(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ateista

#76 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

Falcon wrote:Ne vidim nista primitivno u izrazavanju nacionalnog i vjerskog identiteta. Zastava Republike BiH, Drzave BiH i barjak Islama su mi prihvatljivi kao iskaz nacionalne, drzavne i vjerske samosvijesti dok ostale, Turske, Saudije ili slicno ne smatram primjerenim.
Vjencanje ne bi trebalo da ima nikakve veze sa drzavom, nacionalnoscu, vjerom i slico.

Zastava na vjencanjima moze predstavljati samo jedan simbol, kao sto sam ve pomenuo - novo potomstvo i novi vojnici koji ce da brane drzavu, vjeru, naciju.

Za mene je to bolesno i neprimjereno, vezano samo za one zagrizene nacionaliste.
janje_

#77 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

Cyclone986 wrote:a fakat ni ja to ne kontam...zastave, sviranje...i jos milion nekakvih gluposti...mrzim vidjeti covjeka se okacenom kosuljom na ledjima, sta god da ona predstavljala...mrzim vidjeti kolo ispred opstine, ispred zgrade mladozenje, mlade ili bilo gdje...mrzim vidjeti kad ljudi odu na serijatsko, a nakon sat vremena ih ne mozes prepoznati koliko su se ubili od alkohola (nisam protiv alkohola, cugnem i ja :D )...to se radi ili serijatsko ili alkohol, bar koliko ja znam...mrzim vidjeti kad mlada dodje prvi put u kucu, pa ljubi mladozenjin prag, mrzim kad sprovode 50 nekih obicaja, te okreci musko dijete, te jedi pogacu, sad jedi nesto slatko da vam zivot bude slada, jedi govna radi muske djece...ma sve u svemu nidje veze...milion zvanica, dodju da se dobro najedu i napiju i odose kuci...boli njih ku*ac sto si se tu ozenio/udala...oni su popili, pojeli i vrijeme je da idu...u zadnje vrijeme sam jos jedan odvratan obicaj primijetio... :D znam da se na ono kicenje uvijek stavi 10, 20, 50 KM i to mi je na neki naci OK...al' ljudi moji, prodju ti s nekakvim sokicem (znam da je to serbe), pa da ti ko biva opet bacis tako koju paru (nista ispod cenera)...poceli ljudi sve naplacivati...odvratno i gladno :D jao kako cu to zaboraviti...znate li za obicaj kad krenete iz kuce mlade, da trebate nesto ukrasti?? hahahahaha...eto to je kao da mlada fol bude sretna bla bla... :D ako mi jos nesto naumpadne, napisat cu...jer mi nista od ovoga nije normalno... :D
sve se objasnjava otrcanom tradicijom.. "takav je red"..

kad sam se zenio protiv Mrke, nas dvoje smo dogovorili koga cemo zvati, gdje cemo sjediti, kako ce svadba izgledati, i onda najprije sokirali moje roditelje, pa onda njene.. njima to nije nikako bilo jasno.. kakva je to svadba, na kojoj nema tetki, amidza, dajdzi i ostale mnogobrojne rodbine?!?

mi zvali raju i rodjake s kojima se stalno cujemo, koji nas inace ne ignorisu kad dodju u nasu mahalu, koji nazovu ponekad da se jave, i da pitaju kako smo, a ne samo kad im nesto treba.. itd..

uglavnom, tim nasim "svatovima" smo rekli da dodju u taj i taj restoran u 18 sati.. s obzirom da ne slusamo bas skroz ono istu muziku, napravili smo dvije muzike.. moj rock band je prasio uriah heep, led zeppelin, bijelo dugme, atomsko skloniste, divlje jagode, queen, deep purple, smak, a drugi vokalno instrumentalni ansambl je ubacio poneku sevdalinku, ponekog urbanog halida i harisa, a bilo je i kolo.. kuma i jos par nazocnih su bili dugogodisnji clanovi folklorne skupine, pa je to bilo lijepo za pogledat, mada mene nikakav alkohol ovog svijeta ne bi prevario da se ufatim u bilo koje sejtansko kolo.. ;)

nije bilo hodanja mlade s kafom, a ni s picem.. "svatovi" nam se iznenadili.. ko prvi put smo na svadbi gdje se ne daje na kafu i rakijicu.. itd.. doso maticar (i pratilac mu) "on the face of the place", pito bil ti, bil ti, mi oboje rekli da, potpisali i to i bi. kosta 100KM vise, ali zato nema vozikanja, trubljenja po gradu, igranja kola pred opstinom, itd..

LM, nama provod bio za deset.. negdje oko 4 ujutro smo pregrupisali snage i ostali uz unplugged glazbu do ne znam ni ja kad, jer sam se bio pravo odlehumio.. party za pamcenje.. a tako sam tu moju zenidbu i zamisljo.. dobar party uz najbolje jarane i rodjake.. svi koji nisu bili na svadbi, kad su vidili snimku svadbe, slozili su se da je i bolje sto ih nije bilo, jer bi ih glava zabolila, a svakako su eto dosli "na slatku", bacili mladoj na kafu i sretni se vratili kuci..
magnezijum

#78 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by magnezijum »

Ateista wrote:
Falcon wrote:Ne vidim nista primitivno u izrazavanju nacionalnog i vjerskog identiteta. Zastava Republike BiH, Drzave BiH i barjak Islama su mi prihvatljivi kao iskaz nacionalne, drzavne i vjerske samosvijesti dok ostale, Turske, Saudije ili slicno ne smatram primjerenim.
Vjencanje ne bi trebalo da ima nikakve veze sa drzavom, nacionalnoscu, vjerom i slico.

Zastava na vjencanjima moze predstavljati samo jedan simbol, kao sto sam ve pomenuo - novo potomstvo i novi vojnici koji ce da brane drzavu, vjeru, naciju.

Za mene je to bolesno i neprimjereno, vezano samo za one zagrizene nacionaliste.
Naravno, šta fali tome ? Jel to bolesno ? Naravno da nije, to je normalno, ne samo na našem podnevlju, ako si imao prilike da iskusiš usa mentalitet i pričaš sa prosečmo, amerima, još više su opterećeni sa tim iako nisu iskuslili rato nikad, iako se vodi hiljadama km od usa ! :roll: Baš tim redom kojim si naveo, zemlja koja ima to ima i unutrašnji mir i snagu.
No_oNe__

#79 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by No_oNe__ »

Meni prvenstveno nije jasno otkud ona zelena zastava sa mjesecom i zvijezdom svuda i kao muslimani se trebaju diciti istom
otkud nama to??
zar boja islama nije bijela - kao cistoca??
a ovo mjesec i zvijezda doslo je iz tuske -nismo mi turci!

a zastave po svadbama - bacanje jabuka i slicnog voca preko kuce, psenice po mladoj, pijanka poslije dzamije, kupovina mlade, kicenje i serbecenje - sve mi je to uzasno degutantno!

i ono sto je najgore - nakon svadbe VAZDA ima neko ko ce ti prigovoriti jer mu se nije svidjelo (a i kako bi?)

a u isti mi rang spadaju i smrtovnice u novinama - ali o tome bi mogli novu temu!
janje_

#80 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

No_oNe__ wrote: i ono sto je najgore - nakon svadbe VAZDA ima neko ko ce ti prigovoriti jer mu se nije svidjelo (a i kako bi?)
upravo je ovo za mene bio glavni argument da zovem samo meni dragu ekipu, a ne radi reda - jer eto i oni su zvali mene i sta ja znam.. kad mu se vec nece svidjeti, zasto da nekog izlazem neugodnoj situaciji i (boze sacuvaj) torturi..
gurabija78

#81 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by gurabija78 »

magnezijum wrote:
Ateista wrote:

Naravno, šta fali tome ? Jel to bolesno ? Naravno da nije, to je normalno, ne samo na našem podnevlju, ako si imao prilike da iskusiš usa mentalitet i pričaš sa prosečmo, amerima, još više su opterećeni sa tim iako nisu iskuslili rato nikad, iako se vodi hiljadama km od usa ! :roll: Baš tim redom kojim si naveo, zemlja koja ima to ima i unutrašnji mir i snagu.
:roll:
mi bas onako imamo mir i snagu, u pm....
plonker

#82 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by plonker »

janje_ wrote:
Cyclone986 wrote:a fakat ni ja to ne kontam...zastave, sviranje...i jos milion nekakvih gluposti...mrzim vidjeti covjeka se okacenom kosuljom na ledjima, sta god da ona predstavljala...mrzim vidjeti kolo ispred opstine, ispred zgrade mladozenje, mlade ili bilo gdje...mrzim vidjeti kad ljudi odu na serijatsko, a nakon sat vremena ih ne mozes prepoznati koliko su se ubili od alkohola (nisam protiv alkohola, cugnem i ja :D )...to se radi ili serijatsko ili alkohol, bar koliko ja znam...mrzim vidjeti kad mlada dodje prvi put u kucu, pa ljubi mladozenjin prag, mrzim kad sprovode 50 nekih obicaja, te okreci musko dijete, te jedi pogacu, sad jedi nesto slatko da vam zivot bude slada, jedi govna radi muske djece...ma sve u svemu nidje veze...milion zvanica, dodju da se dobro najedu i napiju i odose kuci...boli njih ku*ac sto si se tu ozenio/udala...oni su popili, pojeli i vrijeme je da idu...u zadnje vrijeme sam jos jedan odvratan obicaj primijetio... :D znam da se na ono kicenje uvijek stavi 10, 20, 50 KM i to mi je na neki naci OK...al' ljudi moji, prodju ti s nekakvim sokicem (znam da je to serbe), pa da ti ko biva opet bacis tako koju paru (nista ispod cenera)...poceli ljudi sve naplacivati...odvratno i gladno :D jao kako cu to zaboraviti...znate li za obicaj kad krenete iz kuce mlade, da trebate nesto ukrasti?? hahahahaha...eto to je kao da mlada fol bude sretna bla bla... :D ako mi jos nesto naumpadne, napisat cu...jer mi nista od ovoga nije normalno... :D

kad sam se zenio protiv Mrke, nas dvoje smo dogovorili koga cemo zvati, gdje cemo sjediti, kako ce svadba izgledati, i onda najprije sokirali moje roditelje, pa onda njene.. njima to nije nikako bilo jasno.. kakva je to svadba, na kojoj nema tetki, amidza, dajdzi i ostale mnogobrojne rodbine?!?

mi zvali raju i rodjake s kojima se stalno cujemo, koji nas inace ne ignorisu kad dodju u nasu mahalu, koji nazovu ponekad da se jave, i da pitaju kako smo, a ne samo kad im nesto treba.. itd..

uglavnom, tim nasim "svatovima" smo rekli da dodju u taj i taj restoran u 18 sati.. s obzirom da ne slusamo bas skroz ono istu muziku, napravili smo dvije muzike.. moj rock band je prasio uriah heep, led zeppelin, bijelo dugme, atomsko skloniste, divlje jagode, queen, deep purple, smak, a drugi vokalno instrumentalni ansambl je ubacio poneku sevdalinku, ponekog urbanog halida i harisa, a bilo je i kolo.. kuma i jos par nazocnih su bili dugogodisnji clanovi folklorne skupine, pa je to bilo lijepo za pogledat, mada mene nikakav alkohol ovog svijeta ne bi prevario da se ufatim u bilo koje sejtansko kolo.. ;)

nije bilo hodanja mlade s kafom, a ni s picem.. "svatovi" nam se iznenadili.. ko prvi put smo na svadbi gdje se ne daje na kafu i rakijicu.. itd.. doso maticar (i pratilac mu) "on the face of the place", pito bil ti, bil ti, mi oboje rekli da, potpisali i to i bi. kosta 100KM vise, ali zato nema vozikanja, trubljenja po gradu, igranja kola pred opstinom, itd..

LM, nama provod bio za deset.. negdje oko 4 ujutro smo pregrupisali snage i ostali uz unplugged glazbu do ne znam ni ja kad, jer sam se bio pravo odlehumio.. party za pamcenje.. a tako sam tu moju zenidbu i zamisljo.. dobar party uz najbolje jarane i rodjake.. svi koji nisu bili na svadbi, kad su vidili snimku svadbe, slozili su se da je i bolje sto ih nije bilo, jer bi ih glava zabolila, a svakako su eto dosli "na slatku", bacili mladoj na kafu i sretni se vratili kuci..
:thumbup: Svaka čast, evo sad ovako kad čitam ovo malo mi je žao što nisam i ja bio :mrgreen:
I još jednom svaka čast
No_oNe__

#83 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by No_oNe__ »

eeee najgori obicaj - nasla sam ga u sjecanjima hahaha sa svadbi

darivanje bracnog para!
kada neki stariji svat uzme mikrofon od pjevaca ili benda i onda svi idu redom i daruju mladu ili par i onda taj koji ima mikrofon oglasava SVIMA u sali da je "taj i taj dao toliko i toliko ili to i to" za poklon!
janje_

#84 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

plonker wrote: :thumbup: Svaka čast, evo sad ovako kad čitam ovo malo mi je žao što nisam i ja bio :mrgreen:
I još jednom svaka čast
eto jedna ambijentalna, pa ko da si i bio.. ;)

Image
Obuca9

#85 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Obuca9 »

magnezijum wrote:Naravno, šta fali tome ? Jel to bolesno ? Naravno da nije, to je normalno, ne samo na našem podnevlju, ako si imao prilike da iskusiš usa mentalitet i pričaš sa prosečmo, amerima, još više su opterećeni sa tim iako nisu iskuslili rato nikad, iako se vodi hiljadama km od usa ! :roll: Baš tim redom kojim si naveo, zemlja koja ima to ima i unutrašnji mir i snagu.
Zato se i busaju u prsa ratom, jer ga nikad očima nisu vidjeli. Debili američki, nema gluplje nacije na svijetu, zato me nemoj s njima upoređivati svega ti.
janje_

#86 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

No_oNe__ wrote:eeee najgori obicaj - nasla sam ga u sjecanjima hahaha sa svadbi

darivanje bracnog para!
kada neki stariji svat uzme mikrofon od pjevaca ili benda i onda svi idu redom i daruju mladu ili par i onda taj koji ima mikrofon oglasava SVIMA u sali da je "taj i taj dao toliko i toliko ili to i to" za poklon!
ne znam da to ima kod nas.. to je uglavnom ciganski obicaj..
Ateista

#87 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

magnezijum wrote:
Ateista wrote:

Ne kazem da toga nema i u svijetu, pogotvo u USa koje smatram totalno poremecenim drustvom u prosjeku.

Ako zanemarimo to sto ja uopste nisam ljubitelj svadbi i vjencanja, makar i normalnih kakvo je janje_ opisao, bolesno mi je da neko vjencanje koje bi trebalo da se veze iskljucivo uz ljubav prema odabranoj osobi veze za drzavu, vjeru, naciju i da to vjencanje gleda kao doprinos tom drustvu, umjesto kao nesto sto radi za sebe.
Last edited by Ateista on 02/08/2010 11:28, edited 1 time in total.
No_oNe__

#88 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by No_oNe__ »

joj trust me
bila sam na svadbi koja je imala to a nisu romi u pitanju
Ateista

#89 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

janje_ wrote: sve se objasnjava otrcanom tradicijom.. "takav je red"..

Kao sto sam rekao, ne volim nikakva vjencanja i svadbe, ali podrzavam sto si to uradio na jedan drugaciji nacin, onako kako je tebi cejf a ne po cejfu rodbine i roditelja. :thumbup:

Ne znam kakav je bio bend, ali dobar izbor muzike. :thumbup: :thumbup:
chengaba

#90 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by chengaba »

Cyclone986 wrote:
janje_ wrote:

nesto slicno kao kod mog jednog prijatelja i prijateljice...s tim da su kod njega bili tamburasi i stvarno su ljudi pismenu muziku svirali...nije bilo krkanluka ni sekunde... :D komplet ceremonija svadbe se odvijala pored bazena (a u Sarajevu, zamislite)... :D Club Afrika... :D dosao maticar, obavili to za par minuta, da, da, uzimam, uzimam i to je to...nije bilo nikakvo serbe, kafice i troskali napitci... :D uglavnom, najpismenija svadba na kojoj sam ja prisustvovao...a i sto sam cuo... :D
Vjenčanje mog rođaka je na isti fol bilo. Samo što je formalni dio bio u opštini, i nije nikakvog trubljenja bilo, već najnormalnije se dovezli do restorana. :-)
Poslije toga, roštilj, piće na imanju kuma, svirao bend rock muziku, najseljačkije što je DJ pustio bio Tifa. :D
xsk

#91 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by xsk »

vozač wrote: čuo sam i ja za barikade po seoskim putevima,
a najbolje je što sam priču slušao iz usta žene koja je ovo prvi put (uz to i potpuno neočekivano) doživjela i proživjela na temperaturi od + 35, u autu sa toshiba klimom, a ženio se neki mužev rođak,
već je otišla nabrijana na svadbu i ovi običaji (+ nebrojena kićenja) došli su joj kao šlag na tortu, ma to rondanje i podjebavanje mi je bilo bolje od ne znam ti kakve svadbe :lol:
meni se desilo ovo sa barikadama, kod rodjaka nekog, i to me starci upozorili da ponesem kovanica - ja mislila da me zezaju! jok! fakat milion nekih barikada - sva moguca djeca zauzela busije i traze pare. onda im iz svakog auta izbace tih sitnih para i tek te onda puste da prodjes. to sam prvi put vidjela u zivotu prosle godine pa mi nije bilo jasno jel' kakav novokomponovani obicaj u pitanju, il' sta :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#92 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Truba »

ja sam na jednoj svadbi prije 10 god popio ravno litar stoka

i otada me ne zovu na svadbe niti idem :shock: :shock: :shock: :shock:
janje_

#93 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

Ateista wrote:Ne znam kakav je bio bend, ali dobar izbor muzike. :thumbup: :thumbup:
http://www.youtube.com/watch?v=z_I2G67y4mo

(samo je ovdje brat sviro bas, a na svadbi je bio kum, pa je rano ispo iz takta)
Michun

#94 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Michun »

Ja sam bila na obje vrste svadbi...mislim na ovim "krkanskim" mlada i mladozenja sve rade kako bi ugodili starcima i uglavnom budu sHebani, umorni, ljuti sto nesto nije kako su zamislili, mame histerisu, tate se znoje, brdo para se trosi.
Na "normalnim" ljudi budu opusteni, sta god da se desi nije fula. Nema protokola da padnes u nesvijest od reda, a nije bez sadrzaja.
Jednom prilikom sam bila na svadbenom derneku. Ljudi otisli maticaru, vjencali se, nisu bili pri nekoj lovi i raji rekli dodjite kod nas na dernek. Piva, cuga, rostilj, plesali, skakali, ma super bilo :D
Fair Life

#95 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Fair Life »

Ima li ovakvih ??

Image
Gde si sad cica maco

#96 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Gde si sad cica maco »

Fair Life wrote:Ima li ovakvih ??

Image
mogla bi se provući među pijane slavljenike :mrgreen:
janje_

#97 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

Gde si sad cica maco wrote:
Fair Life wrote:Ima li ovakvih ??

Image
mogla bi se provući među pijane slavljenike :mrgreen:
nije tu nikome geografija jaca strana.. pomislili bi da je to zastava neke saudijskoj arabiji prijateljske zemlje iz rejona indijskog okeana... ;)
amiria

#98 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by amiria »

Ovo nema veze sa zastavama, ali je obicaj: da roditelji samo isprate mladenku iz kuce i to je to, ne idu ni u opstinu, ni tamo gdje bude svadba... mislim koja je poenta? ako mi nece biti na svadbi :? gdje ce biti?
michio

#99 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by michio »

Povuku se u osamu :D

U kojem se kraju praktikuje to?
janje_

#100 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by janje_ »

amiria wrote:Ovo nema veze sa zastavama, ali je obicaj: da roditelji samo isprate mladenku iz kuce i to je to, ne idu ni u opstinu, ni tamo gdje bude svadba... mislim koja je poenta? ako mi nece biti na svadbi :? gdje ce biti?
trebalo bi temu preimenovat u "nakaradni obicaji na svadbama u BiH i sire".. ;9
Locked