Vaša "Srodna Duša"?!

Rasprave o filozofskim temama.
Šnježana

#1 Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Šnježana »

Šta mislite o sljedećoj izjavi:

"Ta srodna duša je muški ili ženski dio nas. Radi se o ženskom ili muškom aspektu našeg višeg bića, naše vise svjesnosti. Svaka osoba, bilo muško ili žensko, ima u sebi mušku i žensku stranu. Desna strana je takozvana ženska ili jing, a lijeva strana je takozvana muška ili jang.

Srodne duše se prepoznaju po boji, mirisu, zvuku, melodiji i vuku jedan prema drugome. Srodne duše su uvijek ista bića! One imaju isti zvuk, miris, i iste energije čak i ako izgledaju potpuno drukčije ili ako se jedna duša inkarnirala, a druga ne. Tu energiju naše srodne duše osjećamo u srcu, jer se tu ta frekvencija u svakom slučaju osjeća i mi znamo da postoji naše sjedinjenje. Slično se dogodi ako se srodne duše sretnu. Onda se prisjetimo vječne ljubavi između nas. Pravi uzrok "ljubavi na prvi pogled" je prepoznavanje voljene osobe u srcu. Kod prepoznavanja srodne duše je osjećaj tako lijep, magijski, Božanski i mi mislimo da postoji samo jedna srodna dusa.

Ali nije uvijek tako da svoju srodnu dušu odmah prepoznamo. Katkad se dogodi da sretnemo srodnu dušu i tek poslije shvatimo da je ta duša bila kod nas, a mi je nismo prepoznali. Za prepoznavanje srodne duše je potrebno imati i određeni duhovni nivo.

U svakom slučaju se radi o ljubavi. Jer postoje mnoge duše koje se vole, s kojima smo mi bili povezani u mnogim ulogama ( majka-dijete, prijatelji, unuk/a-djed baka...) i s kojima smo odigrali razne uloge života, a pri tome jedni drugima pomogli u našem duhovnom razvoju.

Isto tako se može dogoditi da u ovom životu ne sretnete svoju srodnu dušu, ali nemojte zbog toga biti tužni jer je sve povezan sa svojom srodnom dušom na duhovnoj razini i nitko nas ne može odvojiti. Dvije srodne duše su povezane vječno."
Last edited by Šnježana on 30/09/2011 20:28, edited 1 time in total.
Zlata M.

#2 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Zlata M. »

Šnježana wrote: Srodne duše se prepoznaju po boji, mirisu, zvuku, melodiji i vuku jedan prema drugome. Srodne duše su uvijek ista bića! One imaju isti zvuk, miris, i iste energije čak i ako izgledaju potpuno drukčije ili ako se jedna duša inkarnirala, a druga ne. Tu energiju naše srodne duše osjećamo u srcu, jer se tu ta frekvencija u svakom slučaju osjeća i mi znamo da postoji naše sjedinjenje. Slično se dogodi ako se srodne duše sretnu. Onda se prisjetimo vječne ljubavi između nas. Pravi uzrok "ljubavi na prvi pogled" je prepoznavanje voljene osobe u srcu. Kod prepoznavanja srodne duše je osjećaj tako lijep, magijski, Božanski i mi mislimo da postoji samo jedna srodna dusa.
" ... mi smo dusa, koja upravo dozivljava ljudska iskustva, a ne ljudi koji ponekad imaju spiritualno iskustvo", tako nekako bi receno.
I istina je. :)
... te je istina i ovaj dio koji sam izdvojila.
Šnježana

#3 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Šnježana »

:-D :-D
Last edited by Šnježana on 30/09/2011 20:29, edited 1 time in total.
Gaggy!i

#4 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Gaggy!i »

Šnježana wrote:Jeste li je pronašli? Kako znate da je to baš vaša srodna duša, a ne neko ko vam "odgovara"? I šta mislite o sljedećoj izjavi:

"Ta srodna duša je muški ili ženski dio nas. Radi se o ženskom ili muškom aspektu našeg višeg bića, naše vise svjesnosti. Svaka osoba, bilo muško ili žensko, ima u sebi mušku i žensku stranu. Desna strana je takozvana ženska ili jing, a lijeva strana je takozvana muška ili jang.
Mislim da bica na visem nivou svijesti ne razlikuju muski i zenski aspekt. 8-) Spolovi su rezultat covjekove fiziologije... iskljucivo bazirano na somatskom, a u sustini dijelimo iste osjecaje, kod jednog su neki vise, a neki manje izrazeni... hormoni ovdje igraju presudnu ulogu.
Boldirao sam tvoje rijeci, kako bi vidjela da se slazes sa mnom. :razz: :D Ako sam ja M, onda mi je srodna dusa Z- sto je svakako svejedno jer nosimo i M i Z stranu u sebi. :-)

Šnježana wrote:Srodne duše se prepoznaju po boji, mirisu, zvuku, melodiji i vuku jedan prema drugome. Srodne duše su uvijek ista bića! One imaju isti zvuk, miris, i iste energije čak i ako izgledaju potpuno drukčije ili ako se jedna duša inkarnirala, a druga ne. Tu energiju naše srodne duše osjećamo u srcu, jer se tu ta frekvencija u svakom slučaju osjeća i mi znamo da postoji naše sjedinjenje. Slično se dogodi ako se srodne duše sretnu. Onda se prisjetimo vječne ljubavi između nas. Pravi uzrok "ljubavi na prvi pogled" je prepoznavanje voljene osobe u srcu. Kod prepoznavanja srodne duše je osjećaj tako lijep, magijski, Božanski i mi mislimo da postoji samo jedna srodna dusa.
Licno ne vjerujem u srodne duse (al' u stanju zaljubljenosti se vec mjenja pogled, tad' zanemarim racionalnost kako bih sto vise uzivao...u toj slasti i romantici).
To ti je ljubav. Kad se dvoje "mirise" (hemija), kad obozavas sve na svom partneru... njegovu kozu, odjevanje, glas i ona strast i zudnja sto nas dovodi do ludila (ceznemo jedno za drugim), i sve ostale sitnice. :mrgreen:
Sto se tice energije, mislim da je svaka jedinstvena (poput genetskog koda)... a frekvencije, pa one se mjenjaju i vjerovatno se mogu uskladiti. :roll:
Sve u svemu, mnogi dozivljavaju ovo sto si opisala. Tako i treba da bude, jer je to car ljubavi i svako misli da je njegova ljubav jedinstvena (eee...sta se dnevno "srodnih dusa" nadje, al' i rastane :lol: ).
Nekad, kad se dvoje sretnu, imaju osjecaj da se vjecno poznavaju, a prvi put se vide.. jednostavno osjecaju bliskost. I to je normalan fenomen- vjerovatno nas podsjeca na nekog (nesvjesno, pa to projeciramo na tu osobu), il' nam je toliko sarmantan da odmah osjetimo enormnu bliskost, te opet ono "mirisanje" itd.
Zlata M. wrote: " ... mi smo dusa, koja upravo dozivljava ljudska iskustva, a ne ljudi koji ponekad imaju spiritualno iskustvo"
It 's great! :thumbup:
Last edited by Gaggy!i on 11/03/2011 10:42, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#5 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Ma.Le.Na »

jedno vrijeme sam vjerovala u postojanje srodne duse
vise ne
kusur

#6 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by kusur »

joj ima jedna srodna dusa, ganjamo se mjesecima, uskoro ce kulminacija pa vas obavijestim :D
jarancuga

#7 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by jarancuga »

srodne duse ugovore sastanak prije nego se tijela upoznaju...
popi

#8 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by popi »

@malena: zasto ne vjerujes?

Nego, je li realno: znati da smo srodne duse, ali je izbor da nismo zajedno?
Ma.Le.Na

#9 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Ma.Le.Na »

pa dosla sam sebi :D

salu na stranu..mislim da su odredjeni ljudi vise ili manje kompatibilni
kao sto neko spomenu iznad..vremenom ta kompatibilnost, normalno, postaje veca..pa se moze uciniti da smo srodne duse..
ne vjerujem vise jer sam u jednom trenutku pomislila da sam je pronasla..medjutim sada vjerujem i znam da nisam..i da je glupo traziti neki ideal kosmickog spajanja dusa..bilo u ljubavi ili prijateljstvu..
drago mi je kada naletim na osobe s kojima se razumijem..s kojima i neverbalno mogu komunicirati...ali ne gajim neke nade da su mi to srodne duse..
sheikh

#10 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by sheikh »

Ja nesto ne vjerujem u to :)
sa_love

#11 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by sa_love »

Mislim da nas zivotna iskustva navode da pomislimo da postoji srodna dusa (jer nas ljudi sa slicnim iskustvima bolje razumiju), mada u to ne vjerujem.
Wutkica

#12 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Wutkica »

Vjerujem....srela...dozivjela....i to je to....
Jazz_Junkie

#13 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Jazz_Junkie »

Mozda bismo trebali otvoriti novi podforum: Kic i patetika - kutak za backstreetboysko-enriqueiglesijaske egzistencijalne misli.
Wutkica

#14 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Wutkica »

Jazz_Junkie wrote:Mozda bismo trebali otvoriti novi podforum: Kic i patetika - kutak za backstreetboysko-enriqueiglesijaske egzistencijalne misli.
Ti jos nisi... :roll: too bad ;-)
Bloo
Globalna šefica

#15 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Bloo »

Jazz_Junkie wrote:Mozda bismo trebali otvoriti novi podforum: Kic i patetika - kutak za backstreetboysko-enriqueiglesijaske egzistencijalne misli.

hejteru :D
kusur

#16 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by kusur »

:lol:
Zlata M.

#17 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Zlata M. »

jarancuga wrote:srodne duse ugovore sastanak prije nego se tijela upoznaju...
:)
Bloo
Globalna šefica

#18 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Bloo »

Ma.Le.Na wrote:pa dosla sam sebi :D

kao sto neko spomenu iznad..vremenom ta kompatibilnost, normalno, postaje veca..pa se moze uciniti da smo srodne duse..
ne vjerujem vise jer sam u jednom trenutku pomislila da sam je pronasla..medjutim sada vjerujem i znam da nisam..i da je glupo traziti neki ideal kosmickog spajanja dusa..bilo u ljubavi ili prijateljstvu..
drago mi je kada naletim na osobe s kojima se razumijem..s kojima i neverbalno mogu komunicirati...ali ne gajim neke nade da su mi to srodne duse..

npr. kao mene :D
Gaggy!i

#19 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Gaggy!i »

kusur wrote:joj ima jedna srodna dusa, ganjamo se mjesecima, uskoro ce kulminacija pa vas obavijestim :D
Puu jbt... mjesecima... to jos uvijek cekas pravi trenutak ha? :lol: :P
sa_love wrote:Mislim da nas zivotna iskustva navode da pomislimo da postoji srodna dusa (jer nas ljudi sa slicnim iskustvima bolje razumiju), mada u to ne vjerujem.
Ima i to svoje... jedan od mnogih faktora... slicna "sudbina" prouzrokuje osjecaj bliskosti.
popi wrote:Nego, je li realno: znati da smo srodne duse, ali je izbor da nismo zajedno?
U ko'm kontekstu? Iz licnog iskustva govoris il'?
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Zlata M.

#20 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Zlata M. »

Gaggy!i wrote: Licno ne vjerujem u srodne duse (al' u stanju zaljubljenosti se vec mjenja pogled, tad' zanemarim racionalnost kako bih sto vise uzivao...u toj slasti i romantici).
To ti je ljubav. Kad se dvoje "mirise" (hemija), kad obozavas sve na svom partneru... njegovu kozu, odjevanje, glas i ona strast i zudnja sto nas dovodi do ludila (ceznemo jedno za drugim), i sve ostale sitnice. :mrgreen:
Sto se tice energije, mislim da je svaka jedinstvena (poput genetskog koda)... a frekvencije, pa one se mjenjaju i vjerovatno se mogu uskladiti. :roll:
Sve u svemu, mnogi dozivljavaju ovo sto si opisala. Tako i treba da bude, jer je to car ljubavi i svako misli da je njegova ljubav jedinstvena (eee...sta se dnevno "srodnih dusa" nadje, al' i rastane :lol: ).
Nekad, kad se dvoje sretnu, imaju osjecaj da se vjecno poznavaju, a prvi put se vide.. jednostavno osjecaju bliskost. I to je normalan fenomen- vjerovatno nas podsjeca na nekog (nesvjesno, pa to projeciramo na tu osobu), il' nam je toliko sarmantan da odmah osjetimo enormnu bliskost, te opet ono "mirisanje" itd.
... il' sto rekao M. Rakic : 'Ti neces znati sta u meni biva,
Da ja u tebi volim sebe sama.'

... ti, zapravo, ne proturijecis @Snjezani.
Naprotiv ... :wink:
Gaggy!i

#21 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Gaggy!i »

Poceo sam kuckati i sve vise i vise se uvlacio u splet kontradikcije. Malo sam razmislio. Ovako! Moguce je postojanje srodne duse, al' je toliko mala vjerovatnoca da je skoro jednaka nistici. Svi smo mi jedna dusa, a sklop okolnosti i vjerovatnoce je ono sto stvara "razlike", te sto su manje razlike to se vise srodnosti osjeca (da bih objasnio ovu recenicu, morao bih roman napisati, a i tad ne bih bio siguran da sam uspio- obratite paznju na ono sto je pisano po marginama, jedino tako je shvatljivo) :-) :mrgreen:
Zlata M.

#22 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Zlata M. »

Gaggy!i wrote:Poceo sam kuckati i sve vise i vise se uvlacio u splet kontradikcije. Malo sam razmislio. Ovako! Moguce je postojanje srodne duse, al' je toliko mala vjerovatnoca da je skoro jednaka nistici. Svi smo mi jedna dusa, a sklop okolnosti i vjerovatnoce je ono sto stvara "razlike", te sto su manje razlike to se vise srodnosti osjeca (da bih objasnio ovu recenicu, morao bih roman napisati, a i tad ne bih bio siguran da sam uspio- obratite paznju na ono sto je pisano po marginama, jedino tako je shvatljivo) :-) :mrgreen:
... pa deee ! :-D
sto su manje razlike to se vise srodnosti osjeca
Ne.
Zapravo, o kojim razlikama govoris ? :) ... onim vidljivim ... ?

Vidi :
One imaju isti zvuk, miris, i iste energije čak i ako izgledaju potpuno drukčije ili ako se jedna duša inkarnirala, a druga ne.
Ziiiiiva istina. :)
Ma.Le.Na

#23 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Ma.Le.Na »

Bloo wrote:
Ma.Le.Na wrote:pa dosla sam sebi :D

npr. kao mene :D
:lol: naravno :D :D
because_of_you

#24 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by because_of_you »

Ne volim ove teme :roll: :sad:

Ko uopće poturi tu ublehu o soul mates-ima? :x
Šef

#25 Re: Vaša "Srodna Duša"?!

Post by Šef »

because_of_you wrote:Ne volim ove teme :roll: :sad:

Ko uopće poturi tu ublehu o soul mates-ima? :x