Kako dijete stimulisati da uči?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

fixer

#76 Re: Kako dijete stimulisati da uči?

Post by fixer »

Uci ga na primjerima. Trenig tije glupo da mu zabranjujes, jer vjerovao ili ne - to tjera na ulicu. Imas dvije metode -
1. pricati sa njim
2. narediti mu.
Druge nema. Prica bi trebala da se svede na to da mu objasnis sta pruzaju dobre ocjene. Objasniti mu da je kod nas sistem da vrijedis kakvi su ti rezultati. Ukoliko ih nemas, sam sebi smanjujes broj mogucnosti u zivotu. A to je najvaznija stvar u ovom vremenu. Imati izbor. Kad si usmjeren na samo jednu stvar, i kad nemas izlaza na osnovu odluka koje si donio kao mlad, onda zivot preuzme kontrolu nad tobom. Bolje kontrolisati svoj zivot samostalno, nego da on kontrolise tobom. Ja imam prijatelje kojima sad dolazi na naplatu upravo ovo - konforan odnos prema zivotu. Sad se moli Bog za bilo kakav posao, a izvora posla nema. A sve to je rezultat djecijeg razmisljaja i potrebe za igrom i razbibrigom. Ali u danasjem vremenu ni kao dijete vise nemas pretjeran prostor za opustiti se. Takav sistem.
Druga stavka se odnosi na to da si ti ipak otac. Nemas ti puno brige oko toga hoce li-nece li. Nemoj slucajno uciti sa njim. Nemoj mu pomagati ni podrazno.Samo trazi rezultat. Bolje da ti budes surov prema njemu sad, nego da to poslije bude zivot. Nema rezultata - radikalne mjere i sankcije. Pri tome zabrane izlazaka i gluposti nece pomoci. najbolja sankcija je tvoj odnos prema njemu. Ipak je dijete i privrzenost roditeljima im je krucijalna, a ako vide da bez toga ostaju nece im biti svejedno. Pokazi da si stabilan i nepokolebljiv. Tu nema kompromisa. Dopusti mu da si sam organizuje raspored, ali zahtjevaj rezultat. Neka se sam nauci da ispostuje obaveze. Ako ne dobije sad taj osjecaj za obaveze, kasnije se mozes jebati.
Puno srece i ako bude trebalo da mu ja pojasnim par slucajeva iz perioda mog odrastanja slobodno kontaktiraj na pm. :)
Phosphorus

#77 Re: Kako dijete stimulisati da uči?

Post by Phosphorus »

Puno pričaj, neka ti to bude navika, sa vremena na vrijeme da mu pricas(nemoj to, nemoj ovo, pamet u glavu, i slicno.).
A za skolu, par sankcija(komp., itd.) i natjeraj ga da radi zadace, provjeri ih :)
Ne mora u da bude svaka petica i sve odlicno, ali mora steci naviku da uci.
I jos obrati paznju u kakvom je drustvu u skoli, sa kim sjedi. Jer ako njegovi prijatelji ne uce, pitanje je hoce li i on :)
Amelina

#78 Re: Kako dijete stimulisati da uči?

Post by Amelina »

....moja namjera nije ni bila da cu to da uradim, ja sam se nasalila a i on se je nasmijao kada sam ja to rekla, al ja sam ostala ozbiljna jer sam u sebi imala mali milon pitanja i nacina kako da mu objasnim da je stvar ozbiljna...pri mojoj ozbiljnosti je on i pomislio da bi mogla to da uradim al je to eto i upalilo...zatim, smatram da mu to ni u kakvom slucaju nije pomutilo ili uzdrmalo samopouzdanje prema tome ne smatram da sam nista lose uradila...sin i ja imamo super odnos...

ovdje nisam nikako da bi stvarala neki imidz na forumu jer ja stvarno za to nemam vremena, pomislila sam da bi moja prica nekoga inspirisala..mene je npr. inspirisala prica moje profesorice jer nije nikako mogla sinu dokazati da skloni patike kad se izuje...uvjek kad bi ulazila na vrata naletila bi prvo na njih i pokusavala razgovorom al nista nije upalilo dok nije jedan dan uzela telefon i pred njim nazvala majstora i rekla mu sledece: imam sina koji nikako da nauci da bi trebao obucu skloniti kada se izuje, pa sam nazvala vas da li bi mi mogli slucajno pomoci da mi pomjerite vrata na drugo mjesto...naravno raspitivala se i kolika bi to bila cijena...zatim je ugovorila da mu od dzeparca skida odredjenu sumu novca i u slucaju kad bi sam zaradjivao novac kako bi se to otplatilo za deset godina...naravno sa druge strane zice nije bilo nikoga al je on mislio ozbiljno da je telefonski razgovor napravljen...od tada se sve rijesilo...

samo da napomenem, djeca su sita od primjera kako i sta ne treba raditi, uvjek sa nemoj ovo ili ono, zasto ne okrenuti pricu u drugom smijeru i govoriti im sta trebaju i smiju za promjenu... ;-)
Post Reply