posto je tema posjecena od strane pametnih i informisanih ljudi, ja bih samo da ponovim svoje pitanje.vratnik wrote:Molim stovatelje lika i djela tunja i u tunja malog da nam navedu neke relevantne dokaze njihove genijalnosti, ili daju nazive tih silnih "svjecki" priznatih djela koje ovi napisahu.
Senilni akademik
-
vratnik
#76 Re: Senilni akademik
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Prpa.ba
#78 Re: Senilni akademik
Momcino, ostavi se ad hominema i probaj reci nesto u vezi sa temom, ili barem u vezi sa mojim komentarom, kad si me se vec nadovezao. Usput si prijavljen zbog vrijedjanja i offtopica. Lijep pozdrav.gazda wrote:I dalje pišeš gluposti.
Polemika se uvijek odvija na nivou glupljeg, neinformisanijeg, a ja se, uz dužno poštovanje, ne mogu spuštati na taj nivo.
-
michio
#79 Re: Senilni akademik
Covjek je u politici cijeli zivot i taman je uradio onoliko koliko i bilo ko drugi u slicnoj poziciji u BiH.vratnik wrote:posto je tema posjecena od strane pametnih i informisanih ljudi, ja bih samo da ponovim svoje pitanje.vratnik wrote:Molim stovatelje lika i djela tunja i u tunja malog da nam navedu neke relevantne dokaze njihove genijalnosti, ili daju nazive tih silnih "svjecki" priznatih djela koje ovi napisahu.
Samo ne znam sto se ispred njegovog imena dodaje ono akademik. Ima li tih akademika vise u BiH?
U mladosti se valjda bavio Lenjinom.
-
gazda
#80 Re: Senilni akademik
Krenuo sam odgovoriti na tvoje komentare, onda sam procitao bisere tipa "srbijanska dijaspora u BiH", "narod ciji je demokratski izbor genocid i masakr" i druge bisere, i shavtio sam da se tu nema šta vrijedno komentrasati.Prpa.ba wrote:Momcino, ostavi se ad hominema i probaj reci nesto u vezi sa temom, ili barem u vezi sa mojim komentarom, kad si me se vec nadovezao. Usput si prijavljen zbog vrijedjanja i offtopica. Lijep pozdrav.gazda wrote:I dalje pišeš gluposti.
Polemika se uvijek odvija na nivou glupljeg, neinformisanijeg, a ja se, uz dužno poštovanje, ne mogu spuštati na taj nivo.
Nemoj umišljati da se radi o ad hominemu, to ti sam sebi izgleda laskaš.
-
zulfo
#81 Re: Senilni akademik
Hvala snima koji su na pravi način podržali moju temu.
A tunji treba jedan ribarski štap.
A tunji treba jedan ribarski štap.
-
veiz
#82 Re: Senilni akademik
Ko da je u zeklju propo.
Poslije nekoliko izjava utihnuće.
Valjda skonto da narod dobro zna šta ke prdimahovina.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#83 Re: Senilni akademik
Šta je zeklja?veiz wrote:Ko da je u zeklju propo.
Nema u rječniku turcizama.
- nellington
#84 Re: Senilni akademik
To nije turcizam, to je tastaturizamPipiDugaDevetka wrote:Šta je zeklja?veiz wrote:Ko da je u zeklju propo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#85 Re: Senilni akademik
Abdulah Škaljić, autor Rječnika turcizama u sh. jeziku je bio čaršijsko dijete, pa je možda to razlog što nije čuo za ovu riječ ''zeklja''.nellington wrote:To nije turcizam, to je tastaturizamPipiDugaDevetka wrote:Šta je zeklja?veiz wrote:Ko da je u zeklju propo.
Zekija koja liči na ovu riječ znači Bistra, Oštroumna.
Da nije ona hrana za svinje što se pravi od žare/koprive, kuha se u kazanima?
-
zulfo
#86 Re: Senilni akademik
Sve preko 65 godina u penziju ,ma koliko bili pametni poslije 65-ete postaju neupotrebljivi jer se nesjećaju čak ni svojih ranijih izjava a kamoli da komentarišu šta je ko drugi mislio kad je nešto rekao.Tumko je očit primjer.
- PipiDugaDevetka
#87 Re: Senilni akademik
zulfo wrote:Sve preko 65 godina u penziju ,ma koliko bili pametni poslije 65-ete postaju neupotrebljivi jer se nesjećaju čak ni svojih ranijih izjava a kamoli da komentarišu šta je ko drugi mislio kad je nešto rekao.Tumko je očit primjer.
Stari Slaveni su imali običaj da stare ljude, nemoćne da išta privređuju ljude ostavljaju po šumama da tu umru. Da li bi ti svoju majku ovako ostavio u šumi da umre kada pređe 65. godinu života? Naravno da ne bi,...Mit broj 1. Starenjem gubimo 30 posto moždanih ćelija.
Godinama su neurolozi vjerovali da kako starimo tako moždane ćelije bespovratno atrofiraju i izumiru. Nova neurologija je potvrdila da zdravi ljudi do kraja života imaju isti broj moždanih celija. Mozak je priznato plastičan.
Mit broj 2: Mozak prestaje da se razvija nakon 20e.
Sad znamo zasigurno da se mozak konstantno razvija, mijenja i adaptira. Rast bijele moždane mase i moždanih spona koje razvijamo godinama iskustva, nam omogućavaju da brže kontamo, bolje rasuđujemo i nalazimo bolja riješenja za date probleme. Naučnici to zovu cognitivnom ekspertizom koja dostiže svoj vrhunac u srednjim godinama.
Mit broj 3: Kriza srednjih godina je neizbježna.
Dugogodišnje studije su pokazale da su srednje godine, najbolje godine života. Moždane promjene u srednjim godinama nas čine optimističnim, ne pesimisticnim. Oni koji se suoče sa krizama srednjih godina su oni koji su bili u krizi i ranije.
Mit broj 4: Sindrom praznog gnijezda.
Mada malo Bosanaca mora da se suoči sa ovim takozvanim problemom, jer nasa djeca ne napuštaju gnijezdo šale…..najnovija istraživanja na zapadu su pokazala da i žene i muskarci dožive preporod nakon što djeca napuste kuću.
Mit broj 5: Mozak najbolje radi u 20im.
Naš mozak, u područjima koja su važna, najbolje radi u srednjim godinama. Što smo stariji tako naše razumjevanje postaje bolje, naš rijecnik je bogatiji, naše rasuđivanje, naša sposobnost da prepoznamo srž argumenta i nađemo riješenje za svaki problem su bolji. Čak šta više, postoje dokazi da smo kreativniji s godinama.
Mit broj 6: Mozak godinama slabi.
Naprotiv, u srednjim godinama mozak postaje jači ne slabiji. Ponekad, stariji ljudi koriste obadvije polovine mozga umjesto samo jedne.
Mit broj 7: Staračka senilnost je neizbježna.
Naprotiv. U današnje vrijeme ima dovoljno ljudi koji žive dovoljno dugo kao dokaz da staračka senilnost nije sudbina. Sve veći broj ljudi se mogu okarakterisati kao “pristine agers” ili starce sa izvornim mozgom koji ostaje neizmjenjen do dubokih 90ih.
Mit broj 8: Nije moguće poboljšati mozak.
Nova istraživanja su pokazala da je srednjevječni mozak takav da sve sto mislimo nešto znači, sve sto radimo nešto znači. Postoje čvrsti dokazi (ne špekulacije već dokazi) da vježbanje, školovanje i čak hrana koju jedemo utiču na mozak. Pošto sad znamo da mozak ne isparava, naučnici traže najefikasnije načine i metode za očuvanje ovog dragocjenog organa.
Naučnici koji se trkaju izučavajuci tajne crvenog vina s namjerom da ih izdvoje i stave u tabletu su jedan primjer. Novi rezultati su pokazali da se mlade ćelije mozga stvaraju uz pomoć aerobika.
Oni koji izučavaju kako odrasli uče su našli da je jedan od načina očuvanja i razvoja mozga učenje i istrazivanje novih ideja, kao i druženje s novim ljudima koji imaju drugačiji pogled na svijet i koji nas izazivaju na raspravu i tjeraju da drugim očima vidimo svijet oko nas.
To sve može da stvori ono sto Jack Mezirow, profesor emeritus sa Columbijskog univerziteta zove “disorienting dilemma” dezorijentacionom dilemom u našoj svijesti, da protrese jezgro našeg načina razmisljanja i na tako stimuliše i probudi mozak, natjera ga da se ponovno konfiguriše i uz malo guranja pomladi.
O Rasijanosti
Rasijanost je jedna od problema koja muči starije ljude. Srećom, rasijanost je potpuno normalna pojava.
Mladi i stari znaju da se zamisle i tako spontano uđu u stanje koje se zove “default mode” nešto kao sanjarenje. Što smo stariji to se dešava češće. Default mode je tek otkriven kao nešto što je povezano s mozgom i naučnici uveliko rade na iznalaženju razloga zašto se to dešava. Nije li u neku ruku interesantno da je nauka tek sad “saznala” da ljudi sanjare, da čak i kad su tu s nama oni su negdje drugdje u svom vlastitom svijetu.
Razlozi za ulazak u stanje sanjerenja su vjerovatno dosada i nestrpljenje. Ljudi koji su živjeli život, koji u većini situacija iz pika znaju šta hoćeš da kažeš prije nego otvoriš usta, nemaju strpljenja da slušaju istu staru priču iz početka. Da bi se zaštitili od potrebe da ljudima upadaju u riječ i nepristojno prekinu mučenje, oni se samo isključe.
Dalje su naučnici našli da je stariji mozak neznatno sporiji i treba sekundu da se fokusira na nešto. Da bi izbjegli rasijanost zbog sporosti, predlaže se strog fokus na pošetku neke radnje da bi izbjegli početno nerazumjevanje teme. Kao starim kolima, treba nas pogurati da upalimo.
O Zaboravnosti
Drugi simptom starenja je zaboravnost. Ali, memorija je sastavljena iz više komponenti od kojih se neke ne mijenjaju kao što su uspomene, vožnja bicikla, igranje tenisa, navike.
Ono što zaboravljamo su epizode – sjećanje na stvari vezane jedne za druge. Na primjer, zaboravljanje imena ljudi s kojima pričamo ili kad se ne možemo sjetiti imena neke knige.
Kratkotrajna memorija postaje problematična. Zaboravljanja imena nije problem čuvanja imena u memoriji već problem prizivanja imena iz memorije. Način na koji pamtimo imena koja su bez zvuka, mirisa ili ukusa stvara slabe asocijacije koje nam obično pomažu da se sjetimo.
Prepručuje se tiho recitovanje abecede kad pokušavate da se sjetite imena. Ponekad taj mali trik pomaže kad je ime na vrhu jezika.
Poboljšane Funkcije Mozga
Srednje godine nisu samo rasijanost i zaboravnost. Određene kognitivne funkcije se popravljaju s godinama i iskustvom.
Prošireno vjerovanje da su mladi na fakultetima najpametniji je nakon naučnih izučavanja pobijeno. Rezonovanje starijih školovanih ljudi je puno bolje od rezonovanja mladih. Uostalom, da li uistinu vjerujete da je student pametniji od svog starog profesora
Kad diskutujemo na neku temu, stariji bolje razumiju bitne tačke argumenta. Bolje prepoznaju kategorija. Mladi imaju više entuzijazma, brže uče ali im nedostaje iskustvo i razum sto starije stavlja u superiornu poziciju. Ono što je mladima koji tek uče i otkrivaju svijet novost, starijima je ručak od juče.
Zašto je srednjevječni mozak bolji
I mladi i strai mozak se u procesu razvoja. Srednjevječni mozak je izgradio razne vrste veza između moždanih ćelija koje mladi tek treba da steknu. I ljudi i životinje se bolje snalaze u nekoj novoj situaciji ako imaju predhodne informacije. Do srednjih godina ljudi su vidjeli i doživjeli svašta. Istreniran mozak srednjovječnih ljudi je se bolje snalazi u svijetu jer se duže snalazi u njemu.
Dok mladi imaju tendenciju da vjeruju svakome ko izgleda cool, stariji odmah prepoznaju folirante i lopove. To je razlog razdora između roditelja i djece, kad djeca odbijaju da prekinu veze sa društvom za koje njihovi roditelji znaju da je loše i pokvareno. Sve to jer mladi vjeruju da su superiorni, dok uistinu nisu.
Činjenica da moždane ćelije ne odumiru i da se nove stvaraju svaki put kad intenzivno učimo nešto novo je dovoljan dokaz za mentalnu superiornost starije verzije jedne iste osobe.
-
veiz
#88 Re: Senilni akademik
Zaboravio tunjo kako je devedesetih govorio kako smo mi bliži srbima nego Hrvatima.
Danas zbori ovako;
"- Ako Hrvati ne mogu da biraju sami sebi predstavnike i ako se osjećaju majorizirani, onda je normalna njihova težnja da svoja prava štite potpunim odvajanjem na način kako je to već inaugurirano i provedeno za Srbe. To najbolje pokazuje koliko je kratkovida, sebična i nedemokratska politika koju je provodio Zlatko Lagumdžija. Ona upravo legitimira hrvatske težnje da Hrvati dobiju dio bosanskog kolača, da svoja prava na BiH teritorijaliziraju i pođu istim putem kojim već idu neki Srbi, tj. odvajanjem od BiH i priključenjem Srbiji i Hrvatskoj.
Umjesto da se koncipiraju, razvijaju i stimuliraju procesi integracije u BiH, ovako neodgovorni i antibosanski politički potezi vode samo konačnoj destrukciji naše zemlje i države. Ako to i nije ništa novo za SDA, koja je i ranije špekulirala s projektom podjele, to je tragično za SDP, mada ne i neobično, s obzirom na političke, intelektualne i moralne kapacitete onih koji vode tu stranku. Ti ljudi ne vide dalje od nosa i srljaju u opasne avanture. Ne samo Bošnjacima, već i cijeloj BiH i svima nama, jer će greške sadašnje politike svi morati da plaćaju, nužna je, a ne samo potrebna jedna sasvim nova politika, novi način političkog mišljenja i djelovanja i nova intelektualna i moralna snaga".
Danas zbori ovako;
"- Ako Hrvati ne mogu da biraju sami sebi predstavnike i ako se osjećaju majorizirani, onda je normalna njihova težnja da svoja prava štite potpunim odvajanjem na način kako je to već inaugurirano i provedeno za Srbe. To najbolje pokazuje koliko je kratkovida, sebična i nedemokratska politika koju je provodio Zlatko Lagumdžija. Ona upravo legitimira hrvatske težnje da Hrvati dobiju dio bosanskog kolača, da svoja prava na BiH teritorijaliziraju i pođu istim putem kojim već idu neki Srbi, tj. odvajanjem od BiH i priključenjem Srbiji i Hrvatskoj.
Umjesto da se koncipiraju, razvijaju i stimuliraju procesi integracije u BiH, ovako neodgovorni i antibosanski politički potezi vode samo konačnoj destrukciji naše zemlje i države. Ako to i nije ništa novo za SDA, koja je i ranije špekulirala s projektom podjele, to je tragično za SDP, mada ne i neobično, s obzirom na političke, intelektualne i moralne kapacitete onih koji vode tu stranku. Ti ljudi ne vide dalje od nosa i srljaju u opasne avanture. Ne samo Bošnjacima, već i cijeloj BiH i svima nama, jer će greške sadašnje politike svi morati da plaćaju, nužna je, a ne samo potrebna jedna sasvim nova politika, novi način političkog mišljenja i djelovanja i nova intelektualna i moralna snaga".
-
Desert Wind
#89 Re: Senilni akademik
davno su bosnjaci i deklarisani "ostali" bosanci i hercegovci otisli u diskurs svake vrste tako da se tu mozete natezat o Muhamedu Filipovicu k'o o Edinu Dzeki do sutra, al' kao cinjenica je da kao narod licimo na jednu bagru i cergu - svak' o sebi pa ko sta vise za sebe uradi ko sta vise pokrade mazne zajebe ušteli našteli sredi itd itd itd....
i previse je to sve pakovat na ledja jednog oronulog akademika, kad mi medju sobom jedva da ista valjamo.... 
- Država
#90 Re: Senilni akademik
Ne valja Tunjo.
Ne valjamo vala ni mi...
Ne valjamo vala ni mi...
- ultima_palabra
#91 Re: Senilni akademik
Govori za sebe... pa jel tebi valjaju ove bljuvotine koje piše Tunjo? Nikad neću skontati zbog čega taj lik ima neograničeni kredit kod nekih ljudiDržava wrote:Ne valja Tunjo.
Ne valjamo vala ni mi...
- 1gorstak
#92 Re: Senilni akademik
"Opšti simptomi senilnosti su: opadanje intelektualnih sposobnosti, psihička inertnost, teškoće u pamćenju, fiksacija za događaje iz prošlosti, teškoće u prilagođavanju i sl. U tipičnim slučajevima počinje sa smetnjama pamćenja, teškoćama nalaženja reči ili izmenama raspoloženja."veiz wrote:Zaboravio tunjo kako je devedesetih govorio kako smo mi bliži srbima nego Hrvatima.
Danas zbori ovako;
"- Ako Hrvati ne mogu da biraju sami sebi predstavnike i ako se osjećaju majorizirani, onda je normalna njihova težnja da svoja prava štite potpunim odvajanjem na način kako je to već inaugurirano i provedeno za Srbe.
Filipovic nekad o politici HDZ-a : "Ono što je meni zanimljivo i karakteristično, što mi govori da smo mi tu upali u jednu pripremljenu zamku, jeste činjenica da u svim tim hrvatsko-srpskim sukobima na bosanskoj teritoriji nije bilo velikih okršaja i velikog broja mrtvih, pa sam ja došao do zaključka da je to izvjesna taktika markiranja teritorija u eventualnoj igri podjele teritorija između Hrvata i Srba. Mi smo tu ostali, da tako kažem, pasivni, tu se ispoljila, da tako kažem, nekompetencija naše politike. Sa druge strane, naša vlast nije uzimala u obzir jednu bitnu okolnost koja je morala da bude stalno crvena nit naše politike, a to je da shvatimo da ni srpski ni hrvatski nacionalizam nisu Bosni prijatelji i da će oni uvijek potražiti soluciju da se međusobno sporazume na naš račun."
Filipovic nekad o Hrvatima : “Treba obratiti pažnju koliko katolici ili današnji Hrvati žele da ograniče Bosnu na zadnje katoličke vladare, pa i kraljicu Katarinu, za koju sasvim lažno tvrde da je bila Hrvatica, jer je bila katoličke vjere. Što se tiče naših katolika i pravoslavaca, koji su danas Srbi i Hrvati, budite uvjereni da su oni sve do sredine 19. vijeka bili Bošnjaci pravoslavci ili katolici, a da su pod uticajem propagande iz Srbije i Hrvatske počeli uzimati do tada ovdje nepoznato nacionalno ime Hrvati ili Srbi.”
Covjek je stvarno bolestan ili drlja jadan ono sto misli da je u modi. Kako god, nije neko cije bi se rijeci trebale shvatati ozbiljno. Iduce ce godine imati drugaciji stav
- PipiDugaDevetka
#93 Re: Senilni akademik
Video FACE TV 18':
http://www.facetv.ba/face-tv/4945-muham ... irati.html
- 1gorstak
#94 Re: Senilni akademik
"Tako se i dešava da se u Hercegovini pravi etnički čista zemlja, da se vrši kristijanizacija svega, dok se govori o tome da su Hrvati u BiH ugroženi, dok je, prema njegovim riječima, taj proces u RS zaustavljen jer je tamo vlast u potpunosti osvojena."PipiDugaDevetka wrote:Video FACE TV 18':
Eto, nismo morali cekati iducu godinu. Kako pomiriti ovo gore sa ovim ....
"Ako Hrvati ne mogu da biraju sami sebi predstavnike i ako se osjećaju majorizirani, onda je normalna njihova težnja da svoja prava štite potpunim odvajanjem na način kako je to već inaugurirano i provedeno za Srbe."
Nikako. Lola je bibikn'o, treba mu staviti pelenu, oguliti mu pola kile kivija, posaditi ga ispred TV-a i pustiti crtane filmove.
- PipiDugaDevetka
#95 Re: Senilni akademik
Ma, ja al' što ga izradiše za Sabor Bošnjaka,...?
-
Nezbilj
#96 Re: Senilni akademik
Ne znam zašto ali imam nagon da kažem tako odvratne stvari o tom čovjeku da me prosto stid. Fakat ne znam zašto ali taj lik mi je iz nekog razloga po odvratnosti negdje u rangu Miloševića i Karadžića. Stvarno ne kontam zašto jer ništa loše u stvari on nikada nije ni učinio odnosno nikada nije imao ni priliku da bilo šta značajno učini jer je uvijek bio karna ko i sada. Ali ipak ima nešto vrhunski odvratno u njegovoj ličnosti. Možda jednostavno zato što me likovi kao on i Fahro potsjećaju na činjenicu da svaki narod ima svoje debile.
- Država
#97 Re: Senilni akademik
ultima_palabra wrote:Govori za sebe... pa jel tebi valjaju ove bljuvotine koje piše Tunjo? Nikad neću skontati zbog čega taj lik ima neograničeni kredit kod nekih ljudiDržava wrote:Ne valja Tunjo.
Ne valjamo vala ni mi...
Ne volem,
Škrtariju, intelektualce,
Koji važno vrte palce,
Kupiš ih za špricer i kaurmu...
(Koju ja baš i ne volem...):
- ultima_palabra
-
mirovinica
#99 Re: Senilni akademik
zulfo wrote:Danas zbori ovako; Sasvim je sigurno da se tu radi o strašnom zločinu, najtežem zločinu iz duboko kriminalnih pobuda, ali i zločinu koji ima čisto političko-nacionalnu osnovu. Svi normalni ljudi to konstatiraju i navodno osuđuju taj zločin. Nažalost, ne osuđuju ga oni koji su ga počinili, tj. srbijanski i srpski političari iz Srbije i Republike Srpske. I dok ga, pod pritiskom međunarodne javnosti i u nadi da će im to otvoriti vrata Evrope, srbijanski političari osuđuju samo kao puki ratni zločin i time, faktički, negiraju njegovu političku i nacionalnu suštinu, a to znači da negiraju da je to bio genocid i ostaju samo kod površnog i „prisilnog“ priznanja da je izvršen zločin, političari iz Republike Srpske ne samo da ne priznaju genocid nego ni zločin i opravdavaju ga na različite načine, pa i pravom Srba na osvetu za navodno pobijene Srbe.
A nekad je zborio kako smo mi trebali sklopit savez sa srbima jer smo njima mnogo bliži neko hrvatima.
Filipović
Htio je biti glavni još 90-tih ,kad mu to nije pošlo za rukom "zabo " je nož u leđa Izetbegoviću.
osnovo novu stranku sa rahmetli Zulfikarpašićem,nije se smirio ni tu.
Sad je okorkeli SBB -beovac željan fotelje (jer često zna reći kako su njegovi oduvijek bili begovi)
Poželio se starac begovanja.
R a z mi s l i t e!
Jeste istina da je Filipović radio na tom srpsko-muslimanskom dogovoru, ali je sve to što je zacrtano u tom sporazumu Alija Izetbegović sproveo u djelo. Filipović ni bolji ni gori od ostalih. Isto važi i za navodno zabijanje noža u leđa. Niko nikome nije zabio nož u leđa nego su oni duvali svi u istu tikvu samo što je Filipović bio pretjerano impulzivan i dao je naslutiti namjere SDA politike a Izetbegović se samo dobro farbao u velkog Muslimana i tobože nekog dosljednog čovjeka i plitičara.
-
zonbirile
#100 Re: Senilni akademik
------------------------------palermo wrote:Složio bih se da je izraz senilni akamedik, neprimjeren i ružan......ali to što je izraz neprimjeren, nikako ne znači da se uvaženi akamedik ne može izvrći kritici, zašto je on uvijek davao povoda....rekao bih mnogo više nego što je smio i trebaoIHAVEDREAM wrote:Imam.......Neizmijernu prednost nad onima koji svojim povrsnim obrazovanjem i opstom nekulturom oslovljavaju jednu takvu velicinu sa
"SENILMI AKADEMIK"
senilan?Nikad samo lukav, pokvarenjak