAV ima 410 litara zapremine prtljažnika, što je za 90 litara manje od Octavie...
Svi zaboravljate da je kod tog modela jako visok prtljažnik i da se mogu redati stvari na stvari, a kome to nije dovoljno ima i opcija povećanja putem pomjeranja stražnjih sjedišta...evo slika nekih modela i prtljažnika:
Octavia ima 585l prtljaznik sto nije 90l vise, sem toga zaboravljamo da visok prtljaznik ima prednost ako prevozis frizider ali za kofere i kese i nije bas pogodno. Helem, prtljaznik nije adut te klase nad limuzinama to je sigurno...
kreso_atac

#83 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

Možda se i varam, ne znam, ali eto pišem samo ono šta sam ja mogao primijetiti na osnovu par vožnji. Touareg ne kažem da je dobar po terenu, ali bolje je po snijegu izgledao od Q7, MLa itd. Mada valjda poznaješ moj stav prema tome, u mojim očima je to sve mlitavo i slabo, koji crni visko, bez čvrste mehaničke veze i blokade, nema dobrog pogona.

Image

Na tog pajera sam mislio, dosta je bolji od ove šminke i "strahota" koje se kriju iza tih silnih opasnih naziva :-D Jeep (izuzev Compassa), LC, 4runner, Pajero, Patrol, to je to otprilike što se tiče novijih terenaca koji u mojim očima vrijede nešto, možda sam neke zaboravio, ali to je to otprilike. Ostali se mogu nijansirati i birati onako koji je manje loš. Barem za moje viđenje 4x4 vozila (od kojeg očekujem da mu ne propadne šasija nakon par bočnih hvatanja i malo terenske vožnje, da ima koliko-toliko prihvatljiv klirens, barem jednu pravu blokadu, visco i "pametni sistemi" ne piju vode u stvarnim situacijama, kruto ogibljenje barem na jednoj strani - ili neki moderniji vid istog, i koliko-toliko utegnute i krute vitalne dijelove. To isto naravno važi i za SUV, jer ne treba mi auto kome će ispasti poluosovina iz zgloba ako naleti na kamen - ala X5 i slični)
johntra

#84 Re: SUV polovan

Post by johntra »

sabanss wrote: Octavia ima 585l prtljaznik sto nije 90l vise, sem toga zaboravljamo da visok prtljaznik ima prednost ako prevozis frizider ali za kofere i kese i nije bas pogodno. Helem, prtljaznik nije adut te klase nad limuzinama to je sigurno...
u Combi verziji, obična ima zapreminu od 560 litara, a ja sam mislio na prvu generaciju, a ona mislim da ima 500 litara...uglavnom, meni to nikako nije prednost jer je i 410 litara sasvim dovoljno, osim ako nemaš granap, pa da ti svaki dan treba čitava zapremina od 560 ili 580 litara...
@krešo, ovoga Pajera Sport sam isto drajvo od rođaka, 3.0 benzinjara verzija, fakat je dobar...ioak, meni je ova nova verzija neprevaziđena...

Image
sabanss

#85 Re: SUV polovan

Post by sabanss »

johntra wrote: u Combi verziji, obična ima zapreminu od 560 litara, a ja sam mislio na prvu generaciju, a ona mislim da ima 500 litara...uglavnom, meni to nikako nije prednost jer je i 410 litara sasvim dovoljno, osim ako nemaš granap, pa da ti svaki dan treba čitava zapremina od 560 ili 580 litara...
Combi ima 605l, da li treba ili ne treba zavisi od porodice :D

SUV vozila imaju svoje prednosti ali covjek je nabrojao sve ono sto nisu prednosti vec mane. Mene od RAVa ili Yetija odbija upravo mali prtljaznik i povecana potrosnja u odnosu na ono sto sada imam. Sa druge strane cesto mi zatreba auto za 10-tak kilometara makadama koji postane neprohodan za Octaviu pri prvoj kisi i snijegu kuda bi bilo koji SUV bez problema prosao...
johntra

#86 Re: SUV polovan

Post by johntra »

odvadi brate malo, jeste veliki prtljažnik, ali nije pick-up...mislim da ista zapremina važi i za prvu, a i za drugu generaciju....
Prtljažni prostor u Octavia modelu je jedan od njegovih najvećih prednosti. Njegova zapremina je 560 litara u osnovnoj verziji i 580 litara u Combi verziji
što se tiče potrošnje, neće biti ništa veća od tvog sadašnjeg motora...RAV po gradu prosjek troši od sedam do osam litara, a Yeti neće preći sedam...
mišmaš

#87 Re: SUV polovan

Post by mišmaš »

ova octavia:

http://www.autoevolution.com/engine/sko ... di-pd.html

ima 580 litara gepek. eto tu svi podaci na stranici.
kreso_atac

#88 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

Da, inače u Pajeru benzinci su puno bolji od dizela, generalno. Dobar je i taj noviji, ali ovaj Sport mi se sviđa jer je jako dignut, i iako 3.0 v6 nema neki obrtni moment, bolje se ponaša od dizela. Također nissan terrano 2.7 je dobra opcija. Eto vidiš prijatelju može se naći dobrih SUV izvedbi, ali daleko je to od onog kako se predstavljaju Hyundai, BMW, Audi, VW, Dacia, Peugeot ili koji već nisu pominjani ovdje na temi :)
Robyn

#89 Re: SUV polovan

Post by Robyn »

Landcruiser wrote:Prijatelju ja imam vrlo slicnu situaciju: 3 djece, vozanje po gradu, vikendica, skijanje itd... Bilo kakva varijanta sa landcruiser-om je najbolja moguca opcija. Meni je ovo vec 4-ti. Nikada nisam okrenuo kljuc 2 puta. Cudo od auta. Nedavno sam vidio jednog koji je presao skoro 2.000.000 km. Za nase ceste i VOZACE idealan automobil. Otkada sam ga kupio prestao sam kupovati i gledati auto casopise. Nema bolje.

Gepek k'o garsonjera. Moze Jugo stati unutra. Motor D4D 3.0. Ubrzanje od 0-100 11 sec.
Potrosnja 12.5 po gradu, 8 van grada.
Sigurnost. Svi stanu kad ides.
Odrzavanje: cca. 500 KM godisnje u servisu sa originalnim dijelovima ili manje kod nekog privatno.
Gume 400-500 KM komad. Obavezno imati zimske bez obzira na pogon 4WD, redukcije, blokade.
Registracija: 800-1000 KM zavisno od starosti.

Mane: Otkriven gepek - ne smijes nista ostaviti u njemu sto je atraktivno za ukrasti. Klima mozda malo nedovoljna jer je kabina ogromna.

Moj Username sve govori.
Lako mi je za tebe moj Landcruisere, sto milja dat za auto, garant imas neku stranu platu? :roll:
ja1977

#90 Re: SUV polovan

Post by ja1977 »

beco wrote:A sta kazemo o Seat Altei 4x4
Image
Image
Ja je trazim vec neko vrijeme, ali je ne mogu naci :sad:
beco

#91 Re: SUV polovan

Post by beco »

Tesko ces je naci malo je ih je kupljeno u Bosni raja ih jos vozaju, Njemacka najbolja opcija :sad:
drugi_profil

#92 Re: SUV polovan

Post by drugi_profil »

Ne mogu da nadjem odgovarajuću temu za ovo pitanje, pa možda je ova najbolja:

Htio bih kakvog crossovera/SUV-a 4x4 za povremeni izlet na malo losiji makadam, uspon po zimskim uvjetima na neociscenom asfaltu i sl. Nista ekstremno.
Budzet je kljucan, kao i troskovi eksploatacije (gume, gorivo, odrzavanje).
Razmisljao sam o novom Dusteru 1,5 dci za nekih 30K ili o Tucsonu 2.0 crdi iz 2009. za do 20K
Nasla se tu i jedna Grand Vitara 2.0 benzin/plin iz 2007.

Molio bih koji savjet u vezi sa ovim.
530i

#93 Re: SUV polovan

Post by 530i »

Moraš tu bliže odrediti budžet i to će ti biti dobar pokazatelj u kom smjeru da ideš...Duster nije loš, Dacia se pokazala pouzdanom ako ti ne smeta što auto nije fensi (iako mislim da ima dobar dizajn), plastika je malo sirovija (nije baš audi unutra), a i sjedišta su malo kratka (sjedeća površina - nezgodno za nekoga iznad 1.85-1.90). Po terenu ti treba više obrtnog momenta, pa bih ja prekrižio kombinacije sa plinom (nije to Jeep sa 5000 kubika), a i pitanje je dijelova za Vitaru, ne sjećam se kad sam zadnju vidio uživo. Ni Hyundai nije neka premium marka, servisa ima, ali polovan auto uvijek sa sobom nosi određena ulaganja, servis, akumulator, gume, da ne kažem set kvačila ili nešto i više...
GaRGa

#94 Re: SUV polovan

Post by GaRGa »

drugi_profil wrote:Ne mogu da nadjem odgovarajuću temu za ovo pitanje, pa možda je ova najbolja:

Htio bih kakvog crossovera/SUV-a 4x4 za povremeni izlet na malo losiji makadam, uspon po zimskim uvjetima na neociscenom asfaltu i sl. Nista ekstremno.
Budzet je kljucan, kao i troskovi eksploatacije (gume, gorivo, odrzavanje).
Razmisljao sam o novom Dusteru 1,5 dci za nekih 30K ili o Tucsonu 2.0 crdi iz 2009. za do 20K
Nasla se tu i jedna Grand Vitara 2.0 benzin/plin iz 2007.

Molio bih koji savjet u vezi sa ovim.

http://www.pik.ba/artikal/4185456/qashq ... ci-acenta/
drugi_profil

#95 Re: SUV polovan

Post by drugi_profil »

Ma vidio sam ovo ali je samo prednji pogon, a malo mi je i puno para za 4 godine staro.
relax11

#96 Re: SUV polovan

Post by relax11 »

Ija ako Bog da na ljeto uzimam x-traila ili sorenta ili tuscona, ali samo benzin i roknut mu plin...

Sad za sada 2.4 sorento je opcija :)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#97 Re: SUV polovan

Post by mali_milojica »

Od druga sestra je kupila Juke sa 1.5 dci motorom,8 mjeseci star,presao oko 20 000 km,za nekih 29 000 KM. Auto je kao neka posebna edicija,spojleri,crne felge i jos nekih djidja. Nov je kostao 37 000 KM.
GaRGa

#98 Re: SUV polovan

Post by GaRGa »

mali_milojica wrote:Od druga sestra je kupila Juke sa 1.5 dci motorom,8 mjeseci star,presao oko 20 000 km,za nekih 29 000 KM. Auto je kao neka posebna edicija,spojleri,crne felge i jos nekih djidja. Nov je kostao 37 000 KM.

za 38 milja dobio novo qashqai-a Acenta oprema 2.0 dci 2012 godina
Post Reply