Ima ljudi kojim ja kocka zabav i koji se mogu kontrolisati... Ima i onih koji se mogu i u casinu kontrolisati, mada vjerujem da ih je manje, jer u casinu je brz obrt novca, brža mogućnost zarade, ali i mnogo brži dobitak...medvjed23 wrote:Treba razlikovati dva aspekta kockanja.
1 - zabava
2 - izvor prihoda
Da bi kocka bila izvor prihoda potrebni su:
- pamet
-značajan početni kapital
-dosta vremena potrošenog na kockanje
Meni je kocka zabava. Uplatim listić, gledam utakmice i bude mi zanimljiv dan. Ponekad čak i dobijem nešto. Juče sam dobio 45 KM. Ali to nije bitno. Ne igram kladionicu radi dobitka.
Ljudi sebi naprave problem kad hoće od kocke da naprave izvor prihoda a ne ispunjavaju navedene kriterije. Treba li im pomoći. Ne znam. Ali siguran sam da sami sebi mogu pomoći zato što njihova ovisnost nije fizička nego psihička. Znači, samo je potrebno napraviti odluku. Reći:"Neću više (neumjereno) kockati" i to je to. Pošto ovisnost nije fizička, njihovo tijelo može funkcionisati bez kocke. Nema apstinencijalne krize i nema problema kod odvikavanja. Do njih je...
Šta znaći pamet u kockanju? Zavisi koju igru igraš, ali prije bi se ta pamet mogla povezati prema onoj pjesmi #treba znati stati kada je kraj, da ne boli previše, znaj....".
Slažem se da ta ovisnost je drugačija, jer nije fizička, ali psiha može uništiti patološkog kockara i ovisnika. On gubi mjere vrijednosti za sve, a 1 mjera vrijednosti mu je kocka, novac i učestvovanje u kocki.
Tačno je kada kažeš da je do njih, ali ako sami ne skontaju, onda im neko treba probati ukazati na sve štetno što im ona donosi. Jer kockar ovisnik najčešće ne vidi dalje od kocke. Kažem probati, jer vjerovatno nije laka apstinencija. Mislim da ovisnik teško da može naći sredinu, jer i ako dobije, to mu može ponovo otvoriti želju za češćim i većim ulozima...
Uglavnom, činjenica je da i u BiH postoji problem ovisnika i patološkog kockanja, ali to niko ni ne spominje kao problem, već i ako spominje, to radi u kontekstu normalne pojave u državama kakva je BiH...