Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Jeste li za to da se građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

DA
48
48%
NE
51
52%

Total votes: 99

HORN1

#76 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by HORN1 »

kiky wrote:pored prava građanin ima i obaveze prema svojoj zemlji ...
jedna od njih je i glasanje na izborima za organe vlasti, kako lokalne tako državne ...
nevidim zašto bi država davala novac za glasanje ...
ali bi razumio da se uvedu kazne od, najmanje 100 km, za neglasanje ...
:)
Ja i moja porodica smo svaki put izašli na izbore. I nikad dosad nismo bili zadovoljni sa radom izabranih političara bilo da smo glasali za njih ili druge političare, međutim nismo ništa mogli po tom pitanju napraviti.
Zašto nebi uveli obavezno glasanje uz sankcije za neglasanje ali u tom slučaju i obavezne sankcije za političare koji neispunjavaju predizborna obećanja koja bi bila uslov da se netko kandidira.
Znači hoćeš biti kandidat na izbornoj listi moraš objaviti program i kazati šta češ uraditi i kojim redosljedom i u kojem vremenskom roku u slučaju da te izaberu a ne uradiš što si obećao imaš debele sankcije od kojih se moraš oporavljati sljedećih dvadeset godina.
Nemože uvijek samo narod ispaštati ili vi smatrate da je narod stvoren da ispašta i trpi.
J...š obavezu samo na jednoj strani.
vox-populi

#77 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by vox-populi »

HORN1 wrote: Ja i moja porodica smo svaki put izašli na izbore. I nikad dosad nismo bili zadovoljni sa radom izabranih političara bilo da smo glasali za njih ili druge političare, međutim nismo ništa mogli po tom pitanju napraviti.
Zašto nebi uveli obavezno glasanje uz sankcije za neglasanje ali u tom slučaju i obavezne sankcije za političare koji neispunjavaju predizborna obećanja koja bi bila uslov da se netko kandidira.
Znači hoćeš biti kandidat na izbornoj listi moraš objaviti program i kazati šta češ uraditi i kojim redosljedom i u kojem vremenskom roku u slučaju da te izaberu a ne uradiš što si obećao imaš debele sankcije od kojih se moraš oporavljati sljedećih dvadeset godina.
Nemože uvijek samo narod ispaštati ili vi smatrate da je narod stvoren da ispašta i trpi.
U normalnim zemljama politicari koji ne ispune obecanja bivaju itekako kaznjeni. Naime, narod im ne daje slijedeci mandat. Samo kod nas je moguce da se vec skoro punih 20 godina, odredjene politicke stranke putem demokratskih izbora odrzavaju na vlasti a da pri tom ne ispunjavaju gotovo nista od obecanja. Sta vise, koriste svoje mandate da bi pokrali i zemlju i gradjane a sve pod plastom zastite NAS od anamo NJIH. Ali to je izgleda kod nas normalno, nek su nasi pa kakvi god da su. FUJ.
HORN1

#78 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by HORN1 »

vox-populi wrote:
HORN1 wrote: Ja i moja porodica smo svaki put izašli na izbore. I nikad dosad nismo bili zadovoljni sa radom izabranih političara bilo da smo glasali za njih ili druge političare, međutim nismo ništa mogli po tom pitanju napraviti.
U normalnim zemljama politicari koji ne ispune obecanja bivaju itekako kaznjeni. Naime, narod im ne daje slijedeci mandat. Samo kod nas je moguce da se vec skoro punih 20 godina, odredjene politicke stranke putem demokratskih izbora odrzavaju na vlasti a da pri tom ne ispunjavaju gotovo nista od obecanja. Sta vise, koriste svoje mandate da bi pokrali i zemlju i gradjane a sve pod plastom zastite NAS od anamo NJIH. Ali to je izgleda kod nas normalno, nek su nasi pa kakvi god da su. FUJ.
Za ove naše ništa neznači takav način kažnjavanja, nedaš im drugi mandat, ma oni i ne sanjaju o drugom mandatu kad se kandiduju, kažu ko bi bio toliko lud da nas ponovo izabere nakon onog što ćemo napraviti. Međutim kad sve prođe kažu prošli smo dobro ajmo probati ponovo ovi levaci su tako naivni, negubimo ništa ako ne upali, trebala bi postojati nekakva sankcija koja bi djelovala odmah u toku mandata a ne naknadno. Ovako ispada da nam obećavaju da nas neće izlevatiti a ako nas izlevate eto netrebamo im više vjerovati.
kiky

#79 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by kiky »

HORN1 wrote:
jedna od njih je i glasanje na izborima za organe vlasti, kako lokalne tako državne ...
Ja i moja porodica smo svaki put izašli na izbore. I nikad dosad nismo bili zadovoljni sa radom izabranih političara bilo da smo glasali za njih ili druge političare, međutim nismo ništa mogli po tom pitanju napraviti.
političari nisu vanzemaljci ...
to su ljudi ko ja i ti i do jučer su lokali u istoj kafani ko ja i ti ...
njihovo ponašanje je, u prosjeku, slika našeg sveukupnog mentalnog i kulturnog stanja ...
negdje na zapadu več postoji instrument kojim je moguče optužiti političara za predizborno laganje ili obmanu javnosti što bi vjerovatno, pravno gledano, moglo proč i kod nas al ...
neko treba da pokrene tu tužbu ...
neče niko ...
zato što svi znaju šta radi i svi su manje ili više u talovima ili "ja tebi ti meni" aranžmanima ...
i svako sebe podmiri, i mirna kuća ...
al, u principu, slažem se s tobom da treba kažnjavat političare za neispunjavanje obečanog i jedini način za sada je glasanje ...
treba izač na izbore i glasat, uvijek postoji alternativa, pa makar da je čovjek u duši rahat i čist pred samim sobom ..
:D
Control panel

#80 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by Control panel »

Svakog ko ne glasa treba kazniti sa 100 maraka.
sammo

#81 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by sammo »

Bilo bi lijepo ici na izbore, dobiti 100 km i da jos tvoji pobjede. Tih 100 km bi trebala biti motivacija za birace, ipak je bolje nagrada od kazne. Nije bas nagrada/kazna demokratski sto se tice izbora, ali jedino na taj nacin ce u BIH vise ljudi izaci na izbore. Svako ko ne bude glasao, daje glas ovima sto su vec 15 g. na vlasti...
Klodovik

#82 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by Klodovik »

Obavezno glasanje i kažnjavanje glasača koji apstiniraju kad su izbori nisu nikakva garancija pozitivne promjene i političke stabilnosti. Belgija ima mehanizam obaveznog glasanja (i posljedično ogroman odziv na izborima), ali se ne može se baš pohvaliti stabilnim političkim životom. Odziv glasača u Švicarskoj je daleko, daleko manji, ali stabilnosti u svakom pogledu im ne nedostaje. Odgovornost prema sebi i prema drugome, u ljudskom smislu i profesionalnom smislu, nije povezana sa time da li glasam ili ne. Osobno bih radije platio tih 100 KM i bio čiste savjesti (jer ovdje ispada da toliko košta jedan glas), nego dao glas nekome ili nečemu (ili čak prekrižio listić) samo da bih glasao. Nije moj problem što me niko/nijedna stranka ne uvjerava poštenim radom da glasam upravo za nju. Nisam ni političar, ni član ili simpatizer neke stranke - na njima je da ljude uvjere da glasaju upravo za njih.
vee-jay

#83 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by vee-jay »

kakva glupost, pa nije glasanje neka roba :-)
ako vec, onda treba uvesti obavezno glasanje, ali pak: sve dok je ove vlasti toga nece biti...
jeza u ledja

#84 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by jeza u ledja »

HORN1 wrote:
Zasto bi onda iko postajao politicar?

Morate shvatiti da se politicari trebaju birati po sposobnosti. Oni trebaju da su bolji, pametniji i snalazljiviji od nas. Mi njih na izborima zaposljavamo, kao menadzere ove drzave. Za to im dajemo platu, povlastice, itd.
To se radi jer neko to mora da radi, u suprotnom imamo anarhiju. Ako ne dodju oni na vlast, doci ce neko drugi, demokratskim putem ili ne. Oni imaju svoj mandat, imaju svoj rok trajanja, na kraju tog mandata mogu dobiti jos jedan ili dobiti otkaz. Ti kazes da ni sa jednim politicarem nisi bio zadovoljan, pa je li bio neki s kojim si manje zadovoljan od drugog? Je li mozes izmedju dva zla birati manje? Pa nije niko od njih savrsen (ocigledno ni blizu toga). Politika je umjetnost moguceg. Postoji mnogo glasaca koji nikad nece tacno onakvog politicara kakvog zele, u stvari vjerovatno nas je vecina takvih. I sta onda, ne trebamo nikad glasati? Trebamo pustiti da neko drugi za nas bira?
jeza u ledja

#85 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by jeza u ledja »

Klodovik wrote:Obavezno glasanje i kažnjavanje glasača koji apstiniraju kad su izbori nisu nikakva garancija pozitivne promjene i političke stabilnosti.
Obavezno glasanje nije nikakva garancija ni za sta, osim da gradjani brinu o svojoj buducnosti.
sammo

#86 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by sammo »

jeza u ledja wrote:
Klodovik wrote:Obavezno glasanje i kažnjavanje glasača koji apstiniraju kad su izbori nisu nikakva garancija pozitivne promjene i političke stabilnosti.
Obavezno glasanje nije nikakva garancija ni za sta, osim da gradjani brinu o svojoj buducnosti.
:thumbup: i ako ekipa ne valja...skinuti je...
Klodovik

#87 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by Klodovik »

jeza u ledja wrote:
Pa, ko građanima brani da sada brinu o svojoj budućnosti, bez obaveznog glasanja?
HORN1

#88 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by HORN1 »

inhibitor wrote:
sammo wrote:Bilo bi lijepo ici na izbore, dobiti 100 km i da jos tvoji pobjede. Tih 100 km bi trebala biti motivacija za birace, ipak je bolje nagrada od kazne. Nije bas nagrada/kazna demokratski sto se tice izbora, ali jedino na taj nacin ce u BIH vise ljudi izaci na izbore. Svako ko ne bude glasao, daje glas ovima sto su vec 15 g. na vlasti...
Ako svi gradjani dobijaju 100km, koje dolaze od drzave, koja to uzima od svih gradjana, svi su opet na nuli.

Nisu svi na nuli, ako birači nedobiju te pare pokrašće ih političari koji su i ovako uvijek u plusu a narod u minusu, ovako bi se bar svi bili skoro na nuli osim onih koji nebi izašli na izbore pa bi bili u minusu.
vee-jay

#89 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by vee-jay »

Klodovik wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa, ko građanima brani da sada brinu o svojoj budućnosti, bez obaveznog glasanja?
ljenost i glupost...
draganbl

#90 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by draganbl »

glog wrote:Evo jednog dalekoseznog prijedloga demokratske reforme izbornog procesa:

1. Ko ne izadje na izbore da mu se opali 25 batina po tabanima.
2. Na listicima postoji opcija - ni jedan od ponudjenih kandidata
3. Ukoliko vise od jedne trecine glasaca izabere tu opciju - SVIM kandidatima na listicima se opali po 50 po tabanima
4. Kandidatima koji ne dobiju vise od 5% glasova - 50 po tabanima
5. Otvoriti 20.000 novih radnih mjesta za batinase i placati ih po ucinku
Jedan od boljih postova na forumu! Svaka čast na duhovitosti! :thumbup:

Komentar na temu: S obzirom na to kakvu vlast biramo, ja bih sve one koji izađu na izbore kaznio sa 100 maraka.
HORN1

#91 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by HORN1 »

jeza u ledja wrote:
HORN1 wrote:
Zasto bi onda iko postajao politicar?

Morate shvatiti da se politicari trebaju birati po sposobnosti. Oni trebaju da su bolji, pametniji i snalazljiviji od nas. Mi njih na izborima zaposljavamo, kao menadzere ove drzave. Za to im dajemo platu, povlastice, itd.
To se radi jer neko to mora da radi, u suprotnom imamo anarhiju. Ako ne dodju oni na vlast, doci ce neko drugi, demokratskim putem ili ne. Oni imaju svoj mandat, imaju svoj rok trajanja, na kraju tog mandata mogu dobiti jos jedan ili dobiti otkaz. Ti kazes da ni sa jednim politicarem nisi bio zadovoljan, pa je li bio neki s kojim si manje zadovoljan od drugog? Je li mozes izmedju dva zla birati manje? Pa nije niko od njih savrsen (ocigledno ni blizu toga). Politika je umjetnost moguceg. Postoji mnogo glasaca koji nikad nece tacno onakvog politicara kakvog zele, u stvari vjerovatno nas je vecina takvih. I sta onda, ne trebamo nikad glasati? Trebamo pustiti da neko drugi za nas bira?[/quote]
Ma ja želim političara koji će se iskreno zalagati za ovaj narod i za bolje sutra, znam da nema savršenih ali se može bar ponašati u skladu sa obećanjima. prihvatam da on bude i debelo nagrađen za postignute rezultate ali da mu se i skine glava za namjerni kriminal i pljačku ovog naroda na bilo kakav način.
Ima manjeg zla kako kažeš a ima i da nije zlo pa vjerujem da ću uvijek izaći na izbore kao i dosad a na prosvjede ne izlazim iz razloga što prosvjednicu nisu spremni da taj posao naprave kako treba do kraja i u interesu cjelokupnog stanovništva, međutim kad se bude spremno uraditi prava stvar bez obzira na cijenu eto i mene u prvim redovima kao i kad se je borilo protiv četnika za odbranu naroda.
Da bi lakše shvatili moju poruku evo jednog događaja, dvije godine nakon početka rata jedan komandant me je pitao za mišljenje kao sad bi trebali formirati jedinicu koja bi trebala hvatati one koji izbjegavaju da idu na liniju pa nekog i streljati za primjer ostalima, ja sam ga pitao da mi navede slijed događaja koga bi prvog išao uhvatiti i streljati, znaš odmah iz prve je nabrojao neke jadnike koji su se redovno borili skoro čitav period a sad im dojadilo iz nekog razloga, uglavnom je to bio bojkot protiv tog što mnogi nisu nikako ni mobilisani, kad sam ja rekao da se slažem i predložio da se treba početi ali prvo sa onima koji od početka izbjegavaju svoju obavezu on je rekao kao sa njima mi nemamo ništa nisu u našoj nadležnosti valjda je mislio da neznam koliko ih ima na spisku koji mu redovno plaćaju da bi se slobodno mogli šepuriti gradom bez straha da če biti odvedeni na liniju. Nakon tih događaja kad sam bio ranjen i paralizovan od pasa dolje taj komandant je neke borce vezao za drveće u jednom dvorištu škole te ih polivao vodom i neke udario drškom pištolja, naravno sve to pod zaštitom svoje lične pratnje koja je imala oružje repetirano i upereno u te borce, danas taj komandant nije više među živima i mnogi takvu stoku uopšte ne žale i za takve nije da hodaju po zemlji. Nadam se da si razumio šta sam htjeo kazati.
sammo

#92 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by sammo »

ima li koja stranka u svom programskom planu snizenje placa zastupnika i minista :-) :lol: ?
gurabija78

#93 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by gurabija78 »

nisam citao ostale prijedloge, a ja smatram da posjedovanje potvrde o izlasku na izbore treba biti uslov za vadjenje licnih dokumenata, pasosa, registraciju auta.... pa da svi budu odgovorni za ono sto izaberemo!
gurabija78

#94 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by gurabija78 »

Control panel wrote:Svakog ko ne glasa treba kazniti sa 100 maraka.
sad tek vidjeh, malo je 100 KM.... milja minimalno...
gurabija78

#95 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by gurabija78 »

Šeha wrote:Sve sto bih ja zabranio onima koji ne glasaju je kukanje!

Nisi glasao, nemas pravo da kukas, svojim si neglasanjem upravo ti izabrao ovakve ljude i ovakvo stanje.
:thumbup:
ja u kuci imam takvih, podavio bih ih nekad :x
veiz

#96 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by veiz »

Dobar prijedlog . Ne samo da bi ovo izazvalo veći odziv birača već bi izbori bili puno regularniji zato što pojedine stranke nebi mogle kupovati glasove za Deset deka kahve .Morali bi ponuditi mnogo više, a neznam dali bi im se isplatilo dati novac prije izbornih rezultata.
Neke stranke su spremne podići i milionske kredite da bi navukli glasače djeleći im olovke ,kišobrane.....
Mislim da je granica od 100KM taman mjera da takvim strankama onemogući djelovanje na potkupljivosti.
HORN1

#97 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by HORN1 »

veiz wrote:Dobar prijedlog . Ne samo da bi ovo izazvalo veći odziv birača već bi izbori bili puno regularniji zato što pojedine stranke nebi mogle kupovati glasove za Deset deka kahve .Morali bi ponuditi mnogo više, a neznam dali bi im se isplatilo dati novac prije izbornih rezultata.
Neke stranke su spremne podići i milionske kredite da bi navukli glasače djeleći im olovke ,kišobrane.....
Mislim da je granica od 100KM taman mjera da takvim strankama onemogući djelovanje na potkupljivosti.
Znači svugdje neke stranke dijele malo kafe i šećera pred glasanje, i ne prihvataju odbijanje.
isto

#99 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by isto »

Najbolje je da svaki glasac vrbuje jos 10 glasaca. To je jednostavno.
Povedi zenu, pozvoni komsiji, pozovi na telefon rodjake i njihove zene, i tako se stvori mreza od minimum 10 ljudi.
veljaca

#100 Re: Građanima BiH za izlazak na izbore treba platiti 100 maraka!

Post by veljaca »

Kaze meni umenemi komsija Hamo ( koji uzgred sve zna ):
" Pa ja za stoju ne bih ni ustao - za glasanje ja dobijam puno vise ...." .
Ja ga samo blijedo gledam .... :(
Post Reply