ipak sam aludirao na njegov odnos prema turskoj politici u BiH...dakle na ono sto iznosi u stranackom glasilu koje zovu AVAZ...i danas je bio zanimljiv clanak...jos kad se sjetim igranke s turskim ambasadorom pred izboreNezbilj wrote:
Odbačeni prijatelj iz Crne Gore
Potez Ahmeta Davutoglua
- kamen spoticanja
#76 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
-
Nezbilj
#77 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Aha.kamen spoticanja wrote:ipak sam aludirao na njegov odnos prema turskoj politici u BiH...dakle na ono sto iznosi u stranackom glasilu koje zovu AVAZ...i danas je bio zanimljiv clanak...jos kad se sjetim igranke s turskim ambasadorom pred izboreNezbilj wrote:
Odbačeni prijatelj iz Crne Gore
Pardon ne čitam Avaz već dugo godina tako da ne bih znao o Fahrinom odnosu prama turskoj politici. sorry
- kamen spoticanja
#78 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
to je ono na sta aludira zagorNezbilj wrote:Aha.kamen spoticanja wrote:ipak sam aludirao na njegov odnos prema turskoj politici u BiH...dakle na ono sto iznosi u stranackom glasilu koje zovu AVAZ...i danas je bio zanimljiv clanak...jos kad se sjetim igranke s turskim ambasadorom pred izboreNezbilj wrote:
Odbačeni prijatelj iz Crne Gore![]()
Pardon ne čitam Avaz već dugo godina tako da ne bih znao o Fahrinom odnosu prama turskoj politici. sorry
- chuchumbamayumbe
#79 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Da li je frka bila samo oko one zastave u sali, ili i oko ovih na zgradi?!

-
Nezbilj
#80 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Ok diskutovalo se ovdje više puta o odnosima BiH i Turske i ja ni u kom slučaju nisam za to da se Bosanci previše uzdaju u bilo koga osim u sebe. Naročito sam alergičan na one koji u Turskoj vide rezervnu državu, veličaju osmansko carstvo, muslimansku braću itd. Međutim Turska svakim svojim potezom pokazuje svoj konstruktivan odnos prema državi BiH. I u okviru PIKa i kroz svoju aktivnu diplomatiju u regionu. Zato mislim da je budala svako ko ne razumije da je Turska sila koja ima svoju snagu i težinu u ovom regionu isto kao i Amerika, Rusija i Njemačka. Ispružena ruka moćnog prijatelja se ne odbija. Naravno vodeći uvijek računa o vlastitom interesu prije svega.kamen spoticanja wrote:to je ono na sta aludira zagor
-
nihoniho
#81 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
necuveno, ovim su trajno naruseni harmonicni medjunacionalni odnosi u bih. ovo je, vjerovatno, jos jedan dokaz da je suzivot u bih nemoguc. bosnjaci su opet, uz pomoc brace turaka, pokazali da ignorisu konstruktivnu ulogu RS i Srbije u gradjenju bih. jos mi je zao i svjesnih bosnjaka kojima su se strepnje, da necim ne izazovu i naljute srbe , obistinile.
- kamen spoticanja
#82 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
jest ali nas defetizam jednostavno ima zelju da ugrize tu ruku uz konstataciju 'ta ce turskaNezbilj wrote:Ok diskutovalo se ovdje više puta o odnosima BiH i Turske i ja ni u kom slučaju nisam za to da se Bosanci previše uzdaju u bilo koga osim u sebe. Naročito sam alergičan na one koji u Turskoj vide rezervnu državu, veličaju osmansko carstvo, muslimansku braću itd. Međutim Turska svakim svojim potezom pokazuje svoj konstruktivan odnos prema državi BiH. I u okviru PIKa i kroz svoju aktivnu diplomatiju u regionu. Zato mislim da je budala svako ko ne razumije da je Turska sila koja ima svoju snagu i težinu u ovom regionu isto kao i Amerika, Rusija i Njemačka. Ispružena ruka moćnog prijatelja se ne odbija. Naravno vodeći uvijek računa o vlastitom interesu prije svega.kamen spoticanja wrote:to je ono na sta aludira zagor
traziti pod negativac dana sarajevo-x.com
-
nihoniho
#83 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
jako je bitno definisati odnos i osjecaje prema turskoj.Nezbilj wrote: Ok diskutovalo se ovdje više puta o odnosima BiH i Turske i ja ni u kom slučaju nisam za to da se Bosanci previše uzdaju u bilo koga osim u sebe. Naročito sam alergičan na one koji u Turskoj vide rezervnu državu, veličaju osmansko carstvo, muslimansku braću itd. Međutim Turska svakim svojim potezom pokazuje svoj konstruktivan odnos prema državi BiH. I u okviru PIKa i kroz svoju aktivnu diplomatiju u regionu. Zato mislim da je budala svako ko ne razumije da je Turska sila koja ima svoju snagu i težinu u ovom regionu isto kao i Amerika, Rusija i Njemačka. Ispružena ruka moćnog prijatelja se ne odbija. Naravno vodeći uvijek računa o vlastitom interesu prije svega.
o nacionalnoj identifikaciji nema ni govora i mislim da je jako malo onih koji se u potpunosti identifikuju sa turcima.
s druge strane, puno je stetnija tendencija tretiranja turaka kao neprijatelja , na cemu insistiraju bosnjacki nacionalisti, a sto bi, kao, ocvrsnulo bosnjacki identitet i sto, takodjer , forsiraju iskompleksirani pseudoeuropejci koji pokusavaju da spale sve mostove prema istoku i proslosti.
- NightSkyWalker
#84 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Postoji puno zajednickog izmedju Bosne(bosnjaka) i Turske. Te veze se trebaju njegovati radi obostranog dobra!
Ah meraka i sevdaha prosetati se ulicama Carigrada pa potom svaratiti na burek.

- muha_sa
#85 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
zagor--šta velišmuha_sa wrote:za razliku od tvog predstavnika u predsjedništvu BiH koji javno cestita dan genocidne tvorevine.NightSkyWalker wrote:Zastava jeste izbacena i do sastanka jeste doslo. Umjesto Radmanovica sastanku je prisustvovao Dodik, a zastave mu RS-ovske nigdje ni na vidiku nije bilo.Ja_Ja wrote:Cekaj ba, ko kaze da je zastava izbacena? Do sastanka nije ni doslo jer je tip kasnio. Te je Radmanovic otkazao sastanak nakon 75min...
Ahmet jednostavno nije htjeo da stoji ispred zastave koja predstavlja genocidnu tvorevinu.
- NightSkyWalker
#86 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Ja sam vec rekao da mu ta izjava nije trebala. Sramota!
-
theTruePath
#87 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
podrzavam apsolutno potez Ahmeta Davotoglua

-
hajducka travica
#88 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Dobar,dobar..!!nihoniho wrote:necuveno, ovim su trajno naruseni harmonicni medjunacionalni odnosi u bih. ovo je, vjerovatno, jos jedan dokaz da je suzivot u bih nemoguc. bosnjaci su opet, uz pomoc brace turaka, pokazali da ignorisu konstruktivnu ulogu RS i Srbije u gradjenju bih. jos mi je zao i svjesnih bosnjaka kojima su se strepnje, da necim ne izazovu i naljute srbe , obistinile.
- BSn
#89 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Zar se nije sastao sa Dodikom u predsjednickom kabinetu, a sa Radmanovicem trebao u Palati Republike? Dodik je predsjednik RS-a, pa mu je, vjerovatno, progledano kroz prste sto nema drzavne, dok ga je ovaj primao u svojstvu predsjednika drzave, pa je vjerovatno zato zamjereno neisticanje drzavne zastave. U svakom slucaju, bezveze, populisticki potez (kao i Dodikovo bacanje zastave sa stola) - nikakve koristi ne moze donjeti, a stete moze.
Nego, sto predsjednik drzave prima posjete u Palati Republike? Zar to nema svoj ured u Banja Luci? E, to je vec zabrinjavajuce, a ovo je samo za popunjavanje prostora u novinama...
Nego, sto predsjednik drzave prima posjete u Palati Republike? Zar to nema svoj ured u Banja Luci? E, to je vec zabrinjavajuce, a ovo je samo za popunjavanje prostora u novinama...
-
hajducka travica
#90 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Licno/osobno trazim da Sarajevo-x,skine clanak sa stranice gdje je turski diplomata ocijenjen kao negativac dana.

-
Kristijana
#91 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
don vito wrote:Autogol Davutoglua koji ovim potezom pokazuje da je istina ono sto krema turskog drustva za njega govori – da je populista. OK, nekome moze biti pozitivno sto je trazio uklanjanje zastave "genocidne tvorevine", ali sta su time dobili Bosnjaci i Turska? Nista, a stete su visestruke.
Devalvirao je dosadasnju uravnotezenu i konstruktivnu tursku politiku na rjesavanju sporova u BiH i dao za pravo onima koji ga prozivaju zbog izjave o "obnavljanju Otomanske imperije". I zbog cega sve to? Zbog jedne zastave, koja, realno, nije protivzakonita. Druga je stvar sto se nama ne svidja. A, duz citave BiH zastave koje nam se ne svidjaju, i na privatnim kucama i na zgradama institucija. Ugrozio je turske ekonomske interese u regionu, prije svega u Srbiji, koja je sa 10 miliona stanovnika za Tursku vaznije trziste od bilo koje druge drzave regiona.
Davutogluov potez je "kec na desetku" svim medjunarodnim faktorima koji drze srpsku i hrvatsku stranu i nastoje istisnuti Tursku iz pregovarackog procesa u BiH. Ruski ambasador moze rahat pricati "o teroristickom korijenu kojeg u BiH treba sasjeci" (jucerasnja izjava), Njemacka dobija zeleno svjetlo da se jace zauzme za Hrvate.
Ne zaboravite, Davutoglu ce poslijepodne odletjeti za Istanbul, zastave RS ostaju (dok ih eventualno ne ukine Ustavni sud ili sami Srbi), mi cemo se raspravljati o pravnom i patriotskom aspektu a stvarni problemi (ekonomski i politicki) ostaju.
BSn
JBT
Bosnolog, Radmanović je četnik?
Dakle, zalaganje za RS = četnik. Jebiga, ljudi, pola zemlje su nam četnici. I djeca u osnovnim školama RSa su četnici.
- NightSkyWalker
#92 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Kristijana Kristijana ... 
RS jeste genocidna tvorevina.
Zalaganje za RS-ovske tekovine jeste cetnikovanje, jer cetnici su ti koji su stvorili RS.
RS jeste genocidna tvorevina.
Zalaganje za RS-ovske tekovine jeste cetnikovanje, jer cetnici su ti koji su stvorili RS.
- and
#93 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
davutoglu je preveslao izraelce,a ovi papci se s njim našli naduravati.
-
JBL
#94 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Ti to tek sad skontala? Ti valjda smatras zalaganje za "RS" vrhunac humanizma i demokracije?Kristijana wrote:Dakle, zalaganje za RS = četnik.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#95 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Auuuu, jazuk.
Ko ce sad srbadiji pravit drumove od Beograda do Jadrana.?? Usra se Radmanovic Tadicu u onih milijardu eura sto, je Srbija planirala opljackat turcima.
Ko ce sad srbadiji pravit drumove od Beograda do Jadrana.?? Usra se Radmanovic Tadicu u onih milijardu eura sto, je Srbija planirala opljackat turcima.
-
LaBomba
#96 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
NightSkyWalker wrote:Zastava jeste izbacena i do sastanka jeste doslo. Umjesto Radmanovica sastanku je prisustvovao Dodik, a zastave mu RS-ovske nigdje ni na vidiku nije bilo.Ja_Ja wrote:Cekaj ba, ko kaze da je zastava izbacena? Do sastanka nije ni doslo jer je tip kasnio. Te je Radmanovic otkazao sastanak nakon 75min...
Ahmet jednostavno nije htjeo da stoji ispred zastave koja predstavlja genocidnu tvorevinu.
Eto jedan Turcin Ahmet se pobuni protiv zastave genocidne tvorevine, a Bosnjaci navijaju sa strane. Zar nebi bilo logicnije da se tzv lider Bosnjaka prvi pobuni protiv te fasisticke tvorevine, umjesto da jos i ubjedjuje svijet da Bosnjacima ne smeta dan genocidne tvorevine, a koliko se sjecam neki dan si branio Bakira na temi o Bakiru koji je po tebi uradio dobar potez. Kako to da tvoj Bakir nema nista protiv stajati ispred zastave koja predstavlja genocidnu tvorevinu?
-
olijali_vuk
#97 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
ma eto, nek im je rekao, Turska je supersila za ovaj dio Balkana i tamo u Aziji, nisu losi, nisu ni dobri prema nama nesto, normalno, sipmatisu nas a i ne znaju za nas i tako i mi, ali mi smo laki ljudi zajebanti, oni su teski ili tezi
Last edited by olijali_vuk on 31/01/2011 00:55, edited 1 time in total.
-
Kristijana
#98 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
JBL wrote:Ti to tek sad skontala? Ti valjda smatras zalaganje za "RS" vrhunac humanizma i demokracije?Kristijana wrote:Dakle, zalaganje za RS = četnik.
Ne. Zalaganje za RS je isto što i zalaganje za bilo koju drugu državu, pokrajinu... naciju, zamišljenu zajednicu. RS je izmišljen, baš kao što je, ranije, izmišljena svaka država na planeti, uključujući Bosnu, Srbiju, Tursku...
Bog/priroda je stvorio/la Planetu i Čovjeka. Države, nacije i RS su stvorili ljudi, a mnoge od tih država su nastajale ratovima. Većina država radi kontra Čovjeka, a mnoge i kontra demokratije.
I onda se, u takvim vještačkim tvorevinama, operiše pojmovima humanizma i demokratije i za otadžbine se šalju milioni mladića u rat, rekla bih, totalna kontra humanizmu. Ono što ja zagovaram je tolerancija onih koji se zalažu za svoje kolektivne uobrazilje ( jer su većina i drže vlast ) da bi se spriječili novi ratovi.
Pazi, Turska je bila naš okupator pola milenija... Srbi navodno mrze Turke... no, nismo čuli vijest da je Nebojša odbio tursku zastavu na prijemu. Turčin danas nije okupator, nego drag gost. Nekom manje, nekom više, ja recimo prilično gotivim Turke, naročito kad tamburaju na Eurosongu i snime jaku sapunicu.
Da sutra ukinu RS, ne bi mogli ukinuti našu crnu prošlost, ali bi mogli ugroziti našu budućnost. To su činjenice.
Ako želiš da se igraš nacije i da budeš Bošnjo, onda dopusti i Srbendi da bude Srbenda, ne zovi ga četnikom. Get konsenzus or die tryin'. Jedina moguća formula da Bosna opstane. Zato je Bakir cool, a Davutoglu gura nos gdje ne treba. A nije ništa posebno bitno, glupa zastava. Holandija vs. Iran, to je čarka koja ima logike. Kod nas, nakon rata, skoro i da nije bilo međunacionalnih ubistava. Nakon onakvog rata, to je dobar početak. Zato, nema potrebe da se vrijeđa domaćin koji nije učestvovao u zločinima. Možda je on Srbenda sa velikim S, ali četnik ili zločinac nije. Davutoglua treba podsjetiti da Radmanović nije lice s potjernice, nego postratni političar.
Forumaši to isto znaju, ali mi imamo pravo misliti šta hoćemo, napisati čak i da je ''taj i taj'' ''to i to'', ja imam pravo to poricati, no Davutoglu je javna figura i u opisu radnog mjesta mu je kultura ophođenja, diplomatski protokol... Novinar portala je napisao objektivan članak i to je za mene pozitiva dana - da medij iz BiH izvještava o tome sagledavajući širu sliku, moguće konsekvence itd., bez onog čestoprisutnog uvlakačkog i nekritičkog elementa privrženosti bilo kakvom turskom elementu što je pak posljedica pogrešnog interpretiranja istorije i preuveličavanja uloge Turske na Balkanu.
-
Nezbilj
#99 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Meni je lično ovakav pristup prilično besmislen naivan i iritantan. Odnosno ukratko rečeno antipatriotski. Način kako se ti postavljaš spram Istambula je kao kad Srbi iz BiH valičaju Beograd. Bošnjacima i Turcima je zajedničko to što su Bošnjaci 400 godina bili Turska kolonija i što imaju zajedničku religiju. Priča o ljubavi pala je na ispitu mnogo puto počevši sa Husein Kapetanom, Omer Pašom Latasom i Berlinskim kongresom. Bošnjaci u Turskoj su poslije Ataturka morali da bi dobili tursko državljanstvo promjeniti i ime i prezime i potpuno se asimilirati u Turke. Današnji odnos Bosne i Turske bazira se na čistim interesima. Bošnjaci nemaju drugog prirodnog saveznika u Evropi osim Turske ne zato što Bošnjaci to žele već zato što su strateška savezništva već uspostavljena i što sve Evropske zemlje direktno ili indirektno stoje u savezništvu sa Srbijom i Hrvatskom. Turska dakle nema na Balkanu vjernijih saveznika od Bošnjaka i na tom osnovu gradi svoju politiku. Bošnjaci trebaju Turskoj biti zahvalni i za podršku u ratu i za sve što je Turska učinila poslije rata međutim ne smijemo nikada izgubiti iz vida daje Turska druga država i da su Turci drugi narod od nas. Turska nije zaratila sa Srbijom nakon što je izvršena agresija na BiH kao što je intervenisala na Kipru. Turska je naš saveznik ništa više ali i ništa manje. Sveznika treba voliti i poštovati ali nikako idealizirati.NightSkyWalker wrote:Postoji puno zajednickog izmedju Bosne(bosnjaka) i Turske. Te veze se trebaju njegovati radi obostranog dobra!
Last edited by Nezbilj on 31/01/2011 00:59, edited 1 time in total.
- Jazz_Junkie
#100 Re: Potez Ahmeta Davutoglua
Radi se i o tome da on kao zvanicnik jedne strane zemlje nema pravo diktirati koja ce ga zastava docekati. Otisao je u Banja Luku kod predstavnika RS i ne znam sto je ocekivao. Turcima izgleda ne ide bas najbolje vanjska politika kada na ovaj nacin pokusavaju siriti svoju interesnu sferu, naravno preko Bosnjaka i pod cijenu daljnih unutarnjih raskola. Ponovo se vode imperijalisticke igrice oko sudbine BiH. Bez obzira na problem RS, ovaj besmisleni potez Davutoglua istu samo jaca.LaBomba wrote:NightSkyWalker wrote:Zastava jeste izbacena i do sastanka jeste doslo. Umjesto Radmanovica sastanku je prisustvovao Dodik, a zastave mu RS-ovske nigdje ni na vidiku nije bilo.Ja_Ja wrote:Cekaj ba, ko kaze da je zastava izbacena? Do sastanka nije ni doslo jer je tip kasnio. Te je Radmanovic otkazao sastanak nakon 75min...
Eto jedan Turcin Ahmet se pobuni protiv zastave genocidne tvorevine, a Bosnjaci navijaju sa strane. Zar nebi bilo logicnije da se tzv lider Bosnjaka prvi pobuni protiv te fasisticke tvorevine, umjesto da jos i ubjedjuje svijet da Bosnjacima ne smeta dan genocidne tvorevine, a koliko se sjecam neki dan si branio Bakira na temi o Bakiru koji je po tebi uradio dobar potez. Kako to da tvoj Bakir nema nista protiv stajati ispred zastave koja predstavlja genocidnu tvorevinu?