Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
- cava
#76 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
NIsam za ukidanje ocjena, mora postojati neki način vrednovanja, ali sve dok naši profesori ocjenjuju djecu prema nekom svom nahođenju a ne prema znanju (čast izuzetcima) ništa od našeg školstva. Jesam za ukidanje brojčanih ocjena iz predmeta kao što su muzičko, likovno tjelesno (nekadašnje fizičko) itd. tu i talenat igra veliku ulogu.
Ako će moje djete proči odličnim zato što ima pet iz muzičkog, a iz matematike ili nekog drugog bitnijeg predmeta dva onda to nije odlično.
Ja u svojoj kući imam sličnu situaciju, starija curica je ekstra odličn đak, kandidat za ponos škole, ali ne i učenik generacije. Samo zato što je u petom razredu iz historije iz prvog odgovora dobila dva (2) jer je nastavnica ustala na lijevu nogu. Sva djeca koja su odgovarala taj dan dobili su dvojke. Tri godine joj je trebalo da dobije peticu.
Mlađa curica je kampanjac teški, uči samo kad mora, ima odmah u startu pet iz historije, imala sreće da je profesorica bila dobro raspoložena. I svaki sljedeći odgovor joj je pet bez obzira na znanje. Ona i sama kaže da nije učila i da nije baš najbolje znala, ali eto, posrećilo joj se.
Meni lično to najviše smeta u ovom našem obrazovnom sistemu i mislim da bi prvo trebalo krenuti sa reformom obrazovnog kadra pa tek onda školstva, jer ovakav kadar demorališe djecu koja žele da uče.
Ako će moje djete proči odličnim zato što ima pet iz muzičkog, a iz matematike ili nekog drugog bitnijeg predmeta dva onda to nije odlično.
Ja u svojoj kući imam sličnu situaciju, starija curica je ekstra odličn đak, kandidat za ponos škole, ali ne i učenik generacije. Samo zato što je u petom razredu iz historije iz prvog odgovora dobila dva (2) jer je nastavnica ustala na lijevu nogu. Sva djeca koja su odgovarala taj dan dobili su dvojke. Tri godine joj je trebalo da dobije peticu.
Mlađa curica je kampanjac teški, uči samo kad mora, ima odmah u startu pet iz historije, imala sreće da je profesorica bila dobro raspoložena. I svaki sljedeći odgovor joj je pet bez obzira na znanje. Ona i sama kaže da nije učila i da nije baš najbolje znala, ali eto, posrećilo joj se.
Meni lično to najviše smeta u ovom našem obrazovnom sistemu i mislim da bi prvo trebalo krenuti sa reformom obrazovnog kadra pa tek onda školstva, jer ovakav kadar demorališe djecu koja žele da uče.
- old_drummer
#77 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ja nisam bila ucenik generacije u osnovnoj jer je djevojka imala 2 boda vise od mene iz takmicenja (trcala kros), a ovamo je imala i tricu zakljucnu nekad u sestom razredu. Jedna od nastavnica je "bila dobra" s njenom nanom. A u srednjoj jer nisu postojala takmicenja za filoloski smjer, nego samo za matematicki i informaticki. I onda je sav rad u skoli, vannastavnim aktivnostima i drugim skolskim projektima pao u vodu. Naravno, i to je koristilo necemu, ali ipak je ucenik generacije vazno priznanje.cava wrote:NIsam za ukidanje ocjena, mora postojati neki način vrednovanja, ali sve dok naši profesori ocjenjuju djecu prema nekom svom nahođenju a ne prema znanju (čast izuzetcima) ništa od našeg školstva. Jesam za ukidanje brojčanih ocjena iz predmeta kao što su muzičko, likovno tjelesno (nekadašnje fizičko) itd. tu i talenat igra veliku ulogu.
Ne hvalim se, zalim se
-
GOLFER
#78 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
A stanite malo, zasto se uvjek srecem kroz skolstvo sa omalovazavanjem predmeta SPORT ili MUZICKO ili LIKOVNO od strane ODLICNIH ucenika koji eto samo nisu dobri u nekom od tih premeta... Meni licno to smeta sva tri predmeta su jako jako JAKO bitna za razvoj ucenika, a jos bitnija za obrazovanje i razvoj COVJEKA... Najvise od svega se omalovazava sport, i to kao pricom'' ja imam iz svih predmeta 5, ali eto iz sporta nemam jer me to ne interesuje'' Pa ako te ne interesuje ne mozes ni imati 5 (kad vec prihvatamo ocjene kao relevantne). Mislim da su nastavnici sporta i breblagi prema ucenicima i daju najvise NEZASLUZENIH visokih ocjena.
Sport u skoli (ono sto se zahtjeva) nije pitanje nikakvog talenta, tu se trazi da se nauce neke najosnovnije stvari iz najraspostranjenijih sportova, i ko to ne moze ili ne zeli, ne moze to pravdati nedostatkom talenta, nego, jednostavno taj ucenik ne zeli da uci, kao sto neki ucenici ne zele da uce MATEMATIKU, i sad na istom principu mozemo pravdati i te sto ne uce matematiku (ili bilo koji drugi predmet) eto nisu talentovani za to. Po meni za matematiku i ono sto se trazi trebas imati vise talenta, nego da naucis osnove koje se traze u sportu za dobru ocjenu!!!
A sto se tice izbora za ucenike generacije, naravno tu ima raznoraznih maliverizacija i sistem bodovanja nije pravedan, jer NPR najvise takmicenja ima iz MATEMATIKE, FIZIKE, INFORMATIKE, i po nekom pravilu isti ucenici idu na sva tri takmicenja dok ucenici drustvenih smjerova, jezickih, prirodnih nemaju priliku osvojiti bodove na takmicenjima na kojima imaju ucenici matematickih smjerova...
Sport u skoli (ono sto se zahtjeva) nije pitanje nikakvog talenta, tu se trazi da se nauce neke najosnovnije stvari iz najraspostranjenijih sportova, i ko to ne moze ili ne zeli, ne moze to pravdati nedostatkom talenta, nego, jednostavno taj ucenik ne zeli da uci, kao sto neki ucenici ne zele da uce MATEMATIKU, i sad na istom principu mozemo pravdati i te sto ne uce matematiku (ili bilo koji drugi predmet) eto nisu talentovani za to. Po meni za matematiku i ono sto se trazi trebas imati vise talenta, nego da naucis osnove koje se traze u sportu za dobru ocjenu!!!
A sto se tice izbora za ucenike generacije, naravno tu ima raznoraznih maliverizacija i sistem bodovanja nije pravedan, jer NPR najvise takmicenja ima iz MATEMATIKE, FIZIKE, INFORMATIKE, i po nekom pravilu isti ucenici idu na sva tri takmicenja dok ucenici drustvenih smjerova, jezickih, prirodnih nemaju priliku osvojiti bodove na takmicenjima na kojima imaju ucenici matematickih smjerova...
- alica.k
#79 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
upravo tako, ja sam inace smotana al sam u osnovnoj ucila teoriju o vaterpolu i te kvan dou i imala pet iz tjelesnog.GOLFER wrote:Sport u skoli (ono sto se zahtjeva) nije pitanje nikakvog talenta, tu se trazi da se nauce neke najosnovnije stvari iz najraspostranjenijih sportova, i ko to ne moze ili ne zeli, ne moze to pravdati nedostatkom talenta, nego, jednostavno taj ucenik ne zeli da uci, kao sto neki ucenici ne zele da uce MATEMATIKU, i sad na istom principu mozemo pravdati i te sto ne uce matematiku (ili bilo koji drugi predmet) eto nisu talentovani za to. Po meni za matematiku i ono sto se trazi trebas imati vise talenta, nego da naucis osnove koje se traze u sportu za dobru ocjenu!!!
likovno je jako bitno, sutra dijete nece znati da li je neko svjetsko djelo ulje na platnu il kreda, i tu smo poslje casa crtanja morali znati sta smo upotrijebili, koju tehniku i tako...
a o muzickom isto da ne pricam, iz muzickog se jos najvise uci...te kompozitori, te zanrovi, poznati muzikolozi, note. ja nisam nikad pjevala iz muzickog...
ni za sta od ovoga ne treba talenat vec razumijevanje...prema tome ne treba ni tu ukidati ocjene.
-
GOLFER
#80 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
e pa ne mozes sad ni djetetu koje jednostavno nije rodjeno za matematiku dati losu ocjenu jer eto ne zna matematiku, ili djetetu koje nije rodjeno za jezike dati losu ocjenu jer ne zna jezike, tako ova logika ide dalje...sanabe wrote:Ne znam zasto, ali mislim da i za sport treba imati talenat. Sta ako je dijete bistro, ambiciozno ali jednostavno ne ide sport? Ne zelim reci da ga ne interesuje, nego jednostavno ne ide? Uz svo duzno postovanje, jer ja volim sport i cijenim ljude koji su uspjesni na tom polju, ali smatram da nije pravedno kazanjvati pametno dijete jer je rodjeno sitnije tjelesne gradje ili pak ima problema sa zdravljem, Nije fer i gotovo.
Vala isto vrijedi i za muzicko a pogotovo za likovno. Ne mozes nauciti pjevati, vala ni crtati/slikati. Rodis se s tim talentima. Sve drugo se shtreba.
Dakle nastavnik treba biti sposoban procjeniti necije sposobnosti i afinitete... Naravno da ne mozes sada nekome ocjenjivati kako pjeva, ili kako crta (ako ne zna) ali postoje druge stvari koje se mogu uraditi, kao i naci stepen koji je potreban za nekog ucenika (kojem ne ide sport) da ima dobru ocjenu npr iz kosarke... Mislim svako KO zeli moze nauciti dvokorak i neke osnove kosarke, ali ja sam se nagledao dosta odlicnih ucenikakoji pljuju na sport jer je njima mrsko mrdnit guzicu. Nije se od njih trazilo NISTA za sta im treba talent, nego samo da se malo potrude i dobiju 5, sto s ene moze reci npr za matematiku, ucenik (kojem ne ide matematika) u nekim skolama da bi dobio i 3 iz matematike mora da se Bogami puno vise potrudi,nego cenik (kojem ne ide sport) da bi dobio 5 iz sporta.
Ja iskreno mislim da je sport zapostavljen u nasem skolstvu, da s eja pitam, ne bi ga ocjenjivao, ali bi bio obavezan SVIM(sposobnim) ucenicima, i uslov da s emoze zavrsiti godina... dakle da svi moraju izvrsiti odredjene aktivnosti kako bi dobili prolaz, neke fizicke vjezbe i zadatke koje s neophodne za razvoj covjeka i njegovo zdravlje pogotovo danas kad se sjedi zgrbljen pred compom... djeca postaju retardirani debili, slabo ko trenira, a jos slabije igra samoincijativno sa rajom necega, a jos slabije na nastavi sporta rade neke bitne stvari...
Last edited by GOLFER on 05/01/2011 23:25, edited 1 time in total.
- Jara
#81 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Od naših koji su išli po matematičkim olimpijadama sam čula da u američkim timovima najviše ima indijskih i kineskih imigranata ili njihove djece. Ako je to što tvrde tačno, ima li veze sa odnosom prema učenje u zemljama porijekla? Znaš nešto o tome, @N?nellington wrote: Rekoh ja - u cjelosti sagledaj sistem. Ko želi da uči u US ne mora prolaziti kroz takav sistem.
Evo ti pitanje: kako je američki tim na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi bio treći ove godine (ekipa se sastavlja od srednjoškolaca).
-
convict
#82 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
ja nisam rekao da je takvo dijete polupismeno i da ga treba oboriti. u svakom slučaju ga treba naučiti da ih razlikuje. ovaj primjer sa č i ć je banalan, ne treba ga shvatiti doslovno. poenta je bila da je obrazovni sistem postavljen na nakaradan način tako da su s jedne strane djeca opterećena prevelikim brojem časova i obimnim gradivom a s druge strane se ne postiže da se usvoje neka osnovna znanja, a o nekim praktičnim vještinama da ne govorim.Klodovik wrote:Može dijete u školi napisati odličan rad ili esej, struktura je tu, odlično izlaže ideje, rezonuje, zaključuje... i pogriješi dva puta prilikom pisanja Č i Ć. I sad je ono polupismeno? Treba ga oboriti? Naš pristup je jednostavno takav - ako neko ne zna č i ć, odmah je nepismen. Imaš ljude koji to jednostavno ne razlikuju. Doduše, kod nas malo ko u školama uopće zna primijetiti da dijete ima disleksiju ili disgrafiju ili neki drugi poremećaj.convict wrote:Za djecu do 8-9 godina se slažem da ocjene nisu potrebne, ali već kasnije rad i učenje se mora valorizirati i ocjene su potrebne, ali je opet potrebno naći način da se te ocjene objektiviziraju i da se zna da je petica petica bez obzira od kojeg nastavnika dolazila ili iz koje škole. Moglo bi se npr. uvesti testiranje djece na kraju tromjesečja gdje bi postojali neki unificirani državni testovi.
A obrazovni sistem kompletan je potrebno mijenjati jer nema logike da je gradivo tako obimno, a da iz škola izlazi polupismen svijet. Kad vidim doktore nauka koji ne razlikuju č i ć ili ne poznaju h kod pridjeva u genitivu,zlo mi dolazi.
- pezzar
#83 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Najvaznija stvar koja utiče na ocjene većine predmeta je subjektivnost. Kad bi se nasao nacin da se iz ocjenjivanja izbaci subjektivnost ocjenjivaca, ocjene bi imale smisao, mislim na pravi smisao, a to je uporedjivanje znanja ucenika.
Ipak, ja sam za zadrzavanje ocjena, ali mislim da se trebaju drugacije prezentirati djeci. Treba pokusati djeci objasniti (iako bi to morali biti neki primitivni primjeri, tipa: "Ako hoces da imas dobro auto, moras imati dobre ocjene."), da ce im bolje ocjene, nekad u zivotu donijeti nesto dobro.
Naprimjer, sjecam se da neki moji drugovi nisu mogli trenirati ako nisu bili najmanje vrlo dobri u skoli. Mozda to i jest diskriminirajuce, ali ima efekta.
I jos da dodam, mislim da bolja ocjena znaci (ako je objektivno donesena) da je taj ucenik bolji. Bolji u necemu, u znanju, u trudu, u talentu, ali bolji.
Ipak, ja sam za zadrzavanje ocjena, ali mislim da se trebaju drugacije prezentirati djeci. Treba pokusati djeci objasniti (iako bi to morali biti neki primitivni primjeri, tipa: "Ako hoces da imas dobro auto, moras imati dobre ocjene."), da ce im bolje ocjene, nekad u zivotu donijeti nesto dobro.
Naprimjer, sjecam se da neki moji drugovi nisu mogli trenirati ako nisu bili najmanje vrlo dobri u skoli. Mozda to i jest diskriminirajuce, ali ima efekta.
I jos da dodam, mislim da bolja ocjena znaci (ako je objektivno donesena) da je taj ucenik bolji. Bolji u necemu, u znanju, u trudu, u talentu, ali bolji.
-
belfy
#84 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
ovo cu sa malim uvodom. jedan tvoj komentar mi je pomogao da rijesim jedno opredjeljenje u zivotu i to jako cijenim, ali ovdje jako grijesis. ovo je skoro isto kao da si rekao da covjek treba ici na posao sa osmjehom, a ne da se odatle vraca sa traumama i strhovima. ne. to nije moguce. moguce je samo postepeno privikavati ljude na to, da bi to poslije bolje podnosili. ali, da, dobro je imati nedostizni ideal, ali ovo nije taj.dr.Gonzo wrote:I jos nesto. Djeca bi trebala da sa osmjehom idu u skolu, da se tamo druze i nesto uce, a ne da se kuci vracaju sa traumama i strahovima. Ubjedjen sam da je ovo sasvim moguce. Mozda ne sa meterijalnim i kadrovskim ogranicenjima sa kakvim je obrazovni sistem u BiH suocen, ali zar nije dobro imati neki (ne)dostizan ideal?
ne. boldirano u nije tacno. naravno da subjektivnost igra ulogu, ali sa tim ce se djeca susretati cijeli svoj zivot. ako se ne privikavaju na to ostace nespremni za sve ono sto ih ocekuje. ako neko nauci da mu jak stav znaci dobar prolaz kod nekih ljudi, a fleksibilan kod drugih i rapoznati razliku to mu mnogo znaci za cijeli zivot. ako ce to pokusati uciti sa 30-35 godina moze mu biti kasno... takodjer, djeci auto nece igrati ulogu u njihovom stadiju, a ocjena hoce. ocjena ce se reflektovati na cijeli zivot poslije, jer ce i biti ocjenjivani od drugih. znali to ili ne.pezzar wrote:Najvaznija stvar koja utiče na ocjene većine predmeta je subjektivnost. Kad bi se nasao nacin da se iz ocjenjivanja izbaci subjektivnost ocjenjivaca, ocjene bi imale smisao, mislim na pravi smisao, a to je uporedjivanje znanja ucenika.
sistem kakav poznajemo nije uzalud tu, kao ni na drugim mjestima gdje je razlicit. kao ni ocjena iz razlicitih predmeta. da pokusam i jos jedan post nadovezati ovdje.
GOLFER wrote: Ja iskreno mislim da je sport zapostavljen u nasem skolstvu, da s eja pitam, ne bi ga ocjenjivao, ali bi bio obavezan SVIM(sposobnim) ucenicima, i uslov da s emoze zavrsiti godina... dakle da svi moraju izvrsiti odredjene aktivnosti kako bi dobili prolaz, neke fizicke vjezbe i zadatke koje s neophodne za razvoj covjeka i njegovo zdravlje pogotovo danas kad se sjedi zgrbljen pred compom... djeca postaju retardirani debili, slabo ko trenira, a jos slabije igra samoincijativno sa rajom necega, a jos slabije na nastavi sporta rade neke bitne stvari...
vjerujem da nisi ni sam vidio da ovdje sam sebi kontriras. pricas da se u sportu radi osnovno, a u ostalim predmetima valjda napredno... nijedan predmet ne prelazi u OSNOVNOJ skoli i nista vise od OSNOVNOG. to sto je za sport taj dio po tebi "osnovniji" nije nista "osnovniji" za ostale predmete. isto vazi i za srednju skolu. iako sam sportista sa rezultatima uvijek sam bio i ucenik sa rezultatima. nikada nisam razlikovao jedno od drugoga. ili si dobar u tome ili nisi. ne trebas biti ucenik generacije da bi podmirio i jedno i drugo. ako pricamo o srednjoj skoli, reci cu da su tu kriterijumi cak i nizi u odnosu na osnovnu kad se sve ovo stavi u poredjenje.GOLFER wrote: e pa ne mozes sad ni djetetu koje jednostavno nije rodjeno za matematiku dati losu ocjenu jer eto ne zna matematiku, ili djetetu koje nije rodjeno za jezike dati losu ocjenu jer ne zna jezike, tako ova logika ide dalje...
Dakle nastavnik treba biti sposoban procjeniti necije sposobnosti i afinitete... Naravno da ne mozes sada nekome ocjenjivati kako pjeva, ili kako crta (ako ne zna) ali postoje druge stvari koje se mogu uraditi, kao i naci stepen koji je potreban za nekog ucenika (kojem ne ide sport) da ima dobru ocjenu npr iz kosarke... Mislim svako KO zeli moze nauciti dvokorak i neke osnove kosarke, ali ja sam se nagledao dosta odlicnih ucenikakoji pljuju na sport jer je njima mrsko mrdnit guzicu. Nije se od njih trazilo NISTA za sta im treba talent, nego samo da se malo potrude i dobiju 5, sto s ene moze reci npr za matematiku, ucenik (kojem ne ide matematika) u nekim skolama da bi dobio i 3 iz matematike mora da se Bogami puno vise potrudi,nego cenik (kojem ne ide sport) da bi dobio 5 iz sporta.
Ja iskreno mislim da je sport zapostavljen u nasem skolstvu, da s eja pitam, ne bi ga ocjenjivao, ali bi bio obavezan SVIM(sposobnim) ucenicima, i uslov da s emoze zavrsiti godina... dakle da svi moraju izvrsiti odredjene aktivnosti kako bi dobili prolaz, neke fizicke vjezbe i zadatke koje s neophodne za razvoj covjeka i njegovo zdravlje pogotovo danas kad se sjedi zgrbljen pred compom... djeca postaju retardirani debili, slabo ko trenira, a jos slabije igra samoincijativno sa rajom necega, a jos slabije na nastavi sporta rade neke bitne stvari...
iako, na kraju bih se slozio da je sport kod nas zapostavljen, ali to je samo sto ga, kao i ti, poredim sa zapadnjackim gdje je integriran sa skolstvom u potpunosti. mi do toga jednstavno nismo stigli, ali isto tako nismo ni sa ostalim naucnim disciplinama koje proizilaze iz skolstva. tako da on nije nista zapusteniji od matematike, fizike ili informatike..ili bilo cega drugog.
u svakom slucaju, ljudi do sada nisu nasli bolji nacin za kvantifikaciju znanja od ocjenjivanja i sve dok se to ne desi u nekoj razvijenijoj zemlji mi, ovdje, mozemo kucati koliko zelimo koristeci sisteme koje smo razvili do sada trazeci u njima maksimum koji mozemo postici.
-
GOLFER
#85 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Nista ja sebi ne kontriram. ja samo kazem (ono sto je tacno) da se sport omalovazava od onih ucenika kojima je MRSKO potrcati i potruditi se malo, i svrstava se u neki nebitan predmet, A ljenost ucenika se opravdava tim da je taj ucenik odlican iz matematike i drugi predmeta, pa bi mu iz sporta trebali pokloniti odlicnu ocjenu. E vidis najcesce se od nastavnika likovnog/muzickog i najvise SPORTA trazi da daju odlicne ocjene nekim ucenicima (koji nisu pokazali trud na sportu) ali su eto odlicni s ucenici iz matematike/fizike/engleskog itd... pa eto kao nek budu i iz sporta... A sprotno ne vrijedi ( i ne treba)... i ono sto zelim da kazem, da se iz SPORTA trazi vrlo maro truda da bi se dobila ODLICNA ocjena 5 (ovo je bitno posebno za one koji nisu talentovani), dok se od onih koji nisu talentovani za matematiku trazi VISE truda da bi dobili ocjenu DOBAR 3.... E zasto je to tako?
I nije istina da s sport i matematika na istom nivo, ako postoje neka takmicenja to su takmicenja iz matematike i fizike, ucenicima koji imaju sklonosti tim predmetima dosta se olaksava, (da se razumijemo i treba) ali su ucenici sa drgim skolonostima puno zapostavljeniji...
I nije istina da s sport i matematika na istom nivo, ako postoje neka takmicenja to su takmicenja iz matematike i fizike, ucenicima koji imaju sklonosti tim predmetima dosta se olaksava, (da se razumijemo i treba) ali su ucenici sa drgim skolonostima puno zapostavljeniji...
- cyprus
#86 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ovo o čemu se priča je većinom stvar nastavnika... Do nastavnika je kako će vrednovat rezultate i dati ocjenu, ali ocjena mora postojat. Postoje nastavnici kojima uspjeva da prenesu znanje i objektivno ocjenje učenika, a postoje i oni kojima to ne uspjeva... Ne može se zato reći: ne treba nam ocjenjivanje i svejedno je hoće li učenik nešto znati ili neće...
- minjonja
#87 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
neka ocjena, ali 5 je malo. nek uvedu ocjene od 1 do 10.
- nellington
#88 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
To je tačno - prešutio sam to namjerno u prethodnom postu:) Naime, vidimo da ta djeca dolaze iz kulturnog miljea koji cijeni nauku i učenje na poseban način, ali kroz američki sistem ostvaruju izvanredne rezultate na međunarodnom nivou. Prosječnog će možda američki sistem po našim mjerilima uništiti, ali natprosječan će dobiti mogućnost brzog napredovanja kroz školu, pravilnog usmjeravanja i prepoznavanja kvaliteta. Ovom zadnjom rečenicom se vraćamo na pitanje da li obrazovanje treba biti Prokrustov krevet?Jara wrote:Od naših koji su išli po matematičkim olimpijadama sam čula da u američkim timovima najviše ima indijskih i kineskih imigranata ili njihove djece. Ako je to što tvrde tačno, ima li veze sa odnosom prema učenje u zemljama porijekla? Znaš nešto o tome, @N?nellington wrote: Rekoh ja - u cjelosti sagledaj sistem. Ko želi da uči u US ne mora prolaziti kroz takav sistem.
Evo ti pitanje: kako je američki tim na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi bio treći ove godine (ekipa se sastavlja od srednjoškolaca).
- dr.Gonzo
#89 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Kad smo kod obrazovanja, pogledajte ovo:
Isplati se...
Isplati se...
-
Klodovik
#90 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Obrazovni sistem uvijek treba reformu, nikad nije onakav kakav bi trebao biti.convict wrote:
ja nisam rekao da je takvo dijete polupismeno i da ga treba oboriti. u svakom slučaju ga treba naučiti da ih razlikuje. ovaj primjer sa č i ć je banalan, ne treba ga shvatiti doslovno. poenta je bila da je obrazovni sistem postavljen na nakaradan način tako da su s jedne strane djeca opterećena prevelikim brojem časova i obimnim gradivom a s druge strane se ne postiže da se usvoje neka osnovna znanja, a o nekim praktičnim vještinama da ne govorim.
Ne znam jesi li gledao dokumentarni film "Two Million Minutes"? On se dotiče nekih stvari o kojim ovdje pričamo.
- triton
#91 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Robert M. Pirsig - Zen i umjetnost održavanja motocikla
-
michio
#92 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ne cijene Azijati nauku nauke radi vec radi para. Zapad je izmislio nauku i nigdje ona sa zapada nece.
Isto kao sto je BiH zemlja inzinjera i doktora ali nesto fali.
-
Ame95
#93 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Evo odlucih svoj prvi post ostaviti ovdje...
u potpunosti se slazem sa Comrade-om jer danas se djeca "truju" mnogim stvarim koje im nikad nece trebati. Najbolji primjer je matematika. Za pozitivnu ocjenu moras znati (a+2b/3ab)+2a/6ab a osnovne stvari se ne znaju kao sto je tablica mnozenja i dijeljenja, procenat, itd. Doduse "balkanski" sistem skolovanja se pokazao najboljim, al nikako mi nije jasno kako djeca iz BiH mogu nabrojati min 10 gradova u Americi a "odrasli" Amerikanci ne znaju 5 drzava Europe...cisti apsurd! Sto se tice ocjena poboljsanja dolaze tek u ovom devetogodisnjem sistemu obrazovanja a ovo do sada je sve bilo
u potpunosti se slazem sa Comrade-om jer danas se djeca "truju" mnogim stvarim koje im nikad nece trebati. Najbolji primjer je matematika. Za pozitivnu ocjenu moras znati (a+2b/3ab)+2a/6ab a osnovne stvari se ne znaju kao sto je tablica mnozenja i dijeljenja, procenat, itd. Doduse "balkanski" sistem skolovanja se pokazao najboljim, al nikako mi nije jasno kako djeca iz BiH mogu nabrojati min 10 gradova u Americi a "odrasli" Amerikanci ne znaju 5 drzava Europe...cisti apsurd! Sto se tice ocjena poboljsanja dolaze tek u ovom devetogodisnjem sistemu obrazovanja a ovo do sada je sve bilo
Last edited by Ame95 on 06/01/2011 22:14, edited 1 time in total.
- nellington
#94 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ako neko ganja pare - zapad ih ganja. Zašto su šah uvijek igrali Rusi (i ludi Bobby)? Zato što u šahu nema para, čista vještina, mozganje i umijeće. Zato se Zapad nije nikad interesovao za šah.michio wrote:Ne cijene Azijati nauku nauke radi vec radi para. Zapad je izmislio nauku i nigdje ona sa zapada nece.
-
PalaSa Marsa
#95 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
@GOLFER
Sport je osnovica djetetovog zdravlja. Dakle, vrlo je bitno da dijete ima dobru motoriku, tojes' da je aktivno i da moze da prati upustva ucitelja i sl., na casovima aktiviteta. Ako se pokaze da dijete nije u stanju da odradi sve vjezbice koje se zahtjevaju od njega/nje, to moze bit' pokazatelj (u nekim slucajevima) da dijete (eventualno) ima neki (mozda) problem i psihicke prirode. Sport je jako bitan, ne treba talenat za tu grupu vjezbi iliti aktiviteta koji se rade na nastavi, samo treba, kako i rekoh dobra motorika, kordinacija i koncentrisanost i dijete funkcionise kako treba.
Sto se tice ocjena brojem, to mi je cista glupost i ubijanje u pojam, kako druge djece koja nisu ocijenjena, tako i ovog koje je ocijenjeno, 'tim sto mu se tom ocjenom pravi neko drugo mjesto i izdvaja ga se od druge djece, remeti se koncept zdravog djetinstva i odnosa prema svojim kolegama i dijete gubi na uvazavanju drugih i drugacijih, a trebalo bi da su sva djeca na istom mjestu, barem eto sto se skole tice, jer ta djeca ce danas sutra postat' ljudi koji ce nosit' svak svoj zig odrastanja.
-
StupskaBitanga
#96 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Mislim da ocjena niti je mjerilo znanja a kamo li inteligencije
I u osnovnoj i u srednjoj oni koji su bili super odlični i imali super extra ocjene niti su se znali izražavati niti pravilno i gramatički pisati a o nekim društvenim temama slovo nisu znali kazati
Zato
Naš obrazoovni sistem je u ku***u a zajedno s njim i ocjenjivanje
Al kad poizvodimo hiper kadrove nije niti čudo
I u osnovnoj i u srednjoj oni koji su bili super odlični i imali super extra ocjene niti su se znali izražavati niti pravilno i gramatički pisati a o nekim društvenim temama slovo nisu znali kazati
Zato
Naš obrazoovni sistem je u ku***u a zajedno s njim i ocjenjivanje
Al kad poizvodimo hiper kadrove nije niti čudo
-
elSaik
#97 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ocjene su precijenjene. Nisu nikada niti će ikada biti mjerilo znanja. Iako bih ja, da se mene pita, odmah na početku podijelio dvice svakom ko to želi i ostavio sam one koji bi nešto možda i da nauče. Međutim, ocjene su najmanji problem. Čitav naš obrazovni sistem je u kurcu i trebala bi temeljita reforma. Prvo početi ukidanjem učenja gluposti.
-
elSaik
#98 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
A zar nije poenta sporta da dobiješ loptu i trčiš, zajebavaš se i BAVIŠ SE SPORTOM, razvijaš TIJELO i DUH, a ne da dobiješ 2-3, zajebeš prosjek i gubiš bodove zato što, eto, ne možeš da preskočiš kozlić, ili iz mjesta skočiš 2 metra, ili da uradiš 30 trbušanjaka za 30 sekundi?!GOLFER wrote:A stanite malo, zasto se uvjek srecem kroz skolstvo sa omalovazavanjem predmeta SPORT ili MUZICKO ili LIKOVNO od strane ODLICNIH ucenika koji eto samo nisu dobri u nekom od tih premeta... Meni licno to smeta sva tri predmeta su jako jako JAKO bitna za razvoj ucenika, a jos bitnija za obrazovanje i razvoj COVJEKA... Najvise od svega se omalovazava sport, i to kao pricom'' ja imam iz svih predmeta 5, ali eto iz sporta nemam jer me to ne interesuje'' Pa ako te ne interesuje ne mozes ni imati 5 (kad vec prihvatamo ocjene kao relevantne). Mislim da su nastavnici sporta i breblagi prema ucenicima i daju najvise NEZASLUZENIH visokih ocjena.
edit: Ili likovno, jel' to ja mogu kod kuće sjediti i vježbati crtanje i naučiti crtati ljude, zgrade, prirodu? Jel mogu naučiti pjevati?
- Obuca9
#99 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Koju je to nauku zapad izmislio, svega ti? Matematiku, hemiju, biologiju, fiziku?michio wrote:Ne cijene Azijati nauku nauke radi vec radi para. Zapad je izmislio nauku i nigdje ona sa zapada nece.
- dr.Gonzo
#100 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Mozes li nam ti napisati ko izmisli te nauke?
Koju je to nauku zapad izmislio, svega ti? Matematiku, hemiju, biologiju, fiziku?