probuseni $ wrote:Mustafapasa wrote:probuseni $ wrote:Mustafapasa, ( da ne kopiram citav tvoj predhodni komentar )
Ja tebe odlicno razumijem, ali ti izgledas ne razumijes mene. Ti vjerujes u Alaha i on je za tebe jedini bog. Ima ljudi koji vjeruju u Odina i on im je jedini bog. Iz mog ugla postojer dva boga, Alah i Odin jer vi to tvrdite svako za sebe pojedinacno. Ti kazes da postoji Alah, ja kazem jeste, postoji.Onaj ko vjeruje u Odina kaze, Odin postoji, ja kazem jeste, postoji. Sad kad ti bogovi postoje mene interesuje kako Alah i Odin suradjuju, susrecu li se, razgovaraju li, kako oni jedan drugog dozivljavaju.
moj Probuseni, drago mi je da me razumijes

, ali zaista ne postoje dva Boga...zaista ne-bez uvrede,nema ljutnje,ok!
Nije ovdje rijec samo o "nazivu" vec o mnogobostvu!
Kako to izgleda u tvom svijetu? Kome se molis i za sta se molis jednom Bogu a zasta drugom? Kako znas da je jedan bas za to sto ti treba?? Odakle i Odin? Zasto bas Odin? Koja su djela i dokazi Odina?
Naravno da se ne ljutim. Ja samo slijedim tebe. Ti kazes da je samo jedan bog, Alah. Ja kazem jeste. Onaj ko vjeruje u Odina kaze da je samo jedan bog, Odin. Ja , iz postovanja , kazem da jeste, samo je jedan bog, Odin.
I tako ja stojim , i iz postovanja prema vama obojici kao vjernicima imam pred sobom dva boga, Alaha i Odina. Ti vjerujes u jednog, a neko drugi vjeruje u ovog drugog. Ja kad prebrojom to su dvojica. I da ti odmah kazem, ja postujem i tebe koji vjerujes u Alaha i onog ko vjeruje u Odina jednako. Ja ne mogu praviti selekciju pa reci da postoji samo jedan, tvoj ili njegov bog.
I pitam te ponovno, kako ta dva boga dozivljavaju jedan drugog jer oba, po onima koji vjeruju u njih, postoje.
Vrlo lijepo receno i zdravo

i to mi se dopada!
onako posteno i bez uvreda i bez pljuvanja, sto je danas rijetkost... i ja tebe postujem Probuseni

i tvoje uvjerenje. Kada ti srce bude ako Bog da spremno za vjerovanje u jednog Boga ono ce to primiti i ti ces to, receno zargonski, punim plucima udahnuti. Pitanje je vremena a do tada istrazuj, imas pravo i vrijeme ovog svijeta. Naveci umovi su istrazivali i na kraju dosli do istog zakljucka, svako iz svoje oblasti (Ajnstajn,Njutn i mnogi drugi).
Ne mogu ti odgovoriti na pitanje zato sto kod mene odin ne postoji - ne zamjeri.
Do tada, kratak tekst jednog covjeka poput tebe-istrazivaca
Francuski naučnik poznat po podmorskim istraživnajima, kapetan Jacques Cousteau, je, na kraju istraživanja vedene barijere, rekao sljedeće:
''Analizirali smo tvrdnje nekih istraživača o tome kako postoje određene barijere koje odvajaju različite morske mase. U toku istraživanja vidjeli smo da Sredozemno more posjeduje sebi svojstvenu slanost i gustoću i kao takvo je utočište posebnih živih bića. Potom smo analizirali vodenu masu Atlanskog okeana i utvrdili da se sasvim razlikuje od Sredozemnog mora. Premda bi ova dva mora, sa aspekta slanosti, gustoće i životnih vrsta koje ih nastanjuju, trebala biti ista ili vrlo slična na Gibraltaru, mjestu gdje se spajaju, ipak, čak i u području gdje su veoma blizu, ova dva mora posjeduju različite strukture. Prilikom istraživanja suočili smo se sa situacijom koja nas je zbunila: miješanje ova dva mora sprečava nevjerovatna vodena zavjesa, koja se nalazi na liniji njihovog dodirivanja. Vodenu barijeru iste vrste su njemački naučnici otkrili 1962. godine u tjesnacu Mendep, gdje se spaja zaljev Aden i Crveno more. Prilikom naših posljednjih istraživanja utvrdili smo se da ista barijera postoji na svim linijama spajanja mora različitih struktura.''
Ova činjenica o nemiješanju voda mora koja se međusobno dodiruju, koja je zbunila kapetana Cousteaua, je prije 14 stoljeća istaknuta u Kur'anu. Ova odlika koju je nemoguće uočiti golim okom i koja izgleda nelogična najprije je objavljena ljudima na Arapskom poluotoku, koji nemaju nikakve veze sa moreplovstvom.
On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.
(25- Al-Furqan, 53)
meni omiljena:
Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.
(75- Al-Kiyamah, 3-4)
Ljudima koji su živjeli u doba Vjerovjesnika vrhovi prstiju nisu predstavljali ništa značajno. Godine 1856. Englez po imenu Genn Ginsen otkrio je da svaki čovjek posjeduje različite linije na vrhovima svojih prstiju. Sve do tog vremena čovječanstvo nije ništa znalo o ovoj izvanrednoj odlici vrhova prstiju. Shvaćemo je da vrh prsta predstavlja svojevrsnu ličnu kartu svakog čovjeka. Kasnije je policija počela koristiti ovo saznanje prilikom hapšenja zločinaca ili prilikom identifikacije umrlih koji se nalaze u neprepoznatljivom stanju.
Vrhovi prstiju su identifikaciona karta, koja je različita čak i kod jednojajčanih blizanaca. Ovu legitimaciju nemoguće je krivotvoriti; na svemu što dodirnemo ostavljamo jedinstven potpis, koji niko ne može oponašati. Nemoguće je falsificirati ili oponašati taj pečat koji cijelog života neodvojivo nosimo sa sobom. Originalnost našeg pečata ne kvare nikakvi utjecaji, ni opekotine, ni povrede, ni promjene našeg tijela koje nastaju usljed starenja. Milijarde raznolikih dezena na dva kvadratna centimetra, koji, kao neizbrisive linije, funkcioniraju kao pečat! Kako ogromnu moć posjeduje naš Stvoritelj!
Ova lična karta na vrhovima prstiju ispisuje se dok smo još tromjesečni zametak u majčinoj utrobi i prati nas do mezara. Mimo činjenice što su vrhovi prstiju nepogrešive lične karte, u toku su radovi i istraživanja u pravcu njihovog korištenja u određivanju genetičkih nepravilnosti u našem tijelu. Ova istraživanja još nisu dosegla nivo naučne nedvosmislenosti, ali ukazuju na mogućnost da linije na vrhovima prstiju imaju veći značaj od onoga koji je do sada ustanovljen.
ili
Čak i u knjigama pisanim stoljećima nakon objave Kur'ana Zemlja je smatrana ravnom.
Poslije toga je Zemlju okruglom učinio.
(79- An-Nazi'at, 30)
itd...samo citaj