Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kaboom wrote:
ево ти на прву један мали, али врло експлицитан примјер како су себе звали ти људи и гдје, а све прије доласка аустроугара (у ствари тачно између двије велике побуне против турака)
"Овај свети храму славу вазнесења Христова подигоше православни Срби из Поцрња, Убоска и Ранковаца уз помоћ остале браће год.1871."
Pa sta si ti meni sa ovim dokazao nije mi jasno. Jel to znaci da ja nisam u pravu da su u Bosni tada zivjeli Bosnjaci Krstjani i Bosnjaci Mohamedanci?
Jeli moja teza neistinita?
p.s. zamolio bi te da mi objasnis ko su Bosnjaci koje spominje Ilija Garasanin u Nacertanijama 1844. godine?
"Osvrnimo se,dakle, na Nacertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Nacertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle uciniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obucavali i za takove cinovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naucili posle u svom otecestvu u djelo privesti mogli."
Da bi plan velike Srbije tekao bez vecih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to iskljucivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "coveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajuceg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).
Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolicki Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istocnog veroispovedanija Bošnjake veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni).
Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolicki Bošnjaci zadobijedu. Na celu ovih stoje franjevacki fratri."
Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.
Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...
"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."
Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:
"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem."
Da, Bošnjaci su dobrim dijelom krivi, naročito u 19. stoljeću, jer nisu napravili neki svoj nacionalni preporod. Mislim da ih je od toga odvratila, prije svega, vjera, jer islam u svojim temeljnim propisima posmatra naciju, plemensku pripadnost i rasu kao "irelevantnu osobinu" (ovo je doslovce termin koji se koristi u "fikhu", islamskom pravu) - dakle, po islamu nacija je nešto čemu ti pripadaš bez svoje volje i ne smije biti razlogom izdvojenosti niti smije biti osnova spora među ljudima. Odatle to prenaglašeno zaziranje od nacije (O, ljudi, Mi vas na narode i plemena dijelimo da bi se upoznali, najbolji kod Boga je onaj najbogobojazniji...), i stari i mladi, koji iole imaju veze, ili tradicionalno pripadaju islamskom kulturološkom krugu znaju za ovaj postulat. U suštini nacija jeste imaginarna stvar, nema veze sa ljudskošću svoga pripadnika, ali u zemlji u kojoj svako malo zlo progovori sa tih vrata, potrebno je odrediti sam sebe, ali bez te primitivne i zle euforije "supernaroda".
Mala digresija na dio Osinog texta u kojem se navodi da su Hrvati donijeli svoje slavensko ime - Hrvat nije slavensko ime, to je stari iranski termin; lako je provjeriti na nekom od iranskih siteova, koji o tome govore. Mislim da je osnovica Huruwe, Horowatistan je stara perzijska pokrajina. To ime Horvat se prvi put spominje u starom Iranu. Ne mislim da su Hrvati Iranci, ali mislim da su se slavenska plemena Šokaca i djelimično Bunjevaca poistovjetila sa hrvatskim plemenom imenom na području njihove vladavine, no, i danas imamo i Šokce i Bunjevce u Hrvatskoj, koji su i Hrvati nacionalno.
softly wrote:
Ne znam sta se ti petljas, pitanje nije tebi upuceno vec nokiji koji tvrdi upravo to sto ga pitam. Pogledaj jos jedanput taj detalj: "Prije Turaka postojali Muhamedanci u Bosni..."
To mi je bas interesantno i nesta novo sta dosad nisam znao...
E izvini nisam ti stigao matrikse odgovoriti prije. U svakom slucaju izvlacis iz konteksta moje rijeci (zlonamjerno kaomi inace citaj sve sto pisem, pa ce ti biti jasno sta pricam. Koristi malo mozak brate dragi, prosiri vidike i prijavi kojeg tamnoputog u RS-u vlastima da hoce atentat na Dodika da pravi
Nego da ti razbijem matriks i pojasnim Bosnjani Krstjani prije Turaka, Bosnjaci Krstjani i Bosnjaci Mohamedanci tokom Turaka. To sam vec par puta i napisao u drugim postovima.
Hajd sad nastavi matriksovati
Citaj ti haywanu sta pises, da ti ne budu krivi citaci tvojih bljuvotina.
Yebo te i Dodik i tamnoputi, kakve oni veze imaju sa ovom raspravom.
Samo nastavljas sa svojom jadnom metodom - ko te nadyebe, mora biti chetnik.
Samo da pojasnim, da ne bude onako nejasno i "po sjećanju", dakle termin Hrvat nije slavenski termin, kao ni Bošnjak, neka istraživanja kažu sljedeće:
Former Croat homeland and their migration
A manuscript klix back to 1370 B.C. has named the present day Croats and their language as Hurrvuhe (resembling their modern name Hrvati).
In the era of the Achaemenid, especially at the time of Darius and Cyrus I, the name of the eastern Iranian province Harauvatya and the Croats of the ancient Iranian Harauvatis and Harahvaiti have been mentioned 12 times. In addition, two unearthed manuscripts belonging to the Croats living in the second and third centuries B.C. in ancient Iran have referred to the inhabitants of Horouathos and Horoathoi. In the year 418, Aryans were dubbed as Horites and Zachariasrhetor, and in 559 the Aryan horse riders were referred to as Hrvts who lived in the vicinity of Krima and Azova, and in the 7th century Croats were called as Slavs.
Other articles offered to the symposium discussed the formation of the empire at the time of Cyrus the Great, history of the Croats in ancient Iran and the Croat's development from the time of ancient Indians to the time of their migration in the middle ages from the Caucasus through ancient Persia to the present Adriatic and the emergence of the first traces of Croats, which could be classified as follow:
Harahvaiti and Harauvati in Iran and Afghanistan
Hurravat and Hurrvuhe in Armenia and Georgia
Horoouathos in Azov and the Black Sea
Present day Croats Horvati and Hrvati along the Adriatic
Ties with old-time Slavs in the 4th century were first established in Red Croatia under the title "Sarmatskim-Horitima" and also after the 6th century in the realm of the Carpathians within the boundaries of White Croatia (meaning "great") under the patronage of the Iranian Croats who had been turned Slav due to the large population of the Slavs.
Ne idem dalje u off topic, samo sam htio da pokažem da ime Hrvati nije slavensko ime. Na kraju krajeva legitimno je i pitanje ko su zapravo Slaveni? Naš jezik, koji je slavenski, nastao ovakav kakav jeste upravo na teritoriji BiH, dakle izbrusio se među južnoslavenskim plemenima takav kakav jeste (ovakvim kakav jeste nisu govorili ni u Raškoj, niti su dolje uzimali osnovicu za njega, a još manje u Slavoniji i Dalmaciji, a i Zagorju, dakle Hrvatskoj), nije dokaz ni za šta - Amerikanci nisu Englezi ni pod razno. Odatle ne razumijem zašto tako žestoko osporavanje Bošnjaka. Vjerujem da je djelimično uzrok "bliskoistočna vjera", jer svi znamo da je kršćanstvo "zapadnoevropska vjera", Palestina i Jerusalem su oduvijek bili zapadnoevropska zemlja, a Isus je imao plavu ravnu kosu - jedna predrasuda dakle; i ono što je u osnovno pretenzije susjeda - osnov svih predrasuda motiviran isključivo politikom.
Ovo vise nema smisla! Zr sam bio toliko nejasan kada sam postavio temu?
Nije tema Srbi niti Hrvati niti je tema da se nasjeda na provokacije. Tema su Bosnjaci. Sve ostalo nije tema. Znaci Bosnjaci i njihov odnos prema sebi. Svaki post u kojem se napise "Srbin, Cetnik, Vlah , Ustasa, Srebrenica, Zrtva, Ugrozeni Bosnjaci itd" je znaci VAN TEME.
Tema je: Koliko su krivi BOSNJACI sto nemaju VLASTITI NACIONALNI identitet? Koliko su ONI KRIVI SAMI sto su svedeni na jednu vjersku zajednicu. I u kojoj je mjeri NJIHOVA VLASTITA pasivnost u proslosti ali i danas dovela do ovog stanja u kojem se Bosnjaci nalaze.
I kada budete napravili jednu ozbiljnu i zdravu diskusiju o tome i kada budete napisali nekoliko smisljenih i pametnih postova o tome u kojoj mjeri Bosnjaci jesu ili nisu "krivi" onda se mozete i pozabaviti pitanjem: "Kako se mogu Bosnjaci izvuci iz te gadne pozicije u kojoj se nalaze - sta je rjesenje?" Odakle treba da se pocne da bi stvari krenuli na bolje i ko to treba da ucini? Skolstvo? Politika?
Ovo vise nema smisla! Zr sam bio toliko nejasan kada sam postavio temu?
Nije tema Srbi niti Hrvati niti je tema da se nasjeda na provokacije. Tema su Bosnjaci. Sve ostalo nije tema. Znaci Bosnjaci i njihov odnos prema sebi. Svaki post u kojem se napise "Srbin, Cetnik, Vlah , Ustasa, Srebrenica, Zrtva, Ugrozeni Bosnjaci itd" je znaci VAN TEME.
Tema je: Koliko su krivi BOSNJACI sto nemaju VLASTITI NACIONALNI identitet? Koliko su ONI KRIVI SAMI sto su svedeni na jednu vjersku zajednicu. I u kojoj je mjeri NJIHOVA VLASTITA pasivnost u proslosti ali i danas dovela do ovog stanja u kojem se Bosnjaci nalaze.
I kada budete napravili jednu ozbiljnu i zdravu diskusiju o tome i kada budete napisali nekoliko smisljenih i pametnih postova o tome u kojoj mjeri Bosnjaci jesu ili nisu "krivi" onda se mozete i pozabaviti pitanjem: "Kako se mogu Bosnjaci izvuci iz te gadne pozicije u kojoj se nalaze - sta je rjesenje?" Odakle treba da se pocne da bi stvari krenuli na bolje i ko to treba da ucini? Skolstvo? Politika?
Drzite se teme!
najviše, i šta gotova tema, nemoguće je temu svesti na dvije tri riječi, pa svaka tema se razvija, ako pojmovi koje si nabrojao imaju neke veze s temom, a po mom mišljenju imaju, a vidim i po mišljenju dobrog dijela forumaša, kako ih izbjeći, nemoguće....
VerticalHairFactor wrote:Samo da pojasnim, da ne bude onako nejasno i "po sjećanju", dakle termin Hrvat nije slavenski termin, kao ni Bošnjak, neka istraživanja kažu sljedeće:
Former Croat homeland and their migration
A manuscript klix back to 1370 B.C. has named the present day Croats and their language as Hurrvuhe (resembling their modern name Hrvati).
In the era of the Achaemenid, especially at the time of Darius and Cyrus I, the name of the eastern Iranian province Harauvatya and the Croats of the ancient Iranian Harauvatis and Harahvaiti have been mentioned 12 times. In addition, two unearthed manuscripts belonging to the Croats living in the second and third centuries B.C. in ancient Iran have referred to the inhabitants of Horouathos and Horoathoi. In the year 418, Aryans were dubbed as Horites and Zachariasrhetor, and in 559 the Aryan horse riders were referred to as Hrvts who lived in the vicinity of Krima and Azova, and in the 7th century Croats were called as Slavs.
Other articles offered to the symposium discussed the formation of the empire at the time of Cyrus the Great, history of the Croats in ancient Iran and the Croat's development from the time of ancient Indians to the time of their migration in the middle ages from the Caucasus through ancient Persia to the present Adriatic and the emergence of the first traces of Croats, which could be classified as follow:
Harahvaiti and Harauvati in Iran and Afghanistan
Hurravat and Hurrvuhe in Armenia and Georgia
Horoouathos in Azov and the Black Sea
Present day Croats Horvati and Hrvati along the Adriatic
Ties with old-time Slavs in the 4th century were first established in Red Croatia under the title "Sarmatskim-Horitima" and also after the 6th century in the realm of the Carpathians within the boundaries of White Croatia (meaning "great") under the patronage of the Iranian Croats who had been turned Slav due to the large population of the Slavs.
Ne idem dalje u off topic, samo sam htio da pokažem da ime Hrvati nije slavensko ime.
Jesili ti retardiran ili te placaju da trollas po forumima? TEMA NIJE HRVATSKA. TEMA NISU HRVATI. TEMA SU BOSNJACI!
Znaci zasto Bosnjaci nisu nacija nego jedan vjerski skup ljudi bez nacionalnog identiteta? Zasto Bosnjaci ne daju svojoj djeci BOSANSKA imena i zasto to smatraju neprijateljskim? Zasto BOSNJACI smatraju Bosanske kraljeva i citav pred Turski identitet "Vlaskim i Sokackim"? Zasto BOSNJACKA djeca idu na Bobovac i razbijaju vitesku crkvu Bosanski kraljeva. I zasto BOSNJACKE SKOLE uce djecu da taj period nije bitan za njihov identitet. To je tema!
Znaci zasto Albanci i Turci imaju nacionalni identiet a BOSNJACI ga imaju samo na papiru? To je tema a ne Hrvati i Srbi he*ali vas oni!
Last edited by Arjan_Robben on 06/07/2010 11:05, edited 1 time in total.
softly wrote:
Ne znam sta se ti petljas, pitanje nije tebi upuceno vec nokiji koji tvrdi upravo to sto ga pitam. Pogledaj jos jedanput taj detalj: "Prije Turaka postojali Muhamedanci u Bosni..."
To mi je bas interesantno i nesta novo sta dosad nisam znao...
E izvini nisam ti stigao matrikse odgovoriti prije. U svakom slucaju izvlacis iz konteksta moje rijeci (zlonamjerno kaomi inace citaj sve sto pisem, pa ce ti biti jasno sta pricam. Koristi malo mozak brate dragi, prosiri vidike i prijavi kojeg tamnoputog u RS-u vlastima da hoce atentat na Dodika da pravi
Nego da ti razbijem matriks i pojasnim Bosnjani Krstjani prije Turaka, Bosnjaci Krstjani i Bosnjaci Mohamedanci tokom Turaka. To sam vec par puta i napisao u drugim postovima.
Hajd sad nastavi matriksovati
Citaj ti haywanu sta pises, da ti ne budu krivi citaci tvojih bljuvotina.
Yebo te i Dodik i tamnoputi, kakve oni veze imaju sa ovom raspravom.
Samo nastavljas sa svojom jadnom metodom - ko te nadyebe, mora biti chetnik.
Pa ocigledno jedino ti imas problem sa citanjem onoga sto napisem. U svakom slucaju, dobio si pojasnjenje na sta sam mislio ako je i postojala dilema.
Jesili ti retardiran ili te placaju da trollas po forumima? TEMA NIJE HRVATSKA. TEMA NISU HRVATI. TEMA SU BOSNJACI!
Znaci zasto Bosnjaci nisu nacija nego jedan vjerski skup ljudi bez nacionalnog identiteta? Zasto Bosnjaci ne daju svojoj djeci BOSANSKA imena i zasto to smatraju neprijateljskim? Zasto BOSNJACI smatraju Bosanske kraljeva i citav pred Turski identitet "Vlaskim i Sokackim"? Zasto BOSNJACKA djeca idu na Bobovac i razbijaju vitesku crkvu Bosanski kraljeva. I zasto BOSNJACKE SKOLE uce djecu da taj period nije bitan za njihov identitet. To je tema!
Znaci zasto Albanci i Turci imaju nacionalni identiet a BOSNJACI ga imaju samo na papiru? To je tema a ne Hrvati i Srbi he*ali vas oni!
Taj post je naveden u kontekstu toga kako se ime prihvata zdravo za gotovo slavenskim, a istovremeno se sve što je bošnjačko dovodi u pitanje pa čak i zbog jezičkog pravila: desna ruka - dešnjak, a ne dešnjanin. Bošnjaci jesu nacija, i ne, Bošnjaci ne smatraju sav predturski period vlaškim i šokačkim, to je bila priča "begova" motivirana isključivo osobnim interesom tamo prije nekih 150 godina. Situacija je danas bitno drukčija. Bošnjačka, a i hrvatska a Boga mi i srpska djeca su danas, malo je reći, divlja i neotesana; nasilna i razbojnički raspoložena. Ali to je pitanje za sociologe. Ovo boldano pokazuje da ni ti nisi pošteđen negativnog utjecaja aktuelnih prilika, a bit će da si godinama upravo blizak toj bošnjačkoj djeci.
Ne psuj.
Arjan_Robben wrote:Jesili ti retardiran ili te placaju da trollas po forumima? TEMA NIJE HRVATSKA. TEMA NISU HRVATI. TEMA SU BOSNJACI!
Koliko lazi i zlobe na jednom mjestu A ovo moderatori tolerisu?
nokia6170 wrote:U prilog tezi sirenja srpstva po Bosni i lovljenja u mutnom i koja je to masinerija Beograda u sirenju srpstva po Bosni ide i sljedeci citat:
Klasicno misionarstvo zadiranja u sve sfere drustva.
p.s. pod ovim "sezdesetih godina proslog stoljeca" se misli na XIX stoljece.
Ovo je bas dobar primjer!
Ali umjesto sto ga se POGRESNO koristi kao dokaz Srpskog "misionarstva", ovo treba biti biti dokaz o SISTEMSKOM jacanju Naroda i Nacije, cega upravo nema kod Bosnjaka.
I ko je Bosnjacima kriv sto su drugi prije 150 godina uradili ono sto Bosnjaci ne umiju ni danas? Gdje postoji jedna ovakva INSTRUKCIJA upucena Bosnjacima u kojoj se pojasnjava ko su i sto su ?!
TOGA NEMA.
Postoje samo nake zbunjujuce teze proizvedene od kvazi-naucnika, kreatora bosnjackog identiteta.
Dakle, treba imati snage pa priznati - to sto su drugi jaci, ne znaci uvijek njihovu nasilnost, vec se mozda radi i o nasoj slabosti.
P.S.
Poruka i nokiji i moderatoru: kad cete shvatiti da je za nekoga veca uvreda kad ga vezete za Dodika, nego da ga nazovete haywanom. Toliko o tome.
nokia6170 wrote:U prilog tezi sirenja srpstva po Bosni i lovljenja u mutnom i koja je to masinerija Beograda u sirenju srpstva po Bosni ide i sljedeci citat:
Klasicno misionarstvo zadiranja u sve sfere drustva.
p.s. pod ovim "sezdesetih godina proslog stoljeca" se misli na XIX stoljece.
Ovo je bas dobar primjer!
Ali umjesto sto ga se POGRESNO koristi kao dokaz Srpskog "misionarstva", ovo treba biti biti dokaz o SISTEMSKOM jacanju Naroda i Nacije, cega upravo nema kod Bosnjaka.
I ko je Bosnjacima kriv sto su drugi prije 150 godina uradili ono sto Bosnjaci ne umiju ni danas? Gdje postoji jedna ovakva INSTRUKCIJA upucena Bosnjacima u kojoj se pojasnjava ko su i sto su ?!
TOGA NEMA.
Postoje samo nake zbunjujuce teze proizvedene od kvazi-naucnika, kreatora bosnjackog identiteta.
Dakle, treba imati snage pa priznati - to sto su drugi jaci, ne znaci uvijek njihovu nasilnost, vec se mozda radi i o nasoj slabosti.
P.S.
Poruka i nokiji i moderatoru: kad cete shvatiti da je za nekoga veca uvreda kad ga vezete za Dodika, nego da ga nazovete haywanom. Toliko o tome.
To je tvoje subjektivno tumacenje da li je neko samo jacao kod nekoga nesto sto je vec postojalo ili je neko sistemski i planski koristio neciju trenutnu nacionalnu smusenost i neosvjescenost. U prilog ovom mom sigurno ide puno vise dokaza nego tom tvom. Evo recimo i ovo:
I slazem se sa tobom da je jaci uvijek i nametao drugom slabijem svoje i pisao svoju istoriju.
usput, softly da ne pomislis ja imam potrebu da ti nesto namecem i da ti trubim kako da se vratis svojim korenima. mene to ne zanima, ali mi smeta negiranje necega. iskreno, hebe mi se kako se ti izjasnjavas i nacionalno osjecas i kako su ti se osjecali preci i prije 1800. godine.
treba reci, jeste tad i tad je bilo tako, a danas je ovako. sta je tu sporno? ali poznavajuci nase prostore pa mi necemo da priznamo noviju istoriju, nesto sto cijeli svijet vidi pored tv-a, radia, novina, interneta...jednostavno istina mora biti samo jedna i treba preduzeti sve radnje da ona ostane cista i netaknuta i nimalo zaprljana da ne bi kojim slucajem popustila nacionalna svijest u svim ovim kljucnim momentima za naciju. nase je cisto, njihovo je prljavo.
bosnjaci nemaju potrebu da namecu svoj identitet drugima za razliku od hrvata i srba koji svako malo iskoriste priliku da konstatuju kako su danasnji bosnjaci izdali i vjeru i naciju svojih predaka. mislim halo, sve i da jeste tako (a nije) koga zaboli neka stvar za tim stvarima. prirodna je pojava da se nacija i vjera mijenjaju u datim okolnostima, pogotovo ako te neko primorava na to sistemski.
Arjan_Robben wrote:Jesili ti retardiran ili te placaju da trollas po forumima? TEMA NIJE HRVATSKA. TEMA NISU HRVATI. TEMA SU BOSNJACI!
.
Last edited by Arjan_Robben on 06/07/2010 12:50, edited 1 time in total.
O cemu ti to pricas Boga ti? Sta je laz u mome postu a sta je zloba? Ako ti se teme ne svidja pridruzi se ovim hanumama u dimijama koji su se odlucili da se organizuju u organziaciju "cuvari Bosnanske krune." Evo ih kako na Bobovcu cuvaju bosansku krunu
Možda nije tema, a možda i jeste, ali zanima me zna li neko koja su to staro-bosanska imena, te koja od njih se i danas susreću, nebitno među kojim od ova naša tri napaćena naroda?
Ti Arjane mrziš muslimane, zašto to otvoreno ne kažeš. Tebi nije naum ozbiljno razgovarati o ovoj temi, nego isključivo pljuvati i prezirati muslimane, jer ih mrziš. Zato psuješ svakome ko na neki način potkrijepi svoje tvrdnje u prilog Bošnjacima, zato valjda nije validno "čuvanje krune" pjesmama tipa "Mejra ovo ono sa tepsijom". Niti su svi bosanski kraljevi bili katolici, niti su svi podanici Bosne bili katolici, štaviše, katolici su uvijek bili u manjini u Bosni. Svaki narod njeguje i raduje se svojoj prošlosti na svoj način, pa ako ti se nešto od toga ne sviđa - meni se recimo ne sviđaju gange, glasno pojanje na slavama, a ni tetovaže na starim katolkinjama u Bosni - ti se jednostavno nemoj fokusirati na to. To što ja ne bih mogao sjesti na slavi, napiti se i iz sveg glasa pjevati, ili zamisliti da mi je nana istetovirana, ne čini te ljude lošim, to je samo stil života.
nokia6170 wrote:
Pa sta si ti meni sa ovim dokazao nije mi jasno. Jel to znaci da ja nisam u pravu da su u Bosni tada zivjeli Bosnjaci Krstjani i Bosnjaci Mohamedanci?
Jeli moja teza neistinita?
класична замјена теза, ал ајд ... лијеп покушај
ово што сам ја окачио је примјер како је СЕБЕ звао дио тадашњих становника, ако ти имаш слличан примјер за како кажеш "Бошњаке Крстјане" биће ми драго да га подјелиш са нама...
p.s. zamolio bi te da mi objasnis ko su Bosnjaci koje spominje Ilija Garasanin u Nacertanijama 1844. godine?
Шта ја имам да ти објашњавам шта је он мислио и на чему је био кад је писао то што је писао . Знаш да читаш, па сам извуци закључке које желиш. Ја ти говорим о једном малом примјеру како су СЕБЕ доживљавали људи (конкретно у овом примјеру у Херцеговини) прије доласка аустроугара, јер си ти то тражио
Trazio sam za Bosnu, a ne za Hercegovinu, ali nema veze. Hvala na tabli i samo please reci gdje se tacno nalazi, posto svakako planiram posjetiti ta hercegovacka mjesta, pa da malo navratim dole i do te table. Ne brini necu se vratiti vjeri predaka samo zbog jedne table
I sad cemo se ovdje nadjebavati cija je kao relevatnija jel? tabla iz nekog sela ili zvanicni naziv iz zvanicnog dokumenta drzave Srbije?
Dok ja tebi ne negiram postojanje samodeklariranih pravoslavnih Srba u tim Hercegovackim selima, ti istovremeno imas potrebu da negiras postojanje Bosnjaka, koje cak zamisli spominje zvanicna srpska politika Beograda u svom jednom zvanicnom dokumentu toga vremena...i ne samo Ilija garasanin, vec i strani istoricari i autori, i samoizjasnjavajuci bosanski fratri i mnogi drugi. Ali ne, to tebi nije dovoljno.
Kao sta ti imas meni da objasnjavas sta je neko mislio....jadno da ne moze biti jadnije u nedostatku argumenta..ili se to objasnjavanje ne uklapa u srpsku jedinu cistu istinu.
p.s. ponasas se isto malo dijete, kao i kada bh srbi vriste o gradjanskom ratu u Bosni i Hercegovini, a onda dodje Srbija i hladno kaze da je sukob bio medjunarodni...i onda se ovi misevi iz Bosne samo usute i kao da se nista nije desilo...ne smije se majcici Srbiji kontrirati jebiga. Ne grizi ruku koja te hrani.
Sve, ali ono sto najvise bode oci su tvoje tvrdnje da Bosnjaci smatraju Bosanske kraljeve i citav pred Turski identitet "Vlaskim i Sokackim". To je jedna odvratna laz. Nemas ti, fasisto, pojma sta bosnjacka djeca uce u svojim skolama.
Evo ih kako na Bobovcu cuvaju bosansku krunu
Sta im fali? Krst oko vrata?
Last edited by BiH-x on 06/07/2010 13:44, edited 1 time in total.
Ti Arjane mrziš muslimane, zašto to otvoreno ne kažeš. Tebi nije naum ozbiljno razgovarati o ovoj temi, nego isključivo pljuvati i prezirati muslimane, jer ih mrziš.
I ovaj put ponovo svako iz povijesti/historije vadi neke detalje koji njemu odgovaraju.
Ali, hajmo se malo upitati - zasto bi nasi preci bili pametniji od nas? Oni su, jelda, iste sorte kao mi, sto znaci poprilicno blentavi, izgubljeni i PREVRTLJIVI kao i mi danas.
Zato i imamo tragova svega i svacega u proslosti. Nekad se neko napio, iskleso neku glupost na nekopj ploci (tada nije bilo foruma da se ljudi istresaju, nego su morali klesati ), mi danas iskopamo tu plocu i uzmemo je ko kljucni artefakt!
Pa onda ove razne varijacije na temu naziva jezika i ostalih stvari. Zasto ne uzmemo u obzir da je MOZDA i prije sto godina glavnu rijec vodile budale i polu intelektualci kao i danas. I zasto bi mi njihove umotvorile stavljali u rang svetinja. Zar samo zato sto su to nekakvi povijesni dokumenti.
Kojesta.
Sta nama danas vrijedi ako, recimo, dokazemo da su se bosanski Srbi nekada zvali Bosnjaci?
Sta nama vrijedi ako dokazemo da Bosnjaci nikad nisu postojali vec se radi nekakvoj zajebanciji - nadimku?
Sta nama vrijedi ako jedni drugima DOKAZEMO bilo sta?
Ovdje je problem nesto drugo i to je, ako sam dobro shvatio, poanta ove teme - sta nama vrijedi ubjedjivanje drugih ko su i sta su, ako sami ne znamo ko smo i sta smo!
I ovaj put ponovo svako iz povijesti/historije vadi neke detalje koji njemu odgovaraju.
Ali, hajmo se malo upitati - zasto bi nasi preci bili pametniji od nas? Oni su, jelda, iste sorte kao mi, sto znaci poprilicno blentavi, izgubljeni i PREVRTLJIVI kao i mi danas.
Zato i imamo tragova svega i svacega u proslosti. Nekad se neko napio, iskleso neku glupost na nekopj ploci (tada nije bilo foruma da se ljudi istresaju, nego su morali klesati ), mi danas iskopamo tu plocu i uzmemo je ko kljucni artefakt!
Pa onda ove razne varijacije na temu naziva jezika i ostalih stvari. Zasto ne uzmemo u obzir da je MOZDA i prije sto godina glavnu rijec vodile budale i polu intelektualci kao i danas. I zasto bi mi njihove umotvorile stavljali u rang svetinja. Zar samo zato sto su to nekakvi povijesni dokumenti.
Kojesta.
Sta nama danas vrijedi ako, recimo, dokazemo da su se bosanski Srbi nekada zvali Bosnjaci?
Sta nama vrijedi ako dokazemo da Bosnjaci nikad nisu postojali vec se radi nekakvoj zajebanciji - nadimku?
Ovdje je problem nesto drugo i to je, ako sam dobro shvatio, poanta ove teme - sta nama vrijedi ubjedjivanje drugih ko su i sta su, ako sami ne znamo ko smo i sta smo!
kad ja napisah (misao nije moja, nego pročitana u nekoj od knjiga), "nije povjest ono što se desilo, nego ono što je netko napisao, da se desilo"...
Kojesta.
Pa o tome pricam svo vrijeme. Treba pustiti da se svak izjasnjava kako hoce, ali isto tako treba zabraniti da bilo ko bilo kome ista namece, ali to ide malo teze jer je u ljudskoj prirodi da onaj ko je u vecini i onaj ko je jaci uvijek namece nekome nesto.
Eno neki dan citam neki nas izbjeglica Bosanceros (Bosnjak) u Americi jasno i glasno kaze kako jeste iz Bosne, ali da je sada Amerikanac i da mu je drago sto ce mu dijete biti pravi Amerikanac....sta sad ja treba da ubjedjujem njegovog sina da on nije Amerikanac, vec Bosnjak...cista glupost...ali treba reci, jeste sine ti sada Amerikanac, ali tvoji predci to nisu bili. I to je to. Nece on biti nista manje Amerikanac ako ima tu spoznaju, a ne da njegovim potomcima neko za 100 godina prosipa kako su oni uvijek bili Amerikanci.