Građanin wrote:BSn wrote:Odlicna kampanja... U RS-u ce sigurno povecati prodaju, a u FBiH sigurno nece znacjanije pasti, bar ne u duzem periodu. Malo ce federalni mediji da dizu prasinu oko toga, pa ce ovi reci da se probalo sa kampanjom na nivou BiH, al' da nije proslo. Ipak, za razliku od federalnih nesposobnjakovica, oni zele da pomognu domace tvrtke. Postavlja se i logicno pitanje: ako vec ne prolazi na nivou BiH i pravis samo na nivou svog entiteta, kako nazvati kampanju? Logicno - Proizvedeno u Srpskoj. Ono Republici ti ispadne radi dozivljaja da je to fakat Republika (a to vec decenijama prolazi na PTPC-u i drugim medijima u RS-u i niko se ne buni) kojoj je ime Srpska. Kad tako stvari pogledas, ljudi su samo ekonomski osvjesteni. Na to dodas i da su izbori u Federaciji i da ce Avaz objaviti ovo kao uspjesan potez srpskih politicara, dok bosnjacki ne rade nista na zastiti i promociji federalnih kompanija.
Sve u svemu, odlicno pogodjen termin za kampanju i mogu samo reci svaka cast.
"Srpski traktor ore srpsku njivu" i prodaja poraste za 10% od cega koristi imaju i RS i BiH, pa tako i FBiH.
Akcija upravo i cilja na "nacionalnu osvjestenost" bh. zivlja (ne zivlja RS, nego cijele BiH). Jedni ce nasjesti na jeftin marketinski trik, drugi kratkorocno biti izrevoltirani, ali kada skontaju da je neki proizvod iz RS kojem su bili odani prije kvalitetniji od onog na kojeg su presli, vratit ce se vrlo brzo. Osim toga, sto drugi budu vise galamili kako su izrevoltirani, prodaja ce rasti.
Teme je postavljena na politiku i samo se tabiri jeftina politika, umjesto ekonomski pogled na ovu
zgodu.
Evo nekih reakcija, za neke od vas, iz dalekog RS-a:
Vidio sam cirkularno pismo u kome Privredna komora RS trazi od moje firme da uplati iznos od 500 KM da bi stekli pravo da učestvuju u akciji Naše je bolje.
Osim HARAČA ništa drugo nismo mogli ni očekivati od njih. Je li više dosta nameta i pljačke proizvođača, jer ne znam kako bi drugačije ovo nazvao. Da li sa tih 500 KM znači da dobijamo potvrdu da smo kvalitetni. I JESU LI NAŠI oni koji ne mogu izdvojiti 500 KM ?
Komentar i na reklamni spot: Izgleda da mi trebamo raditi samo da bi penzioneri dobili penziju i da bi djeca naučila igrati šah. Ne naslućuje se u njemu da u ovoj zemlji neko radi i zarađuje platu. Spot je glup i nikog ne motiviše! Mogli su bolje iskopirati Violetin spot.
Od ove akcije nema nista.
U prodajnim centrima su postavili kartice proizvodjaca koji su platili ulaz u iznosu od 500KM i za uzvrat su dobili pravo da im se proizvod nadje na promotivnom standu kraj kojeg stoje djevojcice koje su nam vec svima dosadile. Spot se vrtio na TV-u petnaestak dana i vise ga nema nigdje. Valjda su se pare potrosile. Oglasavanje ne postoji nigdje (plakat, poster, bilbord) a firme koje su se ukljucile, po mom misljenju, bas i nisu do sada vidjele neku korist od akcije.
Jarane savjet: Nemoj se baviti ekonomijom/ministarstvo, pogotovu na Federalnom ili državnom/BiH nivou. Slab si ekonomista. Eto ja ti proizvod sa ovim logom maksus neću kupiti, namjerno, (u prevodu), ne zato što je iz R.S, kupovao sam i do sada, nego zato što ne piše da je iz BiH !!!
Samo sa logom

Ti si u onoj kategoriji kratkotrajno izrevoltiranih. Tebe ce nadomjestiti povecanje u RS-u, a i ti ces kad-tad kupiti proizvod iz RS-a, jer je kvalitetniji od alternative, pa ces se polako vratiti na staro. Mozda kampanja brzo prodje, mozda nakon izbora, ali ce privuci nove potrosace, a oni izrevoltirani ce vratiti kad se kampanja zavrsi.
Jos jedan info: U FBiH nece biti oznacavani, tako da se ne brines - neces kupovati ni sa kakvim logom. Osim toga, nisu svi proizvodi iz RS-a u ovome, samo neki koji su platili 500 kermi, cini mi se.
Mozda ti mislis da si upuceniji od onih koji su pravili kampanju ida oni namjerno sebe pokusavaju unistiti, ali ovo je odlican potez u odlicnom tajmingu i ti si sa takvim razmisljanjem takodjer uracunat u efekte ovog poteza. Ne brini se, imaju ljudi kojima je pos'o da se bave nacinom na koji ce "Gradjanin" reagovati gledano s njegove ekonomske, patriotske, navike itd. strane.

Ipak je to nauka, da bi ti kont'o da ces svojom nekupovinom da srusis ideju.
Opet ti kazem, ne kupovinom proizvoda iz RS-a ti slabis i FBiH i svoju poziciju.