Govorila sam o prioritetima opasnosti, (na sta si se ti u prethodnom postu osvrnuo na rat)... Dakle od svih realnih opasnosti,psi su na zadnjem mjestu. Nisam spominjala azil!pshhh wrote:Ti trebas da poredas prioritete jer u ovoj siromasnoj zemlji punoj takvih ljudi psi su na zadnjem mjestu.darprirode wrote: Zar te nije strah Nedima Fejzica sto je ubio ljude u Visokom, zar te nije strah 15000 registrovanih narkomana, dvojice ciga sto zapalise zenu u Hrasnom..Oni su nebitni,najbitnije je da te strah pasa...joj nam drzave i ljudi u njoj.FUJ..poredaj malo prioritete
Takodjer, naravno da me je strah kao i svih normalnih ljudi stoga mislim da pored svih ovih problema sa ovim ljudima, niko vam nece dati milione za Azil za pse a problem sa psima (pored ovog pomenutog) ce i dalje ostati kao stalna prijetnja gradjanima Sarajeva.
SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
-
darprirode
#76 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
-
pshhh
#77 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Psi su realna opasnost za gradjane Sarajeva a sto se tice Azila od toga nece biti nista.darprirode wrote: Govorila sam o prioritetima opasnosti, (na sta si se ti u prethodnom postu osvrnuo na rat)... Dakle od svih realnih opasnosti,psi su na zadnjem mjestu. Nisam spominjala azil!
Uvjek mogu naci neku lisicu koja je bila u kontaktu sa psima kao sto je to bio slucaj ove godine.
-
vratnik
#78 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
pa iskreno, ne bi sigurno bio problem vozati, u gradovima nesto kao privremeni azil, a na osami veliki.zonbirile wrote:--------------------------------------------------------------vratnik wrote:Zar nije moguce naci zemlju negdje na osami i tamo napraviti azil? U cemu bi tu bio problem? (naravno pod uslovom da postoji infrastruktura, odnosno: put i voda, struja? Ne kontam.. Tolika Bosna, toliko zemlje, a nigdje mjesta za jedan azil?!
ima jedan divan kutak blizu Bihaća,pa ih vozati.
znaci, problem je zemlja.. Hmm..a koliko para? 700000 godisnje..Dile wrote:godina 2000 ili 2001, dosle svabe i englezi, dace sve pare da se napravi najmoderniji azil sa ogromnim kapacitetima, sve ce oni financirati, nasa vlada rekla ne damo mi zemlju, ljudi se digli cuj molim te dati im zemlju za to, pobogu zar kilometrima od njih tamo nedje bude pascadija. i nasi ministri fino ljudima kazu odjebite, ne treba nama to... i ljudi odu u srbiju i naprave njima... i ko ce normalan poslije toga donirati pare, i pokusati nesto da uradi...vratnik wrote:Zar nije moguce naci zemlju negdje na osami i tamo napraviti azil? U cemu bi tu bio problem? (naravno pod uslovom da postoji infrastruktura, odnosno: put i voda, struja? Ne kontam.. Tolika Bosna, toliko zemlje, a nigdje mjesta za jedan azil?!
Ima li neko prodati komad zemlje na osami, negdje podaleko, sa vodom i prilazom?
- Cholina_Lokica
#79 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
eh sad kad je vlast skontala da su napravili sranje, sad bi i dali kao zemlju, medjutim ne daju onih pola miliona sto stavljaju u dzep, koje su trebale biti preusmjerene sa sinteraja na azil, stranci vise nece u to da doniraju, pokusali, kad su ih odbili, ljudi skontali da su ovdje sve suhi supci, ovi kradu, i konstantno vrcenje u krug.vratnik wrote:znaci, problem je zemlja.. Hmm..a koliko para? 700000 godisnje..
Ima li neko prodati komad zemlje na osami, negdje podaleko, sa vodom i prilazom?
-
darprirode
#80 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Realna opasnost su i psihicki bolesnici! Ssta si se toliko ufatio pasa,nije mi jasno. Treba se rijesiti problem i postoji problem i svjjesna sam svega,al ohladi malo.. Bice Azila 100%,mora bit. Valjda ce se ovi iz vlasti sjetit,pa dat lovu.pshhh wrote:Psi su realna opasnost za gradjane Sarajeva a sto se tice Azila od toga nece biti nista.darprirode wrote: Govorila sam o prioritetima opasnosti, (na sta si se ti u prethodnom postu osvrnuo na rat)... Dakle od svih realnih opasnosti,psi su na zadnjem mjestu. Nisam spominjala azil!
Uvjek mogu naci neku lisicu koja je bila u kontaktu sa psima kao sto je to bio slucaj ove godine.
-
pshhh
#81 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
darprirode wrote: Valjda ce se ovi iz vlasti sjetit,pa dat lovu.
- astrid
#82 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Neko reče da je životinjama mjesto u divljini.....
Da životinjama jeste mjesto u divljini ali "zahvaljujući" ljudima te divljine je sve manje.Iz istog razloga mnoge životinje dolaze u naseljena mjesta jer je njihovo prirodno stanište uništeno.
Ljudima smetaju mačke,psi,vrane....a najveća opasnost za ljude su oni sami.
Da životinjama jeste mjesto u divljini ali "zahvaljujući" ljudima te divljine je sve manje.Iz istog razloga mnoge životinje dolaze u naseljena mjesta jer je njihovo prirodno stanište uništeno.
Ljudima smetaju mačke,psi,vrane....a najveća opasnost za ljude su oni sami.
-
darprirode
#83 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Pa ne razmisljaju,al moraju rijesavat problem, a to je jedino rijesenje ako hoce u EU. Ako obore Zakon o zastiti zivotinja, EU pa pa. Evo naprimjer,posaljem ja upit (opet) jutros nacelniku(jedne od opstina) sta je s azilom, misli li dati pare i slicno i naravno da ne odgovori,isti sam poslala i prije par dana. Sto svi tako ne urade?pshhh wrote:darprirode wrote: Valjda ce se ovi iz vlasti sjetit,pa dat lovu.Da, oni 24 sata dnevno razmisljaju kome ce dati pare i kako da tebi i svima nama bude bolje.
-
vratnik
#84 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Tesko je ovo sve skontati, hajde da pokusam: znaci grad (ili kanton?) je do prije godinu dana imao budzet od 700000 koje su trosili na malokalibarsku municiju za odstrjel i mito. Sad ne smiju strijeljati i nema vise budzeta, ili sta?
Jesam dobro skontao?
Jesam dobro skontao?
-
japo-
#85 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
jesi vratniku ili tačnije 500 000 za zbrinjavanje pasa. al valja se rastavit hmH s lovom, neka naprave objekat i zaposle par ljudi i to je to, čak i netreba tolika lova klad se objekat sagradi al hebgvratnik wrote:Tesko je ovo sve skontati, hajde da pokusam: znaci grad (ili kanton?) je do prije godinu dana imao budzet od 700000 koje su trosili na malokalibarsku municiju za odstrjel i mito. Sad ne smiju strijeljati i nema vise budzeta, ili sta?
Jesam dobro skontao?
-
vratnik
#86 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
hvala japojapo- wrote:jesi vratniku ili tačnije 500 000 za zbrinjavanje pasa. al valja se rastavit hmH s lovom, neka naprave objekat i zaposle par ljudi i to je to, čak i netreba tolika lova klad se objekat sagradi al hebgvratnik wrote:Tesko je ovo sve skontati, hajde da pokusam: znaci grad (ili kanton?) je do prije godinu dana imao budzet od 700000 koje su trosili na malokalibarsku municiju za odstrjel i mito. Sad ne smiju strijeljati i nema vise budzeta, ili sta?
Jesam dobro skontao?
evo ovo gore fino kopirati, i umjesto postavljanja teme na sarajevo-x, fino slati nacelnicima. A ja sad odoh traziti lokaciju, namirisao sam mogucnost zarade.
-
vedrank
#87 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Pa mozda treba prestati uzgajati te pse, radi vlastitog profita i radi ublazavanja egoisticnih poriva pojedinaca? Ne stimulisite razmnozavanje pasa, zabranite uzgojista i rijesen problem, nakon nekoliko generacija smanjice se broj i lutalica... Ako nemas stvarnu potrebu nemoj uslovljavati psa hranom i nemoj ga drzati zatocenim po stanovima...Dile wrote:postoje, i oni su u divljini gdjei treba da buduvedrank wrote:1. postoje li divlje vrste pasa?
2. Kada je covjek "stvarao" psa, iz kojeg razloga je to radio? Zato jer mu je bilo dosadno? Mozda je bio usamljen? Ili mozda jer mu je bio potreban za lov? Da mu ovce zastiti od divljih zvijer? Mozda da slijepog poglavicu plemene voda u setnju? Haha
Moj stav je da se odvratna stvar kao sto je pripitomljavajne neke zivotinje koristi samo kada se radi o opstanku tj. hrani vodi, zastiti od fizickog nasilja ili pomoci hendikepiranim... Sve ostalo macku o rep... Jer sve ostalo je egoisticno i standardno ljudski...![]()
pa pripitomljeni su nekad davno i sad covjek i te kako treba da snosi posljedice za svoje postupke... sta sad treba da bjezi od toga, e nece moci, sto smo posijali to i zanjemo... nekad davno su psi postali domace zivotinje, promjenjena fizionimija, promjenjen mentalni sklop i nema vise sanse za opstanak u divljinji, pa sad izvolimo i zivimo sa tim. i popusti se vise sa divljinom i psima jer apsolutno nikakvi uslovi za to ne postoje
Mentalni sklop nije promijenjen... Samo je pitanje treninga i ucenja uslovljavanjem(ponajvise hranom)...
Moj stav: drzanje kucnog ljubimca je pogresno, nehumano i dvolicno! Ljudi se hvataju za duple kriterije... Zar ne primjecujes da su ljudi, iz razloga da im je lakse izaci na kraj sa svojim ljubimcom, tj iz nemogucnosti da mu omoguce da se pari, spremni hladne glave da mu odrezu muda? Dvolicno!
-
vratnik
#88 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
ja se nadam da se ti vedrane s nama zajebajes. Ako ne, onda molim te postavi temu na filozofiji, ili se prijavi na neki od greenpeace camaca, ili nesto slicno.
-
vedrank
#89 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Vrlo ozibljan... Nisam ti ja "zastitimo prirodu" "zastitimo ugrozene vrste" tip bla bla bla... Mene upravo ti nerviraju, kao npr ovi "ljubitelji pasa"... Govorim o cinjenici da neko voli toliko svog "cukicu" da mu odreze muda! Jel to normalno? HAHAH Samim tim sto neko mora da kastrira i sterilizira kerove po gradu dovoljno govori o tome da pascadi nije mjesto tu!!! Ako si slijep OK, hendikepiran OK, dijete ima psiholoski problem, preporucuje se zivotinja kao drug OK, lovis da prezivis OK, treba ti ker da ti vuce sanke OK, coban si OK...vratnik wrote:![]()
ja se nadam da se ti vedrane s nama zajebajes. Ako ne, onda molim te postavi temu na filozofiji, ili se prijavi na neki od greenpeace camaca, ili nesto slicno.
DOSADNO TI JE I TI BI DA DRZIS KERA, ONO IZ *AJEBANCIJE? NIJE OK! I onda pametujes kako treba zastiti lutalice po gradu, prosipas moralnosti, satro tim zivotinjama treba omoguciti normalan zivot bla bla bla... Sto si ih onda iz *ajebancije dovodio u grad? O tome pricam! Nema to veze sa ljubavi prema prirodi nego samo sa zdravim razumom!
-
vratnik
#90 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
zanimljivo vidjenje problema lutalica. Naravno da nema svrhe da pokusam promijeniti tvoj nacin razmisljanja, ali da li si ikad pomislio da ljudi ne drze kucne ljubimce iz dosade,, ili iz za***bancije, vec (velika vecina) zato sto vole iste?vedrank wrote:Vrlo ozibljan... Nisam ti ja "zastitimo prirodu" "zastitimo ugrozene vrste" tip bla bla bla... Mene upravo ti nerviraju, kao npr ovi "ljubitelji pasa"... Govorim o cinjenici da neko voli toliko svog "cukicu" da mu odreze muda! Jel to normalno? HAHAH Samim tim sto neko mora da kastrira i sterilizira kerove po gradu dovoljno govori o tome da pascadi nije mjesto tu!!! Ako si slijep OK, hendikepiran OK, dijete ima psiholoski problem, preporucuje se zivotinja kao drug OK, lovis da prezivis OK, treba ti ker da ti vuce sanke OK, coban si OK...vratnik wrote:![]()
DOSADNO TI JE I TI BI DA DRZIS KERA, ONO IZ *AJEBANCIJE? NIJE OK! I onda pametujes kako treba zastiti lutalice po gradu, prosipas moralnosti, satro tim zivotinjama treba omoguciti normalan zivot bla bla bla... Sto si ih onda iz *ajebancije dovodio u grad? O tome pricam! Nema to veze sa ljubavi prema prirodi nego samo sa zdravim razumom!
A dalje, mislim da je prekasno za takve radikalne korake koje predlazes, tako da ovaj problem lutalica ostaje, i treba ga rijesiti. Na drugi nacin. Treba pokusati pronaci isti. Nema ljutis, nema nerviras.
-
vedrank
#91 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Pa da VOLI!!! Subjektivno, ispunjavajuce osjecanje, sto znaci da iz razloga da bi se bolje osjecali ljudi drze zivotinje... Zar nije onda malo licemjerno govoriti o pravima zivotinja a neko iz egoisticnog, licnog poriva cuva zivotinju u neprirodnom okruzenju i reze joj muda?vratnik wrote:zanimljivo vidjenje problema lutalica. Naravno da nema svrhe da pokusam promijeniti tvoj nacin razmisljanja, ali da li si ikad pomislio da ljudi ne drze kucne ljubimce iz dosade,, ili iz za***bancije, vec (velika vecina) zato sto vole iste?vedrank wrote:Vrlo ozibljan... Nisam ti ja "zastitimo prirodu" "zastitimo ugrozene vrste" tip bla bla bla... Mene upravo ti nerviraju, kao npr ovi "ljubitelji pasa"... Govorim o cinjenici da neko voli toliko svog "cukicu" da mu odreze muda! Jel to normalno? HAHAH Samim tim sto neko mora da kastrira i sterilizira kerove po gradu dovoljno govori o tome da pascadi nije mjesto tu!!! Ako si slijep OK, hendikepiran OK, dijete ima psiholoski problem, preporucuje se zivotinja kao drug OK, lovis da prezivis OK, treba ti ker da ti vuce sanke OK, coban si OK...vratnik wrote:![]()
A dalje, mislim da je prekasno za takve radikalne korake koje predlazes, tako da ovaj problem lutalica ostaje, i treba ga rijesiti. Na drugi nacin. Treba pokusati pronaci isti. Nema ljutis, nema nerviras.![]()
Misljenja nam se ne mogu susresti, ali bar ovo pitanje moras priznati kao vrlo realno!
-
duboka_misao
#92 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...
- Cholina_Lokica
#93 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
rekla bih nest na tu temu, ali ce biti bolje da sutimduboka_misao wrote:@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...
-
duboka_misao
#94 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
ali ozb vidi, svaka druga je caparenje muda,caparenje muda, mislim i dok pishe na forumu da se drzi za njih da ne pobjegnu kome pod sataru, a ne govori o posljedicama nekastracije pasa 1pas = min 5 kucicaDile wrote:rekla bih nest na tu temu, ali ce biti bolje da sutimduboka_misao wrote:@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...
-
vedrank
#95 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Pa to je jedna od stvari koja se uzima kao normalna... Nadam se da ce ti dijete biti kastrirano ili sterilisano... Jbg lakse s njim izdurati, nece biti problema sa hormonima...duboka_misao wrote:@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...
OPET PONAVLJAM: AKO VEC IZ EGOISTICNIH RAZLOGA ZELIS CUVATI PSA, DOBRO. ALI, AKO NEMAS USLOVE DA OMOGUCIS PSU NORMALAN ZIVOT, A PARENJE ULAZI U DOMEN NORMALNOG ZIVOTA JEDNE ZIVOTINJE, NEMOJ GA NI DRZATI!!!
-
duboka_misao
#96 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
steta sto tvoji roditelji nisu imali para za podvezivanje jajnika pa nam dodje ti .... ali kad si vec tu zasto te ne nauciti par komandi ...vedrank wrote:Pa to je jedna od stvari koja se uzima kao normalna... Nadam se da ce ti dijete biti kastrirano ili sterilisano... Jbg lakse s njim izdurati, nece biti problema sa hormonima...duboka_misao wrote:@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...![]()
-
vedrank
#97 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Haha vidis kako se brecnes! Jer ova moja "zelja" i "nadanje" smeta TVOJIM pravima podarenim od prirode, nagonou podarenom od prirode... Taj nagon je POTREBA ZA PRODUZENJEM VRSTE... Vi to zelite uskratiti jednoj zivotinji, koja po vasem misljenju ima pravo na ugodan zivot i ima pravo na nase postovanje?duboka_misao wrote:steta sto tvoji roditelji nisu imali para za podvezivanje jajnika pa nam dodje ti .... ali kad si vec tu zasto te ne nauciti par komandi ...vedrank wrote:Pa to je jedna od stvari koja se uzima kao normalna... Nadam se da ce ti dijete biti kastrirano ili sterilisano... Jbg lakse s njim izdurati, nece biti problema sa hormonima...duboka_misao wrote:@vedrank je samo vazno da se muda ne capare a za ostalo cemo lako...![]()
- tinchy
#98 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Sto si ti zapeo za to ''rezanje muda''? Po tebi je citav svijet bolestan i nenormalan (svugdje u svijetu se sterilizacije i kastracije podrzavaju), samo si ti normalan jer ti ne bi psa kastrirao / sterilizirao. Zbog takvih kao ti (koji ne zele kastrirati / sterilizirati zivotinju) i imamo ovoliko pasa na ulicama koje se neprestano mnoze. Popusti bolan vise.vedrank wrote: Zar nije onda malo licemjerno govoriti o pravima zivotinja a neko iz egoisticnog, licnog poriva cuva zivotinju u neprirodnom okruzenju i reze joj muda?![]()
-
vedrank
#99 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Pa zar cijeli svijet nije bolestan i nenormalan? Ja ne znam u kojem ti svijetu zivis...Nije nego zbog upravo te velike vecine koji drze cuke jer im je DOSADNO, a za to nemaju stvarnu potrebu, imamo veliki broj lutalica...tinchy wrote:Sto si ti zapeo za to ''rezanje muda''? Po tebi je citav svijet bolestan i nenormalan (svugdje u svijetu se sterilizacije i kastracije podrzavaju), samo si ti normalan jer ti ne bi psa kastrirao / sterilizirao. Zbog takvih kao ti (koji ne zele kastrirati / sterilizirati zivotinju) i imamo ovoliko pasa na ulicama koje se neprestano mnoze. Popusti bolan vise.vedrank wrote: Zar nije onda malo licemjerno govoriti o pravima zivotinja a neko iz egoisticnog, licnog poriva cuva zivotinju u neprirodnom okruzenju i reze joj muda?![]()
Casnije je pojesti pasce jer ti sluzi da prezivis, nego cuvati ga u stanu bez MUDA!!! Eto
- Cholina_Lokica
#100 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
vedrane, kralju, sahu, hajd ne seri vise matere ti, skontali smo da nemas muda, i da se boris ako nista da ih cuke zadrze, al de sjasi vise, ako ti je dosadno idi igrat sah vani, zovni komsiju da igrate domina, al samo ne seri vise...