a, covjece! Lijepo mi nije dobro! Da ja ovako razmisljam o Bogu - davno bih u ludari zavrsila. Ja uopste ne zelim da ga zamisljam kao nekog krvnika koji samo smislja kako ce se osvetiti svakome ko ne vjeruje u Njega, odnosno svakome ko u bobu ne prati ta neka pravila... Nou cens da zelim da zamislim da je on neki zlobni starcic koji smislja ovakve pakosti! Mislim halooooooooo!
pazi evo nek ti On odgovori na to direktno iz Kurana
Objavljivanje Knjige od Allaha je Silnoga, Sveznajuceg",
"Koji oprasta grijehe i prima pokajanje, Koji strahovito kaznjava i obilno nagradjuje; drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraca." (Kur'an; El-Mu'min:1-3)
znaci nagradjiva koji zasluzuju a bogami i kaznjava koji zasluze, ali mnogima i oprosti
Onaj ko kakvo zlo ucini ili se prema sebi ogrijesi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti - naci ce da Allah prasta i da je milostiv." ( En-Nisa, 110. )
Ja cu sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela cini, i koji zatim na Pravom putu istraje." ( Ta-Ha, 82. )
Sta mislis kako bi trebao Bog postupiti sa naprmijer cetnicima, koji su patili jadni narod po Bosni, Hrvatskoj, Kosovu , samo sto se nisu zvali slobodan, radovan peti i desti
S druge strane potpuno razumijem da postoje ljudi koji vjeruju u sve te prijetnje, ali je zalosno ako slijepo prate vjerska pravila samo zbog tog smrtnog straha od Njegove kazne!
pa nije samo da se bojim njegove kazne, nego zudim da budem u raju sa Njim, da ga vidim i cujem njegov govor kad se bude pokazao prvi put ljudima.
Ja vjerujem u Boga kao u cistu ljubav, kao u nekog ko bezuslovno voli, ko prasta, ko razumije. I sve dobro sto cinim i sva pravila koja slijedim (ako se tako moze reci...) - sve to cinim zato sto zelim, zato sto osjecam potrebu da to uradim,
fino je to, upravi su tu
a ne zato sto se bojim! Jer ja se ne bojim! Ja Ga volim! A ne mogu da volim nekog kog se bojim! Ja Ga se uopste ni najmanje ne bojim!
pa znaci ako radis grijeh ti se njega ne bojis da ce te kazniti za to, jeli tako ??? to sto postoji bogobojaznost je samo da se nerade grijesi.
I mislim da su zalosne konstatacije (koje sam negdje u ranijim postovima procitala) tipa - ko nije musliman (ko nije prihvatio islam) - taj je nevjernik i tome ce se desiti ta i ta grozota.
koji se zakon slijedi u drzavi ako drzava donese novi zakon, dal ices slijediti stari ili novi zakon ???
tako isto za bozijom knjigom, ko odbaciva boziju zakon koji je poslao na zemlju preko Muhammeda, onda ako mislis da netreba , onda se pravdaj sama poslije na sudnjem danu ako bude belaja
Ja ne mislim da je Bog formalist. U svemu sto nas je pokusao nauciti na ovaj ili onaj nacin - bitna je sustina! Bas ne zelim vjerovati da je Bog em zloban i osvetoljubiv, em toliko ogranicen da mu je bitnija forma od sustine!
de mi reci kako ce to proci teski grijesnici nevjernici, koji muce i pate narod i izvljavaju se, kolju, siluju, muce po logorima, bez ikakvog pokajanja u umru, sta mislis kako ce Bog sa njim postupiti ???
Bitno je da volis, da pomazes, da nikog od tebe glava ne zaboli, nit' suza potece, da olaksas zivot svakome - kad god i koliko god mozes!
super, svaka cast, eh to je islam, upravo to
Jedno od Njegovih imena bjese Milostivi... zar je to Taj koji smislja ovakve pakosti?!
jeli milotiv prema onome koji , kolje narod, koji siluje zene, koji muci najgorim patnjama narod u logorima, jeli milostiv i prema takvim, ako bi bio milostiv prema takvima onda bi to bilo pljuvanje prema zrtvama
ni Kur'an nije stigao faxom iz raja... Sve je to pisano ljudskom rukom, rukom obicnog malog covjeka, sklonog da pogrijesi, uvelica, umanji, preokrene, doda, izostavi i uljepsa...
kuran nije pisam ljudskom rukom
Vjerujem da nas voli sve podjednako
,
nevoli, i to nema veze sa lgoikom, gdje ce voliti jednog Hitlera i milosevica, i onog koji cini dobro ljudima, pomaze siromase itd nema logike nikako to sto pises
Zar nije mnogo bolje izdici se iznad tog niskog poriva za osvetom i - oprostiti?
/ bili ti volila da oporosti, onome ko ti zakolje oca, siluje mater, muci brata itd bili m uti oprostila molim te

ma daj, nidje veze svezom
O, zaista mi zao sto neko zivi sa ovako tegobnom percepcijom Boga...
Bog jeste ljubav, i sve sve to Bog se voli i voli one koje cine dobra djela, a nevoli koji su oholi , kojii pate narod itd
Kada ja na Njega pomislim - ne silazi mi osmjeh s lica, jer s mislima o Njemu - dolaze mi samo mir i spokoj u dusu. Nikada, nikada, nikada ne bih mogla misliti o Njemu kao o osvetniku!
Cak stavise - vec takva tvrdnja je za mene bogohuljenje!
pa reci mi gdje ce oni koji su klali nevin narod u ratu, silovali, mucili po logorima, gdje ce oni po tebi, ako im se Bog neosveti ko ce drugi pobogu, i gdje je tu pravda, vidimo koliko se slobodno secu , ni zatvora ni kazne na ovom svijetu, gdje je tu pravda.
Ali postujem da drugi misle drugacije, nego mi ih nesto zao, covjece! Koje opterecenje!
jeli ti zao Hitlera, Milosevica, i ostalo kompaniju ????