Kako dijete stimulisati da uči?
Moderator: anex
- prilagodjena
#1 Kako dijete stimulisati da uči?
Imam sina od 12 godina i odnedavno je popustio u školi.Razumijem da ga je spopao pubertet(simptomi su očigledni) ali mi je žao da pokvari prosjek ocjena zbog upisa u srednju školu.Pokušavamo razgovorom,obećanjima ali on kao da ne haje-ništa ne pali.Juče sam bila na roditeljskom,nakupilo se tu i nekih dvojki i sankcionirali smo ga tako što smo mu zabranili trening ove sedmice ( a to voli iznad svega)dok ne vidimo da se barem trudi da to ocjene popravi.Zaista ne znam kako da mu pristupim,s obzirom da su osjetljive godine.Inače je dobar dečko,doduše malo nestašan ali ok.
- Ridjobrki
#2 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Degenek. Jeste malo zastarjela ali je neprevaziđena i nenadmašna metoda koja je jedina prijemčiva ovom podneblju imajući u vidu naš mentalitet koji se očituje već od najranije dobi.
- prilagodjena
#3 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ne znam,bojim se da to ne proizvede kontraefekat 
- erni3
#4 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ja sad zalim sto me nisu roditelji degenecili kad bih popustio u skoli kao manji.neprilagođena wrote:Ne znam,bojim se da to ne proizvede kontraefekat
Ali, ipak nisam da nekog drugog tuku. Radi sa njim, ne daj mu vani, neko vrijeme dok ne stvori navike i onda ce samo ici.
Reci da razumjes sve njegove nove potrebe koje su se javile u tim godinama, ali da ima neke vaznije stvari da radi... (Nesto tipa: "Dok si pod mojim krovom, za mojim stolom i jedes moju hranu - tako ima da radis")... Nadam se da si skontala....
- prilagodjena
#5 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Naravno da sam skontala i upravo o tome sam i razmišljala-da ne kaže kad poraste zašto me nista tjerali jer znam da će mu biti krivo kad prođu "lude godine".Inače je velika lijenština i stalno odgađa obaveze za kasnije.Samo kad je sport,konkretno košarka,u pitanju nikad i ništa mu nije mrsko.Zato smo ga i kaznili sa neodlascima na trening.
Osim toga,tu je i nepažnja na satu.Razrednica kaže da su u principu svi nemirni i da su "poludili" a za njega konkretno da pravi duhovite upadice i slične gluposti.Uh,teško ovo...
Osim toga,tu je i nepažnja na satu.Razrednica kaže da su u principu svi nemirni i da su "poludili" a za njega konkretno da pravi duhovite upadice i slične gluposti.Uh,teško ovo...
-
Amelina
#6 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ocito da mu nema nista interesantno u ucenju i da mu to prestavlja dosadu jer tako reaguje... Djeca u tom dobu slijede svoje nagone, nemaju snage da im se suprstave...Zato je i odgovor jako jednostavan pokusajte napraviti ucenje zabavom, da bude humoristicano i zanimljivo..Najbolje je uciti sa svojim djetetom al ako ce to proizvesti svadju ili jaku raspravu bolje nikako, potrudi se da to bude lijep dozivljaj i za njega i za tebe...Bez obzira na doba starosti djeca vole provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima...Kreativnost i masta je ostalo...Sretno!!!
-
ri0
- prilagodjena
#8 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Slažem se sa svim što si napisala ali često je problem vrijem...potrudit ću seAmelina wrote:Ocito da mu nema nista interesantno u ucenju i da mu to prestavlja dosadu jer tako reaguje... Djeca u tom dobu slijede svoje nagone, nemaju snage da im se suprstave...Zato je i odgovor jako jednostavan pokusajte napraviti ucenje zabavom, da bude humoristicano i zanimljivo..Najbolje je uciti sa svojim djetetom al ako ce to proizvesti svadju ili jaku raspravu bolje nikako, potrudi se da to bude lijep dozivljaj i za njega i za tebe...Bez obzira na doba starosti djeca vole provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima...Kreativnost i masta je ostalo...Sretno!!!
-
Amelina
#9 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
I da moj savjet, nemojte mu oduzimati ono sto voli u ovom slucaju kosarku, jako je tesko naci nesto sto djeca vole u tom dobu a u njegovom slucaju je to kosarka... Moze se desiti da se djete izgubi, mislim na nacin da ne zna vise sta zeli...Budite oprezni, to su djeca i osjetljiva bica, pogotovo u tom dobu... 
- erni3
#10 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Da, probaj raditi sa njim. Dobra ideja, samo pazi da mu ne postanes prevelik oslonac pa na kraju bi moglo biti: "Haj' ti mama radi"... 12 godina, vjerovatno 6 razred, gradivo nije tesko, al' je dosadno - znam iz iskustva jer sam i ja tada ne bas najbolje ucio (a iz osnovne skole sam izasao prije 3-4 godine, tako da je to relativno frisko iskustvo) 
Sto se tice kazne, kad malo bolje skontam, kad god bi me za nesto kaznili imao bih neodoljivu potrebu da jos vise tersam
Sto se tice kazne, kad malo bolje skontam, kad god bi me za nesto kaznili imao bih neodoljivu potrebu da jos vise tersam
- prilagodjena
#11 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
erni3 wrote:Da, probaj raditi sa njim. Dobra ideja, samo pazi da mu ne postanes prevelik oslonac pa na kraju bi moglo biti: "Haj' ti mama radi"... 12 godina, vjerovatno 6 razred, gradivo nije tesko, al' je dosadno - znam iz iskustva jer sam i ja tada ne bas najbolje ucio (a iz osnovne skole sam izasao prije 3-4 godine, tako da je to relativno frisko iskustvo)
Evo zbog ovih stvari i tražim mišljenje na forumu.Dakle kazna neće uroditi plodom?Hm..
Zaista se trudim da mu pomognem i tu sam kad god nešto želi da pita ali ne mogu sad da upratim baš sve i da kontroliram svaku zadaću i lekciju.U pitanju je 7. razred,previše predmeta,premalo vremena...nije ni njemu lako
- al_akhisari
#12 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
...veoma je turbulentan period i razdoblje kroz koje dijete prolazi...nazalost, inat moze predstavljati veliku poteskocu, tako da budete oprezni sa eventualnim kaznama, dobro odvagajte ( nama koji ne poznamo dijete, jako je tesko kazati konkretno sta napraviti, svako je dijete posebno za sebe )...evo par uputa za uspostavljanje komunikacije sa tinejdžerom, mozda nadjete nesto zanimljivo...malo suptilnije nego prethodni prijedlozi
KAKO RAZGOVARATI S TINEJDŽEROM?
10 VAŽNIH SAVJETA:
1. SLUŠATI, SLUŠATI – govorite što manje da bi vaše dijete reklo što više...
2. Koristite što manje riječi u kratkim rečenicama...
3. Ne ponavljajte se. Ne ponavljajte se. Ne ponavljajte se. To je jako dosadno...
4. Govorite normalnim tonom. Što više vičete manje vas čuje...
5. Organizujte svoje misli prije razgovora...
6. Pazite na tajming, nije svako vrijeme dobro za razgovor...
7. Prekinite razgovor ako se frustracija ili ljutnja pojačavaju. Napravite kratku
pauzu ili nastavite sutra...
8. Dopustite tinejdžeru da ode, možda je to njegov način na koji kontrolira
ljutnju. Kažite mu da je OK da ode, ako se razgovor nastavi kasnije...
9. Ne postavljajte ultimatume. Tinejdžeri jako loše reagiraju na njih. Ako
osjetite da ćete postaviti ultimatum – napravite rađe pauzu...
10. NIKADA NE PONIŽAVAJTE! Ako ne možete razgovarati s poštovanjem,
ne započinjite razgovor...
I općenito, PUUUUNO razgovarajte s tinejdžerom, o svemu: sportu, vremenu, vijestima... bilo čemu. Komunikacija bolje ide ako se puno koristi. Nemojte započinjati razgovore samo kada treba rješavati probleme.
KAKO RAZGOVARATI S TINEJDŽEROM?
10 VAŽNIH SAVJETA:
1. SLUŠATI, SLUŠATI – govorite što manje da bi vaše dijete reklo što više...
2. Koristite što manje riječi u kratkim rečenicama...
3. Ne ponavljajte se. Ne ponavljajte se. Ne ponavljajte se. To je jako dosadno...
4. Govorite normalnim tonom. Što više vičete manje vas čuje...
5. Organizujte svoje misli prije razgovora...
6. Pazite na tajming, nije svako vrijeme dobro za razgovor...
7. Prekinite razgovor ako se frustracija ili ljutnja pojačavaju. Napravite kratku
pauzu ili nastavite sutra...
8. Dopustite tinejdžeru da ode, možda je to njegov način na koji kontrolira
ljutnju. Kažite mu da je OK da ode, ako se razgovor nastavi kasnije...
9. Ne postavljajte ultimatume. Tinejdžeri jako loše reagiraju na njih. Ako
osjetite da ćete postaviti ultimatum – napravite rađe pauzu...
10. NIKADA NE PONIŽAVAJTE! Ako ne možete razgovarati s poštovanjem,
ne započinjite razgovor...
I općenito, PUUUUNO razgovarajte s tinejdžerom, o svemu: sportu, vremenu, vijestima... bilo čemu. Komunikacija bolje ide ako se puno koristi. Nemojte započinjati razgovore samo kada treba rješavati probleme.
-
Desert Wind
#13 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
jesmo mi zaguljen mentalitet - cuj degenek - ovo ono - pa nije ukro, potuko se, razbio imovinu ljudi moji....
evo ja sam imao prosjek ocjena 100% 5 - sta sam dobio za to - nista ba posebno - trkeljam i zivim s mrvicama i pravim neki hljeb od mrvica...
ne zabranjuj mu basket - ocjena nije mjerilo uspjeha - trebas mu uskratit roditeljsku ljubav na nacin da te boli cosak treba li mu nesto ili ne... dakle nema odjece, obuce i tih dzidza...
mozda ces mu bas zabranom sporta ugusit talenat koji mu je bogom dan...
mozda pomalo isplivavaju i oni niski roditeljski kompleksi koji se na djeci pokusavaju prepravit - ja bih preporucio da se ostavis nasilnog forsiranja necega i da mu objasnis sta ga ceka u zivotu ako padne po bilo kojem pitanju bilo da se radi o skoli bilo da se radi o sportu...
evo ja sam imao prosjek ocjena 100% 5 - sta sam dobio za to - nista ba posebno - trkeljam i zivim s mrvicama i pravim neki hljeb od mrvica...
ne zabranjuj mu basket - ocjena nije mjerilo uspjeha - trebas mu uskratit roditeljsku ljubav na nacin da te boli cosak treba li mu nesto ili ne... dakle nema odjece, obuce i tih dzidza...
mozda ces mu bas zabranom sporta ugusit talenat koji mu je bogom dan...
mozda pomalo isplivavaju i oni niski roditeljski kompleksi koji se na djeci pokusavaju prepravit - ja bih preporucio da se ostavis nasilnog forsiranja necega i da mu objasnis sta ga ceka u zivotu ako padne po bilo kojem pitanju bilo da se radi o skoli bilo da se radi o sportu...
- Ridjobrki
#14 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ovako... Ono za degenek sam napisao u polušali mada nije naodmet
Mada ako nisi do sada imala praksu teško da će ti sada pomoći a i ne doimaš mi se kao taj tip mame. Ja ću ti pokušati dati par praktičnih savjeta koji pomažu manje-više uvijek a ti vidi može li ti šta pripomoći:
1. Uvedi njegovu radnu obavezu npr dva sata učenja dnevno, bilo zadaće ne bilo (ima knjiga, Male novine, dokumentarac na DVD ili TV - edukacija na bilo koji način). I tu ti je obavezan tvoj angažman bilo aktivni bilo u smislu kontrole. Nauči ga da je škola "njegov posao" i kao što ti ili tvoj muž morate osam ili koliko već sati raditi tako i on ima obavezu ići u školu i dva sata kući učiti.
2. Kućni poslovi. Još malo obaveza. Namještanje svoga kreveta se podrazumijeva, održavanje reda u njegovoj sobi se podrazumijeva. Uz to neće ga ubiti (a tebi će olakšati) ako ima neku obavezu u domaćinstvu, npr nakon doručka je pranje posuđa njegovo (naravno nećeš ga zatrpati posuđem nakon obiteljskog ručka ali kad su ovi manji obroci sa malo posla u pitanju on im je sigurno dorastao), unošenje drva ili usisavanje... Neke sitne obaveze ali da ih IMA i da su striktno njegove i da ih NIKO neće mjesto njega uraditi taman da se na glavu nasadi.
3. GLAVNO: Šta god da odlučiš BUDI DOSLJEDNA!!!!!!!! Nisam džaba ovoliko uskličnika naredao. Najgore je mijenjati pravila igre ili dopustiti njemu da ih mijenja. Ako mora učiti onda MORA UČITI. Ako ima usisati onda IMA USISATI. Ako nema Playstationa na sedam dana onda nema Playstationa SEDAM dana a ne dva (osim ako ne zasluži zbog izuzetno dobrog vladanja).
4. Nagrada. Ja nisam za kažnjavanje osim baš u krajnjim slučajevima, više sam za nagrađivanje ili uskraćivanje nagrade ovisno o ponašanju.
Mislim da si napravila greškicu kad si mu uskratila trening jer je i to obaveza i neki vid izgradnje ličnosti. Ja bih ga na tvom mjestu "nagradio" pojačanim treningom i upisom na još dvije aktivnosti gdje bi se ispoljio i izbacio energiju.
Što više obaveza to manje vremena i energije za gluposti a više šanse za izgradnju kvalitetne ličnosti.
Pogledaj presjek društva u kojem živimo i upitaj se da li želiš i ti odgojiti još jednog besposličara koji nema sistem vrijednosti, koji za svaki neuspjeh ima izgovor i opravdanje, kod kojeg može i ovako i onako. Po mom mišljenju previše nam je takvih mi kao roditelji moramo biti odgovorni jer ako mi nećemo neće sigurno ni škola ni fakultet ni društvo ni policija ni sudstvo ni ministarstvo... Kao ljudi smo prepušteni samima sebi a naša djeca nikome nego nama samima. Svaki njihov neuspjeh je isključivo njihov i naš.
Puno sreće, nadam se da sam imalo pomogao!!!
1. Uvedi njegovu radnu obavezu npr dva sata učenja dnevno, bilo zadaće ne bilo (ima knjiga, Male novine, dokumentarac na DVD ili TV - edukacija na bilo koji način). I tu ti je obavezan tvoj angažman bilo aktivni bilo u smislu kontrole. Nauči ga da je škola "njegov posao" i kao što ti ili tvoj muž morate osam ili koliko već sati raditi tako i on ima obavezu ići u školu i dva sata kući učiti.
2. Kućni poslovi. Još malo obaveza. Namještanje svoga kreveta se podrazumijeva, održavanje reda u njegovoj sobi se podrazumijeva. Uz to neće ga ubiti (a tebi će olakšati) ako ima neku obavezu u domaćinstvu, npr nakon doručka je pranje posuđa njegovo (naravno nećeš ga zatrpati posuđem nakon obiteljskog ručka ali kad su ovi manji obroci sa malo posla u pitanju on im je sigurno dorastao), unošenje drva ili usisavanje... Neke sitne obaveze ali da ih IMA i da su striktno njegove i da ih NIKO neće mjesto njega uraditi taman da se na glavu nasadi.
3. GLAVNO: Šta god da odlučiš BUDI DOSLJEDNA!!!!!!!! Nisam džaba ovoliko uskličnika naredao. Najgore je mijenjati pravila igre ili dopustiti njemu da ih mijenja. Ako mora učiti onda MORA UČITI. Ako ima usisati onda IMA USISATI. Ako nema Playstationa na sedam dana onda nema Playstationa SEDAM dana a ne dva (osim ako ne zasluži zbog izuzetno dobrog vladanja).
4. Nagrada. Ja nisam za kažnjavanje osim baš u krajnjim slučajevima, više sam za nagrađivanje ili uskraćivanje nagrade ovisno o ponašanju.
Mislim da si napravila greškicu kad si mu uskratila trening jer je i to obaveza i neki vid izgradnje ličnosti. Ja bih ga na tvom mjestu "nagradio" pojačanim treningom i upisom na još dvije aktivnosti gdje bi se ispoljio i izbacio energiju.
Pogledaj presjek društva u kojem živimo i upitaj se da li želiš i ti odgojiti još jednog besposličara koji nema sistem vrijednosti, koji za svaki neuspjeh ima izgovor i opravdanje, kod kojeg može i ovako i onako. Po mom mišljenju previše nam je takvih mi kao roditelji moramo biti odgovorni jer ako mi nećemo neće sigurno ni škola ni fakultet ni društvo ni policija ni sudstvo ni ministarstvo... Kao ljudi smo prepušteni samima sebi a naša djeca nikome nego nama samima. Svaki njihov neuspjeh je isključivo njihov i naš.
Puno sreće, nadam se da sam imalo pomogao!!!
- Ma.Le.Na
#15 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
cuj degenecit djecaka od 12 godina! 
-
shin
#16 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ma.Le.Na wrote:cuj degenecit djecaka od 12 godina!
Pa koja je to granica 4-5 ili 24-25?
Odmah ga koljenom u glavu, pa da vidis kako slusa kad pricas.
- harač
#17 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ridjobrki wrote:Degenek. Jeste malo zastarjela ali je neprevaziđena i nenadmašna metoda koja je jedina prijemčiva ovom podneblju imajući u vidu naš mentalitet koji se očituje već od najranije dobi.
mene su gazili, i pomoglo je... s tim da i nisu pokušavali druge metode
- Female_Sa
#18 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ja sam za razgovor sa djetetom, ponekad neki embargo (u smislu finansija) ali svakako obavezno nagrada u skladu sa uspjehom. Mislim da se tim "degenekom" apsolutno nista postici nece. Znam djevojku ciji su roditelji toliko bili strogi, morala je u 20h biti kuci, davali su joj samo 1 KM dnevno, zvali njene prijateljice da provjeravaju sta ima za zadacu i je li bila u skoli ali je ona bila toliko vjesta u laganju da joj nisu mogli stati u kraj. Prema tome, ne treba biti previshe strog prema djetetu.
Sto se tice ocjena, ja sam osnovnu i srednju zavrsila kao đak generacije, fakultet s prosjecnom ocjenom 9.7 i jedva nasla posao kod privatnika:)) Plata srednja zalost ali eto...ne daj Boze gore.
Ne treba dijete previshe forsirati. Ja sam za to da dijete vishe posvecuje paznje onome sto voli. Ono na sto bih "tjerala" svoje dijete jeste citanje lektira/knjiga, strani jezik, maternji jezik (da nije nepismeno), tu i tamo matematika, a ostalo...svakako da treba uciti i naravno da imponuje roditelju da dijete ima petice ali ne treba forsirati previshe. Pokusaj sa njim malo porazgovarati, na fin nacin, pitaj ga da li ima neki problem koji ga "koci" u ucenju i sl. A svi smo mi bili u pubertetu i znamo kako je:)
Sto se tice ocjena, ja sam osnovnu i srednju zavrsila kao đak generacije, fakultet s prosjecnom ocjenom 9.7 i jedva nasla posao kod privatnika:)) Plata srednja zalost ali eto...ne daj Boze gore.
Ne treba dijete previshe forsirati. Ja sam za to da dijete vishe posvecuje paznje onome sto voli. Ono na sto bih "tjerala" svoje dijete jeste citanje lektira/knjiga, strani jezik, maternji jezik (da nije nepismeno), tu i tamo matematika, a ostalo...svakako da treba uciti i naravno da imponuje roditelju da dijete ima petice ali ne treba forsirati previshe. Pokusaj sa njim malo porazgovarati, na fin nacin, pitaj ga da li ima neki problem koji ga "koci" u ucenju i sl. A svi smo mi bili u pubertetu i znamo kako je:)
- alica.k
#19 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
i kod mene je pomoglo u osnovnoj. pa sam onda u srednjoj se toliko bunila protiv toga da namjerno nisam ucila.harač wrote:Ridjobrki wrote:Degenek. Jeste malo zastarjela ali je neprevaziđena i nenadmašna metoda koja je jedina prijemčiva ovom podneblju imajući u vidu naš mentalitet koji se očituje već od najranije dobi.![]()
![]()
![]()
![]()
mene su gazili, i pomoglo je... s tim da i nisu pokušavali druge metode(zato lete u starački prvom prilikom
)
-
ek0
#20 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 14:20, edited 1 time in total.
- Female_Sa
#21 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
ek0 wrote:Ma kakav prosjek, danas se mozes upisati gdje hoces sa bilo kakvim prosjekom. Tesko je dijete "natjerati" da uci osim ako se njemu u glavi ne upali lampica za ucenje. I ja sam bio slican, odlican tamo negdje do 5 razreda, i onda sam imao "pametnijeg posla". I mene su kao "tjerali" (nisu me "marisali") nego vise kao neke restrikcije na koje sam ja odgovarao " ma zabranjuj sve ". Uglavnom bilo je to dobro vrijeme. Kasnije srednja skola ( totalni raspad sistema), upisao sto mi se ne svidja i to je "trenutak propasti", bas me nije zanimalo
. Izguram ja i nju nekako, sad na fakultetu , i dalje ne volim uciti, ali sam bar upisao ono sto me zanima. Uglavnom poenta je da sad ne zaglavi skroz u osnovnoj, dobivao sam i ja i keceve i dvice pa sam na kraju prolazio odlicnim ili vrlo dobrim, znaci nista opasno. Najbitnije je da kasnije upise sto mu se svidja, a ne ko ja "odoh s' rajom" pa raja otpadne na prijemnom i ostanem ja sam
.
Joj i meni se desilo to "odoh s rajom". I tek na trecoj godini skontah da sam budala:)) S ovom pameti nikad ne bih ganjala ni prosjek ni petice. Vishe bih uzivala u zivotu. Svakako ti prosjek ocjena ne utjece na platU:))
- prilagodjena
#22 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Batinanje ne dolazi u obzir jer smatram da agresija može proizvesti samo agresivnu osobu.Pokušat ću da mu se malo približim putem više neobavezne priče,valjda bude ok.Ovo sad je ok ako je prolazno,bojim se da ne krene na lošije pa me zbog toga uhvati panika jer teško je izaći na kraj sa pubertetlijama,naročito sa dječacima u tom periodu.Znam to po svom mlađem bratu a i muž kaže da je bio nesnosan u toj fazi
- prilagodjena
#23 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ni ja ne bih spominjala prosjeka da je u pitanju fax ali osnovna škola,to ima itekako veze.Osim toga sa manaj ocjena nosi manje znanja,logičnoFemale_Sa wrote:ek0 wrote:Ma kakav prosjek, danas se mozes upisati gdje hoces sa bilo kakvim prosjekom. Tesko je dijete "natjerati" da uci osim ako se njemu u glavi ne upali lampica za ucenje. I ja sam bio slican, odlican tamo negdje do 5 razreda, i onda sam imao "pametnijeg posla". I mene su kao "tjerali" (nisu me "marisali") nego vise kao neke restrikcije na koje sam ja odgovarao " ma zabranjuj sve ". Uglavnom bilo je to dobro vrijeme. Kasnije srednja skola ( totalni raspad sistema), upisao sto mi se ne svidja i to je "trenutak propasti", bas me nije zanimalo
. Izguram ja i nju nekako, sad na fakultetu , i dalje ne volim uciti, ali sam bar upisao ono sto me zanima. Uglavnom poenta je da sad ne zaglavi skroz u osnovnoj, dobivao sam i ja i keceve i dvice pa sam na kraju prolazio odlicnim ili vrlo dobrim, znaci nista opasno. Najbitnije je da kasnije upise sto mu se svidja, a ne ko ja "odoh s' rajom" pa raja otpadne na prijemnom i ostanem ja sam
.
Joj i meni se desilo to "odoh s rajom". I tek na trecoj godini skontah da sam budala:)) S ovom pameti nikad ne bih ganjala ni prosjek ni petice. Vishe bih uzivala u zivotu. Svakako ti prosjek ocjena ne utjece na platU)
- JThomas
#24 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
pametno, zabranićeš mu košarku, pa će na ulicu sa klošarima.
- Female_Sa
#25 Re: Kako dijete stimulisati da uči?
Ni ja ne bih spominjala prosjeka da je u pitanju fax ali osnovna škola,to ima itekako veze.Osim toga sa manaj ocjena nosi manje znanja,logično[/quote]
Ma danasnje osnovne skole su "prica za sebe". Ima djece koja su extra pametna ali prolaze tricama dok imas onih uciteljicinih/nastavnicinih mezimaca kojima se trica vrlo lahko u peticu pretvori. Bitno je da sama procijenis koliko zna i u cemu je slab, a onda reagovati i podsticati.
Ma danasnje osnovne skole su "prica za sebe". Ima djece koja su extra pametna ali prolaze tricama dok imas onih uciteljicinih/nastavnicinih mezimaca kojima se trica vrlo lahko u peticu pretvori. Bitno je da sama procijenis koliko zna i u cemu je slab, a onda reagovati i podsticati.