Nema na čemu.. i da, poreska uprava oslobađa po tom osnovu, samo su tvoji poreznici bili pošteni pa ti skrenuli pažnju na te uslove, iako su se mogli ušutitiaki58 wrote:Molim Miki123 za jos jedan savjet....
Postavljala sam vam pitanje oko ugovora o dozivotnom izdrzavanju , poslusala vas savjet, i sve se zavrsilo OK, jos jednom, veliko HVALA! Da, da napomenem jos nesto, u Poreskoj upravi smo se pozvali na clan 17 stav 4 Zakona o porezima i kao clan porodice sehida/palog borca, moja kcerka (posto prvi put rijesava stambeno pitanje) NECE platiti porez od 5%....Iskreno, tesko za povjerovati, ali je tako!
E sad, moja svekrva je vlasnik stana u kojem zajedno zivimo...ona bi htjela za zivota da na neki nacin osigura i drugu unuku koja je udata i zivi u Italiji...Dakle - molim Vas za savjet: sta je pametnije; da taj stan pokloni, sastavi oporuku ili opet nacini ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa svojom unukom, ili postoji mogucnost da meni kao snahi to prepise, pokloni ili slicno??? Njoj je svejedno, htjela bi da se smiri i donijela je sama takvu odluku...Sta zahtijeva ( iskreno) manje para, poreza i sl, i sta je najčicšce po zakonu???
Hvala unaprijed!
Hm.. ugovor o doživotnom izdržavanju je najsigurniji jer ga nužni nasljednici ne mogu osporavati. Ima li svekrva djece? Ako je mrtav sin čijoj kćerki želi pokloniti stan onda će i ona biti oslobođena poreza na promet nekretnina po pravu predstavljanja.
Ako ga tebi pokloni, bit ćeš obveznik poreza na promet nekretnina.
U slučaju doživotnog izdržavanja kćerka će morati doći iz italije pa pred sudiju općinskog suda.
U slučaju ugovora o poklonu i ugovora o doživotnom izdržavanju, kćerka će morati doći iz Italije ili dati punomoć u utaliji ovjerenu od notara i sa Apostille pečatom.
Jedino u slučaju testamenta, kćerka neće morati dolaziti niti davati punomoć jer je testament jednostrana izjava volje ostavioca.
Šta god odlučite, nećete pogriješiti.. Moja preporuka, ugovor o poklonu nana i unuka(pod uslovom da je otac unuke i tvoje svekrve sin mrtav), koji će bit oslobođen plaćanja poreza, vlasništvo prelazi za života na unuku, uz zabilježbu doživotnog uživanja na tom stanu u korist tvoje svekrve, a koje se briše Izvodom iz matične knjige umrlih (bitno naglasiti).