Kocka kao porok, kocka je bolest

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

cretino

#76 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by cretino »

medvjed23 wrote:Treba razlikovati dva aspekta kockanja.

1 - zabava

2 - izvor prihoda

Da bi kocka bila izvor prihoda potrebni su:
- pamet
-značajan početni kapital
-dosta vremena potrošenog na kockanje

Meni je kocka zabava. Uplatim listić, gledam utakmice i bude mi zanimljiv dan. Ponekad čak i dobijem nešto. Juče sam dobio 45 KM. Ali to nije bitno. Ne igram kladionicu radi dobitka.

Ljudi sebi naprave problem kad hoće od kocke da naprave izvor prihoda a ne ispunjavaju navedene kriterije. Treba li im pomoći. Ne znam. Ali siguran sam da sami sebi mogu pomoći zato što njihova ovisnost nije fizička nego psihička. Znači, samo je potrebno napraviti odluku. Reći:"Neću više (neumjereno) kockati" i to je to. Pošto ovisnost nije fizička, njihovo tijelo može funkcionisati bez kocke. Nema apstinencijalne krize i nema problema kod odvikavanja. Do njih je...
Ima ljudi kojim ja kocka zabav i koji se mogu kontrolisati... Ima i onih koji se mogu i u casinu kontrolisati, mada vjerujem da ih je manje, jer u casinu je brz obrt novca, brža mogućnost zarade, ali i mnogo brži dobitak...

Šta znaći pamet u kockanju? Zavisi koju igru igraš, ali prije bi se ta pamet mogla povezati prema onoj pjesmi #treba znati stati kada je kraj, da ne boli previše, znaj....".

Slažem se da ta ovisnost je drugačija, jer nije fizička, ali psiha može uništiti patološkog kockara i ovisnika. On gubi mjere vrijednosti za sve, a 1 mjera vrijednosti mu je kocka, novac i učestvovanje u kocki.

Tačno je kada kažeš da je do njih, ali ako sami ne skontaju, onda im neko treba probati ukazati na sve štetno što im ona donosi. Jer kockar ovisnik najčešće ne vidi dalje od kocke. Kažem probati, jer vjerovatno nije laka apstinencija. Mislim da ovisnik teško da može naći sredinu, jer i ako dobije, to mu može ponovo otvoriti želju za češćim i većim ulozima...

Uglavnom, činjenica je da i u BiH postoji problem ovisnika i patološkog kockanja, ali to niko ni ne spominje kao problem, već i ako spominje, to radi u kontekstu normalne pojave u državama kakva je BiH...
respo

#77 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by respo »

nellington wrote:
respo wrote: ko ti moze zabraniti da brojis karte?
Ako igraš u timu, možda te oni uhvate.

Image

A ako ne igraš u timu, svakako ćeš postati nadzornim organima u Coloseumu sumnjiv, čim ne gubiš svako dijeljenje kao njihova uobičajena klijentela :lol:
svejedno niko ti ne moze zabraniti da brojis bio solo ili u timu
IsmetHoro

#78 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by IsmetHoro »

respo wrote:
nellington wrote:
Ako igraš u timu, možda te oni uhvate.

Image

A ako ne igraš u timu, svakako ćeš postati nadzornim organima u Coloseumu sumnjiv, čim ne gubiš svako dijeljenje kao njihova uobičajena klijentela :lol:
svejedno niko ti ne moze zabraniti da brojis bio solo ili u timu
Ko kaze? U svakom kasinu je ti zabranjeno brojati karte. Mogu ti zabraniti ulaz za sta hoce, njihova kuca.
respo

#79 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by respo »

nije tacno da je zabranjeno i da te moze izbaciti ili dati zabranu za sta hoce
JThomas

#80 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by JThomas »

u praksi bogam' može, i svugdje na svijetu će upravo to učiniti ako sumnjaju da varaš a ne mogu ti dokazati. a žaliti se možeš nailovoj materi.
nellington

#81 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by nellington »

U Coloseumu su ljudi izbacivani i za bezveznije stvari :)

Ja sam došao u iskušenje da probam brojanje karata u pomenutom objektu, ali kad sam čuo kako je prošao čovjek koji je na ruletu primjenjivao sasvim dozvoljenu i prostu strategiju (tj, skrenuta mu je pažnja da napusti objekat da ne bi dobio po nosu), onda ništa :)
JThomas

#82 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by JThomas »

to je tako svugdje na svijetu.

a u kućnom redu izričito piše da ti mogu zabraniti ulaz i bez navođenja razloga za to.
c0d14c

#83 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by c0d14c »

nellington wrote: Ja sam došao u iskušenje da probam brojanje karata u pomenutom objektu, ali kad sam čuo kako je prošao čovjek koji je na ruletu primjenjivao sasvim dozvoljenu i prostu strategiju (tj, skrenuta mu je pažnja da napusti objekat da ne bi dobio po nosu), onda ništa :)
Koju strategiju?
nellington

#84 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by nellington »

c0d14c wrote:
nellington wrote: Ja sam došao u iskušenje da probam brojanje karata u pomenutom objektu, ali kad sam čuo kako je prošao čovjek koji je na ruletu primjenjivao sasvim dozvoljenu i prostu strategiju (tj, skrenuta mu je pažnja da napusti objekat da ne bi dobio po nosu), onda ništa :)
Koju strategiju?
Ma onu, uložiš euro na jednu od boja. Ako dobiješ, dobio si, ako ne dobiješ, uložiš dva eura na tu boju. Ako dobiješ, opet si dobar euro, ako ne dobiješ, uložiš 4 eura na tu boju. U slučaju ponovnog gubitka, uložiš 8 eura, i tako redom. Kad jednom dobiješ, bićeš dobar za euro.
respo

#85 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by respo »

nellington wrote:U Coloseumu su ljudi izbacivani i za bezveznije stvari :)

Ja sam došao u iskušenje da probam brojanje karata u pomenutom objektu, ali kad sam čuo kako je prošao čovjek koji je na ruletu primjenjivao sasvim dozvoljenu i prostu strategiju (tj, skrenuta mu je pažnja da napusti objekat da ne bi dobio po nosu), onda ništa :)
ja vam sigurno kazem da to ne mogu zabraniti
za izbacivanje je uvijek moguce nesto izmisliti ili ne reci razlog
a sad sto ljudi ne zele to ganjati je druga prica nevezano jeli se zale upravo tog istog kasina ili nadleznim drzavnim sluzbama (kad bolje razmislim ovo ne vazi za bih)
nellington

#86 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by nellington »

respo wrote:

a sad sto ljudi ne zele to ganjati je druga prica nevezano jeli se zale upravo tog istog kasina ili nadleznim drzavnim sluzbama (kad bolje razmislim ovo ne vazi za bih)
Naravno, meni niko ne može zabraniti nešto za što ne znaju da li radim ili ne radim - pobogu, to radim u glavi - ako sam sâm :)

Ipak, it is frowned upon :D
IsmetHoro

#87 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by IsmetHoro »

nellington wrote:
Ma onu, uložiš euro na jednu od boja. Ako dobiješ, dobio si, ako ne dobiješ, uložiš dva eura na tu boju. Ako dobiješ, opet si dobar euro, ako ne dobiješ, uložiš 4 eura na tu boju. U slučaju ponovnog gubitka, uložiš 8 eura, i tako redom. Kad jednom dobiješ, bićeš dobar za euro.
Dobro je sto ti nisu dali, to je najgori sistem ikada izmisljen. Samo funkcionise ako:
1: Mozes ulagati koliko god hoces, znaci pisi propalo
i
2: Imas neograniceno £, $ ili €, znaci pisi propalo.

Mislim, ide ono fino, par puta ces dignuti par maraka ali jednom ces promasiti 3-4 puta i eto belaja. Rizik malan, ali je zato profit malan a gubitak u slucaju par promasaja zaredom ogroman.

Naucite se Texasa ili Omahe ako uzivate u kocki, tu barem mozes zaraditi para. Mislim da svaka budala moze imati 10-20KM/h ako se drzi BRM:a. Ako imas strpljena i mozga mozes i dalje dogurat.
IsmetHoro

#88 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by IsmetHoro »

Da, ima jos jedan sistem : razne kladionice.

Za ovaj sistem moro bi imati barem par hiljada eura u igri da bi imo ljepu zaradu ali je zato 99,999% sigurna. Na primjer po 500 eura na bwin.com, unibet.com, betandwin i tako dalje. Kvote nikada nisu iste, i mozes sebi nastimati da ides u plus bez obzira na rezultat. Na primjer stavis 100€ na keca na bwin, 50€ na X preko unibeta i 150€ na dvicu preko neke trece kladionice, uvijek sebi stimas sifre da profitiras bez obzira na rezuldat.
JThomas

#89 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by JThomas »

respo wrote:

k'o što ti rekoh - može te izbaciti, a ne mora ti reći razlog, piše lijepo u kućnom redu...na koji pristaješ činjenicom da kockaš u objektu. jebiga, kocka nije ljudsko pravo.

i tako je svugdje na svijetu, čim postaneš sumnjiv, dođu ti nabildani momci u odijelima i ljubazno te obavijeste da više nisi dobrodošao. iako nigdje nije formalno zabranjeno niti može biti zabranjeno.
c0d14c

#90 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by c0d14c »

IsmetHoro wrote:Da, ima jos jedan sistem : razne kladionice.

Za ovaj sistem moro bi imati barem par hiljada eura u igri da bi imo ljepu zaradu ali je zato 99,999% sigurna. Na primjer po 500 eura na bwin.com, unibet.com, betandwin i tako dalje. Kvote nikada nisu iste, i mozes sebi nastimati da ides u plus bez obzira na rezultat. Na primjer stavis 100€ na keca na bwin, 50€ na X preko unibeta i 150€ na dvicu preko neke trece kladionice, uvijek sebi stimas sifre da profitiras bez obzira na rezuldat.
Jeste, ali takav se par pojavi jednom mjesečno. Ti kad nađeš takav par javi ovdje i ja ću ga odigrati sa hiljadama.
IsmetHoro

#91 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by IsmetHoro »

c0d14c wrote:

Jeste, ali takav se par pojavi jednom mjesečno. Ti kad nađeš takav par javi ovdje i ja ću ga odigrati sa hiljadama.
Mozes ih svaki dan nac, ne u nasim kladionicama nego na internetu. Tesko, treba puno posla i puno para ali zato sigurno.
psydelija

#92 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by psydelija »

Majka sina nije klela sto se kockao, vec sto je iso da se vadi!

Svi kazu ja se na malu sumu kladim ("nije opasno").., na malo se i pocinje, na krupno zavrsava...

Porok mozda veci i od droge i alkohola.

Inace, kladjenje, loto, serije (sapunjare)...su najrazvijenije u drustvima koje potresaju teske socijalne krize.
Sarajevski_Marlboro

#93 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by Sarajevski_Marlboro »

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:27, edited 1 time in total.
c0d14c

#94 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by c0d14c »

IsmetHoro wrote:
c0d14c wrote:

Mozes ih svaki dan nac, ne u nasim kladionicama nego na internetu. Tesko, treba puno posla i puno para ali zato sigurno.
Ne možeš naći čovječe. Hajde nađi mi ti sutra.
respo

#95 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by respo »

Sarajevski_Marlboro wrote:Moj rodjak radio u Lutriji...po cijele dane gledao kako ljudi za onim automatima gube pare.
I NE ZNAM iz kog razloga budala na tom istom čudu izgubi tek kupljeni stan (trebao se ženit),automobil,+ ostane dužan još 15000,izgubi posao,djevojka dugogodišnja ga ostavi...
Otac se tad razboli i umre bukvalno od jada tog,onda on doživi nervni slom,u bolnici bio 3 mjeseca...
I cijelu porodicu baci bukvalno na koljena...
Inače do tada bilo sve baš divno,krasno.
Izvan svakog razuma.
Nikad razumjeti neću.
decko mislio da je skontao kako radi aparat
respo

#96 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by respo »

JThomas wrote:
respo wrote:

k'o što ti rekoh - može te izbaciti, a ne mora ti reći razlog, piše lijepo u kućnom redu...na koji pristaješ činjenicom da kockaš u objektu. jebiga, kocka nije ljudsko pravo.

i tako je svugdje na svijetu, čim postaneš sumnjiv, dođu ti nabildani momci u odijelima i ljubazno te obavijeste da više nisi dobrodošao. iako nigdje nije formalno zabranjeno niti može biti zabranjeno.
znam da nije ljudsko pravo
opet ti govorim i tebi i nelliju ne moze te tek tako izbaciti sve dok nemaju dokaz da radis protiv njih
zasto? drugom prilikom
nellington

#97 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by nellington »

IsmetHoro wrote:
nellington wrote:
Dobro je sto ti nisu dali, to je najgori sistem ikada izmisljen.
Kao što rekoh, ne radi se o meni, nego o kolegi :) Ja preferiram karte nad ruletom, rulet me ne zanima :)
groove

#98 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by groove »

-
Last edited by groove on 01/05/2013 07:27, edited 1 time in total.
cretino

#99 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by cretino »

Sarajevski_Marlboro wrote:Moj rodjak radio u Lutriji...po cijele dane gledao kako ljudi za onim automatima gube pare.
I NE ZNAM iz kog razloga budala na tom istom čudu izgubi tek kupljeni stan (trebao se ženit),automobil,+ ostane dužan još 15000,izgubi posao,djevojka dugogodišnja ga ostavi...
Otac se tad razboli i umre bukvalno od jada tog,onda on doživi nervni slom,u bolnici bio 3 mjeseca...
I cijelu porodicu baci bukvalno na koljena...
Inače do tada bilo sve baš divno,krasno.
Izvan svakog razuma.
Nikad razumjeti neću.
Pa upravo to i jeste poenta ove teme...

Koliko ovakvih, sličnih, lakših, pa i gorih slučajeva ima u našem društvu, a da to ni ne znamo... Tek poneki prijatelji ili uža rodbina...

Taj tvoj rođak je nesvjesno postao ovisnik i bolestan, a to jeste teška bolest, ali se može izliječiti... Treba mnogo volje, strpljenja i truda, ali nije neizlčječiva...

Mnogi će pomisliti da je lako, ali nije kada neko izgubi on što je stekao... Možda će neki reći "da je taj neko sam kriv", ali ako i jeste ne treba nikog gurati dalje u ponor i dići ruke od takvih osoba...

Treba ukazati na sve nedostatke i negativnosti..,.. Ako ima ne može ta osoaba, sam, ako ni porodica ne može uticati na njega, vjerujte mi ima ko može...

Ovaj prijatelj je uspio, a izguvio je mnogo toga i članove porodice i prijetlje i djevojku, ali je 1 sebi priznao da je bolestan, pa onda zatražio pomoć...

Vjerujte, da se može i ja sam spreman svakom ko želi uputiti ga na pravu adresu...

Ali, osim patološkog kockara, tu ključnu učogu može i mora imati porodica, bilo roditelji, bilo supruga... Jer, kad neko potone tako nsiko, treba imati bar moralnu podršku od porodice... Sam ne može. Ponavljam, moralnu, ali ne i materijalnu, osim za liječenje koje može biti učinkovito. Potrebna je samo volja patološkog kockara, mali ali iskreni angažman. Sve ostalo se može postaviti na mjesto...

I znam da nije lako se vratiti u relanost bez kocke, ali prema ovom drugu je bezbrižnije. Nema više napetosti i drugačije valorizacije stvari...

Vjerujte, ima pomoći za takve
cretino

#100 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest

Post by cretino »

psydelija wrote:Majka sina nije klela sto se kockao, vec sto je iso da se vadi!

Svi kazu ja se na malu sumu kladim ("nije opasno").., na malo se i pocinje, na krupno zavrsava...

Porok mozda veci i od droge i alkohola.

Inace, kladjenje, loto, serije (sapunjare)...su najrazvijenije u drustvima koje potresaju teske socijalne krize.
Da....

problem i jesu male sume. Kladionice u BiH najviše i zarađuju na osobama koje za malu sumu nastoje dobiti velike pare...

Ti koji skoro svaki dan (a vjerujem da ima i onih koji svaki dan igraju) ulažu malo i postaju polako (ako već i nisu ovisnici). Pa čak i ako kojim slučajem dobiju, neće odustati, već počinju sa većim ulozima...

Svaki porok je "ubitačan". Svaki prok snosi posljedice, kako za individuu, tako i za okolinu, a posebno porodicu...

I kao što društvo pomaže ili bar pokušava pomoći za drogu i alkohol, trebaju naći mogućnost da ograniče i broj patoloških kockara...

Naravno, nerealno je očekivati da dražava ukine kladionice i kockarnice, ali moraju početi razmišljati i o ovom poroku, na koji niko sada ni ne obraća toliku pažnju, ali veći broj patolških kockara otvara mogućnost za povećanje kriminalnih djela i ostalih pratećih segmenata...

A u BiH, nažalost stručnjaka nema koji mogu pomoći patolškim kockarima.....
Post Reply