Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Miki123

#76 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by Miki123 »

aki58 wrote:Molim Miki123 za jos jedan savjet....
Postavljala sam vam pitanje oko ugovora o dozivotnom izdrzavanju , poslusala vas savjet, i sve se zavrsilo OK, jos jednom, veliko HVALA! Da, da napomenem jos nesto, u Poreskoj upravi smo se pozvali na clan 17 stav 4 Zakona o porezima i kao clan porodice sehida/palog borca, moja kcerka (posto prvi put rijesava stambeno pitanje) NECE platiti porez od 5%....Iskreno, tesko za povjerovati, ali je tako!

E sad, moja svekrva je vlasnik stana u kojem zajedno zivimo...ona bi htjela za zivota da na neki nacin osigura i drugu unuku koja je udata i zivi u Italiji...Dakle - molim Vas za savjet: sta je pametnije; da taj stan pokloni, sastavi oporuku ili opet nacini ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa svojom unukom, ili postoji mogucnost da meni kao snahi to prepise, pokloni ili slicno??? Njoj je svejedno, htjela bi da se smiri i donijela je sama takvu odluku...Sta zahtijeva ( iskreno) manje para, poreza i sl, i sta je najčicšce po zakonu???

Hvala unaprijed!
Nema na čemu.. i da, poreska uprava oslobađa po tom osnovu, samo su tvoji poreznici bili pošteni pa ti skrenuli pažnju na te uslove, iako su se mogli ušutiti :D

Hm.. ugovor o doživotnom izdržavanju je najsigurniji jer ga nužni nasljednici ne mogu osporavati. Ima li svekrva djece? Ako je mrtav sin čijoj kćerki želi pokloniti stan onda će i ona biti oslobođena poreza na promet nekretnina po pravu predstavljanja.
Ako ga tebi pokloni, bit ćeš obveznik poreza na promet nekretnina.
U slučaju doživotnog izdržavanja kćerka će morati doći iz italije pa pred sudiju općinskog suda.
U slučaju ugovora o poklonu i ugovora o doživotnom izdržavanju, kćerka će morati doći iz Italije ili dati punomoć u utaliji ovjerenu od notara i sa Apostille pečatom.

Jedino u slučaju testamenta, kćerka neće morati dolaziti niti davati punomoć jer je testament jednostrana izjava volje ostavioca.

Šta god odlučite, nećete pogriješiti.. Moja preporuka, ugovor o poklonu nana i unuka(pod uslovom da je otac unuke i tvoje svekrve sin mrtav), koji će bit oslobođen plaćanja poreza, vlasništvo prelazi za života na unuku, uz zabilježbu doživotnog uživanja na tom stanu u korist tvoje svekrve, a koje se briše Izvodom iz matične knjige umrlih (bitno naglasiti).
aki58

#77 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by aki58 »

hehehe, nisu ovi iz Poreske u Sarajevu bas tako merhametli, nego smo malo gledali po zakonima, ali eto uspjelo je....Kada je rekla i Clan i stav, nisu imali kud.....

Opet, hvala na savjetu, izgleda da je to sa poklonom i pravom uzivanja do kraja zivota najprihvatljivije rjesenje!!1 Inace, moja svekrva je imala samo mog muza, sina jedinca, i nema nikog vise sem dvije unuke i mene...ima jos starog brata, ali mislim da on kada se napravi takav ugovor nema nista sa tim...
To se radi kod notara???

Inace i ja radim dosta sa ljudima, ali ovoliku dobrodusnost, iskrenost kod savjeta i jedan ljudski odnos odavno nisam srela....U to ime: AFERIM!!!!!
dzana1

#78 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by dzana1 »

Ljudi jel živa ova tema da zakuhamo malo. Radi se o sljedečem, pošto imam ugovor o doživotnom izdržavanju sastavljen u notarskoj formi ali zbog utaje administracije, nepoštovanja zakona o upravnom sporu, na korištenja plana i programa rada suda za tu godinu i smrti primaoca izdržavanja nismo stgli da obavimo nad ovjeru od strane sudije. Nad ovjeru sam predo opčinskom sudu i za 28. dana sam dobi obavjest da če do realizacije doči tek za neki 60.dana. Znači od dana predaje ugovora na sud pa do nad ovjere trebalo je sko 90. dana. Ako sagledamo težinu mog predmeta po zakonu o upravnom sporu i rokovima u upravnom sporu trebao sam da dobije riješenje u roku od 30. dana. a ne obavjest. Samim tim smatram da je došlo do utaje abministracije.
Miki123

#79 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by Miki123 »

dzana1 wrote:Ljudi jel živa ova tema da zakuhamo malo. Radi se o sljedečem, pošto imam ugovor o doživotnom izdržavanju sastavljen u notarskoj formi ali zbog utaje administracije, nepoštovanja zakona o upravnom sporu, na korištenja plana i programa rada suda za tu godinu i smrti primaoca izdržavanja nismo stgli da obavimo nad ovjeru od strane sudije. Nad ovjeru sam predo opčinskom sudu i za 28. dana sam dobi obavjest da če do realizacije doči tek za neki 60.dana. Znači od dana predaje ugovora na sud pa do nad ovjere trebalo je sko 90. dana. Ako sagledamo težinu mog predmeta po zakonu o upravnom sporu i rokovima u upravnom sporu trebao sam da dobije riješenje u roku od 30. dana. a ne obavjest. Samim tim smatram da je došlo do utaje abministracije.
utaje administracije hehe dobra. nemaju ti rokovi iz upravnog postupka ništa kad je u pitanju sud. zaboravi na to.

a ništa, predaj ugovor sa izvodom iz matične knjige umrlih na knjižene u gruntovnicu, pa vidi šta će ti oni reći. Ako je sarajevo bit ćeš odbijen, ako je tuzla dozvolit će ti uknjižbu.
zmaj56

#80 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by zmaj56 »

Sudska praksa "nadovjere" ugovora o dozivotnom izdrzavanju nakon notarske obrade ne samo da je nepotrebna nego i nezakonita prema stanovistu Ustavnog suda BiH,u predmetu br. AP 2423/10 jer su odredbe Zakona o notarima iz cl.73.st.1. tacka 4...
stavile van pravne snage odredbe iz cl.120 Zakona o nasljedjivanju, ne explicite vec indirektno, po principu da kasniji zakon ima vecu snagu obaveznosti od prijasnjeg/ranijeg.

http://sllist.ba/glasnik/2013/broj92/Glasnik092.pdf
Sabaton

#81 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by Sabaton »

MOze li mi neko reci kako se moze provjeriti je li odredjena osoba sklopila bilo kakvu vrstu ugovora o dozivotnom izdrzavanju, darovni ugovor, ako se sumnja da jeste, a ta osoba to ne zeli ni potvrditi ni negirati? :-)

Komplikovana je situacija. Kako se moze provjeriti, na sudu ili bilo gdje, u gruntovnici je li ta osoba sklopila bilo kakvu vrstu ugovora?

moze li se po zakonu o slobodi pristupa informacijama traziti uvid u taj ugovor ili? mene trenutno zanima kako provjeriti jel postoji takav ugovor , jel sklopljen,
Miki123

#82 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by Miki123 »

Sabaton wrote:MOze li mi neko reci kako se moze provjeriti je li odredjena osoba sklopila bilo kakvu vrstu ugovora o dozivotnom izdrzavanju, darovni ugovor, ako se sumnja da jeste, a ta osoba to ne zeli ni potvrditi ni negirati? :-)

Komplikovana je situacija. Kako se moze provjeriti, na sudu ili bilo gdje, u gruntovnici je li ta osoba sklopila bilo kakvu vrstu ugovora?

moze li se po zakonu o slobodi pristupa informacijama traziti uvid u taj ugovor ili? mene trenutno zanima kako provjeriti jel postoji takav ugovor , jel sklopljen,
Pazi, ugovor je sporazum između dvije strane i nema tu šta treći da traži i gleda, pogotovo kod takvih osjetljivih ugovora, kakav je doživotno izdržavanje. Čak i ako bi saznao kod kojeg notara je ugovor zaključen on ti ne bi smio ni potvrditi da je kod njega zaključen, a kamoli da ti da uvid u isti jer bi time povrijedio pravilo čuvanja službene tajne.
chockad

#83 Re: Vazeci ugovor o dozivotnom izdrzavanju?

Post by chockad »

Pozdrav narode. Imam jednu specificnu situaciju, pa ako neko ima par korisnih savjeta pasalo bi.
Naime, moj otac ima sestru,100% invalid, dijagnoza sizofrenija. Moj otac se brine o njoj unazad 20 godina, a od prije 4 godine je i njen staratelj. Ona je od svojih roditelja naslijedila oko 65% imovine, jer je njen otac tako odredio putem testamenta. Nakon ostavinske rasprave imovina nikada nije proknjizena na njeno ime, nego se jos uvijek vodi na njenom ocu, iz prostog razloga sto ostali nasljednici nece da snose svoj dio troskova oko kjjizenja imovine pp rjesenju nakon ostavinske rasprave.
Osim mog oca ona ima srodnike djecu od dva brate i jednu sestru, i niko od njih ni na kakav nacin ne brine se o njoj. Sav teret izdrzavanja je na mom ocu. Ona ima primanja preko centra za socijalni rad, ali mozete zamisliti koliko to pomogne ako se uzme u obzir da je zena nepokretna zadnje tri godine.
E sad, moj otac bi napravio ugovor o dozivotnom izdrzavanju sestre, po kojem bi on naslijedio njenu imovinu nakon njene smrti.
Interesuje me, moze li se ugovor napraviti kod notara, i je li ugovor validan ukoliko se u ugovoru ne navedu brojevi parcela zemljista koje je ona dobila nasljedstvom a koje nisu uknjizene na njeno ime, i ako se umjesto tih brojeva samo napise uopsteno "imovina te i te"?
Post Reply