1. pricati sa njim
2. narediti mu.
Druge nema. Prica bi trebala da se svede na to da mu objasnis sta pruzaju dobre ocjene. Objasniti mu da je kod nas sistem da vrijedis kakvi su ti rezultati. Ukoliko ih nemas, sam sebi smanjujes broj mogucnosti u zivotu. A to je najvaznija stvar u ovom vremenu. Imati izbor. Kad si usmjeren na samo jednu stvar, i kad nemas izlaza na osnovu odluka koje si donio kao mlad, onda zivot preuzme kontrolu nad tobom. Bolje kontrolisati svoj zivot samostalno, nego da on kontrolise tobom. Ja imam prijatelje kojima sad dolazi na naplatu upravo ovo - konforan odnos prema zivotu. Sad se moli Bog za bilo kakav posao, a izvora posla nema. A sve to je rezultat djecijeg razmisljaja i potrebe za igrom i razbibrigom. Ali u danasjem vremenu ni kao dijete vise nemas pretjeran prostor za opustiti se. Takav sistem.
Druga stavka se odnosi na to da si ti ipak otac. Nemas ti puno brige oko toga hoce li-nece li. Nemoj slucajno uciti sa njim. Nemoj mu pomagati ni podrazno.Samo trazi rezultat. Bolje da ti budes surov prema njemu sad, nego da to poslije bude zivot. Nema rezultata - radikalne mjere i sankcije. Pri tome zabrane izlazaka i gluposti nece pomoci. najbolja sankcija je tvoj odnos prema njemu. Ipak je dijete i privrzenost roditeljima im je krucijalna, a ako vide da bez toga ostaju nece im biti svejedno. Pokazi da si stabilan i nepokolebljiv. Tu nema kompromisa. Dopusti mu da si sam organizuje raspored, ali zahtjevaj rezultat. Neka se sam nauci da ispostuje obaveze. Ako ne dobije sad taj osjecaj za obaveze, kasnije se mozes jebati.
Puno srece i ako bude trebalo da mu ja pojasnim par slucajeva iz perioda mog odrastanja slobodno kontaktiraj na pm.