Stari Bogovi

Rasprave o vjerskim temama.
Mustafapasa

#76 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

Meni je uvijek drago imati zdravu raspravu sa argumentima i dokazima. Zaista je najveci hendikep za covjeka koji ne vjeruje u nista i taj je prazan i meni je zao. Boga mi vjera niti je teska niti bilo sta, vec naprotiv nesto lagano i lijepo samo sto su to ljudi napravili teskim i nekako velikim. Tako za Islam kazu, moras ovo,moras ono,nemoj to,to ne smijes itd (to ne pobijam) ali daj malo ljepsi pristup,malo meksi i srcano prijatniji. Mene je ovo odusevilo:

Rijeci Bozijeg Poslanika, s.a.v.s., izrecene u hadisu za koji su svi saglasni da je vjerodostojan (sahih): /653/ "Nema namaza kad je gotovo jelo, niti kad muci mokraca i izmet." U drugom hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaze: /654/ "Kad dodje vrijeme namaza, a vecera je spremna, pocnite sa vecerom!"

Kako je ovo velicanstveno, prvo jedi pa onda namaz :) pa nek mi neko kaze kako je to nesto tesko...
statix

#77 Re: Stari Bogovi

Post by statix »

Ljudi iz neznanja sebi, zbog potreba,straha,bojazni, su kreirali odredzena i razlicita bozanstva kao odraz više sile kojoj ce se moliti za promjenu stanja na bolje ili ostvarenja neke zelje. Svi osjecaju tu neku "visu silu" na ovaj ili onaj nacin ali kako to definisat!?
Pa tako u hinduizmu postoji veliki broj božanstava i polubogova, većina vjernika vjeruje samo jednog boga od kojih su Šiva, Višnu i božice "najpopularnije", a također i božanstva zvani deva.
U Egiptu bog sunca, bog ovog, bog onog, u staroj grckoj da ne govorim, kod Maja ovako itd itd...
itd,itd...pa na kraju odluci da Evropljanima, a kasnije i Arapima posalje objavu, ne bi li ih izveo iz neznanja, kako kazes. De, ne budi smjesan. Toliko o ravnopravnosti medju ljudima, pred tvojim Bogom. Da nije mozda i Aljaskom krocio neki poslanik, nako na skijama ili ko deda mraz na sankama, pa otuda legenda. :D

Svidja mi se kako si objasnio prelazak sa politeizma na monoteizam. Bas nako logicki, ocigledno je bilo neizbjezno i neophodno, bez ikakve potrebe za misticizmom, cisto zbog prakticnih razloga. :wink:
Mustafapasa

#78 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

statix wrote:
naravno pljuju po prethodnim religijama i negiraju njihova bozanstva(ovo je obavezno).
Ovo je proslost i karakteristika tadasnjih desavanja, koja je vec odavno zaboravljena i gurnuta pod tepih. Danasnji teolozi i kvazi filozofi pokusavaku da reduciraju arhaicna vjreovanja pod monoteizam, ne bi li se dusa, a prije bih rekao "monoteisticki ego", umirila.
Niko nema pravo da pljuje po nekoj religiji ili vjerovanju ili uvjerenju...Moze se diskutovati ali sa respektom i postovanjem kako bi svi sudionici dosli do zajednickog zakljucka tj.onog sto je ispravno i bolje a ne neka podcjenjivanja i uvrede...
Mustafapasa

#79 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

statix wrote:
Ljudi iz neznanja sebi, zbog potreba,straha,bojazni, su kreirali odredzena i razlicita bozanstva kao odraz više sile kojoj ce se moliti za promjenu stanja na bolje ili ostvarenja neke zelje. Svi osjecaju tu neku "visu silu" na ovaj ili onaj nacin ali kako to definisat!?
Pa tako u hinduizmu postoji veliki broj božanstava i polubogova, većina vjernika vjeruje samo jednog boga od kojih su Šiva, Višnu i božice "najpopularnije", a također i božanstva zvani deva.
U Egiptu bog sunca, bog ovog, bog onog, u staroj grckoj da ne govorim, kod Maja ovako itd itd...
itd,itd...pa na kraju odluci da Evropljanima, a kasnije i Arapima posalje objavu, ne bi li ih izveo iz neznanja, kako kazes. De, ne budi smjesan. Toliko o ravnopravnosti medju ljudima, pred tvojim Bogom. Da nije mozda i Aljaskom krocio neki poslanik, nako na skijama ili ko deda mraz na sankama, pa otuda legenda. :D

Svidja mi se kako si objasnio prelazak sa politeizma na monoteizam. Bas nako logicki, ocigledno je bilo neizbjezno i neophodno, bez ikakve potrebe za misticizmom, cisto zbog prakticnih razloga. :wink:
Allah dz.s je svakom narodu, BAS SVAKOM poslao poslanika iz njegovog naroda kako nikom sutra na sudnjem danu ne bi ucinio nepravdu. Ovo sto ti govoris je odraz nepravednosti a to nije karakteristika Boga. Danas ne postoji covjek koji nije cuo za Kuran,Islam,Isusa,Bibliju itd. S tim u vezi, Allah dz.s je kroz istoriju poslao 126.000 poslanika, svakom narodu od njegovog jedan pojedinac... Pa ko je prihvatio ispravno, prihvatio je a ko ne...ne...
probuseni $

#80 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

Mustafapasa, ( da ne kopiram citav tvoj predhodni komentar )

Ja tebe odlicno razumijem, ali ti izgledas ne razumijes mene. Ti vjerujes u Alaha i on je za tebe jedini bog. Ima ljudi koji vjeruju u Odina i on im je jedini bog. Iz mog ugla postojer dva boga, Alah i Odin jer vi to tvrdite svako za sebe pojedinacno. Ti kazes da postoji Alah, ja kazem jeste, postoji.Onaj ko vjeruje u Odina kaze, Odin postoji, ja kazem jeste, postoji. Sad kad ti bogovi postoje mene interesuje kako Alah i Odin suradjuju, susrecu li se, razgovaraju li, kako oni jedan drugog dozivljavaju.
KotromanichII

#81 Re: Stari Bogovi

Post by KotromanichII »

Allah dz.s je svakom narodu, BAS SVAKOM poslao poslanika iz njegovog naroda kako nikom sutra na sudnjem danu ne bi ucinio nepravdu
a onima do kojih nije doprla objava kao naprmijer plemenima u dzungli, ima lijeka i za njih, ima u jednom hadisu se spominje kako ce biti iskusani na sudnjem danu, tako sto ce im Allah reci da idu u dzehennem, onaj ko prihvati otici ce u dzennet, a onaj ko bude odbijao da poslusa Allaha onda ce biti na silu odveden u dzehennem.
Mustafapasa

#82 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

probuseni $ wrote:Mustafapasa, ( da ne kopiram citav tvoj predhodni komentar )

Ja tebe odlicno razumijem, ali ti izgledas ne razumijes mene. Ti vjerujes u Alaha i on je za tebe jedini bog. Ima ljudi koji vjeruju u Odina i on im je jedini bog. Iz mog ugla postojer dva boga, Alah i Odin jer vi to tvrdite svako za sebe pojedinacno. Ti kazes da postoji Alah, ja kazem jeste, postoji.Onaj ko vjeruje u Odina kaze, Odin postoji, ja kazem jeste, postoji. Sad kad ti bogovi postoje mene interesuje kako Alah i Odin suradjuju, susrecu li se, razgovaraju li, kako oni jedan drugog dozivljavaju.
moj Probuseni, drago mi je da me razumijes :) , ali zaista ne postoje dva Boga...zaista ne-bez uvrede,nema ljutnje,ok!
Nije ovdje rijec samo o "nazivu" vec o mnogobostvu!
Kako to izgleda u tvom svijetu? Kome se molis i za sta se molis jednom Bogu a zasta drugom? Kako znas da je jedan bas za to sto ti treba?? Odakle i Odin? Zasto bas Odin? Koja su djela i dokazi Odina?
Mustafapasa

#83 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

KotromanichII wrote:
Allah dz.s je svakom narodu, BAS SVAKOM poslao poslanika iz njegovog naroda kako nikom sutra na sudnjem danu ne bi ucinio nepravdu
a onima do kojih nije doprla objava kao naprmijer plemenima u dzungli, ima lijeka i za njih, ima u jednom hadisu se spominje kako ce biti iskusani na sudnjem danu, tako sto ce im Allah reci da idu u dzehennem, onaj ko prihvati otici ce u dzennet, a onaj ko bude odbijao da poslusa Allaha onda ce biti na silu odveden u dzehennem.
aferim :-D
harač

#84 Re: Stari Bogovi

Post by harač »

probuseni $ wrote:Kad se prije 2000g. bog ukazao Isusu, a potom opet Muhamedu 600g kasnije , receno je da je bog samo jedan. Sta se desilo sa starim bogovima iz perioda prije pojave monoteizma, kad je na Zemlji vladalo mnogobostvo ? Gdje su nestali ?
davno sam pročitao dobar esej upravo o tome, zvao se nešto tipa "Gdje je groblje antičkih bogova?" ili tako nešto. Jer antički narodi su nekoliko hiljada godina, puno više i od sadašnjih monoteističkih vjernika (sa izuzetnom možda Jevreja) sasvim strastveno vjerovali u svoje bogove koji su potom "nestali", ili zamjenjeni drugim.

Naravno, objašnjenje može biti antropološko, u smislu kulturološke, i samim tim i teološke, evolucije čovječanstva ili religijsko gdje se objašnjenje daje retroaktivno (da, mi "počinjemo" od te-i-te-godine, ali mi, i sve u što mi vjerujemo, postoji oduvijek).
Last edited by harač on 15/10/2010 15:25, edited 1 time in total.
statix

#85 Re: Stari Bogovi

Post by statix »

Allah dz.s je svakom narodu, BAS SVAKOM poslao poslanika iz njegovog naroda kako nikom sutra na sudnjem danu ne bi ucinio nepravdu. Ovo sto ti govoris je odraz nepravednosti a to nije karakteristika Boga. Danas ne postoji covjek koji nije cuo za Kuran,Islam,Isusa,Bibliju itd. S tim u vezi, Allah dz.s je kroz istoriju poslao 126.000 poslanika, svakom narodu od njegovog jedan pojedinac... Pa ko je prihvatio ispravno, prihvatio je a ko ne...ne...
Pa eto ti nam reci koji su to bili australijski poslanici, i zasto ne postoje dokazi ili mitovi, o njihovom zivotu?

Zelis reci da su ih docekali toljagom, i nastavili praktikovati svoju religiju. :oops:
patrius

#86 Re: Stari Bogovi

Post by patrius »

Niko ne prica o "novim bogovima" :sad: A ima ih toliko mnogo,konkurencija je ostra :oops:
KotromanichII

#87 Re: Stari Bogovi

Post by KotromanichII »

Pa eto ti nam reci koji su to bili australijski poslanici, i zasto ne postoje dokazi ili mitovi, o njihovom zivotu?
pa sigurno da je bilo i poslanika i u indiji i na drugim mjestima

evo jedna stvar zabiljezena u njihovim svetim knjigama

NAJAVA DOLASKA MUHAMMEDA a.s. U HINDU KNJIGAMA

Image

prevod

U hinduističkim knjigama postoje mnogobrojna proročanstva o poslaniku Muhammedu a.s. Nekoliko njih se nalazi u puranama. Najjasnije do svih je ono u Bhavishya purani. Peta riječ slijeva na desno je ime našeg Poslnika. Tu čak stoji i ime zemlje Poslanika: "MARUSTHALNIVASINAN," Žitelj pustine (Arabije).
Iz ovog razloga je Arya Samaj pokušao baciti sumnju na antentičnost ove purane. Njihov argument je taj što ona sadrži najavu Poslanika. Prema Sanatanist Panditima i ogromnom broju Hindusa, ona se uprkos tome smatra vrlo autentičnom.
Prevod datih proročanskih riječi na bosnaski jezik glasi:
"Malechha (pripadajući stranoj zemlji i govoreći strani jezik) duhovni učitelj će se pojaviti sa svojim drugovima. Njegovo ime biće Muhammed. Rađa (Bhoj) nakon davanja ovom Maha Dev Arab (anđeoske dispozicije) kupanja u "Panchgavya" i u vodi Ganga (tj. čisteći ga od svih grijeha) ponudio mu je poklone svoje iskrene odanosti i iskazujući mu svo poštovanje rekao: "Iskazujem ti pokornost. O ti, ponose čovječanstva, stanovniče Arabije, ti si sakupio veliku silu da ubiješ đavola, a ti sam si zaštičen od Malechha-ovih protivnika. O ti, sliko najvećeg Gospoda, ja sam ti rob, uzmi me kao jednog kod tvojih nogu".

Sigurno da je dosla informacija od nekog indijskog Poslanika kojeg je Allah poslao Indijcima

NAJAVA DOLASKA MUHAMMEDA a.s. U SPISIMA PARSIJA

Image

Sigurno i ovo informacija dolazi od nekog Perzijskog Poslanika od davnina

Parsijska religija je jedna od najstarijih religija svijeta, možda stara kao, ako ne i starija od hunduističke relegije. Ona ima dvije zbirke: Dasatir i Zend Avestu, koji se mogu respektivno zvati "Stari i Novi Zavjet" parsijske relegije. U Dasatiru br.14, koji je vezan za ime Sasanil, ne samo da ne postoji potvrda učenja Islama, nego i jasno proročanstvo dolaska poslanika Muhammeda a.s. Proročanstvo je izrečeno jasnim izrazima i vizijom stanja krajnjeg nereda i demoralizacije u Persiji.
On u prevodu na bosanski ide ovako:
"Kad Persijanici utonu u nizak moral, u Arabiji će biti rođen čovjek čiji će sljedbenici oboriti njihov prijesto, vjeru i ostalo. Mnogi moćnici Persije biće savladani. Kuća koja je napravljena (odnosi se na Ibrahimovo građenje Kabe) u kojoj su bili smješteni brojni idoli, biće počišćena od idola, ljudi će svoje molitve upućivati sa licem prema njoj. Njegovi sljedbenici će zauzeti gradove Parsis i Balh i druga veća mjesta okolo. Ljudi će se zavaditi jedan s drugim. Mudri ljudi Persije i drugi će se pridružiti njegovim sljedbenicima".
Ovo proročanstvo je sadržano u knjizi koja je vazda bila u rukama Parsija i njene riječi ne dopuštaju dvostruku interpertaciju. čovjek koji dolazi mora biti Arap. Persijanci će prihvatiti njegovu vjeru. Hramovi vatre biće uništeni, idoli odstranjeni. Ljudi će se moliti sa licima prema Kabi. Može li ovo proročanostvo odgovarati ikom drugom do Muhammedu?
Mustafapasa

#88 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

statix wrote:

Zelis reci da su ih docekali toljagom, i nastavili praktikovati svoju religiju. :oops:
Ti (mozda-ne znam) svakako neces vjerovati da ti sad napisem kompletnu njihovu listu :) (bez uvrede, ovo zakljucujem na osnovu tvog pristupa koji mi govori da ti pod svaku cijenu zelis pobiti sve sto ukazuje na vjeru ili postojanje jednog boga-tako mi se cini-ne zamjeri).
Ono sto ti zelim reci jeste da je Allah dz.s kao jedan jedini Bog pravedan u svakom smislu i situaciji, njemu ne prilici nepravda i sve ono sto ti zelis ovdje dokazati!
U svakom kutku svijeta i dan danas imas ljude koji prenose svoju vjeru na razlicite nacine,koristeci razlicite metode...pa tako je bilo i prije. Geografske granice koje danas ti spominjes i poznajes, tada nisu bile takve, tako da Australija kao ime datira tek od 1600 godine... Svakako ljudi biraju hoce li nesto prihvatiti ili odbaciti pa bilo to s toljagama ili ne.,..
probuseni $

#89 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

Mustafapasa wrote:

moj Probuseni, drago mi je da me razumijes :) , ali zaista ne postoje dva Boga...zaista ne-bez uvrede,nema ljutnje,ok!
Kako to izgleda u tvom svijetu? Kome se molis i za sta se molis jednom Bogu a zasta drugom? Kako znas da je jedan bas za to sto ti treba?? Odakle i Odin? Zasto bas Odin? Koja su djela i dokazi Odina?
Naravno da se ne ljutim. Ja samo slijedim tebe. Ti kazes da je samo jedan bog, Alah. Ja kazem jeste. Onaj ko vjeruje u Odina kaze da je samo jedan bog, Odin. Ja , iz postovanja , kazem da jeste, samo je jedan bog, Odin.

I tako ja stojim , i iz postovanja prema vama obojici kao vjernicima imam pred sobom dva boga, Alaha i Odina. Ti vjerujes u jednog, a neko drugi vjeruje u ovog drugog. Ja kad prebrojom to su dvojica. I da ti odmah kazem, ja postujem i tebe koji vjerujes u Alaha i onog ko vjeruje u Odina jednako. Ja ne mogu praviti selekciju pa reci da postoji samo jedan, tvoj ili njegov bog.
I pitam te ponovno, kako ta dva boga dozivljavaju jedan drugog jer oba, po onima koji vjeruju u njih, postoje.
bez_ideje

#90 Re: Stari Bogovi

Post by bez_ideje »

statix wrote:

Ama......opet ti,praktikuju ljudi islam samo jos to ne znaju
tc tc tc nikako da naucis
Ne mEre se pobjec od islamske univerzalne objave :mrgreen:
JThomas

#91 Re: Stari Bogovi

Post by JThomas »

to je neki lik dobro rekao, ne mogu sad tražiti koji: i vjernici su ateisti po pitanju gotovo svih bogova u koje je čovječanstvo vjerovalo i vjeruje. ateisti idu samo jednog boga dalje :D
Mustafapasa

#92 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

probuseni $ wrote:
Mustafapasa wrote:

Naravno da se ne ljutim. Ja samo slijedim tebe. Ti kazes da je samo jedan bog, Alah. Ja kazem jeste. Onaj ko vjeruje u Odina kaze da je samo jedan bog, Odin. Ja , iz postovanja , kazem da jeste, samo je jedan bog, Odin.

I tako ja stojim , i iz postovanja prema vama obojici kao vjernicima imam pred sobom dva boga, Alaha i Odina. Ti vjerujes u jednog, a neko drugi vjeruje u ovog drugog. Ja kad prebrojom to su dvojica. I da ti odmah kazem, ja postujem i tebe koji vjerujes u Alaha i onog ko vjeruje u Odina jednako. Ja ne mogu praviti selekciju pa reci da postoji samo jedan, tvoj ili njegov bog.
I pitam te ponovno, kako ta dva boga dozivljavaju jedan drugog jer oba, po onima koji vjeruju u njih, postoje.
Vrlo lijepo receno i zdravo :) i to mi se dopada!
onako posteno i bez uvreda i bez pljuvanja, sto je danas rijetkost... i ja tebe postujem Probuseni :) i tvoje uvjerenje. Kada ti srce bude ako Bog da spremno za vjerovanje u jednog Boga ono ce to primiti i ti ces to, receno zargonski, punim plucima udahnuti. Pitanje je vremena a do tada istrazuj, imas pravo i vrijeme ovog svijeta. Naveci umovi su istrazivali i na kraju dosli do istog zakljucka, svako iz svoje oblasti (Ajnstajn,Njutn i mnogi drugi).
Ne mogu ti odgovoriti na pitanje zato sto kod mene odin ne postoji - ne zamjeri.
Do tada, kratak tekst jednog covjeka poput tebe-istrazivaca :)

Francuski naučnik poznat po podmorskim istraživnajima, kapetan Jacques Cousteau, je, na kraju istraživanja vedene barijere, rekao sljedeće:
''Analizirali smo tvrdnje nekih istraživača o tome kako postoje određene barijere koje odvajaju različite morske mase. U toku istraživanja vidjeli smo da Sredozemno more posjeduje sebi svojstvenu slanost i gustoću i kao takvo je utočište posebnih živih bića. Potom smo analizirali vodenu masu Atlanskog okeana i utvrdili da se sasvim razlikuje od Sredozemnog mora. Premda bi ova dva mora, sa aspekta slanosti, gustoće i životnih vrsta koje ih nastanjuju, trebala biti ista ili vrlo slična na Gibraltaru, mjestu gdje se spajaju, ipak, čak i u području gdje su veoma blizu, ova dva mora posjeduju različite strukture. Prilikom istraživanja suočili smo se sa situacijom koja nas je zbunila: miješanje ova dva mora sprečava nevjerovatna vodena zavjesa, koja se nalazi na liniji njihovog dodirivanja. Vodenu barijeru iste vrste su njemački naučnici otkrili 1962. godine u tjesnacu Mendep, gdje se spaja zaljev Aden i Crveno more. Prilikom naših posljednjih istraživanja utvrdili smo se da ista barijera postoji na svim linijama spajanja mora različitih struktura.''
Ova činjenica o nemiješanju voda mora koja se međusobno dodiruju, koja je zbunila kapetana Cousteaua, je prije 14 stoljeća istaknuta u Kur'anu. Ova odlika koju je nemoguće uočiti golim okom i koja izgleda nelogična najprije je objavljena ljudima na Arapskom poluotoku, koji nemaju nikakve veze sa moreplovstvom.
On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.
(25- Al-Furqan, 53)

meni omiljena:

Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.
(75- Al-Kiyamah, 3-4)

Ljudima koji su živjeli u doba Vjerovjesnika vrhovi prstiju nisu predstavljali ništa značajno. Godine 1856. Englez po imenu Genn Ginsen otkrio je da svaki čovjek posjeduje različite linije na vrhovima svojih prstiju. Sve do tog vremena čovječanstvo nije ništa znalo o ovoj izvanrednoj odlici vrhova prstiju. Shvaćemo je da vrh prsta predstavlja svojevrsnu ličnu kartu svakog čovjeka. Kasnije je policija počela koristiti ovo saznanje prilikom hapšenja zločinaca ili prilikom identifikacije umrlih koji se nalaze u neprepoznatljivom stanju.
Vrhovi prstiju su identifikaciona karta, koja je različita čak i kod jednojajčanih blizanaca. Ovu legitimaciju nemoguće je krivotvoriti; na svemu što dodirnemo ostavljamo jedinstven potpis, koji niko ne može oponašati. Nemoguće je falsificirati ili oponašati taj pečat koji cijelog života neodvojivo nosimo sa sobom. Originalnost našeg pečata ne kvare nikakvi utjecaji, ni opekotine, ni povrede, ni promjene našeg tijela koje nastaju usljed starenja. Milijarde raznolikih dezena na dva kvadratna centimetra, koji, kao neizbrisive linije, funkcioniraju kao pečat! Kako ogromnu moć posjeduje naš Stvoritelj!

Ova lična karta na vrhovima prstiju ispisuje se dok smo još tromjesečni zametak u majčinoj utrobi i prati nas do mezara. Mimo činjenice što su vrhovi prstiju nepogrešive lične karte, u toku su radovi i istraživanja u pravcu njihovog korištenja u određivanju genetičkih nepravilnosti u našem tijelu. Ova istraživanja još nisu dosegla nivo naučne nedvosmislenosti, ali ukazuju na mogućnost da linije na vrhovima prstiju imaju veći značaj od onoga koji je do sada ustanovljen.

ili

Čak i u knjigama pisanim stoljećima nakon objave Kur'ana Zemlja je smatrana ravnom.
Poslije toga je Zemlju okruglom učinio.
(79- An-Nazi'at, 30)

itd...samo citaj :)
NIN

#93 Re: Stari Bogovi

Post by NIN »

Mustafapasa wrote:
KotromanichII wrote:
aferim :-D
Pa sta je sad tacno - jesul' poslanici bili poslani svim narodima ili nisu?
KotromanichII

#94 Re: Stari Bogovi

Post by KotromanichII »

Muhamemdovo ime direktno prevedno iz Hebrejske biblije , ovo sam ja preveo u free translator

Image

מחמד kopieraj ovo i stavi u lexikon http://www.freetranslation.com/ i uvjerite se sami svojim ocima ako meni nevjerujete

Allah kaze o ovome u Kuranu:

...on je spomenut u knjigama poslanika prijašnjih. (Kur'an, 26, 196)

Oni kojima smo dali Knjigu(zidovima i krscanima) znaju Poslanika kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju. 2:146

Probuseni napisao
Onaj ko vjeruje u Odina kaze da je samo jedan bog, Odin. Ja , iz postovanja , kazem da jeste, samo je jedan bog, Odin.
pa Allah ce tebi onda iz postovanja ovo reci :thumbup:

52. A na Dan kad On rekne: "Pozovite one za koje ste tvrdili da su ortaci Moji!" – i kad ih pozovu, oni im se neće odazvati i Mi ćemo učiniti da iskuse patnju zbog njihovih ranijih veza,
53. i grešnici ugledat će vatru i uvjerit će se da će u nju pasti, i da im iz nje neće povratka biti.
54. U ovom Kur'anu Mi na razne načine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je čovjek, više nego iko, spreman da raspravlja.

u drugoj suri ovo

62. A na Dan kad ih On pozove i upita: "Gdje su oni koje ste Meni ravnim smatrali?"
63. reći će oni na kojima će se riječ obistiniti: "Gospodaru naš, ove što smo na stranputicu naveli – naveli smo zato što smo i sami na stranputici bili; mi ih se pred Tobom odričemo, oni se nama nisu klanjali."
64. "Pozovite božanstva vaša!" – reći će im se, pa će ih oni pozivati, ali im se ona neće odazvati, i patnju će doživjeti i zažalit će što na pravom putu nisu bili.
65. A na Dan kad ih On pozove i upita: "Šta ste poslanicima odgovorili?"
66. toga Dana oni neće znati šta će odgovoriti, pa ni jedan drugog neće ništa pitati

i za kraj ovo

6:94. A doći ćete Nam pojedinačno, onakvi kakve smo vas prvi put stvorili, napustivši dobra koja smo vam bili darovali. "Mi ne vidimo s vama božanstva vaša koja ste Njemu ravnim smatrali, pokidane su veze među vama i nema vam onih koje ste posrednicima držali."

i ovo takodzer :thumbup: :thumbup: :thumbup:

31.budite iskreno Allahu odani, ne smatrajte nikoga Njemu ravnim! A onaj ko bude smatrao da Allahu ima iko ravan – biće kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili kao onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio (Hadzdz Kuran )
statix

#95 Re: Stari Bogovi

Post by statix »

JThomas wrote:to je neki lik dobro rekao, ne mogu sad tražiti koji: i vjernici su ateisti po pitanju gotovo svih bogova u koje je čovječanstvo vjerovalo i vjeruje. ateisti idu samo jednog boga dalje :D
Dawkins :D
cigara

#96 Re: Stari Bogovi

Post by cigara »

Probuseni hoce da stavi u istu ravan Jednog Boga i one tipa zeus, ra, tor i ostale pizdarije...
jesi vala probusen
JThomas

#97 Re: Stari Bogovi

Post by JThomas »

jes' :D
probuseni $

#98 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

Mustafapasa-citat ; ( ostali dio tvog teksta mi nije bitan)

"Ne mogu ti odgovoriti na pitanje zato sto kod mene odin ne postoji - ne zamjeri. "

Ne zamjeram. Ti si ovim pokazao da Alah nema moc nad citavim svijetom, jer tu moc djeli sa drugim bogovima. Meni je i to dovoljno.

Sta cemo sa bogovima koji su postojali prije objave da je bog samo jedan ? Kao sto danas ljudi vjeruju u jednog boga, tako su isto vjerovali ranije u vise bogova i po njima oni su postojali. Posto znamo da bog i bogovi ne mogu nestati, jer su vandimenzionalni, transcendentalni, pitam gdje su oni sad ? Ako kazete da su otisli igrati kuglica, mozda im se pridruzi i Alah, ko zna? Ako kazete da ih je Alah pobio, to znaci da je i on ranjiv i da i njega neko moze ubiti. Ako kazete da je to izmisljotinja, ko ce vam vjerovati da i ´vas Alah nije izmisljotina.

Dakle gdje su svi bogovi koj koji su vladali svjetom do sada ?
Mustafapasa

#99 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

Pa dobro, u vjeri nema prisile pa tako i Probuseni... :) jes ti vala nadimak cudan :lol: al hajd :lol:
Ma doci ce on na svoje ako Bog da...svako ima pitanja,sumnji itd ali sve se poklopi...
Mustafapasa

#100 Re: Stari Bogovi

Post by Mustafapasa »

probuseni $ wrote:Mustafapasa-citat ; ( ostali dio tvog teksta mi nije bitan)

"Ne mogu ti odgovoriti na pitanje zato sto kod mene odin ne postoji - ne zamjeri. "

Ne zamjeram. Ti si ovim pokazao da Alah nema moc nad citavim svijetom, jer tu moc djeli sa drugim bogovima. Meni je i to dovoljno.

Sta cemo sa bogovima koji su postojali prije objave da je bog samo jedan ? Kao sto danas ljudi vjeruju u jednog boga, tako su isto vjerovali ranije u vise bogova i po njima oni su postojali. Posto znamo da bog i bogovi ne mogu nestati, jer su vandimenzionalni, transcendentalni, pitam gdje su oni sad ? Ako kazete da su otisli igrati kuglica, mozda im se pridruzi i Alah, ko zna? Ako kazete da ih je Alah pobio, to znaci da je i on ranjiv i da i njega neko moze ubiti. Ako kazete da je to izmisljotinja, ko ce vam vjerovati da i ´vas Alah nije izmisljotina.

Dakle gdje su svi bogovi koj koji su vladali svjetom do sada ?
E majka mu stara Probuseni :-D

Ja ti nisam to mogao odgovoriti jer kod mene u mom vjerovanju i uvjerenju ne postoji niko osim Allaha, kako cu ti odgovoriti "da li Allah suradzuje s odinom" ako odin ne postoji...odgovor je jasan! :-D
Ovako cemo: kako si dosao do racunice da postoji i odin pored Allaha? Odakle ti uopste ideja da bogovi ratuju (a ne ratuju jer ne postoji niko sem Allaha) i da se ubijaju ili sta vec pasa moj? Da Allah nije izmisljotina imas neogranicen broj dokaza o njegovoj jednoci,cistoti i da je samo On 1.
evo, zdrava rasprava pa polahko cemo ako Bog da...
Locked