Vina

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Alkos

#76 Re: Vina

Post by Alkos »

kecher II wrote:
Alkos wrote:Pijem grasevinu Kutjevo, najvise mi odgovara (dobra cijena, jako dobar kvalitet),
Probaj daruvarsku grasevinu, koliko se sjecam i jeftinija je od kutjevacke, i opet i tebi bih mogo rec da probas i ''andrija podrumi'' vina, bjelo je zilavka, za moj ukus je super dobro vino a ni cijena mu nije losa,
@vjeciti student rece da su precjenjena, al ja ih vise volim kupovat i nisu mi nista manje ukusna od recimo kutjevacke vinarije ili 13 juli-CG, cijena im je klasika za litarska 6-7km, 0.75 vrhunsko oko 15km, kvalitetno mozda oko 10km, svako ima svoj ukus, ali u svakom slucaju vrijedi probat.
:thumbup:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#77 Re: Vina

Post by Toto »

Priorat wrote:
callmethebreeeze wrote:2-3 tovara da li to znaci 200 000 - 300 000 km?
radimo u "tale".. :D meni to zivotna zelja.. :thumbup:
ako vam treba zemlje samo se javite
vinogradi u strani
podrum na brdu :D
callmethebreeeze

#78 Re: Vina

Post by callmethebreeeze »

ma je bih da je meni puno zahmeta, ja bih da imam love, da imam kakvu finu kucicu, mozda otvoriti kakav dobar restoran, i da se sluzi dobra hrana i dobra vina. ja bih tu bio u ulozi domacina/gosta/hadzije.
ali ne mogu od smeha.
:D
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#79 Re: Vina

Post by Priorat »

callmethebreeeze wrote:ma je bih da je meni puno zahmeta, ja bih da imam love, da imam kakvu finu kucicu, mozda otvoriti kakav dobar restoran, i da se sluzi dobra hrana i dobra vina. ja bih tu bio u ulozi domacina/gosta/hadzije.
ali ne mogu od smeha.
ma kakav restoran, da moram jos pijane budale slusati kad se ponapijaju. samo podrum, za familiju i raju!! :D
callmethebreeeze

#80 Re: Vina

Priorat wrote:
callmethebreeeze wrote:ma je bih da je meni puno zahmeta, ja bih da imam love, da imam kakvu finu kucicu, mozda otvoriti kakav dobar restoran, i da se sluzi dobra hrana i dobra vina. ja bih tu bio u ulozi domacina/gosta/hadzije.
ali ne mogu od smeha.
ma kakav restoran, da moram jos pijane budale slusati kad se ponapijaju. samo podrum, za familiju i raju!! :D

restoran, restoran, ali pravo dobar restoran, sa pravim kuharom i jasnim konceptom. nista ono preseravanje, biftek, ramstek i pomfrit. nego neko ko ima ideju za modernu kuhinju.

alternativa bosanski restoran, ali takodjer na nivou, zaposliti kuhara koji ce moci malo modernizirati ta jela. losa strana je sto ne znam kako bi vina isla s ovim tradicionalnim bosanskim jelima.
Toto

#81 Re: Vina

Post by Toto »

ali ne mogu od smeha.
More i to

Pocitelj je 500 m vazdusne linije
a ima i harem hadzinica
ako smijes od sultanije :D
VjecitiStudent

#82 Re: Vina

Post by VjecitiStudent »

Priorat wrote:
nemoj ba vrtiti ocima, vjeruj mi!! :)

evo ti gran reserva iz 2009, ako mora biti tri godine u buretu kako onda moze biti sad za prodaju!! :thumbup:

http://www.wein-markt.de/weinversand/pr ... serva.html
Ama gdje necu vrtiti ocima, mi pricamo o rioji a ti nam dajes primjer cileanskog vina!
Svaka zemlja koja drzi do svoga vina je uvela svoja stroga pravila kvaliteta, no ono sto vrijedi u Spaniji, ne mora se ni u kom slucaju odnositi i na Cile.
Last edited by VjecitiStudent on 16/03/2010 18:05, edited 1 time in total.
Priorat

#83 Re: Vina

Post by Priorat »

ma nee ba, kontas vinograd nije za svakoga. jeste to crnacki posao. 12 mjeseci posla u njemu ima, ali vec kad bi ga imao, samo vinograd i produkcija. sta ce ti ba restoran. to je samo patnja, kupuj donosi, ispracaj, dopracaj , organizuj , falil, nefalil sta.. itd. onako, vinograd, podrum, dobra/kvalitetna vina i onda si gospodin/hadzija!! mozes sa pravom vinar da se zoves. da imas tu titulu. restoran je ba "zlatni kavez".... :-D
Priorat

#84 Re: Vina

Post by Priorat »

VjecitiStudent wrote:
Priorat wrote:

evo ti gran reserva iz 2009, ako mora biti tri godine u buretu kako onda moze biti sad za prodaju!! :thumbup:

Ama gdje necu vrtiti ocima, mi pricamo o rioji a ti o cileanskom vinu!
daj , nebacaj bombe. ukucaj moj nick u google i vidi sta on znaci. mozda skontas onda o cemu pricam!! :thumbup:
callmethebreeeze

#85 Re: Vina

cileanska vina nisu losa, ja sam neki dan savladao flasu divnog od bobe pinot noir, za nekih devet evrica. ko dusa, i super ide za kuhanje.
Toto

#86 Re: Vina

Post by Toto »

Priorat wrote:ma nee ba, kontas vinograd nije za svakoga. jeste to crnacki posao. 12 mjeseci posla u njemu ima, ali vec kad bi ga imao, samo vinograd i produkcija. sta ce ti ba restoran. to je samo patnja, kupuj donosi, ispracaj, dopracaj , organizuj , falil, nefalil sta.. itd. onako, vinograd, podrum, dobra/kvalitetna vina i onda si gospodin/hadzija!! mozes sa pravom vinar da se zoves. da imas tu titulu. restoran je ba "zlatni kavez".... :-D
a sta ce hadzinica da radi?? :mrgreen: :mrgreen:
ne smije je banirati
Last edited by Toto on 16/03/2010 18:18, edited 1 time in total.
Priorat

#87 Re: Vina

Post by Priorat »

callmethebreeeze wrote:cileanska vina nisu losa, ja sam neki dan savladao flasu divnog od bobe pinot noir, za nekih devet evrica. ko dusa, i super ide za kuhanje.

imaju super vina, pogotovo onaj dio dole "tiera del fuego" (ognjena zemlja). samo sto im evropljani nedaju totalno da se probiju na evropsko trziste. sa tim ugrozavaju evropski markt. dopuste oni, ali neke manje kolicine i drugorazrednog kvaliteta. pretezno (cabernet, merlot, sauvignon blanc). a one malo bolje kao ovaj o kojem pricam:

http://weinmarkt-online.ch///shop/produ ... 25c823c07c

skroz u malim kolicinama. ali sto je je, imaju super vina. :thumbup:
callmethebreeeze

#88 Re: Vina

pa, nisam mislio da ja hamalim. ja sam mislio da ja uzivam, a drugi da hamale, tj da rade za mene. ja sam merhametli i svima ce biti placeno. ali bih fakat volio da imam love da otvorim jedan pravi, luksuzni restoran, kakavog kod nas nema.
Priorat

#89 Re: Vina

Post by Priorat »

Toto wrote:
Priorat wrote:ma nee ba, kontas vinograd nije za svakoga. jeste to crnacki posao. 12 mjeseci posla u njemu ima, ali vec kad bi ga imao, samo vinograd i produkcija. sta ce ti ba restoran. to je samo patnja, kupuj donosi, ispracaj, dopracaj , organizuj , falil, nefalil sta.. itd. onako, vinograd, podrum, dobra/kvalitetna vina i onda si gospodin/hadzija!! mozes sa pravom vinar da se zoves. da imas tu titulu. restoran je ba "zlatni kavez".... :-D
ne smije je bairati
nek "pljevi" mohune :D
Toto

#90 Re: Vina

Post by Toto »

Priorat wrote:
Toto wrote:
ne smije je bairati
nek "pljevi" mohune :D
i zaperke u vinogradu
dobri su za japraka :mrgreen:
Toto

#91 Re: Vina

Post by Toto »

Priorat wrote:
VjecitiStudent wrote:
Priorat wrote:

Ama gdje necu vrtiti ocima, mi pricamo o rioji a ti o cileanskom vinu!
daj , nebacaj bombe. ukucaj moj nick u google i vidi sta on znaci. mozda skontas onda o cemu pricam!! :thumbup:
jel to ono gdje ima puno punica granatum-a
mofo33

#92 Re: Vina

Post by mofo33 »

Toto wrote:Ako bosanci zele da steknu vinsku kulturu i konzumiraju solidna vina trebali bi da nadju prijetelje u Hercegovini preko kojih bi mogli kupiti domacih vina i da ih piju jedno 2-3 godine, pa nek onda krenu po stranjskoj flasiranoj industriji.

U Hercegovini jos uvjek postoje mali vinari koji prave vino od grozdja.
nemoj zahebavat'! od grozdja stvarno? :-)
Priorat

#93 Re: Vina

Post by Priorat »

to je malo ironicno misljeno, jer je poznato da industrijska vina sadrze prah u sebi. sa tim je mislio da se bas od grozdja i bez praha prave!!
VjecitiStudent

#94 Re: Vina

Post by VjecitiStudent »

Alkos wrote:
Zadnjih godina uvozna ponuda niske kategorije je sve bolja, vrlo pristojna argentinska, francuska, cileanska i italijanska vina je moguce nabaviti za ispod 10km po flasi. U gore spomenutoj prodavnici u Grbavickoj ima i pristojan izbor kvalitetnih talijanskih vina (30km i navise)
Srednja cjenovna kategorija (raspon cijena 10-20, 25km), u kojoj se sasvim nezasluzeno nalazi vecina domacih vina, je problem. Osim pomenute rioje, gotovo da nema nista vrijedno kupovine.
Posto vidim da si pravi vinokusac i da se razumijes u ponudu i kvalitet vina na nasem trzistu, zamolicu te da mi preporucis neka kvalitetna uvozna ili domaca vina po solidnoj cijeni (do 15-ak KM). Naravno, da za tu cijenu dobijem i neki kvalitet, da nisu domace kiselice u pitanju. Vidim kazes da nista nije vrijedno kupovine, pa rekoh modza bar nesto ima za preporuku. :-D
Pijem grasevinu Kutjevo, najvise mi odgovara (dobra cijena, jako dobar kvalitet), ali bih ipak htio da malo promjenim i probam nesto novo, pa rekoh da ne eksperimentisem... :mrgreen: Hvala!
Nazalost, domace, po toj cijeni, ne mogu preporuciti ni jedno.
Od stranih, argentinska Santa Silvia (dva crna i jedno bijelo se mogu nabaviti, Syrah je mozda i najbolji, cijena oko 8,5 km),
francusko J.P.Chenet, niz crnih i bijelih je u ponudi (meni najdrazi Shiraz), cijena, uglavnom oko 9,5 km,
niz vina iz Cilea naleti i nestane, odnos cijena-kvalitet jako dobar, cijena ispod 10km,
zatim spanjolska rioja Campo Viejo Crianza, vrlo, vrlo pristojno vino, cijena oko 14 km.

Nekada su se i vrlo dobri Dingac i Postup mogli naci za ispod 20 km, no kako je Hrvatsku turizam malo krenuo, cijene su im otisle u uglavnom nezasluzene visine.

Domaci Gangas je nekada bio vrlo pristojan (cijena oko 15km), no nakon smrti vlasnika to vise nije to (da ne kazem puno teze rijeci za ono sto se danas pakuje u te boce).

Nazalost, ko i za mnoge druge stvari kod nas, drzava se nije nimalo potrudila da u ovoj oblasti zavede red, tako da u domacim vinima, i pored nekolicine vrijednih proizvodjaca, ima jako puno falsifikata, loseg kvaliteta, ... i to, uglavnom, za skupe pare, sto za posljedicu ima da je dati puno novca za domace vino, vrlo rizicno.

Inace, vani, da bi vino zasluzilo visoku cijenu treba, osim kvaliteta, da prodje i dosta vremena, ne postaje se skupo vino preko noci, pogotovo kad dolazi iz zemlje koje na vinskoj mapi svijeta uopste nema.
A nasi, napisu na etiketi 'barrique' i odmah spucaju cijenu od 20km.
Ne, ne, ne ...

Sve u svemu, ako se ikada odlucite dati vise od 15-20km za vino u nasim prodavnicama, onda morate imati jako dobar razlog za to.
Post Reply