O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#76 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

Sjedio sam tako kod jednog dobrog hadžije. To je insan, mu'min, odvajkada sa namazom i zikrom u životu. A i hadžinica mu, k'o melek da je. On je neobično blag insan, za balkanske prostore, a ona još i više. I vesela i stida ima. Ustvari, njih dvoje su onakvi ljudi sa kojima se duša odmori :-D
I djecu su upravili, Allahovom milošću, kako treba.
Sjedimo i kahvenišemo, a njihov se najmlađi unuk vrti oko stola sa kahvom. Nezgodno njima - da neće dijete prevrnut koji fildžan...
Velim, znajući da vole Pejgambera, alejhi-selam:

- Jednom je Muhammed, alejhi-selam, držao bebu u krilu i učio dovu, sa namjerom da mu dadne ime. Odjednom beba poče mokrit. Ovi okolo skočiše, postiđeni, da uzmu bebu, a Pejgamber ih zaustavi: ''Ne, ne prekidajte ga dok ne završi. A onda ga uzmite, a meni samo dajte malo vode da se obrišem.''

Hadžinica uznemireno viknu:

- Srce drago! Jesi li vidio!? - okrenu se svom hadžiji koji je oborio pogled.
- A u nas je djed, kada se jednom neko od djece pomokrilo na sred ćilima u sobi, od huje skočio i makazama isjekao to mjesto na ćilimu, praveći rupu na njemu...Ćilim više nije bio nizašta...
- Nije se znalo dosta toga... - reče hadžija - A i narod svakakav u nas..Možda ne bi poćutili ni kada bi im se kazalo...Da Allah sačuva...
arzuhal

#77 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

I ovo je kazivanje, kao i ono za zmiju iz pećine, iz iste sehare... ;-)

Upitao je Allah planine:

- Koja od vas će biti ta na koju će jedan od Mojih poslanika pristati sa lađom i biti mu spas?

pa su sve planine stale da se takmiče, ne bi li bile izabrane, uzdižući se što su više mogle, samo je planina Džudijj rekla:

- Ja sam najmanja među planinama, ja to nikad neću moći bit...

pa je Allah odabrao nju.

- Koje od vas, gora i brda, će biti ono na kojem će jedan od Mojih poslanika razgovarati sa Mnom i primiti objavu?

Sva brda su se nudila, samo je Turi-Sina reklo:

- Ja sam najmanje brdo među brdima, nedostojno da na meni jedan od pejgambera čak razgovara sa Gospodarem...

pa je Allah izabrao Sinajsku Goru.

- Koje od stvorenja će biti to koje će nositi i praviti ono što je hrana i lijek za ljude?

Sve životinje su tražile da one budu to, ističući svoje prednosti, samo je pčela pomislila:

- Ja sam tako mala i nevažna spram svih njih, kako bih ja to ikad mogla?

pa je Allah odredio pčelu za to.

Upitan je Ibrahim, alejhi-selam:

- Šta si ti?

pa je odgovorio: - Ja sam Halilullah! Allahov prijatelj!

Upitan je Musa, alejhi-selam:

- Šta si ti?

pa je odgovorio: - Ja sam Kelimullah! Allahov sagovornik!

Upitan je Isa sin Merjemin, alejhi-selam:

- Šta si ti?

odgovorio je: - Ja sam Ruhullah i Kelimetullah! Allahov Duh i Njegova Riječ!

Upitan je Muhammed, alejhi-salatu we selam:

- Šta si ti?

pa je Muhammed, alejhi-selam, prošaputao:

- Ja sam jetim...

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Tako mi jutra

2. i noći kada se utiša, -

3. Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!

4. Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovoga svijeta,

5. a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti!

6. Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio,

7. i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na pravi put uputio,

8. i siromah si bio, pa te je imućnim učinio?

9. Zato siroče ne ucvili,

10. a na prosjaka ne podvikni,

11. i o blagodati Gospodara svoga kazuj!
bijela

#78 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

arzuhal wrote: Upitan je Muhammed, alejhi-salatu we selam:

- Šta si ti?

- Ja sam jetim...
aaaaa, ja Rabbi ja Resulellah!
na ovoj temi il plakat il se smijat, ravdnodušan ne možeš biti!
gladna sam

#79 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by gladna sam »

bijela wrote:

- Šta si ti?

- Ja sam jetim...
Joj bijala, ja kako procitah arzulahov post, bas se razalostih i vidim zaplakat cu
i onda naleti ovaj tvoj komentar i nasmijah se od srca
E svasta :)
bijela

#80 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

gladna sam wrote:
bijela wrote:

- Šta si ti?

- Ja sam jetim...
Joj bijala, ja kako procitah arzulahov post, bas se razalostih i vidim zaplakat cu
i onda naleti ovaj tvoj komentar i nasmijah se od srca
E svasta :)
hehe, super gladna sam Image
minjonja

#81 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by minjonja »

divni tekstovi na ovoj temi za procitati.

nemam sta ni dodati ni oduzeti, samo zelim da postiram kako bih dobivala obavjestenje da je neko nesta novo napisao :)
mali Ninja

#82 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by mali Ninja »

bijela

#83 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

Nun! Tako Mi pera, i onog što pišu oni,
Ti, milošću Gospodara svoga, lud nisi,
i zbilja, nagrada neprekidna pripada ti,
jer ti si, doista, najljepše ćudi!

Imam Kušejri zapisa:

Uzvišeni Gospodar obavještava Resula, a.s., da je u njemu objedinio ćudi svih ranijih poslanika, pa je zbog toga on najljepše ćudi.

Veli se, kada je miljenik Muhammed uzašao na miradž, bijahu mu predstavljeni ključevi nebesa i Zemlje, no on ih nije prihvatio. I vidio je sva carstva i džennet, a nije se ni okrenuo za njima... Zato je rečeno:
...pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio...
Nije se okrenuo ni lijevo, niti desno, samo je žurio u susret Gospodaru... A zato je rečeno:
...jer ti si, doista, najljepše ćudi!

On je govorio: Allahu moj, oprosti narodu mom, jer oni ne znaju...
A još sutra će svi govoriti: Spasi mene, spasi mene!,
samo će njegove riječi biti: Moj ummet, Gospodaru, moj ummet...

Upitao je Miljenik Džibrila, a.s.: Šta mi naređuje moj Gospodar?
Odgovorio mu je: Naređuje ti lijep ahlak. Rekao ti je: održavaj vezu sa onim ko tebe odbacuje, daj onome ko tebi brani i opraštaj onome ko ti nepravdu čini.
Muhammed, a.s., to posluša, pa bi rečeno da je uistinu najljepše ćudi..

Imam Kurtubi zabilježi:

Nikad ga niko od ashaba, niti ukućana, nije zovnuo a da se on nije odmah odazvao - Lebbejk!

I rekao je: Najdraži mi je od vas i najbliži meni na danu suđenja će biti oni sa lijepim ahlakom.

Ibn Adžibe, k.s., zapisa riječi sejjid Abdurrahman Arifa:
Resul je bio najljepše ćudi jer su mu prsa bila prostrana i ispunjena nurom..
Zar prsa tvoja prostranim nismo učinili?
Srce mu je prano četiri puta i iz njega je odstranjen prokletnikov dio, pa je u njega dosipan nur i hikmet, sve dok se nije napunilo! Tada se njegovo srce okrenulo Uzvišenome i ni zašta drugo nije bilo vezano. I bilo je u saglasnosti sa Kur'anom, koji je postao njegov ahlak, uklesan u njega...
Ahmmed

#84 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Ahmmed »

Medinska džamija.....Krećem ka Poslanikovom mezaru.....zastajem kraj njegova mimbera, zakoračivši tako u Džennetsku Bašču ovoga svijeta, Er Revdu El Mutaharu....Božijom odredbom, bez obzira na ogroman broj ljudi u džamiji,u prilici sam klanjati dva rekata nafile namaza....Drhtim,želim da ta dva rekata traju ko vječnost......Sa sedžde nikad ustao ne bih....Prilazim mezaru Božijeg Miljenika......Selam alejk, Ja Resulallah.....Suze, mnogo mnogo suza, slijevaju se niz lice, padaju na zeleni ćilim na kojem stojim.... Tu, ispred mene, mezar je onoga koji je, Božijim određenjem, promijenio svijet, mezar Zagovornika našeg, na budućem svijetu.....Ko praška sam, griješan, pred mojim Poslanikom,klecaju mi koljena, a tek suze.....Eh, nikad ljepše i iskrenije, nisu mi kvasile bradu....a oko mene nema nikog.....ama baš nikog.....ili sam , tada samo mislio da stojim potpuno sam, pred Pejgamberovim a.s. mezarom..... Izgovorih mu, tihim glasom, nekoliko riječi ...I mislima , Omeru r.a. i Ebu Bekru r.a., rekoh: " Blago vama, jer ste mu bili ashabi.... Blago vama, jer ste mu i sad blizu...."
Dođe vrijeme da krenem....Selam alejk, Ya resulallah.... izađoh , kroz Al Baki u lijepu, zvjezdanu medinsku noć.....Ko da mi je neko oprao srce.....Čujem svoje korake....i tihe jecaje, i osjećam suze, mnogo mnogo suza, koje mi se slijevaju niz lice....
beautyfool

#85 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by beautyfool »

theTruePath

#86 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by theTruePath »

Sarajevo: Mevlud za žene u Hadžijskoj džamiji
Thursday, 25 February 2010 13:31

U okviru programa manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ya Resulallah", koja se održava u Sarajevu a povodom rođenja poslanika Muhammeda a.s, bit će organiziran mevlud samo za žene. Mevlud će se proučiti u nedjelju, 28. februara 2010. godine u Hadžijskoj džamiji u Sarajevu poslije podne namaza.

Mevlud će učiti ženski članovi Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a prigodnim predavanjem prisutnima će se obratiti hfz. Amira Kadrispahić-Čakar.
theTruePath

#87 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by theTruePath »

a veceras: :)

TRADICIONALNI MEVLUD U CAREVOJ DŽAMIJI u četvrtak, 25.02.2010.g., poslije akšam-namaza ( 17,35) i

CENTRALNU MEVLUDSKU SVEČANOST u Gazi Husrev-begovoj džamiji u petak, 26.02.2010., poslije ikindije-namaza (14,59).

Učači su imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a

specijalni gosti: Abdurahman Balsu i Mustaf Aksu, učači iz Turske.
Gost-predavač je prof Mehmedalija Hadžić.

Obilježavanje Poslanikova rođendana (Mevludun-Nebijji) bit će upriličeno i u drugim džamijama širom Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore.

Ovaj događaj se, inače, obilježava širom muslimanskog svijeta učenjem Kur-ana,mevluda i drugim sadržajima kojim se podsjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur'anu kaže

"Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje." (El-Ahzab, 21).
beautyfool

#88 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by beautyfool »

Evo jos jedna aktivnost za veceras:

ČETVRTAK, 25. februar u 18 h - promocija knjiga: "Sira - životopis posljednjeg Allahovog poslanika“ dr. Safveta Halilovića i „Stopama Božijeg poslanika, pouke iz života Muhammeda, a.s." Tarika Ramadana.

Mjesto dešavanja: multimedijalna sala ŽEC "Nahla", Džemala Bijedića 122 na Otoci.

Za one koji nemogu na mevlud u Carevu dzamiju mogu bar skoknuti u Nahlu na promociju knjiga :)

Selam alejkum :)
bijela

#89 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

الصُّبْحُ بدَا مِنْ طَلْعَتِهِ والليلُ دجا من وفرتهِ
فاقَ الرُّسلا فضلاً وعلا أَهْدَى السُّبُلاَ لِدَلالَتِهِ
كَنْزُ الْكَرَمِ مُوْلِي النِّعَمِ هادي الأممِ لشريعتهِ
أذكى النسبِ أعلى الحسبِ كُلُّ العَرَبِ في خِدمَتِه
سَعَتِ الشَّجَرُ نَطَقَ الحَجَرُ شُقّ القَمَرُ بِإِشَارتِهِ
جِبْرِيلُ أَتَى لَيْلَة َ أَسْرَى والرَّبُ دعاهُ لحضرتهِ
نالَ الشَّرَفَا والله عَفَا عما سلفا من أمتهِ
فمحمدنا هوَ سيدنا فالعِزُّ لَنا لإِجَابتِهِ
bijela

#90 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

Resulullah je bio najljepši čovjek ikada stvoren. Ashabi ga se nisu mogli nagledati, a lice su mu poredili sa svijetlim mjesecom u noći uštapa. Imam Kurtubi kaže da ljudima nije bila predočena sva njegova savršena ljepota (on u svemu bi savršen), jer da jeste njihove oči ne bi mogle podnijeti da gledaju u njega.

Data mu je potpuna ljepota, koja je proistekla iz dvije značajke – strahopoštovanja veličanstvenog i nura obasjavajućeg – pa zbog toga nije škodila ljudima, kao što je to možda činila ljepota Jusufa, a.s.
Njemu bi dato pola od sve ljepote, ali ipak žene posijekoše svoje ruke kada ga ugledaše, te uzviknuše: Ovo nije čovjek, ovo je melek plemeniti!
RIZVA

#91 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by RIZVA »

Enes ibn Malik, r.a., kaže: ''Služio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., deset godina i nikada mi nije rekao ni uh, nikada mi nije rekao za nešto što sam uradio: 'Zašto si to uradio', niti za nešto što nisam uradio: 'Zašto to nisi uradio'. Bio je najljepšeg ahlaka od svih ljudi, a nikada nisam dotakao ništa mekše od ruke Allahovog Poslanika, s.a.v.s., niti sam pomirisao ugodniji miris od mirisa njegovog, s.a.v.s., tijela.''

A kako je Allahov Poslanik, s.a.v.s., postupao kada bi se nekome obraćao, govori nam Amr ibn El-'As u jednoj veoma interesantnoj predaji u kojoj kaže: ''Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se obraćao i najlošijim ljudima, to je radio ozarenog i nasmiješenog lica i sa blagim i lijepim govorom, tako se i meni uvijek, kad god bi me sreo, obraćao ljubazno sa osmijehom na licu tako da sam pomislio da sam mu ja najdraža osoba od svih njegovih ashaba i da sam najbolji od njih. Pa sam ga jedne prilike upitao: 'O Allahov Poslaniče, ko ti je bolji i draži, ja ili Ebu Bekr?' 'Ebu Bekr', odgovori on, a zatim ga upitah: 'A jesam li bolji ja ili Omer?' 'Omer', odgovori, a ja mu tada rekoh: 'A jesam li ja bolji ili Osman?' A Poslanik, s.a.v.s., reče: 'Osman', pa kada mi na moj upit Allahov Poslanik, s.a.v.s., iskreno odgovori, poželjeh da ga bogdom nisam to nikako ni upitao.''

Iz ovog primjera možemo vidjeti da se Allahov Poslanik, s.a.v.s., sa svima podjednako lijepo ophodio tako da je svaki ashab osjećao da je drag Poslaniku, s.a.v.s., onoliko koliko su mu dragi i ostali, pa čak kao i oni njemu najbliži i najvjerniji ashabi poput Ebu Bekra, Omera, Osmana ili Alije, r.a., a neki su pomišljali da su mu najdraži, kao u spomenutom primjeru Amra ibn El-'Asa

Molim Allaha dz.s. da budemo u drustvu sa poslanicima,sehidima i sa dobrim ljudima :)
theTruePath

#92 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by theTruePath »

Nagrađeni rad: Muhammed a.s. u životu savremenih muslimana

Centralna Svečanost u povodu obilježavanja 12. rebiu-levvela, dana mevluda u Mostaru je upriličena u petak. 26. februara 2010. godine, poslije akšam - namaza u džamiji "Bosanskih mudžahida" u Sjevernom logoru. U okviru programa proglašeni su najbolji radovi pristigli na konkurs o temi „MUHAMMED A.S. U ŽIVOTU SAVREMENIH MUSLIMANA".

Na konkursu su učestvovali učenici srednjih škola sa područja Grada Mostara i studenti Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru. Osim Medžlisa IZ Mostar pokrovitelj konkursa literarnih radova su Fondacija Daru-l-ilm iz Mostara i Pedagoški zavod Mostar. Najuspješnijim srednjoškolcima i studentima uručene su novčane nagrade u iznosu od 300, 200 i 150 KM. Žiri u sastavu Nusret Omerika, književnik, Salem ef. Dedović glavni imam i Šefik ef. Čavčić, imam, za najbolji rad proglasili su rad Nine Balta, učenice IV razreda Mostarske gimnazije.

Hasan Eminović

Hasan Eminović
Web portal objavljuje nagrađeni rad.

Poslanik Muhammed a.s. u životima savremenih muslimana

„Ja imam više imena: ja sam Muhammed i Ahmed, ja sam el-Mahi - kojim Allah,dž.š., briše nevjerstvo, ja sam i el-Hašir, prvi koji će biti oživljen i poslije koga će ljudi biti oživljeni, a ja sam i el-Akib -poslije mene neće više biti poslanika". (Hadis bilježi Buharija i Muslim)

U jednom prekretnom perodu svog života kada nisam znala kako da pronađem pravi put, pomogle su mi njegove riječi... Plašila sam se... Da. Mnogo sam se plašila života, svjetlo na kraju tunela se nije ukazivalo. Postojao je samo mrak...

Griješila sam. Otuđila se. Zaboravila na porodicu i prijatelje... Zaboravila najmilije...

Svijet u kojem živim me potpuno obuzeo... uzeo u svoje ruke... Ljudi oko mene vodili su konce mog života. Pokvareni ljudi.

Postala sam bezosjećajna karikatura koja hoda pustim ulicama. Postala sam tijelo bez duše. Postala sam griješnik!

Nisam znala ni za vjeru, ni za dobro, ni za plemenitost. Kao da su sa mnom upravljale samo neke strašne crne sile... To je bila najgora godina mog mladog života...

A onda mi je dragi Allah jednoga dana poslao nekog dobrog čovjeka koji je u meni vidio ono što mnogi nisu dugo vremena. Bila sam u biblioteci izgubljena među brojnim naslovima oko sebe. Zapravo nisam znala ni šta ustvari tražim tu. Gledala sam knjige i pokušavala pronaći sebe u nekom od tih primjeraka. Uzela sam "Stepskog vuka" jer sam se i sama osjećala tako. Čitala sam ga nekad davno i tad ga nisam razumjela. A sad... sad sam ja bila stepski vuk. Pored mene se u tom trenutku, ni sama ne znam otkuda ni kako odjednom pronašao čovjek srednjih godina čiji pogled neću zaboraviti nikad. Upitao me samo: "Kako si, dijete?" Pomislila sam da je lud, zašto mi se javlja. Ali on je prepoznao moje muke... ne znam kako, ali jeste. Pružio mi je Časni Kur'an u ruke i još jednu malu knjigu zelene boje naslova "Hadisi poslanika Muhammeda a.s." I rekao: "Pročitaj! Samo je Allah Bog, a Muhammed je njegov poslanik!" . I nestao je. Poput priviđenja.

Ostavila sam "Stepskog vuka" i uzela knjige koje mi je on preporučio. Nešto mi je govorilo da treba baš tako da uradim.

Ipak, kad sam došla kući, samo sam ih odložila na stol u svojoj sobi gdje su stajale danima.

U jednoj noći prepunoj unutrašnje boli i muka koje me razdiru nesvjesno sam posegla za onom malom zelenom knjigom. Čitala sam kao da je to jedina stvar na svijetu koja je u tom trenutku bila bitna. I upijala svaku riječ.

- "Poslan sam da bih upotpunio moral."

- "Najviše ljudi koji će ući u džennet bit će zbog bogobojaznosti (takvaluka) i lijepog ahlaka."

- "Boj se vatre (džehennema) pa podaj drugom makar i pola hurme, a ako ni to ne možeš naći, a o­no lijepom riječju."

Ovo su neke Poslanikove izjave zbog kojih sam ponovo pronašla sebe. Hadise sam pročitala bez predaha, a nakon toga i Kur'an. To je bila najljepša besana noć u mom životu. Nisam spavala jer svaka riječ koju sam pročitala stvarala je novu mene. Pomagala mi da ponovo izrastem, da se ponovo rodim. Hvala Allahu na tome i hvala onome divnom neznancu blagog pogleda i prijateljskih namjera. Znao je šta me muči i dao mi je najbolji lijek. Dao mi je Njegovu i Poslanikovu riječ.

A mučilo me ono što danas muči mnoge. Osjećaj straha, otuđenosti i beznađa. Problemi skoro svakog savremenog čovjeka. Čovjeka koji živi danas i ovdje.

Da, zaista je teško danas biti musliman. U svijetu u kojem sve prave vrijednosti padaju duboko dole zbog onih koji su daleko od njih, a takvih je danas sve više. Nemoral je na svakom koraku. Laž je svuda oko nas. Grijesi pršte ulicama, kućama, ustanovama. Nažalost...

Sve je više onih koji bogohule. Ali Allah je jedan i On sve vidi.

Smatram da u takvom vremenu i takvom okruženju, jedino vjera može pomoći da opstanemo. Zato svi trebamo živjeti onako kako je živio najsavršeniji Allahov rob, jer i on je bio samo čovjek, ali najčistiji i najispravniji. Kada bismo samo malo više slušali njegove riječi i njegove savjete, život bi bio mnogo jednostavniji, ljepši.

Poslanik a.s. je prenosio Božiju riječ, ali i učio ljude lijepom ponašanju, lijepim manirima i poštenom življenju. Pomagao je bolesne, siromašne, cijenio ljude, poštovao žene i davao im visoki položaj. Govorio je:

"One su (žene), uistinu, druga polovica muškarcima."

Bio je blag, bio je skrušen, bio je plemenit. A bio je samo čovjek kojeg je Allah poslao svima nama. U Poslanikovoj biografiji se navodi da je "najljepše što je Poslanik, s.a.v.s., posjedovao, bila počast od Allaha, dž.š., da primi Objavu i umijeće da je prenese ljudima. Bio je blag i tolerantan, sklon oprostu kada treba, strpljiv pri nedaćama i posjedovao je svojstva kojima ga je Allah, dž.š., počastio. Nikada se nije nikome svetio zbog sebe lično. Osveta bi dolazila zbog kršenja Allahovih, dž.š., svetinja, te je bila radi Allaha, dž.š.. Rijetko se kada ljutio, a vrlo brzo mirio."

Danas nam je prijeko potreban. Svakom čovjeku današnjice treba Muhammed a.s. , treba mu njegova riječ jer... danas je tako teško živjeti. Samo tren je potreban da postanemo likovi s početka moje priče. Loši i oholi. Zato trebamo nositi Poslanika u svojim srcima, osjećati ga kao da je živ jer on treba da je tu. Danas možda više nego ikad. Jer ljudi su daleki, ljudi se ne vole, rađa se mržnja među nama, a on je pozivao na ljubav. Najčistije osjećanje. Trebamo Muhammeda s.a.v.s. danas i sutra i uvijek. Jer savremeni musliman mora znati kako da se ponaša u svijetu operisanom od blaženstva i dobrote. Savremeni musliman treba da se drži uz svog brata, ahbaba, treba da pomaže. Kao stranac iz ove priče koji je jednu izgubljenu dušu vratio na pravi i jedini put upoznajući je s Allahom i Muhammedom a.s. Biti i ostati musliman u savremenom svijetu znači pronaći način da Poslanikovu poruku pretočiš u vlastiti život. To možda jeste teško, ali nije nemoguće. U tome možemo uspjeti samo ako se vodiš čistim srcem jer tu je istina:

"Uistinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to su srca. Najdraže su mu o­ne posude koje su najčišće, najčvršće i najtanje. Čiste su od grijeha, čvrste su u vjeri i tanke (nježne) su prema braći." , rekao je jednom Poslanik crpeći izvore iz Kur'ana, najčasnije Knjige.

Zato, budimo tolerantni jedni prema drugima, družimo se, pomažimo se, širimo ljubav i prijateljske ruke. Vodimo se Poslanikovim putem i Allah će nas nagraditi. Branimo Islam, našu vjeru, kao što ga je i a.s. branio, i ne dozvolimo da nas nevjernici pokude i poharaju. Ponosimo se Islamom i ponosimo se Muhammedom a.s., jer je zaista pravi insan bio.

"Dobročinstvo je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer iako ti Njega ne vidiš, o­n tebe, zaista, vidi." (Buharija i Muslim)

„Ja vjerujem i jezikom iskazujem da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed a.s. Allahov rob i poslanik" .

Amin.

BALTA NINA

Gimnazija Mostar
bijela

#93 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

Poslanik milosti je bio milost svima, i vjernicima i nevjernicima, i ljudima i džinima, i životinjama i biljkama...
Njegova milost prema nevjernicima se ogleda u njegovoj molbi da im se odgodi dunjalučka kazna, a zna se da su mnogi narodi bili kažnjeni jer su se izrugivali svojim poslanicima i doslovno stavljali prste u uši kako ih ne bi čuli...

No, njegova milost dostiže vrhunac kada je riječ o njegovom ummetu i koliko smo počašćeni samim time što smo sljedbenici njegovi..

Kaže se da je Musa, a.s., kada mu je objavljen Tevrat, naišao je u njemu na spomen ovog ummeta, pa je rekao Gospodaru:
- Pročitao sam ovdje o ummetu koji će doći kao posljednji, ja Rabbi, učini ih mojim ummetom?
- To je ummet Muhammedov– odgovori mu Gospodar.
- Pročitao sam ovdje o ummetu koji će imati pravo na plijen, ja Rabbi, učini ih mojim ummetom?
- To je ummet Muhammedov.
- Pročitao sam o ummetu kojemu će se pisati dobro djelo za ono što su tek naumili učiniti, a deset nagrada ako ga stvarno i učine. Ja Rabbi, volio bih da ovo bude moj ummet?
- Taj ummet je Muhammedov.
- Gospodaru, naiđoh na spomen ummeta kojemu se neće pisati kazna za ono što su naumili loše učiniti, a pisat će im se samo jedan grijeh ako to stvarno učine. Ja Rabbi, hoće li ovo biti moj ummet?
- Ne, Musa, taj ummet je Muhammedov.
- Pročitah o ummetu kojemu će biti dato znanje prvih i potonjih, i koji će ubiti lažnog mesiha, Dedždžala. Ja Rabbi, volio bio da ovaj ummet bude moj?
- To će biti Muhammedov ummet.
- Gospodaru, učini onda i mene Muhammedovim... Želim i ja biti dio njegovog ummeta...
Pa su objavljeni ajeti:
- O Musa, odabrao sam te među ljudima za Svog poslanika i sagovornika, pa uzmi ono što sam ti dao i budi među onima koji su zahvalni.
Pa Musa, neka je na njega Allahov spomen i mir, reče: Već sam zadovoljan, ja Rabbi!
:)
Motokultivator

#94 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Motokultivator »

Evo i moj doprinos temi.

http://islamskitv.com/index.php?page=vi ... _id=100350

Da nam je biti makar pola od onoga sto je ovaj insan bio, bili bismo na konju :)
bijela

#95 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

Motokultivator wrote:Evo i moj doprinos temi.

http://islamskitv.com/index.php?page=vi ... _id=100350

Da nam je biti makar pola od onoga sto je ovaj insan bio, bili bismo na konju :)
eee kako turci ovo lijepo naprave... i sad jezik zvuči "dostojanstveno", kao što su i oni bili..
čim budem imala dovoljno vremena, pregledat ću cijeli video.

ako neko hoće pogledati, mislim da sam već negdje postavljala ovaj uradak http://www.hajrat.com/?p=263,
meni je prelijep :)
kamen spoticanja

#96 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by kamen spoticanja »

kaze predaja da je jedno jutro Alija r.a. krenuo na sabah namaz...malo prije dzamije sustigao je jednog starca koji je jako sporo isao...da ne bi ubihuzurio starca svojom brzinom i mladoscu usporio je i jako se sporo kretao iza njega prema dzamiji...kad su dosli do dzamijske kapije starac je samo prosao,bez da udje i obavi molitvu...
Alija r.a. vec je bio zakasnio na pocetni tekbir i zatekao je dzematlije u safu kako stoje na ru'ku...kad se i on pridruzio namaz su obavili do kraja...
na kraju namaza Poslanik s.a.v.s,koji je bio imam u namazu,okrenuo se Aliji r.a. i pitao ga "oo Alija ,kakvo si to dobro djelo ucinio dolazeci,sam Dzibril nas je zadrzao na ru'ku sve dok i ti nisi stigao u saff"... :)
e takvi su bili ashabi Poslanika s.a.v.s...Imali su najboljeg uzora kakvog je covjecanstvo ikad imalo...
eh da sam bar prasina bio na ulazu u Poslanikovu s.a.v.s dzamiju pa da ga bar kao prasina vidim...
selam alejk :)
ira.m

#97 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by ira.m »

....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:09, edited 1 time in total.
bijela

#98 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

hvala svima što pišete na ovu temu, svaki post iščitam s radošću :)
i arzuhal je lijepo pisao, valjda će opet :)

@izvori istine, mislim da cilj teme nije u skladu sa intencijom tvojih postova, zapravo, oni postovi nisu u skladu sa temom. bilo bi lijepo kada bi ih prebacio u neku, prikladniju, temu.. a nama napiši nešto što ćemo sa bez srkleta pročitati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#99 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Chmoljo »

bijela wrote:hvala svima što pišete na ovu temu, svaki post iščitam s radošću :)
i arzuhal je lijepo pisao, valjda će opet :)

@izvori istine, mislim da cilj teme nije u skladu sa intencijom tvojih postova, zapravo, oni postovi nisu u skladu sa temom. bilo bi lijepo kada bi ih prebacio u neku, prikladniju, temu.. a nama napiši nešto što ćemo sa bez srkleta pročitati.
:thumbup:

@izvori istine, najbolje bi bilo kad sve te tekstove staviš pod jedan ili više linkova, a tekstove pobriši, jer su preglomazni i to nije "riječ, dvije" :)

hvala :)
ikrime

#100 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by ikrime »

Možda ne bi bilo loše odvajanje ove teme od postojeće, mislim, na ove postove o mevludu. Jer bojim se da će ova mesala odvuć temu na drugu stranu.
Post Reply