Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
-
duboka_misao
-
japo-
#77 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
- TarikSA
#78 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Evo apsolvirao je sve sto je htio da kaze, ovdje se vise nista ne moze pametno reci....sad moze i lock...hehe...salim se....kako sam negdje vec rekao zakerao je svoje i to je to...eto nemoj kupovati u stranim trznim centrima kupuj u Hose komercu, Amku, DP marketu eto imas brate izbora domacih, al ne zaboravi da i oni imaju sve te uvozne proizvode protiv kojih si ti, i ne bave se uopste proizvodnjom u BiH (osim Hose komerc ponesto, Kafa koliko ja znam).
Sad odoh, glava me zaboli od danasnjih tema:)
Sad odoh, glava me zaboli od danasnjih tema:)
-
japo-
#79 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
- drndalo
#80 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Zaboravio sam, ima i KLAS u Sarajevu svoju tjesteninu... Oduvjek ju je i imao, bio je to OOUR "Makaronara"... Sta tacno sada prave ne znam, ali sigurno rade...moderator wrote:Arzuhal, javi kad stignu da probam. Do tad, zao mi je, pravac merkator i zara
-
japo-
#81 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
dobar sendvič "graham" ima kisele krastavce dobar za jutra ono liječi ...drndalo wrote:Zaboravio sam, ima i KLAS u Sarajevu svoju tjesteninu... Oduvjek ju je i imao, bio je to OOUR "Makaronara"... Sta tacno sada prave ne znam, ali sigurno rade...moderator wrote:Arzuhal, javi kad stignu da probam. Do tad, zao mi je, pravac merkator i zara
-
pshhh
#82 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Da sam ovo ja napisao sad bi vec u Banovicima okopavao krompir.moderator wrote: PRESTANI FORUMATI IDI NA NJIVU PODJUBRI TRAVU NAHRANI KRAVU NAPRAVI SIRNI NAMAZ I KUNEM TI SE DJECOM SVOJOM NECU VISE ZDENKU KUPOVATI!!!!!!!!!!!
Sjedi u auto i pogledaj koliko ima neobradjene zemlje u BiH.
Recimo citavo bi Sarajevo moglo zivjeti od vlastite hrane, da se koristi ona zemlja od Ilidze do Famosa.
Podrzavam tvoju ideju urbanih-seljaka ne samo zato da ti se uvucem sto si moderator vec stvarno.
-
japo-
#83 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
@pshh jel ti kupuješ u navedenim granapima...
al ono bez da tamo vamo....
-
pshhh
#84 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Kupujem u stranim trznim centrima ali se uvjek trudim da kupujem domace. Koliko mogu.japo- wrote:@pshh jel ti kupuješ u navedenim granapima...![]()
Uvijek kad udjem u Merkator uhvati me tuga koliko smo glupi kao narod.
- zlatiborka
#85 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
pshhh wrote:Rezime monologa je da se finansijski krugovi zatvaraju unutar BiH i ne odlijevaju putem raznih Merkatora, Konzuma, Interexa itd.davorf wrote: Znaci...rezime tvog monologa...zalazes se da se, i ono malo jada od proizvodnje koje postoji u BiH, zatvori...svaka cast![]()
![]()
![]()
![]()
Da se na nivou drzave vrsi rigorozna zastita domacih proizvoda uz obaveznu kontrole kvaliteta istih, kako bi mogli biti konkurentni na domacem i stranom trzistu.
Na taj nacin novac ostaje u BiH obrce se i investira u dalji razvoj i unapredjenje proizvodnje.
Kupovinom u stranim trznim centrima uticete na povecenja % siromastva u BiH koje ce iz godine u godinu biti sve vece ukoliko se uvozni lobiji ne zaustave.
Ko ce ih zaustaviti? Toliko su uvezani i jaki da im niko nista ne moze!
Trgovacki i uvozni lobiji su glavni krivci za haoticno stanje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji! Zakonska regulativa im ide na ruku, nema se volje uvesti reda na nivou drzave BiH. Pitanje je dokle ce ovako trajati....
-
duboka_misao
#86 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
a do tada cemo svi izgledati ko tvoj avatar, mago je krepao cekajuci a tako i mi da se internet buntovnici presaberumoderator wrote:Bojkotujem Zdenku, cekam da se pshhh presabere i napravi svoj DOMACI VLASTITI SIR ZA RAZMAZ!duboka_misao wrote:dje Zdenka
A onda ce da napravi od jelte domaceg voca serbe na razmut, pa cu i cedevitu u hendek da bacim.
-
pshhh
#87 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Valjda Pokret DOSTA ali oni uvijek odu na krivu stranu.zlatiborka wrote:pshhh wrote:Rezime monologa je da se finansijski krugovi zatvaraju unutar BiH i ne odlijevaju putem raznih Merkatora, Konzuma, Interexa itd.davorf wrote: Znaci...rezime tvog monologa...zalazes se da se, i ono malo jada od proizvodnje koje postoji u BiH, zatvori...svaka cast![]()
![]()
![]()
![]()
Da se na nivou drzave vrsi rigorozna zastita domacih proizvoda uz obaveznu kontrole kvaliteta istih, kako bi mogli biti konkurentni na domacem i stranom trzistu.
Na taj nacin novac ostaje u BiH obrce se i investira u dalji razvoj i unapredjenje proizvodnje.
Kupovinom u stranim trznim centrima uticete na povecenja % siromastva u BiH koje ce iz godine u godinu biti sve vece ukoliko se uvozni lobiji ne zaustave.
Ko ce ih zaustaviti? Toliko su uvezani i jaki da im niko nista ne moze!
Trgovacki i uvozni lobiji su glavni krivci za haoticno stanje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji! Zakonska regulativa im ide na ruku, nema se volje uvesti reda na nivou drzave BiH. Pitanje je dokle ce ovako trajati....
Salim se ... zaustavice ih konstantna gradjanska inicijativa i apel javnosti ...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#88 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Pa gdje da kupujemo onda
Da mjesecnu nabavku obavljamo u lokalnoj zelenari
Ne vidim potrebu za bojkotom navedenih marketa, ima i u njima domacih i stranih proizvoda, samo sto ja necu nikada kupiti domace ukoliko je to losije kvalitete od onoga sto inace kupujem.
Ili skuplje.
Ko ima i ko hoce bujrum, ja jok.
Da mjesecnu nabavku obavljamo u lokalnoj zelenari
Ne vidim potrebu za bojkotom navedenih marketa, ima i u njima domacih i stranih proizvoda, samo sto ja necu nikada kupiti domace ukoliko je to losije kvalitete od onoga sto inace kupujem.
Ili skuplje.
Ko ima i ko hoce bujrum, ja jok.
-
pshhh
#89 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Imam pojma. Takodjer veoma dobro poznajem procese kontrole kvaliteta proizvoda, zato sve ovo i pisem.moderator wrote: Ti pojma nemas koliko se nase robe izvozi i sta se sve izvozi. Nemas pojma koliko ljudi u BiH ne zeli da ulozi u osnovnu obradu sirovine pa da izveze nesto za 20 puta vecu cijenu.
Nazalost u BiH nema adekvatne kontrole kvaliteta pa tako svake godine stavljaju novi asphalt, plocice po ulicama, nasi proizvodi su nekvalitetni i nisu konkurentni itd.
Trebaju se postaviti standardi kvaliteta ispod kojih se ne smije ici do tada smo na konstantnom gubitku.
-
japo-
#90 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
i ovo vam moram reć za lokalne zelenare u kojima rade vlasnici istih i koji su jako neljubazni i ponašaju se kao da trazim za dzaba, primjer cigare pušim ih jbg nazalost i onda ona gospođa kaze otvoreno da neprodaje jer nemoze dić cijenu koju bi htjela, kad dođem s cenerom ona trazi sitno...... trpio dok sam mogo i sad zaobiđem i odem u konzum jer mi je blizu i kupim cigare........ domaće
jer ih volim....
tako izbor .....
tako izbor .....
-
pshhh
#91 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Naravno da ima.moderator wrote:Kakve veze ima poplocavanje ferhadije sa kupovinom u merkatoru?pshhh wrote:Imam pojma. Takodjer veoma dobro poznajem procese kontrole kvaliteta proizvoda, zato sve ovo i pisem.moderator wrote: Ti pojma nemas koliko se nase robe izvozi i sta se sve izvozi. Nemas pojma koliko ljudi u BiH ne zeli da ulozi u osnovnu obradu sirovine pa da izveze nesto za 20 puta vecu cijenu.
Nazalost u BiH nema adekvatne kontrole kvaliteta pa tako svake godine stavljaju novi asphalt, plocice po ulicama, nasi proizvodi su nekvalitetni i nisu konkurentni itd.
Trebaju se postaviti standardi kvaliteta ispod kojih se ne smije ici do tada smo na konstantnom gubitku.
Naime, da ima kontrole ne bi postavljali svake godine nekvalitetne plocice i mijenjali ih vec bi iste te firme placale kazne za lose uradjen posao pa nikome vise nebi palo na um da unistava budzet.
Tako da ima kontrole ne bi dozvolili da Merkator prodaje vecinu uvoznih proizvoda vec bi mu nalozili da prodaje domace u nekom procentu u korist BiH ekonomije ili da se seli iz BiH.
Dok god se ne postave neki standardi kvaliteta bicemo na gubitku.
- bez_ideje
#92 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Suhomesnate ne jedem........ne zato sto izigravam vegeterijanca,vec sto ne zelim da jedem kljunove,repove,kandze i sl. i tu nema razlike domaci-strani,sve sto se kod nas moze kupiti je cisto nezdravo smecestatix wrote:a suhomesnatebez_ideje wrote:Ne pada mi na pamet da kupujem skuplje i losije proizvode koji su domaci ako imam kvalitetniju alternativu.
Sve mljekarske,pekarske i slasticarske proizvode koje kupim su domaci..........sto se ostalog tice-ponudi mi kvalitetno po dobroj cijeni i kupit cu.....![]()
p.s lazem,jedem......kad komsija osusi i nadimi......pa posalje maksuz za mene
p.s 2 ......i med nam valja koliko toliko
- Alhemicarkaa
#93 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
A zašto misliš da gazda domaće firme svoj profit troši u BiH? On se sunča u Istri, odmara po slovenskim toplicama, ali ja neću kupovati strane proizvode jer profit ode u te "stranjske" zemlje
Po tome jedva je par proizvoda koji su naši, jer uglavnom su fabrike strane (megle npr) i profit opet ode tamo negdje... Niđe veze, kupovaću kod onog ko mi ponudi najbolji omjer cijene/kvaliteta/uslužnosti.
Evo, spadam u osobe koje kupuju hrvatsko mlijeko, jer nema naše firme koja pravi svježe mlijeko a koje ne treba kuhati. To mi je mlijeko hiljadu puta ukusnije, nema aditiva i stabilizatora. I šta sad, izdajnik sam?
Evo, spadam u osobe koje kupuju hrvatsko mlijeko, jer nema naše firme koja pravi svježe mlijeko a koje ne treba kuhati. To mi je mlijeko hiljadu puta ukusnije, nema aditiva i stabilizatora. I šta sad, izdajnik sam?
- stranac2
#94 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Prosle godine ulazim u Robot Rajlovac trazim da kupim Sarajevsko pivo .... pune police raznih vrsta piva ali Sarajevskog ne .... zabezeknut pitam prodavacice da li imaju Sarajevsko pivo .
Na kraju price ja ispadoh cudan sto toliko insistarah na Sarajevskom pivu a i rodjak mi rece "jesi ti nacionalista"

Na kraju price ja ispadoh cudan sto toliko insistarah na Sarajevskom pivu a i rodjak mi rece "jesi ti nacionalista"
- dalmatinka
#95 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ajmo nešto raščistiti za sva vremena. Nije istina da se bosanska roba ne prodaje u Hrvatskoj, prodaje se ali uglavnom pod robnim markama. Većinu robe koju sam uzela u ruku u Intersparu, Plodinama, Lidlu ili Konzumu, a nosi oznaku njihove robne marke, proizvedena je Bosni. Da ne govorite napamet, provjerite malo kad budete svratili.
- DenisSarajevo
#96 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Pa nek gazda domace firme potrosi koju hiljadu na moru u Istri ili bilo gdje drugo al je bitno da ovdje zaposljava radnike kojima placa doprinose. Upravu si ti sigurno nema aditiva ni stabilizatora a i svjezije je na tvom stolu sigurno jer ce stici prije od hrvatske krave mlijeko na tvoj sto nego od bosanskeAlhemicarkaa wrote:A zašto misliš da gazda domaće firme svoj profit troši u BiH? On se sunča u Istri, odmara po slovenskim toplicama, ali ja neću kupovati strane proizvode jer profit ode u te "stranjske" zemljePo tome jedva je par proizvoda koji su naši, jer uglavnom su fabrike strane (megle npr) i profit opet ode tamo negdje... Niđe veze, kupovaću kod onog ko mi ponudi najbolji omjer cijene/kvaliteta/uslužnosti.
- wels
#97 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Citave masinerije zapadnih drzava propagiraju i apeliraju na kupovinu domacih proizvoda,a ovde na forumu vidimo vidim
ima "pametnijijh" razmisljanja kojima je zajednicko da to nije ispravno.
A kad jos procitam kako neko svoju konzumaciju uvoznog opravdava kvalitetom,dodje mi zlo.Taman domaci uvoznici,citaj krvopije,uvoze kvalitetno.
Hoce li ikad pamet iz ... u ...
ima "pametnijijh" razmisljanja kojima je zajednicko da to nije ispravno.
A kad jos procitam kako neko svoju konzumaciju uvoznog opravdava kvalitetom,dodje mi zlo.Taman domaci uvoznici,citaj krvopije,uvoze kvalitetno.
Hoce li ikad pamet iz ... u ...
- zlatiborka
#98 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Je li to u Markalama, tamo ima nekoliko standova sa mlijecnim proizvodima? Zapamticu ovaj PM MILK.moderator wrote:Evo dopuna liste domacih proizvoda: Kajmak i sireve uzimati u Trznici u PM Milk. Cisto uredno i kvalitetno a domace (donja ili gornja Vogosca).
Inace je najbolje kupovati svjeze mlijecne proizvode direktno od proizvodjaca-prodavca. Dobijes komadic da probas i izaberes, sto u supermarketima nije moguce.
I na grbavickoj pijaci-trznici ima bogata ponuda mlijecnih, mesnih i suhomesnatih proizvoda.
- zlatiborka
#99 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Sta mislite o ORGANSKO-UZGOJENOM povrcu? Da le je to bas tako ili je moguca podvala? Ima nekakva deklaracija, ja je nisam citala, ima li neko saznanja o tome?
U tim velikim samoposlugama se nalaze ti organski proizvodi mnogo skuplji od obicnih. Cak i na pijacnim tezgama, ali kako da tome vjerujem?
U tim velikim samoposlugama se nalaze ti organski proizvodi mnogo skuplji od obicnih. Cak i na pijacnim tezgama, ali kako da tome vjerujem?
Last edited by zlatiborka on 06/05/2010 10:37, edited 1 time in total.
- bez_ideje
#100 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Sto se tice voca na pijacama,koje dolazi iz Hercegovine,svo se prska i "pumpa".......sve sto raste u plastenicima,a ide za prodaju nije organsko!
Mislim da bi na deklaracijama proizvoda koje "idu" pod organskim,moralo stajati ime proizvodjaca,lokacija i neka potvrda o kontroli proizvoda........sve mimo toga je sumnjivo!
Mislim da bi na deklaracijama proizvoda koje "idu" pod organskim,moralo stajati ime proizvodjaca,lokacija i neka potvrda o kontroli proizvoda........sve mimo toga je sumnjivo!