Razmisljanje o vjeri

Rasprave o vjerskim temama.
cistunac

#76 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by cistunac »

albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu...
Ovdje svi odgovori na postavljeno i vise. Sajt se zove Nevandjelje i upravo je to: do sada poznate cinjenice oko monoteizma a posebno hriscanstva, zablude, netacnosti...:

www.nevandjelje.com

Naucicete dosta novoga.
psylocke

#77 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by psylocke »

ljubav_aha wrote:
psylocke wrote: Što se tiče evolucije, davno pobijena stvar. Danas se održava, a nekad je cvjetala ne zato sto je kvalitetna naučna teza nego pravi odličan temelj za određene ideologije i filozofije.
:)

mozes li malo detaljnije objasniti poentu,hvala
kako neću kad si me tako lijepo zamolio, čak unaprijed zahvalio.

Dakle, poenta. Najkraće rečeno, jer postoji tema o evoluciji. Copy-paste.

Ta filozofijaje materijalizam. Šteta od materijalizma ne ograničava se samo na pojedinca. Materijalizam nastoji ukinuti osnovne vrijednosti na kojima počivaju država i društvo i stvoriti jedno bezdušno i bezosjećajno društvo koje obraća pažnju samo na materijalno.
S obzirom da članovi takvog društva ne mogu nikada posjedovati idealističke osobine i predstave kao što su patriotizam, ljubav prema bližnjima, pravda, odanost, poštenje, požrtvovanost i dobar moral, društvenom poretku osnovanom od takvih pojedinaca suđeno je da bude razmrskan u kratkom vremenu. Iz tih razloga, materijalizam je jedna od najozbiljnijih prijetnji osnovnim vrijednostima političkog i društvenog poretka jedne nacije.

Druga velika opasnost i zlo od materijalizma je u tome što on služi kao osnova anarhističkih i razdornih ideologija koje ciljaju na opstojnost države i naroda. Komunizam, najistaknutiji od ovih ideologija, prirodan je politički produkt materijalističke filozofije. Nastojeći da uništi svete pojmove kao što su država i porodica, on predstavlja osnovnu ideologiju svakom obliku separatističkih akcija usmjerenih protiv unitarne strukture države.

Teorija evolucije sačinjava takozvanu znanstvenu osnovu za materijalizam, od kojeg zavisi komunistička ideologija. Uzimajući teoriju evolucije kao referencu, komunizam nastoji opravdati sebe i predstaviti svoju ideologiju kao zvučnu i ispravnu. To je razlog zbog kojeg je osnivač komunizma, Karl Marx, za Darwinovu knjigu Porijeklo vrsta, koja je postavila temelj teorije evolucije, napisao slijedeće: Ovo je knjiga koja sadrži osnove historije prirode našeg gledišta.

Ustvari, materijalistički pogledi svake vrste, sa Marxovim idejama na čelu, potpuno su propali jer je teorija evolucije, koja je zapravo jedna dogma iz XIX stoljeća na kojoj materijalizam opstoji, apsolutno poništena zahvaljujući otkrićima savremene znanosti.
Znanost je pobila i nastavlja pobijati materijalističke hipoteze koje priznaju samo postojanje materije i ničeg više. Znanost, također, demonstrira da su sva bića produkt kreacije Jednog Superiornog Bića.
AbU_JamaL_MovE

#78 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by AbU_JamaL_MovE »

albert007 wrote:
Thunderman_Swe wrote:albert007

Sve sto si ti naveo ima odgovor u Kur´anu. Dakle sve subhe ili sumnje koje nevjernici postavljaju u vezu Islama i Allaha (swt) su odgovorene u Kur´anu. Ti govoris o nekom realnom dokazu za vjeru, ali Allah (swt) nam govori u Kur´anu da vjernici vjeruju u nevidljivi svijet, dakle svijet meleka, dzinna, Dzenneta i Dzehennema, Allaha (swt). Ovo je razlika izmedzu vjernika i nevjernika, vjernik vjeruje u nevidljivi svijet dok nevjernik nevjeruje u to.

A to za covjeka i razlog postojanja, trebas znati da je Allah (swt) stvorio covjeka da njemu robuje. Ti se cudis zasto tako? Porucujem ti da malo pogledas i razmislis o covjeku i razlog postojanja. Zasto? Saznaces da ima razlog, da smo stvoreni, i da svi mi pripadamo Allahu (swt), zato smo stvoreni da Njega obozavamo i Njemu cemo se i vratiti.
I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...

Preporucio bih ti (kao i svima ostalima koji imaju iste sumnje) da pokusas naci knjigu od Halita Ertugrula: U potrazi za sobom

Knjiga govori o stvarima kao sto je nastanak univerzuma, prozivljenje itd sa aspekta islama (Izvini al pretpostavljam da si islamske vjeroispovjesti). Ja upravo cita tu knjigu i nadam se da ce ti pomoci da nadjes neke odgovore.

pozdrav
viki488

#79 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viki488 »

viki488

#80 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viki488 »

albert007 wrote:

Sve sto si ti naveo ima odgovor u Kur´anu. Dakle sve subhe ili sumnje koje nevjernici postavljaju u vezu Islama i Allaha (swt) su odgovorene u Kur´anu. Ti govoris o nekom realnom dokazu za vjeru, ali Allah (swt) nam govori u Kur´anu da vjernici vjeruju u nevidljivi svijet, dakle svijet meleka, dzinna, Dzenneta i Dzehennema, Allaha (swt). Ovo je razlika izmedzu vjernika i nevjernika, vjernik vjeruje u nevidljivi svijet dok nevjernik nevjeruje u to.

A to za covjeka i razlog postojanja, trebas znati da je Allah (swt) stvorio covjeka da njemu robuje. Ti se cudis zasto tako? Porucujem ti da malo pogledas i razmislis o covjeku i razlog postojanja. Zasto? Saznaces da ima razlog, da smo stvoreni, i da svi mi pripadamo Allahu (swt), zato smo stvoreni da Njega obozavamo i Njemu cemo se i vratiti.
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

EVO MOZA TI BUDE MALO JASNIJE BAR NESTO.....

****ucen mladic i ucenjak.....****

„Bio je jedan mladić koji je otišao preko mora da studira, i bio je dugo vremena odsutan. Kada se vratio, zamolio je svoje roditelje da mu pronađu vjerskog učenjaka ili bilo kojeg drugog stručnjaka koji bi mu odgovorio na njegova tri pitanja. Konačno, roditelji su pronašli Muslimanskog Učenjaka.

Mladić: Ko si ti? Možeš li mi odgovoriti na moja tri pitanja?Učenjak: Ja sam jedan od Allahovih subhanehu we teala robova i inšaAllah Allahovom subhaneu we teala voljom, biću u stanju da ti odgovorim na tvoja pitanja.Mladić: Da li si siguran? Profesori i stručnjaci nisu bili u stanju da dadnu odgovore na moja pitanja.Učenjak: Daću sve od sebe uz Allahovu subhanehu we teala Pomoć. Mladić: Imam tri pitanja:

1. Da li postoji Bog?! Ako postoji, pokaži mi Njegov oblik.

2. Šta je „Thaqdir“ (sudbina)?

3. Ako je šejtan stvoren od vatre, zašto će na kraju biti baćen u Džehenem kada je i Džehenem od vatre. To ga sigurno neće boljeti, pošto su i šejtan i Džehenem stvoreni od vatre. Zar Allah subhanehu we teala o tome nije razmišljao?

Sljedeće što je mladića snašlo jeste..........

ŠAMARČINA Mladić, (osjećajući jaku bol): Zašto se ljutiš na mene?

Učenjak: Nisam ljut. Šamar je odgovor na tvoja tri pitanja.

Mladić: Zaista ne razumijem?!

Učenjak: Kako se osjećaš nakon što sam te ošamario?

Mladić: Boli me, naravno!

Učenjak: Pa vjeruješ li da bol postoji?

Mladić: Da.

Učenjak: Pokaži mi oblik boli !!!

Mladić: Ne mogu.

Učenjak: To je moj prvi odgovor. Svi mi osjećamo Allahovo subhanehu we teala postojanje bez da smo u mogućnosti da vidimo Njegov oblik...Sinoć, da li si sanjao da ću te ošamariti?

Mladić: Ne.

Učenjak: Da li si ikada pomislio da ću te ošamariti, danas?

Mladić: Ne

Učenjak: To je Thaqdir (sudbina) moj drugi odgovor....Moja ruka sa kojom sam te ošamario, od čega je?

Mladić: Od mesa.Učenjak: A tvoje lice, od čega je ono?

Mladić: Također od mesa.

Učenjak: Šta osjećaš nakon što sam te ošamario?

Mladić: Bol.

Učenjak: To je to. Ovo je moj treći odgovor, mada su i šejtan i Džehenem stvoreni od vatre, ako Allah subhanehu we teala želi, inšaAllah uz Allahovu Volju, Džehenem će postati jako bolno mjesto za prokletnika šejtana.
psylocke

#81 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by psylocke »

viki488 :thumbup:
einiac

#82 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by einiac »

Kad smo kod evolucije moze li mi neko objasniti ove pojave (nemojte samo odgovora da je fotomontaza ili ateisticko-naucnicka zavjera, molim Vas):

Rogovi (ima bezbroj primjera i slika na interetu)

Image

Image

"Zivotinjski" repovi

Image
Image

"Resica na usima" (vjerovatno je i vi imate)

Image

Zatim je tu jos i slijepo crijevo, bradavice i ostaci dojki kod muskaraca itd, itd pun internet tih informacija pa ko hoce nek razgleda da ne duzim...
glade

#83 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

viki488 wrote:EVO MOZA TI BUDE MALO JASNIJE BAR NESTO.....

****ucen mladic i ucenjak.....****

„Bio je jedan mladić koji je otišao preko mora da studira, i bio je dugo vremena odsutan. Kada se vratio, zamolio je svoje roditelje da mu pronađu vjerskog učenjaka ili bilo kojeg drugog stručnjaka koji bi mu odgovorio na njegova tri pitanja. Konačno, roditelji su pronašli Muslimanskog Učenjaka.

Mladić: Ko si ti? Možeš li mi odgovoriti na moja tri pitanja?Učenjak: Ja sam jedan od Allahovih subhanehu we teala robova i inšaAllah Allahovom subhaneu we teala voljom, biću u stanju da ti odgovorim na tvoja pitanja.Mladić: Da li si siguran? Profesori i stručnjaci nisu bili u stanju da dadnu odgovore na moja pitanja.Učenjak: Daću sve od sebe uz Allahovu subhanehu we teala Pomoć. Mladić: Imam tri pitanja:

1. Da li postoji Bog?! Ako postoji, pokaži mi Njegov oblik.

2. Šta je „Thaqdir“ (sudbina)?

3. Ako je šejtan stvoren od vatre, zašto će na kraju biti baćen u Džehenem kada je i Džehenem od vatre. To ga sigurno neće boljeti, pošto su i šejtan i Džehenem stvoreni od vatre. Zar Allah subhanehu we teala o tome nije razmišljao?

Sljedeće što je mladića snašlo jeste..........

ŠAMARČINA Mladić, (osjećajući jaku bol): Zašto se ljutiš na mene?

Učenjak: Nisam ljut. Šamar je odgovor na tvoja tri pitanja.

Mladić: Zaista ne razumijem?!

Učenjak: Kako se osjećaš nakon što sam te ošamario?

Mladić: Boli me, naravno!

Učenjak: Pa vjeruješ li da bol postoji?

Mladić: Da.

Učenjak: Pokaži mi oblik boli !!!

Mladić: Ne mogu.

Učenjak: To je moj prvi odgovor. Svi mi osjećamo Allahovo subhanehu we teala postojanje bez da smo u mogućnosti da vidimo Njegov oblik...Sinoć, da li si sanjao da ću te ošamariti?

Mladić: Ne.

Učenjak: Da li si ikada pomislio da ću te ošamariti, danas?

Mladić: Ne

Učenjak: To je Thaqdir (sudbina) moj drugi odgovor....Moja ruka sa kojom sam te ošamario, od čega je?

Mladić: Od mesa.Učenjak: A tvoje lice, od čega je ono?

Mladić: Također od mesa.

Učenjak: Šta osjećaš nakon što sam te ošamario?

Mladić: Bol.

Učenjak: To je to. Ovo je moj treći odgovor, mada su i šejtan i Džehenem stvoreni od vatre, ako Allah subhanehu we teala želi, inšaAllah uz Allahovu Volju, Džehenem će postati jako bolno mjesto za prokletnika šejtana.
ovu pricu sam toliko puta cuo i svaki put mi je sve smjesnija i smjesnija...

1. bol nije nista drugo do odredjenih stimulacija koje mozak prima preko zivaca nakon samara... tako da se osjecanje boli ne moze porediti sa osjecanjem postojanja boga... osjecanje blizine osobe koja je udaljena hiljadama kilometara se moze porediti s tim... znamo da ta osoba nije blizu ali mozak percepira neku alternativnu stvarnost u kojoj je njen duh kao uz nas...

2. to sto je on njega osamario nije sudbina... to je jednostavno reakcija na njegova pitanja... da mu je postavio neka druga na koja ne moze "odgovoriti" samarom ne bi ga ni osamario... znaci on je planirao da mu postavi da pitanja, ovaj je odlucio da mu tako odgovori na njih i to je to... sudbina nema nikakve veze sa tim... da je znao koji ce odgovor biti vjerovatno ga ne bi ni pitao...

3. za ovo moze jedan mali eksperiment... uzmi dva upaljaca, upali ih i spoji plamenove... sta ce se desiti? dobices jedan veci plamen... sada spoji svoje ruke... one nece postati jedna veca ruka... jednostavno ostaju dvije ruke pribijene... eh sad isto je i sa obrazom... meso nije povrijedilo meso... meso zajedno sa kostima i kozom je povrijedilo zivce koji se nalaze unutar obraza... sigurno je i ucenjak osjetio posljedice samara na svojoj ruci upravo zbog zivaca... medjutim ne toliko jer na njegovoj ruci ima vise mesa i zastite generalno... dok kad bi spojili veci plamen sa manjim to ne bi predstavljalo nikakvu razliku od onog eksperimenta gore... jednostavno bi pojacali plamen... veci ili manji svejedno... zavisi od percepcije...

a sad par pitanja za sve vas (a dovedite mi i tog ucenjaka :D)... ko mi da LOGICNE odgovore ja iste sekunde idem u dzamiju (crkvu, sinagogu, gdje vec)...

1. ako je sve stvoreno onda je i bog morao biti stvoren... kako je nastao, ko ga je stvorio? zasto se ne klanjamo njegovom bogu?
2. zasto se svaka religija svodi na zastrasivanje? (ako ne vjerujes gorices u paklu)
3. zasto bi sada bio proglasen ludim neko ko bi tvrdio da je boziji poslanik?
4. ako je bog svemocan moze li pronaci najveci broj?
5. ako nam je bog dao slobodnu volju cemu onda sluzi sudbina?

eto za sad... kad se sjetim postavim jos pitanja :D
viciousD

#84 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viciousD »

albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina. Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada... a ko vam garantuje da je to "božija" riječ? Da li ste 100% sigurni? Možda i niste, ali vas strah od neke više kazne ipak tjera da vjerujete u to. Samo se zapitajte zašto slijepo vjerujete u boga od kada znate za sebe, a mnogi od vas nisu čak ni pročitali svoje svete knjige. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima. Po meni bog nije ono što religije predstavljaju i nije nešto što od nas nešto zahtjeva. Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.

Znam da ću biti :evil: za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam :evil: jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio?? :D
Ja sam neka vrsta agnostika sa puno vlasititih teorija. U principu smatram da se sve dogme trebaju pročitati i shvatiti kao niz priča sa poukama koje nam pomažu u životu. Ne vjerujem da je to pisana Božija riječ. Ja mislim da je vrijeme kada su svete knjige nastajale bilo teško i da je trebalo nekako obuzdati gomilu ljudi a koji je bolji način za to nego reć da će te velika sila s neba kazniti vječnom agonijom ako ne budeš dobar. Međutim to je prešlo u iskorištavanje. Kakav je to Bog koji osuđuje ljudski napredan kao što je crkva radila jedno vrijeme i palila sve naučnike i ljude s otvorenim mišljenjima. U mojim očima je Bog sila koja sve povezuje i prožima sav živi svijet. Vjerske institucije se previše petljaju u politiku. To nema smisla. Gdje je ta čednost i pokornost o kojoj pričaju poglavari? Kada se sve to sagleda objektivno gubi smisao. Koliko god ovo zvučalo loše ja na neki način ljude zasljepljene vjerom smatram labilnim i poprilično nesigurnim kada moraju slušati nekoga drugoga koji u biti nema veze s tim Bogom kojeg "obožavaju" umjesto da se oslone na glas svoje podsvjesti. Ja vjerujem u Boga,tačnije silu koja povezuje sve. Vjerujem u dušu. Vjerujem da postoji bit svega,ali nikako ne mogu vjerovati institucijama,poglavarima i poslanicima. Filozofija je moja religija!
viciousD

#85 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viciousD »

albert007 wrote:
lamarab wrote:Alberto 007, ja te razumijem, zato sto je jedan moj jako dobar prijatelj slicno kao ti razmisljao, i mislim da i sada razmislja...on je odgojen kao vjernik, i stasao kao vjernik, a onda je za njega nastupilo doba zivota u kojem se samostalno i kolektivno sazrijeva, i u tom momentu njegove potrebe za samostalnoscu, originalnoscu, intelektualnim razvojem i djelovanjem, on je osjetio da ga religija potpuno u nekim stvarima sputava, i mjesto utocista postaje neka vrsta kaveza-neprirodno nametnutog. Razvio je sopstvenu religiju po kojoj sve sto iskreno radis jeste istinski i ispravno-
nesto u smislu da je u stvari nasa istinska priroda kreirana tako da je ispravno funkcionise samo ako se oslobodi....
uglavnom njegova potreba za vjerom i KNJIGOM /vjerskom Bozijom uputom/ je nestala...ovo su njegove rijeci.

I mislim da ovakva pitanja, kao sto si i ti nama postavio nisu tako rijetka kao sto mi mislimo, ili sam ja mislila...
Zasto dolazi do njih...sta znaci robovanje...da li se slijepo vjeruje onome sto se pise u Svetim knjigama...ili za to postoje duboki razlozi...jesu li ljudi ispravni ili ne ako vjeruju ili ne vjeruju...

puno pitanja...

Ali ISTINA, za onog ko je jednom spozna je NEZAMJENJIVA, i nema ALTERNATIVU, i moze biti samo zapostavljena istina, ali ne i sumnja! I mozes pogrijesiti, i imati los dan ili godinu, ili 6 godina...ali to ne mjenja postojanje Boga...ni Njegove Velicine. Zasto da robujemo...sto bih ja robovao uopste...ne moram to odmah ni saznati...toliko je Bozije predivne Velicine da cu se rado stpeti za odgovor.

Upravo to.. ali nekako ne mogu da budem skrt i da "to" drzim samo za sebe, a znam da me drugi nece razumjeti kao sto ja nisam razumio ranije...ali eto, da bar jedan razumije o cemu pricam meni ce biti dovoljno...
Treba barem pokušati prenijeti ljudima neke stvari, ne treba držati za sebe :)
viciousD

#86 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viciousD »

Thunderman_Swe wrote:
albert007 wrote:

Kao prvo, ne spominji Darwinovu teorije, jel ona je vec propala. To nije nauka vec filozofija bazirana na ateizmu. Nauka je potvrdila da nema nikakve evolucije, vec samo manji promjena u zivim bicama, koji nemaju nikakve veze sa nekom evolucijom. Covjek je stvoren od Allaha (swt), ako ti to nevjerujes, i vjerujes u neku izmisljenu teorije o nekim majmunima za koji danas nema dokaza ni da su postojali, i koji su odjedanput pretvorili u danasnje ljude, onda ces ti goriti u Dzehennemu vjecno jel porices ajete iz Kur´ana sto je kufr i koji te vodi iz vjere.

Sto se tice Sudnjeg Dana, sve ovo sto ti navodis je receno i od strane mushrika u Mekki, oni su sumnjali isto u Sudnji Dan i o prozivljenju. Allah (swt) nam objasnjava u Kur´anu

Surah 45:24-37

24. "Postoji samo naš život zemaljski, živimo i umiremo, jedino nas vrijeme uništi" - govore oni. A oni o tome baš ništa ne znaju, oni samo nagađaju.

25. A kad im se ajeti Naši jasni kazuju, samo se ovim riječima izgovaraju: "Pretke naše u život povratite, ako je istina to što govorite."

26. Reci: "Allah vam daje život, zatim će učiniti da poumirete, a poslije će vas na Sudnjem danu sabrati, u to nema nikakve sumnje, ali većina ljudi ne zna."

27. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji! A na dan kada nastupi Čas oživljenja, oni koji su laži slijedili biće izgubljeni.

28. I vidjećeš sve narode kako na koljenima kleče; svaki narod biće prozvan prema svojoj Knjizi: "Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali!

29. Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se zapiše sve što ste radili."

30. One koji su vjerovali i dobra djela činili, Gospodar njihov će u Džennet Svoj uvesti. To će biti uspjeh očiti.

31. A onima koji nisu vjerovali: "Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, ali vi ste se oholili i narod nevjernički postali.

32. Kad se govorilo: ’Allahovo obećanje je, zaista, istina i u Čas oživljenja nema nimalo sumnje!’ - vi ste govorili: ’Mi ne znamo šta je Čas oživljenja, mi samo zamišljamo, mi nismo ubijeđeni’";

33. i ukazaće im se gnusna djela njihova i sa svih strana će ih okružiti ono čemu su se rugali,

34. i reći će se: "Danas ćemo mi vas zaboraviti kao što ste vi zaboravili da ćete ovaj vaš Dan doživjeti, vatra će vam prebivalište biti i niko vam neće moći pomoći

35. zato što ste se Allahovim riječima rugali i što vas je život na Zemlji bio obmanuo." Od toga Dana ih iz Džehennema niko neće izvući niti će se od njih tražiti da odobrovolje Allaha.

36. Pa, neka je hvaljen Allah, Gospodar nebesa i Gospodar Zemlje, Gospodar svih svjetova!

37. Njemu ponos i dika na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri!

Allah (swt) ce nas oziviti na Sudnjem Danu, koji nas je prvi i stvorio.
Darwinova teorija nije propala,on je napravio grešku kada je primjerio neke odrednice nje na čovjeka ali to ne mjenja činjenicu da evolucija postoji i kada se bolje izuči da je sasvim logična i realna.I nauka nije potvrdila da ne postoji evolucija.
Urden

#87 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Urden »

glade wrote:
1. ako je sve stvoreno onda je i bog morao biti stvoren... kako je nastao, ko ga je stvorio? zasto se ne klanjamo njegovom bogu?
2. zasto se svaka religija svodi na zastrasivanje? (ako ne vjerujes gorices u paklu)

da ja nest napisem , iako neznam bas puno :)
5. Svaki covjek ima svoju slobodnu volju , druga je stvar sto Allah d.s zna sta ces ti uraditi. to ti je isto ko da stavis ispred djeteta njegov omiljeni slatkis , ono ima svoju slobodnu volju i uzima taj slatkis, a ti znas da ce ono uzeti taj slatkis.
4. pitanje bez ikakvog smisla po meni
3. zato jer bi ti time pobijao Kur'an , jer u Kur'Anu pise da nema poslanika poslije Muhameda a.s
2. sve ima posljedice ...
1. isto ko i za pitanje broj 4

malo je kasno sad pa nemogu da razmisljam kako treba :D valjda ce neko bolje pojasniti ove stvari od mene :dance:
glade

#88 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

Urden wrote:
glade wrote:

5. Svaki covjek ima svoju slobodnu volju , druga je stvar sto Allah d.s zna sta ces ti uraditi. to ti je isto ko da stavis ispred djeteta njegov omiljeni slatkis , ono ima svoju slobodnu volju i uzima taj slatkis, a ti znas da ce ono uzeti taj slatkis.
3. zato jer bi ti time pobijao Kur'an , jer u Kur'Anu pise da nema poslanika poslije Muhameda a.s

malo je kasno sad pa nemogu da razmisljam kako treba :D valjda ce neko bolje pojasniti ove stvari od mene :dance:
5. slobodna volja u tom slucaju nema smisla... mi smo jednostavno programirani da u odredjenom trenutku uradimo odredjenu stvar... po tome ti i nemas bas nekog izbora... ako znas sta hocu da kazem...

4. pitanje itekako ima smisla... covjek je izmislio brojeve... kao sto svi znamo nemoguce je naci najveci broj... ispade da je covjek mocniji od boga...

3. a sasvim slucajno je upravo muhamed a.s. napisao kur'an i od njega krenuo islam... zar ti se ne cini da je zelio da zadrzi slavu za sebe... pa u ovom trenutku je poslanik itekako potreban ljudskom rodu... ali njega nece biti zato sto je muhamed a.s. posljednji...

2. a nije ti logicnije da je to samo manipuliranje masom metodom zastrasivanja... pa svaki musliman, katolik, pravoslavac, vjernik uopste, ce reci da se boji boga... znaci vjeruje iz straha... zasto se toliko bojati nekoga koga toliko volis i ko tebe toliko voli...

1. ocekivao sam na ovaj nacin da ces odgovoriti... vjernici jednostavno izbjegavaju da razmisljaju o ovom pitanju jer znaju (barem podsvjesno) da ce im to pokolebati vjeru...
arzuhal

#89 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

glade wrote:
Urden wrote:
glade wrote:

5. slobodna volja u tom slucaju nema smisla... mi smo jednostavno programirani da u odredjenom trenutku uradimo odredjenu stvar... po tome ti i nemas bas nekog izbora... ako znas sta hocu da kazem...

4. pitanje itekako ima smisla... covjek je izmislio brojeve... kao sto svi znamo nemoguce je naci najveci broj... ispade da je covjek mocniji od boga...

3. a sasvim slucajno je upravo muhamed a.s. napisao kur'an i od njega krenuo islam... zar ti se ne cini da je zelio da zadrzi slavu za sebe... pa u ovom trenutku je poslanik itekako potreban ljudskom rodu... ali njega nece biti zato sto je muhamed a.s. posljednji...

2. a nije ti logicnije da je to samo manipuliranje masom metodom zastrasivanja... pa svaki musliman, katolik, pravoslavac, vjernik uopste, ce reci da se boji boga... znaci vjeruje iz straha... zasto se toliko bojati nekoga koga toliko volis i ko tebe toliko voli...

1. ocekivao sam na ovaj nacin da ces odgovoriti... vjernici jednostavno izbjegavaju da razmisljaju o ovom pitanju jer znaju (barem podsvjesno) da ce im to pokolebati vjeru...
Nisam dugo ulazio u ovu priču :D ....

Haj ovako malo...(džaba je, moram se osvrnuti na smisao Pascalove i Gazalijeve opklade):

Za šta sam ja to - kao vjernik koji vjeruje u Allaha i Bolji svijet, svjedoči da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik i nastojim se držati propisa islama - uskraćen na ovom svijetu? Ovo pitam pod vašom pretpostavkom da Boga nema, odnosno da, ako Ga i ima, nikad nije objavio ništa ljudskom rodu...

Šta, dakle, propuštam, šta gubim, šta mi to islam oduzima i čime me je oštetio - kao čovjeka? Pa kada mi nabrojite sve stvari koje mi islam oduzima i time mi štetu nanosi, kao čovjeku, pokušajte, ako snage smognete i ako znate, nabrojati, možda, neke stvari koje su pozitivne u islamu, ako ih vidite. Pa da malo razgovaramo, razmišljamo, trunimo o vjeri...
Ali_G

#90 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Ali_G »

Slobodna volja kakvom je mi percipiramo ne postoji bez obzira da li vjerumo u Boga ili ne. Bar ja tako shvatam. Neke stvari ucinimo i nakon odabira nam uopste nije jasno zasto smo bas to napravili. Kolicina nase slobodne volje je ipak ogranicena samo sto mi nikada necemo moci da saznamo u kojem obimu i tacno sta.
viki488

#91 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viki488 »

tebi prica smijesna, vjernicima nije smijesna, nego poucna..
neznam bas puno toga ali ti na ovo mogu odg... kad sve gledas tako logicki, nelogicki je da pitas ko je stvorio boga??
PA da je ALLAHA neko stvorio on ne bi stvoritelj nego stvorenje.....
viki488

#92 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by viki488 »

izvori istine wrote:Za one koji su slabo upuceni u vjeru i njene propise, ne preporucujem da posjecuju postavljenu stranicu
na pocetku ove teme, jer moze u njima pobuditi sumnju u Gospodara svjetova Allaha dz.s.
Sumnjanje u postojanje Allaha dz.s. je nespojivo sa ispravnim vjerovanjem, i ne bi smjelo da se nadje u srcu
vjernika.

sellam... i ALLAH te nagradio....
upravu si,ova tema nije za one koje manju znaju o vjeri ....
glade

#93 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

izvori istine wrote:
Ovo nevjerničko pitanje u korijenu je neispravno i samo po sebi kontradiktorno. Kada bismo, u cilju dokazivanja, pretpostavili da Allah ima stvoritelja, postavlja se pitanje:ko je onda njega stvorio, pa ko je stvorio tvorca toga stvoritelja... i tako u nedogled. Ovo je razumski neprihvatljivo i nemoguće. Međutim, razum i logika prihvataju činjenicu da sve stvoreno vodi porijeklo od jednog Stvoritelja Kojeg niko nije stvorio, a Koji je stvorio sve drugo. To je Uzvišeni Allah.
boldirano je nelogicnije od italica :shock: :lol:
haqqlberry

#94 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by haqqlberry »

Pitanje;" Ko je stvorio Allaha dž.š.( neuzubillah)" spada u kategoriju antinomija.

Takodjer i pitanje; " Šta je starije, kokoška ili jaje?" spada u tu kategoriju.

Ili pitanje; " Da li bog može stvoriti kamen koji ne može podići?".

Antinomija je recenica, ili zbir recenica, iz cijih naizgled plauzibilnih premisa (pretpostavki) se moze dokazati proturíjecnost (suprotnost). Proturijecna recenica je na primjer u slijedecoj formi: "2 plus 2 je jednako 4" i "2 plus 2 nije jednako 4" ili "Zemlja se okrece oko Sunca" i "Zemlja se ne okrece oko Sunca." ...

Ako se u nekoj nauci pojavi antitomija, tada je problematicna situacija, jer se iz jedne proturijecnosti argumentativno, sa logicnim sredstvima, bilo koji navod moze izvesti i tvrditi. Sve u stilu: "Slijedece nije istina, prethodno je istina". I, kojem dijelu recenice da povjerujemo?

Kada dobijemo iz ovakvih premisa (gore pomenuti primjer je paradoks druge kategorije) zakljucak u stilu prethodno je istinito tacno onda kada je slijedece nije istinito, tada smo iz dvije, naizgled obicne premise, izveli proturijecnost (suprotnost) kao zakljucak/konkluziju. A, takvo sto nije valjano. Ili drugacije: Kod paradoksa u takvom stilu, premise nisu potpune (ni valjane) a samim time ni zakljucak nije valjan.

Spomenuo sam da je taj primjer paradoks druge kategorije. Ukratko cu pokusati to pojasniti:

Paradoks polazi od jednog reda razumnih i prihvatljivih premisa. Iz tih premisa slijedi jedan zakljucak, koji premise "minira", odnosno koji je suprotan polaznim premisama (kotradiktira). Ovisno o njihovoj konstrukciji, mi ih (paradokse) mozemo podijeliti na tri kategorije:

Prva kategorija:
Vecina paradoksa bazira na obmani, tj. do zakljucka se doslo trivijalnom, ali dobro skrivenom, obmanom. Takvi paradoksi su i najlaksi, jer oni baziraju na iluziji. (Primjer: 1 = 2)

Druga kategorija:
Tezi, ali "lazni" od njih su paradoksi koji sugeriraju da covjekov razum nema pravo. No, i kod takvih paradoksa je moguce naci gresku koju on (taj paradoks) sadrzi. Potrebo je otkriti koja od premisa mora biti odbacena (svejedno koliko se tome opirali), i kada je to ucinjeno, tada i nestaje isprva sugerirani paradoks. (Primjer: Sta je bilo prije? Kokos ili jaje?)

Treca kategorija:
Najtezi paradoksi su oni sto se opiru svakom rjesenju. Najpoznatiji takav paradoks je ujedno i najkraci: "Ja lazem." Takvi paradoksi su "pravi" paradoksi, jer oni nemaju rjesenje (izlaz iz zamke). Kod njih nije jasno (niti da li je uopste moguce) koju premisu odbaciti.

Paradoks o kokosi i jajetu odredili smo u drugu kategoriju. Navedimo u cjelosti taj paradoks:

Sta je bilo prije? Kokos ili kokosije jaje?
1. Navod:
Ako je kokos, iz cega se je ona izlegla?
2. Navod:
Ako je jaje, tko ga je snio?

Kod oba navoda se uslovljava ono sto se zeli dokazati. Dakle, kod prvog navoda se uslovljava da se je kokos izlegla iz jajeta, i na osnovu toga se porice da je moguce da je kokos bila prije jajeta. Kod drugog navoda se uslovljava da je jaje sneseno od kokosi, da bi se poreklo da je jaje bilo prije kokosi. I koji navod sada odbaciti? Odgovor je: Oba navoda. A razlog je vec spomenut: Kod oba navoda se uslovljava ono sto se zeli dokazati.

Jedino moguce rjesenje takvom pitanju upravo nudi cinjenica da je forma jajeta starija od ptica. Dakle, da se je tokom vremena iz forme jajeta razvijala postepeno i ptica koju zovemo kokos.

Vratimo se primjeru Boga i kamena. Takodje se i kod njega uslovljava ono sto se zeli dokazati. Takvo uslovljavanje se naziva tautologijom, a ona (tautologija) je prazno lamanje slame i koja nista stvarno ne dokazuje, vec uslovljava ono sto se zeli dokazati. Primjer: "Ako Bog postoji, onda Bog postoji."

I? Je li s time sta dokazano? Nije. Identicno je i s primjerom Boga i kamena. Ti uslovljavas da Bog stvara kamen koji ne moze podici, da bi nam "dokazao" da taj kamen ne moze podici.
arzuhal

#95 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

Priče o kokoškama, jajima i kamenju su klasične sofističke tlapnje čiju je pokvarenost davno razriješio najmudriji u Helena, kako ga je bar pitijsko proročište proglasilo :D . I time ne treba trošiti vrijeme...
haqqlberry

#96 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by haqqlberry »

arzuhal wrote:Priče o kokoškama, jajima i kamenju su klasične sofističke tlapnje čiju je pokvarenost davno razriješio najmudriji u Helena, kako ga je bar pitijsko proročište proglasilo :D . I time ne treba trošiti vrijeme...
Na kraju krajeva svaki vid apologetike ispadne gubljenje vremena... ili ?
arzuhal

#97 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

haqqlberry wrote:
arzuhal wrote:Priče o kokoškama, jajima i kamenju su klasične sofističke tlapnje čiju je pokvarenost davno razriješio najmudriji u Helena, kako ga je bar pitijsko proročište proglasilo :D . I time ne treba trošiti vrijeme...
Na kraju krajeva svaki vid apologetike ispadne gubljenje vremena... ili ?
Ne ispada, naravno.
ado0112

#98 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by ado0112 »

lamarab wrote:
lamarab wrote:Istina je da se treba zapitati, pa cemu inace sluzi razum?

Jesi li ti pokusao da istrazujes, da trazis odgovore? Mozda bi te to moglo odvesti do cilja?
DJelujes mi kao neko ko je bas spreman licno istraziti da bi mogao nastaviti svoje vjersko putovanje...

Vjerujes li da je 2+2=4, to jest matematici? Evo odgovora za tebe:

"Nad njim je broj 19",

to mozes provjeriti samo trebas znati Arapski jezik...ili literaturi (prevedenoj)

U početnoj Kur'anskoj recenici

U ime Boga Milostivog Samilosnog, (u arapskom jeziku jedno slovo je jedan broj)
ima devetnaest slova, svaka od ovih rjeci se u Kuranu ponavlja tacno onaj broj puta koji je djeliv sa 19.
I ovoga ima jos puno puno, ali to bi vec sam morao istraziti...
Uglavnom covjek nije napisao Kuran (zato sto bi morao rjesiti u glavi jednacinu sa 19 nepoznatih u 7 vijeku nase ere).
Ja predlazem da prije nego odustanes, ipak jos malo pokusas da istrazis...ako ima volje.
joj ovi ovakvi su mi najdrazi za mezu... :D ali prvo da kazem, da sam odgajan u islamskom duhu, sve dok nisam poceo malo istrazivati, cisto radi sebe...i za sebe sada kazem da sam agnostik...dakle, vjerujem u boga, kao neku visu silu, a ne po nekim vjerama...eh sad da se vratim ovome gore...

jednom sam dosao na ovu temu oko broja 19 sa svojim dajdzom koji je izmedju ostalog i hadzija...i on meni tako prica pricu o broju 19...i kad sam ga pustio da on meni iznese svoje dokaze, na kraju sam mu samo rekao da se sjeti nauke koja se zove matematika i matematicara koji su zivjeli i prije Muhameda, i prije Isusa itd. itd...on nije imao odgovor, pa je samo napustio sobu...

znaci niko mi ne moze pricati o tome kako nekolicina napisanih recenica u nekoj vjerskoj knjizi, ne moze proizaci iz ljudskog uma...

ah da...u nekom sam postu procitao ovako:"Mi smo Allahovi robovi."...i cesto sam cuo kako ljudi to spominju "Allahov rob"...pa dobro, ako je onda svemoguci, zasto mu trebaju robovi?? koja je njihova svrha postojanja??...
arzuhal

#99 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

Znači da nisi upao u ropstvo dok su te odagajali u islamskom duhu? U, pa ti si to navakat...
Max Bunker

#100 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Max Bunker »

Davno napisah, al' da sada ponovim. Evolucija religije i vjere je pratila evoluciju covjeka. Nekada smo stovali i vjerovali u kamen u drvo, pa se pojavila vatra i vjerovali smo u vatru, pa onda u vise bogova, da bi dosao Mesija i rekao da je Bog jedan. Ubjedjena da ce moje unuce i njegova generacija na vjeru i vjernike ( ove danasnje ) gledati kao sto mi gledamo na bogumile ili pagane. Vjerovat ce u nauku.
Post Reply