Odlazak u Tekiju!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ikrime

#76 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ikrime »

paja patak wrote:
ikrime wrote:Inače kad se već spominje semerkand, tekstovi koje piše i obrađuje Dr. Almir Fatić su pravo osvježenje, na mene su ostavili odličan utisak. Da ga Allah swt nagradi ameen.

eno imas tamo stavila sam na virtulenom dz. link, ima promocija semerkanda u Bihacu 16. sad inashallah :D
Krajiškinja, ha :-D

Daleko mi :) , a inače semerkandovim tektovima snabdjeva me jedan moj ahbab na jednom drugom forumu :)
paja patak

#77 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ikrime wrote:
paja patak wrote:
ikrime wrote:Inače kad se već spominje semerkand, tekstovi koje piše i obrađuje Dr. Almir Fatić su pravo osvježenje, na mene su ostavili odličan utisak. Da ga Allah swt nagradi ameen.

eno imas tamo stavila sam na virtulenom dz. link, ima promocija semerkanda u Bihacu 16. sad inashallah :D
Krajiškinja, ha :-D

Daleko mi :) , a inače semerkandovim tektovima snabdjeva me jedan moj ahbab na jednom drugom forumu :)

ma daleko sam ti ja od krajine :) hajd mashallah nek ima i takvih ahbaba :D
arzuhal

#78 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arzuhal »

Kolike laži, gluposti, obhmane, ahmakluke i džuhl o Ibn Arebiju! Odavno nisam čuo ovakve stvari! Fuj!
Što se nisi obavjestio o tome kako je Ibn Arebi jedna od osoba (pored Ahmenda b Hanbela i Džafera Sadika, radijallahu anhuma) kojoj su najviše podvaljivali i umetali u njegove knjige, kao što je neki ismailija umetao u njegov tefsir?
Tuhmaz, eto, pažljivo govori o Ibn Arebiju u ''Hanefisjkom fikhu'', a neko se našao toliko pljuvat...Odvratno..e, moj izvore svega i svačega...
ikrime

#79 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ikrime »

arzuhal wrote:Kolike laži, gluposti, obhmane, ahmakluke i džuhl o Ibn Arebiju! Odavno nisam čuo ovakve stvari! Fuj!
Što se nisi obavjestio o tome kako je Ibn Arebi jedna od osoba (pored Ahmenda b Hanbela i Džafera Sadika, radijallahu anhuma) kojoj su najviše podvaljivali i umetali u njegove knjige, kao što je neki ismailija umetao u njegov tefsir?
Tuhmaz, eto, pažljivo govori o Ibn Arebiju u ''Hanefisjkom fikhu'', a neko se našao toliko pljuvat...Odvratno..e, moj izvore svega i svačega...
vekil

#80 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by vekil »

paja patak wrote:

Ko može nek ode, meni je u Ze bilo predobro!
ragib

#81 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ragib »

izvori istine
ih rafidija koje svoje neispravna vjerovanja sire ima i u Bosni, oni imaju svoja udruzenja, novine-semerkand, web stranice, radio programe.
--------------------
čega si ti izvor?
evo procitaj sa islambosne foruma njihov stav o ashabima

Ashabi - Najbolji ljudi ummeta
semerkand br 16(april)
dr.Almir Fatić

http://img690.imageshack.us/img690/9302/ashabi1.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/1490/ashabi2.jpg
http://img32.imageshack.us/img32/7533/ashabi3.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/5673/ashabi4.jpg

Potrebna nam je ljubav ashaba
sejjid Mehmed Saki Erol
prva
http://img717.imageshack.us/img717/7636 ... avasha.jpg
druga
http://img535.imageshack.us/img535/3488 ... ashaba.jpg
broj.16(april)
---------------------------
laž u Islamu je gore nego kad ukradeš
paja patak

#82 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

vekil wrote:
paja patak wrote:

Ko može nek ode, meni je u Ze bilo predobro!
i meni vala :D
ragib

#83 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ragib »

i kako je bilo za ove sto nisu
kad ce u sarajevu? valjda ce javiti na sarajevo-x u :D
paja patak

#84 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ragib wrote:i kako je bilo za ove sto nisu
bice bice na sa-xu :lol: :lol:

javim ti ja ako si fakat zainteresovan, posto sam u toku :)
ljubav_aha

#85 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

sto vas je motiviralo,religija,arhitektura i sl. i sto vas je odusevilo prilikom posjete tekiji :?:
paja patak

#86 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ljubav_aha wrote:sto vas je motiviralo,religija,arhitektura i sl. i sto vas je odusevilo prilikom posjete tekiji :?:

okruzena time od malena tako da je to dio mene, a da ti pisem sta me odusevilo ne bi imalo Vajde jer pretpostavljam da ne znas nista o tome... posto ti je pitanje glasilo kao da se u tekiju ide zbog ambijenta a ne zbog toga sta ce tamo cuje/nauci ili radi..

pozz :)
SenQ

#87 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

ljubav_aha wrote:sto vas je motiviralo,religija,arhitektura i sl. i sto vas je odusevilo prilikom posjete tekiji :?:
Nije to kao sto kaze paja fazon u tekiji vec u druzenju sa takvim ljudima.

A kada sam cuo za tesavuf isprva sam bio odbojan prema svemu tome. Ali citajuci knjige sam uvidjeo da to vecinom pisu neki velikani Islama od kojih su skoro svi bili pripadnici nekoga tarikata, pa sam vise i sam skontao zasto kruziti okolo citajuci razne knjige kad vec imam priliku otici i druziti se sa takvim ljudima. Do sada se nisam pokajao.
ragib

#88 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ragib »

paja patak wrote:

jesam nemoj zaboraviti
paja patak

#89 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ragib wrote:
paja patak wrote:

jesam nemoj zaboraviti
:thumbup:
sen555

#90 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by sen555 »

Iako rijetko pišem postove na forumu odlučila sam da vam prenesem svoja iskustva vezano za tekiju i ono što se tamo dešava, jer vidim da ovdje ima dosta neinformisanih, kakva sam i sama bila prije. A to nije ni čudo jer ono što se dešava u tekiji tu i ostaje, ne iznosi se u javnost, ljudi svoje doživljaje i odnos prema tekiji čuvaju u nekim internim krugovima, a takva duhovnost, prema mome mišljenju i treba biti - privatna i intimna. Sasvim neočekivano mi se prije nekoliko mjeseci ukazala prilika da posjetim jednu tekiju u blizini Busovače, ko poznaje tekije po BiH zna o kojoj se radi. Imala sam puno predrasuda, nisam znala kako da se ponašam kad dođem tamo. Kada sam ušla u tekiju prijatno sam se iznenadila. Na ulazu je stajao šejh, nazvala sam mu selam a on mi je ljubazno uzvratio. To je jedan zaista prijatan čovjek, a pored svega školovani univerzitetski profesor. Iznenadila sam se kako lijepo dočekaju bilo koga ko ih posjeti, bio to prosjak ili biznismen - svi su isti. I tačno se vidi da tamo dolaze ljudi i žene ( iz cijele BiH ) koji vole islam, koji spominju Allaha i Poslanika a.s. iz ljubavi a ne iz neke koristi ili pak potrebe da budu viđeni što je danas slučaj u većini džamija. I zaista, na kraju mogu dodati da su u ovom današnjem vremenu kada se sve otelo kontroli, jedino tekije ostale pravi čuvari naše islamske duhovnosti.
black

#91 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by black »

@izvori istine, mrsko mi tabiriti tvoje copy/paste pisanje, shta u stvari zelis reci sa tim, a vidim i za prof.Hafizovica neshto kazes, jel' zelis da kazes da on laze !?
paja patak

#92 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

black wrote:@izvori istine, mrsko mi tabiriti tvoje copy/paste pisanje, shta u stvari zelis reci sa tim, a vidim i za prof.Hafizovica neshto kazes, jel' zelis da kazes da on laze !?

moja velika zelja je da se izvori istine banuje zbog c/p :D :D :D
black

#93 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by black »

upitah te za prof.Hafizovica, odgovor je ...?
bijela

#94 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bijela »

izvore dragi...

znaš šta bih uradila kada bi jednog dana ti otišao u banoviće ili svojevoljno negdje drugdje?
ja bih bolan napravila mevlud! proslavu rođenja jednog čovjeka, Muhammeda ibn Abdullaha.
i to bih pozvala ljude da mi dođu na podne. klanjali bismo (čak i sunnete).

nakon toga bismo pristupili pjevanju stihova o Poslaniku, a.s., koji nisu postojali u njegovo doba.
i zamisli - tu, u istoj prostoriji - bi sjedili i muškarci i žene, a žene bi naglas, sa njima, učile salavate.

ustali bismo na noge u mevludskom trenutku kad se Poslanik rodio i nakon toga bismo se zasladili šerbetom....

poslije učenja mevluda, vrijeme je i za vaz. predavač nam je dr. Rešid Hafizović, koji je studirao bogosloviju u Zagrebu.
on bi nam govorio o Deusu Absconditosu i Deusu Revelatusu, Koji ne sjedi na Aršu.

zatim bi nam govorio o Njegovoj vječnoj, nestvorenoj riječi, Kur'anu za kojeg je Ibn Arebi rekao da je more bez obala...

od Kur'anskih riječi bi nam citirao: ...oni slijede samo pretpostavke, a pretpostavke nisu Istini ni od kakve koristi!, te bi nas upozorio da govorimo samo kada dobro poznajemo materiju i okolnosti, tekst i kontekst.

vaz bi priveo kraju tražeći vesilet, pa bi rekao: Poslaniče, moli Gospodara za nas!
a mi bi na to govorili: amin, ja Rabbi!

zatim bi uslijedio vrhunac večeri. derviši bi sjeli u halku i glasno zikrili i to spominjuću riječ HU! klatili bi se sad na jednu stranu, sad na drugu.

ooo, onda bi ih nekoliko obuklo bijele haljine pa bi počeli plesati kao mevlevije uz zvuke naja! tako bismo se okretali po sobi, a neki bi pljeskali rukama i u zanosu uzvikivali: Allah! Allah!
bili bismo kao u onim stihovima: ...igrali smo i plesali, držeći se za svod plavi!

tada bi neki popadali na pod u džezbi.
no, prije nego bi se svi pogubili, šejh bi primirio ljude i svi bi ponovo mirno posjedali.

poljubili bi šejhu ruku i otišli za sofru pojesti teletinu...
black

#95 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by black »

covjece mozes li na jedno obicno pitanje odgovoriti sa da ili ne, bez c/p
i ti se nasao da pricas nesto o Ibn Arebiju i prof. Hafizovicu :lol:
arzuhal

#96 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arzuhal »

bijela wrote:on bi nam govorio o Deusu Absconditosu i Deusu Revelatusu, Koji ne sjedi na Aršu.
Volim ja i Ibn Tejmijju, rahimehullahu Te'ala :-D
zatim bi uslijedio vrhunac večeri. derviši bi sjeli u halku i glasno zikrili i to spominjuću riječ HU! klatili bi se sad na jednu stranu, sad na drugu.
vekil, senQ i paja patka :D

tada bi neki popadali na pod u džezbi.
BHF_manijak :thumbup: i istočnjak ;-) Selam, istočni!
poljubili bi šejhu ruku i otišli za sofru pojesti teletinu...
Big Boy i moja malešnost... :oops:
BHF_Manijak

#97 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by BHF_Manijak »

@Arzo,budi sad spreman na neki copy/paste tekst,kao odgovoro na ovaj tvoj post :lol: :mrgreen:
ljubav_aha

#98 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

paja patak wrote:

okruzena time od malena tako da je to dio mene, a da ti pisem sta me odusevilo ne bi imalo Vajde jer pretpostavljam da ne znas nista o tome... posto ti je pitanje glasilo kao da se u tekiju ide zbog ambijenta a ne zbog toga sta ce tamo cuje/nauci ili radi..

paja patak,vidis ti si okruzena do malena ja nisam,zato sma pitala,i ocekivala sam lijep sazet odogovor

paja patak,nikad nemoj podcjeniti necije znanje ,zar to do sada nisi tamo naucila :!:
paja patak

#99 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ljubav_aha wrote:
paja patak wrote:

paja patak,vidis ti si okruzena do malena ja nisam,zato sma pitala,i ocekivala sam lijep sazet odogovor

paja patak,nikad nemoj podcjeniti necije znanje ,zar to do sada nisi tamo naucila :!:
puno se ti meni vrzmas po ovim religijskim temama i pitas vazda nesto a ne hajes :? :? pa tako da se nisam zadavala da tebi odg 8-) 8-) , da je neko drugi sigurno i bi :thumbup: :D
ljubav_aha

#100 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

SenQ wrote:
Nije to kao sto kaze paja fazon u tekiji vec u druzenju sa takvim ljudima.

A kada sam cuo za tesavuf isprva sam bio odbojan prema svemu tome. Ali citajuci knjige sam uvidjeo da to vecinom pisu neki velikani Islama od kojih su skoro svi bili pripadnici nekoga tarikata, pa sam vise i sam skontao zasto kruziti okolo citajuci razne knjige kad vec imam priliku otici i druziti se sa takvim ljudima. Do sada se nisam pokajao.

SenQ,sto je primarna tema vasih razgovora,islamski misticizam :!: :?:
Post Reply