SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pshhh

#1 SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

Da li neko zna vise o aktivnostima ovoga udruzenja koje se bavi udomljavanjem pasa lutalica?

http://www.sos.ba/

SOS Sarajevo, tel. 651 435, 061 350 527

Ovo udruzenje je bilo inicijator za donosenje Zakona o zaštiti i dobrobiti zivotinja BiH.
http://www.drustvonoa.org/dokumenti/Zak ... ja_bos.pdf

Član 3.

(Zabrana ubijanja i mučenja)

Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je
i namjerno izlagati stresu i strahu.

POGLAVLJE II. ZAŠTITA ŽIVOTINJA PRI DRŽANJU I UZGOJU
Član 4.
(Zaštita životinja pri držanju)
Posebno je zabranjeno:
a) prisiljavati životinju na rad i napore koje ona, zbog svog uzrasta ili stanja, ne može
podnijeti ili koji prevazilaze njenu snagu;
3
b) napuštati životinje držane za društvo i druge životinje držane pod nadzorom čovjeka;
c) uzgojenu ili othranjenu divlju životinju izložiti slobodnoj prirodi ili je ondje naseliti,
ako nije pripremljena za preživljavanje u takvom životnom prostoru;
d) nanositi bol, patnju ili povredu životinjama prilikom dresure;
e) nanositi bol, patnju, ubijati ili ozljeđivati životinje tokom snimanja filmova, reklamnih
poruka, izložbi ili sličnih namjena;
f) provjeravati oštrinu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te
priređivati borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova kao i
svih ostalih životinja;
g) huškati životinje na čovjeka, osim prilikom dresure službenih pasa ministarstva
unutrašnjih poslova i vojske;
h) obavljati operativno-kozmetičke i hirurške zahvate na životinjama koji nisu propisani
kao svojstveni pojedinim pasminama, o čemu će propise donijeti Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ured);
i) hraniti živim životinjama druge životinje;
j) upotrebljavati žive kičmenjake kao mamce u lovu i ribolovu;
k) onemogućavati kretanje životinji na način da joj se nanosi bol, patnja ili povreda;
l) bolesne, povrijeđene ili životinje s vidljivom manom koristiti u zaprezi ili pod sedlom;
m) podsticati rast životinja dodavanjem u hranu materija s farmakološkim djelovanjem s
ciljem podsticanja povećanja tjelesne mase;
n) odstranjivanje glasnica živini i psima;
o) bolno potkivanje kopitara;
p) odstranjivanje kandži mačkama;
r ) spolno zloupotrebljavati;
s ) pojesti životinju koja je kućni ljubimac;
t) isprobavati municiju na životinji;
u) pri treningu ili drugim sportskim takmičenjima ili sličnim priredbama primjenjivati
mjere na životinji, koje uzrokuju značajne bolove, patnje ili povrede i koje mogu uticati na
sposobnost životinja, kao i životinjama davati sredstva za doping;
v) na silu hraniti životinju, osim u slučaju kada je to medicinski opravdano;
z) davati životinji hranu koja joj uzrokuje patnju, bol i štetu;
aa)upotrebljavati nedopuštene zamke za hvatanje životinja;
bb) uzgajati životinje s ciljem proizvodnje krzna;
cc) držanje životinja u cirkusima, te njihovo korištenje u cirkusnim predstavama s drugim
životinjama;
dd) organizirati trke pasa na tvrdim podlogama;
ee) koristiti tehničke uređaje, pomoćna sredstva ili naprave kojima se u obliku kazne utiče
na ponašanje životinja, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva koja uključuju upotrebu
električne struje ili hemijskih supstanci;
ff) uzgajati životinje na način da trpe bol, patnju i strah, te ih namjerno povređivati,
protivno pravilima struke, odnosno najnovijim naučnim dostignućima, te uvoziti i
prodavati životinje koje potiču iz takvog uzgoja;
gg) povećavati agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama;
hh) davati žive životinje kao nagrade u igrama na sreću;
ii) prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, povrede ili strah;
jj) izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uslovima, protivno
prihvaćenim zoohigijenskim standardima za pojedinu vrstu ili nedostatku kisika, čime se
kod životinja uzrokuje bol, patnja, povrede ili strah;
kk) zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu.

MISIJA

SOS Sarajevo, na putu misije mijenjanja još uvijek agresivne društvene svijesti u odnosu prema životinjama, poduzima niz mjera i akcija čija je svrha eliminacija ravnodušnosti, a nekad i uvriježenog animoziteta koji se ispoljava u otvorenom nasilju prema njima..

Dosadašnja logika organiziranog ubijanja (lovačke akcije „uništavanja pasa lutalica“), mora biti zamijenjena novom praksom sterilizacije i udomljavanja životinja, koja će svoje uporište imati u ustavnoj legislativi, odnosno u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja za čije se donošenje borimo godinama.

Moderni svijet demokratiziranih društava svoju civliziranost iskazuje najvidljivije upravo u svom odnosu prema životinjama i njihovom pravu da žive u skladu sa uslovima opstanka vlastite vrste.
Izgleda da ljubitelji zivotinja iz Udruzenja SOS prije donosenja ovoga Zakona, uopće nisu razmisljali slijedecem:

1.) izgradnji azila prije donosenja ovoga Zakona i koliko to kosta,
2.) koliko trebaju ljudi koji ce taj Azil odrzavati (ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi),
3.) o novcu za sterilizaciju pasa, novcu za veterinara,
4.) hrani za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja, itd ...

nego su ne razmisljajuci to jeste, vodjeni svojom nekom strascu i prevelikom ljubavlju prema zivotinjama, bukvalno prisili isto tako nesavjesnu vlast da izglasaju ovaj Zakon koji se ne moze sprovesti na terenu u djelo, pa sada gradjani Sarajeva svakodnevno strahuju od copora pasa koji bez kontrole lutaju ulicama.
Last edited by pshhh on 19/05/2010 13:43, edited 6 times in total.
zonbirile

#2 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

eto sada imamo Zakon i čopore pasa na ulicama.Para nema za sprovođenje Zakona,Zakon zabranjuje eliminacije pasa,logičko se nameće riješenje-svi aktivisto po dva tri kera uzeti sebi kući.
darprirode

#3 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by darprirode »

zonbirile wrote:eto sada imamo Zakon i čopore pasa na ulicama.Para nema za sprovođenje Zakona,Zakon zabranjuje eliminacije pasa,logičko se nameće riješenje-svi aktivisto po dva tri kera uzeti sebi kući.
A sto ti ne uzmes bar jednog "kera" kuci..joj u zivotu nisam cula gluplju konstataciju. :roll: 12000 pasa na ulici a akitivista 20..
zonbirile

#4 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

darprirode wrote:
zonbirile wrote:eto sada imamo Zakon i čopore pasa na ulicama.Para nema za sprovođenje Zakona,Zakon zabranjuje eliminacije pasa,logičko se nameće riješenje-svi aktivisto po dva tri kera uzeti sebi kući.
A sto ti ne uzmes bar jednog "kera" kuci..joj u zivotu nisam cula gluplju konstataciju. :roll: 12000 pasa na ulici a akitivista 20..
-----------------------------------------
jesam ljubitelj pasa,ali nisam na baterije.Moj pas kada je trebao biti uspavan sam sam ga odveo i prebolovao,a to radi svaki farmer sa svojom životinjom.U ime nekog altruizma i proseravanja ugrožavaju se svi građani,a vi pimplate tastaturu i kakate.Grad nema 700 000 za azil za đukce na godišnjem nivou i 200 000KM za sterilizaciju na godišnjem nivou.To što gledate Animal Planet na TV-u,zaboravljate da su to LA i Hjuston patrol i prihvatni centri,gdje je veterinar opremljeniji od našeg hećima za insana.Imaš srodne teme @psss je pobjegao/la s nje sa svojim nebuloznim stavovima i tumačenjem slike čopora "kantara" na Dobrinji.
darprirode

#5 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by darprirode »

zonbirile wrote:
darprirode wrote:
-----------------------------------------
jesam ljubitelj pasa,ali nisam na baterije.Moj pas kada je trebao biti uspavan sam sam ga odveo i prebolovao,a to radi svaki farmer sa svojom životinjom.U ime nekog altruizma i proseravanja ugrožavaju se svi građani,a vi pimplate tastaturu i kakate.Grad nema 700 000 za azil za đukce na godišnjem nivou i 200 000KM za sterilizaciju na godišnjem nivou.To što gledate Animal Planet na TV-u,zaboravljate da su to LA i Hjuston patrol i prihvatni centri,gdje je veterinar opremljeniji od našeg hećima za insana.Imaš srodne teme @psss je pobjegao/la s nje sa svojim nebuloznim stavovima i tumačenjem slike čopora "kantara" na Dobrinji.
Kakva veze ima uspavljavinje tvog psa sa sprovođenjem Zakona,mjesas kruske i jabuke. Poredjenje ti nema veze s mozgom. Poredis Ameriku i nas,opet ponavljam kakve to veze ima s lutalicama u Sarajevu. Sta si htio da kazes?!?!?
OK,grad nema para, pa sto je donio onda nebulozni zakon? Zato sto da bi usli u EU,moramo imati Zakon o zastiti zivotinja, a nista ne raditi po tom pitanju. Nisam ni ja da hodaju po ulici,a sad ih ima milion, nego da se rijesi, a to sto ti pricas da aktivista uzme sebi ko ce ih sve uzet,sto ti prvi ne uradis nesta po tom pitanju. Poslala sam 10 mailvoe svim nacelnicima,sta mislis jel mi iko odgovorio??? NIKO ziv. NAcelniku ILidje sam poslala i postom,jer im je stranica nebulozna i nisam nasla mail i nikad nisam dobila odgovor..STa si ti uradio??? Svi pricaju gluposti,kako smetaju,kako ih treba pobit,a niko nista. Nasa tipicna bosnjacka glupa prica
pshhh

#6 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

zonbirile wrote: Imaš srodne teme @psss je pobjegao/la s nje sa svojim nebuloznim stavovima i tumačenjem slike čopora "kantara" na Dobrinji.
Draga zonbirilice jeli mislis na moj komentar da na pse ne treba obracati paznuju kao da ih nema i svima ce nam biti lakse? :D

Aktivistima SOS-a zelim samo skrenuti paznju da se ljubav dokazuje djelima a ne praznim rijecima. :oops: :D
zonbirile

#7 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

@darprirode pročitah svoj post ponovo i skontah,moraš uzimati svaki dan po plivadon,samo ureži i poprijeko jednu crtu.Priča šta bi bilo kad bi bilo i čiji je u čijoj ne pomaže,džukele se kote,balans u sadašnjoj situaciji je moguć samo eliminacijom,ali sada je sve raspušteno(kafilerija),jer imamo Zakon.Na Dobrinji će se ponoviti scenario sa Šipa-skuhaće neko zadnju papicui izazvati problem-ko je nadležan da skloni lešine sa ceste na +30 stepeni.Grubo?Možda,ali i život je takav u izboru između sebe i moje porodice i džukele,izbor je lak.Pakao ste im stvorili VI "ljubitelji",jer je broj održavan na snošljivom nivou.Priče o Evropi su dobre za život u Evropi,ali i oni potamane more golubova kada sve uakakju u Firenci,Parizu-normalno hirurški precizno,zacrtani broj,daleko od očiju,i poslije akcije gugiji opet spremni za slikanje sa turistima.
zonbirile

#8 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

pshhh wrote:
zonbirile wrote: Imaš srodne teme @psss je pobjegao/la s nje sa svojim nebuloznim stavovima i tumačenjem slike čopora "kantara" na Dobrinji.
Draga zonbirilice jeli mislis na moj komentar da na pse ne treba obracati paznuju kao da ih nema i svima ce nam biti lakse? :D

Aktivistima SOS-a zelim samo skrenuti paznju da se ljubav dokazuje djelima a ne praznim rijecima. :oops: :D
-------------------------------------
oprosti do mene je i muško sam.
pshhh

#9 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

zonbirile wrote:
pshhh wrote:

oprosti do mene je i muško sam.
Ma nista buraz, izvini ti. Nego reci mi da li se slazes sa mojom konstatacijom?
Usput ako mogu da primjetim jedinstven si na forumu sa ovim svojim crticama. :D
darprirode

#10 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by darprirode »

zonbirile wrote:@darprirode pročitah svoj post ponovo i skontah,moraš uzimati svaki dan po plivadon,samo ureži i poprijeko jednu crtu.Priča šta bi bilo kad bi bilo i čiji je u čijoj ne pomaže,džukele se kote,balans u sadašnjoj situaciji je moguć samo eliminacijom,ali sada je sve raspušteno(kafilerija),jer imamo Zakon.Na Dobrinji će se ponoviti scenario sa Šipa-skuhaće neko zadnju papicui izazvati problem-ko je nadležan da skloni lešine sa ceste na +30 stepeni.Grubo?Možda,ali i život je takav u izboru između sebe i moje porodice i džukele,izbor je lak.Pakao ste im stvorili VI "ljubitelji",jer je broj održavan na snošljivom nivou.Priče o Evropi su dobre za život u Evropi,ali i oni potamane more golubova kada sve uakakju u Firenci,Parizu-normalno hirurški precizno,zacrtani broj,daleko od očiju,i poslije akcije gugiji opet spremni za slikanje sa turistima.
S primitivnom osobom poput tebe se uopste ne isplati raspravljati,jer imas svoje stavove, a ja nemam zivaca da ti objasnjavam stvari.. JA ti iznosim cinjenice,zasto je donesen zakon, ne radi ljubitelja zivotinja,nego radi EU, a ti se pravis pametan...
Last edited by darprirode on 19/05/2010 12:59, edited 1 time in total.
pshhh

#11 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

darprirode wrote: meni je drazi svaki taj dzukela od tebe i tvoje porodice.
:-) Sto rek'o Tito birivaktile Sa ovakvom omladinom ne treba da se bojimo buducnosti ili nije to rekao? :-)

Pitam se samo da li ces to govoriti kada budes imala svoju porodicu sa kojom ces setati izmedju dvadesetak pasa lutalica?
zonbirile

#12 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

[

Ma nista buraz, izvini ti. Nego reci mi da li se slazes sa mojom konstatacijom?
Usput ako mogu da primjetim jedinstven si na forumu sa ovim svojim crticama. :D[/quote]

ma nije namjera staviti crtice za neko ekstra isticanje,više onako.Što se tiče aktivizma tu sam skeptik,odnosno kada pronikneš u srž,a Moor je napravio i dobar film,gdje se i o to očešao,skontaš da su najljući aktivisti finansirani od onog protiv koga su-ko fol.Druga tipa je skup ,moram reći budala koje ne puše tu foru,ali još gore izgubljeni u realnosti i ovim balkanskim prostorima.Znaš 700.000KM troškova za udomljavanje džukela u ovakvoj situaciji je nebulozno.Izvini ako koga vređa izraz džukela,ali stalno se potenciraju neodgovorni vlasnici,koji nabave psa ,pa ga ostave kada im dosadi.LAŽU.Dovoljno sam star da sam rijetko vidio takve pse na ulici.Nisam Mengele,ali rasni pas,ili bilo koji pas kao kućni ljubimac OK,ulični "kantari" su džukci.
zonbirile

#13 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by zonbirile »

pshhh wrote:
:-) Sto rek'o Tito birivaktile Sa ovakvom omladinom ne treba da se bojimo buducnosti ili nije to rekao? :-)

Pitam se samo da li ces to govoriti kada budes imala svoju porodicu sa kojom ces setati izmedju dvadesetak pasa lutalica?
---------------------------------------
mala frajlica pokušala,ali jaki su korjeni brđanski nenavikli na suptilni život u gradu,mirnu koegzistenciju njegovih stanovnika i bez čopora prljavih i bolesnih pasa.Reminiscencija seoskih idaila,kucanije i toljage u ruci,je čudan osječaj kod mlade frajle,moglo bi se reći zov divljine.
vedrank

#14 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by vedrank »

Psi lutalice... Zaasto ih udomljavati? Divlje zivotinje! :thumbup:

Sa divljim zivotinjama se rade samo 2 stvari!

1. Ubijes je ako ti treba hrana!

2. Pripitomis je ako ti treba kao npr vo da ores zemlju, ili pas ako ti treba za lov, sve ostalo LICEMJERSTVO! :D
kockica_kockica

#15 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by kockica_kockica »

Ovo je vec 20-ta tema o psima na ulicama Sarajeva, i uvijek se vrtimo u krug... i uvijek imamo tri strane... na jednoj strani zabrinuti ljudi sto lutalica ima sve vise, na drugoj strani su oni koji nisu zabrinuti zbog tih lutalica jer smatraju da su oni bezopasni, i treca strana ( ona najgora) onih koji bi i to otvoreno govore ubijali te pse...

sve je to besmisleno naklapanje .... jer trenutno drzava nema pare za rjesenje ovog problema...
udruzenja ne mogu udomiti sve pse ma koliko se trudili... nemaju novac, prostor, da sve lutalice smjeste negdje i hrane ih, nemaju donatore toliko dobre koji bi sve to financirali...

nije to samo izgraditi azil i rijesen problem... izgradnja kosta i to stoji ... trebaju ljude koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd...

i zato i kazem da je ovo vase prepucavanje na forumu besmisleno...
amrica

#16 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by amrica »

pshhh wrote:

:shock: samo ne mogu skontati koje si ti prirode dar? :run:
Ako sebe smatras humanistom, imas problema, i to ozbiljnih.
pshhh

#17 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

zonbirile wrote: Reminiscencija seoskih idaila
Opet ti po izbjeglicama ... :D

Evo pogledaj slike i vidjeces da je ovo sve raja iz Sarajeva http://www.sos.ba/index.php?option=com_ ... y&Itemid=4

Sarajlije su se izborile za ovaj Zakon, koji se na terenu ne implementira.
darprirode

#18 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by darprirode »

zonbirile wrote:
pshhh wrote:

---------------------------------------
mala frajlica pokušala,ali jaki su korjeni brđanski nenavikli na suptilni život u gradu,mirnu koegzistenciju njegovih stanovnika i bez čopora prljavih i bolesnih pasa.Reminiscencija seoskih idaila,kucanije i toljage u ruci,je čudan osječaj kod mlade frajle,moglo bi se reći zov divljine.
Frajlica?!? Vouu koji nacin komunikacije,seljacino primitivna. Rijecnik ti je bas gradski nema sta..Svakakvi idioti bez kulture danas,a ti si ociti primjer. Nemas osnovnu kulturu komunikacije, zivio si prije s medvjedom,pa ti se malo tesko naviknuti na psa. Jadniče
astrid

#19 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by astrid »

Prvo ko je kriv što ne postoji azil..Naravno država.Pasa lutalica je uvijeek bilo i uvijek će biti.Prvo nema adekvatne kazne za vlasnike koji puštaju pse kad im dosade,pa se ti isti pare sa lutalicama kojih nije bilo u ovolikom broju.Drugo koliko često pročitate da je pas lutalica nekoga napao?Koliko često pročitate da je neki duševni bolesnik napao nekoga?Treba praviti duševne bolnice jer od ljudi bolesnih ili ne prijeti veća opasnost nego od pasa.Pred mojom zgradom ima jedan manji čopor...stanari im iznesu hrane..oni čuvaju zgradu :)...i samo da kažem da imam djecu da mi ne bi neko govorio..da imaš djecu ne bi ti ovo-ono :)
Last edited by astrid on 19/05/2010 12:50, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#20 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

@ zonbrile i @darprirode smanjite dozivljaj sa teskim rijecima i vrijedjanjima :oops:
vedrank

#21 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by vedrank »

kockica_kockica wrote:Ovo je vec 20-ta tema o psima na ulicama Sarajeva, i uvijek se vrtimo u krug... i uvijek imamo tri strane... na jednoj strani zabrinuti ljudi sto lutalica ima sve vise, na drugoj strani su oni koji nisu zabrinuti zbog tih lutalica jer smatraju da su oni bezopasni, i treca strana ( ona najgora) onih koji bi i to otvoreno govore ubijali te pse...

sve je to besmisleno naklapanje .... jer trenutno drzava nema pare za rjesenje ovog problema...
udruzenja ne mogu udomiti sve pse ma koliko se trudili... nemaju novac, prostor, da sve lutalice smjeste negdje i hrane ih, nemaju donatore toliko dobre koji bi sve to financirali...

nije to samo izgraditi azil i rijesen problem... izgradnja kosta i to stoji ... trebaju ljude koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd...

Ma raja ne konta koliko je to para... S druge strane otkud psi lutalice u Sarajevu? Pa nisu sami dosli, nego su to sve napusteni kerovi od strane gradjana Sarajeve... Sto ce dalje dovesti do zakljucka da zivotinjama poput psima nije mjesto u gradu!!! (osim u slucaju pomoci hendikepiranim ili u svojstvu cuvara kuce!!!) Drzavnje zivotinja koje su konstruisane za divljinu u kucama, jer zaboga LJUDIMA JE DOSADNO ili SU USAMLJENI, je idiotski! A da ne pricam o da i da iz nemoci da se brinu o seksualnim potrebama svog "ljubimca" kastriraju "svoje ljubimce"!

Ako nemas stvarnu potrebu, pa mozemo reci i ako nemas stvarne uslove za cuvanje takve zivotinje, NEMOJ SE UPUSTATI U TO! :D

P.S. Ja sam licno za otvaranje azila za beskucnike, kerovi me nesto ne interesuju!
Last edited by vedrank on 19/05/2010 12:54, edited 1 time in total.
pshhh

#22 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by pshhh »

kockica_kockica wrote: udruzenja ne mogu udomiti sve pse ma koliko se trudili... nemaju novac, prostor, da sve lutalice smjeste negdje i hrane ih, nemaju donatore toliko dobre koji bi sve to financirali...

nije to samo izgraditi azil i rijesen problem... izgradnja kosta i to stoji ... trebaju ljude koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd.
Sve bi to bilo uredu, samo jos da su ljubitelji zivotinja iz Udruzenja SOS prije donosenja ovoga Zakona razmisljali o kao sto ti kazes: izgradnji koja kosta ... koliko trebaju ljudi koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd ... nego su bukvalno prisili isto tako nesavjesnu vlast da izglasaju ovaj Zakon koji se ne moze sprovesti na terenu u djelo pa sada gradjani Sarajeva radi njih ispastaju.
kockica_kockica

#23 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

vedrank wrote:
kockica_kockica wrote:Ovo je vec 20-ta tema o psima na ulicama Sarajeva, i uvijek se vrtimo u krug... i uvijek imamo tri strane... na jednoj strani zabrinuti ljudi sto lutalica ima sve vise, na drugoj strani su oni koji nisu zabrinuti zbog tih lutalica jer smatraju da su oni bezopasni, i treca strana ( ona najgora) onih koji bi i to otvoreno govore ubijali te pse...

Ma raja ne konta koliko je to para... S druge strane otkud psi lutalice u Sarajevu? Pa nisu sami dosli, nego su to sve napusteni kerovi od strane gradjana Sarajeve... Sto ce dalje dovesti do zakljucka da zivotinjama poput psima nije mjesto u gradu!!! (osim u slucaju pomoci hendikepiranim ili u svojstvu cuvara kuce!!!) Drzavnje zivotinja koje su konstruisane za divljinu u kucama, jer zaboga LJUDIMA JE DOSADNO ili SU USAMLJENI, je idiotski! A da ne pricam o da i da iz nemoci da se brinu o seksualnim potrebama svog "ljubimca" kastriraju "svoje ljubimce"!

Ako nemas stvarnu potrebu, pa mozemo reci i ako nemas stvarne uslove za cuvanje takve zivotinje, NEMOJ SE UPUSTATI U TO! :D

P.S. Ja sam licno za otvaranje azila za beskucnike, kerovi me nesto ne interesuju!

svasta nesto nama treba
azil za pse
zatvor za maloljetnike
zatvor za odrasle
azil za beskucnike i socijalne slucajeve

i za sve potrebe nama trebaju milioni i milioni maraka, eura, dolara, silinga, funti itd :oops:
vedrank

#24 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by vedrank »

j) upotrebljavati žive kičmenjake kao mamce u lovu i ribolovu;

Toliko o NELICEMJERNOSTI ovog zakona :D Jer ipak ljubitelji zivotinja ce igrati se malo Boga i odluciti ko moze na udicu, a ko ne! KATASTROFA!
vedrank

#25 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica

Post by vedrank »

kockica_kockica wrote:
vedrank wrote:

svasta nesto nama treba
azil za pse
zatvor za maloljetnike
zatvor za odrasle
azil za beskucnike i socijalne slucajeve

i za sve potrebe nama trebaju milioni i milioni maraka, eura, dolara, silinga, funti itd :oops:
Upravo! Koliko para toliko muzike...
Locked