adore wrote: ja sam se oženio sa srodnom dušom, svaki dan mi je sva ljepša, svaki dan jedva čekam da je vidim i poslije 15 godina od kada smo zajedno. Naravno da nismo isti, naravno da se desi i da se posvađamo ali nisam nikad imao ni boljeg prijatelja ni bilo koga s kim mogu podjeliti sve nego sa njom.
Vaša "Srodna Duša"?!
- Zlata M.
#76 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
- Wutkica
#77 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
bloo trebalo bi da su ribe romanticne....vise nego prakticneBloo wrote:nineinchnails wrote:Drugi Deo je moguće prepoznati po sjaju u očima - tako su se prave ljubavi prepoznavale od kad je sveta i veka.
znači samo baci suzavac u sobu
da...sjaj u ocima
-
Gospoda Ministarka
#78 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Vjerujem da postoji nesto vise od ljubavi, a to je da je neko dio tebe koji ti fali da bi bio/la potpun/a.
- Šnježana
- Šnježana
- Šnježana
- Gaggy!i
#82 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Ne mislim.Šnježana wrote:http://www.imdb.com/title/tt0120889/
Misliš li da je previše Tražiti i Željeti sresti Srodnu dušu kao što su se to dvoje našli u ovom filmu?
- Šnježana
- madame
#84 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
hahahhahahahahaJazz_Junkie wrote:Mozda bismo trebali otvoriti novi podforum: Kic i patetika - kutak za backstreetboysko-enriqueiglesijaske egzistencijalne misli.
i da ne bude da nisam htjela dati odgovor na gore postavljeno pitanje: ljudskom biću ne treba srodna duša, ako je načisto sa svojom.
- Durga
#85 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Hajmo ovako.....Ne vjerujem da postoji drugi dio duše...to mi je malo blesavo pomisliti...MI smo jedno,naša duša je jedna...Jer jedino tako mozemo funkcionisati.... Pošto ja malo drugacije gledam na ljubaf,ja ne razumijem to vase prenemaganje...voli me ne voli
Slijedece, ako pogledamo malo dalje u sami pocetak nase civilizacije...ako se ne varam imamo dvije do tri teorije ne bas dobro analizirane,ali ovako...nemoj mi reci da potomci Adema i Have su bili srodne duše ili evolucijski razvoj majmuna da je bio srodna duša drugome.....(žargonski receno)....Mi smo stvoreni (hebi me ako znam kako) da bi nastavljali nasu vrstu.....Ljubav je tu samo da surovost naseg bivstvovanja ublazi...Jedino bitno je zivi,rodi,bori se i umri
Naravno ja sama se ne drzim ovoga uvijek,zapitam se i ja je li neki Karls u Njemackoj moja srodna duša....
Ali meni je cudno to, da eto hajmo reci postoje srodne duše...kako su one sve u Sarajevu(vecina)

- Bellydancesuperstar
#86 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Mislim da ne postoji jedna, nego može postojati više.
Srodne duše su duše s kojima se slažeš, koje su ti slične.
Najbolje bi to opisala ovako: srodne duše su one koje su na istoj frekvenciji kao ti, koje su na istom duhovnom razvoju kao ti...tako nekako.
A da postoji jedna jedina,u to ne vjerujem. I nema to veze s ljubavi i sexom i spolom...nego s duhovnošću.
Upravo zbog tog razloga religije ne podržavaju miješane brakove i brakove s ateistima itd.
Najbolje bi to opisala ovako: srodne duše su one koje su na istoj frekvenciji kao ti, koje su na istom duhovnom razvoju kao ti...tako nekako.
A da postoji jedna jedina,u to ne vjerujem. I nema to veze s ljubavi i sexom i spolom...nego s duhovnošću.
Upravo zbog tog razloga religije ne podržavaju miješane brakove i brakove s ateistima itd.
- samo malo reloaded
#87 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Bas sam ovo mislio napisati, mislim tvoja prva recenica mi je bila u glavi prije par minuta nego sam ovo procitaoBellydancesuperstar wrote:Mislim da ne postoji jedna, nego može postojati više.
Logikom stvari, nemoguce je da postoji samo jedna osoba koja ti je kao sudjena, sa obzirom da na planeti postoji koliko, preko 6 milijardi ljudi, sta ako je ta tvoja jedna i jedina srodna dusa Urlike iz Minhena ili Olaf iz Helsinborga.
U najmanju ruku smijesno.
Srodne duse su upravo ovo sto si navela, osobe sa kojima se "pronalazis" na vise nivoa, razmisljanja, ponasanja, karaktera itd. Neko kome mozes reci sve, i ko tebi moze reci sve, sa kim nemas tajni iz nekog straha ili bojazni da ce te pogresno razumjeti.
Sto se tice religija, mijesanih brakova, to je po meni vec malo previse. Moji roditelji su bili iz razlicitih kultura, religija, ali su se voljeli vise nego 99% njihovih poznanika koji su bili u braku sa pripadnikom iste religije.
Religioznost je privatna stvar pojedinca, i licno ne smatram za vjernika onog covjeka koji razmislja u stilu "ja imam svog Boga, a ti imas svog Boga". Bog je jedan.
Ali dobro, to nije bitno za ovu temu.
- Bellydancesuperstar
#88 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Nisam ni ja napisala da pripadnici različitih religija ne mogu biti srodne duše, naravno da mogu, nego sam navela da je to glavni razlog zbog kojeg se ne preporučuju takve veze.
Još bih dodala da jedna osoba može biti srodna duša u određenom periodu života, a kasnije to prestane biti.
A postoje i one koje će cijeli život biti srodne duše.
Još bih dodala da jedna osoba može biti srodna duša u određenom periodu života, a kasnije to prestane biti.
A postoje i one koje će cijeli život biti srodne duše.
- Šef
#89 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Moja srodna duša. Vidim joj u očima.
-
kod65
#90 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Ja mislio da sam je nasao, pa se probudio.
- Bellydancesuperstar
#91 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Moraš se truditi nekad oko svoje "srodne duše", a ne ju doživljavati kao accessory.
- Durga
#92 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
http://www.youtube.com/watch?v=gmZfi46AuJABellydancesuperstar wrote:Moraš se truditi nekad oko svoje "srodne duše", a ne ju doživljavati kao accessory.
- LieToMe
#93 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
ON je moja srodna dusa jer sam citav svoj zivot voljela sa pola srca, nesvjesno, "sdedeci" se tako za njega, uceci se kako cu ga voljeti kad ga jednog dana nadjem... Znam to u dubini srca i duse, jer ne nalazi se svakog dana neko ko je "po mjeri" nas samih.
Kad me pogleda znam sta misli, kad izustim recenicu znam vec unaprijed da ce je zavrsiti... Nisam ni sanjala da cu pored sebe imati nekog ko je toliko slican meni a opet, tako razlicit da svaki dan sve vise i vise volim te nase razlicitosti... ON je tu da me uhvati kad padam, da me "spusti" na zemlju kad letim... ON je tu da podijeli sve svoje skrivene misli i zelje sa mnom...
ON je moja srodna dusa, moj prijatelj, zivotni saputnik... i kad lezimo u krevetu i sutimo, i kad nas zivotni problemi doticu...i kad se smijemo i kad placemo...mi se razumijemo i volimo...
I zato da, vjerujem da je ON moja srodna dusa jer:
"Kada se covjek dublje zagleda u dusu svijeta lako shvati da na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja ceka onu drugu, bilo to nasred neke pustinje ili nasred nekog velikog grada.I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva proslost i sva buducnost gube svaki znacaj i samo postoji taj trenutak!"
Kad me pogleda znam sta misli, kad izustim recenicu znam vec unaprijed da ce je zavrsiti... Nisam ni sanjala da cu pored sebe imati nekog ko je toliko slican meni a opet, tako razlicit da svaki dan sve vise i vise volim te nase razlicitosti... ON je tu da me uhvati kad padam, da me "spusti" na zemlju kad letim... ON je tu da podijeli sve svoje skrivene misli i zelje sa mnom...
ON je moja srodna dusa, moj prijatelj, zivotni saputnik... i kad lezimo u krevetu i sutimo, i kad nas zivotni problemi doticu...i kad se smijemo i kad placemo...mi se razumijemo i volimo...
"Kada se covjek dublje zagleda u dusu svijeta lako shvati da na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja ceka onu drugu, bilo to nasred neke pustinje ili nasred nekog velikog grada.I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva proslost i sva buducnost gube svaki znacaj i samo postoji taj trenutak!"
- Zlata M.
#94 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
LieToMe wrote:ON je moja srodna dusa jer sam citav svoj zivot voljela sa pola srca, nesvjesno, "sdedeci" se tako za njega, uceci se kako cu ga voljeti kad ga jednog dana nadjem... Znam to u dubini srca i duse, jer ne nalazi se svakog dana neko ko je "po mjeri" nas samih.
- Mis mekinjas
#95 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Više ne znam ima li samo jedan Bashart ili ih ima više.... 
- Bellydancesuperstar
#96 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Durga wrote:http://www.youtube.com/watch?v=gmZfi46AuJABellydancesuperstar wrote:Moraš se truditi nekad oko svoje "srodne duše", a ne ju doživljavati kao accessory.
- Šnježana
- Highlander
#98 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
"Prije nego se čovjek rodi bude duša živa. Duša živa se razdvoji na muški i na ženski dio. Prvo se u svijetu rodi muški, pa ženski dio duše. Mogu se roditi u istoj ulici, ili na dva kraja svijeta. Rijetko kad se sretnu, ali, ako se sreatnu, tada nastane ljubav na prvi pogled, ljubav na smrt, "Tadž Mahal". Samo jedan od milion parova su spojeni nebeski dvojnici".
Po sjećanju, staro rabinsko predanje o "nebeskim dvojnicima".
Toliko.
Toliko.
- Bellydancesuperstar
#99 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
Highlander wrote:"Prije nego se čovjek rodi bude duša živa. Duša živa se razdvoji na muški i na ženski dio. Prvo se u svijetu rodi muški, pa ženski dio duše. Mogu se roditi u istoj ulici, ili na dva kraja svijeta. Rijetko kad se sretnu, ali, ako se sreatnu, tada nastane ljubav na prvi pogled, ljubav na smrt, "Tadž Mahal". Samo jedan od milion parova su spojeni nebeski dvojnici".
Toliko.
nema šanse da je tako.
- Highlander
#100 Re: Vaša "Srodna Duša"?!
"nema šanse da je tako."
Da ti kažem... Ne znam, nisam siguran da li je tako, ali ovo rabinsko predanje sam tačno parafrazirao. Za mene je ono vrlo intrigantno.
Da ti kažem... Ne znam, nisam siguran da li je tako, ali ovo rabinsko predanje sam tačno parafrazirao. Za mene je ono vrlo intrigantno.