Kocka kao porok, kocka je bolest
-
cretino
#1 Kocka kao porok, kocka je bolest
Čitam nedavno u ovdašnjim medijima da BiH je prva u jednoj važnoj stvari - po broju kladionica....
Hajde, neko bi rekao da smo bar u nećem PRVI, ali smo svjedoci da ako se išta otvara u BiH, onda su to KLADIONICE...
Ne biraju se mjesta gdje se otvaraju. Međutim, problem je po meni u drugoj stvari. Ako ima toliki broj KLADIONICA, onda sigurno ima i veliki broj PATOLOŠKIH ili potencijalno PATOLOŠKIH kockara...
Ova VLAST ne brine o mnogim stvarima, ali sigurno da najmanje brine o tim ljudima.
Patološki kockari mogu biti jedan veliki problem, a niko to ni ne spominje, a pogotovo da to shvati kao problem...
Sumnjam da ovdje ima neka ustanova ili neko ko se konkretno bavi tom problematikom.
Znam jednog lika koji je bio na putu da dotakne dno sa tim porokom. Medjutim, uspio se izliječiti, ali je morao potražiti pomoć od stručnog osoblja, koje nažalost nije našao u BiH....
Smatrate li vi ovo kao jedan veliki problem o kojem se malo ili nikako ne govori?
Treba li ovim ljudima pomoć ili ih bar usmjeriti? Znaju li roditelji da njihova djeca novce koriste za kladionicu i tako postaju "tihi" potencijalni kockari...... Mislim, taj problem postoji kod svih koji se klade ili kockaju.. Istina, možda se neko zna i kontrolisati, ali zeznut je taj porok... Znam to po ovom liku. Imao je sve i posao i djevojku, ali ga je kocka toliko obuzela da je sve izgubio... A tu su i krediti.....
Šta mislite o svemu ovome?
Hajde, neko bi rekao da smo bar u nećem PRVI, ali smo svjedoci da ako se išta otvara u BiH, onda su to KLADIONICE...
Ne biraju se mjesta gdje se otvaraju. Međutim, problem je po meni u drugoj stvari. Ako ima toliki broj KLADIONICA, onda sigurno ima i veliki broj PATOLOŠKIH ili potencijalno PATOLOŠKIH kockara...
Ova VLAST ne brine o mnogim stvarima, ali sigurno da najmanje brine o tim ljudima.
Patološki kockari mogu biti jedan veliki problem, a niko to ni ne spominje, a pogotovo da to shvati kao problem...
Sumnjam da ovdje ima neka ustanova ili neko ko se konkretno bavi tom problematikom.
Znam jednog lika koji je bio na putu da dotakne dno sa tim porokom. Medjutim, uspio se izliječiti, ali je morao potražiti pomoć od stručnog osoblja, koje nažalost nije našao u BiH....
Smatrate li vi ovo kao jedan veliki problem o kojem se malo ili nikako ne govori?
Treba li ovim ljudima pomoć ili ih bar usmjeriti? Znaju li roditelji da njihova djeca novce koriste za kladionicu i tako postaju "tihi" potencijalni kockari...... Mislim, taj problem postoji kod svih koji se klade ili kockaju.. Istina, možda se neko zna i kontrolisati, ali zeznut je taj porok... Znam to po ovom liku. Imao je sve i posao i djevojku, ali ga je kocka toliko obuzela da je sve izgubio... A tu su i krediti.....
Šta mislite o svemu ovome?
- therrarrius
#2 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Pa jednostavno, rijesenje se zove Fahrudin Radonjcic.
Sad ozbiljno, moj komsija se zavalio toliko da mu je stara morala prodati stan da bi se izvukao iz dugova, lik je znao uplacivati po milju dvije na kojekakve x/2. Nikada necu zaboraviti kada je uplatio 200KM na 0-0 Manchester utd-Arsenal.
Kladionicu odigram sa vremena na vrijeme, nikad vise od 1.5KM po listicu, a o kockarnicama da ne pricam, tu ne zalazim
Kocka jeste svojevrsna vrsta droge, znam momke koji igraju kladionicu i koji kazu da znaju da niko nikad nije u ''plusu'' ali opet igraju.
Neko ce reci, bolje i to nego da je na igli, ali opet...
Sad ozbiljno, moj komsija se zavalio toliko da mu je stara morala prodati stan da bi se izvukao iz dugova, lik je znao uplacivati po milju dvije na kojekakve x/2. Nikada necu zaboraviti kada je uplatio 200KM na 0-0 Manchester utd-Arsenal.
Kladionicu odigram sa vremena na vrijeme, nikad vise od 1.5KM po listicu, a o kockarnicama da ne pricam, tu ne zalazim
Kocka jeste svojevrsna vrsta droge, znam momke koji igraju kladionicu i koji kazu da znaju da niko nikad nije u ''plusu'' ali opet igraju.
Neko ce reci, bolje i to nego da je na igli, ali opet...
- karanana
#3 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
kocka jeste bolest. znam par ljudi koji su izgubili stanove i porodice na njoj. znam par koji su u zatvoru jer su se probali izvaditi radeci i trgujuci nelegalne stvari. trebalo bi to zabraniti ili barem bolje staviti pod kontrolu. ali ocigledno to nikome nije u cilju nit smiju od kladionicarske mafije i njihovih lobija na vlasti.
-
callmethebreeeze
#4 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
bolest, naravno da je bolest. kao i svi drugi poroci koji predju u ovisnost i mogu insanu i okolini unistiti zivot.
- therrarrius
#5 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Problem u svemu ovome jeste sto ne postoji zakon (ili se ne sprovodi) o zabrani kladjenja maloljetnicima, djeca se navuku na kocku prije nego na cigare ili kakve opijate.
-
cretino
#6 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Ma ko zna koliko je takvih slučajeva...
Ali ta bolest povlaći mnogo toga sa sobom. Uništava čovjeka kao individuu, zdravlje porodicu, ma sveee
Zausta, takvim ljudima treba pomoć. Isto kao onima sa ostalim bolestima, ali mislim da kod nas nema adekvatno stručne osobe koja se bavi time...
Ali ta bolest povlaći mnogo toga sa sobom. Uništava čovjeka kao individuu, zdravlje porodicu, ma sveee
Zausta, takvim ljudima treba pomoć. Isto kao onima sa ostalim bolestima, ali mislim da kod nas nema adekvatno stručne osobe koja se bavi time...
-
callmethebreeeze
#7 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
najbolje se navuci na heroin, pa se poceti kockati u nadi da ces tako moci finansirati drogiranje.

-
cretino
#8 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Sve ovo sto ste prethodno rekli stoji i svi ste u pravu.
Medjutim, nikako da neko ukaze na to kao VELIKI PROBLEM. Razmijem na neki način da je to indivdualno i da tu nema kolektivnog izlječenja. To je nemoguće kada je ovisnost u pitanju, ali neko relevantan ne ukazuje na to kao na 1 veliki problem...
Mislim da bi 1 takvo savjetovalište, sa stručnim ljudima imalo posla, jer ima mnogo onih koji imaju problem sa KOCKOM..
Neki to ne žele sebi da priznaju, neki nisu svjesni te bolesti, ali sve u svemu bolest nije uopšte zanemariva i prijeti da postane još 1 problem ovog društva.....
Medjutim, nikako da neko ukaze na to kao VELIKI PROBLEM. Razmijem na neki način da je to indivdualno i da tu nema kolektivnog izlječenja. To je nemoguće kada je ovisnost u pitanju, ali neko relevantan ne ukazuje na to kao na 1 veliki problem...
Mislim da bi 1 takvo savjetovalište, sa stručnim ljudima imalo posla, jer ima mnogo onih koji imaju problem sa KOCKOM..
Neki to ne žele sebi da priznaju, neki nisu svjesni te bolesti, ali sve u svemu bolest nije uopšte zanemariva i prijeti da postane još 1 problem ovog društva.....
- Hemel
#9 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
najvecu poslijeratnu pljacku vec opljackanog naroda uradile su banke i kladionice...
protiv ovih prvih se tesko boriti (globalni problem) ali sve kladionice treba zatvoriti ili dovesti u red a kada se dovedu u red niti ce biti enormnih bogacenja, ne placanja poreza drzavi, maloljetni nece kockati...i onda niko nece kukati
ovako kako izgleda, jedina (LAZNA) nada da se dodje do para i rijese nagomilani problemi su ove dvije institucije koje vas samo zavaljuju jos u gore probleme...
protiv ovih prvih se tesko boriti (globalni problem) ali sve kladionice treba zatvoriti ili dovesti u red a kada se dovedu u red niti ce biti enormnih bogacenja, ne placanja poreza drzavi, maloljetni nece kockati...i onda niko nece kukati
ovako kako izgleda, jedina (LAZNA) nada da se dodje do para i rijese nagomilani problemi su ove dvije institucije koje vas samo zavaljuju jos u gore probleme...
- Miki123
#10 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Eno, nisu političari, jok ne bi oni, nego banke i kladionice.Hemel wrote:najvecu poslijeratnu pljacku vec opljackanog naroda uradile su banke i kladionice...
Ne bih želio da budem advokat ni jednim ni drugim, naprotiv, daleko im kuća od moje
Znaš kako kaže ona pjema, sam pao, sam se ubio
- Ateista
#11 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Meni je najbolje to sto vecina onih sa kojima sam pricao a koji posjecuju kladionice odgovorno tvrde da su u plusu i da su vise zaradili nego izgubili...
Ne znam koga lazu, mene ili sebe.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Sjetimo se, poštara Benjamina Spahića iz Vogošće koji je imao i FB grupu za pomoć:karanana wrote:kocka jeste bolest. znam par ljudi koji su izgubili stanove i porodice na njoj. znam par koji su u zatvoru jer su se probali izvaditi radeci i trgujuci nelegalne stvari. trebalo bi to zabraniti ili barem bolje staviti pod kontrolu. ali ocigledno to nikome nije u cilju nit smiju od kladionicarske mafije i njihovih lobija na vlasti.
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahronika/clanak/100109093 wrote:Sarajevo
Poštar prokockao 40.000 KM namijenjenih za penzije
Poštar iz Sarajeva, čije identitet policija nije saopćila, prokockao je oko 40.000 maraka koje su bile namijenjene za isplatu penzija. Iako nam u MUP-u KS nisu saopćili identitet poštara, potvrdili su da se ovaj incident prekjučer doista dogodio.
Prema nezvaničnim informacijama riječ je o poštaru Benjaminu S., koji je novac potrošio kladeći se u jednoj od sportskih kladionica u Vogošći. Međutim, nije poznato da li se poštar kladio na jedan ili više parova, no da je pogodio poštar bi, kako saznajemo, dobio 80.000 KM.
Međutim, na njegovu nesreću, poštar je loše procijenio pa je novac izgubio, nakon čega je otišao u policiju i sam se prijavio da je prokockao novac namijenjen za isplatu penzija.
Policija je o ovom slučaju obavijestila sarajevsko Kantonalno tužilaštvo koje će odlučiti koje će zakonske mjere dalje biti poduzete protiv poštara.
S obzirom da je vikend, komentar iz BH Pošte o tome ko će nadoknaditi prokockani novac namijenjen za penzije, te da li je radnik suspendovan s posla, nismo mogli dobiti.
-
high_volume
#13 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Nova vlast, nova "demokratija", nova sloboda građanimakaranana wrote:kocka jeste bolest. znam par ljudi koji su izgubili stanove i porodice na njoj. znam par koji su u zatvoru jer su se probali izvaditi radeci i trgujuci nelegalne stvari. trebalo bi to zabraniti ili barem bolje staviti pod kontrolu. ali ocigledno to nikome nije u cilju nit smiju od kladionicarske mafije i njihovih lobija na vlasti.
U ranijem sistemu, kroz zakonodavstvo, čak je i "čiza-bliza" s kovanicom bila zabranjena. I sve hazardne igre.
Jedino je državna Lutrija imala pravo organizacije igara klađenja - sportske prognoze i srećaka lutrije, kasnije i loto. Ali sa čistim parama. I bez potplaćenih državnih službenika ili čak cijele administracije u paketu...
Danas nikad više prljavijih para uprkos silnim pranjima. Kad država bude svjesna i spremna na borbu protiv kladioničarske mafije, do tada će svi oni biti na Bahamima
Pljačka države i naroda se nastavlja do zadnjeg feninga...
- jazzer
#14 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Na primjeru jako bliske osobe sam imao priliku vidjeti sta moze uraditi kocka. Izgubio je lik sve,
zenu, dijete (1,5 godina mu je), vecinu prijatelja medju kojima i mene. To je otislo toliko daleko
da je svoje prijatelje zavalio za neki cca 40000,00 Km. Najbolje prijatelje!!! Od njih ''posudjivao'' pare a koristio je neku pricu u kojoj je lagao o vlastitom djetetu (te bolesno, te trebaju mu pare dok mu gazda ne uplati, ovo, ono...) a moram li reci da ih je prokockao?
Sigurno se i on kaje zbog toga sto je uradio ali mislim da su mu tanke sanse da to sve ispravi.
zenu, dijete (1,5 godina mu je), vecinu prijatelja medju kojima i mene. To je otislo toliko daleko
da je svoje prijatelje zavalio za neki cca 40000,00 Km. Najbolje prijatelje!!! Od njih ''posudjivao'' pare a koristio je neku pricu u kojoj je lagao o vlastitom djetetu (te bolesno, te trebaju mu pare dok mu gazda ne uplati, ovo, ono...) a moram li reci da ih je prokockao?
Sigurno se i on kaje zbog toga sto je uradio ali mislim da su mu tanke sanse da to sve ispravi.
- makkaj
#15 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
evo ja se kladim da nisam ovisan o klađenju 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Jesi li nevin u vezi sa kladjenjem,...Bih vs. Fr.?makkaj wrote:evo ja se kladim da nisam ovisan o klađenju
Obično, jumferi što se kladjenja tiče, imaju sreće da pogode rezultate.
Haj' mi prognoziraj rezultat ove tekme, tako ti binga i onih ljepotica sa TV bingo.
- plejka2
#17 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Ta mi je kocka vazda u krvi bila.Sve je pocelo od poker aparata
Kad sam skonto neke stvari i sazno da je ta sprava namjestena koliko da daje na dan a koliko uzma kanio sam se corava posla i poceo se kladiti.
Uzela je maha ta kladiona ali se nisam pretjerano uvaljivo.
Danas sam i to sto kazu sveo na minimalu odigram listic dva kad ima parova sitan ulog.Ako se kad dobije ne letim da dizem ulog na listice i da igram vise ponasam se kao da nisam dobio
Kad sam skonto neke stvari i sazno da je ta sprava namjestena koliko da daje na dan a koliko uzma kanio sam se corava posla i poceo se kladiti.
Danas sam i to sto kazu sveo na minimalu odigram listic dva kad ima parova sitan ulog.Ako se kad dobije ne letim da dizem ulog na listice i da igram vise ponasam se kao da nisam dobio
-
MmeDeLafayette
#18 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Svi mi imamo neke poroke, a zamislite samo svijet bez poroka
... ne ide jel'da 
ne govorim samo o kocki, nego o porocima generalno, imam ga i ja - pa zivim
ne govorim samo o kocki, nego o porocima generalno, imam ga i ja - pa zivim
- mousstapha
#19 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Sto je najgore nikako ih ne mozes ubijediti da grijese. Kategoricki brane takve stavove.Ateista wrote:Meni je najbolje to sto vecina onih sa kojima sam pricao a koji posjecuju kladionice odgovorno tvrde da su u plusu i da su vise zaradili nego izgubili...![]()
![]()
Da priznaju sami sebi da su u gubitku, to bi vjerovatno bio prvi korak ka izljecenju.
- kamikazo
#20 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Interesanto mi je da su mnogi ljudi intelektualci koji rade odgovorne poslove ovisnici o kockanju ..
- makkaj
#21 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
hehe ma ovoj moj komentar je bio šala mala..na žalost/na sreću odavno sam izgubio tu vrstu nevinosti, kao i većinu ostalihPipiDugaDevetka wrote:Jesi li nevin u vezi sa kladjenjem,...Bih vs. Fr.?makkaj wrote:evo ja se kladim da nisam ovisan o klađenju
Obično, jumferi što se kladjenja tiče, imaju sreće da pogode rezultate.
Haj' mi prognoziraj rezultat ove tekme, tako ti binga i onih ljepotica sa TV bingo.
- respo
#22 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
meni je najgore kad oni kazu nastimali aparate kradu ovo ono
pa jeli te ko doveo ili si sam dosao jebo ga ti
opste poznato da je aparat sam po sebi napravljen da dobije a da vrati nesto novca i igracima
problem kod ljudi je pohlepnost
opste poznato da je aparat sam po sebi napravljen da dobije a da vrati nesto novca i igracima
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#23 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Ako zelis da zaradis novac u kladionici, kupi kladionicu tacka
- plejka2
#24 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Aparati se mogu stimat to znam 100% samo zavisi kolko je gazda pohlepanrespo wrote:meni je najgore kad oni kazu nastimali aparate kradu ovo ono
-
cretino
#25 Re: Kocka kao porok, kocka je bolest
Vidim da ima raznoraznih komentara, ali opet niko da spomene taj problem...
Naravno, rijetko ili nikada je neko 2 kriv za to ako je kod nekog KOCKA uzela maha da izgubi sve...
Jer, kao što neko od vas reće, niko nikog nije tjerao da ide na aparate...
Ali, pitam se ili pitam vas šta treba sa njima uraditi. Pustiti ih da skroz propadnu ili im pokušati pomoći...
Naravno, tu nema govora o kolektivnoj pomoći, jer je svaki kockar individua za sebe. Isto im je jedino pohlepa i adrenalin koji prouzrokuje tu pohlepu...
A te osobe koje govore da su u plusu su potencijalni (ako već i nisu) patološki kockari. Jer i ako jesu, šta će biti sa njima kada počnu gubiti. Sumnjam da će mnogo njih prestati igrati, već će probati nadokanditi minus i izgubljeni novac..
Sa 2 strane, opet postavljam pitanje i tvrdim da je KOCKA i KOCKARI veliki problem ovog društva...
To je kao tiha vatra, koja se može pretvoriti u požar, a da rijetko ko pomišlja na sve ovo...
Naravno, rijetko ili nikada je neko 2 kriv za to ako je kod nekog KOCKA uzela maha da izgubi sve...
Jer, kao što neko od vas reće, niko nikog nije tjerao da ide na aparate...
Ali, pitam se ili pitam vas šta treba sa njima uraditi. Pustiti ih da skroz propadnu ili im pokušati pomoći...
Naravno, tu nema govora o kolektivnoj pomoći, jer je svaki kockar individua za sebe. Isto im je jedino pohlepa i adrenalin koji prouzrokuje tu pohlepu...
A te osobe koje govore da su u plusu su potencijalni (ako već i nisu) patološki kockari. Jer i ako jesu, šta će biti sa njima kada počnu gubiti. Sumnjam da će mnogo njih prestati igrati, već će probati nadokanditi minus i izgubljeni novac..
Sa 2 strane, opet postavljam pitanje i tvrdim da je KOCKA i KOCKARI veliki problem ovog društva...
To je kao tiha vatra, koja se može pretvoriti u požar, a da rijetko ko pomišlja na sve ovo...