Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pshhh

#1 Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Gledam na TV-u kako u svojim matičnim zemljama recimo Konzum u Hrvatskoj upozorava svoje potrošače da kupuju domaće proizvode dok širom BiH prodaju uvozne i tako slabe našu ekonomiju, slično je i sa Merkatorom ... baš licemjerno.

Do kada cemo biti glupi Bosanci?

Ukucajte na Google: ''Neumni bosanec'' i vidjecete kakve Slovenci prave viceve na osnovu nase gluposti tipa ovoga:

Mali Mujo se doma považi: danes smo se učili abecedo, drugi so povedali samo pol, jaz pa celo. Mama mu, reče, da to zato, ker ima očeta bosanca. nasljedni dan mali Mujo reče: danes je učiteljica vprašala koliko je 13+5 in samo jaz sem to izračunal. mama reče, da to zato, ker je njegov oče bosanec. tretjidan mujo reče: danes smo jih merili, jaz se imel nadaljšega. To zato, ker je očka bosanec? Ne. odgovori mama. to zato, ker imač 21 let.

Ukratko:
Mujo je glupi bosanac koji ne zna abecedu iako ima dvadeset i jednu godinu jer mu je otac isto tako glupi bosanac.
Da ne idemo dalje ... zalosno je ovo sto sebi kao narod dopustamo.

Akcija "Kupujmo domače" u Sloveniji

Obratite pažnju kako slovenci svaku drugu rijec govore "Samo domači proizvodi" a nama uvaljuju Merkatore sa svojim uvoznim proizvodima sirom BIH.

Akcija "Kupujmo domače" u Hrvatskoj

Akcija "Kupujmo domače" u Srbiji

Ovo je moderni vid ekonomskog kolonijalizma koji se mora hitno zaustaviti radi buducnosti BiH građana!
Last edited by pshhh on 12/05/2010 12:32, edited 6 times in total.
Sheftelija

#2 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Sheftelija »

Nedavno citam u novinama izjavu direktora Mercatora, navodno oni imaju 40% !!!!! domacih proizvoda. Ma da mi je to samo dozivjeti. Vegine sokove ako nadjes to su samo par komada i dvije vrste.
felipe kajetano

#3 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by felipe kajetano »

Sta imas koji qurac bojkotovati navedene kompanije :? Nije do njih, ljudi samo koriste sve blagodeti koje su im pruzene u BiH.Prava adresa za kukanje i bojkot su oni koji su im to za honorare dozvolili, znaci zali se onom koga si izabrao da te zastupa u drzvanim institucijama.
BARESI

#4 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by BARESI »

I mene to fakat nervira.al znaš ti nas :roll: Samo malo da nam svjest proradi,ja lično se trudim da što više kupujem domaće takodje animiram ljude oko sebe da isto to rade........
pshhh

#5 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Sheftelija wrote:Nedavno citam u novinama izjavu direktora Mercatora, navodno oni imaju 40% !!!!! domacih proizvoda. Ma da mi je to samo dozivjeti. Vegine sokove ako nadjes to su samo par komada i dvije vrste.
Lazu ...

Ako neko misli da ove firme ne unistavaju nasu ekonomiju i da je to sitno veoma se ekonomski varaju jer ukupno stanovnistvo BiH je velicine kao predgradje jednog velegrada.

Svako odlijevanje novca na ovako mali broj stanovnika je ekonomski poraz za BiH.

Svakodnevno vrece i vrece naseg Bosanskog novca odnose u svoje maticne zemlje gdje svoje gradjane pozivaju da kupuju samo domace proizvode dok nama uvaljuju uvozne.

Nadam se da ce politicke partije koje su uvele ove strane trzne centre tokom svoje vladavine uciniti nesto da ovo isprave jer svakim danom ove firme kao hobotnice uzimaju novac od BiH gradjana i na taj nacin crpe nas narod.

Ovo je moderni vid kolonijalizma koji se mora hitno zaustaviti radi nase i buducnosti onih koji dolaze poslije nas!
atko

#6 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by atko »

NE!

Eto reko sam :D ... strasna tema ... koja ce vjerovatno zavrsiti otvaranjem grupe na fb "svi mi koji vicemo NE merkatoru i ostalim" :lol: :lol: :lol:

Nek je ziva glava :D
alcho

#7 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by alcho »

NE
AdnanSA

#8 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by AdnanSA »

Gledam jučer u "mome" granapu kako prodavačica hoće da proda litra vode "Jana". Mušterija joj reče vrati to i daj mi sarajevsku običnu vodu. Ona onako podebela i sa priglupim izrazom lica vrati ono u rafu i dade domači proizvod.
Mislim se kada bi u Zagrebu neki trgovac tek tako izvadio litar sarajevske vode i prodao mušteriji umjesto Jane ili sličnoga.
goibos

#9 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by goibos »

ma sve je to ok ali...
-mi nemamo domaću proizvodnju
-od ono malo domaćeg što ima 90% je nikakvog kvaliteta
-ako su ti opcija razni granapi i piljare e kod njih baš ne treba kupovati jer su im svi poroizvodi za 20-50% skuplji nego u velikim marketima

kupujem ono što mi se sviđa i što je kvalitetno bez obzira ko je proizvođač ali mislim da uglavnom kupujem hrvatske proizvode jer jesu kvalitetni... kraš, dukat, podravka... jaki su to brendovi i ne bez razloga
pshhh

#10 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

atko wrote:NE!

Eto reko sam :D ... strasna tema ... koja ce vjerovatno zavrsiti otvaranjem grupe na fb "svi mi koji vicemo NE merkatoru i ostalim" :lol: :lol: :lol:

Upravo takvo razmisljanje nas je i dovelo do ovoga ... potcjenjivanje nas samih ... zato i imamo pridjev ''glupi'' od nasih susjeda koji izgleda da nije bez razloga.

Ukoliko se ova ekonomska okupacija BiH ne zaustavi, mislim da ti za deset godina nece biti vise smijesno kao ni vecini gradjana u BiH.
drndalo

#11 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

A sta mislite da ih zeznete tako sto cete zaista kupovati kvalitetne domace proizvode (kojih na zalost neme puno), makar i kod njih...? Trgovina je cudna stvar, tgovci jako vole prodavati stvari koje se prodaju...

Osim toga, i ti trgovci u BiH zaposljavaju stotine ljudi odavde, tako da ne vidim zasto bih naprimjer vise volio pomoci placanju MIMSovog radnika umjesto Mercatorovog...? Ja im svakako dajem sto manje para je moguce, kupujem sto mise isplati kod njih, bilo finansijski, bilo kvalitativno, bilo lokacijski... Pazim na svoj dinar koliko mogu, ali se necu silovati da maksuz dajem svoje pare "domacem" kapitalisti, koji isto izrabljuje (nekad i gore...) svoje radnike, kao i strani kapitalista...
pshhh

#12 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

drndalo wrote:A sta mislite da ih zeznete tako sto cete zaista kupovati kvalitetne domace proizvode (kojih na zalost neme puno), makar i kod njih...? Trgovina je cudna stvar, tgovci jako vole prodavati stvari koje se prodaju...

Osim toga, i ti trgovci u BiH zaposljavaju stotine ljudi odavde, tako da ne vidim zasto bih naprimjer vise volio pomoci placanju MIMSovog radnika umjesto Mercatorovog...? Ja im svakako dajem sto manje para je moguce, kupujem sto mise isplati kod njih, bilo finansijski, bilo kvalitativno, bilo lokacijski... Pazim na svoj dinar koliko mogu, ali se necu silovati da maksuz dajem svoje pare "domacem" kapitalisti, koji isto izrabljuje (nekad i gore...) svoje radnike, kao i strani kapitalista...
Koliko god nam odvratan bio nas domaci kapitalista, tajkun i slicni, oni isti taj nas bosanski novac ponovo ulazu u BiH i tako se novac vrti u krug i ostaje u BiH.

Na taj nacin svako ima.

Strani kapitalista nista ne ulaze vec sav novac odnosi u svoju maticnu zemlju.

Novac odlazi ... nasa ekonomija slabi ... socijalni problemi se javljaju .. dolazi siromastvo ... itd ...

Pronadji razliku.
atko

#13 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by atko »

pshhh wrote:
atko wrote:NE!

Upravo takvo razmisljanje nas je i dovelo do ovoga ... potcjenjivanje nas samih ... zato i imamo pridjev ''glupi'' od nasih susjeda koji izgleda da nije bez razloga.

Ukoliko se ova ekonomska okupacija BiH ne zaustavi, mislim da ti za deset godina nece biti vise smijesno kao ni vecini gradjana u BiH.
Evo ga jos jedna koje mtreba objasnjavat ... jbt ... pa ironija covjece ... a sta ti mislis da mozes nekoga natjerati da razmislja o jogurtu ... pa proba li smo prije dvije godine o mnogo ozbiljnijim temama zatalasti ... ne pije vode ... zasto? zato sto je nacionalizam napravio torove ... svi to koriste na sve nacine pa i trgovci da nam tuse susjedne proizvode ... nisi otkrio toplu vodu ni sa temom ni sa nacinom na koji prokusavas "promjeniti" svijet ... klikom misa tesko da ces nesto uciniti ...( ja sve sto mogu uciniti je to da kupujem bar one domace proizvode koji i maju dostojnu kvalitetu i to je to ... ali ne znaci da cu kupovati domace smece sam ozato sto je domace ;) )

Problemi su dakle mnogo dublji i siri od kupovine jogurta ;)
s@mson

#14 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by s@mson »

Sheftelija wrote:Nedavno citam u novinama izjavu direktora Mercatora, navodno oni imaju 40% !!!!! domacih proizvoda. Ma da mi je to samo dozivjeti. Vegine sokove ako nadjes to su samo par komada i dvije vrste.
Vegini sokovi vec odavno nisu domaci proizvod...
Malo detaljnije procitaj gdje se proizvode i pune...
Sto se tice ostalih proizvoda, hm, ne znam imamo li sta domace da kupimo jer je u skoro svakoj fabrici "strani" kapitalista i dobar dio prihoda ide njemu...
Zatim, kvalitet je upitan..
Kupujem domace sireve, domacu jagnjetinu, "domaci" papir i jos neke stvari...
U biti gledam da za svoj novac dobijem sto kvalitetniji proizvod...
felipe kajetano

#15 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Slazem se da svako kupuje ono sto smatra kvalitetnim i ono sto moze u skladu sa finansijskim mogucnostima.
Ali mislim da cijena tih proizvoda mora da bude veca od cijene domacih proizvoda, pa ko voli bujrum.Primjera radi u RS-u je Jelen pivo "domace" koje je jeftinije od banjaluckog piva, pivara Celarevo Carlsberg takodje trpa svoje pivo takodje po cijenama nizim od domaceg piva.Dumping je u BiH najnormalnija stvar i to treba mijenjati.Institucije mora da stanu u zastitu domace proizvodnje a ne gradjani k'o fol nekim bojkotom, ja mislim da ni u Srbiji ni Hrvatskoj nije moguce kupiti nesto sto dolazi iz BiH a da je jeftinije od njihovih proizvoda, only in El Dorado BiH...
drndalo

#16 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Prijatelju, ja tu razliku pronalazim kad sabiram svoj mikro-ekonomski budzet... Ti si u idealnom svijetu makro-ekonomski u pravu, ali takav svijet, tj. idealan, tj. utopija, ne postoji...

Sto se "domacih" tice, uskoro ih vise nece ni biti, sve ce kupiti veliki, tj. stranci, ovi ili oni, jer da si ti kapitalista trgovac, sa nekom mrezom, koja je tebe na kredit kostala 23 miliona KM, i dodje XY iz YX zemlje i ponudi ti da te iskesira sa npr. 50 miliona KM za sve to ? I ti ces mi sada reci da ti ne bi prodao..? Daj mani ublehu... Htjeli smo kapitalizam, dobili smo ga (u razna mjesta...)... :evil:

Jedino je ponuda i traznja nesto sta moze na njih uticati... Nedavno sam u MIMSovom Merkuru nesto kupovao, i neke stvari su mi odgovarale, ali neke koje sam trazio nisu, tj. nije ih bilo jer su direktna konkurencija njihovim proizvodima... Ja mislim da je to dugorocno glupo, jer im tada nisam potrosio 60% para koje sam potrosio drugdje... Moje fasunge su na godisnjem nivou takve da na taj nacin MIMS i kompanije od mene nece primiti 1000 KM... Ako nas ima takvih "naopakih" 1000, to im je milion KM manje prometa godisnje, to nije malo ni njima... A oni u svojim radnjama mogu stimulisati svoju proizvodnju na razne druge nacine, ali mi moraju htjeti uzeti pare i za tudje proizvode, makar mi ih prodavali sa 3-4-5-6-7-8% extra profita... Ako sam voljan da platim, zasto ne...?

Ne razumi me pogresno, dosta proizvoda Klasa, Sprinda, Pivare kupujem svakako, ali ako hocu Coca Colu, onda cu nju i kupiti, ma koliko mi neko gurao Pepsi pod nos... Sta cu, naopak sam...
felipe kajetano wrote:cijena tih proizvoda mora da bude veca od cijene domacih proizvoda, pa ko voli bujrum.Primjera radi u RS-u je Jelen pivo "domace" koje je jeftinije od banjaluckog piva, pivara Celarevo Carlsberg takodje trpa svoje pivo takodje po cijenama nizim od domaceg piva.Dumping je u BiH najnormalnija stvar i to treba mijenjati.
U BiH su sva piva "domaca" jer je uvoz apsolutno slobodan, i ne postoji legalan nacin da ih se "poskupi", jer su "majstori" na vlasti to debelo naplatili od tih firmi... Pa su i zakone napravili da je to legalno. Tu znam malo vise od ostalih, pa znam da i npr. Srbija ne smije cariniti i za*ebavat npr. BL pivaru u Srbiji, bar ne cjenovno... Ali smije vancjenovno...

Primjer, Kamion koji vozi "Lav" ili "Jelen" u BiH, na nasim granicnim prelazima se zadrzavaju doslovno <10 minuta... Kad ide kamion iz BL u Srbiju, mora cekati bar 3-4-5-6-7 dana (u zavisnosti od toga kako pada vikend) na parkingu carinarnice, jer (legalno) u Srbiji ne priznaju fito-patoloske i bakterioloske nalaze nijednog instituta u BiH (pa ni iz RS)... Dakle uzorak s kamiona s granice se mora raditi u institutu u Srbiji, pa tek onda moze ici dalje u prodaju... Koja to firma moze "halaliti" kamion, vozaca, i 20-ak tona tereta 7 dana, tj. da stoje a ne zaradjuju, i da budu cjenovno konkurentni ? Nikako... A "majstori" na vlasti su nam sve to "sredili" legalno...
Last edited by drndalo on 05/05/2010 09:54, edited 1 time in total.
nosara

#17 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by nosara »

Politicki manifest klero-nacisticke bagre na vlasti, koju bira bolesno glupavo biracko tijelo, zasniva se na principu "ko vas jebe, nama je dobro, mi uzimamo tal"...

Prosjecni bosanac nije procitao ni jednu knjigu u zivotu, ali zna sta je "brend"... Pogledajte samo diskusije na temama koje se ticu otvaranja novih trznih centara...

Trgovina je najbolja grana privrede u BiH, jer se sa malo ulaganja i nula rada moze profitirat... Zato se firme, koje su nekada proizvodile, gase i ruse, a na njihovim mjestima nicu novi granapi... To je trend na cijelom balkanu, jerbo su ove svijetle osobine (lijenost, glupost, primitivizam) rasprostranjene zamalo ravnopravno po cijelom poluostrvu (Greece, land of oportunity :D )

Mi smo imali sansu, nismo je znali iskoristiti, sada smo robovi, a bice jos i gore... Zato, uzivajte dok mozete... :D
pshhh

#18 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

atko wrote: Evo ga jos jedna koje mtreba objasnjavat ... jbt ... pa ironija covjece ... a sta ti mislis da mozes nekoga natjerati da razmislja o jogurtu ... pa proba li smo prije dvije godine o mnogo ozbiljnijim temama zatalasti ... ne pije vode ... zasto? zato sto je nacionalizam napravio torove ... svi to koriste na sve nacine pa i trgovci da nam tuse susjedne proizvode ... nisi otkrio toplu vodu ni sa temom ni sa nacinom na koji prokusavas "promjeniti" svijet ... klikom misa tesko da ces nesto uciniti ...( ja sve sto mogu uciniti je to da kupujem bar one domace proizvode koji i maju dostojnu kvalitetu i to je to ... ali ne znaci da cu kupovati domace smece sam ozato sto je domace ;) )

Problemi su dakle mnogo dublji i siri od kupovine jogurta ;)
Dok se nasi ljudi tuku - pred nasom vladom - sa nasim ljudima policajcima - ponavljam - nasom - kakva god da je ona je nasa nije strana - jer tamo sjede - nasi ljudi koje smo mi ispravno ili pogresno birali.

Dakle nasi ljudi koji rade ili ne rade taj posao kako treba, sa druge strane, mi imamo gotovo nevidljive hobotnice koje vode - STRANI ljudi kojima BiH sluzi samo za izrabljivanje i koji su mozda uzrok da nema dovoljno novca, pa su ti isti - nasi ljudi dosli tamo pred - nasu vladu i napravili stetu koju su napravili.

Opet tu istu stetu ce platiti nasi ljudi NE neko iz Merkatora, NE neko iz Konzuma, NE neko iz Interexa ... vec mi bosanci, obicni ljudi koji kupuju uvozne proizvode i tako placaju PDV sa kojim ce se ovo platiti.

Problem je sto nas narod od muhe ne vidi medvjeda ... jer mozda je kupovina jogurta i sira iz uvoza uzrok socijalnih nemira a to niko ne vidi jer je nevidljivo.

Mali problemi i nesto sto mislimo da je sitno uvodi u krupno a mi smo fildzan nacija da bi sebi dopustali takav luksuz na ovako mali stanovnika toliki broj stranih firmi koje na podmecu svoje uvozne proizvode je ekonomska propast za nasu i buducnost onih koji dolaze poslije nas.
*mima*

#19 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by *mima* »

Idem sad da ih obidjem i da im kazem da necu vise kupovat kod njih...................A dje cu onda kupovat?
pshhh

#20 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

felipe kajetano wrote: Institucije mora da stanu u zastitu domace proizvodnje a ne gradjani k'o fol nekim bojkotom
Upravo tako ali gradjani su ti koji svojom inicijativom moraju izvrsiti pritisak da to oni urade.

Hitno se treba promjeniti licno-sicarska svijest kod ljudi koji upravljaju i ona treba da preraste u kolektivnu svijest jer dok se to ne desi bice ovako kako jeste.

Sve je u promjeni svijesti a gradjani su ti koji moraju apelovati na promjenu (ne)svijesti onih koji donose odluke.
felipe kajetano

#21 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

drndalo wrote: Ne razumi me pogresno, dosta proizvoda Klasa, Sprinda, Pivare kupujem svakako, ali ako hocu Coca Colu, onda cu nju i kupiti, ma koliko mi neko gurao Pepsi pod nos... Sta cu, naopak sam...
Naravno da kapitalizam ne poznaje granice, i ne postoji domaca proizvodnja u smislu da je to samo nashe, to je bar jasno svima.Sve su iole vrijednije kompanije vec prodate strancima, npr. BL pivara je u rukama stranog kapitaliste ali ja je dozivljavam josh kao nesto svoje tj.domace, Coca -Cola je simbol globalizacije al' je ona za mene i domaca jer se puni u BiH i dosta ljudi je zaposleno u njoj, neka para valjda ode i u budzet majka mu stara.

Dobro je neko primjetio da je trziste podijeljeno po etno fazonu...evo na jednoj druguj temi ljudi se ubijedjuju da ne kupuju gorivo iz rafinerije Brod jer se radi o ni manje ni vise nego "Dodikovom koktelu", imamo i nekih obrnutih primjera, uglavnom dok je ovaca biti ce i vune...
atko

#22 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by atko »

@pshhh Ok, sve to manje vise stoji sto si rekao ;) ... dakle u pravu si ... slazemo se u misljenu... ali sta uciniti ???

Nacional-fasizam ... to ti je kao autoimuno oboljenje ;) ... ako ojacas imunitet ubice te ... ako oslabis ubices se ;)

Cudan je ovo narod generalno ... i zato nije ni cudno zasto je svoje procvate dozivljavao samo pod okupatorima ... jer kad se ostave sami sebe pokolju se ;)

problem je mnogo slozeniji od kupovine jogurta - da ponovm ;)
donBeton

#23 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by donBeton »

Koliko znam, velika većina proizvoda koje Konzum pakuje i prodaje su proizvodi kupljeni od domaćih proizvođača.
drndalo

#24 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

pshhh wrote: Dakle nasi ljudi koji rade ili ne rade taj posao kako treba, sa druge strane, mi imamo gotovo nevidljive hobotnice koje vode - STRANI ljudi kojima BiH sluzi samo za izrabljivanje i koji su mozda uzrok da nema dovoljno novca, pa su ti isti - nasi ljudi dosli tamo pred - nasu vladu i napravili stetu koju su napravili.
Cekaj malo, pa koga je ta strana HOBOTNICA kupila za svoje potrebe ??? Nekog "naseg", tj. politicare !!! I sta bi ja sad trebao raditi ? Kupovati smece od kojeg ce oni opet uzeti PDV...? Malo nas je, al' smo GOVNA !

Dakle, nisam ja napravio stetu pred Vladom, nisam od njih nista dobio, samo su mi uzimali... Pa se trudim imati s njima minimalno dodira... A kako su kome sta obecavali da ce isplatiti, neka i isplate... Racuni uvijek dodju na naplatu, prije ili kasnije... Pa nek daju koji dinar od "stranaca" i invalidima...
Last edited by drndalo on 05/05/2010 10:05, edited 1 time in total.
lord-executioner

#25 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by lord-executioner »

Ja mogu samo reci "NE" nekome ko trazi nerazumnu cijenu za svoj proizvod ili pak uvezeni proizvod. Mislim da je vrijeme da se malo trgnemo iz privredne ucmalosti u koju nas je dovelo nekoliko decenija zivota u socijalizmu ( da ne bude zabune, u vecini podrzavam socijalizam i ideje na kojima se temeljila Jugoslavija ). Otvaranjem vrata demokratiji otvorili smo vrata i kapitalizmu. Kapitalizam se odlikuje trzisnom utakmicom, konkurencijom, i trziste ne osvaja onaj koji udara najvisu cijenu, a onda kuka da sugradjani trebaju kupovati bas taj proizvod jer je, eto, domaci, nego onaj koji moze ponuditi dobar omjer cijene i kvaliteta. Da ima kvalitetnih domacih proizvoda - ima. Da ih ima povoljnih - ima. Ali se vrlo rijetko te dvije znacajke spoje. Treba zastititi domace; ali to treba da radi drzava, subvencijama, omogucavanjem privrednicima da svoje proizvode mogu plasirati po prihvatljivim cijenama, a ne pseudopatriotskim apelom da se kupuje skuplje i/ili losije od onog sto nude drugi. Proizvodjaci se nastoje zastititi, i mi smo jedna od rijetkih zemalja koja tezi modernizaciji, a koja ne razumije da primarnu zastitu treba da uzivaju potrosaci. To, nazalost, nije problem samo sa prehrambenim artiklima, to je uopce problem sa bilo kojom trgovinom koja nastoji ostvariti zaradu 100 % na onome cime trguje. Posljedica je da se domaci trgovacki lanci i samostalne trgovinske radnje dogovaraju o okvirnoj cijeni neke robe, i ta se cijena uvijek krece u zadatim okvirima. To koristi trgovcu, ali ne koristi meni kao potrosacu. Drzava zaradjuje na porezima; njoj odgovaraju vece osnovice jer na njih ubire i veci PDV. Dok drzava ne odluci da promijeni strategiju odnosa prema domacim privrednicima, i ne omoguci im da proizvode kvalitet i prodaju ga po prihvatljivim cijenama ( a govorim o drzavi gdje je prosjecna plata izmedju 700 i 800 KM ), ja ne mogu priustiti da svoj zivot prilagodjavam kupovini domaceg, nego kupovini povoljnog. Osnovni krivac za aktuelno stanje jeste drzavna vlast, i opet dolazimo do vrzinog kola u kojem gradjani snose posljedice biranja vlasti nesposobne da utice na privredne tokove. Zivimo u drzavi u kojoj su cijene goriva rasle dok su na svjetskom trzistu padale, a sve zato sto su privatnici diktirali svoje uslove jer je drzava procesom prodaje Energopetrola izgubila sredstvo kojim bi cijene goriva prilagodila zivotnom standardu. Proces privatizacije lisio nas je i polako nas i dalje lisava kompanija koje su zbog svojih kapaciteta i nacina poslovanja bile u mogucnosti da ponude zadovoljavajuci omjer cijena i kvaliteta, prihvatljiv osiromasenim gradjanima. Agrokomerc, Unis, Sarabon samo su neka imena koja su nekad znacila mnogo i nudila mnogo, danas ne znace i ne mogu nuditi nista.
Na koncu, ako firma posluje u BiH, zaposljava radnike i placa porez, ja ne znam kakve to "sve" pare nose u maticnu zemlju? Je li to drzava konfiskuje zaradu domacih firmi, a samo strane pustaju da ih nose?
Post Reply